HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 28 vel 2026, 19:43.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 204 post(ov)a ] 
Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Popis stanovnistva 2011
PostPostano: 21 sij 2010, 15:05 

Nista od njega.

:palacgore1 Poslanici SDA, Stranke za BiH i SDP-a BiH poručili su danas u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH da nisu spremni da podrže Prijedlog zakona o popisu stanovinišva u BiH 2011. godine koji je danas u ovom domu razmatran u prvom čitanju.
Predstavnici stranaka iz Republike Srpske nisu imali primjedaba na predloženi zakon koji omogućava izjašnjavanje o vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti, te o jeziku, dok su poslanici HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, ističući da se slažu sa potrebom usvajanja zakona i provođenja popisa, ocijenili da je u amandmanskoj fazi moguće napraviti izvjesne korekcije.

Stav HDZ-a 1990 jeste da su BiH potrebni realni podaci, ali da rezultate popisa treba primjenjivati tek nakon ustavne reforme.

Klub poslanika SDA svoju podršku zakonu o popisu stanovništva uslovio je ispunjavanjem zahtjeva koje je juče utvrdilo Predsjedništvo ove stranke, a to je da se njime obuhvate izbjeglice i raseljena lica, odnosno svi državljani BiH, da se do sredine ove godine obezbijedi oko 500 miliona KM za povratak, te da se rezultati popisa primjenjuju nakon opštih izbora 2014. godine, odnosno nakon pune implementacije Aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Šef Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu Bakir Izetbegović rekao je da je saglasan da BiH treba popis zbog pristupa evropskim fondovima, ali da ova stranka neće podržati predloženi zakon bez ispunjavanja navedenih uslova.

On je predložio da se izjašnjavanje u prvom čitanju o Prijedlogu zakona o popisu stanovištva, domaćinstava i stanova u BiH 2011. godine odgodi i da se formira komisija koja će usaglasiti odredbe zakona u skladu sa zahtjevima SDA.

Za Stranku za BiH i dalje je neprihvatljivo što prijedlog zakona omogućava izjašnjavanje o vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti, te o jeziku.

"Jesmo za popis, ali na način da on poštuje i tretira obavezne elemente svjetskih i evropskih institucija i smatramo da neobavezni elementi nisu potrebni u ovom trenutku", istakao je Beriz Belkić iz Stranke za BiH.

Lider SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija smatra da je Prijedlog zakona o popisu stanovništva teško popraviti u amandmanskoj fazi, pa je predložio da se on vratiti Savjetu ministara na doradu.

Lagumdžija je izrazio sumnju da bi SDA pristao na popis čak i da, u skladu sa zahtjevom te stranke, bude obezbijeđeno 500 miliona KM za povratak.

Vrh

Naslov: Re: Popis stanovnistva 2011
PostPostano: 21 sij 2010, 15:11 

i kako onda imati povjerenja u vjerodostojnost i iskrenost bošnjačkih političara iz stranke za bih.
zemlja u kojoj su tri naroda ravnopravna i konstitutivna i koja svoju ravnopravnost na nižim razinama ostvaruju upravo prema broju i postotku unutar neke uže zajednice ne može nego kao obavezno zahtijevati utvrđenje broja pripadnika različitih nacija.
ponašanje stranke za bih je kao da ti dođe 10 ljudi ispred tebe, počnu stavljati maske i fantomke, vaditi palice, telefonima zvati pojačanje i govoriti da oni tu samo nako, prolaze...ko rumunji u temišvaru. :sega

nije pomoglo njima pa neće ni silajdžiću.

Vrh

PostPostano: 21 sij 2010, 15:43 

Pokazuj SDP da kad su bošnjački nacionalni interesi u pitanju ipak bošnjačka stranka dok ih baš ne diraju hrvatski ili srpski.

Pitam se kad ovako to pokažu da li nam se Željko bar malo zacrveni ili onako zamisli?

Pa sad vi napišite opet kako mu ne bi pitanja postavljali na forumu. I trebaju mi oni od kojih ne znam kakav odgovor ću dobit.

Vrh

PostPostano: 21 sij 2010, 15:44 

Svi oni koji u Sarajevu vide "partnera" za dijalog , neka pročitaju dobro ovo još jednom ...

Vrh

PostPostano: 21 sij 2010, 15:57 

Bošnjaci su ti koji u većoj mjeri od Srba opstruiraju tu "državu" da se barem malo pomakne prema naprijed. Kao da nisu svjesni da oni rezervne varijante nemaju i da su oni ti koji osjećaju posljedice takvog ponašanja u većoj mjeri jer ih je najviše, najsiromašniji su i kao što napisah nemaju rezervne opcije. Barem dok se ne liberalizira vizni režim. A tek onda im neće odgovarati popis stanovništva.

Vrh

PostPostano: 21 sij 2010, 18:50 

Junuz Djipalo je napisao/la:
Pokazuj SDP da kad su bošnjački nacionalni interesi u pitanju ipak bošnjačka stranka dok ih baš ne diraju hrvatski ili srpski.

Pitam se kad ovako to pokažu da li nam se Željko bar malo zacrveni ili onako zamisli?

Pa sad vi napišite opet kako mu ne bi pitanja postavljali na forumu. I trebaju mi oni od kojih ne znam kakav odgovor ću dobit.

SDP stiti BiH interes, a on se zove pravda za sve, ako je tebe briga za nekoliko stotina hiljada izbjeglica onda ovo nije tvoja drzava, da te napomenem ili bolje mozda i necu - kad sam znas koliko je samo Hrvata izbjeglo, a tek Bosnjaka i Srba, nece se dozvoliti da genocid i istjerivanje bude nagradjeno i tacka.

Vrh

PostPostano: 21 sij 2010, 19:35 

Bihac-Krajina je napisao/la:

SDP stiti BiH interes, a on se zove pravda za sve, ako je tebe briga za nekoliko stotina hiljada izbjeglica onda ovo nije tvoja drzava, da te napomenem ili bolje mozda i necu - kad sam znas koliko je samo Hrvata izbjeglo, a tek Bosnjaka i Srba, nece se dozvoliti da genocid i istjerivanje bude nagradjeno i tacka.

A što vi izigravate? Zar zbilja misliš da će se išta promijeniti i da će se povijest odvrtiti natrag u 1991.? Najveće etničko čišćenje je bilo u miru kada su svi otišli svojima a ubuduće će učinci toga biti samo još izrazitiji. Jebe se vama za etničko čišćenje i genocid, vi ne želite popis da i dalje možete pričati bajke o multi-kulti Sarajevu i da sakrijete činjenicu da ne ćete demografskim širenjem poklopiti BiH kao što ste si zamislili. Jedini rezultat svega će biti vaše samozavaravanje i daljnje zajebavanje statističara.

Vrh

PostPostano: 21 sij 2010, 20:00 

ovo izbjegavanje popisa kod muslimana je farsično. Trube da su apsolutna većina u BiH a bježe od popisa kao vrag od tamjana.

nešto tu ne štima.

A argumenht da bi se tako legaliziroa genocid je takvo nojevsko zabijanje glave u pijesak da je to čudo. Kao da će neprovođenjem popisa nestati rezultati rata.

Šta nakon 10 godina, opet neće htjeti popis

Zbog Eline i bokala vina
zapalit ću Krajinu do Krima

Zapalit ću dva-tri ruska štaba
da ja nisam dolazio džaba

Vrh

PostPostano: 21 sij 2010, 20:44 

Inkvizitor je napisao/la:
ovo izbjegavanje popisa kod muslimana je farsično. Trube da su apsolutna većina u BiH a bježe od popisa kao vrag od tamjana.

nešto tu ne štima.

A argumenht da bi se tako legaliziroa genocid je takvo nojevsko zabijanje glave u pijesak da je to čudo. Kao da će neprovođenjem popisa nestati rezultati rata.

Nije problem uopce u popisu drugovi moji, problem je sto ce se nesto legalizovati sto je nastalo na GENOCIDU, a da bi popis mogao proci treba sve uraditi da se ljudi vrate, odnosno da se uloze veca sredstva u odrzivi povratak, onda bi tek popis vazio. Problem je u tome sto bi Srbi legalizovali taj popis i koristili ga u politicke svrhe. Jbg. ako treba gnjavicemo se koliko treba, ali cemo morati naci rjesenje.

Vrh

PostPostano: 21 sij 2010, 20:54 

nešto tu ne štima.

Nije problem uopce u popisu drugovi moji, problem je sto ce se nesto legalizovati sto je nastalo na GENOCIDU, a da bi popis mogao proci treba sve uraditi da se ljudi vrate, odnosno da se uloze veca sredstva u odrzivi povratak, onda bi tek popis vazio. Problem je u tome sto bi Srbi legalizovali taj popis i koristili ga u politicke svrhe. Jbg. ako treba gnjavicemo se koliko treba, ali cemo morati naci rjesenje.

Reci, kojom stavkom će se izvršenjem NORMALNOG popisa legalizirati genocid? Ako je genocid legaliziran on je legaliziran Daytonskim sporazumom i nepoštivanjem aneksa u tom sporazumu, najviše zahvaljujući političarima iz Sarajeva. I na kraju krajeva, nemožeš pričat o genocidu ako nema popisa.

Popis obavezno, kao u svakoj državi.

Vrh

PostPostano: 21 sij 2010, 20:55 

pa zato i kažem da je to nojevsko zabijanje glave u pijesak.

kao da će se rezultati rata poništiti ako ne bude popisa. Eto nema popisa 15 godina od rata pa se nitko zato nije vratio. I nek ne bude još 15 godina opet se zbog toga nitko neće vratiti. Šta ti misliš da će neki musliman iz Prijedora kojis smjestio u Švedskoj, da će on reći ..e ako ne bude popisa ja ću se vratiti a ako ga bude ja se neću vratiti.

Argumentacija 0. Samo će se za deset godina ili kad-tad uraditi popis i rezultati će biti još porazniji. Etnički prostori će skoro 100% biti čisti.

Zbog Eline i bokala vina
zapalit ću Krajinu do Krima

Zapalit ću dva-tri ruska štaba
da ja nisam dolazio džaba

Vrh

PostPostano: 21 sij 2010, 20:55 

Popis obavezno i to je sigurno, ali kad dodje vrijeme za to ili se prihvate uslovi probosanskih stranaka.

Vrh

PostPostano: 21 sij 2010, 20:56 

Zašto se ne izvede kompromis? Popis stanovništva po svim kriterijima (nacionalno, vjersko), ali da se ostave kvote za neke funkcije na osnovu popisa 1991, bar dok se sve 3 strane ne dogovore da je proces povratka gotov.

Vrh

PostPostano: 21 sij 2010, 20:58 

pa zato i kažem da je to nojevsko zabijanje glave u pijesak.

kao da će se rezultati rata poništiti ako ne bude popisa. Eto nema popisa 15 godina od rata pa se nitko zato nije vratio. I nek ne bude još 15 godina opet se zbog toga nitko neće vratiti. Šta ti misliš da će neki musliman iz Prijedora kojis smjestio u Švedskoj, da će on reći ..e ako ne bude popisa ja ću se vratiti a ako ga bude ja se neću vratiti.

Argumentacija 0. Samo će se za deset godina ili kad-tad uraditi popis i rezultati će biti još porazniji. Etnički prostori će skoro 100% biti čisti.

Ceka jos 40.000 porodica na povratak!!!

http://www.sarajevo-x.com/bih/drustvo/clanak/091227013

Vrh

PostPostano: 21 sij 2010, 21:00 

Ministry of Sound je napisao/la:
Zašto se ne izvede kompromis? Popis stanovništva po svim kriterijima (nacionalno, vjersko), ali da se ostave kvote za neke funkcije na osnovu popisa 1991, bar dok se sve 3 strane ne dogovore da je proces povratka gotov.

Ministre pa sta ja cijelo vrijeme pricam ovdje, eno SDA trazi da se obezbjedi 500.000mil. Km za povratak i da se popis koristi od 2014god. samo je u tome stos, niko ovdje nece da brani nikome da se izjasnjava kako hoce, nego rs ne zeli da se bilo ko vrati u taj entitet.

Vrh

PostPostano: 21 sij 2010, 21:02 

Pa popis je informativnog karaktera a ne političkog. Njegovi rezultati su ključni i za dugoročno i kratkoročno gospodarsko planiranje užeg ili šireg geografskog područja. A te kvote na temeljima 1991. su u Daytonu usvojene i uzakonjene pa ih valjda nemože nikakav budući popis poništiti.

Vrh

PostPostano: 21 sij 2010, 21:27 

Popis obavezno i to je sigurno, ali kad dodje vrijeme za to ili se prihvate uslovi probosanskih stranaka.

A ti si taj koji će odrediti kada je došlo vrijeme za to i kojeg će se pitati? :rigam
Odjebi s takvim stavom.

Vrh

PostPostano: 21 sij 2010, 21:45 

Pessimus dux je napisao/la:

A ti si taj koji će odrediti kada je došlo vrijeme za to i kojeg će se pitati? :rigam
Odjebi s takvim stavom.

Tacno ja sam taj, koji daje svoj glas tome, istotako kao sto ljudi daju glas Dodiku da unazadi rs i Covicu koji radi na tome da se sto vise Hrvata otseli iz BiH.

Vrh

PostPostano: 21 sij 2010, 22:24 

Nisu probosanske nego probošnjačke stranke.

Ako ovih par milijardi dosad pomoći Sarajevu nisu bili dovoljni za povratak ni tih pola milje neće bit.

Što bi ti? Još apartmana na Bjelašnici?

Popisao ili nepopisao genocid je bio, i baš ga se popisom može dokazat. Ili ga nije bilo?!

Nas je iselilo u postotku najviše pa nas opet zanima, da se znamo postavit za ubuduće.

Najveći problem je popisa nedavno pretvaranje Muslimana u Bošnjake, to je bio kratkovidan potez koji se sad Bošnjacima vraća u glavu. Jamčim da bi na popisu od konstitutivnih naroda bilo najviše Srba u BiH a to nije baš zgodno. A to je tek početak problema, dugo će se oporavljat od greške prije 15 godina.

A RS, pa jedino SDP nešto radi na ukidanju ili transformiranju istoga, dok ovi ostali samo laprdaju a u stvari im ovakvo stanje odgovara, tako ni to nije argument.

Da su probosanske stranke kako ti kažeš, popis bi bio održan jer je proBosancima u interesu da se pokaže da smo u stanju napraviti dogovor i zajedničku normalnu stvar za svaku državu napravit. Ako ga ne bude, što Srbima i odgovara (bez obzira što vi mislili) jer oni znaju da je RS čista, ne treba im dokaz, dakle ako ga ne bude dat ćete još jedan argument kako nikad od BiH države a nikad se ne zna kad će MZ dopizdit i tražit pragmatičnija rješenja od uspostave zajedničke države.

Dakle SDP bi trebao bit za popis, po svemu pa i Bišćanin i Komšić, to što nije pokazuje da nisu probosanska nego ipak probošnjačka stranka.

Vrh

PostPostano: 22 sij 2010, 08:45 

Prvo sam mislio da odbijaju popis zbog nedovršenog povratka i nemogućnosti brojanja ljudi u inozemstvu, ali kada sam vidio koliko se SDA i SBiH opiru izjašnjavanju po nacionalnoj, vjerskoj i jezičnoj pripadnosti -to je implicitno priznanje da projekt "bošnjaštva" nije zaživio, i da je vrlo moguće da ih je strah činjenice da im je nacionalni korpus razbijen na Muslimane, Bosance i Bošnjake.

Vrh

PostPostano: 22 sij 2010, 10:13 

Prvo sam mislio da odbijaju popis zbog nedovršenog povratka i nemogućnosti brojanja ljudi u inozemstvu, ali kada sam vidio koliko se SDA i SBiH opiru izjašnjavanju po nacionalnoj, vjerskoj i jezičnoj pripadnosti -to je implicitno priznanje da projekt "bošnjaštva" nije zaživio, i da je vrlo moguće da ih je strah činjenice da im je nacionalni korpus razbijen na Muslimane, Bosance i Bošnjake.

Ima tu puno istine Ministre, zato jos jednom ponavljam da SDP nije Bosnjacka stranka, nego Bosanskohercegovacka, pa ce sad opet neki ovdje natezati ovo ono aa jooooj

Multi kulti Bosna :aleale

Vrh

PostPostano: 22 sij 2010, 10:30 

Pa sve stranke u BiH su bosanskohercegovacke. Rekao sam ti HSS-NHI, u osnovi slično SDP-u a opet bez jugokomunizma i velikobošnjaštva na što prečesto tukne, mada glume nešto drugo SDP-ovci.

Vrh

PostPostano: 22 sij 2010, 10:38 

Pa sve stranke u BiH su bosanskohercegovacke. Rekao sam ti HSS-NHI, u osnovi slično SDP-u a opet bez jugokomunizma i velikobošnjaštva na što prečesto tukne, mada glume nešto drugo SDP-ovci.

Upravo to drugo je ta razlika.

Vrh

PostPostano: 22 sij 2010, 11:17 

Teoretski svi su za cijelu BiH. I Dodik razmišlja cijelo vrijeme kako što bolje urediti odnose u Federaciji kao i kako je podijelit.

E otprilike se toliko bori i Lagumdžija za cijelu BiH. Nije loše samo svoju avliju gledat jer je država skup avlija.

Meni ide na živce od SDP-a i njihovih "Bosanaca" što općenito glume nešto što nisu.

Vrh

PostPostano: 22 sij 2010, 11:21 

Zapravo, zašto SDA i SBiH jednostavno ne bi onemogućili postojanje kategorija "Muslimani" i "Bosanci" za popis, pa tako riješili taj problem. Ili bi se ovi onda izjasnili kao neopredijeljeni.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 204 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: pakovic, Teuton i 54 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: