HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 05 sij 2026, 03:33.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš postati/uređivati postove/odgovarati].  [ 1191 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48  Sljedeća

Moj predsjednički kandidat u drugom krugu je?
Anketa je završila: 11 sij 2010, 12:40.
1. Milan Bandić 57%  57%  [ 34 ]
2. Ivo Josipović 20%  20%  [ 12 ]
3. Neću uopće izaći na izbore 23%  23%  [ 14 ]
Ukupno glasova : 60
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Izbori za predsjednika Republike Hrvatske 2009 - središnja tema
PostPostano: 13 sij 2010, 11:31 

Pessimus dux je napisao/la:
RajvoSa je napisao/la:
Siguran sam da ima veliki broj Hrvata (ja sam jedan od njih) koji bi rado glasali za lijevu opciju (socijalni senzibiliteti, prava radnika, obitelji, otpor globalizaciji, jača kontrola krupnog kapitala i firmi), ali nisu u stanju jer ljevica u HR previše smrdi na Jugoslaviju, komunizam, demonizaciju DR-a, Hrvata BiH i sl.

:palacgore2
Nije uopće rijetkost da su neke od zapadnoeuropskih socijaldemokratskih stranaka ujedno i nacionalističke (Sinn Fein, Scottish National Party...), no kod nas, a i općenito u zemljama bivšeg istočnog bloka, to nije slučaj, budući da su socijaldemokratske stranke neautohtone, nastale kao reformirane komunističke partije, od istih ljudi i struktura koje su služile totalitarističkom zločinačkom režimu, što je zapravo nespojivo s idejama socijaldemokracije.

Eto nam pouke, umjesto da stvaramo još jednu desničarsku stranku, zašto ne probati stvoriti jednu zdravu HRVATSKU socijaldemokratsku stranku. Mislim da je možda HSLS sa Budišom (odlučno, možda??) bio djelomično na tragu te ideje.

R.I.P. Aziz "Zyzz" Sergeyevich Shavershian - We are all witnesses

Vrh

PostPostano: 13 sij 2010, 11:34 

RajvoSa je napisao/la:
Starfucker226 je napisao/la:
Josipović će biti daleko bolji predsjednik od Mesića, čovjek ima smisla za sintezu, nije jedan od onih koji stvaraju razdor unutar hrvatskog naroda. Mesić je podržao Josipovića jer je smatrao kako će on nastaviti njegovu politiku, Zakošek je fino rekao kako bi se bivši predsjednik mogao neugodno iznenaditi. Ljevičari bi se trebali ugledati na Josipovića, koji je zaista hrvatski ljevičar, za razliku od mnogih koji su anacionalni i djeluju kao neprijatelji hrvatskog naroda. Primjetni su u zadnje vrijeme neki pozitivni pomaci u promišljanjima kod ljevičara, možda ljevica u budućnosti bude istinski hrvatska, zasad je još uvijek prepuna onih koji su spremni raditi protiv hrvatskih interesa, bilo to svjesno ili nesvjesno. Trebalo bi postići konsenzus svih stranaka oko hrvatskih interesa i vanjske politike, treba postojati nacionalno jedinstvo oko bitnih bitanja i smanjiti netrpeljivost, neutralizirati podjele na crvene i crne koje samo donose štetu. Sa podjele na crvene i crne nikako ne treba preći na podjelu na urbane i ruralne, dotepence i domaće, Puhovski je dobro rekao kako to ne bi bio nikakav napredak nego nazadovanje, rekao je kako to nije prelaz na postmodernu, nego povratak na predmodernu.

Siguran sam da ima veliki broj Hrvata (ja sam jedan od njih) koji bi rado glasali za lijevu opciju (socijalni senzibiliteti, prava radnika, obitelji, otpor globalizaciji, jača kontrola krupnog kapitala i firmi), ali nisu u stanju jer ljevica u HR previše smrdi na Jugoslaviju, komunizam, demonizaciju DR-a, Hrvata BiH i sl.

+ 1

Pomoć je presahla nažalost.

Vrh

PostPostano: 13 sij 2010, 11:35 

RajvoSa je napisao/la:

Ja sam isto ljevičar što se tiče stvari koje si naveo, mislim da su po tome i golema većina Hrvata ljevičari, zato je po mom mišljenju idealna politička opcija za Hrvate patriotska ljevica koja koja će brinuti za nacionalne interese. Problem je što danas oni koji se predstavljaju kao ljevičari u Hrvatskoj uglavnom nisu ni ljevičari ni patriotski nastrojeni.

Vrh

PostPostano: 13 sij 2010, 11:38 

RajvoSa je napisao/la:

Ja sam isto ljevičar što se tiče stvari koje si naveo, mislim da su po tome i golema većina Hrvata ljevičari, zato je po mom mišljenju idealna politička opcija za Hrvate patriotska ljevica koja koja će brinuti za nacionalne interese. Problem je što danas oni koji se predstavljaju kao ljevičari u Hrvatskoj uglavnom nisu ni ljevičari ni patriotski nastrojeni.

Agresivno anacionalni liberali u službi krupnog kapitala. Ne vidim ništa lijevo niti socijalno u njihovom gospodarskom programu.

Vrh

PostPostano: 13 sij 2010, 12:21 

Inkvizitor je napisao/la:
Onaj milje koji plazi za njim, ne daje neku nadu, ali vidjet ćemo.

Uostalom, može samo bolje. Ako je rekao da neće provoditi Mesićevu politiku, to je već puno.

začudilo me kako je to rekao.

Ono sto sam ja slusao, njegove izjave, on nikada nije kritizirao Mesica kako bi mi to voljeli cuti, ali onako uvijeno i izmedju redova jasno kaze da nece slijediti nicije "utabane staze" vec ce imati svoj pravac. A Mesica onako diplomatski ocijeni kao "uradio je neke dobre stvari".

Jebiga, ipak Josipovic nije izasao na izbore kao usamljeni jahac, stoje iza njega i SDP i ko zna kakve sluzbe, frakcije i snage. Vidjet cemo koliko ce on moci biti samostalan, sukladno sa tim repovima koji idu iza njega.

Uostalom, nebi ni Mesic lizao dupe Srbima ili bosnjama, da nije imao famozne repove.

Samo se nadam, i cini mi se, da je Josipovic malo vise karakter od ovog gmaza. Plus sto je legalista, i drzi se prava i zakona kao pijan plota, (tako meni bar djeluje) sto moze biti i dobro i lose ovisno o situaciji, ali uglavnom je dobra osobina.

Vrh

PostPostano: 13 sij 2010, 12:28 

Treba se doista 18.2 prirediti neviđeno slavlje za primopredaju. Dvostruka poruka - pljuc Dikobrazu, i poruka Josipoviću da onih 94% za Bandića nije bilo ništa osobno upereno protiv njega.

Vrh

PostPostano: 13 sij 2010, 13:53 

Bitno je da Diki ide na smetljiste (mozda ga angaziraju na FTV uz Muju i Hasu) povijesti, a za Ivu treba sacekat... Ja osobno mislim da i nije tako los.

Vrh

PostPostano: 13 sij 2010, 17:04 

RajvoSa je napisao/la:
Josipović će biti daleko bolji predsjednik od Mesića, čovjek ima smisla za sintezu, nije jedan od onih koji stvaraju razdor unutar hrvatskog naroda. Mesić je podržao Josipovića jer je smatrao kako će on nastaviti njegovu politiku, Zakošek je fino rekao kako bi se bivši predsjednik mogao neugodno iznenaditi. Ljevičari bi se trebali ugledati na Josipovića, koji je zaista hrvatski ljevičar, za razliku od mnogih koji su anacionalni i djeluju kao neprijatelji hrvatskog naroda. Primjetni su u zadnje vrijeme neki pozitivni pomaci u promišljanjima kod ljevičara, možda ljevica u budućnosti bude istinski hrvatska, zasad je još uvijek prepuna onih koji su spremni raditi protiv hrvatskih interesa, bilo to svjesno ili nesvjesno. Trebalo bi postići konsenzus svih stranaka oko hrvatskih interesa i vanjske politike, treba postojati nacionalno jedinstvo oko bitnih bitanja i smanjiti netrpeljivost, neutralizirati podjele na crvene i crne koje samo donose štetu. Sa podjele na crvene i crne nikako ne treba preći na podjelu na urbane i ruralne, dotepence i domaće, Puhovski je dobro rekao kako to ne bi bio nikakav napredak nego nazadovanje, rekao je kako to nije prelaz na postmodernu, nego povratak na predmodernu.

veliki broj ljevičara tog tipa je odavno završio u hdz-u, to su uglavnom oni "ljevičari" koji su gledali samo osobnu korist i veličali jugu dok je tako trebalo, isto tako su bez problema postali veliki hrvatski nacionalisti, naravno, jer je tako trebalo. ta ekipa je vodila pretvorbu tj. najveću pljačku hrvatskog nacionalnog blaga od dolaska turaka na ove prostore, a i danas se tuku u hrvatska prsa, srećom ta priča više ne prolazi.

Vrh

PostPostano: 13 sij 2010, 17:41 

osa je napisao/la:
RajvoSa je napisao/la:

veliki broj ljevičara tog tipa je odavno završio u hdz-u, to su uglavnom oni "ljevičari" koji su gledali samo osobnu korist i veličali jugu dok je tako trebalo, isto tako su bez problema postali veliki hrvatski nacionalisti, naravno, jer je tako trebalo. ta ekipa je vodila pretvorbu tj. najveću pljačku hrvatskog nacionalnog blaga od dolaska turaka na ove prostore, a i danas se tuku u hrvatska prsa, srećom ta priča više ne prolazi.

u životu nisam vidio spodobu koja toliko ponavlja davno izlizane mantre stvorene i korištene samo s ciljem da bi se našlo opravdanje za sebe.
karađorđevski dogovor, pretvorbena pljačka, sdupenjare koje nisu nikoga izručili u haag....i ti uvjerljivo ko papagaj ponavljaš sve a da se nisi ni trunke potrudio malo kritički sve sagledat.
ili nemaš kapaciteta, što te čini idealnim glasačem ljevice.

Vrh

PostPostano: 13 sij 2010, 18:07 

Izvod iz Josipovićevog intervjua Slobodnoj Dalmaciji, zvuči pristojno, naročito kad kritizira Mesića. :kava

Dodik najavljuje referendum za odcjepljenje od BiH. Kako savjetujete Hrvatima da se ponašaju ako do toga dođe?

- Mislim da nije dobro iz Hrvatske nametati Hrvatima u BiH što da rade. Nije moja funkcija voditi Hrvate iz BiH za ruku. Više se vidim kao podršku onim stavovima koje oni formiraju.

Je li Vam Mesić napravio problem odlaskom na Kosovo?

- Novi predsjednik ima sretnu okolnost da uzme ono što je dobro, a ispravi ono što misli da je trebalo napraviti drukčije.

Hoćete li prvo otići u Beograd ili u Prištinu?

- Pa, vjerojatno prvo u Beograd.

Vrh

PostPostano: 13 sij 2010, 18:52 

osa je napisao/la:
ta ekipa je vodila pretvorbu tj. najveću pljačku hrvatskog nacionalnog blaga od dolaska turaka na ove prostore, a i danas se tuku u hrvatska prsa, srećom ta priča više ne prolazi.

Koliko je meni poznato, prvi je Diki koji je napravio privatizaciju pa je veliki Hrvat, europskog tipa i sad nam treba intelektualac a kad je Budiša bio daleko ispred ispred Dika po intelektualizmu onda nam je trebao balkanski vicmaher, eh što mediji mog.

A najveća pljačka, najveća je bila u zadnjih 5 godina sa silnim zaduživanjem, sa privatizacijom nam je opljačkana prošlost ali s ovim zaduživanjem smo prodali i dušu i budućnost. I cijelo vrijeme umjetno pušu nekretnine, podižu potrošnju i dijele kredite za tu istu potrošnju, sve likovi europskog tipa, u odijelima,koji nisu sirovi kao mi da javno se razmeću bogatstvom, obrazovani i urbani. E sad da ti ne bi slučajno im jeb'o mater i izišao na ulice, lijepo preusmjere svu tu frustriranost umjesto na njih i ko zna koje Ćifute u svijetu, oni plate medije i preumjere frustriranost na one koje doista u zadnjih deset godina nit luk jeli nit luk mirisali. Era nema u vlasti od odlaska Pašalićevaca.

Nikako mi nije jasno kako smo opet mi iz BiH za sve krivi. A svaki dan neke afere u kojem se tu i tamo pojavi neki zalutali Hercegovac. Pa i pokraj Bandića nadaleko nema niti jednog.

Vrh

PostPostano: 13 sij 2010, 19:53 

Bobovac je napisao/la:
Izvod iz Josipovićevog intervjua Slobodnoj Dalmaciji, zvuči pristojno, naročito kad kritizira Mesića. :kava

Dodik najavljuje referendum za odcjepljenje od BiH. Kako savjetujete Hrvatima da se ponašaju ako do toga dođe?

- Mislim da nije dobro iz Hrvatske nametati Hrvatima u BiH što da rade. Nije moja funkcija voditi Hrvate iz BiH za ruku. Više se vidim kao podršku onim stavovima koje oni formiraju.

Je li Vam Mesić napravio problem odlaskom na Kosovo?

- Novi predsjednik ima sretnu okolnost da uzme ono što je dobro, a ispravi ono što misli da je trebalo napraviti drukčije.

Hoćete li prvo otići u Beograd ili u Prištinu?

- Pa, vjerojatno prvo u Beograd.

Vidi ti vraga. Predjednik Hrvata a govori o podrsci Hrvatima??? Da li sanjam...ljudi da li je ovo moguce?? Go..go...ma *urac go Sirco brani...

PS

Da li sad vidimo sto je znacilo da je ono romsko cudoviste , orahovacki satana konacno odsmrdi. Ronhi man..ronhi bolje se dise.

Vrh

PostPostano: 13 sij 2010, 20:17 

RajvoSa je napisao/la:

Nisam politicki obojen niti stranacki opredjeljen premda su me neki na ovom forumu svrstavali medju ljevicare i komunjare zato jer sam podrzao predsjednika Ivu Josipovica.Uostalom o tome smo puno pisali i moje misljenje o glasovanju i svemu tome je poznato.Moja politicka opcija je osoba ili covjek kao pojedinac koji stoji iza svojih djela i programa.U Hrvatskoj niti ima prave ljevice niti prave desnice.Ljevica se svodi na prepucavanje kojem je samo cilj doci na vlast a briga za narod i socijalu je na nekom drugom mjestu iako socijaldemokracija preferira na prvom mjestu brigu za ljude u socijalnom i svakom drugom smislu(trebali bi se ugledati na skandinaviju).S druge strane desnica istinska ,moderna i proeurospska ne postoji.Desnica preferira nacionalizam i netrepljivost na svakoj osnovi (a to nazalost jos ponegdje pali) a iza krinke takvog desnicarenja se vrsi pljacka svega i svacega.U 20 godina samostalne Hrvatske 16 godina je desnica na vlasti a za tih 16 godina je RH opljackana i bacena na koljena tako nisko da ce trebati vremena i nasim unucima da sve to isprave.Dakle nasa desnica prodaje sintagmu domoljublja i nacionalne osvjescenosti na osnovu koje vrsi pljacku svoje Domovine i svog naroda.Kad bi se bilo sta otkrilo zapocinjali bi teme tipa opet se javljaju komunjare ,srbi i svi vanjski i unutarnji neprijatelji koji su protiv Hrvatske.Do sada je to jos prolazilo ali vjerujte da je narodu dosta toga pa i rezultat predsjednickih izbora najbolje pokazuje sta ljudi vise misle o svemu tome.Jadranko Kosor je staro lice u novom omotu na desnoj opciji i ako desnica podje u tom smjeru u kojem je ona krenula mozda i dobijemo pravu demokratsku i proeuropsku desnu stranku.Na lijevoj strani bas i ne vidim nekih pojedinaca (osim Ive Josipovica i jos pokojegpojedinca) koji su spremni napraviti pravu i istinsku lijevu opciju u RH.Treba se i lijevica malo ocistiti i rjesiti nekog kadra ako zeli naprijed i ako zeli prestavljati modernu lijevu opciju u RH.

Vrh

PostPostano: 13 sij 2010, 20:47 

Lijepo sročeno i objašnjeno, ovakve postove volim mada se u globalu ne slažem s njima.

Ne volim nabijanje na kolac svega i svačega, pogotovo Hrvata.

U pravu si za puno toga ali nisu Hrvati iz BiH za to krivi, doduše dobro plivaju u Hrvatskoj poslije rata a plivali su i u Jugi i sad u BiH kad im se ne da disat.

Naprosto vrijedni ljudi, nipošto onakvi kakvim ih u Hr opisuju. Pa zna se ko su u Njemačkoj bili najbolji radnici. Doduše imamo i mi pavijana, ali što bi naš Diki rekao, krivnju treba individualizirati, brate ako su krivi, opljačkali pa šaljite ih u zatvor, nećemo ih mi iz BiH slati.

Ako si primijetio ovdje na forumu, većini su Bandić i Josipović u deku razlike, mi bi "pecali" samo trebamo uzeti naše pare i prava koja nam pripadaju od Bošnjaka i Srba i u tome nam treba pomoć. A Bandić je javno to ponudio iako je i Josipović zamotano slično govorio i to je glavni razlog što niko ne reže vene što Bandića nismo izabrali. Iako je u Hrvatskoj percepcija drukčija.

P.S. Da dodam još da su se Hrvati podijelili, naprosto su se odrekli Hrvata iz BiH radi ulaska u EU tamo 2000. godine jer smo mi tobože bili smetnja. I je li Hrvatska ušla? Nije u Hrvatima BiH problem.

Vrh

PostPostano: 13 sij 2010, 22:20 

Junuz Djipalo je napisao/la:
Lijepo sročeno i objašnjeno, ovakve postove volim mada se u globalu ne slažem s njima.

Ne volim nabijanje na kolac svega i svačega, pogotovo Hrvata.

U pravu si za puno toga ali nisu Hrvati iz BiH za to krivi, doduše dobro plivaju u Hrvatskoj poslije rata a plivali su i u Jugi i sad u BiH kad im se ne da disat.

Naprosto vrijedni ljudi, nipošto onakvi kakvim ih u Hr opisuju. Pa zna se ko su u Njemačkoj bili najbolji radnici. Doduše imamo i mi pavijana, ali što bi naš Diki rekao, krivnju treba individualizirati, brate ako su krivi, opljačkali pa šaljite ih u zatvor, nećemo ih mi iz BiH slati.

Ako si primijetio ovdje na forumu, većini su Bandić i Josipović u deku razlike, mi bi "pecali" samo trebamo uzeti naše pare i prava koja nam pripadaju od Bošnjaka i Srba i u tome nam treba pomoć. A Bandić je javno to ponudio iako je i Josipović zamotano slično govorio i to je glavni razlog što niko ne reže vene što Bandića nismo izabrali. Iako je u Hrvatskoj percepcija drukčija.

P.S. Da dodam još da su se Hrvati podijelili, naprosto su se odrekli Hrvata iz BiH radi ulaska u EU tamo 2000. godine jer smo mi tobože bili smetnja. I je li Hrvatska ušla? Nije u Hrvatima BiH problem.

Nije ovo nabijanje na kolac nikoga a pogotovo Hrvata vec smjer koji treba ici protiv pojedinaca koji imaju ime i prezime.Sad politika je ta koja je kocila i jos uvjek koci borbu protiv korupcije i kriminala stoga sto se i puno politicara nalazi u toj sprezi.Nista ja nemam protiv BH Hrvata jer i sam imam te krvi pa uostalom svaki treci stanovnik u RH je porijeklom iz BiH.Jedino sto mi kod vas smeta je da ocekujete da predsjednik ili vlada RH rijesi vase probleme iako znate da je to neizvedivo i da ne postoji nikakva mogucnost da to Hrvatska izvede.RH moze pomoci ali nikako nametnuti neka rjesenja u BIH,uostalom BIH je protektorat medjunarodne zajednice pa oni i odlucuju o svemu.Nitko se u RH nije odrekao BH Hrvata samo ljudima smeta da im netko ko ne zivi u RH odrejuje ko ce biti predsjednik ili odredjuje vladu i sabor a te iste institucije odredjuju nama zivot .Jos nesto ne mozete ocekivati potporu nekih institucija iz RH a vrijedati njenog legalno izabranog predsjednika koji je izabran sa preko 60% glasova dakle velikom vecinom.Bio taj predsjednik Mesic ili neko drugo pa sad i Josipovic on je nas predsjednik i to se treba postivati.Nisam ni ja odusevljen Mesicevim poslom koji je napravio niti sam glasovao za njega(za Josipovica jesam glasovao)ali on je institucija koja se zove predsjednik RH i to postujem.Sa takvim stavom poput vrijedjanja predsjednika i pojedinih ljudi koje je izabrala RH na demokratskim izborima samo radite kontraefekat.Dakle ocekivati pomoc od rH a pljuvati predsjednika koji je sukreator vanjske politike je kontraproduktivno.Jos samo par rijeci za Bandica.neznam kako ste popusili njegova obecanja jer kao prvo za 90% obecanja predsjednik nema ovlasti a kao drugo igrao je onako kako se pojedincima svidjalo.Previse se pretvarao u nekog vjernika i tako ciljao na potporu crkve a svi znamo sto je bio i sto je danas.U zivotu ljudi ne vole neiskrenost i glumce vec dosljednost i konkretnost.

Vrh

PostPostano: 13 sij 2010, 22:50 

Možda sam se pogrešno izrazio, htio sam reći kako ovaj tvoj prethodni post ne zvuči kao nabijanje na kolac. Dakle savršeno suvisla rasprava, makar se i ne slagali svi i u tom tonu treba i nastavit.

Hm, ajde probaj odvalit bilo što po Talijanima u Istri, vidio bi kakva bi reakcija bila Italije, itekako je normalno da se matična država brine o svojim državljanima i izvan Hr. Evo odleti u Brazil i izgubi putovnicu ili napravi sranje da te zatvore, kome ćeš se prvo obratit? Pa konzulatu, dakle RH.

Pravo na dva mjesta glasanja nije u redu, glasanje mrtvih nije u redu (oboje nije naše maslo ako ga je bilo nego HDZ-a Hrvatske) ali pravo glasa je itekako normalno demokratsko i europsko pravo na koje se pozivaju licemjeri koji glume velike demokrate i europljane. Uostalom niti jedne izbore dosad nismo presudili. Mislim da nije problem pravo glasa nego kako se glasa. A to nije demokratski, pa iz moje kuće su išla tri glasa na tri kandidata u prvom krugu. Sad sam trebao ženi zabranit drugi krug jer meni ne paše?

I itekako nas se tiče ko je na vlasti u Hrvatskoj. Nismo "upali" teritorijalno u RH ali smo ona nevidljiva, povijesna Hrvatska, granice se mijenjaju stalno, pa do prije 65 godina Zadar je bio u Italiji ili Rijeka i još puno mjesta, ko zna što budućnost nosi (evo Srbiji se nedavno granice promijeniše), hoćemo li se odreći ljudi ako nam neko okupira danas sutra Zagorje ili Istru i govorit im da je to druga država. I nemoj mislit da neće bit sličnih pretenzija iako ne izgleda tako, nije izgledalo ni 1990. da će onakav rat slijedit.

Mesić je dobio 20 % glasova Hrvata u BiH i mislim da je to najbolji rezultat nekoga ko nije iz HDZ-a ili Bandića sad. Prvo je on pljuvao kao što sad i puno Hrvata pljuje po nama tek nakon toga neko i uzvrati, evo uzvratio je Poskok Indexu nakon stotina članaka i odmah mrzimo Zagreb. A od Josipovića ja osobno puno očekujem. Zar nije pozivao Diki svako malo na ukidanje RS-a, e da je tako pozivao na ustavnopravnu poziciju Hrvata u BiH niko ne bi ništa pisnuo, pa koliko se postigne postigne.

Da dodam još da je pravo glasa naše pravo dok već lova koja se izdvaja iz proračuna dijaspori i nije. To je stvar Hr sabora, dakle ni za to nismo krivi. Sreo si vjerojatno puno Hercegovaca i Bosanaca Hrvata, ja ne znam niti jednog koji pljuje po Hercegovini ili Bosni, svi smo mi tu najsretniji i ne bi nikad iz nje da nema drugih razloga.

Vrh

PostPostano: 13 sij 2010, 22:56 

Junuz Djipalo je napisao/la:
Možda sam se pogrešno izrazio, htio sam reći kako ovaj tvoj prethodni post ne zvuči kao nabijanje na kolac. Dakle savršeno suvisla rasprava, makar se i ne slagali svi i u tom tonu treba i nastavit.

Hm, ajde probaj odvalit bilo što po Talijanima u Istri, vidio bi kakva bi reakcija bila Italije, itekako je normalno da se matična država brine o svojim državljanima i izvan Hr. Evo odleti u Brazil i izgubi putovnicu ili napravi sranje da te zatvore, kome ćeš se prvo obratit? Pa konzulatu, dakle RH.

Pravo na dva mjesta glasanja nije u redu, glasanje mrtvih nije u redu (oboje nije naše maslo ako ga je bilo nego HDZ-a Hrvatske) ali pravo glasa je itekako normalno demokratsko i europsko pravo na koje se pozivaju licemjeri koji glume velike demokrate i europljane. Uostalom niti jedne izbore dosad nismo presudili. Mislim da nije problem pravo glasa nego kako se glasa. A to nije demokratski, pa iz moje kuće su išla tri glasa na tri kandidata u prvom krugu. Sad sam trebao ženi zabranit drugi krug jer meni ne paše?

I itekako nas se tiče ko je na vlasti u Hrvatskoj. Nismo "upali" teritorijalno u RH ali smo ona nevidljiva, povijesna Hrvatska, granice se mijenjaju stalno, pa do prije 65 godina Zadar je bio u Italiji ili Rijeka i još puno mjesta, ko zna što budućnost nosi (evo Srbiji se nedavno granice promijeniše), hoćemo li se odreći ljudi ako nam neko okupira danas sutra Zagorje ili Istru i govorit im da je to druga država. I nemoj mislit da neće bit sličnih pretenzija iako ne izgleda tako, nije izgledalo ni 1990. da će onakav rat slijedit.

Mesić je dobio 20 % glasova Hrvata u BiH i mislim da je to najbolji rezultat nekoga ko nije iz HDZ-a ili Bandića sad. Prvo je on pljuvao kao što sad i puno Hrvata pljuje po nama tek nakon toga neko i uzvrati, evo uzvratio je Poskok Indexu nakon stotina članaka i odmah mrzimo Zagreb. A od Josipovića ja osobno puno očekujem. Zar nije pozivao Diki svako malo na ukidanje RS-a, e da je tako pozivao na ustavnopravnu poziciju Hrvata u BiH niko ne bi ništa pisnuo, pa koliko se postigne postigne.

Da dodam još da je pravo glasa naše pravo dok već lova koja se izdvaja iz proračuna dijaspori i nije. To je stvar Hr sabora, dakle ni za to nismo krivi. Sreo si vjerojatno puno Hercegovaca i Bosanaca Hrvata, ja ne znam niti jednog koji pljuje po Hercegovini ili Bosni, svi smo mi tu najsretniji i ne bi nikad iz nje da nema drugih razloga.

Poznato je da je Praljak hodao po Zagrebu '89 i ljudima govorio da će biti rata i tražio da se pripreme, daju lovu itd., a ništa. Ljudska rasa je glupa, uvijek kad je dobro misle da je baš to kraj povijesti i onda se čude kad se zalomi sranje. Tu su Hrvati posebno glupi, jer od Švicaraca bi čovjek tako nešto i očekivao (200 godina od zadnjeg rata), ali od nekog tko živi u ovim našim krajevima...

Jebiga, kad sranje krene, opet ćete vi iz HB biti na prvoj liniji.

Vrh

PostPostano: 13 sij 2010, 23:22 

nima je napisao/la:
...Podsjećam kako su se snašli hrvatski brižnici pri susretu sa prvim modelom diseminacije koji je bio potencijalna ugroza nacionalnog identiteta, a time i državnog suvereniteta. Radi se o pojavi tiskarskog stroja na koji se odgovorilo tiskanjem na vlastitom hrvatskom pismu, premda je tada u usporedbi sa današnjim uvjetima, opasnost ugroze bila manja. Dakle sada kada je poželjno imati vlastito pismo (latinsko ne smatram izvornim hrvatskim pismom), sada se ono ne koristi ili se o njemu govori kao nekakvom "zastarjelom" pismu. Gore sam naveo zahtjeve gospodina Tadića, koji navodi "i pravo na očuvanje identiteta i kulture što podrazumijeva pravo na uporabu pisma i jezika" misleći jasno na ćirilicu (koja valjda nije zastarjela za "hrvatske građane", a " 'ružna' glagoljica jest") koje se on niti ikoji drugi narod očito ne srame kao "Hrvati" svoje glagoljice, na koju mogu biti samo ponosni jer je izdržala test vremena i pokazala se kao pismo koje može odgovoriti zahtjevima i modernog doba. Ponovno ću spomenuti da su Hrvati malen narod i moraju imati agilne ali čvrste stavove glede svog temeljnog identiteta ili takav narod nestaje. Da skratim, niti će hrv. spasiti predsjednik republike, niti stranke ni zapuštene knjižnice i pismohrane već aktivno njegovanje povijesne stečevine i kulture (koja je premu UNESCO-u treća u svijetu po bogatstvu nematerijalne baštine, odmah iza Kine i Japana, dok je u Europi na prvom mjestu), a to je u prošlosti bio zadatak Crkve, dok sada mora biti zadatak i Crkve i necrkvenog dijela društva podjednako. Tu mislim na nepostojanje tiska na glagoljskom pismu, nepostojanje njegovanja pisma u obrazovnom sustavu i td. Kakvo je stanje najbolje pokazuje da Kršćanska sadašnjost ne izdaje niti prodaje djela tiskana na glagoljici, glagoljski tekstovi osim teško razumljivog prvotiska nisu široko i lako dostupni, bez naknade, a o dnevnim tiskovinama ne treba niti pričati. Bez postizanja tih osnovnih preduvjeta za razvijanje specifičnog prohrvatskog mišljenja ne treba očekivati da će ljudi tek tako mijenjati sadašnji zbunjeni i autodestruktivni svjetonazor, jednostavno jer im se ne nudi ništa bolje od onoga što imaju. Također ne treba očekivati drugačije društvene i vrijednosne srazmjere od onih koje su postavili zapadni mediji i prethodni režimi, kao niti promjenu politike u željenom pravcu.

"Kultura će odigrati veliku ulogu kad 2012. uđemo u Europsku uniju jer mi smo mali narod u toj velikoj zajednici i bit će problem kako zadržati svoj identitet. To će biti funkcija kulture, njome ćemo se nametnuti i sačuvati svoju prepoznatljivost - najavio je Josipović." VL, 13.01.2010 13:05

Premda se ne slažem sa njegovim izbornim programom, volio bih da prof. Josipović objasni na koju kulturu misli pri ovom stavu. Pokušat ću sa rezervom prihvatiti neke načelne stavove glede njegovog programa, jer je jedan dio kompatibilan sa socijalnim naukom Crkve, i nastojati uobličiti kulturni smjer onako kako ga ja vidim. Pitanje nacionalnog identiteta za mene je pitanje usklađivanja hrvatske povijesne baštine sa učilišnim programima, državnim protokolima, simbolima i nacionalnim interesima među kojima prvo mjesto zauzima kulturni i jezični suverenitet, što znači da moraju postojati zaštite mjere mišljenja na hrvatskom jeziku. Te mjere zaštite nacionalnog identiteta je po mom mišljenju najbolje proveo Izrael, premda i kod njih ima poteškoća, a oni su u daleko goroj poziciji nego mi ovdje. Josipović je u svom programu istaknuo antifašizam kao temelj njegovog programa, premda se tu može otvoriti zaseban razgovor, uzet ću načelo koje je istaknuo i pokušati ga prihvatiti pod određenim uvjetima; zamjerku nalazim u poistovjećivanju antifašizma sa petokrakom, jer antifašizam nije vlasništvo perioda jednog kaotičnog vremena dvadesetog stoljeća, isto tako, u tom vremenu je bilo i ustaša koji nisu bili fašisti, kao i partizana koji nisu bili jugokomunisti, stoga mislim da je potrebno proširiti pojam antifašizma izvan petokrake; također je antifašistička borba jasno izražena u periodu turskog ratovanja, te držim da je pojam antifašizma potrebno proširiti na taj period, što bi bio mudar državnički i vanjskopolitički potez jer bi time mogli staviti tu politiku i interese pod svoje definicije i mjerila. Tu biste rasteretili otpor i pritisak stvoren u dvadesetom stoljeću, a zadržali pozitivne stečevine tog vremena, dok bi se negativne dale lakše revalorizirati, bez ugroze pozitivnih. Zato mislim da je dobro prihvatiti prijedlog hodočasnika prvog spomen pohoda na Gvozdansko, štoviše, po mom mišljenju, Dan antifašističke borbe 22 lipnja bi se trebao obilježavati u Gvozdanskom, a ne u Sisku jer bi se time dao širi i jači oblik antifašizmu kojeg bi mogao prihvatiti veći broj ljudi, a koji ne bi bio stigmatiziran specifičnom ideologijom koja nije mnogima prihvatljiva. Time bi se i ojačao nacionalni identitet. Kako bi se uobličio i zaštitio izrazito prepoznatljivi hrvatski identitet, smatram da je potrebno ozbiljno poraditi na tome da se glagoljsko pismo, pored latinskoga, uvede u službenu uporabu u RH, čime bi se ojačao kulturni suverenitet i omogućila pristojna zaštita hrvatskoga jezika. Tim nastojanjem bi se zadobila kulturna slika u svijetu kakvu na primjer ima Izrael, a istovremeno bi se ostavilo dovoljno prostora manjinama za poštivanje njihovih kulturnih specifičnosti. Profesoru Josipoviću bi takve mjere pošle za rukom jer bi on bio oslobođen optužbi za kojekakav fašizam ili ustaštvo, s obzirom na njegovu jasnu opredijeljenost za antifašizam koji je ugrađen i u Ustav RH; držim da je on u mogućnosti definirati taj antifašizam i dati mu oblik kroz hrvatski povijesni identitet, koji je okaljan u dvadesetom stoljeću, a čime bi zadovoljio obje strane, te smanjio i desničarski i ljevičarski ekstremizam na minimalnu razinu. Ukoliko bi krenuo u tom smjeru, naišao bi zasigurno na odobravanje jednog većeg dijela onih koji na izborima nisu glasali za njegov program, barem po ovom pitanju.

("...koja je premu UNESCO-u treća u svijetu po bogatstvu nematerijalne baštine, odmah iza Kine i Japana, dok je u Europi na prvom mjestu..."; tu se trebam ispraviti, nisam opazio Koreu koja je ispred Hrvatske, dakle Hrvatska je četvrta u svijetu po bogatstvu nematerijalne kulturne baštine)

Vrh

PostPostano: 13 sij 2010, 23:24 

mateb je napisao/la:

Poznato je da je Praljak hodao po Zagrebu '89 i ljudima govorio da će biti rata i tražio da se pripreme, daju lovu itd., a ništa. Ljudska rasa je glupa, uvijek kad je dobro misle da je baš to kraj povijesti i onda se čude kad se zalomi sranje. Tu su Hrvati posebno glupi, jer od Švicaraca bi čovjek tako nešto i očekivao (200 godina od zadnjeg rata), ali od nekog tko živi u ovim našim krajevima...

Kad vec spominjes svicarce da napisem svoje dojmove :

Svicarci su u svakom trenutku spremni na rat. Fascinantan je to narod. Svi muskarci su bili u vosjci, idu na vjezbe i imaju doma zapecacenu opremu s puskom. Na kolodvorima mos vidjet vojnike kak dolaze doma za praznike pod punom bojnom spremom....

Vrh

PostPostano: 13 sij 2010, 23:27 

lostcase je napisao/la:
mateb je napisao/la:

Kad vec spominjes svicarce da napisem svoje dojmove :

Svicarci su u svakom trenutku spremni na rat. Fascinantan je to narod. Svi muskarci su bili u vosjci, idu na vjezbe i imaju doma zapecacenu opremu s puskom. Na kolodvorima mos vidjet vojnike kak dolaze doma za praznike pod punom bojnom spremom....

Znam, jedan od najmilitantnijih (najpametnijih) naroda u Europi. A Hrvati se svaki put čude...

Vrh

PostPostano: 13 sij 2010, 23:37 

mateb je napisao/la:

Pa ne bih baš rekao da će ljudi iz HB bit na prvoj crti nego ovaj put, ako ga bude, će bit opet malo grickanja sa sjevera. Uostalom i gricka se samo na fine načine. Za početak malo mora od Slovenaca i Talijana a doći će oni kad tad opet na suho kod mrskih im sirovih, primitivnih, prljavih Slavena za koje im nikad nije bilo jasno kako su ih mogli sredit i potjerat s njihove istočne obale. Zapravo Hrvate smatraju baš onakvima kako se nas iz HB zadnje vrijeme pokušava obojat u Zg kuhinjama. No dobro ima prednost i u tome, bit ćemo dio "Europe" kao što smo i bili u prošlosti.

Vrh

PostPostano: 13 sij 2010, 23:44 

Kada je reptil Milanović predvodio jugoateističku sektu SDP na parlamentarnim izborima, nakon gotovo svih predispozicija da pobijedi, program mu se temeljio na uglavnom dvije stvari:

1) Dokazani Mesićev recept govedama u RH - šovinizam i rasizam prema BH Hrvatima
2) Zabrane vjeronauka u školi

Tada je reptil Milanović skoro sigurnu pobjedu prokockao u finišu.

Josipović je bio pametan, ili barem oni koji su ga mislili instalirati.
Šta je radio Josipović u kampnaji? Ponašao se suprotno programu SDPa.....išao je u Tuđmanovu rodnu kuću čime je otvoreno priznao neuspjeh detuđmanizacije...evo sporedbe... ako hoćeš destaljinizaciju na primjer, a član si upravo najveće stranke koja to zagovara, nećeš valjda odati počast Staljinu posjetm njegovoj kući...

Šta Josipović još radi? On, čiji program stranke se sastoji od 80 % rasizma prema BH Hrvatima - ide u Herceg-Bosnu, te tamo daje dvosmislene izjave, koje, čini se na početku idu u SDP-Mesićevski pravac, no koje se i te kako mogu drugačije, u korist BH Hrvata interpretirati....to dakle radi SDP-ov kandidat Josipović.....kandidat partije čiji je šef prvo nakon poraza na parlamentarnim izborima izjavio "kako mu je žao što su Hrvati iz Orašja presudili u Županji u korist HDZa te SDP time izgubio jedno saborsko mjesto..."

Nadalje Josipović kao pravi SDP-ovac, dakle projugoslavenski, prokomunistički, prosrpski, protitovski, antihrvatski i antikatolički, izjavljuje kako je Crkva jedna važna institucija....

Ide još dalje....u spotovima, u reklamama on navodi kako su hrvatski branitelji za njega....

Sve u svemu, Josipović je cijelo vrijeme vodio neautentičnu kampanju, neautentičnu za njega samoga a i za program SDPa koja ga je kandidirala....

Ovdje mogu postojati dva razloga....

Prvi je, naučio je iz grešaka reptila Milanovića, kojeg je usput vješto gurao u drugi plan za vrijeme kampanje, te je vodio takvu kampanju jedino iz karijerističkih razloga te da se dočepa pobjede.....a nakon pobjede će opet pokazati ono izvorno ljigavo i gmizavo SDP lice.

Drugi razlog može biti, da je on osoba visoke naobrazbe, te da se stvarno želi osjećati jednim modernim predsjednikom svih Hrvata, koji je spreman na jedinstvo, koji ujedinjuje i smiriva tenzije, koji brani nacionalne interese....dakle želi biti suprotnost balkanskoj vic-kafandžiji, njegovom prethodniku.

Vrijeme će pokazati svoje, samo bude li Josipović previše hrvatski nastrojen, tu je udbaški etsablishment, medijski psi čuvari, raznorazni savjetnici da ga odmah upozore....a Josipović mi ne djeluje da bi s njima išao u konflikt, već će čuvati svoju fotelju i ispunjavati zahtjeve....

Uglavnom, vrijeme će pokazati....s time da je naravno još ovo sumnjivo....projekt Yugosipović je bio daleko, daleko prije kampanje najavljivan, te nisam siguran da su oni to sve prepustili slučaju, oni uvijek izaberu pouzdani i provjereni kadar.

Vrh

PostPostano: 13 sij 2010, 23:56 

Odgovor ti je da je Milanovic kreten. Da je Josipovic bio na njegovom mjestu bio bi premijer RH.

I to sa zastupnicima iz dijaspore.

Kakvu ce politiku vodit neznam ali znam da mi je prijatelj o njemu rekao da je posten covjek i super profesor ali teski boljsevik.....

Vrh

PostPostano: 14 sij 2010, 00:31 

Moram napomenuti da mi se njegov stav apropos Bleiburga nije nimalo svidio .
Ono što je izrekao se u potpunosti kosi sa njegovim stavom da neće razdvajati već spajati , no vidjet ćemo još ...

Kao što rekoh treba mu dati nekoliko mjeseci za ozbiljniju ocjenu , dotada ću radije šutati nego pustiti skepsi i predrasudama da progovore iz mene.

Vrh

PostPostano: 14 sij 2010, 13:03 

PCM je napisao/la:
Moram napomenuti da mi se njegov stav apropos Bleiburga nije nimalo svidio .
Ono što je izrekao se u potpunosti kosi sa njegovim stavom da neće razdvajati već spajati , no vidjet ćemo još ...

Kao što rekoh treba mu dati nekoliko mjeseci za ozbiljniju ocjenu , dotada ću radije šutati nego pustiti skepsi i predrasudama da progovore iz mene.

Po meni je u pravu za Bleiburg. Maknut crne odore s Bleiburga. Par koljača je obuklo tisuće Hrvata domobrana u iste te crne uniforme na kraju rata da bi spasilo guzice i time su praktički zajedno s komunjarama pobili more Hrvata, omladine i sad treba slavit te crne uniforme i još i dan danas nosimo svi stigmu zbog njih. Imamo mi i lijepe domobranske uniforme. A lijepo je rekao čovjek, dok god ima crnih uniformi neću u Bleiburg. Zapravo sam najsretniji kad ne bude nikakvih uniformi, na groblje se ide u uniformi samo kad te pokapaju ako želiš da te pokopaju kao vojnika ili kao pripadnik počasne straže.

No od njega bih volio dosljednost, isto tako ne bi trebao ići ni gdje se igra kozaračko...

Hrvatski antifašizam da ali jugoslavenstvo i komunizam ne. Puno je ljudi, poput Hebrangova ćaće, bilo hrvatski orijentirano i antifašistički a nije bilo ni jugoslavenski ni komunistički obojeno. Barem u teoriji.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš postati/uređivati postove/odgovarati].  [ 1191 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 12 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: