|
|
Stranica: 3/6.
|
[ 149 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
teranova
|
Naslov: Re: Plodovi antihrvatske indoktrinacije Postano: 17 kol 2011, 15:12 |
|
|
Ja mislim da se u Bosni imena izmišljaju. Nigde drugo nisam videla takva muslimanska imena.
|
|
Vrh |
|
 |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Plodovi antihrvatske indoktrinacije Postano: 17 kol 2011, 15:13 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43758 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
pjosip je napisao/la: teranova je napisao/la: Jel može neko da mi objasni šta znači reč "ovrha"? Pljenidba. Kad ne platiš neki račun, onda ti sud pošalje "ovršitelje" da ti u protivvrijednosti uzmu televizor u kući, npr. Iliti 
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
 |
Wittgenstein
|
Naslov: Re: Plodovi antihrvatske indoktrinacije Postano: 17 kol 2011, 15:47 |
|
Pridružen/a: 07 kol 2011, 18:17 Postovi: 271 Lokacija: U Bošnjackom institutu, kujem planove velikobošnjacke majorizacije...
|
pjosip je napisao/la: Wittgenstein je napisao/la:
Muhamed i Sulejman su muslimanska imena i nisu ekskluzivna za Tursku.
Muhamed i Sulejman nisu ali je recimo Šefik tursko narodno ime. Zašto Albanci mogu biti muslimani i davati djeci svoja narodna imena a zašto BH Muslimani moraju biti toliki uvlakači Turcima da i djeci daju njihova narodna imena? Oprosti, za mene, a čini mi se za svakog neutralnog promatrača to je -  Ne znam. Ime djeteta je odluka svakog roditelja i smatram da se ne bi trebalo previše mješat u tu "problematiku". Što se Albanaca tiće, Islam kod njih nikada nije zaživio u tolikoj mjeri. Ipak je njihova država bila prva ateistička na svijetu. Njima je bio preči "albanizam". Uostalom, nisu svi Albanci muslimani. Meni osobno, lijepa su imena tipa Ibrahim, Ishak, Davud, Jakub i Jusuf.
|
|
Vrh |
|
 |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Plodovi antihrvatske indoktrinacije Postano: 17 kol 2011, 15:51 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43758 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
 Wittgenstein je napisao/la: Meni osobno, lijepa su imena tipa Ibrahim, Ishak, Davud, Jakub i Jusuf.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
 |
Wittgenstein
|
Naslov: Re: Plodovi antihrvatske indoktrinacije Postano: 17 kol 2011, 15:56 |
|
Pridružen/a: 07 kol 2011, 18:17 Postovi: 271 Lokacija: U Bošnjackom institutu, kujem planove velikobošnjacke majorizacije...
|
Ministry of Sound je napisao/la:  Wittgenstein je napisao/la: Meni osobno, lijepa su imena tipa Ibrahim, Ishak, Davud, Jakub i Jusuf. Neće ti nešto ovaj gif.
|
|
Vrh |
|
 |
emt
|
Naslov: Re: Plodovi antihrvatske indoktrinacije Postano: 17 kol 2011, 15:58 |
|
|
pjosip je napisao/la: Wittgenstein je napisao/la:
Muhamed i Sulejman su muslimanska imena i nisu ekskluzivna za Tursku.
Muhamed i Sulejman nisu ali je recimo Šefik tursko narodno ime. Zašto Albanci mogu biti muslimani i davati djeci svoja narodna imena a zašto BH Muslimani moraju biti toliki uvlakači Turcima da i djeci daju njihova narodna imena? Oprosti, za mene, a čini mi se za svakog neutralnog promatrača to je -  To nije tačno.Ja poznajem masu Bošnjaka čija su imena Almir, Almira, Anis, Anisa, Anes, Anesa, Damir,Damira,Denis,Denisa,Jasmin,Jasmina,Jasminka,Nađa,Rusmir,Una,Zlata,Zlatan..itd ...Mislim da kod većine mladih ljudi zastupljena je ova navedena kategorija. Važno je također napomenuti da su među Bošnjacima popularnija ta imena, koja se u BiH smatraju "muslimanskim", ali ih sigurno nećeš naći (barem ne u obliku u kojem postoje u BiH) među ostalim muslimanima.(Arapima ili kako ti reče turskim osvajačima) Što se tiče imena Sefik,Sulejman i sl...ja sam takva imena "sretala" većinom kod ljudi dobro poodmakle životne dobi.Dakle staraca.
_________________ Riječi su kao pčele, one su istovremeno i med i žaoka.
|
|
Vrh |
|
 |
Bobovac
|
Naslov: Re: Plodovi antihrvatske indoktrinacije Postano: 17 kol 2011, 16:03 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 27136 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
pjosip je napisao/la: teranova je napisao/la: Jel može neko da mi objasni šta znači reč "ovrha"? Pljenidba. Kad ne platiš neki račun, onda ti sud pošalje "ovršitelje" da ti u protivvrijednosti uzmu televizor u kući, npr. Heheh, nije baš samo pljenidba. (Gdje me nađe, ja sam jedno vrijeme "ovršav`o). ;) Dakle to je izraz iz građanskog prava koji se na srpskom (uključujući i njegovu podvrstu - bosanski) kaže - izvršenje. Znači, nije samo pljenidba, tj pljenidba je samo jedan od elemenata ovrhe i uglavnom, u praksi se svodi na to - oduzimanje imovine zbog dugovanja. Ali ne samo to, imamo i npr. ovrhu vraćanja radnika na posao ako je protuzakonito ostao bez posla a koja se sprovodi plaćanjem novčanih kazni od strane poslodavca sve dok ne vrati radnika na posao. Zatim npr, ovrha da susjed nešto učini susjedu, pa ako to ovaj ne učini onda da plati kaznu, itd itd.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
 |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Plodovi antihrvatske indoktrinacije Postano: 17 kol 2011, 16:08 |
|
|
emt je napisao/la: pjosip je napisao/la: Muhamed i Sulejman nisu ali je recimo Šefik tursko narodno ime. Zašto Albanci mogu biti muslimani i davati djeci svoja narodna imena a zašto BH Muslimani moraju biti toliki uvlakači Turcima da i djeci daju njihova narodna imena? Oprosti, za mene, a čini mi se za svakog neutralnog promatrača to je -  To nije tačno.Ja poznajem masu Bošnjaka čija su imena Almir, Almira, Anis, Anisa, Anes, Anesa, Damir,Damira,Denis,Denisa,Jasmin,Jasmina,Jasminka,Nađa,Rusmir,Una,Zlata,Zlatan..itd ...Mislim da kod većine mladih ljudi zastupljena je ova navedena kategorija. Važno je također napomenuti da su među Bošnjacima popularnija ta imena, koja se u BiH smatraju "muslimanskim", ali ihsigurno nećeš naći (barem ne u obliku u kojem postoje u BiH) među ostalim muslimanima.(Arapima ili kako ti reče turskim osvajačima) Što se tiče imena Sefik,Sulejman i sl...ja sam takva imena "sretala" većinom kod ljudi dobro poodmakle životne dobi.Dakle staraca. Sarajevski miljenik Jergović je prije 10-ak godina u BH Danima napisao tekst o muslimanskim imenima u kojem je izrazio jednu vrstu prezira i proglasio ih ružnim...uglavnom jer bude neke atavističke osjećaje prema Osmanlijama ili tako nešto. Nažalost ne mogu ga pronaći.
|
|
Vrh |
|
 |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Plodovi antihrvatske indoktrinacije Postano: 17 kol 2011, 16:12 |
|
|
Bit će veselo kad kćerka dobije zacrtano ime - Indigo 
|
|
Vrh |
|
 |
Agathonikos
|
Naslov: Re: Plodovi antihrvatske indoktrinacije Postano: 17 kol 2011, 16:13 |
|
|
Wittgenstein je napisao/la: Meni osobno, lijepa su imena tipa Ibrahim, Ishak, Davud, Jakub i Jusuf. To su hebrejska imena. U srpskoj varijanti to su Avram, Isak, David, Jakov i Josif.
|
|
Vrh |
|
 |
emt
|
Naslov: Re: Plodovi antihrvatske indoktrinacije Postano: 17 kol 2011, 16:19 |
|
|
Sto ljudi,sto ćudi.Vjerovatno neka i nisu lijepa. A kod nas, ako želiš malo medijske pozornosti, dovoljno je da u pravom momentu, pomeneš Turke i potpališ već tinjajuće vatre.Momentalno dobijaš svu potrebnu pažnju.  I Forumi su nam evo očigledni primjeri i dokazi tih tvrdnji..
|
|
Vrh |
|
 |
emt
|
Naslov: Re: Plodovi antihrvatske indoktrinacije Postano: 17 kol 2011, 16:28 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Bit će veselo kad kćerka dobije zacrtano ime - Indigo  Iznanađujućeneobično :)
|
|
Vrh |
|
 |
Agathonikos
|
Naslov: Re: Plodovi antihrvatske indoktrinacije Postano: 17 kol 2011, 16:29 |
|
|
Pored uobičajenih imena i prezimena, postoje i ona neobična a neka od njih su i ekstremna po pitanju neobičnosti. Recimo prezime Šupak, od svih neobičnih prezimena, meni je ono najneobičnije.
|
|
Vrh |
|
 |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Plodovi antihrvatske indoktrinacije Postano: 17 kol 2011, 16:32 |
|
|
Agathonikos je napisao/la: Pored uobičajenih imena i prezimena, postoje i ona neobična a neka od njih su i ekstremna po pitanju neobičnosti. Recimo prezime Šupak, od svih neobičnih prezimena, meni je ono najneobičnije. Ilija Guzina, glavna vedeta predratne TVSA 
|
|
Vrh |
|
 |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Plodovi antihrvatske indoktrinacije Postano: 17 kol 2011, 16:32 |
|
|
emt je napisao/la: Ministry of Sound je napisao/la: Bit će veselo kad kćerka dobije zacrtano ime - Indigo  Iznanađujućeneobično :) Moderno! 
|
|
Vrh |
|
 |
Agathonikos
|
Naslov: Re: Plodovi antihrvatske indoktrinacije Postano: 17 kol 2011, 16:34 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Ilija Guzina, glavna vedeta predratne TVSA  Da, i prezime Guzina spada u ta prezimena mada mi je Šupak ipak sam vrh među takvim prezimenima.
|
|
Vrh |
|
 |
Wittgenstein
|
Naslov: Re: Plodovi antihrvatske indoktrinacije Postano: 17 kol 2011, 16:37 |
|
|
Agathonikos je napisao/la: Wittgenstein je napisao/la: Meni osobno, lijepa su imena tipa Ibrahim, Ishak, Davud, Jakub i Jusuf. To su hebrejska imena. U srpskoj varijanti to su Avram, Isak, David, Jakov i Josif. Ne, to su muslimanske verzije imena. Čuj njega, hebrejska.
|
|
Vrh |
|
 |
Ministry of Sound
|
|
|
|
|
Vrh |
|
 |
Ministry of Sound
|
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Šveđanin je napisao/la: Kao sto naslov kaze.. Zanima me koja su tipicna, katolicka i/ili povijesna imena u zapadnoj Hercegovini, Rami i Zavrsju + lokalne varijante i tipicna imena Hrvata u BiH. Znate li porijeklo imena, slobodno napisite.  Bio bih jako zahvalan na nekoj listi. Hvala!  Ajmo predpostavit da je upit dobronamjeran, jer ne znam zašto bi Hercegovci trebali imati imena radikalno drukčija od ostalih Hrvata Evo baš gledam obiteljsko stablo od 18 stoljeća pa ću tu napisati spisak imena koja se pojavljuju (samo muška), a tu ću izostaviti očita "biblijska" imena (Mate, Luka, Marko, Ivan, Josip, Šimun, Petar, Andrija, Jakov, Filip, Tomo), samo me nemojte kudit ako slučajno na popis uleti neka inačica. Isto neću ponavljati imena, ako su se pojavila u 18 stoljeću, neću ih uključiti i u 19 i 20, mada se mnoga ponavljaju, znate kako je, dobije se ime po djedu, stricu itd. A ovih izostavljenih, imena sa biblijskim korijenom ima više na stablu od ovih nabrojanih ispod. 18 stoljeće: Mijat, Martin 19 stoljeće: Vidoje, Mihovil (Miško), Bokelja, Lovro, Marijan, Đuro, Adam, Grgo, Boško, Đurko, Nikola, Frano, Stojan, Jozep, Vide, Stjepan, Gašpar, Stanko, Pavo, Lazar, Đurišan, Boškan, Ilija, Vlaho, Četko  , Baldo  , Janko, Matan 20 stoljeće: Anđelko, Veso, Zvonko, Tomislav, Andro, Boro, Alfonz (Alfo)  , Rudolf, Mihael, Ljubomir, Cvjetko, Vicko, Drago, Spasoje  , Zdravko, Stanislav, Niko, Slavko, Branko, Ante, Vinko, Srećko, Vlado, Nikica, Milan, Smiljan, Branimir, Cvitan, Dragan, Franjo, Dražen, Sveto, Juraj, Šćepo, Milorad, Lukša, Boris, Robert, Jurica, Angelo, Toni, Mario, Darko, David, Željko, Goran, Filip, Kristijan, Loren, Štefan, Zvonimir, Neđo
|
|
Vrh |
|
 |
Bobovac
|
Naslov: Re: Plodovi antihrvatske indoktrinacije Postano: 17 kol 2011, 16:38 |
|
|
Ima jedan odvjetnik u Mostaru sa jako zanimljivim imenom i prezimenom - Alija Zaklan. ;) Ono upoznajemo se mi, pruža mi tip ruku i kaže: -Zaklan, Zaklan Alija! 
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
 |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Plodovi antihrvatske indoktrinacije Postano: 17 kol 2011, 16:39 |
|
|
Bobovac je napisao/la: Ima jedan odvjetnik u Mostaru sa jako zanimljivim imenom i prezimenom - Alija Zaklan. ;) Ono upoznajemo se mi, pruža mi tip ruku i kaže: -Zaklan, Zaklan Alija!  Muslimani u Hercegovini imaju čudna prezimena.
|
|
Vrh |
|
 |
Agathonikos
|
Naslov: Re: Plodovi antihrvatske indoktrinacije Postano: 17 kol 2011, 16:39 |
|
|
Wittgenstein je napisao/la:
Ne, to su muslimanske verzije imena. Čuj njega, hebrejska.
Nemate pojma, gospodine Wittgenstein. To su hebrejska imena koja su vremenom prihvatili i hrišćani i muslimani, modifikujući ih svako na svoj način.
|
|
Vrh |
|
 |
Wittgenstein
|
Naslov: Re: Plodovi antihrvatske indoktrinacije Postano: 17 kol 2011, 16:40 |
|
|
Hercegovina je puna zanimljivih prezimena.
|
|
Vrh |
|
 |
Bobovac
|
Naslov: Re: Plodovi antihrvatske indoktrinacije Postano: 17 kol 2011, 16:42 |
|
|
Agathonikos je napisao/la: Ministry of Sound je napisao/la: Ilija Guzina, glavna vedeta predratne TVSA  Da, i prezime Guzina spada u ta prezimena mada mi je Šupak ipak sam vrh među takvim prezimenima. Ima jedno koje je ipak vrh vrhova - Čmar. A i ona dopisnica FTV iz Zenice ima jako plemenito prezime - Kurcenberger! 
|
|
Vrh |
|
 |
Wittgenstein
|
Naslov: Re: Plodovi antihrvatske indoktrinacije Postano: 17 kol 2011, 16:43 |
|
|
Agathonikos je napisao/la: Wittgenstein je napisao/la:
Ne, to su muslimanske verzije imena. Čuj njega, hebrejska.
Nemate pojma, gospodine Wittgenstein. To su hebrejska imena koja su vremenom prihvatili i hrišćani i muslimani, modifikujući ih svako na svoj način. Imam pojma. Avram je hebrejsko, dok Ibrahim nije, jer ga isključivo koriste Muslimani. Hebrejski i arapski su vrlo slični jezici.
|
|
Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 17 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|