HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 03 vel 2025, 01:16.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 104 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Ivo Josipović- konačno normalan odnos Pantovčaka prema BiH?
PostPostano: 22 sij 2010, 10:47 

Čovjeka određuju njegova djela,ne slatkorječivost.Volio bih da me razuvjeri,vrijeme će pokazati...

Vrh

PostPostano: 22 sij 2010, 11:35 

Mislim, koja djela očekuješ od predsjednika. njegovo i jest da daje izjave...

Vrh

PostPostano: 22 sij 2010, 12:53 

Junuz Djipalo je napisao/la:
Mislim, koja djela očekuješ od predsjednika. njegovo i jest da daje izjave...

Da nekad u 10 godina dođe u Široki,Grude,Livno,Vitez,Zenicu,Kiseljak,Vareš...i kaže ljudi,evo i mene,ja sam i vaš predsjednik (Hrvata BiH),'ajmo popit po jednu i svak sebi...Eto,toliko za početak.

Vrh

PostPostano: 23 sij 2010, 16:44 

Citat:

23.1.2009.
"Nadam se da će Bajić izvući pouke iz kritika"

"Očekujem jako puno, zaoštravanje borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala i veću efikasnost", kazao je danas u Sinju novi hrvatski predsjednik Ivo Josipović, kojeg su novinari pitali i o sudbini glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića.

O Bajiću odlučuje Sabor

"O tome odlučuje Sabor. Ja kao predsjednik ne ulazim u to, ali govorim o svojim očekivanjima. Ako bude Bajić, očekujem da će nastaviti sve ono dobro što je radio, ali i da će izvući pouke iz kritika koje su se odnosile na rad državnog odvjetništva", kaže Josipović.

Komentirao je i to što se predsjednik Srbije Boris Tadić potužio generalnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu na ratobornog Mesića.

"Hrvatska vodi konstruktivnu i mirotvornu politiku"

"Ne iznenađuje me Tadić, iskoristio je to više za domaću, nego međunarodnu javnost. Hrvatska vodi konstruktivnu i mirotvornu politiku. Treba i nova tržišta, i to će biti dio politike koju ću ja voditi zajedno s Vladom", najavio je Josipović.

Očekuje da će Hrvatska kao supotpisnica Daytonskog sporazuma imati određenu ulogu u profiliranju stajališta kako bi Bosna i Hercegovina trebala izgledati, ali do mjere koja ne predstavlja zadiranje u unutarnje poslove. Jednakopravna zajednica sva tri konstitutivna naroda, ključ je koji treba pronaći, uvjeren je Josipović.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 23 sij 2010, 16:45 

Pre dva dana voditeljka jedne poznate emisije RTV B92 napravila je u Zagrebu intervju sa Josipovićem, pa evo delova koji se tiču BiH:

B92: Koliko po Vašem mišljenju odnosi u Bosni zavise od odnosa Beograda i Zagreba?

Josipović: Sigurno da jedan korektan i razuman odnos obje države koje su supotpisnice Dejtonskog sporazuma može uticati na ono što će se događati u Bosni i Hercegovini. Tu ja mislim da treba biti realan, situacija je ozbiljna. Situacija je ozbiljna i mislim da, posebno u Bosni i Hercegovini vođe tri konstitutivna naroda moraju imati cjelinu u vidu, dakle, da imaju razumjevanja i za interese druga dva naroda i da isprofiliraju ono rješenje koje će... Ima za mene samo jedan važan kriterij, da li su narodi pojedinci jednakopravni na cjelom području Bosne i Hercegovine. U tom, ako je 3, 5, 7, koliko god da je entiteta, oni dogovore, super, ali ovo mora biti...

B92: Jesu li po Vašem sudu sada ravnopravni?

Josipović: Pa, ja moram reći da je hrvatski narod kao najmanji, neću reći da je to toliko dramatično, ali zaista i na formalnoj razini hrvatski narod ima određene aspekte neravnopravnosti.

B92: Ja sam gledala jednu debatu tokom kampanje gde ste Vi rekli da bi tu moglo da se preispita položaj hrvatskog naroda, da li ste na treći entitet mislili?

Josipović: Ne, nisam mislio na to, ja u to ne želim ulaziti, broj entiteta, unutarnju organizaciju će dogovoriti tri naroda i svi koji bi se mješali izvana bi čini mi se činili krivo. Da, podrška, da moderacija, dobrih procesa, katalizator recimo biti, ali mješanje do te mjere u unutarnje poslove suverene Bosne i Hercegovine bi bilo krivo. E, to povjest pokazuje, mislim da ako niko iz toga... ko iz toga nije naučio lekciju da se ne bi trebao baviti... Ali da se vratimo na vrlo konkretni primjer neravnopravnosti. Danas u ustavno pravnom uređenju Republika Srpska ima mogućnost definirati neko pitanje kao pitanje od nacionalnog interesa i dozvoliti i ne dozvoliti u glasanju određenu soluciju. Isto ima i Federacija, ali u Federaciji se odlučuje većinski, dakle, hrvatski narod jeste u poziciji da i mimo njegove volje se određena pitanja rješe na ovaj ili onaj način. Prema tome, tu bi trebalo razgovarati da sva tri naroda budu u istom položaju. Isto tako ima i nekih drugih stvari na koje su mi se žalili, ja sam bio, dosta sam putovao, to je pitanje recimo nekih vrlo praktičnih stvari, pitanje televizije, medija. Dakle, tu se Hrvati žale da oni za razliku od druga dva naroda nemaju svoju televiziju.

B92: E sad, ne mogu a da Vas ne pitam, bez obzira da li ćete reći želim da komentarišem ili ne, za jučerašnji istup Stjepana Mesića, koji se kao neformalni razgovor...

Josipović: To su neformalni razgovori, ne komentiram...

B92: Međutim, on je zaista u regionu dobio jako veliki publicitet.

Josipović: Da, dobio je publicitet, kažem, neformalne razgovore ne komentiram, mislim da to ne bi bilo ozbiljno, ali ono što mogu reći, ja sam uvjek za razgovore, nisam nikada za vojne opcije.

B92: I Vaš stav prema Republici Srpskoj koliko sam videla...

Josipović: Republika Srpska je danas takva kakva je, uređena je Dejtonskim sporazumom, da li će se to mjenjati, mjenjaće se voljom tri naroda, ali ovog trenutka ona postoji, tu je, pa propisana je takva kakva je. E, sad, da li uvjek se mehanizmi entitetstva, da tako kažem, one ovlasti koje entitet ima koriste najbolje, najpravednije, o tome se uvjek može razgovarati.

slika

Vrh

PostPostano: 23 sij 2010, 16:50 

Real gone je napisao/la:
B92: Jesu li po Vašem sudu sada ravnopravni?

Josipović: Pa, ja moram reći da je hrvatski narod kao najmanji, neću reći da je to toliko dramatično, ali zaista i na formalnoj razini hrvatski narod ima određene aspekte neravnopravnosti.

B92: Ja sam gledala jednu debatu tokom kampanje gde ste Vi rekli da bi tu moglo da se preispita položaj hrvatskog naroda, da li ste na treći entitet mislili?

Josipović: Ne, nisam mislio na to, ja u to ne želim ulaziti, broj entiteta, unutarnju organizaciju će dogovoriti tri naroda i svi koji bi se mješali izvana bi čini mi se činili krivo. Da, podrška, da moderacija, dobrih procesa, katalizator recimo biti, ali mješanje do te mjere u unutarnje poslove suverene Bosne i Hercegovine bi bilo krivo. E, to povjest pokazuje, mislim da ako niko iz toga... ko iz toga nije naučio lekciju da se ne bi trebao baviti... Ali da se vratimo na vrlo konkretni primjer neravnopravnosti. Danas u ustavno pravnom uređenju Republika Srpska ima mogućnost definirati neko pitanje kao pitanje od nacionalnog interesa i dozvoliti i ne dozvoliti u glasanju određenu soluciju. Isto ima i Federacija, ali u Federaciji se odlučuje većinski, dakle, hrvatski narod jeste u poziciji da i mimo njegove volje se određena pitanja rješe na ovaj ili onaj način. Prema tome, tu bi trebalo razgovarati da sva tri naroda budu u istom položaju. Isto tako ima i nekih drugih stvari na koje su mi se žalili, ja sam bio, dosta sam putovao, to je pitanje recimo nekih vrlo praktičnih stvari, pitanje televizije, medija. Dakle, tu se Hrvati žale da oni za razliku od druga dva naroda nemaju svoju televiziju.

B92: E sad, ne mogu a da Vas ne pitam, bez obzira da li ćete reći želim da komentarišem ili ne, za jučerašnji istup Stjepana Mesića, koji se kao neformalni razgovor...

Josipović: To su neformalni razgovori, ne komentiram...

Dobro je vidjeti da je predsjednik sada dobro informiran. :palacgore2 :palacgore2

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 23 sij 2010, 16:54 

Robbie MO je napisao/la:
Dobro je vidjeti da je predsjednik sada dobro informiran. :palacgore2 :palacgore2

:wink
svakako.

slika

Vrh

PostPostano: 23 sij 2010, 16:57 

Mislim da će Josipović biti zaista dobar kao predsjednik, prema dosadašnjim izjavama može se vidjeti da čovjek ne stvara nikakve podjele unutar hrvatskog naroda, čini se kao da zaista hoće biti predsjednik svih hrvatskih državljana. Ništa ne nameće BH Hrvatima kao Resurs Efendija, nego samo daje podršku stavovima BH Hrvata kako ih oni sami formiraju. To je najvažnije i mislim da će politika RH od sada ići u tom smjeru, bez obzira o kojoj se političkoj opciji radilo.

Vrh

PostPostano: 23 sij 2010, 17:23 

... Mesićeve stavove više ne podržava ni njegova stranka, dok je on pričao gluposti o štetnosti uspostave hrvatskog entiteta, dotle je predsjednica njegove stranke Vesna Pusić govorila pozitivno o uspostavi hrvatske federalne jedinice. Taj njezin stav je posebno važan, jer dolazi iz stranke koja se prema nekom domaćem shvaćanju smatra najžešćom ljevicom. Dakle, nema više niti na krajnjoj ljevici žeštokog protivljenja uspostavi hrvatske federalne jedinice.

Treba i reći da su bile lažne optužbe na račun predsjedničkog kandidata Andrije Hebranga kako on ne podržava hrvatsku federalnu jedinicu, on naprosto nije ni imao stav o ustrojstvu BiH nego bio za podršku stavovima hrvatskih predstavnika u pregovorima kakvi god oni bili, jednako kao što je Jaca još prošle godine Čovi rekla kako ga podržava bez nametanja bilo kakvih svojih stavova, bez ikakva protivljenja hrvatskoj federalnoj jedinici. Onima koji su zamjerali Jaci i Hebrangu što ne nameću svoj stav, vjerovatno bi još više smatalo kad bi ga oni nametali, ne bi im valjali kako god okreneš.

Vrh

PostPostano: 23 sij 2010, 17:58 

Izvinjavam se na spinu, jesi ti neki ubedjeni HDZ-ovac? :D

Hebrang je načelno vodio politiku nemešanja, uz usputne izjave koje se tiču ravnopravnosti Hrvata u BiH, baš kao i Josipović sad, s tim što se trudio da često u izjavama ocrni Josipovića time da su njegove izjave o BiH Hrvatima neiskrene i "politikanske".
Ako neko ne vidi da je Josipović svojim stavom i u kampanji, a i nakon pobede odmakao crtu koju je postavio Milanović (naročito kada se radi o Hrvatima van Hrvatske) onda se ne prate dovoljno pomno dešavanja.

Mislim da ste izabrali dobrog predsednika. Videćemo.

slika

Vrh

PostPostano: 23 sij 2010, 18:10 

Real gone je napisao/la:

Zašto tako misliš? Pohvalio sam Josipovića i rekao da prigovori na račun Hebranga ne stoje, i sama kažeš da je Hebrang govorio baš kao i Josipović sada.

Vrh

PostPostano: 23 sij 2010, 18:16 

Možda nam se odnos Josipovića čini normalan jer nakon deset godina Meskea sve je super, pa i
izjava o nemiješanju. Mesić ne da se miješao nego je više brinuo za BiH nego li za Hrvatsku. Bio
sam i po nogometnim utakmicama po Hrvatskoj i nigdje nisam doživio da se skandira Mesiću, a
ovdje kod nas jesam i to od Bošnjaka.

Naslov bih komentirao pozitivno jer pristaje, da je konačno normalan odnos nakon dosadašnjeg nenormalnog,
ali da bi mogao biti i bolji to svakako ovisi i o nama.

Vrh

PostPostano: 23 sij 2010, 18:17 

Starfucker226 je napisao/la:
Real gone je napisao/la:

Zašto tako misliš? Pohvalio sam Josipovića i rekao da prigovori na račun Hebranga ne stoje, i sama kažeš da je Hebrang govorio baš kao i Josipović sada.

Ne mislim, nego te pitam. :neznam

slika

Vrh

PostPostano: 23 sij 2010, 18:25 

Real gone je napisao/la:

Glasovao sam za HDZ jer sam ga smatrao manjim zlom, iako to više nije onaj stari HDZ iz Tuđmanovih vremena. Naravno da ne podržavam baš sve političke poteze HDZ-a, ali svejedno ću uvijek radije odabrati HDZ nego SDP.

Vrh

PostPostano: 23 sij 2010, 18:26 

Ja očekujem i da Josipović drastično popravi odnose sa Srbijom, koje je cijelo desetljeće potkopavao, unazađivao i opterećivao Mesić.
To će biti vjerojatno druga velika promjena na vanjskopolitičkom odnosu prema regiji, pored izvjesne promjene odnosa prema BiH.
Mislim da je tandem i zajednički nastup Hrvatska-Srbija, u velikom interesu obje zemlje i to već svima postaje lagano jasno.
Po prvi put u povijesti Hrvatska i Srbija praktično nemaju neriješenih pitanja, i po prvi put im se "vitalne" interesne zone nigdje ne preklapaju, a kako su emocije nad poviješću tek kratkoročni generator sumnjičavog odnosa među zemljama, (primjer: tisućljetna mržnja Hrvatske prema Mađarskoj, nestala je za 20 godina, ko da je nikad nije bilo, čim se raspala A-U) jasno je da će vrijeme učiniti da te dvije zemlje polete u interesni zagrljaj.

I s geostrateškog gledišta na regiju (zajednički interesni prostor, ali ne i preklapanje "vitalnih zona" interesa), i s ekonomskog gledišta (zajedničko guranje da AMA BAŠ SVAKI svaki naftovod koji prolazi regijom, infrastrkturni projekt namijenjen za regiju, neka velika regionalna EU investicija itd. ide isključivo na Hrvatsku i Srbiju), mislim da je to toliko jasno i logično.
Nijedna od dviju zemalja nije dovoljno jaka da se sama nametne kao lider, a u međusobnoj borbi za liderstvom jedini rezultat je jalovo trošenje energije, i nula utjecaja u regiji- dok se dvije mačke bore, miševi kolo vode.

Jednostavno, ne mogu se složit da je održavanje rivalstva sa Srbijom, veći hrvatski sigurnosni interes od strateškog prijateljstva.

Vrh

PostPostano: 23 sij 2010, 18:36 

Odnos prema Srbiji je ključan u našem slučaju,
jer upravo zbog tog odnosa Mesić je imao podršku iz Sarajeva.
Hrvatska je riješila odnos sa Srbima koliko toliko a Sarajevo
ga neće riješiti na način koji oni priželjkuju.

Nije Josipović neka kolosalna osoba ali će promijeniti
odnos Bošnjaka prvenstveno prema vlastitoj sudbini,
mislim da bi i oni mogli uskoro tražiti nekakav sporazum.

Vrh

PostPostano: 23 sij 2010, 18:46 

Starfucker226 je napisao/la:
Real gone je napisao/la:

Glasovao sam za HDZ jer sam ga smatrao manjim zlom, iako to više nije onaj stari HDZ iz Tuđmanovih vremena. Naravno da ne podržavam baš sve političke poteze HDZ-a, ali svejedno ću uvijek radije odabrati HDZ nego SDP.

Ok. Ja sam uvek bila za socijaldemokratske opcije (u smislu političkog sistema odn. uređenja države, ali to ne znači da bih dala glas nekim štetočinama i nepatriotama, pod uslovom da takva neka opcija predstavlja stranku/e te orijentacije u mojoj zemlji). Što se tiče Hebranga vidim da nisam objasnila malopre, radi se o tome da mislim da su veća politička očekivanja kada se radi o podršci Hrvatima van Hrvatske bila prema HDZ-u i logično, njihovom kandidatu. Otud i veće razočarenje.

slika

Vrh

PostPostano: 23 sij 2010, 18:49 

i_jopet je napisao/la:
Odnos prema Srbiji je ključan u našem slučaju,
jer upravo zbog tog odnosa Mesić je imao podršku iz Sarajeva.
Hrvatska je riješila odnos sa Srbima koliko toliko a Sarajevo
ga neće riješiti na način koji oni priželjkuju.

Nije Josipović neka kolosalna osoba ali će promijeniti
odnos Bošnjaka prvenstveno prema vlastitoj sudbini,
mislim da bi i oni mogli uskoro tražiti nekakav sporazum.

Mesić je svojim djelovanjem podgrijavao i davao lažni osjećaj ostvarivosti napumpanih i apsolutno ludih očekivanja Sarajeva.
Sad Mesića više nema, i čarobni oblačić ignoriranja realnosti će se napokon rasplinut, poput koluta od dima cigarete.
Jednostavno, nije zdravo živjet u iracionalnosti, a za nerealna očekivanja bolje je da nikad nisu ni postojala.

Vrh

PostPostano: 23 sij 2010, 19:00 

Robbie MO je napisao/la:
Ja očekujem i da Josipović drastično popravi odnose sa Srbijom, koje je cijelo desetljeće potkopavao, unazađivao i opterećivao Mesić.
To će biti vjerojatno druga velika promjena na vanjskopolitičkom odnosu prema regiji, pored izvjesne promjene odnosa prema BiH.
Mislim da je tandem i zajednički nastup Hrvatska-Srbija, u velikom interesu obje zemlje i to već svima postaje lagano jasno.
Po prvi put u povijesti Hrvatska i Srbija praktično nemaju neriješenih pitanja, i po prvi put im se "vitalne" interesne zone nigdje ne preklapaju, a kako su emocije nad poviješću tek kratkoročni generator sumnjičavog odnosa među zemljama, (primjer: tisućljetna mržnja Hrvatske prema Mađarskoj, nestala je za 20 godina, ko da je nikad nije bilo, čim se raspala A-U) jasno je da će vrijeme učiniti da te dvije zemlje polete u interesni zagrljaj.

I s geostrateškog gledišta na regiju (zajednički interesni prostor, ali ne i preklapanje "vitalnih zona" interesa), i s ekonomskog gledišta (zajedničko guranje da AMA BAŠ SVAKI svaki naftovod koji prolazi regijom, infrastrkturni projekt namijenjen za regiju, neka velika regionalna EU investicija itd. ide isključivo na Hrvatsku i Srbiju), mislim da je to toliko jasno i logično.
Nijedna od dviju zemalja nije dovoljno jaka da se sama nametne kao lider, a u međusobnoj borbi za liderstvom jedini rezultat je jalovo trošenje energije, i nula utjecaja u regiji- dok se dvije mačke bore, miševi kolo vode.

Jednostavno, ne mogu se složit da je održavanje rivalstva sa Srbijom, veći hrvatski sigurnosni interes od strateškog prijateljstva.

Imaš skoro identičan stav mom..ali to je tek u povoju, pa ću skromno reći da se tu radi o nekoj vrsti vizionarstva. :zubati
Dodatno opterećenje je što treba edukovati naše narode da počnu donekle razmišljati pragmatično i razvojno, spustiti loptu i uvideti realnost - "regija" se posmatra sa strane kao neformalna ekonomska zajednica i svako dalje potenciranje prošlosti i istorije sukoba vodi ka njenoj nestabilnosti, i u krajnjoj liniji, iskorišćavanju od strane spoljnih faktora.

slika

Vrh

PostPostano: 24 sij 2010, 00:50 

Pa bolje ovaj naš novi kuži probleme i način rješavanja problema u BiH nego mnogi naši političari a pogotovo od onih sarajevskih.

Vrh

PostPostano: 25 sij 2010, 09:31 

Nastavlja striček u dobrom ritmu:

Odgovarajući na pitanja kulturnjaka u emisiji "Klasična večer zagrebačkih šišmiša" Radija Sljeme Josipović je dodao kako je uvjeren da se u BiH sve političke stranke iz Hrvatske trebaju predstavljati, jer se treba razbiti monolitnost biračkog tijela. "Pokazalo se da ta monolitnost nije čak vezana neposredno samo za HDZ, što je i dobro da se razbija ta teorija, da i u HDZ-u vide kako nemaju baš uvijek zagarantirana ta tri ili četiri mjesta u Saboru", rekao je Josipović te dodao kako u BiH postoji oligarhija koja dobro živi, dok se ljudi iracionalno boje drugih opcija i svjetonazora. :palacgore2

Vrh

PostPostano: 26 sij 2010, 23:52 

Ivo Josipović

'Treba poboljšati ustavnopravnu poziciju Hrvata u BiH'

Novoizabrani predsjednik Hrvatske Ivo Josipović izrazio je u razgovoru sa predsjednikom Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" Franjom Topićem želju da budu uloženi dodatni napori za poboljšanje ustavnopravne pozicije hrvatskog naroda u BiH.
"Opstanak Hrvata na cijelom području BiH interes je i Hrvatske i tome ću u budućnosti, kao hrvatski predsjednik, davati podršku", istakao je Josipović.

On je naveo da je svjestan toga da su odnosi među hrvatskim političkim strankama složeni i da bi stranke trebalo da pronađu zajednički interes za dobro svih Hrvata i čitave BiH, saopšteno je iz privremenog kabineta Ive Josipovića.

Topić je pozvao novoizabranog predsjednika Hrvatske da nakon inauguracije što prije dođe u zvaničnu posjetu BiH, posebno HKD "Napredak", što je Josipović prihvatio.

Na današnjem sastanku u Zagrebu razgovarano je o aktuelnoj situaciji u BiH i statusu Hrvata u BiH, a bilo je riječi i o pitanju dvojnog prebivališta.

Počinje me i zabrinjavat! :zubati

Vrh

PostPostano: 26 sij 2010, 23:55 

Nije rekao ništa novo , ne skačite odmah od sreće ...

Vrh

PostPostano: 27 sij 2010, 00:05 

A nakon Steve-ćevapđije, i crknuta zaba kao predsjednik bi bila dovoljan razlog za srecu.

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 27 sij 2010, 00:07 

Ostalo manje više, ali se on više bavi BiH nego Hrvatskom otkako je izabran.

Neočekivano fakat!

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 104 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Bošnjak...007, Naša Kvačica, Patriota, Tomba17 i 49 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: