HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 09 svi 2025, 15:10.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 49 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Kremanska prorocanstva
PostPostano: 04 kol 2011, 14:59 

Lokacija: Majoriziram po kućama, dolazak na kućnu adresu, radim i za blagdane
Je li iko na ovome forumu upoznat sa ovim fenomenom?

Naime, radi se o prorocanstvima Mitara Tarabica i njegovog sinovca iz 1800 i neke. Naziv je dobilo po selu blizu Uzica. Medu ostalog, spominje se i sudbina srpskog naroda i srpske drzave.

Koliko je toga ispunjeno do dana danasnjeg?

Vrh

Naslov: Re: Kremanska prorocanstva
PostPostano: 04 kol 2011, 15:53 

Jel si ti čuo za nepostojano A? Dakle, ne MitAra Tarabića već Mitra Tarabića.
Što se tiče samog "kremanskog proročanstva", to je nedokazana priča. Ti bi sigurno voleo da čuješ nešto loše po Srbe, ali ti to zadovoljstvo neću pružiti.

Vrh

PostPostano: 04 kol 2011, 15:55 

Čitala sam ga davno, za vreme osnovne škole.

Proročanstvo ko i svako drugo - treš.

Postalo je popularno zbog prizvuka tradicije i arhaičnosti, jer je prostodušno, narodno:

Citat:
"I kod naske ce biti ko u citavom svijetu. Ljudi ce omrznuti vazduh i ovaj boziji dah i svu boziju ljepotu pa ce bjezati u smrad. Niko ih nece tamo goniti, nego ce oni to sami, od svoje volje, cinjeti.

Ovdje u ovijem nasijem Kremnima mloge ce njive zalivadjene biti, a mloga ognjista ugasena pa ce oni sto su otisli jopet vamo dolaziti da se lijece, da se nadisu vazduha i da ozdrave.

Niko nece htjeti, ni moci, da im kazuje da tuj, u ovome rajskome mjestu, mogu cupove sa zezenim zlatom napuniti, a i da im neko kazuje, zar bi ga oni slusali i culi.

U Srbiji neces moci da razlikujes koje je musko, a koje je zensko celjade. Svi ce iste aljine nositi. Ta nesreca ce nam doci sa drugijeh strana, ali ce se kod nas najvise zadrzati. Vidjece se mladozenja i mlada, a niko nece znati koje je od njih dvoje nevesnik, a ko nevjesta.

Narod ce izglupiti i glupiti sve vise. Radjace se ljudi, a da ne znaju ko im je djed i pradjed. Ljudi ce misljeti da sve znaju, a nista znati nece.

Srbi ce se odvajati jedni od drugijeh, pa ce sve govoriti: "Ja nijesam Srbin, ja nijesam Srbin. Necastivi ce uci u ovaj narod i u posteljku legati sa srpskijem sestrama, majkama i zenama. Praveci im taku djecu da medju Srbima, otkako je vijeka i svijeta goreg roda biti nece. Radjace se sve sami sinji kukavac, a da niko nece u snazi biti da rodi pravoga junaka.

Naske kao da jedno vrijeme u ovijem nasijem predjelima nece ni biti, ni postojati. Otici cemo nedje na sjevernu stranu, te cemo poslje vidjeti kaku smo glupost ucinjeli i jopet cemo se vamo vratiti. Kada se vamo budneno vratili, jopet cemo u svoju pamet doci, te cemo necastivog ocerati da ga vise nikad, u ime bozije, ne vidimo.

Medju ljudima u jednome narodu tamo na sjeveru ko iz vode iznici ce jedan mali coek pa ce ljude uciti ljubavi i druzeljublju, ali i on ce imati mlogo pritvorica i juda i bice cas gore, cas dolje. Niko od tijeh pritvorica nece htjeti da sazna sta je to prava ljudska milost, no ostace njegove mudracke knjige, a i sve rijeci kojima on budne zborio pa ce ljudi vidjeti u kolikoj su zabludi bili. Vidjece da su se ko zene svadjali ni oko sta i ni za sta."

...

slika

Vrh

PostPostano: 04 kol 2011, 15:56 

Laszlo je napisao/la:
Je li iko na ovome forumu upoznat sa ovim fenomenom?

Naime, radi se o prorocanstvima Mitara Tarabica i njegovog sinovca iz 1800 i neke. Naziv je dobilo po selu blizu Uzica. Medu ostalog, spominje se i sudbina srpskog naroda i srpske drzave.

Koliko je toga ispunjeno do dana danasnjeg?

Biblija,Otkrivenje...sve ostalo jok.

Vrh

PostPostano: 04 kol 2011, 15:58 

Cela tema je pokrenuta jer ovaj potuljeni mujadin madjarskog imena je nacuo da su ti cobani iz okoline Uzica pre metar godina rekli da ce Srba ostati da svi stanu pod jednu siljvu...

Viljuska iz "Lepa sela lepo gore" je na to imao repliku - a onda ce oni svi stati pod jedan maslacak, bez da se guraju :wink

Vrh

PostPostano: 04 kol 2011, 16:01 

DzoniBG je napisao/la:
Viljuska iz "Lepa sela lepo gore" je na to imao repliku - a onda ce oni svi stati pod jedan maslacak, bez da se guraju :wink

=)) realno, smejala sam se u bioskopu pola sata na tu mudru opasku.. :D

slika

Vrh

PostPostano: 04 kol 2011, 16:02 

Meni se najviše dopalo kad je Viljuška brojao metke.

Vrh

PostPostano: 04 kol 2011, 16:08 

Real gone je napisao/la:

=)) realno, smejala sam se u bioskopu pola sata na tu mudru opasku.. :D

:wink

Da vidis kad krene spika - ah ti kvarni Srbi, prikazali cetnika kao duhovitog u filmu, opet SANU relativizuje zlocine :zubati

Vrh

PostPostano: 04 kol 2011, 16:09 

teranova je napisao/la:

Dje je Ibro? Nema mi ibra. Mada, ostavimo salu po strani, potaracali su vas u onom tunelu :wink

Vrh

PostPostano: 04 kol 2011, 16:15 

totem je napisao/la:
teranova je napisao/la:

Dje je Ibro? Nema mi ibra. Mada, ostavimo salu po strani, potaracali su vas u onom tunelu :wink

To čini razliku - neko kmeči a neko napravi zabavan film.

Vrh

PostPostano: 04 kol 2011, 16:23 

teranova je napisao/la:
totem je napisao/la:

Hoces rec da je u stvari pitanje duha?

Vrh

PostPostano: 04 kol 2011, 16:25 

totem je napisao/la:
teranova je napisao/la:

Hoces rec da je u stvari pitanje duha?

Upravo tako.

Vrh

PostPostano: 04 kol 2011, 16:31 

teranova je napisao/la:

Mozda smo i preterali u tome, malo ljudi zna ovu pricu, istinitu, po kojoj je uradjen film...

Dragojevic je to romansirao i napravio komicnu tragediju, gorku sprdanciju na svoj i tudji racun u kakvo smo se sranje uvalili...

Vrh

PostPostano: 04 kol 2011, 16:33 

Ja mislim da nije pitanje duha, nego da je pitanje dugotrajnog ispiranja mozga novonastalom balkanskom narodu od strane njihove "elite", medija i političara.
Naime, koka koja nosi zlatna jaja se teško ispušta iz ruku. 20-godišnje profitiranje na kmečanju, kukanju, ubeđivanju sebe i drugih da su pretrpeli x na n-ti genocida od susednih naroda i slične papazjanije - doneli su vrlo konkretnu korist u vidu love i tapšanja po ramenu, toj istoj eliti, medijima i političarima.
A narod ko narod, sledi priču poput ovaca, i zapravo nehotice gubi deo sebe i tog nekadašnjeg prostodušnog i neopterećenog mentaliteta, koji je karateristika većine ljudi na Balkanu.

slika

Vrh

PostPostano: 04 kol 2011, 16:41 

DzoniBG je napisao/la:

Mozda smo i preterali u tome, malo ljudi zna ovu pricu, istinitu, po kojoj je uradjen film...

Neposredno nakon tog događaja u tunelu, u časopisu Duga sam čitao intervju gospodina Vanje Bulića sa čovjekom kojeg je glumio g. Bjelogrlić, znači mnogo ranije od onog intervjua s njim u emisiji Biseri. Ne ulazeći u kvalitet i vjerodostojnost svih detalja u radnji samog filma, poruke filma itd, pretpostavio sam da taj događaj neće ostati samo na novinskom intervjuu, baš zbog samog tunela koji će nekog inspirisati za snimanje filma i tako je i bilo.

Vrh

PostPostano: 04 kol 2011, 17:02 

teranova je napisao/la:
Što se tiče samog "kremanskog proročanstva", to je nedokazana priča. Ti bi sigurno voleo da čuješ nešto loše po Srbe, ali ti to zadovoljstvo neću pružiti.

Mitar, Mirko i Mihajlo.A vamo B tamo, nije velika razlika. Temu sam otvorio ne zbog nasladivanja tudoj (srpskoj) (ne)sreci vec zbog pronalaska relevantnosti izjava Mitara T. Nisam ocekivao diskusiju o nekakvim serijama kojima je vrijeme i prostor neko random selo u Sumadiji tokom 60-ih godina proslog stoljeca.

Vrh

PostPostano: 04 kol 2011, 17:08 

DzoniBG je napisao/la:
Cela tema je pokrenuta jer ovaj potuljeni mujadin madjarskog imena je nacuo da su ti cobani iz okoline Uzica pre metar godina rekli da ce Srba ostati da svi stanu pod jednu siljvu...

To o sljivi nisam cuo. Da sam bio upoznat sa detaljima sigurno ne bi otvorio temu. A ovo nazivanje mene mudzahedinom razumijem, jerbo takvi epiteti su manje vise sastavni dijelovi svakog posta ovog foruma.

Vrh

PostPostano: 04 kol 2011, 17:33 

E... jebi ga... odošte daleko...
Tema možda i nije bila loša...

Vrh

PostPostano: 04 kol 2011, 18:10 

caruga je napisao/la:
E... jebi ga... odošte daleko...
Tema možda i nije bila loša...

Dakako.

Vrh

PostPostano: 05 kol 2011, 03:04 

Laszlo je napisao/la:
teranova je napisao/la:

Mitar, Mirko i Mihajlo.A vamo B tamo, nije velika razlika. Temu sam otvorio ne zbog nasladivanja tudoj (srpskoj) (ne)sreci vec zbog pronalaska relevantnosti izjava Mitara T. Nisam ocekivao diskusiju o nekakvim serijama kojima je vrijeme i prostor neko random selo u Sumadiji tokom 60-ih godina proslog stoljeca.

I jel si našao te "relevantnosti"?
Jesi pročitao to uopšte?
Obično onaj ko otvara temu ima nešto i da kaže o njoj.
Mada ja baš i ne shvatam koji je smisao teme o narodnim proročanstvima, na pdf-u Politika.

slika

Vrh

PostPostano: 05 kol 2011, 11:37 

Pa temu sam otvorio upravo zbog cinjenice da saznam da li su se ta prorocanstva ispunila u politickom smislu. Znam neke osnovne stvari o prorocanstvima, a ne dovoljno za nekakvu analizu ili zakljucak. Bio bi zahvalan kada bi cuo nesto vise o eventualnim povezanostima prorocanstva i politickih desavanja u daljnoj i bliznjoj povijesti.

Kako doticna prorocanstva itekako posjeduju politicke elemente, misljenja sam da je ovoj temi sasvim opravdano plasiranje na politickom podforumu.

Vrh

PostPostano: 05 kol 2011, 12:43 

Laszlo je napisao/la:
Pa temu sam otvorio upravo zbog cinjenice da saznam da li su se ta prorocanstva ispunila u politickom smislu. Znam neke osnovne stvari o prorocanstvima, a ne dovoljno za nekakvu analizu ili zakljucak. Bio bi zahvalan kada bi cuo nesto vise o eventualnim povezanostima prorocanstva i politickih desavanja u daljnoj i bliznjoj povijesti.

Kako doticna prorocanstva itekako posjeduju politicke elemente, misljenja sam da je ovoj temi sasvim opravdano plasiranje na politickom podforumu.

Kao sto sam napisao u prvom postu na ovoj temi... mojne vise foliranja :neznam

hercegovac_pravi: Postovi: 3561: Pridružen/a: 14. mar. 2009. 22:59: Lokacija: Po kućama..majoriziram ..

Vedeta saxa, otrovni pljuvac po Srbima i Hrvatima, retko bezobrazan tip... ovde pod madjarskim imenom, stavio Janicu i sahovnicu u av... jadna mimikrija. Dobro znam kako se bahatis tamo, a ovde u jagnjecoj kozi. Da bar pises ko i tamo imao bi bar malo postovanja.

Sad ce ono - nisam ja, pomesao si me... al tako mi ovo smrdi na tebe majstore, koga sam zezao da se stavi na celo kolone koja ce zgaziti RS :001_tongue

Vrh

PostPostano: 05 kol 2011, 14:36 

DzoniBG je napisao/la:
stavio Janicu i sahovnicu u av...

http://www.index.hr/sport/clanak/sloven ... 70698.aspx :D

Vrh

PostPostano: 05 kol 2011, 17:49 

Ako me sjećanje ne vara, originalni primjerci prorocanstva se čuvaju u arhivu SANU-a.

Itekako je tema interesantna, imajući na umu trenutna dejstvovanja na Kosovu, ali i ona u proteklih sto godina koja se tiču sudbine srpskog naroda.

Vrh

PostPostano: 06 kol 2011, 19:48 

"...Srbi će se naći na granici, ali neće znati stati. Cijeli svemir će ih moliti da se smire i čuju glas dobrote u svojim srcima, ali neće otvoriti ogledala svoje duše. Neće poslušati zakon životnog smisla. Mržnja će se pretvoriti u besmisao, izbit će rat. Sile koje će ratovati imat će veliko znanje (...), borit će se i na zemlji i u zraku i na vodi. Iznad ove zemlje (Srbije) vodit će se rat u zraku."

"Mnogo će Srba ginuti...", navodi se, uz ostalo, u "Kremanskom proročanstvu", neobičnom rukopisu koji je 1878. godine priredio prota Zaharije Zaharić (1836. - 1918.) na temelju proročanstava srpskih vidovnjaka Miloša i Mitra Tarabića iz sela Kremna pokraj Užica.

Kremanska proročanstva do sada su se ispunjavala s nevjerojatnom točnošću. Tarabići su, primjerice, nepogrešivo nagovijestili ubojstvo kneza Mihajila Obrenovića 1868. godine, ubojstvo srpskog kralja Aleksandra i kraljice Drage Obrenović 1903. godine, Prvi svjetski rat, stvaranje velike Srbije (Jugoslavije), atentat na Stjepana Radića, atentat na kralja Aleksandra Karađorđevića u Marseillesu 1934. godine, Drugi svjetski rat, Užičku republiku, dolazak Tita na vlast, rezoluciju Informbiroa te raspad druge Jugoslavije i osamostaljenje Slovenije, Hrvatske, BiH i Makedonije.

Neobična proročanstva Miloša (1809. - 1854.) i njegova nećaka Mitra (1829. - 1899.) bila su sve vrijeme na zlu glasu u Srbiji, a s njihovim sadržajem bili su upoznati svi srpski vladari. Rukopis je zbog svog sadržaja gotovo sve vrijeme bio zabranjen za objavljivanje. Sudbina originalnog rukopisa, odnosno bilježnice malog formata u koju je prota Zaharije zapisivao vizije Tarabića, također je neizvjesna. Prema jednoj verziji originalni se rukopis strogo čuva u arhivu srpske akademije znanosti i umjetnosti, a prema drugoj u posjedu je Dejana Malenkovića, praunuka prote Zaharije. Prema trećoj verziji Tito je osobno dao da se rukopis zacementira u temelje jednog vojnog objekta u Beogradu.

Poznato je, međutim, da je originalni rukopis prote Zaharije djelomično oštećen u jednom požaru 1943. godine za vrijeme bugarskog bombardiranja Srbije, dok je jedan drugi rukopis užičkog prote Gavrila Popovića, u kojem su također dijelovi proročanstva, sazidan u temelje Doma JNA u Užicama. Javnosti su dostupni samo rijetki primjerci tiskanih izdanja "Kremanskih proročanstava", točnije prepričavanja zapisa iz bilježnice prote Zaharije. Za njih se, međutim, sumnja da su značajno cenzurirana jer je riječ o mističnom djelu koje navješćuje ponor srpstva i nikako se ne uklapa u srpsku junačku mitologiju. Smatra se da je od objavljenih izdanja "Kremanskih proročanstava" najvjerodostojnije ono dr. Radovana Kazimirovića iz 1941. tiskano u Beogradu, dok su nova izdanja koja potpisuju Dejan Malenković i Dragoljub Golubović iz 1985., pa 1988. (BIGZ, Beograd), odnosno 1995. (izdavač Ergon, Velika Plana) kraćena i nakićena pretencioznim tumačenjima.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 49 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Gavra Kačanski i 58 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: