HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 16 tra 2024, 15:31.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 84 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Potvrđena optužnica protiv Nasera Orića
PostPostano: 22 ožu 2016, 18:02 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 30 svi 2009, 22:01
Postovi: 19705
Citat:
Danas nastavak suđenja Oriću

Pred Sudom BiH danas će biti nastavljeno suđenje ratnom komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću i pripadniku te vojske Sabahudinu Muhiću, optuženim za ubistvo trojice zarobljenih Srba 1992. godine na području Srebrenice i Bratunca.

slika

U nastavku suđenja trebalo bi da budu saslužana dva svjedoka Tužilaštva BiH.

Zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH koji nosi oznaku "O1" rekao je na ročištu 8. marta da u iskazima, koje je ranije dao Agenciji za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ i Tužilaštvu BiH u vezi sa ubistvima srpskih zarobljenika na području Bratunca i Srebrenice, iz straha nije spominjao optužene Orića i Mehića.

U nastavku unakrsnog ispitivanja odbrane, svjedok je tada putem video-linka iz Beograda rekao da su se Orića svi bojali, a da je Muhić bio "njegova jedina podrška u ratu", zbog čega se on i njega bojao, iako ga je od ranije lično poznavao.

Svjedok je potvrdio da su za smrt Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića odgovorni Orić i Muhić i tako promijenio iskaze koje je dao 2003. i 2014. godine, u kojima ih tada nije pominjao.

Kako bi potvrdio vjerodostojnost svjedoka, tužilac Miroslav Janjić ga je upitao da li je u proteklom ratu izgubio nekog bližeg člana porodice, na šta je svjedok odgovorio da su njegovog člana porodice, koji je imao samo 16 godina, ubili pripadnici Vojske Republike Srpske.

Sud BiH potvrdio je 9. septembra prošle godine tri tačke optužnice protiv Orića i Muhića za zločine nad ratnim zarobljenicima, odnosno da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Izvor: SRNA

Izvor: http://www.rtvbn.com/379183/Danas-nastavak-sudjenja-Oricu

_________________
Smrt fašizmu! Sloboda ili smrt! Slava Rusiji! Denacifikacija Ukrajini!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Potvrđena optužnica protiv Nasera Orića
PostPostano: 31 svi 2016, 20:26 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 30 svi 2009, 22:01
Postovi: 19705
Citat:
Svjedok na suđenju Oriću: Pronašli smo tijelo Milutina Miloševića

slika

Svjedok Tužilaštva BiH Asim Mehić rekao je danas u Sudu BiH da je 1992. godine sa nekoliko mještana sela Lolići kod Srebrenice pronašao u rijeci tijelo Milutina Miloševića, čije su ruke bile vezane žicom koja je na drugom kraju bila zakačena za drvo.

Na suđenju ratnom komandantu Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću i pripadniku ove vojske Sabahudinu Muhiću za zločine nad srpskim zarobljenicima na području Srebrenice 1992. godine, Mehić je potvrdio da je Miloševićevo tijelo bilo očuvano, da je vidio povredu na čelu, te da nije vidio da je tijelo bilo ispresijecano rafalima.

“Uz pomoć žice smo ga dovukli na obalu i pokopali petnaestak metara od rijeke”, naveo je Mehić i dodao da nije poznavao Miloševića, ali da ga je vidio jednom kada je dolazio u selo.

Mehić je dodao da u Lolićima nije vidio Orića i da “tada nije znao ni da on postoji”. On je potvrdio da je Orića vidio 1993. godine u Srebrenici, a da Sabahudina Muhića uopšte ne poznaje.

Svjedok Tužilaštva BiH Radmila Nikolić Milošević istakla je da je za nestanak strica Milutina Miloševića saznala u večernjim časovima 29. maja, u očevoj kući u Kravici, gdje je bila sa dvojicom braće i sestrom.

Miloševićeva je navela da su sutradan otišli prema Sandićima i da je njen otac sa brda dozivao komšije i molio ih da ne ubiju Milutina.

“Posredstvom megafona čuo se odgovor `Dođi da ga vodiš. U sigurnim je rukama ali će ga ubiti Naser, Muhić i neki Omerović ako ne predaju neke račune. Ako ne ubiju jednog Miloševića, ubiće drugog`”, prisjetila se Miloševićeva i dodala da je njen stric bio načelnik policije u Bratuncu.

Ona je tokom unakrsnog ispitivanja potvrdila da je davala izjave u kući i policiji u Bratuncu.

Nakon predočavanja njenog iskaza iz 2009. godine iz policije, ona je potvrdila da ga je potpisala, ali nije znala da odgovori zašto nije navedeno ništa o dovikivanju i megafonu, niti je spominjala Orića i Muhića.

U izjavi, koju je citirala Orićev branilac Lejla Čović, Miloševićeva je navela da joj je jedna žena iz Lolića, koja je tada došla u selo, rekla da je Milutin ranjen i da ga je liječio Meho Omerović u svojoj kući, a da ga je ubio Mehmed Omerović zvani Medo.

Nakon 10 mjeseci, kako je istakla, prisustvovala je ekshumaciji tijela ubijenog strica, navodeći da je tijelo bilo u fazi raspadanja i da nije imao ruke do lakata.

Naser Orić i Sabahudin Muhić optuženi su da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenika srpske nacionalnosti – Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Nastavak suđenja zakazan je za 7. jun, kada će biti saslušana dva svjedoka Tužilaštva BiH.

Izvor: http://www.atvbl.com/svjedok-na-sudenju-oricu-pronasli-smo-tijelo-milutina-milosevica/

_________________
Smrt fašizmu! Sloboda ili smrt! Slava Rusiji! Denacifikacija Ukrajini!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Potvrđena optužnica protiv Nasera Orića
PostPostano: 07 lip 2016, 16:21 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 30 svi 2009, 22:01
Postovi: 19705
Citat:
Suđenje Oriću- Potvrđeno da je Mitar Savić pogođen u glavu

U Sudu BiH danas je nastavljeno suđenje ratnom komandantu tzv. Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću i pripadniku te vojske Sabahudinu Muhiću za zločine nad srpskim zarobljenicima na području Srebrenice 1992. godine.

slika

Stojanka Savić danas je kao svjedok Tužilaštva BiH svjedočila o pogibiji supruga Mitra koji je poginuo 14. oktobra 1992. godine prilikom napada na Bjelovac u mjestu Kunjerac gdje je bio raspoređen da čuva bazene za vodu.

- Izvjesni Zoran kojem ne znam prezime, a koji je sa njim bio u rovu, ispričao mi je da je Mitar ostao na mjestu mrtav, nakon pucnja u glavu. Razgovarala sam sa njim 15 dana nakon događaja, bila su ukupno četiri čovjeka u rovu, a prema toj priči, drug koji je sa njim bio u rovu je rekao da on uzme mitraljez u ruke, nakon čega je usmrćen iz vatrenog oružja - navela je Savićeva.

Ona je rekla da je, prema tim saznanjima, kao i prema informacijama u medijima, optuženi ispalio rafal u njega.

- Nakon dva mjeseca je pronađen, u ambulanti je izvršena obdukcija koja je potvrdila Zoranovu izjavu, da je pogođen u glavu - naglasila je Savićeva.

Odbrana optuženih najavila je da će u svoju korist predstaviti ljekarske protokole iz ambulante koji su se nalazili u Hagu, kao materijalne dokaze.

Slađana Bajić, drugi svjedok Tužilaštva BiH, danas je odustala od svjedočenja zbog teške tragedije u kojoj je izgubila najbliže članove porodice i psihološki lošeg stanja.

Nastavak suđenja zakazan je za 28.jun kada će Tužilaštvo BiH ispitati dva nova svjedoka.

Naser Orić i Sabahudin Muhić optuženi su da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenika srpske nacionalnosti - Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Izvor: http://lat.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=205162

_________________
Smrt fašizmu! Sloboda ili smrt! Slava Rusiji! Denacifikacija Ukrajini!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Potvrđena optužnica protiv Nasera Orića
PostPostano: 20 lis 2016, 14:52 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
ISIL style.

Citat:
Mustafić: Orić mi je lično ispričao da je ubio Slobodana Ilića

N.N. 18.10.2016 16:55 114

SARAJEVO - Svjedočenjem Ibrana Mustafića u Sudu BiH nastavljeno je suđenje komandantu bivše Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću i pripadniku te vojske Sabahudinu Muhiću za zločine nad ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti na području Srebrenice 1992. godine. Orić i Muhić optuženi su da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića. Na suđenju za ratni zločin počinjen u selima oko Srebrenice i Bratunca, Mustafić je izjavio da mu je optuženi Naser Orić rekao da je "preklao zarobljenika Slobodana Ilića".

Mustafić je naveo da mu je Orić, u stanu koji je koristio u Srebrenici, ispričao svoju ulogu i način likvidacije Slobodana Ilića. - Bahato mi je ispričao da je likvidirao Ilića. Rekao je da je on njemu dopao u grupi zarobljenika i opisao način kako je to izvršio. Udario ga je u oko. Ilić je imao bradu i nije puštao krike, pa je Orić rekao da je osjetio strah i onda ga preklao - rekao je Mustafić.

On je dodao da je tu bio i njegov brat, koji je ubijen kada je Srebrenica pala u julu 1995. godine. Ovaj razgovor s Orićem, kako je naveo, bio je 27. maja 1993. godine. Mustafić je rekao za Orića da je mislio da ga poznaje, ali da više nije siguran. Potvrdio je da su u srodstvu i da nisu u svađi. Mustafić je rekao da je u isturenom štabu za Srebrenicu u Tuzli, na papiru koji mu je pokazao Mirsad Mustafić pisalo da su likvidirani zarobljenici Slobodan Ilić – sudija iz Srebrenice, Branko Simić, Petko Simić, Mijo Rodić i bolničarka Rada.

Svjedok je kazao da mu je i stric Enes Mustafić, kojeg su zvali Ibrahim, a koji je bio vozač pri Štabu TO u Srebrenici, ispričao da mu je Orić naredio da kamionom vozi zarobljenike iz zatvora u Srebrenici na deponiju u Zalazje. Mustafić je naveo da je Ibrahim vidio “pir i masakr“, uplašio se i pobjegao nazad u Srebrenicu. Na veliki broj pitanja koja su postavljana svjedoku reagovao je predsjedavajući Sudskog vijeća Šaban Maksumić, govoreći mu da odgovara kratko.

Neka od postavljenih pitanja je sudija Maksumić zabranio. Јedno od njih je invaliditet svjedoka, koji je ranije bio sto procentni, a sada je, prema nalazu vještaka, 60 posto. Tokom svjedočenja Mustafića vladao je veliki interes javnosti, među kojima su žrtve i bošnjačke i srpske nacionalnosti. Nastavak suđenja zakazan je za 1. novembar, kada su planirana tri svjedoka. (RTRS)


_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Potvrđena optužnica protiv Nasera Orića
PostPostano: 08 svi 2018, 12:08 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 30 svi 2009, 22:01
Postovi: 19705
Novo sudjenje Naseru Oricu?

http://lat.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=297523

:biceovodobro

_________________
Smrt fašizmu! Sloboda ili smrt! Slava Rusiji! Denacifikacija Ukrajini!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Potvrđena optužnica protiv Nasera Orića
PostPostano: 04 lip 2018, 15:27 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 srp 2017, 10:10
Postovi: 37650
Ukinuta oslobađajuća presuda Naseru Oriću!
https://www.nezavisne.com/novosti/bih/U ... icu/481939

Sumnjam da ce ga osuditi al nek se koprca, nek nema mira dok je ziv.

_________________
Srbi su mali narod sa karakterom super sile.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Potvrđena optužnica protiv Nasera Orića
PostPostano: 04 lip 2018, 16:46 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 18 sij 2014, 16:10
Postovi: 15091
Lokacija: Pod kraljevskim Srebrn'kom
Kad Mladića izruče BIH tad će i nasera Srbiji.

_________________
Dušom i krvlju iskupit ćemo te, o Al-Aksa!
Bi ruh bi dam nafdika ya Aqsa” By our souls, by our blood, all for you oh Al-Aqsa


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Potvrđena optužnica protiv Nasera Orića
PostPostano: 04 lip 2018, 17:54 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 04 tra 2018, 20:06
Postovi: 211
Daleka prošlost i pred-izborna zabava za sluđene Srbe iz entiteta RS. Taman da ga i osude, ništa se mijenja na karakteru rata i odnosu 1:7 u njihovu "korist".
Propala vlast trza nogicama.

_________________
Bošnjo - još više Bosanac. Biram koaliciju DF-GS na izborima. Drugovima iz SDP-a vrata su uvijek otvorena. Aj zdravo ...


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Potvrđena optužnica protiv Nasera Orića
PostPostano: 04 lip 2018, 17:56 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 srp 2017, 10:10
Postovi: 37650
DF Sarajevo je napisao/la:
Daleka prošlost i pred-izborna zabava za sluđene Srbe iz entiteta RS. Taman da ga i osude, ništa se mijenja na karakteru rata i odnosu 1:7 u njihovu "korist".
Propala vlast trza nogicama.


U pravu si.
Nista ne mjenja cinjenicu da je Srebrenica srpska a omjer 49:24.
Naser ko Naser, gubitnik koji ce se cijeli zivot provlaciti po zatvorima i sudovima.

_________________
Srbi su mali narod sa karakterom super sile.


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 84 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: crni_bombarder i 85 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO