|
|
Stranica: 4/9.
|
[ 214 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Broc
|
Naslov: Re: Koeficijent netrpeljivosti prema Hrvatima po kantonima i općinama u FBiH Postano: 28 stu 2021, 21:52 |
|
|
Dobro, da napravimo neki presjek stanja.
Prvi i drugi izbor Komšića borili smo se da skrenemo pozornost na to. Osjećali smo da Hrvatska a još manje svijet uopće ne mari što se događa.
Izbor 2018 je drastično drugačiji.
Izvukli smo Bošnjake na vidjelo kao remetilački faktor i oni gube Komšićem kudikamo više nego mi. Da kojim slučajem 2018 nisu to uradili to bi za nas bila daleko nepovoljnija situacija
Pa neka mrze i netrepću koliko hoće, sami pali samo se ubili
_________________ Spusti jedan bili cvitak tamo iznad Kijeva
|
|
Vrh |
|
|
zbl
|
Naslov: Re: Koeficijent netrpeljivosti prema Hrvatima po kantonima i općinama u FBiH Postano: 28 stu 2021, 22:00 |
|
|
dzamijas je napisao/la: Je li postoji neki dokaz da je Islamska zajednica na bilo koji način učestvovala u "davanju instrukcije" o glasanju, pogotovo za Komšića. Ja kao njen vjernik nisam upoznat s nečim poput toga. Govorimo o desetinama hiljada ljudi. Je li moguće da su svi oni u nekoj vrsti zavjeta šutnje i da se još nije našao niko ko bi insajderski o tome progovorio?
Inače, ova tema mi se kao Bošnjaku čini jako zanimljivom. Mislim da bi se mogla uraditi i sveobuhvatnija analiza na osnovu određenih preporuka koje su neki forumaši iznijeli. Posebno hvala autoru što ovaj fenomen nije nazvao "mržnjom" nego "netrpeljivošću", što je dakako ispravniji pojam. Teško je objašnjivo da on dobija ogroman broj bošnjačkih glasova u ruralnim sredinama gdje se nekakvi građanski ljevicari ne mogu naći svijecom. Ali ako u jednačinu uključimo SDA i IVZ možemo doći do kakvog-takvog objašnjenja. Znači, jasno mi je za Sarajevo, Tuzlu...ali kako objasniti Sapnu, Bužim...?
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Koeficijent netrpeljivosti prema Hrvatima po kantonima i općinama u FBiH Postano: 28 stu 2021, 22:04 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 11:47 Postovi: 38976 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
Da mu još i objasniš kako njegova SDA ne dobija glasove na osnovu instrukcija IZ.
_________________ mostarski europski
|
|
Vrh |
|
|
Fela Kuti
|
Naslov: Re: Koeficijent netrpeljivosti prema Hrvatima po kantonima i općinama u FBiH Postano: 28 stu 2021, 22:08 |
|
|
daramo je napisao/la: Da mu još i objasniš kako njegova SDA ne dobija glasove na osnovu instrukcija IZ. Po to su Muslimani govorili da su SDA davali instrukcije (ovi koji su protiv SDA) ali zar je to i bitno?. Većini đamijaša i ne trebaš davat nikakve instrukcije da krade i laže kjafire. Mustafa Cerić je otvoreno nedavno rekao da mu je drago što je Komšić izabran.
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Koeficijent netrpeljivosti prema Hrvatima po kantonima i općinama u FBiH Postano: 28 stu 2021, 22:10 |
|
|
Ne znam zašto uopće potreba da se okrivi SDA, kad je SDP isti ako ne i gori. Sve je to 50 nijansi zelene.
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1031 of 2558 - 40.3%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
|
dzamijas
|
Naslov: Re: Koeficijent netrpeljivosti prema Hrvatima po kantonima i općinama u FBiH Postano: 28 stu 2021, 22:15 |
|
Pridružen/a: 23 lis 2021, 22:13 Postovi: 2122 Lokacija: Na granici svjetova - begova i kmetova
|
zbl je napisao/la: dzamijas je napisao/la: Je li postoji neki dokaz da je Islamska zajednica na bilo koji način učestvovala u "davanju instrukcije" o glasanju, pogotovo za Komšića. Ja kao njen vjernik nisam upoznat s nečim poput toga. Govorimo o desetinama hiljada ljudi. Je li moguće da su svi oni u nekoj vrsti zavjeta šutnje i da se još nije našao niko ko bi insajderski o tome progovorio?
Inače, ova tema mi se kao Bošnjaku čini jako zanimljivom. Mislim da bi se mogla uraditi i sveobuhvatnija analiza na osnovu određenih preporuka koje su neki forumaši iznijeli. Posebno hvala autoru što ovaj fenomen nije nazvao "mržnjom" nego "netrpeljivošću", što je dakako ispravniji pojam. Teško je objašnjivo da on dobija ogroman broj bošnjačkih glasova u ruralnim sredinama gdje se nekakvi građanski ljevicari ne mogu naći svijecom. Ali ako u jednačinu uključimo SDA i IVZ možemo doći do kakvog-takvog objašnjenja. Znači, jasno mi je za Sarajevo, Tuzlu...ali kako objasniti Sapnu, Bužim...? Pa to nisu ovi građanski glasači, ljevičari, to i jeste "izbor iz inata". Ali, mislim da IZ s tim nema neke veze, SDA možda. Što se tiče IZ, oni tajno podržavaju SDA od 90-ih do danas. To je vrlo uvezan sistem. Ali ni to ne ide nekakvim instrukcijama ili sl., nego suptilnim porukama poput "poziva na jedinstvo" i sl. Vjerski službenici su također često prisutni na predizbornim skupovima stranke i sl. Zaista ne znam na koji način bi IZ mogla izvesti tu operaciju "Komšić", bez da se to prije ili kasnije razotkrije.
_________________ "Bosnom se ne može upravljati bez Bošnjaka!"
|
|
Vrh |
|
|
dzamijas
|
Naslov: Re: Koeficijent netrpeljivosti prema Hrvatima po kantonima i općinama u FBiH Postano: 28 stu 2021, 22:18 |
|
Pridružen/a: 23 lis 2021, 22:13 Postovi: 2122 Lokacija: Na granici svjetova - begova i kmetova
|
Naša Kvačica je napisao/la: Ne znam zašto uopće potreba da se okrivi SDA, kad je SDP isti ako ne i gori. Sve je to 50 nijansi zelene. Politika SDA i SDP o državnim pitanjima je vrlo slična, zapravo SDA sve više sliči SDP-u tobožnjom tranzicijom iz bošnjačke u bosansku stranku. Njihova razlika je ideološka, oni su poput HDZ i SDP u Hrvatskoj. Ali kao što Milanović više i nije neki socijaldemokrata, tako se i SDP BiH okreće kako vjetar puše.
_________________ "Bosnom se ne može upravljati bez Bošnjaka!"
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Koeficijent netrpeljivosti prema Hrvatima po kantonima i općinama u FBiH Postano: 28 stu 2021, 22:23 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 11:47 Postovi: 38976 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
Ma da, Milanović nije socijaldemokrat jer ne podržava islamofašizam. Musliman koji ide u džamiju najbolje zna šta je socijaldemkracija.
_________________ mostarski europski
|
|
Vrh |
|
|
Betandwin
|
Naslov: Re: Koeficijent netrpeljivosti prema Hrvatima po kantonima i općinama u FBiH Postano: 28 stu 2021, 22:24 |
|
|
zbl je napisao/la: dzamijas je napisao/la: Je li postoji neki dokaz da je Islamska zajednica na bilo koji način učestvovala u "davanju instrukcije" o glasanju, pogotovo za Komšića. Ja kao njen vjernik nisam upoznat s nečim poput toga. Govorimo o desetinama hiljada ljudi. Je li moguće da su svi oni u nekoj vrsti zavjeta šutnje i da se još nije našao niko ko bi insajderski o tome progovorio?
Inače, ova tema mi se kao Bošnjaku čini jako zanimljivom. Mislim da bi se mogla uraditi i sveobuhvatnija analiza na osnovu određenih preporuka koje su neki forumaši iznijeli. Posebno hvala autoru što ovaj fenomen nije nazvao "mržnjom" nego "netrpeljivošću", što je dakako ispravniji pojam. Teško je objašnjivo da on dobija ogroman broj bošnjačkih glasova u ruralnim sredinama gdje se nekakvi građanski ljevicari ne mogu naći svijecom. Ali ako u jednačinu uključimo SDA i IVZ možemo doći do kakvog-takvog objašnjenja. Znači, jasno mi je za Sarajevo, Tuzlu...ali kako objasniti Sapnu, Bužim...? Tu se vidi uticaj islamske zajednice, Bužim jako religiozno mjesto,nigdje alkohola i kladionice, Sapna selendra na brdu , Dzamija i Pošta ,ista stvar
|
|
Vrh |
|
|
Glazbenik
|
Naslov: Re: Koeficijent netrpeljivosti prema Hrvatima po kantonima i općinama u FBiH Postano: 28 stu 2021, 22:24 |
|
Pridružen/a: 12 lip 2009, 13:19 Postovi: 5840 Lokacija: Croatia Alba; site:hercegbosna.org/forum
|
|
Vrh |
|
|
turbotakija
|
Naslov: Re: Koeficijent netrpeljivosti prema Hrvatima po kantonima i općinama u FBiH Postano: 28 stu 2021, 23:04 |
|
|
Gazda je napisao/la: zbl je napisao/la: Pa odgovor na pitanje iz uvoda teme i nije komplikovan. Sigurno da ima Bošnjaka koji glasaju za Komšića jer ga doživljavaju kao ljevicara, građanski orijentisanog političara i sl. No, pitanje je koliko je takvih, a koliko onih koji za njega glasaju po direktivi raznih institucija.
Čini mi se da su ovi prvi u ogromnoj manjini. Pa ti koji glasuju za njega kao ljevičara i građanski orijentiranog su upravo oni koji nikako ne mogu smisliti Hrvate, toliko da su umislili da Hrvati ne psotoje i takvi će ti 2 sata objašnjavati kako ti nisi Hrvat, što znači najgora sorta, što dalje znači da to uopće nije nešto što ih amnestira od epiteta mrzitelja Hrvata čak naprotiv oni su najeklatantniji primjer toga. Daj doticne citate pa da vidimo ko laze i sta sam ja to tacno napisao. A ja cu ti dati ovaj koji potvrdjuje ovo sto tvrdim u prici s Markanom.
_________________ fakofbolan nema krsta bez tri prsta
|
|
Vrh |
|
|
turbotakija
|
Naslov: Re: Koeficijent netrpeljivosti prema Hrvatima po kantonima i općinama u FBiH Postano: 28 stu 2021, 23:09 |
|
|
daramo je napisao/la: Ma da, Milanović nije socijaldemokrat jer ne podržava islamofašizam. Musliman koji ide u džamiju najbolje zna šta je socijaldemkracija. Milanovic se ponasa tipicno populisticki. Imamo Gradiskoj jednog takvog Socijaldemokratu, predsjednik je pokrajine. Nije on samo Bosni upucivao „poruke“, evo skoro cak i Austriji. Meni licno je cak djelimicno i simpatican jer ne osjetim u njegovoj prici neku zlobu.
_________________ fakofbolan nema krsta bez tri prsta
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Koeficijent netrpeljivosti prema Hrvatima po kantonima i općinama u FBiH Postano: 28 stu 2021, 23:09 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108339 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Trolaš temu.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
|
sokacveseli
|
Naslov: Re: Koeficijent netrpeljivosti prema Hrvatima po kantonima i općinama u FBiH Postano: 28 stu 2021, 23:22 |
|
|
Lijepo analizirano. Ali ipak mi smo u otvorenom ratu na svim frontovima.
Nema manjeg ili većeg koeficijenta po općinama. Svi su oni politički neprijatelji. Od nedavno smo jedni drugima objavili totalni rat.
|
|
Vrh |
|
|
Gazda
|
Naslov: Re: Koeficijent netrpeljivosti prema Hrvatima po kantonima i općinama u FBiH Postano: 28 stu 2021, 23:42 |
|
Pridružen/a: 08 svi 2020, 16:23 Postovi: 3641 Lokacija: Stolni grad
|
turbotakija je napisao/la: Daj doticne citate pa da vidimo ko laze i sta sam ja to tacno napisao. A ja cu ti dati ovaj koji potvrdjuje ovo sto tvrdim u prici s Markanom.
Nije tema tvoj propagandni teks, svako ga može pročitati ako ga zanima.
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Koeficijent netrpeljivosti prema Hrvatima po kantonima i općinama u FBiH Postano: 29 stu 2021, 00:55 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43752 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Diskusija je krenula u pogrešnom smjeru. Opet se priča o Komšiću, kakav je, ko glasa za njega i slično.
Na ovoj temi se govori o specifičnom fenomenu, razlici između glasova za:
1) Željko Komšić - predsjednički kandidat za hrvatskog člana predsjedništva 2) Demokratska Fronta Željko Komšić - njegova stranka koja želi svoj dio kolača u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti
Kako je navedeno u analizi, omjer glasova je u nekim općinama i do 11:1, i to u općinama gdje se ne može reći da su "građanski" orijentirani ljudi. Zašto njegovi glasači za predsjedništvo masovno zaobilaze njegovu stranku, stranku koja nosi njegovo ime? Mislim znam ja, ali barem pokušajte odgovoriti na pitanje.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Koeficijent netrpeljivosti prema Hrvatima po kantonima i općinama u FBiH Postano: 29 stu 2021, 01:13 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 75810 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Ja sam pokušao.
Podijelio sam muslimane na "srpske muslimane" (ne toliko prema porijeklu, nego protiv koga su ratovali): to je Podrinje, Sarajevo, USK. I na "hrvatske muslimane": Neretva, Srednja Bosna.
Srpski muslimani su željniji osvete, jer su doživjeli redom poniženja i maksimalno brutalne poraze, praktički nijedne pobjede ni lokalne ni kao sebe kao naroda nemaju, obraz im je ostrugan, nemaju srama u ničemu. Pa ako može barem osveta na Hrvate, daj šta daš.
_________________ Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Koeficijent netrpeljivosti prema Hrvatima po kantonima i općinama u FBiH Postano: 29 stu 2021, 01:17 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 75810 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Mada iskreno, nema tu neke velike razlike.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Koeficijent netrpeljivosti prema Hrvatima po kantonima i općinama u FBiH Postano: 29 stu 2021, 01:17 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43752 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Tko je očekivao da će ŽSB biti na zadnjem mjestu?
Ipak, analiza ima određenu manjkavost, u analizi su glasovi za kantonalne skupštine, to mi je bilo najlakše za odraditi, jer kad se gledaju glasovi za više razine (FBiH i BiH), izborne jedinice ne odgovaraju granicama kantona, bilo bi previše posla rekonstituirati te državne glasove po kantonima. Ne mislim da bi trebalo biti previše odstupanja.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Koeficijent netrpeljivosti prema Hrvatima po kantonima i općinama u FBiH Postano: 29 stu 2021, 01:20 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Srpski muslimani su željniji osvete, jer su doživjeli redom poniženja i maksimalno brutalne poraze, praktički nijedne pobjede ni lokalne ni kao sebe kao naroda nemaju, obraz im je ostrugan, nemaju srama u ničemu. Pa ako može barem osveta na Hrvate, daj šta daš.
Ili tamo najviše ordinira Suljagić jer stalno putuje između Sarajeva i Srebrenice.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Koeficijent netrpeljivosti prema Hrvatima po kantonima i općinama u FBiH Postano: 29 stu 2021, 01:31 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Robbie MO je napisao/la: Srpski muslimani su željniji osvete, jer su doživjeli redom poniženja i maksimalno brutalne poraze, praktički nijedne pobjede ni lokalne ni kao sebe kao naroda nemaju, obraz im je ostrugan, nemaju srama u ničemu. Pa ako može barem osveta na Hrvate, daj šta daš.
Ili tamo najviše ordinira Suljagić jer stalno putuje između Sarajeva i Srebrenice. Ja te muslimane iz istočne Bosne doživljavam ko Jokera u Batmanu nakon što upadne u kiselinu pa preživi i izađe sav deformiran. I nije baš raspoložen za kulture razgovore i kompromise ? Jednostavno, trebaš čekati da pomru (uključujući one koji su dijaspori), da bi prestali trovati vlastiti narod osvetničkom energijom.
|
|
Vrh |
|
|
crni_bombarder
|
Naslov: Re: Koeficijent netrpeljivosti prema Hrvatima po kantonima i općinama u FBiH Postano: 29 stu 2021, 01:42 |
|
|
Mi znamo zasto glasuju za Komsica, ali malo mi je nejasno zasto ne glasuju i za DF, stranka je minorna ali je prepuna muslimanskih radikala.
Ili nisu prepoznati kao dovoljno radikalni, ili prosto SDA glasaci glasuju i za Komsica. Mislim, naravno da glasuju.
Pomalo i nepotrebna tema, mislim neka teme ali znamo i mi i znaju oni i znaju muslimanski glasaci zasto glasuju za Komsica. Niti vise takijaju da je to eto zato sto je "patriJota". Oni njemu ujutro je.bu majku jer nista uradio nije, jer je obicni mufljuz, a popodne glasuju za njega "da bi zaje.bali Hrvate".
Tako oni drzavu dozivljavaju i shvataju, "da zaje.bemo Hrvate". I onda se cude sto ce uskoro nociti pod svijecama.
|
|
Vrh |
|
|
Harezm
|
Naslov: Re: Koeficijent netrpeljivosti prema Hrvatima po kantonima i općinama u FBiH Postano: 29 stu 2021, 01:48 |
|
|
crni_bombarder je napisao/la: Mi znamo zasto glasuju za Komsica, ali malo mi je nejasno zasto ne glasuju i za DF, stranka je minorna ali je prepuna muslimanskih radikala.
Ili nisu prepoznati kao dovoljno radikalni, ili prosto SDA glasaci glasuju i za Komsica. Mislim, naravno da glasuju.
Pomalo i nepotrebna tema, mislim neka teme ali znamo i mi i znaju oni i znaju muslimanski glasaci zasto glasuju za Komsica. Niti vise takijaju da je to eto zato sto je "patriJota". Oni njemu ujutro je.bu majku jer nista uradio nije, jer je obicni mufljuz, a popodne glasuju za njega "da bi zaje.bali Hrvate".
Tako oni drzavu dozivljavaju i shvataju, "da zaje.bemo Hrvate". I onda se cude sto ce uskoro nociti pod svijecama. Ne glasaju za DF jer ima i ekstremnije ponude. Komšić je ideala, možda i jedini Hrvat za njih. Ostali su "bosanski katolici" kao kmetovi. A begovskih stranaka svuda.
_________________ Hrvatska Hrvatom!
|
|
Vrh |
|
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Koeficijent netrpeljivosti prema Hrvatima po kantonima i općinama u FBiH Postano: 29 stu 2021, 01:49 |
|
|
Mene u stvari i ne zanima zašto to rade i kakve traume imaju, to je njihova stvar i to ne odgađa izvršenje kazne.
Ali evo ako koga zanima, Komšić je dakle dobio više od svoje stranke. Možete pogledati koje stranke ili koalicije su imale suprotan rezultat, tj gdje je stranka imala više glasova od svog kandidata za predsjedništvo pa se tu možda dobiju i motivi.
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1031 of 2558 - 40.3%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Koeficijent netrpeljivosti prema Hrvatima po kantonima i općinama u FBiH Postano: 29 stu 2021, 03:39 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: Mene u stvari i ne zanima zašto to rade i kakve traume imaju, to je njihova stvar i to ne odgađa izvršenje kazne.
Ali evo ako koga zanima, Komšić je dakle dobio više od svoje stranke. Možete pogledati koje stranke ili koalicije su imale suprotan rezultat, tj gdje je stranka imala više glasova od svog kandidata za predsjedništvo pa se tu možda dobiju i motivi. Najveće odstupanje je za SDA na državnoj razini (samo glasovi iz FBiH). SDA - 252.058 glasova Šefik Džaferović (SDA kandidat za Predsjedništvo) - 212.581 glasova Na državnoj razini, Komšić je imao viška 129.000 glasova u odnosu na svoju stranku. SDA mu je dala 40.000 glasova, poprilično precizno, nisu mogli dati više a da ne ugroze Džaferovića, a smatrali su da je 40.000 dovoljno viška za Čovića jer su računali da on ima plafon od 150.000 glasova, dok su računali da Sejdo, sam bez SDA može povući od 100.000 do 150.000 glasova. Na kraju je Sejdo dobio 225.000 za Predsjednišvo, koje možemo razdvojiti ovako: 96.000 glasova za njegovu stranku 40.000 glasova od SDA 89.000 glasova od svih drugih muslimanskih stranki zajedno
|
|
Vrh |
|
|
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|