HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 23 tra 2024, 14:50.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 13 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: ponovo propao but i mir
PostPostano: 04 stu 2009, 17:03 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 14 lis 2009, 22:53
Postovi: 40
:smajl007 :smajl007 :aleale :zivili



Citat:

Predstavnik SNSD-a Staša Košarac napustio je današnji sastanak sedam političkih partija sa međunarodnim posrednicima u Sarajevu i izjavio da je za SNSD butmirski dokument završen, neprihvatljiv i da ne može biti temelj budućih razgovora o ustavnoj reformi u BiH.



http://lat.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=11529


Vrh
   
 
 Naslov: Re: ponovo propao but i mir
PostPostano: 04 stu 2009, 17:17 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 01 lip 2009, 14:18
Postovi: 8425
Zaista su smiješni svi ti Prudovi, i aprilski paketi i Butmiri.
Zabava za javnost i široke mase, a ustvari sve će ostati kako jeste, samo će Federacija možda redukovati i pojednostaviti svoju glomaznu administraciju. Srpska je netaknuta. I danas i sutra. :kava


Vrh
   
 
 Naslov: Re: ponovo propao but i mir
PostPostano: 04 stu 2009, 17:19 
Offline

Pridružen/a: 05 lip 2009, 16:25
Postovi: 1055
Neka :)


Vrh
   
 
 Naslov: Re: ponovo propao but i mir
PostPostano: 04 stu 2009, 17:20 
Offline

Pridružen/a: 18 srp 2009, 14:14
Postovi: 5261
Lokacija: Na dženazi BiH
Butimir slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: ponovo propao but i mir
PostPostano: 04 stu 2009, 18:11 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 lis 2009, 12:36
Postovi: 2103
Lokacija: grad
Citat:
Butmir: Dobar sastanak, učinjen napredak

U Sarajevu je danas završen razgovor predstavnika sedam parlamentranih stranaka u BiH i izaslanika EU i SAD o butmirskom paketu promjena na kome je dogovoreno da naredni sastanak bude održan za sedam dana, a da sve političke partije do petka, 6. novembra, dostave svoje prijedloge u pisanoj formi.

Predstavnik SDP-a Nermin Nikšić rekao je da se stavovi političkih partija na današnjem sastanku, koji je podsjećao na onaj u Butmiru, nisu približili, već da su ostali isti.

On je naveo da unutar vladajuće koalicije ne postoji ni minimum saglasnosti.
Valund: Dajemo vam naše najbolje savjete

Državni sekretar u Ministarstvu inostranih poslova Švedske Lars Valund izjavio je da je današnji sastanak sa predstavnicima političkih partija iz BiH u Sarajevu bio dobar i da se postiže napredak.

On je pojasnio da se razmatrao tekst butmirskog dokumenta kako bi se vidjelo da li su o njemu saglasni predstavnici političkih partija.

"Ovdje je riječ o ustavnim promjenama, odnosno materiji na kojoj smo mi u Švedskoj radili 10 godina", rekao je Valund.

"Međutim, mora biti jasno da je to njihov proces a ne naš i da mi ne diktiramo nego dajemo naše najbolje savjete", naveo je Valund.

On je naveo da Evropska unija najbolje zna šta je neophodno za ulazak u Uniju.

Valund je istakao da se debata sa predstavnicima političkih partija vodila u prijateljskoj atmosferi te da je veoma otvorena.

On je ukazao da u BiH postoji tendencija da predstavnici političkih partija različito pričaju za stolom od onoga što kažu medijima.

Valund je istakao da su svi saglasni da Ustav BiH mora biti u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.
Čolo smatra da neće biti konsenzusa

Predstavnica Stranke demokratske akcije (SDA) Alma Čolo, koja je u svojstvu stranačkog eksperta prisustvovala današnjem sastanku na kojem su nastavljeni razgovori o "butmirskom paketu", smatra kako ovaj dokument omogućava da BiH postane funkcionalnijom državom te da preuzme odgovarajuće kompetencije koje su neophodne u Procesu stabilizacije i pridruživanja te samog pristupanja Evropskoj uniji (EU).

Odgovarajući na novinarska pitanja nakon okončanja sastanka, Čolo je istaknula kako je jedna od obaveza o kojoj se razgovaralo bilo i pitanje usklađivanja Ustava BiH s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i temeljnim slobodama, a što je obaveza naše zemlje, uz napomenu kako samo to usklađivanje ne znači i stvaranje funkcionalnije države, niti joj omogućava da izvršava vlastite obaveze ako želi da postane kandidat odnosno članica EU.

"Predstavnici EU-a su nam jasno dali do znanja da moramo u ustav ugraditi evropsku klauzulu koja se tiče usvajanja evropskog zakonodavstva, te da sve ono što je neophodno za pristupanje EU mora biti kompetencija države", kazala je Čolo, potcrtavajući kako SDA podržava to stanovište i smatra da država mora da bude pregovarač u odnosu na EU.

"U tom pogledu, danas je bilo nekih naznaka da bi svi zakoni koji su neophodni za evropski put BiH trebali ići mimo režima entitetskog glasanja, a što je predložila Stranka za BiH", kazala je Čolo, koja je taj prijedlog podržala, uz opasku kako smatra da u vezi s tim konsenzusa neće biti.
Predstavnik SNSD-a napustio sastanak

Predstavnik SNSD-a Saša Košarac napustio je današnji sastanak na kojem su nastavljeni razgovori međunarodnih posrednika, zvaničnika SAD-a i EU, s ekspertima sedam bh. političkih stranaka o butmirskom paketu.

''Za SNSD apsolutno su neprihvatljivi razgovori na temelju butmirskog dokumenta koji ne može biti polazna osnova za promjene Ustava BiH'', istaknuo je Košarac u izjavi za medije.

Po njegovim riječima za SNSD je moguća promjena Ustava BiH isključivo na temelju stavova domaćih političara, a nikako na način kako se dosad pokušalo uraditi.

Košarac smatra da postoje kapaciteti, ali ne i dobra volja te da je za SNSD neprihvatljivo smanjenje nadležnosti entiteta.

Ponovio je odranije poznate stavove o tome da pitanje entitetskog glasanja mora biti dio Ustava BiH te da ne dolazi u obzir njegovo otvaranje, iako na tome insistiraju stranke iz Federacije BiH.
Krišto: Neodrživa dvoentitetska BiH

HDZBiH se zalaže za uspostavu Doma naroda PSBiH s punim ovlastima i kapacitetom te za minimalnu zastupljenost u Zastupničkom domu za nacionalne manjine, odnosno ostale, a što su standardi na kojima insistira Evropska unija i koji znače da u Parlamentu moraju biti zastupljeni konstitutivni narodi, ali i manjine.

Ovo je danas u Sarajevu, a nakon razgovora o butmirskom paketu, izjavila predstavnica HDZ-a BiH Borjana Krišto.

Krišto smatra kako se u Domu naroda nisu mogli zaštititi vitalni interesi te napominje kako su se ovi i drugi interesi štitili putem entitetskog glasanja, pa je stav HDZ-a da to glasanje uključuje većinu iz bošnjačkog i većinu iz hrvatskog naroda.

Govoreći o Deklaraciji koju je HDZBiH ponudio međunarodnim zvaničnicima, Krišto je kazala kako se taj dokument odnosi na određena pitanja pregovora, podsjećajući na stranački stav da je Bosna i Hercegovina neodrživa u postojećem obliku dvoentitetske podjele.

- U Deklaraciji se zalažemo za jednakopravnost konstitutivnih naroda, za administrativno-teritorijalni preustroj BiH, koja će biti sastavljena od četiri teritorijalne jednice s trodiobom vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, i smatramo da BiH treba ispunjavati sve obaveze prema EU-u - precizirala je Krišto, uz uvjerenje da bi načela koja su ponuđena trebala biti prihvatljiva za sve.
Arnaut: Kozmetičke izmjene

Kako je u izjavi istaknuo Damir Arnaut, savjetnik za ustavna i pravna pitanja člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića, na dnevnom redu su bila pitanja vezana za nadležnosti BiH.

Radi se o članu 3. paketa Ustavnih promjena koje su ponudili međunarodni posrednici odnosno zvaničnici SAD-a i EU.

Arnaut pojašnjava kako je riječ o nadležnostima koje su već prenesena na državu BiH a koje treba ugraditi u Ustav BiH. Ocijenio je kako se radi o neznatnim, kozmetičkim izmjenama, dodavanja nadležnosti koje Bosna i Hercegovina već ima.

Komentirajući upit o tome šta bi bilo najvažnije učiniti kako bi država profunkcionirala, Arnaut je bio eksplicitan potcrtavajući kako je pitanje svih pitanja entitetsko glasanje.

''Period od Dejtona pokazuje da Bosna i Hercegovina ne može provoditi ni ovih 14 nadležnosti koje ima po ustavu'', kazao je Arnaut.

Ilustrirao je to podacima o tome da je BiH od Dejtona godišnje prosječno usvajala oko petnaestak zakona, što je apsolutno nedovoljno za zemlju koja ide ka Evropskoj uniji.

''Možete prenijeti dvjesto nadležnosti, ali ako postoji mehanizam apsolutne blokade kao što je entitetsko glasanje BiH neće moći provoditi te nadležnosti'', kaže Arnaut.

U ime međunarodne zajednice današnjem sastanku prisustvuju američki i evropski posrednici Stuart Jones i Lars Wahlund u svojstvu izaslanika Carla Bildta, a umjesto Zoltana Martisza.

PDP: Stranke argumentirale stavove

Potpredsjednik PDP-a Slobodan Nagradić izjavio je da je napredak u "butmirskom procesu" što su sve partije imale danas mogućnost da argumentuju svoje stavove.

- Stranke, koje su učestvovale na sastanku u Butmiru, danas su imale priliku da iznesu svoje stavove. Butmirski papir se polako smješta u istoriju, a sve više se razgovara o temama koje su konkretne i o kojim nema velikog sporenja - rekao je Nagradić nakon sastanka.

On je napomenuo da se to, prije svega, odnosi na činjenicu da su sve stranke saglasne da se Ustav BiH usaglasi sa evropskim standardima, odnosno da se usaglasi način izbora članova Predsjedništva BiH i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

- Različiti su stavovi o kapacitetima Doma naroda. Većina stranaka iz Federacije BiH (FBiH) preferira da se ukine zakonodavna nadležnost Doma naroda, dok su neke federalne stranke i sve iz Republike Srpske za to da ostane zakonodavna nadležnost - rekao je Nagradić.

Prema njegovim riječima, za naredni sastanak u srijedu, 11. novembra, dogovoreno je da svaka stranka uputi svoj prijedlog oko tema za koje smatra da je moguće postići dogovor.

Nagradić je istakao da sve što se dogovori, a odnosi se na predstojeće izbore, mora biti objavljeno u "Službenom glasniku" BiH do 6. aprila 2010. godine, napomenuvši da "ničiji apetiti neće biti maksimalno zadovoljeni".

http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/aktu ... sti-drzave

_________________
Nacionalizam je ideologija i pokret koji ističe interese i prava nacije, ponajprije njezino pravo na samoodređenje.

slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: ponovo propao but i mir
PostPostano: 04 stu 2009, 18:45 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 lis 2009, 12:36
Postovi: 2103
Lokacija: grad
Citat:
"Ovdje je riječ o ustavnim promjenama, odnosno materiji na kojoj smo mi u Švedskoj radili 10 godina", rekao je Valund.
:eek

_________________
Nacionalizam je ideologija i pokret koji ističe interese i prava nacije, ponajprije njezino pravo na samoodređenje.

slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: ponovo propao but i mir
PostPostano: 04 stu 2009, 18:53 
Online
Avatar

Pridružen/a: 12 lis 2009, 17:44
Postovi: 8164
Nema smisla razgovarati o prijedlogu koji nema minimum kosenzusa.
Ovaj prijedlog iz Butmira je neprihvatljiv u velikoj mjeri za Hrvate a
za Srbe u potpunosti.
Nekako mi se učinilo kada je MZ-a pozdravila načelni prudski dogovor
da će se krenuti putem kompromisa, ali eto prevario sam se, što se može, ne treba se obazirati.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: ponovo propao but i mir
PostPostano: 04 stu 2009, 21:46 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29
Postovi: 69259
Lokacija: hrvatsko-hrvatska Federacija
Hrvat je napisao/la:
Citat:
"Ovdje je riječ o ustavnim promjenama, odnosno materiji na kojoj smo mi u Švedskoj radili 10 godina", rekao je Valund.
:eek


Govori za Švedsku.

_________________
Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
Vojni proračun Bošnji je manji od proračuna Dinama

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIooooooooooo


Vrh
   
 
 Naslov: Re: ponovo propao but i mir
PostPostano: 04 stu 2009, 22:21 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 14 lis 2009, 22:53
Postovi: 40
Hrvati trebaju pozvati muslimane na pregovore o sporazumnom razdruzivanju federacije ako ovi to ne prihvate jednostrano proglasiti hrvatski entitet

i tek onda sva tri entitata treba da se dogovaraju o uredjenju BIH :smajl015 ,konfederacija,federacija,savez nezavisnih drzava itd ako i tu nebude dogovora :smajl025 onda razlaz .........i cica mica gotova prica


Vrh
   
 
 Naslov: Re: ponovo propao but i mir
PostPostano: 04 stu 2009, 23:15 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29
Postovi: 69259
Lokacija: hrvatsko-hrvatska Federacija
ozna je napisao/la:
Hrvati trebaju pozvati muslimane na pregovore o sporazumnom razdruzivanju federacije ako ovi to ne prihvate jednostrano proglasiti hrvatski entitet

i tek onda sva tri entitata treba da se dogovaraju o uredjenju BIH :smajl015 ,konfederacija,federacija,savez nezavisnih drzava itd ako i tu nebude dogovora :smajl025 onda razlaz .........i cica mica gotova prica


tako će i bit. Pitanje je godine.

_________________
Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
Vojni proračun Bošnji je manji od proračuna Dinama

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIooooooooooo


Vrh
   
 
 Naslov: Re: ponovo propao but i mir
PostPostano: 05 stu 2009, 16:52 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 lis 2009, 12:36
Postovi: 2103
Lokacija: grad
Citat:
Taj švedski diplomata ili ko god da je to rekao - laže

Lider SNSD-a Milorad Dodik tvrdi da nisu tačne izjave nekih stranih diplomata da ima napretka u razgovorima bh. lidera i zvaničnika SAD-a i EU, ali da domaći političari novinarima „pričaju neku drugu priču“.

Takve izajave nazvao je tračom i lažima te pokušajima da se prave spekulacije.

„Nevjerovatno je kako brzo ti koji dođu sa strane poprime mentalitete domaćeg trača. To je trač i taj švedski diplomata ili ko god da je to rekao - laže, jer to nije tačno bar što se nas tiče“, rekao je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Ponovio je da su predstavnici SNSD-a jasno kazali da je „butmirski paket“ neprihvatljiv za njih kao osnova za razgovore.

„O principima možemo da razgovaramo, a butmirski papir je bio konkretan dokument amandmana na ustav i mi o njemu nismo razgovarali“, rekao je Dodik.

Zato je kaže, i jučer funkcioner SNSD-a Staša Košarac napustio sastanak kada je otvoreno pitanje „butmirskog paketa“.

Kako ne bi bilo spekulacija o razgovorima koji se vode, lider SNSD-a je najavio da će tražiti „od demokrata iz zapadnog svijeta“ da na svakom sastanku sve vrijeme budu prisutni novinari pa da se vidi „ko petlja i laže“, a po Dodiku to više rade drugi „nego mi“.

Podsjetio je i da je, nakon propalog sastanka bh. lidera koji je inicirao, rekao da predstavnici SNSD-a neće učestvovati na plenarnim sastancima koje modeliraju stranci i ostaju pri tome, ali u bilateralnim će objasniti svoje stavove.

http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/aktu ... /komentari

_________________
Nacionalizam je ideologija i pokret koji ističe interese i prava nacije, ponajprije njezino pravo na samoodređenje.

slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: ponovo propao but i mir
PostPostano: 06 stu 2009, 02:18 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 lip 2009, 00:05
Postovi: 13352
http://www.index.hr/vijesti/clanak/sergej-lavrov-za-zatvaranje-ureda-visokog-predstavnika-u-bih/458648.aspx

Zanimljivo. :palacgore1


Vrh
   
 
 Naslov: Re: ponovo propao but i mir
PostPostano: 06 stu 2009, 23:29 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 lis 2009, 12:36
Postovi: 2103
Lokacija: grad
Citat:
Bošnjački lideri prijetili radikalizacijom stanja u BiH

SARAJEVO - Sastanak ministra vanjskih poslova Velike Britanije Davida Milibanda s liderima sedam političkih stranaka iz BiH završen je u Sarajevu bez konkretnih rezultata.

Dodik: Nema dogovora, ako posreduju stranci


Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da je na sastanku rečeno da ne postoji dodatni uvjet, osim postojećih "pet plus dva" za zatvaranje OHR-a.


"Što se mene tiče svi sastanci koje vode i modeliraju stranci u pogledu ustavnih promjena za mene su neprihvatljivi. To sam savršeno jasno rekao Milibandu u otvorenom sastanku koji sam imao sa njim prije sastanka s liderima", rekao je Milorad Dodik.


Čavara: Može doći do poremećaja sigurnosne situacije


Potpredsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Marinko Čavara je istakao da je teško očekivati veliki pomak, obzirom na danas iznesene stavove, posebno kada je riječ o predstavnicima bošnjačkog i srpskog naroda koji su mnogo puta predočili potpuno suprotne stavove.


Čavara smatra da svi koji nagovještavaju da, ukoliko ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi, ne trebaju dobiti prostor u ovoj situaciji, jer može doći do drastičnih poremećaja sigurnosne situacije u BiH.


"Mi smo svoje stavove još ranije rekli, da je ovakva struktura BiH neodrživa, da u BiH treba iznaći način da svi narodi mogu ravnopravno sudjelovatii u odlučivanju, da to treba urediti kroz Ustav i sve druge zakonske odredbe koje to mogu omogućiti", rekao je Čavara.


Prema njegovom mišljenju, da bi postigli rješenja koja će omogućiti ravnopravno učešće svih naroda u odlučivanju i njihovu jasnu poziciju, ne zanemarujući prava manjina i ostalih, podrazumijeva se takvo uređenje u kojem će netko moći suvereno odlučivati, a ne kao do sad da se iskrivljeno tumači Daytonski sporazum, Ustav i sve ostalo, čemu smo bili svjedoci u prethodnom razdoblju, a što je najviše narušavalo prava Hrvata u BiH.


Ljubić: Funkcionalna država i ravnopravnost Hrvata


Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić rekao je da je ustavna reforma nužna jer postojeća ustavna struktura BiH ne može učiniti BiH ni demokratskom niti funkcionalnom državom, a niti osigurati jednaka prava za njezine građane i narode.

-Ustavna reforma mora sadržavati i rješenja za hrvatsku ravnopravnost koje sad nema, kazao je Ljubić.


Tihić: Ne vidim kako doći do rješenja



Lider SDA Sulejman Tihić istakao je da nije bilo napretka u odnosu na ranije susrete i dodao da je britanski ministar insistirao na ostajanju na butmirskom paketu.


"Nema približavanja stavova, a stranci će ostati u okviru butmirskog procesa. Ne vidim kako približiti stavove i doći do rješenja", rekao je Tihić novinarima nakon sastanka.


Silajdžić: Protiv ulaska u NATO i EU ako se pogazi integritet BiH


Najnezadovoljniji ishodom sastanaka bio je predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić koji je i ovaj put zagovorao ukidanje entitetskog glasanja.

Silajdžić je nakon sastanka istakao "da se državna imovina ne može podijeliti onima koji glasno i jasno kažu da ne vole BiH i da je BiH virtualna država".


"To nitko normalan ne može reći. Nećemo prihvatiti butmirske papire ovakve kakvi jesu", istakao je Silajdžić i poručio da će biti prvi protiv ulaska u NATO i EU, ukoliko se pogazi integritet i dostojanstvo BiH. On smatra da je ozbiljna stvar uvjetovanje ulaska u NATO prihvatanjem butmirskog paketa.


"Miliband je rekao da to nije pravni zahtjev, ali da bi to pomoglo, dakle nije pravni, jeste neki politički zahtjev", istakao je Silajdžić.


Lagumdžija: Status quo narednih godinu dana


Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Zlatko Lagumdžija smatra da je krajnje vrijeme da se stavi točka na "butmirski paket" ili da se prihvati da će "status quo" u BiH biti stvarnost u narednih godinu dana.

"Rekli smo Milibandu da nije najgore ako sve ostane isto. Najgore je ako se napravi truli dogovor koji će da eksplodira među vladajućom petorkom s proljeća. Ako vladajuća petorka nije u stanju dogovoriti se onda neka prestane ovo mrcvarenje. Da se stavi točka na paket i da se čekaju novi ljudi i nova politika" - rekao je Lagumdžija novinarima.


Ivanić: Stranci će dići ruke od BiH


Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić ne vjeruje u uspjeh butmirkog procesa zbog maksimalističkih zahtjeva domaćih političara i zabrinut je prijetnjama političara iz Sarajeva sve većom radikalizacijom prilika u BiH.


Za izjavu predsjednika Stranke za BiH Harisa Silajdžića da je butmirski paket popis želja stranaka iz RS, Ivanić je rekao da najbolje govori o ekstremnim stavovima.


"Silajdžić bi volio da na papiru bude samo ono što on misli, onda bi bio zadovoljan. A to što on misli je vjerojatno ukidanje RS, a od toga apsolutno nema ništa. Ovaj papir ne podrazumijeva ukidanje RS", istakao je Ivanić.


Ističući da je pesimističan u pogledu krajnjeg ishoda Butmira, Ivanić je svoj stav obrazložio riječima da ono što bi se mogli dogovoriti, nekima nije dovoljno.


Prema njegovim riječima, pravi razlog butmirskog paketa jeste da međunarodna zajednica vidi kako će se BiH ponašati kad jednog dana bude član EU i NATO.

Navodeći da je današnji razgovor jedan od mnogih do sada Ivanić je zaključio da bi zbog nepromijenjenih stavova domaćih političara ubrzo moglo dogoditi da međunarodna zajednica digne ruke od BiH.

http://www.pincom.info/index.php?p=opsirnije&s=71442

Citat:
Dodik: Sudbina BiH sve neizvjesnija, alternativa Daytonu je razlaz

BANJA LUKA - Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je sudbina Bosne i Hercegovine sve neizvjesnija što se ona bude više udaljavala od Daytonskog sporazuma, i dodao da je možda alternativa da se BiH raziđe.


Dodik je u intervjuu za "Ekonomist" magazin, ocijenio da je jedina mogućnost za BiH da se sprovodi politika - "Dayton zauvijek", dodavši da Republika Srpska pripada srpskom narodu i svakom drugom tko prihvata njen legitimitet i legalnost.


"Nismo mi voljom ili iz ljubavi u BiH, već iz moranja i nije jedina alternativa poštovanju Daytonskog sporazuma jačanje centralizirane BiH. Možda je alternativa i da se BiH raziđe. I to je kretanje, doduše za nekoga pad, a za nekoga let", rekao je premijer RS.


Prema njegovim riječima, za Srbiju bi prioritet trebala biti Republika Srpska, u kojoj živi više od 1,3 milijuna Srba, dok za Kosovo kaže, da bi bilo racionalno da Srbiji ostane sjever Kosova, dok ostali dio "može bude nezavisan uz međunarodne garancije za sve segmente koji su važni za Srbe i srpsku državu".


Dodik negira da je nacionalista, uz tvrdnju da je reformista koji shvata da ne može da se služi iluzijama.


"Bio sam sa Antom Markovićem, jer sam vjerovao da može opstati Jugoslavija. Sad ne želim biti dio iluzije koja se zove BiH", naveo je on.


Govoreći o odnosima u BiH, Dodik navodi da u toj zemlji ne postoji nijedan datum, "ni tuge, ni radosti", koji slave svi stanovnici, osim Nove godine i Prvog svibnja.


"Kroz povjest su uvijek razdoblja patnje za jedne bila razdoblja radosti za druge. Kad su Turci vladali, zna se kako se živjelo s njima. U Kraljevini Jugoslaviji Srbi su na neki način bili povlašćeni, a drugi su se bojali. Kad je vladala Austrougarska, Hrvati su mislili, evo konačno su došli naši.To su problemi koji se ne mogu riješiti davanjem novca i pričom idemo zajedno u Europu ", zaključio je Dodik.

http://www.pincom.info/index.php?p=opsirnije&s=71446

_________________
Nacionalizam je ideologija i pokret koji ističe interese i prava nacije, ponajprije njezino pravo na samoodređenje.

slika


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 13 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: Graničar18, iprodano, NekoIme, Patriota i 213 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO