|
|
Stranica: 5/18.
|
[ 445 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
mirusvijetu
|
Naslov: Re: Krug 99: "Nacija BiH", "mitska država BiH", Plenković i Milanović agresori Postano: 04 lis 2021, 12:53 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: mirusvijetu je napisao/la: Da, u Bosni postoji bosanska nacija kao što u Srbiji postoji srbijanska i u Hrvatskoj hrvatska nacija. Etnički background je drugo. Ako već ima jedna, zašto se onda ovi "intelektualci" glupiraju i traže uspostavu jedne nacije? Traže nešto što već postoji, baš su blesavi.  Sto se tiče referenduma...pretpostavljam da oni hoće neku vrstu "popisa" koliko građana se smatra dijelom bosanske nacije. Cilj je da se potvrdi da debela većina, bezbobzira na etničku pripadnost, smatra sebe dijelom bisanske nacije. Dakle daleko više od 50% koliko se Bošnjaka popisalo. Npr. Komšić se izjasnio kao Hrvat na popisu, Magazinović kao Srbin a obojica bi rekli da su dio bosanske nacije. Išlo bi to preko 60-70% po mom mišljenju.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
mirusvijetu
|
Naslov: Re: Krug 99: "Nacija BiH", "mitska država BiH", Plenković i Milanović agresori Postano: 04 lis 2021, 12:55 |
|
|
daramo je napisao/la: mirusvijetu je napisao/la: Da živite u Hrvatskoj ili Srbiji bili bi hrvatska ili srbijanska nacija. Ovako niste dio tih nacija već pripadate bosanskoj naciji. Dalo bi se raspravljati i o etničkoj pripadnosti ali ne bih o tome sada. Ja živim u državi Bosni i Hercegovini i nikako ne mogu pripadati bosanskoj naciji kad živim u Hercegovini, mogu jedino hercegovačkoj naciji. Uz to imam i hrvatsko državljanstvo tako da imam dokumente da pripadm hrvatskoj naciji a vi se slobodno opet u podrumu dogovarajte koje ste nacije bošnjačke ili bosanske. Nebitno je jesi li Hercegovac, Krajišnik, Podrinjac...Svi su oni dio bosanske nacije.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
daramo
|
Naslov: Re: Krug 99: "Nacija BiH", "mitska država BiH", Plenković i Milanović agresori Postano: 04 lis 2021, 12:57 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 11:47 Postovi: 48571 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
|
Komšić se na popisu izjasnio pod nacionalnost Bosanac i to su svjedočili sami članovi SDP-a Koliko je Bosanaca se jasno vidilo na popisu 50% Bošnjaka + 1% Bosanaca
_________________ mostarski europski
|
|
| Vrh |
|
 |
|
daramo
|
Naslov: Re: Krug 99: "Nacija BiH", "mitska država BiH", Plenković i Milanović agresori Postano: 04 lis 2021, 13:01 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 11:47 Postovi: 48571 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
mirusvijetu je napisao/la: daramo je napisao/la:
Ja živim u državi Bosni i Hercegovini i nikako ne mogu pripadati bosanskoj naciji kad živim u Hercegovini, mogu jedino hercegovačkoj naciji.
Uz to imam i hrvatsko državljanstvo tako da imam dokumente da pripadm hrvatskoj naciji a vi se slobodno opet u podrumu dogovarajte koje ste nacije bošnjačke ili bosanske.
Nebitno je jesi li Hercegovac, Krajišnik, Podrinjac...Svi su oni dio bosanske nacije. Ma je li, država se ne zove Bosna i Podrinje nego Bosna i Hercegovina, tako da jedino možeš biti pripadnik bosanskohercegovačke nacije. To što vi ne znate niti kako vam se država zove i što ne možete njen naziv prevaliti preko žvalja jasno govori o toj naciji kojoj se gadi i sam naziv države. Kad ste imali priliku mogli ste pod nacionalnost staviti Bosanac ali niste.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
OptimisticniVeSeljak
|
Naslov: Re: Krug 99: "Nacija BiH", "mitska država BiH", Plenković i Milanović agresori Postano: 04 lis 2021, 13:03 |
|
|
|
Zašto se Bošnjaci iz Mostara nisu na popisu deklarirali kao Hercegovci?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
mirusvijetu
|
Naslov: Re: Krug 99: "Nacija BiH", "mitska država BiH", Plenković i Milanović agresori Postano: 04 lis 2021, 13:04 |
|
|
daramo je napisao/la: mirusvijetu je napisao/la:
Nebitno je jesi li Hercegovac, Krajišnik, Podrinjac...Svi su oni dio bosanske nacije.
Ma je li, država se ne zove Bosna i Podrinje nego Bosna i Hercegovina, tako da jedino možeš biti pripadnik bosanskohercegovačke nacije. To što vi ne znate niti kako vam se država zove i što ne možete njen naziv prevaliti preko žvalja jasno govori o toj naciji kojoj se gadi i sam naziv države. Kad ste imali priliku mogli ste pod nacionalnost staviti Bosanac ali niste. Taj naziv je problematičan i nelogičan kao i mnoge stvari u Ustavu. Doći će i to na red da se ispravi, trenutno nije prioritet.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Krug 99: "Nacija BiH", "mitska država BiH", Plenković i Milanović agresori Postano: 04 lis 2021, 13:08 |
|
|
mirusvijetu je napisao/la: Naša Kvačica je napisao/la: Ako već ima jedna, zašto se onda ovi "intelektualci" glupiraju i traže uspostavu jedne nacije? Traže nešto što već postoji, baš su blesavi.  Sto se tiče referenduma...pretpostavljam da oni hoće neku vrstu "popisa" koliko građana se smatra dijelom bosanske nacije. Cilj je da se potvrdi da debela većina, bezbobzira na etničku pripadnost, smatra sebe dijelom bisanske nacije. Dakle daleko više od 50% koliko se Bošnjaka popisalo. Npr. Komšić se izjasnio kao Hrvat na popisu, Magazinović kao Srbin a obojica bi rekli da su dio bosanske nacije. Išlo bi to preko 60-70% po mom mišljenju. Zašto je uopće bitno kako se tko smatra?
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1682 of 2558 - 65.75%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
daramo
|
Naslov: Re: Krug 99: "Nacija BiH", "mitska država BiH", Plenković i Milanović agresori Postano: 04 lis 2021, 13:10 |
|
|
|
Samim time priznaješ da je BiH država slučaj i da pojedinim separatistima koji bi odvajali Bosnu i brisali Hercegovinu smeta i sam naziv. Normalno da vam smeta sam naziv i smetat će vam sve dok postoji država Bosna i Hercegovina. Doći će na red i islamski teroristi koji bi rušili Ustav naše zajedničke Domovine.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
mirusvijetu
|
Naslov: Re: Krug 99: "Nacija BiH", "mitska država BiH", Plenković i Milanović agresori Postano: 04 lis 2021, 13:12 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: mirusvijetu je napisao/la: Sto se tiče referenduma...pretpostavljam da oni hoće neku vrstu "popisa" koliko građana se smatra dijelom bosanske nacije. Cilj je da se potvrdi da debela većina, bezbobzira na etničku pripadnost, smatra sebe dijelom bisanske nacije. Dakle daleko više od 50% koliko se Bošnjaka popisalo. Npr. Komšić se izjasnio kao Hrvat na popisu, Magazinović kao Srbin a obojica bi rekli da su dio bosanske nacije. Išlo bi to preko 60-70% po mom mišljenju.
Zašto je uopće bitno kako se tko smatra? Već sam rekao da nisam za tu vrstu referenduma, trošenje resursa bespotrebno. Ali razumijem da bi imao i neke korisne, političke implikacije. Bio bi to na neki način popis koliko je građana za građansku državu. I onda bi se vidjelo da taj procenat daleko nadmašuje 50,11 % popisanih Bošnjaka.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Krug 99: "Nacija BiH", "mitska država BiH", Plenković i Milanović agresori Postano: 04 lis 2021, 13:13 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 39466 Lokacija: Gl. grad regije
|
|
Dakle ne volite državu u kojoj zivite? Bosnu i Hercegovinu aka HercegBosnu? To nije lijepo ni patriotski.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
mirusvijetu
|
Naslov: Re: Krug 99: "Nacija BiH", "mitska država BiH", Plenković i Milanović agresori Postano: 04 lis 2021, 13:13 |
|
|
daramo je napisao/la: Samim time priznaješ da je BiH država slučaj i da pojedinim separatistima koji bi odvajali Bosnu i brisali Hercegovinu smeta i sam naziv. Normalno da vam smeta sam naziv i smetat će vam sve dok postoji država Bosna i Hercegovina. Doći će na red i islamski teroristi koji bi rušili Ustav naše zajedničke Domovine. Da, smatram da je ovakva Bosna država slučaj, zato težimo ga građanskoj državi i dokidanju relikata genocida i uzp-a.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
daramo
|
Naslov: Re: Krug 99: "Nacija BiH", "mitska država BiH", Plenković i Milanović agresori Postano: 04 lis 2021, 13:15 |
|
|
|
Na svojevrsnom referendumu 2013. samo 35 000 ljudi u FBiH se izjasnilo da pripada bosanskoj naciji, toliko o toj takiji. Debili iz kruga 99 glume da na popisu nije bilo toga pitanja kad se jasno pitalo koje ste nacionalnosti.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
zbl
|
Naslov: Re: Krug 99: "Nacija BiH", "mitska država BiH", Plenković i Milanović agresori Postano: 04 lis 2021, 13:17 |
|
|
mirusvijetu je napisao/la: daramo je napisao/la:
Ma je li, država se ne zove Bosna i Podrinje nego Bosna i Hercegovina, tako da jedino možeš biti pripadnik bosanskohercegovačke nacije.
To što vi ne znate niti kako vam se država zove i što ne možete njen naziv prevaliti preko žvalja jasno govori o toj naciji kojoj se gadi i sam naziv države.
Kad ste imali priliku mogli ste pod nacionalnost staviti Bosanac ali niste.
Taj naziv je problematičan i nelogičan kao i mnoge stvari u Ustavu. Doći će i to na red da se ispravi, trenutno nije prioritet. Zašto je problematičan?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
daramo
|
Naslov: Re: Krug 99: "Nacija BiH", "mitska država BiH", Plenković i Milanović agresori Postano: 04 lis 2021, 13:20 |
|
|
mirusvijetu je napisao/la: Da, smatram da je ovakva Bosna država slučaj, zato težimo ga građanskoj državi i dokidanju relikata genocida i uzp-a.
To čemu vi težite nas nije briga, još ćeš dugo na osobnoj i pasošu čitati Bosna i Hercegovina i crkavati od muke.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
mirusvijetu
|
Naslov: Re: Krug 99: "Nacija BiH", "mitska država BiH", Plenković i Milanović agresori Postano: 04 lis 2021, 13:21 |
|
|
zbl je napisao/la: mirusvijetu je napisao/la:
Taj naziv je problematičan i nelogičan kao i mnoge stvari u Ustavu. Doći će i to na red da se ispravi, trenutno nije prioritet.
Zašto je problematičan? Nelogičan je i bespotrebno dug. Implicira da Hercegovina nije dio Bosne a mi tvrdimo da jeste kao i Podrinje, Krajina...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Krug 99: "Nacija BiH", "mitska država BiH", Plenković i Milanović agresori Postano: 04 lis 2021, 13:23 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 39466 Lokacija: Gl. grad regije
|
Dodali su na smatramo, mislimo, vjerujemo i tvrdimo. 
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
daramo
|
Naslov: Re: Krug 99: "Nacija BiH", "mitska država BiH", Plenković i Milanović agresori Postano: 04 lis 2021, 13:25 |
|
|
|
Nelogično je i bespotrebno samo postojanje Bosne i Hercegovine. I mi tvrdimo da je Bosna dio Hrvatske kao i Dalmacija, Slavonija...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Šporet
|
Naslov: Re: Krug 99: "Nacija BiH", "mitska država BiH", Plenković i Milanović agresori Postano: 04 lis 2021, 13:25 |
|
|
mirusvijetu je napisao/la: Da, u Bosni postoji bosanska nacija kao što u Srbiji postoji srbijanska i u Hrvatskoj hrvatska nacija. Etnički background je drugo. Ne postoji bosanska nacija. mirusvijetu je napisao/la: Vi ste dio bosanske nacije samim tim što se građani Bosne, to je tako prosto. Krivo, to je nacistički ideološki koncept jedna država jedna nacija. mirusvijetu je napisao/la: Svi građani Bosne cine bosansku naciju. Ne čine, zato jer se izjašnjavaju drugim nacionalnostima i zato jer bosanska nacija ne postoji. mirusvijetu je napisao/la: Ne odlucujemo mi, to je prosto tekovina demokratskog svijeta. Danas su države i nacije osnov društvenog organiziranja, kad se vratimo u plemensko doba onda će važiti to vaše. Lažeš, Škot nije dio engleske nacije, Katalonac ili Bask nisu dio španjolske nacije, to što ti favoriziraš nacistički koncept pomiješan sa islamofašizmom nije naš problem. mirusvijetu je napisao/la: Da živite u Hrvatskoj ili Srbiji bili bi hrvatska ili srbijanska nacija. Ovako niste dio tih nacija već pripadate bosanskoj naciji. Dalo bi se raspravljati i o etničkoj pripadnosti ali ne bih o tome sada. Opet krivo, Hrvatska i Srbija imaju, ne znam koliko, ali sigurno preko 20 Ustavom priznatih drugih nacionalnosti, tj. nacionalnih manjina, oni se ne smatraju pripadnicima hrvatske ili srpske nacije ali su državljani tih država, to je zove moderni demokratski sustav, a ne bliskoistočni islamonacizam koji ti ideologiziraš. mirusvijetu je napisao/la: Npr. Komšić se izjasnio kao Hrvat na popisu, Magazinović kao Srbin a obojica bi rekli da su dio bosanske nacije. Išlo bi to preko 60-70% po mom mišljenju. To se zove laganje, ne može se istovremeno biti pripadnikom dvije nacije (naravno još u ovom slučaju bosanska nacija ne postoji), u nekoliko iznimnih slučajeva na svijetu moguće je imati dvojno državljanstvo ali ne dvije nacionalnosti u isto vrijeme, to je doslovno fizički nemoguće.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Dutch01
|
Naslov: Re: Krug 99: "Nacija BiH", "mitska država BiH", Plenković i Milanović agresori Postano: 04 lis 2021, 13:27 |
|
|
|
Neke zemlje dopuštaju da se osoba izjasni kao pripadnik dvije nacionalnosti npr. Poljska.
_________________ Slava Ukrajini!
Nema predaje!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
mirusvijetu
|
Naslov: Re: Krug 99: "Nacija BiH", "mitska država BiH", Plenković i Milanović agresori Postano: 04 lis 2021, 13:28 |
|
|
daramo je napisao/la: mirusvijetu je napisao/la: Da, smatram da je ovakva Bosna država slučaj, zato težimo ga građanskoj državi i dokidanju relikata genocida i uzp-a.
To čemu vi težite nas nije briga, još ćeš dugo na osobnoj i pasošu čitati Bosna i Hercegovina i crkavati od muke. Daleko od toga da mi to sad nesnošljivo smeta ali da je na ''to do'' listi jeste. Važnije je npr. dokinuti retrogradni kocept konstitutivnosti nego dirati naziv.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Šporet
|
Naslov: Re: Krug 99: "Nacija BiH", "mitska država BiH", Plenković i Milanović agresori Postano: 04 lis 2021, 13:30 |
|
|
mirusvijetu je napisao/la: Da, smatram da je ovakva Bosna država slučaj, zato težimo ga građanskoj državi i dokidanju relikata genocida i uzp-a. I mi težimo poštovanju Ustava BiH kao visoko federalizirane i decentralizirane države i težimo dokidanju relikata osmanskog islamofašitičkog genocida, kao i musimanskog genocida iz zadnjeg rata, prije svega u srednjoj bosni i sjevernoj hercegovini.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
zbl
|
Naslov: Re: Krug 99: "Nacija BiH", "mitska država BiH", Plenković i Milanović agresori Postano: 04 lis 2021, 13:30 |
|
|
mirusvijetu je napisao/la: zbl je napisao/la:
Zašto je problematičan?
Nelogičan je i bespotrebno dug. Implicira da Hercegovina nije dio Bosne a mi tvrdimo da jeste kao i Podrinje, Krajina... Pa nije to baš isto. Kad su Turci došli zatekli su maltene posebnu državu Hercegovinu koja je sa Bosnom bila u nekoj vrlo labavoj asocijaciji. Zato će Osmanlije već postojeću političku zajednicu pretvoriti u Hercegovacki sandžak, a kasnije i pašaluk. AU je anektirala dvije pokrajine, a ne jednu. Tako da se država slobodno može zvati i Hercegovina, umjesto Bosna. Jest da je malo predugačko, ali nije strašno.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
daramo
|
Naslov: Re: Krug 99: "Nacija BiH", "mitska država BiH", Plenković i Milanović agresori Postano: 04 lis 2021, 13:32 |
|
|
|
Ovo što smatraju, tvrde i misle Muslimani je najbliže talijanskom fašizmu. Upravo fašizam ističe glavnost države tako i oni tvrde da je neka Bosna temelj društva. Upravo fašizam izjednačava država=nacija.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Krug 99: "Nacija BiH", "mitska država BiH", Plenković i Milanović agresori Postano: 04 lis 2021, 13:32 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Dodali su na smatramo, mislimo, vjerujemo i tvrdimo.  Ima gore i težimo. 
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1682 of 2558 - 65.75%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Šporet
|
Naslov: Re: Krug 99: "Nacija BiH", "mitska država BiH", Plenković i Milanović agresori Postano: 04 lis 2021, 13:33 |
|
|
mirusvijetu je napisao/la: Važnije je npr. dokinuti retrogradni kocept konstitutivnosti nego dirati naziv. Konstitutivnost nije retrogradni koncept, najrazvijenije i najmodernije demokracije svijeta imaju taj koncept ili slične izvedenice tog koncepta. Retrogradni koncept je unitaristička država u kojoj bi manjinski narodi bili ugnjetavani i uskraćenih prava na račun većinskog naroda koji bi imao poziciju hegemonije i dominacije. Takav retrogradni sustav je čest u islamističkim zemljama, npr. Turska naspram Kurda
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|