|
|
Stranica: 8/9.
|
[ 207 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
Eminencija
|
Naslov: Re: Livnjak Jako Andabak osigurao investiciju u Hrvatsku vrijednu preko 50 milijardi eura Postano: 30 tra 2026, 19:38 |
|
|
dudu je napisao/la: Vrtiš između loših i lošijih scenarija, zbog svog opstanka moraš biti update u tehnologiji ili riskiraš da sutra budeš žrtva genocida nekog moćnijeg tko se nije bavio moralnim pitanjima ovog tipa. S druge strane upravo ova tehnologija nas može staviti u centar nečega što nas u bliskoj budućnosti može riješiti potreba za stotinama tisuća manualnih radnika.
Meni je jasno da mi nemamo svog kadra u ovom trenu za 1500 ljudi koji bi radili u tolikom data centru, ali kroz vrijeme ćemo ih stvoriti, to je nikakav broj.
Jasno je također da nakon što otvoriš takav centar ubrzo nastaje cluster industrije jer doći će i drugi vezani na industriju pa će to sutra biti 6-7000 radnih mjesta i ako je to u funkciji da ćemo 2035. biti s minimalnim potrebama za vozačima, skladištarima, hotelskim radnicima, konobarima i sl. onda je ovo ništa drugo nego direktna Božja intervencija za spas vjernog hrvatskog naroda. Nevjerojatno ke kolko nas malo tako razmislja. Ovi cobani doli su i protiv LNG terminala kukali,kao odnice nam anftna mrlja turizam,jeba ih turizam da ih jeba jadne nenakurcene vako ko mi ustase!
_________________ Jedino oružje im je pero, ali su nepismeni.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Eminencija
|
Naslov: Re: Livnjak Jako Andabak osigurao investiciju u Hrvatsku vrijednu preko 50 milijardi eura Postano: 30 tra 2026, 19:42 |
|
|
dudu je napisao/la: Bobovac je napisao/la:
Ne razumijem kako si to povezao, ovo sa npr ugostiteljima?
Da će prosječan ugostitelj, hotelijer ili pak obični apartmandžija koji sad zapošljava Indijce ili Filipince reći - eto moja Hrvatska ima sada ovaj veliki AI centar koji zadovoljava potrebe moje domovine i zato ja sada zatvaram svoj biznis, jer mojoj domovini moji objekti nisu potrebni pošto može živjeti i bez turizma...
Moraš otići korak dalje, AI privlači sutra proizvodnju humanoidnih robota, a mi taman dovoljno veliki za pilot projekt implementacije istih. Ne samo to nego jedan takav uspjesan projekat dokazuje da postoje infrastrukturni,pravni,politicki temelj za takav projekat. Prva lasta startrekizacije hrvatske a bome iza plinske konekcije i hercegovine.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Eminencija
|
Naslov: Re: Livnjak Jako Andabak osigurao investiciju u Hrvatsku vrijednu preko 50 milijardi eura Postano: 30 tra 2026, 19:45 |
|
|
dudu je napisao/la: DarkKnight je napisao/la: Čekaj, ti misliš da su Indijci Indoeuropljani? Indo i euro u Indoeuropljani ukazuje na koje su se prostore probili, a ne znači da su Indijci ti ljudi, majko mila ko sve danas ima pravo glasa. Arijevci su Indoeuropljani koji su probili sa sjevera u Indiju i nametnuli im ponegdje indoeuropske jezike, i to je to, genetski nikakva povezanost osim u najvisim slojevima indijske elite gdje ima par posto arijevske krvi. Iranci i dio Afganistanaca su jedini Indoeuropljani u Aziji, van ruskih kolonija jel.
Iran, Persyan, Aryan.
Imaš problema s praćenjem komunikacije, skačeš s temu na temu. Samo sam ti napisao da su HDZovci crvenomesojedi osvajači i da ne budeš kivan na dominaciju. Nije on to napisao nego ja a on se dovezao,ti nepratis s kime pises!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Eminencija
|
Naslov: Re: Livnjak Jako Andabak osigurao investiciju u Hrvatsku vrijednu preko 50 milijardi eura Postano: 30 tra 2026, 19:46 |
|
|
dudu je napisao/la: DarkKnight je napisao/la: Ovaj data centar nikako ne povećava šanse za neke razvojne IT centre u Hrvatskoj. Postoje kablovi, internet, drugi van Hrvatske ce koristit većinu prometa ovog data centra. Primjenjujes logike prve industrijske revolucije na ovo. Argument ti je, Afrika ima najvise zeljeza, logicno da ce tvornice čelika biti u Africi(ups nema niti jedne).
Zašto Afriku kao primjer spominješ i kakve veze ima s nama? Naravno da će dolaziti industrije pa ovaj projekt je direktna posljedica kadrova odgojenih u Amazonu u Zagrebu, glavni projektant je produkt tog znanja. Kao i što Rimac kroz svoje kadrove generira nove poduzetnike koji se nadovezuju sa svojim djelanostima i samo šire specifična znanja u industriji baterija i čine izbor lakšim nekom novom investitoru. Neznaju pijoniri sta je knowhow,nevjerojatno kako su nasi pucani glupi!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
DarkKnight
|
Naslov: Re: Livnjak Jako Andabak osigurao investiciju u Hrvatsku vrijednu preko 50 milijardi eura Postano: 30 tra 2026, 21:03 |
|
|
Eminencija je napisao/la: dudu je napisao/la: Zašto Afriku kao primjer spominješ i kakve veze ima s nama?
Naravno da će dolaziti industrije pa ovaj projekt je direktna posljedica kadrova odgojenih u Amazonu u Zagrebu, glavni projektant je produkt tog znanja.
Kao i što Rimac kroz svoje kadrove generira nove poduzetnike koji se nadovezuju sa svojim djelanostima i samo šire specifična znanja u industriji baterija i čine izbor lakšim nekom novom investitoru.
Neznaju pijoniri sta je knowhow,nevjerojatno kako su nasi pucani glupi! Evo još jednog genijanca. Kakav know how hladenja čipova ima veze sa AI know how? Znači nepovezane discipline, kao da programera pitaš da instalirava windowse i spaja kompjutere u školi i ono povezuje s windows serverima. Evo ja sam "programer" a ne mogu bez guglanja ili AIa npr stvorit informatičku učionicu u školi, ili set upat intranet za neku firmu, to su poslovi za informatičare i mrežaše. U razvoju AI sustava nema niti jedan know how koji možeš dobiti iz gradnje data centra, al kako to objasnit ljudima koji drugima govore da su neuki a koriste se usporedbama iz prve industrijske revolucije. Koristio sam Afriku kao argument jer rudnik nije garant da ces pored rudnika imat u zeljezaru, pa nema je niti na istom kontinentu, u slucaju Afrike. Isto tako gradnja ovog data centra na tlu RH na ninakoji način ne pomaze u otvaranju AI razvonoj centra u RH naspram Mađarske. Daj mi sellings pitch. Evo duduov pitch je "u nas izgradite institut za razvoj AIa, jer imamo know how iz ovi gradnje ovog data centra i eto to šta ga održavamo". Musk te gleda i nelagodno mu je jer ne vjeruje šta sluša. Mislite da ste pametni i napredni a ispadate needucirani boomeri.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Eminencija
|
Naslov: Re: Livnjak Jako Andabak osigurao investiciju u Hrvatsku vrijednu preko 50 milijardi eura Postano: 30 tra 2026, 21:16 |
|
|
|
Generalno je u pravu. Tehnologija na tehnologiju strucnjak na strucnjaka,para na paru!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
DŽorDŽ
|
Naslov: Re: Livnjak Jako Andabak osigurao investiciju u Hrvatsku vrijednu preko 50 milijardi eura Postano: 01 svi 2026, 15:15 |
|
Pridružen/a: 18 ožu 2021, 15:54 Postovi: 2505 Lokacija: Trokut ZGŽ-KZŽ-MŽ
|
|
Neka se gradi i ulaže. Dobro je to.
_________________ RH i Protektorat BiH 1981: Hrvata 54,58% Prečana 24,00% Muslimana 21,42%
RH i Protektorat BiH 2022: Hrvata 62,23 % Muslimana 19,74 % Prečana 14,18 % Ostalih 3,85 %
|
|
| Vrh |
|
 |
|
useless
|
Naslov: Re: Livnjak Jako Andabak osigurao investiciju u Hrvatsku vrijednu preko 50 milijardi eura Postano: 02 svi 2026, 17:14 |
|
|
|
Danas gledam dokumentarac o gradnji tunela kroz alpe koji povezuje torino i lyon, 57 kilometara, cijena 25 mlrd eura. Povezuje dvije drzave, kroz njeg ce prolazit bokte pita kolko ludi i tona robe. Cisto da se stave u kontekst ova apsurdna ulaganja u data centre. Ne veze to nikakvu industriju, inovacije u robotiku na sebe, data centri za AI vec postoje i zasad svi debelo gube novce. Ali ako ce ovi ulagat lovu bez da budu opterecenje za elektricni i vodovodni sustav nek im bude. Treba ih vidit iscijedit sto vise.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
i_jopet
|
Naslov: Re: Livnjak Jako Andabak osigurao investiciju u Hrvatsku vrijednu preko 50 milijardi eura Postano: 02 svi 2026, 18:28 |
|
|
|
Pokušavam pronaći neke korisne podatke o AI data centrima po svijetu ali dobijam samo neke copy paste matrice, u biti ništa, obećanja, obećanja itd.
U biti sve sam odgovore dobio u samo jednoj rečenici: Vjeruje se da će onaj tko prvi razvije najnapredniji sustav postati monopolist koji će kasnije moći diktirati cijene.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Livnjak Jako Andabak osigurao investiciju u Hrvatsku vrijednu preko 50 milijardi eura Postano: 02 svi 2026, 18:46 |
|
|
i_jopet je napisao/la: Pokušavam pronaći neke korisne podatke o AI data centrima po svijetu ali dobijam samo neke copy paste matrice, u biti ništa, obećanja, obećanja itd.
U biti sve sam odgovore dobio u samo jednoj rečenici: Vjeruje se da će onaj tko prvi razvije najnapredniji sustav postati monopolist koji će kasnije moći diktirati cijene. Kako misliš najnapredniji, u kojem smislu? Data centar je samo zgrada sa električnim instalacijama i hlađenjem. AI data centar je opet samo zgrada sa jačim električnim instalacijama i jačim hlađenjem, jer AI traži grafičke kartice koje troše više struje i posljedično više se zagrijavaju. U svakom slučaju, prilično jednostavna tehnologija. Ormar, utičnica za struju i klima uređaj za hlađenje. Jedina komplikacija je što je ovdje utičnica snage 1GW. 
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1573 of 2558 - 61.49%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Salivator
|
Naslov: Re: Livnjak Jako Andabak osigurao investiciju u Hrvatsku vrijednu preko 50 milijardi eura Postano: 02 svi 2026, 19:23 |
|
|
i_jopet je napisao/la: Pokušavam pronaći neke korisne podatke o AI data centrima po svijetu ali dobijam samo neke copy paste matrice, u biti ništa, obećanja, obećanja itd.
U biti sve sam odgovore dobio u samo jednoj rečenici: Vjeruje se da će onaj tko prvi razvije najnapredniji sustav postati monopolist koji će kasnije moći diktirati cijene. Portali za druge dimenzije i digitalni zatvori za čovječanstvo. In a nutshell. Da imamo mozga, ne bi dopustili gradnju i preusmjeravanje energenata nauštrb čovjeka. Ali....
_________________ Shomer Yisrael
|
|
| Vrh |
|
 |
|
sejdo.komsoglu
|
Naslov: Re: Livnjak Jako Andabak osigurao investiciju u Hrvatsku vrijednu preko 50 milijardi eura Postano: 02 svi 2026, 20:30 |
|
|
_________________ Najstariji bosanski državni dokument počinje ovako (Povelja Kulina Bana, 1189. god)
†U ime oca i s(i)na i s(ve)toga d(u)ha. Ja ban' bos'n'ski Kulin' prisezaju tebЪ kneže Kr'vašu ...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
DarkKnight
|
Naslov: Re: Livnjak Jako Andabak osigurao investiciju u Hrvatsku vrijednu preko 50 milijardi eura Postano: 02 svi 2026, 22:05 |
|
|
|
Fakat evo ne vidim način na koji mi možemo profitirati od ovoga. Osim kao leverage u budućim geopolitičkim previranjima, postat ćemo bitniji politički faktor za negdje 5%. Ali financijski teško, ne vidim jednostavno benefit, pogotovo ako će doć do poskupljenja struje za građanstvo i ostatak industrije. Zapravo, teško da će i doć do ostvarivanja tolikog projekta, na kraju će se igradit do 30% kapaciteta i to bi mogla biti ok priča.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
MiB
|
Naslov: Re: Livnjak Jako Andabak osigurao investiciju u Hrvatsku vrijednu preko 50 milijardi eura Postano: 02 svi 2026, 22:32 |
|
|
|
Pogledaj kako je profitirala Irska dolaskom velikih IT tvrtki i ulagača u IT infrastruturu ili Slovačka sa prvom tvornicom automobila.
_________________ 🇭🇷🇧🇦
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ceha
|
Naslov: Re: Livnjak Jako Andabak osigurao investiciju u Hrvatsku vrijednu preko 50 milijardi eura Postano: 02 svi 2026, 22:35 |
|
|
|
Ako se sve dobro poklopi, mi bi bili mix Irske i Luxemburga, samo s predobrim morem i plažama.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Eminencija
|
Naslov: Re: Livnjak Jako Andabak osigurao investiciju u Hrvatsku vrijednu preko 50 milijardi eura Postano: 03 svi 2026, 03:01 |
|
|
DarkKnight je napisao/la: Fakat evo ne vidim način na koji mi možemo profitirati od ovoga. Osim kao leverage u budućim geopolitičkim previranjima, postat ćemo bitniji politički faktor za negdje 5%. Ali financijski teško, ne vidim jednostavno benefit, pogotovo ako će doć do poskupljenja struje za građanstvo i ostatak industrije. Zapravo, teško da će i doć do ostvarivanja tolikog projekta, na kraju će se igradit do 30% kapaciteta i to bi mogla biti ok priča. Nece nam data centar nista donjet,jebo te on!! Poanta jeda se u RH ulaze 50 milijardi i nesta sto nije turizam.Ako to prodje dioci ce masa americkih firmi,ovo je industrijalizacija na velika vrata. Da nespominjemo da ce ovaj novac dobrim dijelom zavrsit u hrvatskom proracunu,a ako AI buble propadne eto nam nuklearke koja netreba za data centar znaci jeftinija industrijska struja :)
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Eminencija
|
Naslov: Re: Livnjak Jako Andabak osigurao investiciju u Hrvatsku vrijednu preko 50 milijardi eura Postano: 03 svi 2026, 03:04 |
|
|
MiB je napisao/la: Pogledaj kako je profitirala Irska dolaskom velikih IT tvrtki i ulagača u IT infrastruturu ili Slovačka sa prvom tvornicom automobila. Nemos ti jadnome balkancu dokazat sta znaci presedan. Nula kapaciteta za shvatit stvari kao pravna podloga,presedan,reputacija.Oni seljacici misle da su bil gates,elon musk sibicari tipa zeljko kerum ili da je autoindustrija isto sto i krkancenje mrkog ugljena sa vagona na kamion 1979e u kaknju To je glupo ko kurac sve.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
useless
|
Naslov: Re: Livnjak Jako Andabak osigurao investiciju u Hrvatsku vrijednu preko 50 milijardi eura Postano: 03 svi 2026, 08:11 |
|
|
Citat: Data centers are significantly different from typical industrial or manufacturing facilities in terms of employment. To give you the most direct answer: No, they do not create a high volume of long-term jobs after they are built. While data centers involve massive capital investment and create a significant spike in construction-related employment, the "operational" phase—the period after the facility opens and starts running—is notoriously lean. Evo sta kaze ai. Jedino kako hrvatska moze profitirat od toga je da ih nekako oporezuje. Nema tu nikakvih poslova, dolaska velikih it firmi, robotike. Nije se to nigdje dogodilo, a i zasto bi se to dogodilo, ne proizvodi data centar proizvod kojem moras bit fizicki blizu da bi ga koristio, ne mora se rezultat proracuna na grafickoj kartici trpat u kontejner i slat brodom, za 100, 200 milisekundi je bilo di u svitu Ako ce ovi to napravit, nase gradjevinske firme pokupit nesto love, a drzava skupljat pare od rente, sto najbolje i znamo onda ok. Uvjet je da nam to nema utjecaja na energetski sustav, ili da ima pozitivan utjecaj
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Divlja svinja5
|
Naslov: Re: Livnjak Jako Andabak osigurao investiciju u Hrvatsku vrijednu preko 50 milijardi eura Postano: 03 svi 2026, 12:17 |
|
|
|
Iskreno, radije bih da se realiziraju one farme pilića, možda u manjem obujmu od planiranog, nego ovaj data centar. Mada nemam ništa ni protiv ovoga, ako neće ugroziti opsktbu strujom i vodom stanovništva i narušiti okoliš.
_________________ (*_*)
|
|
| Vrh |
|
 |
|
weasel
|
Naslov: Re: Livnjak Jako Andabak osigurao investiciju u Hrvatsku vrijednu preko 50 milijardi eura Postano: 03 svi 2026, 12:35 |
|
|
Eminencija je napisao/la: weasel je napisao/la: Ako nam trebaju Indijci radit da bi taj centar funkcionirao onda nam ni ne treba, neki posao ili zapošljava Hrvate ili je štetan.
Hebao vas BDP per capita i gospodarstvo radi statistika.
Ti najpametniji su isti kao i ostali, guraju i pretežiraju svoje, i isto će napravit i tebi kao što su napravili Amerikancima. Ma nije da place nerastu vise od inflacije bar u mene Ti ko onaj iz 24 sata sto kaze da ga zanimaju njegove pcele  Pa normalno da ga zaničaju pčele kad od toga živi, što ga briga za tuđi biznis. Uostalom što fali pčelama? Med je odlična stvar
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Livnjak Jako Andabak osigurao investiciju u Hrvatsku vrijednu preko 50 milijardi eura Postano: 03 svi 2026, 13:13 |
|
|
useless je napisao/la: Citat: Data centers are significantly different from typical industrial or manufacturing facilities in terms of employment. To give you the most direct answer: No, they do not create a high volume of long-term jobs after they are built. While data centers involve massive capital investment and create a significant spike in construction-related employment, the "operational" phase—the period after the facility opens and starts running—is notoriously lean. Evo sta kaze ai. Jedino kako hrvatska moze profitirat od toga je da ih nekako oporezuje. Nema tu nikakvih poslova, dolaska velikih it firmi, robotike. Nije se to nigdje dogodilo, a i zasto bi se to dogodilo, ne proizvodi data centar proizvod kojem moras bit fizicki blizu da bi ga koristio, ne mora se rezultat proracuna na grafickoj kartici trpat u kontejner i slat brodom, za 100, 200 milisekundi je bilo di u svitu Ako ce ovi to napravit, nase gradjevinske firme pokupit nesto love, a drzava skupljat pare od rente, sto najbolje i znamo onda ok. Uvjet je da nam to nema utjecaja na energetski sustav, ili da ima pozitivan utjecaj Nije ovo čarobna investicija koja će riješiti sve probleme, nekakav game changer. Samo je investicija jedna u nizu, po meni dobrodošla da ne bude samo turizam. Kako će se data centar ponašati tu ne bi trebali puno kritizirati sam data centar. To ovisi prije svega o hrvatskim zakonima. Može biti i koristan za energetski sustav, ako se izgrade ti novi dalekovodi, time se možda potakne gradnja novih solarnih elektrana svatko će moći prodavati struju data centru. Ništa to nije statično.
1573 of 2558 - 61.49%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
novem
|
Naslov: Re: Livnjak Jako Andabak osigurao investiciju u Hrvatsku vrijednu preko 50 milijardi eura Postano: 03 svi 2026, 20:19 |
|
|
|
Ako može još pet takvih.
_________________ - BiH se Muslimanima desila, 1991. je nisu htjeli. Cilj im je bio opstanak YU. - Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP. - Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Dr. Van Nostrand
|
Naslov: Re: Livnjak Jako Andabak osigurao investiciju u Hrvatsku vrijednu preko 50 milijardi eura Postano: 04 svi 2026, 00:04 |
|
|
weasel je napisao/la: Eminencija je napisao/la: Ma nije da place nerastu vise od inflacije bar u mene Ti ko onaj iz 24 sata sto kaze da ga zanimaju njegove pcele  Pa normalno da ga zaničaju pčele kad od toga živi, što ga briga za tuđi biznis. Uostalom što fali pčelama? Med je odlična stvar Lasice, taj pčelar i tih nekoliko seljaka koji kao kukaju, a zapravo žele naplatiti više kad budu prodavali zemlju za ovaj projekt su lokalni Srbi povratnici. Selo se zove Pecka, 1991 je imalo 237 stanovnika, a 2021 je popisano samo 9.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
i_jopet
|
Naslov: Re: Livnjak Jako Andabak osigurao investiciju u Hrvatsku vrijednu preko 50 milijardi eura Postano: 04 svi 2026, 14:04 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: i_jopet je napisao/la: Pokušavam pronaći neke korisne podatke o AI data centrima po svijetu ali dobijam samo neke copy paste matrice, u biti ništa, obećanja, obećanja itd.
U biti sve sam odgovore dobio u samo jednoj rečenici: Vjeruje se da će onaj tko prvi razvije najnapredniji sustav postati monopolist koji će kasnije moći diktirati cijene. Kako misliš najnapredniji, u kojem smislu? Data centar je samo zgrada sa električnim instalacijama i hlađenjem. AI data centar je opet samo zgrada sa jačim električnim instalacijama i jačim hlađenjem, jer AI traži grafičke kartice koje troše više struje i posljedično više se zagrijavaju. U svakom slučaju, prilično jednostavna tehnologija. Ormar, utičnica za struju i klima uređaj za hlađenje. Jedina komplikacija je što je ovdje utičnica snage 1GW.  Ne znam, kad bih znao ne bi istraživao po internetu. A opet ako puno troši a malo daje ne izgleda obećavajuće, bolje bi bilo da malo troši a puno daje. Tko bi svima udovoljio.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Livnjak Jako Andabak osigurao investiciju u Hrvatsku vrijednu preko 50 milijardi eura Postano: 04 svi 2026, 14:49 |
|
|
i_jopet je napisao/la: Naša Kvačica je napisao/la: Kako misliš najnapredniji, u kojem smislu? Data centar je samo zgrada sa električnim instalacijama i hlađenjem. AI data centar je opet samo zgrada sa jačim električnim instalacijama i jačim hlađenjem, jer AI traži grafičke kartice koje troše više struje i posljedično više se zagrijavaju. U svakom slučaju, prilično jednostavna tehnologija. Ormar, utičnica za struju i klima uređaj za hlađenje. Jedina komplikacija je što je ovdje utičnica snage 1GW.  Ne znam, kad bih znao ne bi istraživao po internetu. A opet ako puno troši a malo daje ne izgleda obećavajuće, bolje bi bilo da malo troši a puno daje. Tko bi svima udovoljio. Jbg svi bi htjeli biti direktori. 
1573 of 2558 - 61.49%
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|