HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 05 ruj 2025, 21:57.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 986 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 40  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Presuda Karadžiću
PostPostano: 26 ožu 2016, 18:37 

Citat:
Vučić: Presude kao Karadžićeva nisu dovele do pomirenja

slika

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da on vodi Vladu koja ne razlikuje zločin i zločince po imenu i prezimenu, već samo po tome da li je neko zločin počinio, ocijenivši da presude poput one izrečene prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću nisu dovele do pomirenja.

On je, povodom presude prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću u Haškom tribunalu, istakao da je važnije govoriti o ljudskim žrtvama, patnji i pomirenju, a ne o pravno-političkim konsekvencama koje bi ta presuda mogla da donese.

On je dodao da ni dvije decenije od Dejtonskog sporazuma Srbi i Bošnjaci nisu bliži jedni drugima, niti su presude, poput one Karadžiću, dovele do pomirenja.

Vučić je naglasio da se zaboravlja da je Srbija prva koja je uhapsila one koje su izvršili zločin u Srebrenici, i da je jedina država u regionu koja je pohapsila one koji su počinili zločin u njeno ime, napomenuvši da nije primijetio da su to činile druge zemlje. “Mi na taj način pokazujemo veličinu našeg naroda i ozbiljnost vlade”, poručio je premijer.

Vučić je, odgovarajući na pitanje da li je poslije presude Karadžiću, u kojoj piše da se u Srebrenici dogodio genocid, došlo vrijeme da i Srbija taj zločin tako okvalifikuje, takođe, istakao da oni koji insistiraju na tome ne žele da čuju suštinu, niti da razmišljaju o pomirenju, već samo o nečijem kažnjavanju.

“Važno je da pokažemo pijetet prema svim srebreničkim žrtvama, da znamo kakav je zločin počinjen, da o tome govorimo i da se to ne krije. Ali, treba govoriti i o zločinima nad našim narodom. Ne želim da pravim nekakve jednačine, ali mislim da oni koji insistiraju i stalno ponavljaju tu mantru kojom bi da izazovu drugačije pravno-političke posledice i ne žele da čuju suštinu i da razmišljaju o pomirenju, budućnosti, već o nečijem kažnjavanju”, rekao je Vučić.

Upitan da prokomentariše da se njegove dobronamjerne poruke o poštovanju Dejtonskog sporazuma nedobronamjerno dočekuju u BiH, Vučić je rekao da je Vlada Srbije najtačnije i najpreciznije, mnogo bolje nego neki evropski zvaničnici komentarisala presudu Karadžiću.

“Važno je da se Srbija odredi prema svim zločinima, a Srbija to juče jasno uradila”, naglasio je premijer Vučić.

On je ukazao da su čak i međunarodni zvaničnici tu presudu, koja još nije pravosnažna, komentarisali, što, kako je primijetio, nije rješenje.

Vučić je pojasnio da ne želi da komentariše pojedinačne presude, već da je o presudi Karadžiću govorio u regionalnom političkom kontekstu.

“Govorili smo o sveukupnom regionalnom političkom kontekstu, na to imamo pravo. Želimo staibilnost i mir. Mislite da nisam mogao da /predsjedavajući Predsjeništva BiH/ Bakiru Izetbegoviću odgovorim oštro, ali neću, jer vodim računa i o Srbima u Republici Srpskoj i o Srbima koji žive na drugim teritorijama, ali i o Bošnjacima u Srbiji i u BiH”, naveo je premijer Srbije.

On je dodao i da mu se čini da njegov ton nekima nije dovoljno pomirljiv i da neki smatraju da treba da učestvuje u gaženju sopstvene zemlje.

“To nećete nikada doživeti, jer neću da učestvujem u nipodaštavanju i ponižavanju Srbije, da bi me neko spolja tapšao po ramenu i rekao da je urađena velika stvar”, poručio je Vučić.

Izvor: http://www.atvbl.com/vucic-presude-kao-karadziceva-nisu-dovele-pomirenja/

Vrh

PostPostano: 26 ožu 2016, 18:39 

Leeroy Jenkins je napisao/la:

Ne znam za druge ja ne trasiram nista, samo je malo mucno to gadjanje tudjim zrtvama i procentima, a sama rec genocid je na ovom forumu toliko puta pomenuta, s jedne strane forsirana s druge izrugivana da je dozivela potpunu devalvaciju.

Mora biti izrugivana jer to je CNN genocid (pod CNN podrazumijevam širi kontekst) tako da ga je CNN devalvirao a ne mi, gospodine Lerooy.

Vrh

PostPostano: 26 ožu 2016, 18:39 

Citat:
Vulin: Izetbegović da uči od Vučića

slika

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da bi predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, umjesto što kritikuje premijera Srbije Aleksandra Vučića, trebalo od njega da nauči kako se poštuje svoj narod i žrtve svakog drugog naroda i kako se grade dobrosusjedski odnosi.

Vulin je istakao da Izetbegović treba da se podsjeti da je on, prema Dejtonskom sporazumu, samo predstavnik jednog od konstitutivnih naroda u BiH i da ne može govoriti u ime BiH.

“Zaista ne razumem kako Izetbegović misli da saradnja bude bolja i da odnosi budu bolji ako će nastupati sa stavovima dela bošnjačkog naroda u ime svih. Dejtonska BiH nije tako uređena, ona ne daje nijednom pojedincu, čak ni jednom narodu, da govori u ime ostalih naroda”, rekao je Vulin novinarima u Kragujevcu.

On je naveo da bi Izetbegović, ako želi da zaštiti svoj narod, trebalo da nauči nešto od Vučića, da vidi kako Vučić dostojanstveno brani svoj narod, a pritom ne vrijeđa nikoga, prenose beogradski mediji.

Izetbegović je juče izjavio da bi Vučić mogao da utiče da se u jednom pozitivom smislu poprave odnosi između Bošnjaka i Srba.

“Bilo bi dobro da svi iščitamo presudu Radovanu Karadžiću, da se suoče i u BiH i u Srbiji sa onim šta je bilo”, rekao je Izetbegović.

Izvor: http://www.atvbl.com/vulin-izetbegovic-da-uci-od-vucica/

Vrh

PostPostano: 26 ožu 2016, 18:41 

Citat:
Krajišnik: Znam da Karadžić nije kriv

slika

Bivši predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik izjavio je da je presuda prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom veliko iznenađenje i nepravda, te se nada da će ga u žalbenom postupku podržati institucije Srpske.

Krajišnik je rekao da je presuda iznenađujuća jer je srpska strana očekivala da će Karadžić biti oslobođen, dok je druga strana očekivala doživotni zatvor.

“Nepravedna je zbog toga što ja znam da Karadžić nije kriv i cijela njegova optužnica osim, dijela koji se odnosi na Srebrenicu, bila je kod mene. Mnogi su vidjeli da ima mnogo neargumentovanih obrazloženja za određene stvari”, rekao je Krajišnik novinarima u Brodu.

On je dodao da je najvažnije utvrditi istinu, ali ne na pretpostavkama koje se zasnivaju na, kako je rekao, nedefinisanim izjavama.

“Imao sam priliku da razgovaram sa tadašnjim povjerenikom za Srebrenicu Miroslavom Deronjićem koji mi je rekao da je morao na nekoga nešto da svali jer je trebalo da odgovara, a da je uvjeren da Karadžića nikada neće uhapsiti”, rekao je Krajišnik.

Prema njegovim riječima, sud je morao da ima argument da se ne može na osnovu dešifrovanih izjava tvrditi da je Karadžić znao šta se dešavalo u Srebrenici u julu 1995. godine.

“Sigurno nije znao šta se dešavalo u Srebrenici jer bi u razgovoru sa mnom mogao da mi ispriča neke stvari koje bi bile kompatibilne sa onim što se desilo”, rekao je Krajišnik.

Izvor: http://www.atvbl.com/krajisnik-znam-da-karadzic-nije-kriv/

Vrh

PostPostano: 26 ožu 2016, 18:51 

Eto tko je na vlasti u Srbiji. Vulin i Vučić. Dva Orka iz Mordora. I naravano da neće na takav način doći do napretka. Vučić se obuko u janjeće krzno pa misli da se ne vidi kako iza naumpanih čuba vire očnjaci.

Mislim taj je čovjek najopasniji po samu Srbiju. Kakvu je diktaturu tamo zaveo, polupismeni šljam je zauzeo svu vlast, oni Slobini su bili akademici za ove I Sloba najjači srpski političar od Nikole Pašića., al tko će to objasniti krkanima sa Romanije koji misle da se politka vodi uz krkanje ždranje i pucanje u vazduh. Sloba je napravio RS, nije Radovan.

Da je ova garnitura političara bila na vlasti u Srbiji nikakve tzv RS ne bi bilo.

Srbiju polako pretvaraju u veliki kriminalni kvart, u obični noćni bar gdje su samo kriminalci i animir dame.

Sami pogled na njegovu jeftinu patetiku i pozu samožrtvovanja govori da je to opasan čovjek. Ali po Srbiju. Ne može on na van ništa. Ali Srbiju može totalno sjebat.

I nešto su mi se previše uzjebali oko ove presude. Već je treći dan. prošo voz. Pa zna se da haški sud ne sudi državama ni institucijama. Čak ni tvorevinama poput tzv RS. čemu toliko uzjebavanje. Aj da je bio osuđen za genocid u ovih 7 općina još bi i razumio. Presuda na 40 godina bez presude za genocid u cijeloj tzv RS je politička pobjeda vaša Srbi. Nema se tu što vrdat kad je tako.

nego Vlado, ti si ko neki radikal srpski. Pa kako bi ti živio uz Sarajku. Bil se morala posrbit, ne kužim kako bi ti trpio takvo što pored sebe, sa tako radikalnim stavovima.

Zbog Eline i bokala vina
zapalit ću Krajinu do Krima

Zapalit ću dva-tri ruska štaba
da ja nisam dolazio džaba

Vrh

PostPostano: 26 ožu 2016, 18:57 

Lokacija: Folklorni srboćetnik, praktični muslimanski Bunjevac
Inkvizitor je napisao/la:
Sami pogled na njegovu jeftinu patetiku i pozu samožrtvovanja govori da je to opasan čovjek. Ali po Srbiju. Ne može on na van ništa. Ali Srbiju može totalno sjebat.

Da, nazalost ovako je.

Vrh

PostPostano: 26 ožu 2016, 19:19 

nego Vlado, ti si ko neki radikal srpski. Pa kako bi ti živio uz Sarajku. Bil se morala posrbit, ne kužim kako bi ti trpio takvo što pored sebe, sa tako radikalnim stavovima.

Nisam ja nikakav srpski radikal već salonski četnik. :D

Kad se dvoje vole, sve drugo padne u drugi plan. :)

U nekim mikrosredinama se nešto drugačije gleda na nacionalizam. U gradu u kome ja živim, nije neobična pojava da najveći nacionalisti piju pivo u istom kafiću sto do stola. Isto je i sa brakovima. Ne gledamo na nacionalizam kao na bolest pošto u suštini nacionalizam nije bolest već ekstrem koji se može tolerisati ukoliko nije riječ o šovinizmu, fašizmu i drugim sličnim ideologijama. Prirodno je da ona voli muziku Dina Merlina, navija za FK Željezničar i baščaršiju, kao što i ja volim stihove Alekse Šantića, navijam za FK Partizan i volim da jedem Karađorđevu šniclu.

Vrh

PostPostano: 26 ožu 2016, 19:27 

Vladimir RUS je napisao/la:

:laugh

Nema dalje, zatvarajte forum. Za ovih 6 godina boravka na forumu pročitao bih ponešto čemu bih se odvalio od smeha ali ovo je plafon i ove domete niko neće dostići, posebno kad se uzme u obzir da je izašlo iz pera gospodina Vladimira :D

Vrh

PostPostano: 26 ožu 2016, 19:34 

U nekim mikrosredinama se nešto drugačije gleda na nacionalizam. U gradu u kome ja živim, nije neobična pojava da najveći nacionalisti piju pivo u istom kafiću sto do stola. Isto je i sa brakovima. Ne gledamo na nacionalizam kao na bolest pošto u suštini nacionalizam nije bolest već ekstrem koji se može tolerisati ukoliko nije riječ o šovinizmu, fašizmu i drugim sličnim ideologijama. Prirodno je da ona voli muziku Dina Merlina, navija za FK Željezničar i baščaršiju, kao što i ja volim stihove Alekse Šantića, navijam za FK Partizan i volim da jedem Karađorđevu šniclu.

Čuj njega salonski četnik. Pa ta titula je odavno Džoniju data. Ne otimaj.

nego reci mi kad bi ti sa Sarom uspostavio neki odnos bil ti nju gledao kao ratni plijen, ono tako dokazivao seksualnu nadmoć nad drugom nacijom i jednu vrst rata "drugim sredstvima" ili bi to bio obični muško-ženski emotivni odnos.

Zbog Eline i bokala vina

Vrh

PostPostano: 26 ožu 2016, 19:56 

Citat:
Da li će Karadžić služiti kaznu u Srbiji?

Prema proceduri, u Haškom tribunalu komisija odlučuje o tome ko, gdje, u kojem zatvoru koje države izdržava kaznu, piše "Sputnjik".To se čini poslije procjene kapaciteta u državama sa kojima Tribunal, posredstvom Ujedinjenih nacija, ima potpisane ugovore.

slika

Srbija može da potpiše ugovor o prihvatanju osuđenika iz Haškog tribunala na odsluženje kazne samo sa Savjetom bezbjednosti Ujedinjenih nacija koje su osnivač tog Suda.

"Radovan Karadžić nije državljanin Srbije, pa bi Srbija mogla da konkuriše da on izdržava kaznu ovdje", objašnjava za Sputnjik Dragoljub Ognjanović, haški advokat.

On dodaje da je teško povjerovati da bi tako nešto bilo odobreno, ali, kako kaže, u nekom trenutku, kada taj Sud bude okončao svoj rad, tada bi Srbija trebalo da preduzme sve aktivnosti u tom pravcu.

"Karadžićeva presuda još nije pravosnažna, a dok to ne postane moglo bi da prođe i više od godinu dana", naglašava Ognjanović.On objašnjava da prema proceduri u Haškom tribunalu komisija, procjenjujući kapacitete u državama sa kojima Tribunal, posredstvom Ujedinjenih nacija, ima potpisane ugovore, odlučuje o tome ko, gdje, u kojem zatvoru, koje države izdržava kaznu.

"To je nešto što se čuva u strogoj tajnosti i što se zna tek onoga trenutka kada se obijelodani odluka o tome gdje će osuđenik izdržavati kaznu. Na tu odluku niko ne može da utiče. Vrlo često i do samog trenutka odlaska ni sam osuđenik ne zna ništa", navodi Ognjanović.

Izvor: Sputnjik

Izvor: http://www.rtvbn.com/379725/Da-li-ce-Karadzic-sluziti-kaznu-u-Srbiji

Van svake pameti je raspravljati o služenju kazne dok ona ne postane pravosnazna,a to će se desiti za 2 do 3 godine,tada se završava zalbeni postupak,do tada on ostaje u ovoj pritvorskoj jedinici suda u Hagu.Na žalost,sve liči na to da Radovan neće doživeti,bolestan je i teško da će doživeti kraj žalbenog procesa.

Vrh

PostPostano: 26 ožu 2016, 20:00 

Agathonikos je napisao/la:

Nema dalje, zatvarajte forum. Za ovih 6 godina boravka na forumu pročitao bih ponešto čemu bih se odvalio od smeha ali ovo je plafon i ove domete niko neće dostići, posebno kad se uzme u obzir da je izašlo iz pera gospodina Vladimira :D

Mislite 7 godina gospodine Aga. :D

Vrh

PostPostano: 26 ožu 2016, 20:10 

Luda kuća. :D

Vrh

PostPostano: 26 ožu 2016, 20:17 

Čuj njega salonski četnik. Pa ta titula je odavno Džoniju data. Ne otimaj.

nego reci mi kad bi ti sa Sarom uspostavio neki odnos bil ti nju gledao kao ratni plijen, ono tako dokazivao seksualnu nadmoć nad drugom nacijom i jednu vrst rata "drugim sredstvima" ili bi to bio obični muško-ženski emotivni odnos.

Džoni je stariji, a ja mlađi salonski četnik. :D

Pravi džentlmen i cyber ratnik nikada ne otkriva svoje namjere, planove, strategiju i taktiku u javnosti tako da o detaljima vezanim oko strategije prema dotičnoj zna samo dotična.

Nacionalnost mi ne smeta kod dotične. Politika i svakodnevni život ne igraju veliku ulogu u većini slučajeva. Često unutar neke porodice postoje ideološki različiti stavovi, navija se za različite klubove, glasa se za različite političke partije, preferiraju različiti automobilski brendovi, pije različita vrsta pića, jede različita vrsta hrane, pa opet sve funkcioniše.

Osim toga i "veliki vođa" voli muslimanke, a važi za salonca. :)

Znači da može. :zubati

Vrh

PostPostano: 26 ožu 2016, 20:18 

Koji vam je kurac Bosanci.

Ja kao Hrvat iz Hrvatske (ustasa) vas od srca pozdravljam
jer Bosna ima dusu i ti ljudi imaju nesto u sebi.

Prije svega ste dobri vjernici a ne smece nevjernicko i pedersko
poput Hrvata u HR ili Srba u SR.

Vi samo trebate shvatit:

1. Opet rat pa ko koga (tesko nije trenutno nikom u interesu da vam ga financira)

2. Zivite ovako izmjesano i cekate ko ce koga u fino istrijebit,samo dogodit ce se da cete
nestat svi,jer depopulacija i financijsko stanje ide na stetu svima,selo izumire,a to
je smrt suvremenog svijeta.
I HRvatska i Srbija nestaju.

3. Dogovorit se i trazit 10-ak,20-ak milijardi eura financijeske pomoci cijelog svijeta
da izvrsite humano preseljenje i zivite mozda u istoj drzavi ali svatko na svom teritoriju.

Vrh

PostPostano: 26 ožu 2016, 20:24 

Zirka oko 6,5 a onda ćemo sačekati gospodina Škerca da izroni odnekud i da precizno proračuna :D

Vrh

PostPostano: 26 ožu 2016, 20:28 

Džoni je stariji, a ja mlađi salonski četnik. :D

Pravi džentlmen i cyber ratnik nikada ne otkriva svoje namjere, planove, strategiju i taktiku u javnosti tako da o detaljima vezanim oko strategije prema dotičnoj zna samo dotična.

Nacionalnost mi ne smeta kod dotične. Politika i svakodnevni život ne igraju veliku ulogu u većini slučajeva. Često unutar neke porodice postoje ideološki različiti stavovi, navija se za različite klubove, glasa se za različite političke partije, preferiraju različiti automobilski brendovi, pije različita vrsta pića, jede različita vrsta hrane, pa opet sve funkcioniše.

Osim toga i "veliki vođa" voli muslimanke, a važi za salonca. :)

Znači da može. :zubati

Možeš se samo nadati da Džoni ovo neće pročitat. On naime gradi imidž, vječnog mladića.

Pa nisam te ja ni pitao kako ćeš ašikovati i na koji način nego kako gledaš na Saru. Kao na ratni plijen ili kao ljubovcu. Izbjegao si odgovor ali i to je legitimno.

Veliš ti voliš Šantića. Pa Šantić je hercegovačkim muslimanima nakon 1878-me spjevao "Ostajte ovdje" kad su masovno selili za Tursku, pa mislim da bi Šantić bio pritvoren u RS ( najmanje). Šantića bi više trebala voljeti Sara a tebi npr bi više pasao Dučić.

Zbog Eline i bokala vina

Vrh

PostPostano: 26 ožu 2016, 20:36 

dotičnoj
dotična
dotične

Znači najjače mi je kad gospođicu Saru nazivate "dotična", znači koji ste vi lik gospodine Vladimire :D

Vrh

PostPostano: 26 ožu 2016, 20:38 

marko-m je napisao/la:

tko su to Bosanci?

Takozvana RS je genocidna tvorevina.

I know who I am 'cause I know who You are.

Vrh

PostPostano: 26 ožu 2016, 20:43 

ZGabriel je napisao/la:
marko-m je napisao/la:

tko su to Bosanci?

Hrvati iz Bosne.
Muslimani iz Bosne.
Srbi iz Bosne.
Hrvat iz Dalmacije.
Musliman iz Anadolije.
Hrvat iz Medimurja.
Hrvat iz Slavonije.
Srbin iz Sumadije itd.......

Vrh

PostPostano: 26 ožu 2016, 20:43 

Avaz danas sa dosta analiza presude.
http://www.avaz.ba/

Vrh

PostPostano: 26 ožu 2016, 20:45 

Zirka oko 6,5 a onda ćemo sačekati gospodina Škerca da izroni odnekud i da precizno proračuna :D

slika

ŠTAPIĆI ZA RAČUNANJE, U KUTIJI

6+ :D

http://www.idadidacta.hr/stapici-za-rac ... utiji-2528

Vrh

PostPostano: 26 ožu 2016, 20:48 

marko-m je napisao/la:
ZGabriel je napisao/la:

tko su to Bosanci?

Hrvati iz Bosne.
Muslimani iz Bosne.
Srbi iz Bosne.
Hrvat iz Dalmacije.
Musliman iz Anadolije.
Hrvat iz Medimurja.
Hrvat iz Slavonije.

ti si od onih kojima je Hrvatska samo oko Zagreba? pa dobvo Vojo nisam te pvepoznala. :D

Takozvana RS je genocidna tvorevina.

I know who I am 'cause I know who You are.

Vrh

PostPostano: 26 ožu 2016, 20:50 

ZGabriel je napisao/la:
marko-m je napisao/la:

Hrvati iz Bosne.
Muslimani iz Bosne.
Srbi iz Bosne.
Hrvat iz Dalmacije.
Musliman iz Anadolije.
Hrvat iz Medimurja.
Hrvat iz Slavonije.

ti si od onih kojima je Hrvatska samo oko Zagreba? pa dobvo Vojo nisam te pvepoznala. :D

Rasudivanje ti je super moram priznat.

Ja sam Hrvat iz Dalmacije,
a za mene je isti Hrvat iz Varazdina,Viteza,Orasja ili Gospica.

Vrh

PostPostano: 26 ožu 2016, 20:54 

Wind je napisao/la:

Bojim se da vas ništa nisam pitao, gospođo Fikreta :D

Vrh

PostPostano: 26 ožu 2016, 21:00 

Wind je napisao/la:

Bojim se da vas ništa nisam pitao, gospođo Fikreta :D

:D

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 986 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 40  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Banya, Fredericktown, Naša Kvačica, Patriota i 36 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: