HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 29 lip 2026, 21:56.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 40 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Lik i djelo - Ante Paradžik
PostPostano: 22 sij 2013, 19:08 

Spomenut na drugoj temi,ne bih da spamam istu.
Ovaj čovjek zaslužuje posebnu temu.
Ne znam za ostale krajeve ali u Ljubuškom Ante Paradžik je ikona,izuzetno cijenjen i poštovan čovjek.
Njegov spomenik krasi Ljubuški.

U kratkim crtama.

Ante Paradžik (Ljubuški, 10. veljače 1943. - Zagreb, 21. rujna 1991.), hrvatski političar, dopredsjednik HSP-a, jedan od osnivača i prvi načelnik Ratnog stožera HOS-a.

Ante Paradžik rođen je u Ljubuškom od oca Blaža i majke Milice. Otac mu je bio vojnik Hrvatske vojske te je nestao 1945. kod Bleiburga. Ante Paradžik osnovnu i srednju školu završio je u rodnom Ljubuškom, a Pravni fakultet u Zagrebu, gdje je apsolvirao na trećem stupnju iz područja obiteljskog prava.

1971. aktivno se uključio u Hrvatsko proljeće. Tada je bio predsjednik Saveza studenata Hrvatske. Organizirao je studentski štrajk zbog kojeg su ga vlasti komunističke Jugoslavije osudile na tri godine zatvora.

1975. je ponovno uhićen pod optužbom za razna krivična djela. Četiri mjeseca je u zatvoru mučen da bi bio pušten kao nevin. 1976. je uhićen i osuđen na dva mjeseca zatvora zato što je na pozivnicama na svoje vjenčanje stavio hrvatsku trobojnicu bez komunističke crvene zvijezde. U braku sa suprugom Jozefinom je dobio troje djece, Mislava, Veroniku i Katarinu.

Zbog kritiziranja komunizma i jugoslavenske države, te zagovaranja demokracije i poštivanja ljudskih prava, još je nekoliko puta bio hapšen. Kazne je odsluživao u Zagrebu i Lepoglavi. Putovnica mu je bila oduzeta te vraćena tek 1990., nakon 19 godina.

Popuštanjem jednostranačkog komunističkog sustava u Jugoslaviji, u Hrvatskoj se počinju osnivati političke stranke. Ante Paradžik se odmah uključio u politički život. Sudjelovao je u osnivanju Hrvatske demokratske zajednice, te je napisao i statut stranke. Zbog neslaganja oko programa i rada stranke, on i još sedam utemeljitelja istupilo je iz HDZ-a i osnovalo novu stranku, Hrvatsku demokratsku stranku. No i tamo je ubrzo došlo do neslaganja jer vodstvo stranke nije kao cilj istaklo nezavisnost Hrvatske.

Ante Paradžik, Krešimir Pavelić, i još neki članovi HDS-a istupili su iz stranke, te 25. veljače 1990. utemeljili novu stranku, Hrvatsku stranku prava, kao nastavak Stranke prava dr. Ante Starčevića. Za predsjednika stranke izabran je Dobroslav Paraga, a za dopredsjednika izabran je Paradžik. Početkom Domovinskog rata 1991. vodstvo HSP-a utemeljilo je oružane jedinice za obranu Hrvatske, Hrvatske obrambene snage. Paradžik je postao prvi načelnik Ratnog stožera HOS-a.

Paradžik je kritizirao tadašnju hrvatsku vlast na čelu sa Franjom Tuđmanom, smatrajući da ne čini dovoljno na obrani Hrvatske. 21. rujna 1991., na povratku sa stranačkog skupa HSP-a u Križevcima, Paradžik je ubijen u pucnjavi hrvatskih policajaca. Policajci su se poslije pravdali time da su dobili anonimnu dojavu da su u automobilu "martićevci". Ubojice su osuđeni na zatvorsku kaznu ali su ubrzo bili amnestirani.

U čast Anti Paradžiku, dvije postrojbe HOS-a dobile su njegovo ime, II. bojna "Ante Paradžik" i 1. satnija "Ante Paradžik".

Vrh

Naslov: Re: Lik i dijelo-Ante Paradžik
PostPostano: 22 sij 2013, 20:46 

Moji su znali Antu, bio je to častan čovjek. Nažalost, ne i dovoljno providan u nekim stvarima.
Ipak oko njegovog ubojstva kola dosta priča, no čini mi se da su policajci ipak ispričali istinu, dosta je KOSovaca tada još ordiniralo po RH na ovakav način.

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 22 sij 2013, 20:48 

Da, kao sto je Baresic ubijen od srpskih snaga. Upucan u ledja.

Vrh

PostPostano: 22 sij 2013, 20:56 

Kaže se "djelo" ne "dijelo". Uvijek ti HSP-ovci nepismeni.

Vrh

PostPostano: 22 sij 2013, 21:06 

Zadar1993 je napisao/la:
Moji su znali Antu, bio je to častan čovjek. Nažalost, ne i dovoljno providan u nekim stvarima.
Ipak oko njegovog ubojstva kola dosta priča, no čini mi se da su policajci ipak ispričali istinu, dosta je KOSovaca tada još ordiniralo po RH na ovakav način.

Postojala je i ona teorija o tome da je Paradžik pristao ući u Tuđmanovu vladu kao ministar, ali da to nikako nije mogla prihvatiti udbaška struja oko Manolića i Boljkovca pa su stoga odlučili izvesti atentat i likvidirati ga prije nego što se to dogodi, kako državotvorni elementi u vladi ne bi dodatno ojačali. Također, u toj se teoriji kao indikativan spominje i Paragin odnos prema Manoliću, odnosno njihov sastanak prije tog atentata, ali i kasnija koalicija u zagrebačkoj skupštini. Čini se očitim da se i Paraga protivio ulasku Paradžika u vladu, jer je taj luđak u ratnim okolnostima imao za cilj rušenje legitimne i demokratski izabrane vlasti, čak i vojnim putem ako treba. :wacko

Vrh

PostPostano: 22 sij 2013, 21:19 

Ustati pa reći,Ante Paradžik.

Vrh

PostPostano: 22 sij 2013, 21:20 

Ubijen u Sesvetama.. Najvjerojatnije Manolić stoji iza toga.. Dio sveukupnog plana likvidacije HOS-a odnosno HSP-a. Paradžik i Kraljević su tu bila dva najkarizmatičnija čovjeka. Njihovim likvidacijama vodstvo je praktički razbijeno.

Ako se ikad dokaže da je Tuđman imao nešto sa Paradžikovim ubojstvom past će mi u očima jako.

Vrh

PostPostano: 22 sij 2013, 21:25 

To tko je koga,to su špekulacije.
I sve do se ne utvrdi što je ustvari bilo,glupo je pričati o tome.
I glupo je optuživati bilo koga.
To nije bit teme i nije poenta priče.
Tema je lik i dJelo pokojnog Ante Paradžika.

Vrh

PostPostano: 23 sij 2013, 08:42 

Pessimus dux je napisao/la:
Zadar1993 je napisao/la:

Postojala je i ona teorija o tome da je Paradžik pristao ući u Tuđmanovu vladu kao ministar, ali da to nikako nije mogla prihvatiti udbaška struja oko Manolića i Boljkovca pa su stoga odlučili izvesti atentat i likvidirati ga prije nego što se to dogodi, kako državotvorni elementi u vladi ne bi dodatno ojačali. Također, u toj se teoriji kao indikativan spominje i Paragin odnos prema Manoliću, odnosno njihov sastanak prije tog atentata, ali i kasnija koalicija u zagrebačkoj skupštini. Čini se očitim da se i Paraga protivio ulasku Paradžika u vladu, jer je taj luđak u ratnim okolnostima imao za cilj rušenje legitimne i demokratski izabrane vlasti, čak i vojnim putem ako treba. :wacko

Paraga je bio američki agent-provokator, treba li se išta tu još dodavati? Tip koji u Ljubuškom u vrijeme kada je trećina RH (i još se bori za priznanje ako se točno sjećam) okupirana proglašava "Nezavisnu Državu Hrvatsku u njenim prirodnim i povijesnim granicama na Drini i u Zemunu".

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 23 sij 2013, 09:41 

Zadar1993 je napisao/la:

Paraga je bio američki agent-provokator, treba li se išta tu još dodavati? Tip koji u Ljubuškom u vrijeme kada je trećina RH (i još se bori za priznanje ako se točno sjećam) okupirana proglašava "Nezavisnu Državu Hrvatsku u njenim prirodnim i povijesnim granicama na Drini i u Zemunu".

Yep. 13. lipnja je proglasio NDH.

Inače što se Parage tiče mišljenja sam da nije bio ničiji špijun ni izdajnik. već da je samo imao vrlo nezgodnu kombinaciju ogromnog ega i ne-prevelike inteligencije. Ako se uzme u obzir ona Mustačeva procjena kada je prvi put uhićen, onaj Blažekovićev tekst i cijelo njegovo djelovanje rekao bih da sam u pravu.

Jebiga kombinacija velike taštine, mišljenja da si predodređen za vođu i gluposti nikada nije dobro završila i svatko ga je mogao preveslati kako je htio.

Što se Paradžika tiče još nisam neko mišljenje o njemu formirao jer dosta toga je nepoznanica o njegovim zadnjim trenutcima. Jedino znam da je bio jako dobar govornik.

Vrh

Naslov: Re: Lik i djelo - Ante Paradžik
PostPostano: 23 sij 2013, 12:04 

Paradžik će svakako ostati upamćen kao jedan od studentskih vođa tijekom studentskog štrajka iz 1971., kada je obnašao dužnost predsjednika Saveza studenata Hrvatske. U tome razdoblju razvilo se prijateljstvo, a kasnije i kumstvo s Draženom Budišom. :wink

Vrh

PostPostano: 23 sij 2013, 14:23 

Cvjećari su se stavili kasnije pod zapovjedništvo ABiH,
sam Parađik je možda i krenuo sa iskrenim ali nerealno postavljenim ciljevima,
tako da nemam izgrađen stav o samom Parađiku t.j. dali bi se
ponio kao Kraljević.

Vrh

PostPostano: 24 sij 2013, 01:00 

Zadar1993 je napisao/la:

:palacgore1 Potpisujem u svezi Parage!
Antu Paradžika cijenim i šteta što je tako prerano nastradao.
Zmajček, zašto se i ti ne ugledaš na pok. Antu Paradžika i malo ljepše i konstruktivnije komentiraš na ovom Hrvatskom Forumu?

Vrh

PostPostano: 26 sij 2013, 16:35 

MIRoslave,da ti kulturno kažem-gledaj svoja posla.
Ili da ti kažem iz srca-skini mi se s kurca.
Ili pak,da mi daš neke brošure kako trebam pisati i o čemu,da se podudaram sa tvojim mišljenjem?
Aj razguli.

Vrh

PostPostano: 26 sij 2013, 17:30 

zmajček je napisao/la:
MIRoslave,da ti kulturno kažem-gledaj svoja posla.
Ili da ti kažem iz srca-skini mi se s kurca.
Ili pak,da mi daš neke brošure kako trebam pisati i o čemu,da se podudaram sa tvojim mišljenjem?
Aj razguli.

Neću ti ništa odgovoriti, dovoljno je to što si ti napisao, ali ću ti reči, da se ti ne bi dugo zadržao u društvu cijenjenog, pok. Ante Paradžika!
:ucelo

Vrh

PostPostano: 26 sij 2013, 17:34 

Mnogo si u krivu.Mnogo.
Puno sam bliže nego što misliš.
Ali da ne trolamo i spamamo...ne bih dalje.
Aje bok.

Vrh

PostPostano: 26 sij 2013, 23:38 

Ante Paradžik jedan od osnivača HOS-a.Htio je Hrvatsku do Drine,htio je neku bolju Hrvatsku.Ubijen na točki jež 2 u Sesvetama.Bio je i ostao legenda od čovjeka.Ubijen je po nalogu nekih ljudi iz HDZ,a znate radi čega da je on ostao pobjedio bio Tuđmana.I šteta što Paraga nije srušio onu vlast,jel vidimo kamo su nas dopeljali i što imamo sada od Hrvatske.Kako su fino prodali Vukovar i Bosansku Posavinu.HOSovci su dali još 2 mjeseca života Vukovaru,dali znate da su htijeli i Paragu ubiti pa su u Vinkovcima stavili bombu 1992 u dom di su bili HOSOVCI pri tom je poginulo oko 20 HOSOVCA.Ko to diže ruku na Hrvate ko to ubija svoju braću.

Vrh

PostPostano: 27 sij 2013, 10:50 

GraničarDrine je napisao/la:
Ante Paradžik jedan od osnivača HOS-a.Htio je Hrvatsku do Drine,htio je neku bolju Hrvatsku.

Hrvatska do Drine. :evotigana

Nego nikada mi jedna stvar kod dodrinaša nije bila jasna - zašto žele tu Drinu? Što ima u toj zemlji koju tako silno žele (osim BiH Hrvata)? Nafta? Plin? Zlato? Dijamanti?

Kakvu bi korist RH imala od drinske granice? Osim 3,5 milijuna ljudi koji bi najradije izbrisali Hrvate s lica zemlje.

Ubijen je po nalogu nekih ljudi iz HDZ.

Može link na presudu u kojoj piše da je ubijen "po nalogu nekih ljudi iz HDZ-a"?

a znate radi čega da je on ostao pobjedio bio Tuđmana.

Jest. HSP sa svojih velebnih 5 osvojenih mjesta u saboru '92 ozbiljno ugrožavao HDZ sa njihovih 85 mjesta u saboru. Galopirajuće rastuća popularnost HSP-a i Parage se mogla jasno vidjeti i na predsjedničkim izborima kada dotični osvaja 5,40 % glasova i time umalo ugrožava Tuđmanovu pobjedu u prvom krugu.

Kako su fino prodali Vukovar i Bosansku Posavinu

Fulao si podforum, ali na tvoj žalost podforum "bajke" ne postoji.

Nego daj javi Jastrebu, Mladom jastrebu, Vesni Bosanac i ostali vukovarskim braniteljima da prestanu pričati pizdarije o tome kako NISU prodani. Možeš odmah i telgrafski kontaktirati pokojnog Marka Babića u raju i reći mu da je idiot.

dali znate da su htijeli i Paragu ubiti pa su u Vinkovcima stavili bombu 1992 u dom di su bili HOSOVCI pri tom je poginulo oko 20 HOSOVCA.Ko to diže ruku na Hrvate ko to ubija svoju braću.

Zanimljivo. Taj strašni diktator Franjo je htio ubiti Paragu i nikako mu to nije polazilo za rukom. Iako je imao cijeli obavještajni i vojni aparat iza sebe nikako se nijs mogao riješiti Parage nekim nenametljivim putem, npr. da mu pošalje Perkovića doma da ga upokoji na način na koji nitko ne bi posumnjao, nego mu ide postavljati bombe na javni skup pred svim ljudima koji su tamo bili pisutni.

Vrh

PostPostano: 28 sij 2013, 19:46 

I svaki put,baš svaki put,kada se spomene netko tko je nekada bio u HSP-u,priča ode na drugu stranu.
I uvijek se tu javljaju ljudi kojima je logika nešto strano,koji sve gledaju bukvalno.
I uvijek nastane ona otrcana fraza prozivanja i omalovažavanja .
Kao da je jedini cilj pokojnog Ante Paradžika bila ta Drina,i ništa više.
Sve drugo se zaboravlja.
Teško je sa ograničenim komunicirati.
Jako teško.

Vrh

PostPostano: 28 sij 2013, 20:23 

limpus je napisao/la:
Nego nikada mi jedna stvar kod dodrinaša nije bila jasna - zašto žele tu Drinu? Što ima u toj zemlji koju tako silno žele (osim BiH Hrvata)? Nafta? Plin? Zlato? Dijamanti?

Kakvu bi korist RH imala od drinske granice? Osim 3,5 milijuna ljudi koji bi najradije izbrisali Hrvate s lica zemlje.

Da krenem prvo sa donjom rečenicom.
Tu bi trebao mali ispravak, znači tamo nema 3,5 milijuna, nego oko 2,5 milijuna ljudi iz BiH kojima ne paše ovakva politika.
Ako bi se uzelo cijelo područje RH i BiH, bilo bi ukupno oko 4,5 milijuna Hrvata i oko 3 milijuna ostalih, znači 60/40%, čime se vidi da je ovako nešto praktički neostvarivo danas.

Što se tiče gornje izjave, zašto ljudi žele Drinu, zato jer su i Bosna i Hercegovina bile povijesno hrvatske regije (kao npr. i Dalmacija i Slavonija) koje su Osmanlije uzrupirale, dio stanovništva protjerali, dio koji je ostao poturčili, naselili tamo hrpu Vlaha i Srba, i dio njih poturčili, te od hrvatske zemlje napravili srpsku i zemlju poturica, odnosno muslimana.

Samo, u slučaju Dalmacije i Slavonije mi smo se od Mletačkih i Ugarskih pretenzija obranili i zadržali prvotne granice, ili čak i dobili dodatan teritorij (Istru, Međimurje, Kopački Rit), dok su nam se Osmanlije napili krvi, oteli zemlju, stvorili RH u ovom neprirodnom izgledu kifle, a Hrvati sada na području BiH čine samo 15% stanovništva i pitanje njihove opstojnosti i osnovnih ljudskih prava kao konstitutivnog naroda još nije riješeno, danas u 21. stoljeću.

Znači nije toliko do tih drinskih granica, koliko do činjenice da sa Osmanlijama i njihovim potomcima poturicama sa jedne (BiH), te Srbima sa druge strane (BiH, Srijem, Boka Kotorska) povijesni račun još čeka na naplatu, dok su sa ostalim susjedima računi obrađeni i naplaćeni, da se slikovito izrazim.

Vrh

PostPostano: 30 sij 2013, 23:31 

Jako dobra anliza Čika Bože. RH i BIH su jedno geostrateško područje i to područje se mora integrirati. Nije prirodno da od Dubrovnika autocesta do Osijeka ide preko Korduna već bi trebala kroz istočnu Bosnu. Zato bi nam konfederacija RH i RBIH pasala. Naravno, bez RS što je danas teško izvedivo.

Vrh

PostPostano: 31 sij 2013, 07:55 

Evo Božo ovaj muslić iz Rijeke je zadovoljan tvojom analizom. :bihzastava

Ok ti je analiza, ali osim tih povijesnih razloga nisi naveo ništa drugo. Što bi Hrvati s cijelom BiH, pogotovo kada znaš da pola RH zjapi prazno? Kako bi demografski zadržali te prostore?

Zašto bismo ratovali za neke prostore koji su bezvrijedni (na njima nema nikakvih resursa) kada ni ove koje imamo ne možemo iskoristiti?

Vrh

PostPostano: 31 sij 2013, 12:03 

hinterland je napisao/la:
Nije prirodno da od Dubrovnika autocesta do Osijeka ide preko Korduna već bi trebala kroz istočnu Bosnu.

:w00t
Ti očito nikad nisi bio u istočnoj Bosni. :no

Vrh

PostPostano: 31 sij 2013, 15:58 

limpus je napisao/la:
Evo Božo ovaj muslić iz Rijeke je zadovoljan tvojom analizom. :bihzastava

Ok ti je analiza, ali osim tih povijesnih razloga nisi naveo ništa drugo. Što bi Hrvati s cijelom BiH, pogotovo kada znaš da pola RH zjapi prazno? Kako bi demografski zadržali te prostore?

Zašto bismo ratovali za neke prostore koji su bezvrijedni (na njima nema nikakvih resursa) kada ni ove koje imamo ne možemo iskoristiti?

Je, čim me Hinterland podržao, odmah sam išao ponovno čitat post da vidim šta sam krivo napiso :zubati

I da, kao što sam gore već rekao, nema smisla zahtjevati nešto gdje bi nakraju ispao kao većina od maksimalno 60% (i manje ako uzmemo u obzir i Srijem i Boku).

No od nekih principa Hrvati ne smiju odustati i zato se i dalje treba svesrdno boriti i za Bosansku Posavinu (većim dijelom uzurpiranu od strane Srba), i za Hercegovinu, te Srednju Bosnu (dvije regije koje nam muslimani pokušavaju "ukrasti", da se tako izrazim), znači područja na kojima su Hrvati većinski ili značajan postotak stanovništva.

Vrh

PostPostano: 31 sij 2013, 21:56 

Gleda se krajnji rezultat. Da je Tuđman uspio pripojiti zapadnu Hercegovinu i srednju Bosnu i on bi bio heroj.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 40 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: Naša Kvačica, sejdo.komsoglu i 69 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: