|
|
Stranica: 4/11.
|
[ 259 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
divlja svinja
|
Naslov: Re: Peticija protiv majorizacije Hrvata u BiH Postano: 10 vel 2011, 14:07 |
|
Pridružen/a: 14 vel 2010, 21:40 Postovi: 1556 Lokacija: Zaljev svinja
|
S odustankom od izrade i prezentacije najavljenog plana. Ne znam točno imaju li navedeni prjedlozi sličnosti s onim što je Ministar najavljivao, ali mislim da je ono bilo originalno.
|
|
Vrh |
|
 |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Peticija protiv majorizacije Hrvata u BiH Postano: 10 vel 2011, 14:10 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 38389 Lokacija: Gl. grad regije
|
Nije bilo dovoljno Trećasto nekima, većini, vjerojatno...
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
 |
divlja svinja
|
Naslov: Re: Peticija protiv majorizacije Hrvata u BiH Postano: 10 vel 2011, 14:13 |
|
|
Da, i? Mogao je predstaviti pa da iznesemo kritiku ili pohvalimo ono što valja.
|
|
Vrh |
|
 |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Peticija protiv majorizacije Hrvata u BiH Postano: 10 vel 2011, 14:13 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43721 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
divlja svinja je napisao/la: S odustankom od izrade i prezentacije najavljenog plana. Ne znam točno imaju li navedeni prjedlozi sličnosti s onim što je Ministar najavljivao, ali mislim da je ono bilo originalno. Šta je bilo originalno?
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
 |
divlja svinja
|
Naslov: Re: Peticija protiv majorizacije Hrvata u BiH Postano: 10 vel 2011, 14:15 |
|
|
Unutarnje ustrojstvo, statut
|
|
Vrh |
|
 |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Peticija protiv majorizacije Hrvata u BiH Postano: 10 vel 2011, 15:00 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43721 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
divlja svinja je napisao/la: Unutarnje ustrojstvo, statut Čiji bolan prijedlog, nismo ništa konkretno ubacili osim spajanja županija, davno tamo...
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
 |
Ceha
|
Naslov: Re: Peticija protiv majorizacije Hrvata u BiH Postano: 10 vel 2011, 15:06 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: divlja svinja je napisao/la: Unutarnje ustrojstvo, statut Čiji bolan prijedlog, nismo ništa konkretno ubacili osim spajanja županija, davno tamo... S time da su se granice županija mijenjale na hrvatsku štetu, dio Drvara je pripao Bihaću 2000.
|
|
Vrh |
|
 |
divlja svinja
|
Naslov: Re: Peticija protiv majorizacije Hrvata u BiH Postano: 10 vel 2011, 15:08 |
|
|
Koliko sam ja shvatio, po tom prijedlogu je osim spajanja županija bile predviđeno i uključivanje nekih općina izvan tih županija, pa je postojao diskontinuitet (ali samo na jednoj strani). I bila su predviđena dva glavna grada sa svojim statutima. Ali to bi i tako bilo neprihvatljivo Muslimanima.
|
|
Vrh |
|
 |
Komrad
|
Naslov: Re: Peticija protiv majorizacije Hrvata u BiH Postano: 10 vel 2011, 16:13 |
|
|
cromwell je napisao/la: Građani jesu predstavljeni u zakonodavnom tijelima Federacije i BiH(nazovimo ga Donji dom jer parlamenti FBIH, BiH i RS su dvodomni), u kojem su dominantne pogađaš - nacionalne stranke, ali postoji i tijelo(institucija) koja se zove Dom Naroda i koja postoji na obje razine, a koja je zadužena da se interesi svakog od pojedinih naroda ne bi izigrao, to je tijelo koje "bdije" nad zaštitom nac. interesa, i čija je funkcija između svega ostalog i da kontrolira sastav izvršne vlasti(nacionalni balans u njoj). Kad se vlast formira (izvršna), potrebna je potvrda Doma Naroda kako vitalni nacionalni interes ne bi bio povrijeđen.Ali i u toj izvršnoj vlasti postoji nešto što se zove raspodjela portfelja, pa tako imamo formulu 8-5-3 koja vrijedi u oba entiteta, a to je još jedan dokaz nadređenosti nacionalnog nad građanskim kojeg možemo vidjeti i u izvršnoj vlasti. Kad smo već kod Doma Naroda, nije na odmet spomenuti inženjering kojim je moguće da Podrinjski i Posavski kanton daju jednak broj hrvatskih delegata u Dom Naroda, iako Posavski Kanton ima više, mnogo više stanovnika hrv. nacionalnosti. Koliki je značaj Doma Naroda vidimo sada u postizbornom periodu, ne trebam ništa govoriti osim da vlast još nije uspostavljena ni nakon 5 mjeseci od izbora, a znamo koji je razlog, i ti si ga maloprije naveo.
Osim toga i sam Ustav navodi B,H,S kao konstitutivne(temeljne narode)
Ovo je, dakako dosta široka tematika, ali mišljanja sam da je nacionalno nadređeno građanskom i da će tako biti i u buduće.
Mislim da se nismo razumjeli ... Rekao sam da politicku moc u BiH drze gradjani a ne narodi .. jer su gradjani ti koji daju glasove.. odnosno kako stoji u izbornom zakonu ... glasac ili birac Dakle tvoj glas i moj glas su jedno te isto... ti i ja dajemo politicku moc svojim glasom odredjenoj stranci ili odredjenom kandidatu
|
|
Vrh |
|
 |
Bog-i-Hrvati
|
Naslov: Re: Peticija protiv majorizacije Hrvata u BiH Postano: 10 vel 2011, 16:18 |
|
|
Komrad je napisao/la: Mislim da se nismo razumjeli ... Rekao sam da politicku moc u BiH drze gradjani a ne narodi .. jer su gradjani ti koji daju glasove.. odnosno kako stoji u izbornom zakonu ... glasac ili birac Dakle tvoj glas i moj glas su jedno te isto... ti i ja dajemo politicku moc svojim glasom odredjenoj stranci ili odredjenom kandidatu Gle, to možeš postići samo na način da u BiH postoje 3 izborne jedinice koje biraju jednak broj zastupnika za državni parlament, dakle da ne nosi svaki mandat jednako glasova, i da se bitne odluke moraju donijeti sa makar 51% zastupnika iz reda svakog od tri naroda. Onda će se prosječan Hrvat osjećati građaninom ka i prosječni Bošnjak jer imaju istu moć u multietničkoj državi. Ali dok volja Bošnjaka može preglasati volju Hrvata dotle građanskog društva naprosto neće biti! Ali tu dolazimo do drugog problema - ustroj izvršne vlasti, ustroj jedinica lokalne samouprave i baratanje lovom...
Vrh |
|
 |
Komrad
|
Naslov: Re: Peticija protiv majorizacije Hrvata u BiH Postano: 10 vel 2011, 16:19 |
|
|
Prigorac je napisao/la: Ovo je u teoriji dobro no: - kako vjerovati stranci, koja iskorištava veču brojnost Bošnjaka u Federaciji da izigra političku volju večine Hrvata, da im radi zakon koji če zaštititi njihov politički subjektivitet? - koji su mehanizmi zaštite u svemu tome? -kaj je to promjena načina glasanja i promjena izbora članova? Promjena sama po sebi ne znači i napredak. Da li bi taj novi zakon garantirao da može izač samo 200 Hrvata na izbore i sami sebi izabrat svoje predstanike bez mješanja Bošnjaka i Srba? - ak su za rotaciju nek ju sad prihvate i nek Hrvati među sobom odaberu novog premijera pa nek time pokažu dobru volju. Zašto sad ne prihvate pravilo rotacije?
Komrad važno je koji su mehanizmi zaštite i koja su prava sva tri naroda, a ne dal nekaj dobro zvuči u teoriji. - A kako mozes vjerovati HDZu? sta su to oni dobro uradili? - Mehanizam je slijedeci za svaku odluku u vladi ce trebati podrska 2/3 ministara iz svakog naroda - Promijena nacina izbora clanova predsjednistva je ta sto ce se oni birati u parlamentu BiH tako sto ce Bosnjacki zastupnici birati Bosnjackog clana predsjednistva, Hrvatski zastupnici Hrvatskog i Srpski zastupnici Srpskog -Zasto ti koji su SAD za rotaciju nisu napravili zakon o tome u prethodne 4 godine? Zasto HDZ nije predlozio taj zakon? Hrvat ce biti na celu vijeca ministara ali Hrvat iz SDPa Kad smo vec kod rotacije na kojoj insistiraju Dodik i Covic ... sta je sa rotacijom na mjestu ministra vanjskih poslova? zar i to nebi trebalo pripasti Hrvatima?
|
|
Vrh |
|
 |
Bog-i-Hrvati
|
Naslov: Re: Peticija protiv majorizacije Hrvata u BiH Postano: 10 vel 2011, 16:21 |
|
|
Komrad je napisao/la: Hrvat ce biti na celu vijeca ministara ali Hrvat iz SDPa Upravo je ovo fašizam na koji se tako često volite pozivati upravo vi Bošnjaci. To je pozicija koja pripada onome koga su Hrvati izabrali, a ne Hrvatu po krvnim zrncima. Zašto Hrvati ne bi izabrali Srbina, Bošnjaka ili Eskima ako se zalaže za njihove interese?! Ovako je to nemoguće jer se gledaju krvna zrnca, i to od strane one stranke i njenih simpatizera koji se smatraju građanskom orijentacijom.
Vrh |
|
 |
Komrad
|
Naslov: Re: Peticija protiv majorizacije Hrvata u BiH Postano: 10 vel 2011, 16:24 |
|
|
cromwell je napisao/la: Za 90-tku jesu definitivno, za HDZ baš i ne vjerujem.Samo, da li to znači i pristajanje na sve uvjete koje nude SDP i SDA, jer ako je tako onda to sigurno nisu zdravi temelji za bilo kakvu koaliciju. Vidiš, upravo ponašanje i postupci SDP-a i Zlaje podsjećju na Dodika, Zlaja nastoji biti Dodikova kopija u FBIH instalirajući Komšića kao hrv. člana predsjedništva, maksimalnim smanjivanjem političkog utjecaja jednog naroda kao i medijskim ispiranjem mozga koji se vrši putem FTV ili privatne stranačke televizije, to više i nije neka tajna pa mogu ovako otvoreno reći. Ima tu još podosta toga naravno...
Konkretnije??
I sad kad je SDP predlozio promjenu takvog nacina biranja clanova predsjednistva opet ne valja? Politicki uticaj Hrvata je smanjio Covic pricom i nekakvom trecem entitetu, Hrvatskom stolnom gradu itd... takva politika ce uvijek biti majorizirana od strane Bosnjaka sve dok on na papiru ne napise sta znaci taj entiet, koje su mu granice, kakvo mu je uredjenje, sta ce Bosnjaci i drugi narodi dobiti tim entitetom, kakve su mu nadleznosti itd.. Dakle politika pravljenja nove Republike Srpske nema podrsku kod Bosnjaka
|
|
Vrh |
|
 |
Komrad
|
Naslov: Re: Peticija protiv majorizacije Hrvata u BiH Postano: 10 vel 2011, 16:25 |
|
|
Bog-i-Hrvati je napisao/la: Komrad je napisao/la: Hrvat ce biti na celu vijeca ministara ali Hrvat iz SDPa Upravo je ovo fašizam na koji se tako često volite pozivati upravo vi Bošnjaci. To je pozicija koja pripada onome koga su Hrvati izabrali, a ne Hrvatu po krvnim zrncima. Zašto Hrvati ne bi izabrali Srbina, Bošnjaka ili Eskima ako se zalaže za njihove interese?! Ovako je to nemoguće jer se gledaju krvna zrnca, i to od strane one stranke i njenih simpatizera koji se smatraju građanskom orijentacijom. Ta pozicija svugdje u svijetu pripada stranci koja ima najvise glasova a u BiH je to SDP
|
|
Vrh |
|
 |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Peticija protiv majorizacije Hrvata u BiH Postano: 10 vel 2011, 16:26 |
|
|
Komrad je napisao/la:
- Mehanizam je slijedeci za svaku odluku u vladi ce trebati podrska 2/3 ministara iz svakog naroda
Hrvati ne trebaju izlaziti na izbore. Riječ je o 1/3 ministara. Platforma će skloniti obrambene mehanizme iz Doma Naroda. SDP i SDA će vladati do sudnjeg dana, a hrvatska ministarska mjesta će zauzeti Hrvati SDPa (pripadnici a ne predstavnici hrvatskog naroda) ili kadrovi neke minorne strančice koja bi dopustila biti prirepak SDP i SDA.
|
|
Vrh |
|
 |
Bog-i-Hrvati
|
Naslov: Re: Peticija protiv majorizacije Hrvata u BiH Postano: 10 vel 2011, 16:27 |
|
|
Komrad je napisao/la: Bog-i-Hrvati je napisao/la: Upravo je ovo fašizam na koji se tako često volite pozivati upravo vi Bošnjaci. To je pozicija koja pripada onome koga su Hrvati izabrali, a ne Hrvatu po krvnim zrncima. Zašto Hrvati ne bi izabrali Srbina, Bošnjaka ili Eskima ako se zalaže za njihove interese?! Ovako je to nemoguće jer se gledaju krvna zrnca, i to od strane one stranke i njenih simpatizera koji se smatraju građanskom orijentacijom. Ta pozicija svugdje u svijetu pripada stranci koja ima najvise glasova a u BiH je to SDP Mislim da ti misliš na nacionalne države, a BiH to nije niti će ikad biti. Ta pozicija pripada jedan puta izbornom pobjedniku u srpskom korpusu, jedan put u bošnjačkom, jedan put u hrvatskom.
Vrh |
|
 |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Peticija protiv majorizacije Hrvata u BiH Postano: 10 vel 2011, 16:28 |
|
|
Komrad je napisao/la: Bog-i-Hrvati je napisao/la: Upravo je ovo fašizam na koji se tako često volite pozivati upravo vi Bošnjaci. To je pozicija koja pripada onome koga su Hrvati izabrali, a ne Hrvatu po krvnim zrncima. Zašto Hrvati ne bi izabrali Srbina, Bošnjaka ili Eskima ako se zalaže za njihove interese?! Ovako je to nemoguće jer se gledaju krvna zrnca, i to od strane one stranke i njenih simpatizera koji se smatraju građanskom orijentacijom. Ta pozicija svugdje u svijetu pripada stranci koja ima najvise glasova a u BiH je to SDP Kad sam zadnji put zavirio na izbori.ba, to bješe SNSD?
|
|
Vrh |
|
 |
Komrad
|
Naslov: Re: Peticija protiv majorizacije Hrvata u BiH Postano: 10 vel 2011, 16:33 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Komrad je napisao/la: Ta pozicija svugdje u svijetu pripada stranci koja ima najvise glasova a u BiH je to SDP
Kad sam zadnji put zavirio na izbori.ba, to bješe SNSD? Zaviri opet
|
|
Vrh |
|
 |
Komrad
|
Naslov: Re: Peticija protiv majorizacije Hrvata u BiH Postano: 10 vel 2011, 16:34 |
|
|
Bog-i-Hrvati je napisao/la: Komrad je napisao/la: Ta pozicija svugdje u svijetu pripada stranci koja ima najvise glasova a u BiH je to SDP
Mislim da ti misliš na nacionalne države, a BiH to nije niti će ikad biti. Ta pozicija pripada jedan puta izbornom pobjedniku u srpskom korpusu, jedan put u bošnjačkom, jedan put u hrvatskom.Od kad to? To ce mozda biti ako budu postojale izborne jedinice i glasacki listici za Bosnjake, Srbe, Hrvate i ostale ... do tada nisi u pravu
|
|
Vrh |
|
 |
pjosip
|
Naslov: Re: Peticija protiv majorizacije Hrvata u BiH Postano: 10 vel 2011, 16:36 |
|
|
Komrad je napisao/la: Ministry of Sound je napisao/la: Kad sam zadnji put zavirio na izbori.ba, to bješe SNSD?
Zaviri opet Čini se da nam je došao jedan od zlajinih MUSLIetniĆkih jurišnika. Moglo bi biti zanimljivo BTW: I Šešeljevi radikali su godinama bili stranka sa najvećim brojem glasova u Srbiji. 
_________________ Srpska deca, srpski voz, srpski vratovi, srpski mostovi
|
|
Vrh |
|
 |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Peticija protiv majorizacije Hrvata u BiH Postano: 10 vel 2011, 16:36 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 38389 Lokacija: Gl. grad regije
|
17 % izašlih glasača. Dakle SDP može tvrditi da ima podršku < 10 % građana u BiH. A oni bi jadni da predstavljaju 100 % građana. Evo mom sugrađaninu (pretpostavljam po nicku) malo za usporedbu. Ovo je 10: 1111111111 A ovo je 100: 1111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111 
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
 |
Komrad
|
Naslov: Re: Peticija protiv majorizacije Hrvata u BiH Postano: 10 vel 2011, 16:37 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la:
Hrvati ne trebaju izlaziti na izbore. Riječ je o 1/3 ministara. Platforma će skloniti obrambene mehanizme iz Doma Naroda. SDP i SDA će vladati do sudnjeg dana, a hrvatska ministarska mjesta će zauzeti Hrvati SDPa (pripadnici a ne predstavnici hrvatskog naroda) ili kadrovi neke minorne strančice koja bi dopustila biti prirepak SDP i SDA.
2/3 u prijedlogu je bilo 1/3 ali je HSP insistirao na 2/3 i to je uvazeno Kako god SDP moze uzeti hrvatska ministarstva moze i HDZ i sad a i opet za 4 godine Dakle jel se tebi ne svidja to rijesenje ili sto mozda nece biti HDZova u vlasti?
|
|
Vrh |
|
 |
Komrad
|
Naslov: Re: Peticija protiv majorizacije Hrvata u BiH Postano: 10 vel 2011, 16:38 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: 17 % izašlih glasača. Dakle SDP može tvrditi da ima podršku < 10 % građana u BiH. A oni bi jadni da predstavljaju 100 % građana. Evo mom sugrađaninu (pretpostavljam po nicku) malo za usporedbu. Ovo je 10: 1111111111 A ovo je 100: 1111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111  Hajde pusti procente nego mi reci broj glasova, broj mandata pa uporedi sa drugim strankama :)
|
|
Vrh |
|
 |
pjosip
|
Naslov: Re: Peticija protiv majorizacije Hrvata u BiH Postano: 10 vel 2011, 16:38 |
|
|
Komrad je napisao/la: 2/3 u prijedlogu je bilo 1/3 ali je HSP insistirao na 2/3 i to je uvazeno Kako god SDP moze uzeti hrvatska ministarstva moze i HDZ i sad a i opet za 4 godine Dakle jel se tebi ne svidja to rijesenje ili sto mozda nece biti HDZova u vlasti? Već smo o tome pričali - ne sviđa se to što nema predstavnika izborne volje hrvatskog naroda.
_________________ Srpska deca, srpski voz, srpski vratovi, srpski mostovi
|
|
Vrh |
|
 |
Bog-i-Hrvati
|
|
|
Komrad je napisao/la: Bog-i-Hrvati je napisao/la: Mislim da ti misliš na nacionalne države, a BiH to nije niti će ikad biti. Ta pozicija pripada jedan puta izbornom pobjedniku u srpskom korpusu, jedan put u bošnjačkom, jedan put u hrvatskom. Od kad to? To ce mozda biti ako budu postojale izborne jedinice i glasacki listici za Bosnjake, Srbe, Hrvate i ostale ... do tada nisi u pravu Pa dotad BiH neće biti građanska država nego loš pokušaj ugnjetavanja malobrojnijih.
Vrh |
|
 |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|