|
|
Stranica: 1/2.
|
[ 27 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Hroboatos
|
Naslov: Jugoslavenski pravopis Postano: 25 lis 2009, 19:02 |
|
|
Stavi osam ovo na politiku jer realno tu i spada. Ljudi vjerojatno nešto znaju, no ukratko: * postoje dvije struje u hrvatskoj kulturi, od kojih bi jedna (Katičić, Babić) malo promijenila pravopis u skladu sa starijim stanjem i jekavskim karakterom jezika. Po njoj bi se pisalo podatci, zadatci, primitci, izdatci,... sprječavanje, strjelica, okrjepa, brjegovi, unaprjeđenje,... Druga je više "jugoslavenska" (Silić, Pranjković), koja bi ostavila ili proširila izgovorno načela i "ekavizme"- podaci, zadaci, primici, izdaci,...sprečavanje, strelica, bregovi, unapređenje, ... * to su, ralno, "Hrvati" i "Jugoslaveni". Mediji kao Jutarnji naravno guraju vodu na mlin Jugoslavena: http://www.zabranjeni.url/6000-nastavnika- ... li/289822/I- hoćemo li imati snage da te Jugoslavene istjeramo na čistac i marginaliziramo, inter alia, i na ovom polju ?
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
aleksije radicevic
|
Naslov: Re: Jugoslavenski pravopis Postano: 25 lis 2009, 19:13 |
|
|
Hroboatos je napisao/la: Stavi osam ovo na politiku jer realno tu i spada. Ljudi vjerojatno nešto znaju, no ukratko: * postoje dvije struje u hrvatskoj kulturi, od kojih bi jedna (Katičić, Babić) malo promijenila pravopis u skladu sa starijim stanjem i jekavskim karakterom jezika. Po njoj bi se pisalo podatci, zadatci, primitci, izdatci,... sprječavanje, strjelica, okrjepa, brjegovi, unaprjeđenje,... Druga je više "jugoslavenska" (Silić, Pranjković), koja bi ostavila ili proširila izgovorno načela i "ekavizme"- podaci, zadaci, primici, izdaci,...sprečavanje, strelica, bregovi, unapređenje, ... * to su, ralno, "Hrvati" i "Jugoslaveni". Mediji kao Jutarnji naravno guraju vodu na mlin Jugoslavena: http://www.zabranjeni.url/6000-nastavnika- ... li/289822/I- hoćemo li imati snage da te Jugoslavene istjeramo na čistac i marginaliziramo, inter alia, i na ovom polju ? Očigledno je da ukoliko bi izbacilo gubljenje suglasnika, neke reči bi postale teže za izgovor.
_________________ Bože spasi, Bože hrani, Srpskog Kralja, srpski rod!
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
teranova
|
Naslov: Re: Jugoslavenski pravopis Postano: 25 lis 2009, 19:14 |
|
|
Čini se da si razuman čovek pa te stoga pitam - da li ti zbilja ovako govoriš
sprječavanje, strjelica, okrjepa, brjegovi, unaprjeđenje,.
ili si samo ideološki ostrašćen?
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
i_jopet
|
Naslov: Re: Jugoslavenski pravopis Postano: 25 lis 2009, 19:19 |
|
|
Ja sam Hrvat i dida i ćaća su mi govorili: brig, unapriđenje, strelica, okrepa, i zato ja sam za to jezik bude onaj koji govorimo i to prije sam za ikavicu nego ijekavicu. Mislim da ovo nije pitanje jugoslavenstva nego ispravnog našeg hrvatskog jezika.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
DaniKU
|
Naslov: Re: Jugoslavenski pravopis Postano: 25 lis 2009, 20:15 |
|
Pridružen/a: 05 svi 2009, 19:27 Postovi: 1832 Lokacija: Sarajevo
|
teranova je napisao/la: Čini se da si razuman čovek pa te stoga pitam - da li ti zbilja ovako govoriš
ili si samo ideološki ostrašćen? Znam da niste mene pitali, ali ja govorim baš ovako kako ste napisali. Uvijek sam pazio u govoru i pisanju na pravopisna i gramatička pravila koja sam učio u školi. Prema tome kod mene je jako brzo ispario narodni govor, mada mi je ostalo u govoru: di si, di je, živili... i ovdje u Sarajevu su me zapamtili po tome. Inače nisam htio ikavicu u potpunosti izbaciti iz govora, pa sam namjerno ostavio par tih riječi u svom govoru.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
i_jopet
|
Naslov: Re: Jugoslavenski pravopis Postano: 25 lis 2009, 20:20 |
|
|
DaniKU je napisao/la: ali ja govorim baš ovako kako ste napisali. Jesi li siguran da govoriš strjelica?
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Tulkas
|
Naslov: Re: Jugoslavenski pravopis Postano: 25 lis 2009, 20:40 |
|
|
sprječavanje, strjelica, okrjepa, brjegovi, unaprjeđenje,.Samo ne kazem strJelica...Ovo ostalo da. Ne kuzim zasto se neko cudi ![ucelo :ucelo](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/a050.gif)
_________________ Serbian are nationalists. It is impossible to argue with Serbians because they are without understanding. Since they respect only force, the same method should be used when dealing with them."
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
teranova
|
Naslov: Re: Jugoslavenski pravopis Postano: 25 lis 2009, 21:09 |
|
|
Da li primećujete nedoslednost u izrazu
S vrEmena na vrIJEme...
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
DaniKU
|
Naslov: Re: Jugoslavenski pravopis Postano: 25 lis 2009, 21:13 |
|
Pridružen/a: 05 svi 2009, 19:27 Postovi: 1832 Lokacija: Sarajevo
|
i_jopet je napisao/la: DaniKU je napisao/la: ali ja govorim baš ovako kako ste napisali. Jesi li siguran da govoriš strjelica? Gledao sam po tome kako kažem "strela" ili "strijela", ali nisam siguran koji izraz koristim "strelica" ili "strjelica" možda čak "strelica". Inače jako rijetko koristim taj izraz, jedino kad igram pikada, a njega nisam dugo igrao. ![001_smile :001_smile](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/001_smile.gif)
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Tulkas
|
Naslov: Re: Jugoslavenski pravopis Postano: 25 lis 2009, 21:36 |
|
|
Cuj, on pita za strjelica.. Inace kazem striJela, a nikako strela..
_________________ Serbian are nationalists. It is impossible to argue with Serbians because they are without understanding. Since they respect only force, the same method should be used when dealing with them."
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Hroboatos
|
Naslov: Re: Jugoslavenski pravopis Postano: 25 lis 2009, 22:30 |
|
|
teranova je napisao/la: Čini se da si razuman čovek pa te stoga pitam - da li ti zbilja ovako govoriš
ili si samo ideološki ostrašćen? Pravopis nije pravogovor. I po starom pravopisu piše se: pisat ću, a izgovara pisaću sad ću, a izgovara saću gradski, a izgovara gracki hrvatski, a izgovara hrvacki past će, a izgovara pašće predsjednik, a izgovara precjednik To nema veze s izgovorom.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
teranova
|
Naslov: Re: Jugoslavenski pravopis Postano: 25 lis 2009, 23:57 |
|
|
Pa dobro, kako ovo izgovaraš?
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Hroboatos
|
Naslov: Re: Jugoslavenski pravopis Postano: 26 lis 2009, 01:16 |
|
|
teranova je napisao/la: Pa dobro, kako ovo izgovaraš?
sprječavanje, strjelica, okrjepa, brjegovi, unaprjeđenje,. Ne postoje odgovarajući fonemi za opis, no, odprilike, bilo bi: spriečavanje, strielica, okriepa, briegovi, unaprieđenje.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Hroboatos
|
Naslov: Re: Jugoslavenski pravopis Postano: 26 lis 2009, 01:22 |
|
|
teranova je napisao/la: Da li primećujete nedoslednost u izrazu
S vrEmena na vrIJEme... Babić je propisao da 4 riječi imaju pokratu s -ije- na -e-: vrijeme/vremena, suvremeno,.. naprijed/napredak, napredovati,.. upotrijebiti/potreba, treba, upotreba,.. privrijediti/privreda No, Vijeće za normu je ostavilo mogućnost i za te četiri opcije da se dugi jat pokrati u -je-, pa se može pisati: vrjemena, suvrjemeno,.. naprjedak potrjeba privrjeda Stari su pisci u Dubrovniku i Bosni u 16. i 17. stoljeću, ako nisu pisali -j-, često rabili -ie- i za kratki jat: vriemena, vrijemenu (Marin Držić, Dinko Ranjina) naprjedak (Dinko Ranjina) potrieba (Držić, Gundulić)
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Robbie MO
|
Naslov: Re: Jugoslavenski pravopis Postano: 26 lis 2009, 01:27 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 77519 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Hroboatos jeli smijem biti zloban? Iako i sam koristim mnoga Babićeva rješenja (sprječavanje, zloupotrjeba), kako bi se trebalo reć PREPREKA? Prjeprjeka? ![sega :sega](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/c040.gif)
_________________ Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
teranova
|
Naslov: Re: Jugoslavenski pravopis Postano: 26 lis 2009, 01:31 |
|
|
vrjemena, suvrjemeno,.. naprjedak potrjeba privrjedaZabole me vilica od napora ![wacko :wacko](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/wacko.gif)
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Tulkas
|
Naslov: Re: Jugoslavenski pravopis Postano: 26 lis 2009, 14:16 |
|
|
Ma vi Srbi ste vazda lijeni bili pa skontali da je ekavica laksa
Etone razmisljajuci dodje rijec kao primjer.. Kako ti izgovaras rijec LIJEN - LEN ili....Znam da ces reci da je neko lenstina, ali
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
teranova
|
Naslov: Re: Jugoslavenski pravopis Postano: 26 lis 2009, 14:25 |
|
|
Tulkas je napisao/la: Ma vi Srbi ste vazda lijeni bili pa skontali da je ekavica laksa
Etone razmisljajuci dodje rijec kao primjer.. Kako ti izgovaras rijec LIJEN - LEN ili....Znam da ces reci da je neko lenstina, ali Lenj.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Real gone
|
Naslov: Re: Jugoslavenski pravopis Postano: 26 lis 2009, 14:28 |
|
|
Tulkas je napisao/la: Ma vi Srbi ste vazda lijeni bili pa skontali da je ekavica laksa
Etone razmisljajuci dodje rijec kao primjer.. Kako ti izgovaras rijec LIJEN - LEN ili....Znam da ces reci da je neko lenstina, ali Lenj.@Hroboatos - "puristički rat unutar nacionalne varijante je u osnovi građanski rat jer se u prvom redu odvija među članovima iste nacije" (Ammon).
_________________ http://farm3.static.flickr.com/2158/217 ... 8538_b.jpg
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Tulkas
|
Naslov: Re: Jugoslavenski pravopis Postano: 26 lis 2009, 17:20 |
|
|
Lenj a ovamo lenstina, jel tako?? Ili je lenjstina.. Izvinite ali meni se nos zacepi izgovarajuci ovo..
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
teranova
|
Naslov: Re: Jugoslavenski pravopis Postano: 26 lis 2009, 17:32 |
|
|
Šta je lakše izgovoriti
Lenjo dete
ili
Lijeno dijete
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
aleksije radicevic
|
Naslov: Re: Jugoslavenski pravopis Postano: 26 lis 2009, 17:53 |
|
|
Tulkas je napisao/la: Lenj a ovamo lenstina, jel tako?? Ili je lenjstina.. Izvinite ali meni se nos zacepi izgovarajuci ovo.. Na hrvatskom je "ljenčuga". ![zubati :zubati](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/a090.gif)
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Hroboatos
|
Naslov: Re: Jugoslavenski pravopis Postano: 26 lis 2009, 17:57 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Hroboatos jeli smijem biti zloban? Iako i sam koristim mnoga Babićeva rješenja (sprječavanje, zloupotrjeba), kako bi se trebalo reć PREPREKA? Prjeprjeka? ![sega :sega](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/c040.gif) Preprjeka, jer je predmetak prě- ostao kao pre- (prepoznati, prepisati,..), a dometak koj idolazi od priječiti pokraćuje -ije- u -je- . Stoga: zaprjeka preprjeka oprjeka ..
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Hroboatos
|
Naslov: Re: Jugoslavenski pravopis Postano: 26 lis 2009, 17:58 |
|
|
teranova je napisao/la: Šta je lakše izgovoriti
Lenjo dete
ili
Lijeno dijete Da smo razmišljali u tom stilu, uveli bismo ikavicu, bar kao dopunu jekavskomu standardu.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
aleksije radicevic
|
Naslov: Re: Jugoslavenski pravopis Postano: 26 lis 2009, 17:58 |
|
|
teranova je napisao/la: Šta je lakše izgovoriti
Lenjo dete
ili
Lijeno dijete Mogu reći kao bivši "ijekavac" da je ekavica mnogo lakša, bilo za izgovor, bilo za pisanje. A vrlo lako se usvaja. Ja sam se u početku, nastojeći da sačuvam kod sebe osobenosti svog lokalnog bosanskog identiteta, opirao usvajanju ekavice, ali naprosto nije išlo. Kad opadne koncentracija u jednom živom razgovoru jednostavno izgovaraš reči na isti način na koji ih izgovara okolina.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 39 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|