HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 30 pro 2024, 19:23.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 2916 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 113, 114, 115, 116, 117  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Poplave u BiH 2014 - 2024.
PostPostano: 11 lis 2024, 01:30 

Speleolozi o akciji spašavanja u Donjoj Jablanici: Pokušavali smo doći do nane. FUCZ nas je prekinuo

Speleološko društvo "HERCEG", Mostar, objavilo je, 10. oktobra, potresan status koji otkriva više detalja o akciji spašavanja koja se provodila na područjima Donje Jablanice nakon tragičnih, katastrofalnih bujičnih poplava u kojima je smrtno stradalo najmanje 20 osoba.

Kako se između ostalog navodi u poruci, koju potpisuje Ivan Marić, Federalna uprava civilne zaštite u jednom je trenutku zaustavila spašavanje.

Njihovu poruku objavljujemo u cijelosti:

Zbog suosjećanja prema svim žrtvama, kako u Donjoj Jablanici tako i u ostalim mjestima, nemilih događaja poplava i odrona, do sada se nismo oglašavali niti postali slike, iako smo bili sudionici timova za spašavanje. Nećemo ni sada objaviti slike jer su mediji svoje obavili. Sada nakon malo odmaka vremena i hladne glave, pokušat ćemo opisati kako je to izgledalo iz naše perspektive i što smo sve doživjeli. U našoj priči nema Supermana niti Batmana"koji sve spašava, dapače ima osjećaj tuge, boli i žala da se možda moglo uraditi malo više boljim menadžmentom. Jedini superjunaci u ovoj objavi su mještani Donje Jablanice koji su uspjeli spasiti sebe ili svoje susjede u prvim kritičnim minutama. Svi mi koji smo kasnije pristizali smo samo pokušavali ugasiti požar koji je izmakao kontroli, a za kojeg su davno prije stečeni svi preduvjeti.

Kao mnogi od nas i mi smo toga kobnog jutra 4. oktobra. dobili poziv u 5:08 sati ujutro iz Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ-a, da se desila katastrofa na području Jablanice. Na moj upit: "Šta se točno desilo?", odgovor je: "Ima mrtvih, zatrpanih, ozlijeđenih, poplave, odroni, katastrofa". Oko 5:15 pozivam HGSS stanicu Mostar i govore mi da su dobili isti poziv i da su pred stanicom. Dva naša člana društva se sastaju u stanici sa pripadnicima HGSS-a Mostar, uzimamo svu potrebnu opremu i polazimo prema Jablanici. Pored standardne opreme sa sobom nosimo i opremu za proširivanje, koja će se pokazati jako ključna kasnije. Za sve koji ne znaju o čemu se radi, to je jedan čitav set posebne opreme koji se koristi u jamama/spiljama za širenje uskih prolaza.

Kada smo došli do Begića mosta uočavamo zaustavljene aute i kamione, te shvatimo da je to otprilike najdalje što ćemo stići sa autima. Zaustavljamo se malo prije restorana Vrelo i čekamo daljnje upute. Ispred nas se vide novonastali slapovi koji se nemilo sručavaju preko ceste u Neretvu, malo dalje od nas je nestala cesta, a čije je mjesto zauzela novonastala bujica. Poviše ceste se vide tračnice u zraku, a iza njih jedno nepregledno bjelilo koje ukazuje na količinu odrona koji se pokrenuo. Malo prije nas su stigli iz ISS-a koji su sa sobom imali dva čamca, te ih spuštaju u vodu i samim time oni i njihovi ljudi postaju operativni, te odlaze do mjesta nesreće.

Bitno je naglasiti da je komunikacija bila jako jako otežana iz više razloga i prema timovima koji su na terenu i prema timovima koji tek trebaju krenuti iz svojih stanica. Nakon meni osobno vječnog čekanja čamca da dođe "odnekud" kako bi nas prebacio do mjesta nesreće, uspijevamo se ugurati u drugoj turi prebacivana ljudi, jer u ovakvim nesrećama svi znamo da je vrijeme najpresudnije.

Kako plovimo prema mjestu nesreće prolazimo kroz stotine metara smeća na površini Neretve. Između drveća odjednom oko nas plutaju lopte, dječje lutke, igračke, papuče, i u tom trenutku shvatite gdje idete i pokušavate sebe pripremiti psihički za prizor koji slijedi. Koliko se god osobno pripremao nisam se mogao pripremiti za prvi prizor razmjere razaranje "jednog odrona". Iskačemo iz čamca i odmah se zaustavljamo nama najbližoj "oštećenoj" kući pokraj koje su mještani. Zašto oštećenoj, jer usporedbi sa ostalima koje se nestale sa lica zemlje ove postoji još dio, iako je kroz nju prošla voda, blato i kamenje. Pitamo mještane što rade, oni nam odgovaraju da je u tom dijelu kuće uvijek spava starica (baba/nena). U toj kući u fizički neoštećenom dijelu je spavala starica, gdje je mulj bio sada skoro do stropa donjeg dijela kuće. U trenutku našeg dolaska sa krampama su mještani pokušali izbiti bočni zid kako bi došli do starice. Mi vadimo našu opremu za proširivanje, u međuvremenu molimo mještane da se sklone, koji bez pogovora slušaju i puštaju nas da radimo.

U roku od 15 minuta pravimo dvije rupe na bočnom zidu i spuštamo nivo mulja za cca 20 cm. Zatim uzimamo opet opremu da napravimo novu rupu kako bi nastavili sa ispuštanjem mulja. U tom trenutku netko me kucka po leđima, okrećem se jer ne čujem zbog čepova u ušima i pokazuje mi da prekinem sa radom. Zbunjen, vadim čepiće i pitam šta se događa, govore mi da FUCZ daje naredbu kako se svi trebamo sklonimo. Ništa ne razumijem, jer nisam čuo početak razgovora, pitam u čemu je problem, odgovara mi da će puštati novonastalo jezero iznad, i da smo u opasnosti da se moramo skloniti. Postavljam pitanje da li mogu dobiti još 20 minuta vremena da dođemo do starice, odgovara mi: "Rekao da se svi moramo skloniti".

More pitanja mi se vrti u glavi: "Ako znamo da je tu osoba, zar ne bi to trebao biti prioritet, a ne ispuštanje jezera koje će trajati satima (kasnije se ispostavilo da je trajalo skoro 24h). Ne samo to, što ako je kojim slučajem neka osoba preživjela ispod silnih ruševina nizvodno od jezera, ti ih ideš potopiti još jednom? Između ostalih i ova starica, sada možemo doći do nje, a poslije toga? Kad smo počeli prikupljati našu opremu jedan momak kraj nas drhtavim glasom izgovara: "Ljudi, hvala vam". Zbog silnih emocija koje su vladale kod svih, i napetog stanja zbog same situacije, odlučujemo se povući u nadi da će nas angažirati kasnije. To čekanje kasnije se odvilo tako da FUCZ, koji je valjda predvodio čitavu akciju, rekao da će se oni dalje nastaviti sami i da ostali timovi nisu potrebni. I poslije nekoliko dana još uvijek mi je starica u glavi, i ne samo ona neko i drugi do kojih smo možda mogli doći našom tehnikom proširivanja, ali jednostavno nismo dobili ni vremena ni prostora.

Jednom davno sam čuo izreku koja kaže: "Čovjek i magarac su pametniji, nego sam čovjek". Da se neko ne bi uvrijedio, ja sam u ovoj priči magarac. Još jednom ponavljam, jasne su mi bile emocije, revolti, osjećaj nemoći i tako dalje, sve je to ljudski, i ljudski je griješiti, samo se nadam da će nam ovo svima biti lekcija za bolje i uspješne uspostavljanje nekog kriznog menadžmenta, koji bi u svakom trenutku znao s kim, sa čim i gdje raspolaže kao i sa resursima koju nude i sve ostale ne vladine organizacije.

Ovim tekstom ukazujemo na hitnost postojanja nekog kriznog menadžmenta koji će upravljati u ovakvim ili sličnim situacijama. Na terenu je to izgledalo kaotično, puno različitih timova, nitko ne zna tko je sve točno na terenu, tko sa kim upravlja, tko kome naređuje itd. Nadalje potrebno je znati sa kojima resursima i ljudstvom se raspolaže, a ne stihijski ili na "ho-ruk" se ljudi dignu, pa tko šta uradi, valjda ispadne dobro. Nažalost ovo nam je svima jedna loša škola, ali pametan iz grešaka uči. Valjda ćemo biti dovoljno pametni da težimo istom rješenju jer imamo zajednički cilj.
Ivan Marić"

Iz FUCZ-a se još nišu oglašavali o ovim navodima.

https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna- ... ium=Uvod_1

Ovo bi vrlo lako mogla biti tema sama po sebi. Ali ako je ovo točno, a ne vidim ni jedan razlog zašto bi ovi ljudi ovo izmislili, onda je život u tzv Bejha život na vlastitu odgovornost. Nadam se da će HR dijelovi tzv federacije izvući pouke iz ovoga i imati organizirane timove bez obzira na FUCZ i slične zajebancije. Prvo ono sa psima, pa sad ovo je dovoljno da se diskvalificiraju kao ozbiljna služba.

Vrh

PostPostano: 11 lis 2024, 08:36 

zakon i pravila u ovakvim i slicnim situacijama je jasan, ne moze u spasavanje ljudi i dobara prije javnih sluzbi citaj federalne i kantonalne policije, civilne zastite i drugih ici privatna udruzenja speologa,rafting klubova i slicno, pa ona budala nihad alickovic pokusao je isti dan sa mini bagerom da kao nesto cisti, rasciscava, pravila su jasna, osiguranje prostora da neko dodatno ne nastrada pa sve ostalo poslije

jednom cete platiti ceh ...

Vjerski program nije obrazovni program i tačka !

Vrh

PostPostano: 11 lis 2024, 09:01 

Postaje jasno i zašto nisu dozvolili pristup psima.

1062 of 2558 - 41.52%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 11 lis 2024, 09:03 

LakePlacid je napisao/la:
zakon i pravila u ovakvim i slicnim situacijama je jasan, ne moze u spasavanje ljudi i dobara prije javnih sluzbi citaj federalne i kantonalne policije, civilne zastite i drugih ici privatna udruzenja speologa,rafting klubova i slicno, pa ona budala nihad alickovic pokusao je isti dan sa mini bagerom da kao nesto cisti, rasciscava, pravila su jasna, osiguranje prostora da neko dodatno ne nastrada pa sve ostalo poslije

Da naravno, osiguranje da netko dodatno ne nastrada, pa onda pustili jezero da podave one koji su eventualno još živi bili. :zubati

Za ovo bi netko mogao odgovarati i kao ubojstvo.

1062 of 2558 - 41.52%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 11 lis 2024, 14:27 

Zanimljivo Sveti Jakov je izdržo i bujicu i kamenje...

slika

Vrh

PostPostano: 13 lis 2024, 10:32 

Ima li netko da stavi čitavi tekst iz današnjeg Jutarnjeg o poplavama u Jablanici. Govori i o vlasniku nelegalnog kamenoloma.

Vrh

PostPostano: 13 lis 2024, 11:58 

Ova blokada i gradnja nove željeznice na nekim dionicama, bi trebala inspirirati raspravu za gradnjom dodatnih kilometara željeznica u Federaciji.

Mislim da bi to bio ogroman plus, da neka vlada iza sebe ostavi 20-30km dužu željezničku mrežu.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 13 lis 2024, 15:32 

Robbie MO je napisao/la:
Ova blokada i gradnja nove željeznice na nekim dionicama, bi trebala inspirirati raspravu za gradnjom dodatnih kilometara željeznica u Federaciji.

Mislim da bi to bio ogroman plus, da neka vlada iza sebe ostavi 20-30km dužu željezničku mrežu.

Tuzla-Sarajevo? :)

'Ko te ne zna, a ne voli !

Vrh

PostPostano: 13 lis 2024, 15:51 

Citat:
Željeznice Federacije BiH od 01. augusta BH Vozom će povezati Sarajevo, Tuzlu i Banju Luku. Ovo je saopćila Uprava Željeznica FBiH nakon uspješno okončanih neophodnih priprema i postignutog sporazuma sa Željeznicama RS.

„Ovo je prvi put da Tuzla bude povezana željezničkim putničkim saobraćajem sa Banjom Lukom. Mi na ovaj način, modernim „Talgo garniturama“ povezujemo tri najveća centra u državi. Ranije smo BH Voz stavili u promet prema Zenici i Doboju, a nešto kasnije prema Mostaru i dalje prema jugu. Ostaje nam da završimo projekat elektrifikacije dijela pruge u Krajini i na taj način povežemo i Bihać sa glavnim gradom i regionalnim centrima. To bi značilo konačno i potpuno uvezivanje putničkog željezničkog saobraćaja u državi“, izjavio je Enis Džafić generalni direktor Željeznica FBiH.

Ovim se u saobraćaj uvodi BH Voz na relaciji Sarajevo-Doboj-Banja Luka, kao i lokalni putnički vozovi na relaciji Doboj-Tuzla-Doboj, koji će ostvarivati veze sa Sarajevom i Banjom Lukom

Jel ovo u pogonu?

Vrh

PostPostano: 13 lis 2024, 22:08 

slika

Vrh

PostPostano: 13 lis 2024, 22:14 

Bude li se nakon ovoga bolje pratila i sprijecavala nelegalna sjeca i nelegalni kamenolomi u Jablanici, ode 50 % "ekonomije" u pm.

Vrh

PostPostano: 13 lis 2024, 22:19 

Salivator je napisao/la:
Robbie MO je napisao/la:

Imamo mi svojih prioriteta. Ali da, 10 km nama 10 km Bošnjacima.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 13 lis 2024, 22:23 

Prije ce Indija napraviti bazu na Mjesecu, nego muslimani 10 km nove pruge.

Vrh

PostPostano: 13 lis 2024, 22:27 

Muslimanima gori tlo pod nogama jer rude, sirovine i tehnika koja im treba za tešku industriju od koje žive ne dolazi uopće ili ne dolazi u potrebnim količinama. Mislio sam da će im to sahraniti manje firme koje ionako posluju na rubu profita, a sad vidim i da su im stupovi ekonomije u pitanju. I mrtvi ugljen su dovlačili preko Ploča. Uglavnom, poznavajući “brzinu” kojom operiraju smiješi im se krvava zima. Doduše, za 50% odluka se pitaju i federalni partneri koje ne mogu vidjeti nacrtane, ali što im je tu im je. Godine nerada i lopovluka kod izgradnje infrastrukture dolaze na naplatu.

Vrh

PostPostano: 14 lis 2024, 00:32 

espresso je napisao/la:
slika

Super, sad će si još i hidroelektranu uništiti.

Vrh

PostPostano: 14 lis 2024, 08:49 

Robbie MO je napisao/la:
Salivator je napisao/la:

Karta lijepo prikazuje dinarsku konfiguraciju terena, ne znam gdje bi namaknuli tih 10 km.

Da povežemo HBŽ i ZHŽ?

slika

Vrh

PostPostano: 14 lis 2024, 09:42 

Robbie MO je napisao/la:
Salivator je napisao/la:

Kod autocesta dodatnih 20-30 km može imati smisla i kad nije gotova cijela autocesta, kad prođu novu dionicu, auti se spuste na neku od postojećih običnih cesta.

Gradnja samo komada pruge od 20-30 km, ako nije gotova cijela pruga, nema nikakvog smisla, ne može vlak proći tu dionicu i onda nastaviti starom cestom.

Ako se sagradi samo 20-30 km, onda će hrđati dok se ne sagradi cijela pruga.

Vrh

PostPostano: 14 lis 2024, 09:42 

Preko Travnika i Livna prema Splitu.

Vrh

PostPostano: 14 lis 2024, 09:46 

Popunimo prazninu između Knina i Mostara. Inžinjersko postignuće stoljeća, turistički biser Europe :)

Vrh

PostPostano: 14 lis 2024, 09:48 

Zenica - Travnik bi sigurno valjala. U današnje doba vlakova na baterije nije nužno ni puno infrastrukture pravit, samo tračnice položit.

slika

Vrh

PostPostano: 14 lis 2024, 09:49 

Mostar - Dubrovnik je sito dobar smjer. Sve su to pruge koje su bile i koje su ukinute. I sva ta ukidanja su utjecala na nestajanje Hrvata u BiH.

Vrh

PostPostano: 15 lis 2024, 02:13 

Sveti kamenjar

Vrh

PostPostano: 15 lis 2024, 02:16 

Junuz Djipalo je napisao/la:
”.. samo tračnice položit.

“Samo”?

Ono… :blink

Jašta će.

Vrh

PostPostano: 15 lis 2024, 02:37 

Forenzičari su otkrili da niti jedna žrtva nije preminula zbog utapanja, već su svi nastradali od gušenja zemljom i muljem ili uslijed mehaničkih ozljeda izazvanih padanjem stijena i drugih materijala.

Pokoj im dušu.

Vrh

PostPostano: 15 lis 2024, 08:27 

Shchepo je napisao/la:
Prije ce Indija napraviti bazu na Mjesecu, nego muslimani 10 km nove pruge.

Tako nekako. Budimo malo realni, i ovo malo šta imaju infrastrukture gradili su im i plaćali drugi.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 2916 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 113, 114, 115, 116, 117  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Banya, korne, Robbie MO i 30 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: