HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 10 srp 2026, 01:06.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 248 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Sljedeća

Otkud ste, rođenjem i porijeklom ?
Hrvat iz Bosne 33%  33%  [ 48 ]
Hrvat iz Hercegovine 27%  27%  [ 39 ]
Hrvat iz Hrvatske 21%  21%  [ 31 ]
Srbin iz Bosne 5%  5%  [ 8 ]
Srbin iz Hercegovine 1%  1%  [ 1 ]
Srbin iz Srbije 3%  3%  [ 5 ]
Srbin iz Hrvatske 2%  2%  [ 3 ]
Bošnjak iz Bosne 3%  3%  [ 5 ]
Bošnjak iz Hercegovine 1%  1%  [ 1 ]
Bošnjak iz Srbije 0%  0%  [ 0 ]
Bošnjak iz Hrvatske 1%  1%  [ 1 ]
Ostali 3%  3%  [ 5 ]
Ukupno glasova : 147
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Korisnici foruma, anketa
PostPostano: 27 vel 2012, 09:27 

BBC je napisao/la:
Ministry of Sound je napisao/la:
Jadnim Livnjacima i Duvnjacima nije ponuđena opcija, hehe...a nek sami odaberu Bosna ili Hercegovina, kakogod se osjećaju.

To nešto kao ovi iz Konjica. Sad svi kažu da su Hercegovci. Ja im svima govorim ne može biti Hercegovina ako ima jezera i šuma. :laugh

SAD svi kažu da su Hercegovci? A kad su to govorili da su Bosanci? :thumbdown Možda ove izbjeglice što su za vrijeme rata došle u Konjic tkoznaotkud. Ja još nisam nikad čula da Neretva teče kroz Bosnu. :D Meni se čini da danas svatko sam određuje gdje tko "pripada" po principu kako mu se više sviđa, a ne onako kako povijest i zemljopis određuju. Pa tako mi neki kažu Imotski je u Hercegovini, kakva Dalmacija, gdje im je more. :smijeh
Još od Poznavanja prirode i društva i lekcije "Uži zavičaj" rahmetli učitelj Bakir nas je učio da je Konjic u Hercegovini, a čemu danas uče djecu i po čijem programu ne bih znala. Svaki pravi Konjičanin, bez obzira na nacionalnost, zna da je Hercegovac, jedino ovi što se okreću ko suncokreti, njima sada više paše da su nekako Bosanci. No s obzirom da hrvatskoj djeci u multietničkom Sarajevu u školama ispiraju mozak kako nisu Hrvati nego Bosanci katolici i Hercegovci katolici (šta li je s ateistima? :confused1 ), tako da jadni više ne znaju ni sami šta su, ničemu se više ne čudim.

Nova sam na forumu, kužim da ste tu više-manje svi "domaći" i da se više šegate nego ozbiljno mislite, ali baš me ovaj BBC isprovocirao. :zubati
Lijep pozdrav od "ove iz Konjica"! :001_smile

Vrh

PostPostano: 27 vel 2012, 09:59 

Djevojka s Neretve je napisao/la:
BBC je napisao/la:

To nešto kao ovi iz Konjica. Sad svi kažu da su Hercegovci. Ja im svima govorim ne može biti Hercegovina ako ima jezera i šuma. :laugh

SAD svi kažu da su Hercegovci? A kad su to govorili da su Bosanci? :thumbdown Možda ove izbjeglice što su za vrijeme rata došle u Konjic tkoznaotkud. Ja još nisam nikad čula da Neretva teče kroz Bosnu. :D Meni se čini da danas svatko sam određuje gdje tko "pripada" po principu kako mu se više sviđa, a ne onako kako povijest i zemljopis određuju. Pa tako mi neki kažu Imotski je u Hercegovini, kakva Dalmacija, gdje im je more. :smijeh
Još od Poznavanja prirode i društva i lekcije "Uži zavičaj" rahmetli učitelj Bakir nas je učio da je Konjic u Hercegovini, a čemu danas uče djecu i po čijem programu ne bih znala. Svaki pravi Konjičanin, bez obzira na nacionalnost, zna da je Hercegovac, jedino ovi što se okreću ko suncokreti, njima sada više paše da su nekako Bosanci. No s obzirom da hrvatskoj djeci u multietničkom Sarajevu u školama ispiraju mozak kako nisu Hrvati nego Bosanci katolici i Hercegovci katolici (šta li je s ateistima? :confused1 ), tako da jadni više ne znaju ni sami šta su, ničemu se više ne čudim.

Nova sam na forumu, kužim da ste tu više-manje svi "domaći" i da se više šegate nego ozbiljno mislite, ali baš me ovaj BBC isprovocirao. :zubati
Lijep pozdrav od "ove iz Konjica"! :001_smile

Hercegovina ti je do Makljena. :D

Da nema Neretve, teško bi se Konjic moglo ugurati u Hercegovinu, susjedne općine su Kreševo (srce Bosne), i Hadžići, koji su maltene predgrađe Sarajeva.

Vrh

PostPostano: 27 vel 2012, 10:43 

Rado bi ja glasovao, ali mislim se već pola sata di je TG. eh da ste stavili neku opciju Livno/Duvno/Kupres/Glamoč bilo bi mi puno lakše :001_unsure

Vrh

PostPostano: 27 vel 2012, 10:47 

s one strane dinare je napisao/la:
Rado bi ja glasovao, ali mislim se već pola sata di je TG. eh da ste stavili neku opciju Livno/Duvno/Kupres/Glamoč bilo bi mi puno lakše :001_unsure

http://hercegbosna.org/forum/zavrsje/regionalni-identitet-hrvata-u-livnu-duvnu-glamo-u-i-kupresu-t5649.html

Biraj ono najbliže, Livno, Kupres i Grahovo nek budu Bosna a Duvno Hercegovina.

Vrh

PostPostano: 27 vel 2012, 10:50 

Citat:
Hrvati u srednjoj Bosni zasnivaju ili vezuju svoj identitet uz bosanske vladare dinastije Kotromanića. Hrvati u Hercegovini u novije doba sve više zasnivaju ili vezuju svoj identitet uz hercega Stjepana Kosaču, pod kojim je to područje u srednjem vijeku postalo zasebna teritorijalno-politička cjelina i po kojem je u osmansko doba dobilo svoje ime. (Jedino je zanimljivo da bosanski franjevci i katolici smatraju i slave Katarinu kao bosanski simbol zato što je bila (pret)posljednja bosanska Kraljica, ali bi ona kao kćerka hercega Stjepana isto tako trebala biti i hercegovački simbol, mada joj hercegovački franjevci i katolici ne daju neko posebno značenje.)

Nasuprot njima livanjski i duvanjski Hrvati ne zasnivaju ili ne vezuju svoj identitet ni na bosanskim Kotromanićima ni na hercegu Stjepanu Kosači, nego na hrvatskim narodnim vladarima, a prije svih na prvom hrvatskom kralju Tomislavu. O tome najbolje svjedoče aktivnosti u Livnu i Duvnu oko 1925. povodom obilježavanja tisućugodišnjice Hrvatskog Kraljevstva, odnosno krunidbe kralja Tomislava.

Vrh

PostPostano: 27 vel 2012, 11:03 

HercegBosna-Hrvatica :oops

Vrh

PostPostano: 27 vel 2012, 11:07 

Prokleti zapadnohercegovački fašisti, samo idu u crkvu, pljačkaju konvoje i tucaju žene 3-4 puta na dan! (tako vas vidi prosječan Bošnjo)

Vrh

PostPostano: 27 vel 2012, 11:54 

Hmm, opcije su za Hrvate a nigdje Hrvatica! ;))))

Vrh

PostPostano: 27 vel 2012, 12:11 

Dragica88 je napisao/la:
Hmm, opcije su za Hrvate a nigdje Hrvatica! ;))))

Ajte u klinac više, anketa je komplicirana pa čovjek zaboravi.

Inače, pravi omjer Herceg-Bosne. Isto iz Bosne i iz Hercegovine.

Vrh

PostPostano: 27 vel 2012, 12:20 

Prokleti zapadnohercegovački fašisti, samo idu u crkvu, pljačkaju konvoje! (tako vas vidi prosječan Bošnjo)

Zaboli nas kako nas vide prosječni muslimani,problem je što uvjerili i određeni dio Hrvata.

Vrh

PostPostano: 27 vel 2012, 12:21 

Crvena Sonja je napisao/la:
Prokleti zapadnohercegovački fašisti, samo idu u crkvu, pljačkaju konvoje! (tako vas vidi prosječan Bošnjo)

Zaboli nas kako nas vide prosječni muslimani,problem je što uvjerili i određeni dio Hrvata.

Točnije 0.01%

Vrh

PostPostano: 27 vel 2012, 14:42 

Tko bi rekao da je ovako izjednačen broj Hrvata iz Bosne i iz Hercegovine. Zanimljiva anketa.

Vrh

PostPostano: 27 vel 2012, 15:04 

Hercegovina ti je do Makljena. :D

Da nema Neretve, teško bi se Konjic moglo ugurati u Hercegovinu, susjedne općine su Kreševo (srce Bosne), i Hadžići, koji su maltene predgrađe Sarajeva.

Konjic je površinom od 1386 km2 najveća općina ne samo u HNŽ/HNK-u, nego i u Federaciji BiH, pa je stoga normalno da graniči sa međusobno prilično udaljenim općinama, poput Kalinovika, Hadžića, Fojnice... u Bosni, pa do Nevesinja i Mostara u Hercegovini. Prirodna granica Hercegovine na sjeveru je prijevoj Ivan Sedlo, o Makljenu neka pišu Ramljaci. :respect:

Citat:
"U Ljetopisu popa Dukljanina, odnosno Grgura Barskoga, područje oko Konjica s obje strane rijeke Neretve spadalo je u župu Neretva i ulazilo u sastav oblasti Podgorja. Isto značenje ima i pismo iz 1411. godine u kojem se spominje carina Sandalja Kosače u Konjicu, što znači da je Konjic spadao u Hercegovinu, odnosno Zahumlje, kako se u ono vrijeme zvala. Povelje o posjedima hercega Stipana, nasljednika strica mu Sandalja, govore također da je Biograd "cum castris et pertinentiis" u sastavu Huma-Hercegovine."
Biograd je bio tvrđava-grad na današnjem brdu/naselju Varda, a dugi niz godina je u povijesnim dokumentima značio isto što i Konjic.

Gdje god ti ministre želio ugurati Konjic, zemljopisno i povijesno on je u Hercegovini. :001_smile

Vrh

PostPostano: 27 vel 2012, 16:20 

Agathonikos je napisao/la:
Livnjaci a posebno oni iz donjeg Livanjskog polja odakle sam porijeklom se ne osjećaju Bosancima a ni Hercegovcima mada sa Hercegovinom i Dalmacijom imaju mnogo toga zajedničkog dok sa Bosnom nemaju ama baš ništa :D

Osim što se iz aviona primjeti bosanski akcent kada progovore.

Vrh

PostPostano: 27 vel 2012, 16:45 

I ja se sjećam da je Livno prije rata bilo u Hercegovini. Isto kao što su oni u Konjicu bili u Bosni.
Ljude iz Konjica koji imaju problema sa vlagom u zraku i plućima liječnici slali da presele u Hercegovinu.

Ali eto nebitno, neka budu gdje žele da se ne svađamo.

Vrh

PostPostano: 27 vel 2012, 16:47 

Odabro Hrvat iz Hercegovine iz Duvna sam..

ovo za Livnjake ko ce im znat. znam ih sto kazu da su Bosanci a isto tako da su Hercegovci iako ovo prvo ima vise smisla. za nas duvnjake jedan moj prijatelj livnjak govori da smo hercegovci na baterije. ustvari smo mi duvnjaci, livnjaci i kupresaci nesto tu posebno i da vise kao sto Dudu kaze hrvatska manjina u BiH. niko nema neku posebnu identifikaciju sa klasicnom hercegovinom pogotovo ne sa bosnom ali dosta sa dalmacijom... :neznam i da sa kosacama ili kotromanicama se bas niko ne identificira. druga drzava. nas je tomislav :zubati
ipak livno ima dosta sa bosnom barem sto se katolika tice pripadaju banjaluckoj biskupiji.. srbi mozda vise imaju vezu sa knindzama.. :neznam

Vrh

PostPostano: 27 vel 2012, 16:50 

Bobovac je napisao/la:

Šta je po vama bosanski akcenat?

Vrh

PostPostano: 27 vel 2012, 17:00 

Bobovac je napisao/la:
Livnjaci a posebno oni iz donjeg Livanjskog polja odakle sam porijeklom se ne osjećaju Bosancima a ni Hercegovcima mada sa Hercegovinom i Dalmacijom imaju mnogo toga zajedničkog dok sa Bosnom nemaju ama baš ništa :D

Pa nije bas. Oni meni zvuce kao Dalmatinci poprilicno. Dok Duvnjaci mi vec zvuce na Herce. i Dubrovcane.

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 27 vel 2012, 17:03 

Bobovac je napisao/la:

Ramizeeee, imal' piteeee. :D

Babo, babo, vidi me kako rOnjam, rOnjaj Mustafa, rOnjaj, nek te i mat' vidiii :D (ovog se sjecam sto je jedan forumasica pisala, kad je bila na moru). :D

I sve je to OK. Da ne ispadne da sam sovinist. :zubati

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 27 vel 2012, 18:58 

Bobovac je napisao/la:

Prije rata sam bio ubijeđen da je Livno u Hercegovini, međutim kasnije, na fakultetu, susrevši se sa raznim akcentima odjednom začuh jedan kakvim su se služili moji tada još živi djedovi, dakle ljudi koji su rođeni u brdima Središnje bosne. Riječ je bilo o nekoliko mladića iz Livna.
Ne znam, riječ je o osobama koje su bile iz samog grada a možda se akcent po selima razlikuje... mada, upoznao sam i nekih sa sela, Priluka, Vidoši itd i ne bih rekao da su se pretjerano razlikovali. :neznam

Vrh

PostPostano: 27 vel 2012, 19:30 

Aztec je napisao/la:
Bobovac je napisao/la:

Pa nije bas. Oni meni zvuce kao Dalmatinci poprilicno. Dok Duvnjaci mi vec zvuce na Herce. i Dubrovcane.

Ja sam imao jednu prijateljicu iz Livna, sestru od glumice Gordane Boban, Ivane iz serije Lud Zbunjen Normalan. Njih dvije su imale identičan akcent, a par puta sam preko telefona kiksao pa umjesto jedne mislio da je druga i obrnuto.
Njihov akcent se nije promjenio od tada i ne zvuči mi drukčije od mog akcenta.
Ali dobro, možda sam ja imao taj "peh" da nalećem samo na takve Livnjake i Liv... Livanjke jel??

P.S. Gdje će ti Duvnjaci zvučati na Dubrovčane pobogu??!

Vrh

PostPostano: 27 vel 2012, 19:54 

Livno i okolina su uvijek gravitirali Splitu, čak i Mostaru jer jedno vrijeme Livno je spadalo u tadašnji tzv. mostarski srez ili tako nešto. Veze s Bosnom su slabe ili su slabe bile bar u slučaju Srba iz donjeg Livanjskog polja oslonjenog na Dinaru gdje su veze sa Sinjem, Vrlikom i Kninom uvijek bile jake a posebno su to bile u doba prije 2.rata a i nakon njega gdje ste imali skoro pravilo da su djevojke koje bi se udale za ljude iz tog kraja, mislim na Srbe, dolazile upravo iz tih krajeva, koje samo Dinara dijeli od donjeg Livanjskog polja. Dalje, Srbi iz tog kraja su isključivo išli u Sinj i Split u to doba, kupovali i prodavali robu, sjećam se priča svoje pokojne babe o odlasku po so u Split itd a i druge pokojne babe o istom, koja je i sama iz Sinja, odnosno Bitelića. Govor tih žena je zadržan i u novom kraju, ikavski koji bi se utopio u ijekavski koji je bio dominantan. Znači, taj uticaj Dalmacije je bio jako prisutan, što preko rodbinskih veza, što na drugi način, uglavnom, veze tog kraja sa Bosnom su bile nikakve, posebno tad kad nije bilo ni saobraćaja niti bilo čeka drugog što vas može vezati s krajem na koji prirodno nisi upućen. Što se akcenta tiče, ja bih ga više doveo u vezu sa akcentom Srba oko Knina ili njemu srodnim nego sa npr. akcentom Srba iz Glamoča kojeg samo Staretina dijeli od Livanjskog polja.

Vrh

PostPostano: 27 vel 2012, 20:03 

Bobovac je napisao/la:
Aztec je napisao/la:

Ja sam imao jednu prijateljicu iz Livna, sestru od glumice Gordane Boban, Ivane iz serije Lud Zbunjen Normalan. Njih dvije su imale identičan akcent, a par puta sam preko telefona kiksao pa umjesto jedne mislio da je druga i obrnuto.
Njihov akcent se nije promjenio od tada i ne zvuči mi drukčije od mog akcenta.
Ali dobro, možda sam ja imao taj "peh" da nalećem samo na takve Livnjake i Liv... Livanjke jel??

P.S. Gdje će ti Duvnjaci zvučati na Dubrovčane pobogu??!

Livnjaci imaju dalmatinski naglasak, i to se bas osjeti. I to vise na S. Dalmaciju. Znam :)

Duvnjaci imaju ikavicu, al se osjeca kako "razvlace" dok pricaju, isto cine i Herci., i Dubrovcani (iako Duvnjaci razvlace znatno manje, al ima ih) . Jesi cuo ikad Dubrovcane kako pricaju... Slicno Jozi iz Posusja. :zubati

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 27 vel 2012, 20:07 

Dubrovčani pravo smiješno pričaju. Meni zvuče kao da se pokušavaju sprdati sa Hercegovcima i imitirati pa im ne ide.

Ali kad imaš iza sebe staru Republiku i onakav grad možeš pričati kako hoćeš. Uvijek će biti simpatično.

Vrh

PostPostano: 27 vel 2012, 21:04 

naglasci su precjenjeni. igram nogomet u Zagrebu i stalno se ekipa mjenja, cirkulira dosta ljudi i tako se pojavi neki tip za kojeg sam po naglasku pomislio da je iz Kiseljaka ili Kreševa jer imam prijatelje otamo i potsjećao me na njih. i igrali smo par tjedana s mojim uvjerenjem da je iz Srednje Bosne dok ja nosim ponio dres na kojem piše Sarajlije ZG. i priđe on meni za vrijeme utakmice i pita bolan odakle si ti. sad si ja mislim šta da mu kažem, sigurno misli da se radi o Sarajevu, i velim mu ma nema ti to veze sa Sarajevom, nego sa selom kod Tomislavgrada. kad on meni, ma ja bolan, znam zato te i pitam, ja sam iz Tomislavgrada. =)) i uđemo u priču nakon utakmice i ispostavi se da je jedan od rijetkih Hrvata koji su i daljim podrijetlom baš iz samog naselja Tomislavgrada. eto kakvi su naglasci kad nisam prepoznao svoj vlastiti. :D

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 248 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 78 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: