HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 12 ruj 2025, 08:26.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 253 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Odgovor na pitanje: Zašto u Hrvatskoj mrze Hercegovce?
PostPostano: 30 ožu 2010, 12:35 
RajvoSa je napisao/la:
Ilirka je napisao/la:

zapadna hercegovina su grude, posušje, ljubuški i široki...

Nekad se rabi kao izraz za bilo koji dio Hercegovine u kojem su Hrvati većina, pa tako i sa lijeve obale Neretve, a uostalom i ta Čapljina je tik do Ljubuškog, nema logike da su u Ljubuškom "ekstremisti" pa se zbog njih ne smije gradit vojarna, a u Čapljini kao može.

nema logike jer je u grudama postojala tvornica dijelova za zrakoplove, soko mostar.
bilo je tu još par tvornica, jako trgovačko poduzeće, ogromna duvanska stanica i slično.
ulagalo se i dovodilo ljude sa strane, pretežno iz bosne i istočne hercegovine, pa čak i iz leskovca, da zajedno sa lokalnim komunistima vode to i upravljaju. al se tada dobro kralo baš...

Vrh

PostPostano: 30 ožu 2010, 12:35 

RajvoSa je napisao/la:
Ilirka je napisao/la:

zapadna hercegovina su grude, posušje, ljubuški i široki...

Nekad se rabi kao izraz za bilo koji dio Hercegovine u kojem su Hrvati većina, pa tako i sa lijeve obale Neretve, a uostalom i ta Čapljina je tik do Ljubuškog, nema logike da su u Ljubuškom "ekstremisti" pa se zbog njih ne smije gradit vojarna, a u Čapljini kao može.

Ponovio bi,...nije tu bilo straha od ekstremista pa se nisu pravile kasarne, nego čisti profit koji ubire lokalna zajednica od toga, uposlenja građana, trgovina, servis.... Grad se preporodi, ali se malo i uništi idlia sa masom uniformi.

Vrh

PostPostano: 30 ožu 2010, 12:36 

Aztec je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:

Zanimljivo,kako mi Hrvati iz Bosne nemamo problema sa Hrvatima iz Hercegovine?

Hm, bilo je i tu tenzija mislim, samo nas je zajednicka nevolja zblizila. Ja se recimo bojim jednom kad bude Trece da cemo se sami medjusobno pocet glodjat, kao svaki normalan Hrvat. :zubati

Bosanci i Hercegovci se još i najviše ne podnose, samo eto, kao što reče Montezuma, zajednički nas jadi more pa su tenzije kao prigušene. A da ih ima na svim razinama, od onih običnih međuljudskih do najviših državnih razina - ima ih i previše. Ne volimo se brate pa to ti je.
Kad ni sami ne valjamo kako će nam tek drugi valjati.

Vrh

PostPostano: 30 ožu 2010, 12:41 

Bobovac je napisao/la:
Aztec je napisao/la:

Hm, bilo je i tu tenzija mislim, samo nas je zajednicka nevolja zblizila. Ja se recimo bojim jednom kad bude Trece da cemo se sami medjusobno pocet glodjat, kao svaki normalan Hrvat. :zubati

Bosanci i Hercegovci se još i najviše ne podnose, samo eto, kao što reče Montezuma, zajednički nas jadi more pa su tenzije kao prigušene. A da ih ima na svim razinama, od onih običnih međuljudskih do najviših državnih razina - ima ih i previše. Ne volimo se brate pa to ti je.

Sumnjam da ima regionalnih tenzija na relaciji B-H Hrvata, takvih tenzija ima na relaciji NTravnik-Busovača, Grude-Posušje, Livno-Duvno,...logika "samo meni i mom gradu/selu" je duboko u svima gradovima.

Vrh

PostPostano: 30 ožu 2010, 12:45 
Bobovac je napisao/la:
Aztec je napisao/la:

čemu malodušnost?
ima ljudi koji nađu zajednički interes koji briše sve ostale podjele, bilo krvne, genetske, nacionalne, vjerske, regionalne... kao, na primjer, novac i politička moć.
lopovi se slože za čas. zašto ne bi i beha hrvati oko zajedničkih interesa?
zato jer ovi prvi bace kost, a onda se oni drugi glođu dok oni namiruju svoje potrebice...
valjamo mi, samo smo glupi.
da parafraziram pokojnog gojka šuška: ne mogu mene bosanci mrzit koliko ja njih mogu volit.

Vrh

PostPostano: 30 ožu 2010, 12:55 

Tenzija ima i uvijek ce bit, malo je glupo ocekivat da te svako voli, zar ne?

U RH, mislim da je to daleko prenapuhano, i nije mrznja vec nesto drugo...Glodju se oni tamo medjusobno, samo eto, Herc. su naj laksi pljien. Uostalom mislim da nema tu razlike izmedju Herc. - Bosanaca.

Velik dio tog dolazi (bar po forumima, od Muslimana Srba itd...)

Ali nismo ni mi savrseni, i to treba rec...

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 30 ožu 2010, 12:59 

Zašto su "hercegovci" na tapeti u RH odnosno zašto je taj yu agitprop u RH, nakon što je izahvaljujući i tuđmanovoj politici pomirbe ostao netaknut, iskoristio ekonomske probleme odnosno neuspjehe i za sve zlo u RH okrivio "hercegovce" i naravno na taj naćin usmjerio mržnju prema "hercegovcima": Kome nije jasno neka u arhivi pogleda srbijanske novine npr. "Politiku" iz vremena borbi za Vukovar. Naslovi su bili po prilici ovakvi: "već bi mi oslobodili Vukovar da nema hercegovačkih ustaša". A u svojim radio emisijama namijenjenim njihovoj vojsci i bosanski Srbi su također tvrdili da su im problem "hercegovci" u, kao su oni govorili, zengama. A zašto su posebno ljuti na hercegovačkog pizzamajstora: ta očekivali su da je Gojko Šušak ekstremni hercegovački ustaša i da će bezglavo jurišati na jačega neprijatelja a tada bi Hrvati prošli u ratu sa Srbima slično kao Čečeni u ratu s Rusima. A umjesto bezglavog otvorenog rata bila je kratka i uspješna akcija u zapadnoj Slavoniji a onda primirje i naoružavanje i dovođenje stranih instruktora radi moderne vojne obuke. A rezultat znamo: "Oluja". A oni koji misle da su "bosanci" pošteđeni: kada taj yu agitprop u RH govori o "hercegovcima" onda oni i sve "bosance" osim tipova poput Komšića utrpavaju u Hercegovce i ustaše. A izgleda da se i Burduš i njemu slični svim silama bore protiv toga da Hrvati u BiH dobiju svoju teritorijalno-političku autonomiju ne iz neke ljubavi prema muslimanima nego iz mržnje prema hercegovačkim "ustašama" koji im uništiše Jugu. To naravo znači da je Burduš ipak bio yu "krtica" u hrvatskim redovima.

Vrh

PostPostano: 30 ožu 2010, 13:02 

bumbar92 je napisao/la:
Bobovac je napisao/la:

Sumnjam da ima regionalnih tenzija na relaciji B-H Hrvata, takvih tenzija ima na relaciji NTravnik-Busovača, Grude-Posušje, Livno-Duvno,...logika "samo meni i mom gradu/selu" je duboko u svima gradovima.

Da, ovo svakako sto si napisao. Duvno - Livno :kava Ali ima i regionalno, il bar je bilo, ne bih rekao da je to nesto sad izrazeno al ima slucajeva. Al mislim da to nije nista zlokobno, niti strasno... U svakom slucaju ni blizu Dalmacija - ZG recimo.

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 30 ožu 2010, 14:36 

U Zenici jesu sklanjali preventivno ekipu kad bi Tito dolazio u "simbol razvoja i uspjeha napredne Jugoslavije" i neki od tih ljudi su mi i neki daljnji rod.

A možda je dobro doći i vidjet brdo Podbriježje zapadno od Zenice kako izgleda od II. sv. rata.

Nije slovo U ali je križina samo takva.

Zato i jesu najebali u pogromu 93. od talibana.

Nedavno sam pričao sa jednim iz "čistih" općina Z. Hercegovine, kaže: Čapljina i Mostar su Jugoslavija - ma nisu rek'o puni Hrvata - kaže: ma Jugoslavija.

E ljudi moji nisam vidio toliko elitizma kao u nekih ljudi iz ta 4 grada. Gori su od urbanih 3x. Ma hebo ti 5 generacija čistog Hrvata u Zagrebu za njih. Etaloni.

Oni su i stvorili ove "urbane", uzgred uopće to nisu lijevi, u lijevima danas ima više Hercegovaca nego u desnima.

Prozivaju ljude zbog nečiste krvi, jeli bi i govna ako neko kaže da su hrvatska, pretjeruju u dekoraciji, uče povijesti ljude poput ovih novokomponiranih bosanskih historičara kao da ljudi nemaju drugih problema...

Nije problem samo u urbanim već i u tome što se ovi "neurbani" preseravaju, a već se pokazalo da kad god su nekom puna usta Hrvatske i hrvatstva da se treba fatat za novčanik i provjeravat je li što nedostaje.

Trebamo to i jedno i drugo svest na razumnu mjeru i bit će u redu...

Vrh

PostPostano: 30 ožu 2010, 15:09 

Neki ljudi ocito ne kuze da je drugacije zivjet u okruzenju koje je minimalno 80% Hrvatsko i onome gdje je oko tebe 80% onih drugih.. onda ni ne cudi ta bahatost

Vrh

PostPostano: 30 ožu 2010, 15:21 
Tulkas je napisao/la:
Neki ljudi ocito ne kuze da je drugacije zivjet u okruzenju koje je minimalno 80% Hrvatsko i onome gdje je oko tebe 80% onih drugih.. onda ni ne cudi ta bahatost

arogancija je čisto precjenjivanje vlasitith vrijednosti, ima toga u hercegovini, ali ništa manje niti više nego svugdje po bih i okolici. eto, neke sarajlije misle da su veći čaršijaneri od tuzlaka, a mostarci sve na zapadu zovu škutorima i time misle da ih vrijeđaju. ono, misle oni kao to su tamo neki seljaci, sve što je priko žovnice, čuva ovce dok oni žive urbanim životom hercegovačke pripizdine.
pa što sad?
ti spomeneš neki 80% ljudi u zapadnoj hercegovini i bahatost prišiješ svima, ili je to samo prešla i na te bolest junuzijaza? to ti je ono kad si tolerantan prema svima samo ne prema erancima?

Vrh

PostPostano: 30 ožu 2010, 15:29 

kakvo pitanje, u hrvatskoj nikog ne mrze, zašto mrziti hrpu dobrih ljudi , zar zbog par bahatih budala, kakvih ruku na srce ima u svakoj regiji i svakom narodu...

Vrh

PostPostano: 30 ožu 2010, 15:45 

Ilirka je napisao/la:
bumbar92 je napisao/la:
Ovo žongliranje sa "čiji je duži" je glupost, zato ne ulazite u tu priču ako pored te krilatice "ljuti hercegovci" ne želite upoznati i jednu poznatiju: "ludi bosanci"...

zašto ne bi bilo ljutih ako već ima bahatih, čistih i nečistih, elitističkih, gorih od urbanih, lijevih, desnih, etalnoskih, pravih i krivih i kakvih sve ne? pa neka onda i tih kuratih.

Ne konta me najdraža mi ribalica podova...

Ima nas svakakvih,...ljutih, ludih, livih, lijevih, urbanih, sirovih, desnih, desnijih,...pravih, krivih..., čega ba????

Pa rvata ba... :zubati

al nećemo se izmeđuse,...ne vele ;)

Vrh

PostPostano: 30 ožu 2010, 15:46 

Ilirka je napisao/la:
to ti je ono kad si tolerantan prema svima samo ne prema erancima?

Kako nisam tolerantan, ženu k'o na dlanu nosam, svake godine redovno dio ljeta dolje.

Većina prijatelja Hercegovci.

Ja općenito pokušavam neku raščlambu napravit, ako mi se Hrvat preserava ja mu to kažem, ako mi se urbani preserava ja mu to kažem, a pogotovo taljibani i Srbi.

Ne'š vjerovat ima ljudi koji nisu konformisti.

Evo kako je došlo do ovoga, paralela sa poznatim slučajem iz povijesti.

Prerano smo dobili državu, na pogrešnim temeljima, slabim, neki su u njeno ime počinili strašne stvari iako je ideja bila i humana i vrijedna borbe.

Uživala je vrhuška politička u lovi dok se narod borio i strepio od noža.

Kada se vidjelo da sve ode u vjetar ovi u crnim košuljama navukoše i normalnim hrvatskim domoljubima iste kako bi umanjili svoju krivnju. Zbrisaše, isporučiše narod strancima a oni ih vratiše "domaćim" krvolocima i Hrvati doživiše jednu od najvećih kalvarija u povijesti. A vrhuška zbrisa negdje daleko.

Možemo reći da su Jugoslaveni, partizani pobili te ljude a možemo i neke druge ravnoravno uz bok im stavit.

Na kraju je stvori baš jedan od tih, partizana, Jugoslavena.

Ko zna danas sutra možda neki Sule i Milovan budu ujedinjavali HB sa Hrvatskom. Povijest ima čudnih obrata.

Poznata vam je priča, e HB je nešto slično je nekad NDH bila, odlična stvar u pogrešno vrijeme, na pogrešnim temeljima, počinjene neke stvari koje Hrvatima ne služe na čast bez obzira na krvoločnost u okruženju.

I kad se raspala, obukli su nas sve u crne uniforme, opljačkali što su mogli i zbrisali, prepustili MZ-jcima, i sad smo u procesu vraćanja od strane MZ "jugoslavenskoj vojsci".

Ovo je sve jako karikirano i možda je puno "detalja" različito ali suština je ista.

E sad što možemo napravit da nam se ne dogodi prošlost koja nas je koštala drastičnog smanjenja broja u BiH.

Moramo se vratit u uniforme u kojima smo bili, crne prepustit pravosuđu, vrhušku prepustit
pravosuđu da vrate opljačkano. A onda takvi čisti tražit i progonit kod drugih iste takve.

A u HB omogućit ljudima da žive a jednog dana kad dođe vrijeme za to pojavit će se već neko ko će ostvarit željeno.

Vrh

PostPostano: 30 ožu 2010, 15:55 

bumbar92 je napisao/la:
Ilirka je napisao/la:

zašto ne bi bilo ljutih ako već ima bahatih, čistih i nečistih, elitističkih, gorih od urbanih, lijevih, desnih, etalnoskih, pravih i krivih i kakvih sve ne? pa neka onda i tih kuratih.

Ne konta me najdraža mi ribalica podova...

Ima nas svakakvih,...ljutih, ludih, livih, lijevih, urbanih, sirovih, desnih, desnijih,...pravih, krivih..., čega ba????

Pa rvata ba... :zubati

al nećemo se izmeđuse,...ne vele ;)

:palacgore2

To dusmani i zele. Upravo zato cesto mozes procitat na forumima o "zadrtim" Herc. i toboze krasnim im Hrvatima Bosne, koje su ti isti Herc. "iskoristili".

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 30 ožu 2010, 16:00 

Junuz Djipalo je napisao/la:
Moramo se vratit u uniforme u kojima smo bili, crne prepustit pravosuđu, vrhušku prepustit
pravosuđu da vrate opljačkano. A onda takvi čisti tražit i progonit kod drugih iste takve.

Pa da ne bi crnih,ne bi se imao tko vratiti ni u te "normalne" koje spominješ,pogotovo u našem okruženju gdje je sve prštalo od čovjekoljublja.

Vrh

PostPostano: 30 ožu 2010, 16:24 

Ilirka je napisao/la:
Tulkas je napisao/la:

arogancija je čisto precjenjivanje vlasitith vrijednosti, ima toga u hercegovini, ali ništa manje niti više nego svugdje po bih i okolici. eto, neke sarajlije misle da su veći čaršijaneri od tuzlaka, a mostarci sve na zapadu zovu škutorima i time misle da ih vrijeđaju. ono, misle oni kao to su tamo neki seljaci, sve što je priko žovnice, čuva ovce dok oni žive urbanim životom hercegovačke pripizdine.
pa što sad?
ti spomeneš neki 80% ljudi u zapadnoj hercegovini i bahatost prišiješ svima, ili je to samo prešla i na te bolest junuzijaza? to ti je ono kad si tolerantan prema svima samo ne prema erancima?

Hmmm, steta sto ne citas i ono zbog cega sam reagirao.. Slusaj, ja kao Hrvat iz Bosne volim taj svoj zavicaj kao i ti svoj ili neko peti deseti svoj, i jednostavno ne dozvoljavam da bilo ko ovuda vrijedja i ponizava Hrvate iz mog zavicaja ma koliki "veliki" Hrvat bio iz 100% HR okruzenja.. Sad su negdje jebeni i kurati Hrvati i jaki gdje su vecina a negdje su kao pizde jer su izgubili i to bas tamo gdje ih je bilo 15%.. Sto se toga tice onda su najjebeniji i najjaci oni iz Zepca, Viteza i Busovace.. Uspjeli su tamo gdje ih je bilo 40-tak posto.. No ne bih vise da ulazim u te spike sa brojkama. Moja reakcija je bila na onu o "ljutim hercegovcima" i kao nekih shupcima iz Bosne..

Vrh

PostPostano: 30 ožu 2010, 16:32 

Tulka je napisao/la:
Sto se toga tice onda su najjebeniji i najjaci oni iz Zepca, Viteza i Busovace.. Uspjeli su tamo gdje ih je bilo 40-tak posto...

Nismo mi najjebeniji,nego nam bilo jebeno 60%.Znači veći postotak,jebenije je bilo... :zubati

Vrh

PostPostano: 30 ožu 2010, 16:58 

Junuz Djipalo je napisao/la:
Poznata vam je priča, e HB je nešto slično je nekad NDH bila, odlična stvar u pogrešno vrijeme, na pogrešnim temeljima, počinjene neke stvari koje Hrvatima ne služe na čast bez obzira na krvoločnost u okruženju.

Ovo boldano bode oči,...na stranu što je "odlična stvar"...

Nešto slično sam čuo i od Sejde Komšića, Silajdžića, Halilovića,..., jel tebi služi na čast što se nalaziš u tom društvu?

Vrh

PostPostano: 30 ožu 2010, 17:12 

Na adresi http://www.raskrizje.com/index.php?option=com_content&view=article&id=396:ekskluzivno-intervju-s-prof-dr-josipom-jureviem&catid=140:razgovori je Intervju s prof. dr. Josipom Jurčevićem a gdje on s ne baš nekom logikom, čak i sam kaže da nema dokaza, ponovno pušta "buhu" da su Tuđman i Šušak prodali koridor. Dakle opet se sugerira o zločestom "hercegovcu" Šušku i naravno na taj način širi mržnja prema "hercegovcima". Dakle i Jurčević se sve više uključuje u borbu s ostalim burduševcima a protiv sadašnjih pokušaja Hrvata u BiH da kroz hrvatsku teritorijalno-političku jedinicu postanu i opstanu kao politički faktor u BiH.
E sada je pitanje zašto to Jurčević radi: Poznato je da je Burduš na ključna mjesta obavještanje službe u RH postavio svoje ljude a i Šimonović i Bajić su zapravo burduševi kadrovi. A zar nije malo čudno da je profesor Jurčević prilično bogat čovjek, hoću reči možda ga burduševci zbog nečega, a vezano uz Jurčevićevo bogaćenje, imaju u šaci.

Vrh

PostPostano: 30 ožu 2010, 17:19 

Kako i na koji način se HB može porediti sa NDH, nikako, to poređenje samo mogu činti ljudi koji ne vole Hrvate, jer se HB i NDH se ne mogu porediti.

Vrh

PostPostano: 30 ožu 2010, 17:41 

lili je napisao/la:
Kako i na koji način se HB može porediti sa NDH, nikako, to poređenje samo mogu činti ljudi koji ne vole Hrvate, jer se HB i NDH se ne mogu porediti.

Ma ne može, nikako, poslije nje su došli neki drugi Hrvati i koliko toliko izvukli stvar inače bi se danas sjećali Hrvatske kao Burme. Moglo je i bez komunizma ili klanja Hrvata ali...

Sad mi recite da sam i kao Mesić jer je ovo i njegova priča. To što neko nepodoban nešto kaže
ne znači da u tome nema i istine.

Osobno bih volio vidjet Lorkoviće a ne "velike" Hrvate. I pokušao bih spasit što se spasit može i naroda i teritorija a i izbjeći da komunisti uspostave svoj režim.

I ostavit budućnosti da ostvari dobru ideju.

I znao sam da ćete od svega izvući ovu rečenicu HB=NDH. Bez brige, ova priča na sličan način uz paralele se može ispričati i kod Bošnjaka i kod Srba. Više nego kod nas čak.

Poanta je da vi ne znate zašto se nešto događa, zašto imate osjećaj izdanosti od MZ i Hrvatske, zašto nas iz Sarajeva prcaju i prave Pomorska društva i zašto paktiramo evo čak i sa Srbima.

Mislim da se u mom prethodnom postu svi ovi odgovori mogu pronaći...

Vrh

PostPostano: 30 ožu 2010, 17:51 

@EmilX

Možda je samo pametan čovjek?

Možda povratkom Posavine se Srbi ne nagrađuju a Hrvati opet postaju ravnopravan faktor u BiH.

Uostalom zar nije isto hrvatska federalna jedinica ili tri jedinice sa većinom Hrvata, 3 x veće površine od tzv. Trećeg entiteta.

No zašto razmišljati...

Vrh

PostPostano: 30 ožu 2010, 19:22 

Ilirka je napisao/la:
da parafraziram pokojnog gojka šuška: ne mogu mene bosanci mrzit koliko ja njih mogu volit.

A što je točno rekao Šušak pa ga ti parafraziraš?
Pretpostavljam nešto slično kao što ja pišem po forumima iz HR kada ospu drvlje i kamenje po Hrvatima iz BiH: -"Nikada vi nas ne možete toliko mrziti koliko mi Hrvatsku volimo".

Vrh

PostPostano: 30 ožu 2010, 19:57 

Oni koji mrze Hercegovacke Hrvate (razno razni "Hrvati" iz pojednih regija Hrvatske su dosita takvi debili) mrze vala i Hrvate iz Bosne, tako da mi je bez veze neko izdvajanje. Takvi kvazi Hrvati iz "matice" mrze sve "vrste" Hrvata iz Herceg Bosne...Mi smo njima u sustini isti.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 253 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Old Fridolin, Robbie MO, Tomba17 i 19 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: