HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 25 tra 2024, 09:29.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 243 post(ov)a ] 
Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Promjena kursa kod HB Hrvata
PostPostano: 06 stu 2009, 18:21 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29
Postovi: 69289
Lokacija: hrvatsko-hrvatska Federacija
Odličan članak na Poskoku.
http://www.poskok.info/index.php?option ... Itemid=221
Citat:
Građanska BIH po mjeri svih. Načela pravičnosti , demokracije, zaštite ljudskih prava, bez genocidnih entiteta, i fašističkih pokušaja stvaranja novog entiteta. Jedan čovjek jedan glas, jačanje povjerenja među narodima i građanima, ljubav, povjerenje, sloboda, napredak, bratstvo i jedinstvo, onda još malo ljubavi, pa još malo povjerenja....

______________piše: Nikola Zirdum l poskok.info



Građani BIH ne zaslužuju ovakvu vlast. Građani žele nas a ne njih. Kad socijalno osiromaše neke druge teme nadići će nacionalne. Jame će se zaboraviti. Rat će se zaboraviti. Bit će nam svima dobro jer ćemo razmišljati o potrošačkoj košarici umjesto o nacionalnome. Koga će normalnog zanimati ugroza nacionalnih pitanja kad će mu nad glavom kmečati dijete koje neće moći odvesti na more, u shoping, na skijanje. Vrijeme radi za nas. Već 20 godina vrijeme radi za nas. Jedan čovjek jedan glas, vrijeme radi za nas.

To je otprilike idealistički stav velikograđanske poliitčke elite, kako onih u SDP-u tako i onih velikobošnjačkih u SBIH i SDA-u koji vrijedi sve do tad dok neko javno ne pozove iste na to da se u BIH primjeni građanski model odlučivanja, princip tzv. direktne demokracije. Jedan čovjek jedan glas.

Živimo naime u eri visoke informatizacije društva. Danas nije nikakav problem pitati građane u BIH u kako uređenoj državi žele živjeti. I nema demokratskijeg principa od toga.

Ako je tome tako, ako dakle zagovarači građanske BIH doista vjeruju u snagu svojih riječi iza kojih bi i u praksi trebali stajati, ako je izvjesna snaga građanske , socijalne, nadnacionalne BiH zašto onda umjesto političkih sijela i trakavica umjesto nekakvog Buta i Mira jednostavno ne raspišu referendum i pozovu ljude na rušenje mrskog Daytonskog tronacionalnog Ustava? Čemu zamaranje oko redefinicije Daytona ako je u građanskom srdašcu tolika vjera u građanštinu Bosanaca i Hercegovaca. Gdje je problem?

Problem je u tome što ti isti koji se pozivaju na referendum iz 91-e u kojem je građanskom većinom udaren temelj suverenosti BIH, neki novi referendum čiji rezultat ne bi bio po njihovom ćeifu oni ne bi podržali. Što opet sve govori o tome koliko njima znači volja građanske većine. Bakir je, čuli smo već, najavio da će odseliti ne bude li po njegovom. Zašto taj referendum oni ne bi podržali? Zato što bi na njemu ideja građanske BiH pala kao kula od karata. Isti oni jebivjetri koji se pozivaju na princip jedan čovjek jedan glas ne usude se u praksi primjeniti pa čak niti pozvati na taj princip. Zagovaraju idealno društvo u koje sami ne vjeruju a svjesni su stvarne BiH.

Doista, Dayton nikada nije potvrđen među građanima BIH.Bio bi red naime pitati ljude nakon svega što im se dogodilo želite li Daytonsku BIH. I pravo je čudo da do sada velikograđani tipa Mirnesa Ajanovića, Zlatka Lagumdžije, Željka Komšića, Harisa Silajdžića i sličnih ridikula nikada nisu zatražili referendumsko očitovanje građana BIH o nametnutnom Ustavu. Di nestade patriotski ponos?

Ako postoji vjera u tu i takvu BIH čega se isti boje?

To je pitanje nad kojim bi se hrvatski političari da imaju imalo stratega u sebi morali zamisliti. Jednom prilikom govorio sam Boži Ljubiću u nekakvom slučajnom susretu da ne očekuje kako će mu Haris ili Suljo ostvariti snove, kako je hrvatsko pitanje jedino moguće rješiti referendumom. No Božo Ljubić je autističan čudak. On nema kad slušati. Jer on razmišlja 24 sata o državničkim bitnim temama poput posla kćerki u RAK-u ili bratu u uredu Ombudsmana. Ili opremanju sarajevskog stana kojeg mu je dodijelio kriminalac Čović. Kada je slobodan da razmišlja onda peče rakiju.

HDZ-u BIH također nema vajde govoriti. Oni se bave sami sobom. Lozančićevim mirovinama, Čovićevim sudskim procesima. Krpanjem grijeha prošlosti.

Moglo bi se možda HSP-ovcima to natuknuti al u stranci čiji je prosjek 8 razreda osnovne i koju drma zubobolja ne postoji dovoljno skoncetriranih mislećih glava. Glupa je to stranka. Nije za upotrebe. Sve da im predsjednik popravi zube pitanje je ima li tamo intelektualnog potencijala za shvatiti bilo šta. Moć koja im se trenutno smješi da postanu članovi nove Alijanse jača je od bilo kakvog racionalnog razmišljanja. Moć novca i sladak okus vlasti opet će nas doći glave.

Hrvati u pregovorima sa Sarajevom više nemaju šta tražiti. Tko je taj u Sarajevu (osim Puljića) kome se više može vjerovati? Hrvatsko pitanje dovedeno je u situaciju da ga praktički više i nema. Otuda je hrvatsko približavanje Banja Luci realan izbor političkog kursa ma koliko god to nekome izgledalo smiješno i povijesno apsurdno. Srbi i Hrvati se pod napadima Sarajeva jednostavno zbližavaju. Hvala Sarajevu za 500.000 Hrvata, najčešća je uzrečica u Banja Luci. Dodik ma koliko nekome bio mrzak jedini je politički faktor u BIH koji nije aktivno sudjelovao u ratnoj hajci. Za razliku od svih ostalih. Možda je zato na tapetu. Što se to još može očekivati od Sarajeva? Nakon frapantne majorizacije duge 15 godina koji je to argument koji bi hrvatsko povjerenje mogao okrenuti Sarajevu? Mesićev ferman s Pantovčaka možda , naputak od kojeg se Hrvatima u BIH diže kosa na glavi?

Hrvata u BIH ima negdje oko 500.000. Većina ih nastanjuje 4 većinska hrvatska kantona te polovicu kantona Srednja Bosna. Broj Hrvata koji žive izvan tih kantona manji je od 2%. Političari koji se zalažu za treći entitet nastoje da u njemu sutra budu obuhvaćena upravo ta područja. Onda se jave zaštitnici hrvatstva Jurišić, Komšić i kažu a što ćemo s Posavinom. Veliko je hrvatsko srce u Komšića i pravaško soc-omladinsko u Jurišića kada treba baciti kajlu.

Dakle činjenica je, ma koliko to gordo zvučalo, promicateljima građanske BIH da je debela većina Hrvata u BIH za uspostavu Trećeg. Kada se ta konstatacija postavi javljaju se opet velikograđani Komšićevskog tipa koji kažu a što će biti sa onim Hrvatima koji ostanu van njega? Ili s onim muslimanima koji se zateknu van bošnjačkog entiteta.

Kojeg li licemjerja. Oni isti koji vjeruju u hiljadugodišnju toleranciu Bosne pitaju se što će sutra biti ako se tri naroda entitetski dogovore. Što će biti? Pojest će ih mrak možda? Ministri hrvatskog entiteta rezat će im grla? Hrvat koji živi u Varešu nastavit će tamo živjeti kao i Bošnjak koji živi u Tomislavgradu. Ništa Bošnjaku u Tomislavgradu neće biti gore nego mu je sada kao ni Hrvatu u Varešu. Građanska buržoazija stvara privid kako će budući entiteti biti fašističke tvorevine u kojima će preko noći nestajati drugačiji? Tolika je njihova vjera u ono što sami propovjedaju - hiljadustoljetnu snošljivost nacija u BIH. Razlika koja će se osjetiti je ta što će Hrvat iz Dervente, Tuzle ili Kaknja kao i Banja Luke imati svoje hrvatske institucije unutar hrvatskog većinskog entiteta a koji će neminovno također biti multietnički, kao i cijela BIH. Te institucije praktično će štititi konstitutivnost Hrvata koja je danas samo papirnata.

Da ironija bude veća mi već danas imamo 4 mini hrvatska entiteta. U kojima se ne događa pomor Nehrvata. Kantoni s hrvatskom većinom nisu ništa drugo nego entiteti u malom. Imaju svoje vlade, gro ministara i sl. Birokraciju koja je toliko skupa da ne dozvoljava ulaganja. Pa upravo u tim entitetima postoje svijetli primjeri suživota nacija kao nigdje u BIH.

Sve priče o multikulturalnosti Sarajeva su prašina za odnos ljubuških Hrvata prema domaćim muslimanima. Ljubuški je svijetli primjer kakve takve snošljivosti i suživota u BIH. Dok je jedini istinski multietnički grad u BIH u kojem se stvaraju novi mješani brakovi i to ne kao izolirani primjeri nego kao nešto jako prisutno - Drvar, grad u većinskom hrvatskom kantonu. Svijetli primjer povratka i suživota. Grad u kojem su hrvatsko-srpski brakovi realnost. I to ne zato jer se Srbi i Hrvati generalno vole nego zato što Srbi Drvara nikada nisu ratovali sa Hrvatima koji danas nastanjuju Drvar, a koje su od bošnjačkog metka spasili Srbi. Ratni vihor generator je njihovog današnjeg suživota. Radi se uglavnom o Hrvatima doseljenim iz Vareša i okolice. Sva ostala mjesta u kojima su bile prve linije sukoba i dan danas prekrivena su mržnjom i nekomunikacijom. Preduvjet da se ta mržnja skine s dnevnog reda jeste rješavanje nacionalnih pitanja.

Činjenica koja je očita jeste ta da je hrvatski narod u BIH opstao manje više samo na onim prostorima koja je kontrolirao HVO., ne postoji pedalj zemlje bosanske a ni Hercegove na kojoj je opstao značajniji hrvatski korpus a da je taj isti teritorij u ratu bio pod Armijom BIH ili Vojskom RS.Dapače sela Trusina i Uzdol bile su enklave u bošnjačkom teritoriju u kojima je narod ostao živjeti ne želeći bježati i bili su lojalni sarajevskoj upravi a kako su završili znamo. Stigla ih je Seferova sablja. Ili uzmite samo primjer Bugojna i Jajca. Prvog je kontrolirala Armija BIH drugog HVO. Danas je broj Hrvata u Bugojnu zanemariv dok su Bošnjaci u Jajcu već na 50% stanovnika tog grada. Toliko o tome koliko je koji narod "netolerantan" i nesnošljiv. Ili primjerice Stolac o kojem se piše kao gradu u kojem je na snazi apartheid. Mislite li da bi Nerin Dizdar onako brzo izgradio političku karijeru i onako glasno govorio o apartheidu i fašistoidnosi Hrvata da je taj grad to što on tvrdi da jest? Nestalo bi ga preko noći.

Danas na sceni postoje dva osnovna modela uređenja BIH - prvi srpskohrvatski model etnoteritorijalne federalizacije zemlje i drugi sarajevski model regionalne BIH definirane po principu ekonomskih regfija.

Pitanje svih pitanja jeste taj zašto se već jedanput ne prekine priča o RS-u i trećem entitetu. Dajte dragi velikograđani ta dva modela na referendum i onak model koji preživi nek bude temelj za obradu na nekim novim Butmirima. Nema smisla dotjerivati kuću na lošim temeljima Daytona.

Hrvati nisu svjesni koji argument imaju i koliko su bez obzira na brojnost s institutom referenduma jaki i presudni za budući izgled BIH. Ne može bošnjačka politička elita kojoj su puna usta referenduma iz 91-e kao osnovnog dokumenta suverenosti, koja se 15 godina poziva na njega kao garant cjelovitosti u BIH sutra negirati neki novi referendum u kojem bi većina građana u BIH odlučila kako želi troentitetski uređenu BIH upravo zato jer bi time negirali samu državnost BiH. Koji je to bošnjački političar, koja je to mudra glava koja bi smjela ustati na negiranje tog referenduma ako se istovremenom poziva na onaj iz 91-e?

Referendumi u BIH jesu opaka stvar. I BIH je opaka. I drugog rješenja nema. Sve prijedloge koje Ameri nude Hrvati trebaju prhvatiti rječima - Da , mi se slažemo al želimo sve što se dogovori da se potvrdi na referendumu. I stvar je rješena.

Jednadžbu s tri nepoznanice treba svesti na dvije. To je ono što Ljubić ne kopča. Politika nije prelom kosti. Politika je u najčešćem slučaju čista statistika. Princip ko je jači taj tlači mogao bi se odbiti Bošnjačkoj političkoj eliti od glavu. Sarajevo je samo krivo što je odguralo Hrvate od sebe. Imali su priliku okrupniti županije. Pridobiti Hrvate na svoju stranu. Ne dirati koridor VC, ne blokirati hrvatske tvrtke, ne majorizirati ih TV kanalom. Ovako su ih gurnuli u savezništvo sa Srbima i nesvjesni toga od hrvatske manjine napravili srpskohrvatsku većinu u BIH.

Vrijeme je da se i Hrvati konačno krenu ponašati kao većina. Sa narodom koji podržava našu političku koncepciju.

Svjesno je toga i Sarajevo. Primjetit ćete ovih dana kako iz rukava vukui Posavljake, pitanje Posavine, Ivu Komšića, daidžu Jeleča, Markešića i slične dušebrižnike.

Bit ću ovaj put bezobrazan prema Posavljacima. Dragi Posavljaci , budući da ste već 15 godina poprilično nasjeli na propagandu raznih Globusa, Nacionala, Oslobođenja, Komšića, Latina, i još uvijek ste uvjereni kako su vas Hrvati Hercegovine izdali, budući da perpetuiranjem te propagande i danas služite kao moneta za potkusurivanje sitnim manipulatorima s Baščaršije i onoj budali s Pantovčaka, iskreno i ljudski vas pitam, otkuda vam onda samo obraza i prava od nas tražiti senzibilitet za vaše pitanje? Ako smo vas izdali zovite nas izdajnicima Hercegovcima do kraja, ne tražite od nas "izdajnika" razumijevanje. Ta nismo vas džaba "izdavali" da bi vas sada spašavali. Držite se svoje priče do kraja.

I potražite već jednom odgovore za pad Posavine na Pantovačaku, ili možda u Kninu. U Grudama ih nema. Posavina nije hercegovački ni srednjobosanski krimen. To je hrvatska zemlja u Bosni koju je naša "bratska" hrvatska Prijestolnica prodala Srbima kao koridor za krajiške traktore, kako bi namirila svoje teritorije u Krajini. Svakoj budali je to danas valjda jasno. Osim Posavljacima. Prodali su hrvatsku zemlju u BIH za hrvatsku zemlju u RH. Nacionalna izdaja ili strateški dobar potez? Sami procjenite. I Zagrebu se već jednom obratite. Mesića zovite. I on je sudjelovao u tome. Tražite krivca na pogrešnom mjestu.

Posavina će doći na red. Ali tek nakon Trećeg.

_________________
Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
Vojni proračun Bošnji je manji od proračuna Dinama

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIooooooooooo


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Promjena kursa kod HB Hrvata
PostPostano: 06 stu 2009, 18:26 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 04 lip 2009, 20:30
Postovi: 462
Lokacija: desno kod placa
Dobar clanak

_________________
Gotovina i Markač Hrvatski heroji domovinskog rata, p.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Promjena kursa kod HB Hrvata
PostPostano: 06 stu 2009, 18:47 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 12 lis 2009, 17:44
Postovi: 8166
Sve dobro opisuje prilike koje su danas prisutne, ali ne mogu da skontam
naslov teme. Da li je to pitanje ili konstatcija.
Ako je pitanje onda se kurs mijenja ali zanemarivo,
snaga HB političara nije stvrna snaga, oni slušaju upute Zagreba i to
je naša realnost.
A ako samo slušaš onda nisi nikakav faktor.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Promjena kursa kod HB Hrvata
PostPostano: 06 stu 2009, 18:54 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 12:56
Postovi: 9973
Slabo da poznam Posavljaka koji tvrdi drugacije no sto u clanku pise.. Pa niko i ne govori da su ista Hrvati Hercegovine ili sredisnje Bosne krivi, za pad Posavine..




To je hrvatska zemlja u Bosni koju je naša "bratska" hrvatska Prijestolnica prodala Srbima kao koridor za krajiške traktore, kako bi namirila svoje teritorije u Krajini. Svakoj budali je to danas valjda jasno. Osim Posavljacima. Prodali su hrvatsku zemlju u BIH za hrvatsku zemlju u RH. Nacionalna izdaja ili strateški dobar potez? Sami procjenite. I Zagrebu se već jednom obratite. Mesića zovite. I on je sudjelovao u tome. Tražite krivca na pogrešnom mjestu.

_________________
Serbian are nationalists. It is impossible to argue with Serbians because they are without understanding. Since they respect only force, the same method should be used when dealing with them."


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Promjena kursa kod HB Hrvata
PostPostano: 06 stu 2009, 19:00 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29
Postovi: 69289
Lokacija: hrvatsko-hrvatska Federacija
Naslov je konstatacija, atmosfera koja se već dugo vremena osjeća u zraku i koja poprima definitivne obrise.
Ljudima je preko glave hegemonije i sve češće će pucati film, a mislim da je zauzimanje novog kursa prirodni tijek stvari.
Sve češći trenuci "gostoljubivosti" domicilnog stanovništva HB prema tuđinima iz Vilajeta (navijačima, turistima, federalnim inspektorima), su samo maleni odušak velike negativne energije koja se već godinama nakuplja svakim preglasavanjem, svakom pojavom Muslimani Sejde Komšića na TV-u, svakim licemjernim komentarom vilajetskih političara...

_________________
Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
Vojni proračun Bošnji je manji od proračuna Dinama

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIooooooooooo


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Promjena kursa kod HB Hrvata
PostPostano: 06 stu 2009, 19:06 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 12 lis 2009, 17:44
Postovi: 8166
Bošnjaci upravo žele iscenirati tu tzv pobunu,
zato je incident opasnost za Hrvate.
Treba raditi na stvaranju trećeg a nek se
incidenti i pobuna događaju na drugoj strani.
To je jedini pravi put,
ne dirati drugoga a raditi za svoju stvar.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Promjena kursa kod HB Hrvata
PostPostano: 06 stu 2009, 20:06 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 31 svi 2009, 16:52
Postovi: 1859
Lokacija: forum HB
Citat:
Jednadžbu s tri nepoznanice treba svesti na dvije. To je ono što Ljubić ne kopča. Politika nije prelom kosti. Politika je u najčešćem slučaju čista statistika. Princip ko je jači taj tlači mogao bi se odbiti Bošnjačkoj političkoj eliti od glavu. Sarajevo je samo krivo što je odguralo Hrvate od sebe. Imali su priliku okrupniti županije. Pridobiti Hrvate na svoju stranu. Ne dirati koridor VC, ne blokirati hrvatske tvrtke, ne majorizirati ih TV kanalom. Ovako su ih gurnuli u savezništvo sa Srbima i nesvjesni toga od hrvatske manjine napravili srpskohrvatsku većinu u BIH.


Sve,sve..ali uvek se oseti neki zal za svojim cvecem...
No,mi smo sad u situaciji da najmanje trebamo saveznike!!!
Srpska politika je od pocetka do kraja imala jedan cilj...nepromenjiv...a to je da nismo za suverenu BiH..jer bi onda dobili Iran i u njemu postali nacionalna manjina...(sto je sad i vama jasno :nadam se:)
A suvise mi naivno deluje od Hrvata,nakon tzv."ponocnog skupstinskog zasedanja"...da su ocekivali neki drugi status.. :neznam
Znam pobeci od Jugoslavije,od Srba...ali kome,kako...vecito neke vage...


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Promjena kursa kod HB Hrvata
PostPostano: 06 stu 2009, 20:35 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29
Postovi: 69289
Lokacija: hrvatsko-hrvatska Federacija
Djelomično se slažem i_opet, ali mišljenja sam treba kontinuirano talasat, ne nužno u smislu incidenata ali...

_________________
Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
Vojni proračun Bošnji je manji od proračuna Dinama

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIooooooooooo


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Promjena kursa kod HB Hrvata
PostPostano: 06 stu 2009, 21:06 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:11
Postovi: 23320
Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Robbie MO je napisao/la:

To je pitanje nad kojim bi se hrvatski političari da imaju imalo stratega u sebi morali zamisliti. Jednom prilikom govorio sam Boži Ljubiću u nekakvom slučajnom susretu da ne očekuje kako će mu Haris ili Suljo ostvariti snove, kako je hrvatsko pitanje jedino moguće rješiti referendumom. No Božo Ljubić je autističan čudak. On nema kad slušati. Jer on razmišlja 24 sata o državničkim bitnim temama poput posla kćerki u RAK-u ili bratu u uredu Ombudsmana. Ili opremanju sarajevskog stana kojeg mu je dodijelio kriminalac Čović. Kada je slobodan da razmišlja onda peče rakiju.

HDZ-u BIH također nema vajde govoriti. Oni se bave sami sobom. Lozančićevim mirovinama, Čovićevim sudskim procesima. Krpanjem grijeha prošlosti.

Moglo bi se možda HSP-ovcima to natuknuti al u stranci čiji je prosjek 8 razreda osnovne i koju drma zubobolja ne postoji dovoljno skoncetriranih mislećih glava. Glupa je to stranka. Nije za upotrebe. Sve da im predsjednik popravi zube pitanje je ima li tamo intelektualnog potencijala za shvatiti bilo šta. Moć koja im se trenutno smješi da postanu članovi nove Alijanse jača je od bilo kakvog racionalnog razmišljanja. Moć novca i sladak okus vlasti opet će nas doći glave.
.
.
.


Inače dobar cijeli tekst. Na sličnom sam razmišljanju :palacgore2
Odnosno većina forumaša ove stvari već provlači kroz postove i diskusije na internetu su već odavno išle u sličnom smjeru.

Izdvojio sam ovo o strankama Hrvata iz BiH. Tu je to negdje - i možda još gore. Ne možeš vjerovati, koji likovi bi trebali osmišljavati i provoditi naše strategije.

Problem BH Hrvata je što njihove političke elite do sada nikad ništa nisu same smislile. Većina dosadašnje neke krucijalne politike je dirgirana iz Zagreba ili je politika išla po inerciji - pasivna.

_________________
Safe European Home


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Promjena kursa kod HB Hrvata
PostPostano: 06 stu 2009, 23:31 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 14:45
Postovi: 32149
Spomenuo je 3 glavne stranke kod Hrvata,pa tko mu valja?


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Promjena kursa kod HB Hrvata
PostPostano: 07 stu 2009, 00:41 
Offline

Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:40
Postovi: 278
Posavina se ne može vratiti dok se mi ne vratimo njoj. Svaki posavac koji nariče iz Zagreba nad svojom sudbinom iz Zagreba nema pravo kriviti nikoga. Večina nije bila u stanju niti doći na glasanje za opčine a htjeli bi Posavinu u nekom budućem Hrvatskom entitetu. Ja sam za treći pa makar posavina ostala u Srpskoj za sva vremena.

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=wUvnedzHJqM&feature=channel_page


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Promjena kursa kod HB Hrvata
PostPostano: 07 stu 2009, 02:55 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 18 kol 2009, 16:38
Postovi: 1523
lider30 je napisao/la:
[

Problem BH Hrvata je što njihove političke elite do sada nikad ništa nisu same smislile. Većina dosadašnje neke krucijalne politike je dirgirana iz Zagreba ili je politika išla po inerciji - pasivna.


Baš tako. I ne samo pasivnu politiku nego i kratkovidnu. Ne mislim da bi oni sami znali što bi radili da dobijemo entitet. Ponekad imam dojam da bi političari trazili da se sve Hrv institucije povuku kao da ono što nije u entitit će biti otpisan.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Promjena kursa kod HB Hrvata
PostPostano: 07 stu 2009, 03:48 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 08:25
Postovi: 43997
Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
Kao prvo, slažem se sa približavanjem hrvatske i srpske politike u BiH. To je neminovan i potpuno prirodan proces. Možda je riječ "savezništvo" prejaka, pa je bolje neko "razumijevanje" ili "strateški sporazum".

Za takvu politiku očekujem potpuno podršku ljevičara iz Hrvatske, onih ljudi koji se već nekih 15 godina bore za prijateljstvo Hrvata i Srba. Evo, dobili su ga, deal closed :palacgore1

Bošnje su na svojim forumima uz zabrinutost komentirali ovaj sve očigledniji poces. Oni koji koriste svoj mozak su skontali da je ovo za njih nepovoljan razvoj situacije. A mitomani, ti samo vrte neke stare mantre.

Preko jedne stvari iz kolumne ne mogu preći, a ta je o navodnoj izdaji Posavine. Vjerojatno da i sam autor u nju ne vjeruje, i da je tu ubačena kao strateški razlog da umiri Posavce i njihovu ljutnju usmjeri na ljude koji već dugo nisu među živim, no kao slobodnomislećem čovjeku, takve konstrukcije o zavjeri su jadne i jednostavno vrijeđaju inteligenciju.

Ta teza o "dogovorenom" ratu pogoduje znate već kome. Uostalom, koja osoba može dovoditi u vezu događaje 1992 i 1995, dakle savršenu prognozu budućnosti (prodat ćemo vam Posavinu 92 a vi nam sa kamatama vratite za 3 godine) kroz sve uspone i padove, intervencije, dogovore, pregovore, operacije.

Neću odvesti temu u pogrešnom smjeru, no svi oni koji zastupaju tezu takvog tipa su sočno u lice hraknuli svim sudionicima i žrtvama operacija Maslenica, Medački Džep, Cincar, Zima 94, Bljesak, Ljeto 95, Oluja, Maestral i Južni Potez. Ipak su sve te operacije i borbe bile samo unaprijed dogovorena kazališna predstava, dogovorena uz pad Posavine, ili možda već ranije. U Karađorđevu :evotigana

_________________
sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Promjena kursa kod HB Hrvata
PostPostano: 07 stu 2009, 09:09 
Online
Avatar

Pridružen/a: 07 svi 2009, 13:41
Postovi: 6121
lider30 je napisao/la:

Problem BH Hrvata je što njihove političke elite do sada nikad ništa nisu same smislile. Većina dosadašnje neke krucijalne politike je dirgirana iz Zagreba ili je politika išla po inerciji - pasivna.


Politika iz Zagreba je osnovala, organizirala i uveliko pomogla opstanku HB i vojno i materijalno i u ljudstvu!
Sve to vrijeme, i dok je HB postojala formalno i kasnije dok je postojala praktično do 2001-2002, i dok je Zg slao političke smjernice naša politika je bila jasna, 3. entitet i jednako pravnost hr naroda!
Nakon što su Hrvati izgubili vlast u HR i prestali se mješati u BiH, Hrvati u BiH su postali obezglavljeni , izgubljeni , nezaštićeni i bez ikakve politike!
To je nažalost istina i treba prihvatiti realnost!
Sigurno da bi bilo bolje da mi sami imamo snagu, volju i znanje da se izborimo za svoj interes, ali nemamo, zato se nadam pobjedi Hrvata na predsjedničkim izborima i promjeni politike prema BIH i našem zajedničkom sinergijskom djelovanju u smjeru stvaranja hr republike u BiH!

A bljuvotine o Posavini , nakon 3500 žrtava od kojih 1600 iz HR, ne treba komentirati!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Promjena kursa kod HB Hrvata
PostPostano: 07 stu 2009, 09:43 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 14:45
Postovi: 32149
Pa otprilike mu je ta priča-glava vam (politika) ne valja,ne slušajte je,a tijelo (narod) je ok i nek samo glavinja...Ispade Zagreb gori od Teherana za BH Hrvate,sa čim se nikad neću složiti.Jer mi to uvijek smrdi na neke podjele Hrvata,servirane zna se za čije interese.

Probali smo Samoupravu 2001.,tako da ne stoje priče o pasivnosti.Nama nikad nisu bili toliko drugi problem kao što smo mi sami sebi...


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Promjena kursa kod HB Hrvata
PostPostano: 07 stu 2009, 09:55 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 24 ruj 2009, 10:09
Postovi: 24672
Lokacija: Heartbreak Hotel
Dokle god su amerikanci na strani muslimana teško da možemo išta pozitivnoga očekivati. USA su im stvorili državu i održavaju je na životu. Kada ono odu, a otići će jednom, ova vještačka tvorevina, tamnica naroda, zombi-država će se raspasti kao kula od karata... samo, meni mrsko čekati 50 godina da dođe do toga.

_________________
"Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Promjena kursa kod HB Hrvata
PostPostano: 07 stu 2009, 10:00 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 svi 2009, 15:17
Postovi: 3884
Lokacija: Nanya Lakes
Mar-kan je napisao/la:
Pa otprilike mu je ta priča-glava vam (politika) ne valja,ne slušajte je,a tijelo (narod) je ok i nek samo glavinja...Ispade Zagreb gori od Teherana za BH Hrvate,sa čim se nikad neću složiti.Jer mi to uvijek smrdi na neke podjele Hrvata,servirane zna se za čije interese.

Probali smo Samoupravu 2001.,tako da ne stoje priče o pasivnosti.Nama nikad nisu bili toliko drugi problem kao što smo mi sami sebi...


Tako je Mar-kane, koliko god cijenio Poskok, ide mi na *** ta njihova politika svaljivanja sve krivice na Zagreb. Zašto ne obznane koliko novca Zagreb ulaže svake godine u obnovu kuća, prometnica, sveučilište, bolnice, itd. Sve podatke imaju ovdje na forumu.

A ne može se reći da se previše miješaju u naša posla.

Jeste, ponekad zalaje cigo sa Pantovčaka, nekad po medijima seruckaju Orjunaši, no to je sve. Nitko nije vezao ruke sokolu Čoviću, Ljubiću, Jurišiću. Nije Zagreb izmislio daidže i ahdnamovce, osim što im mediji nekad daju previše pažnje. Nije Zagreb izmislio NHI i Anića, koji su odigrali veliku ulogu u slomu Samouprave.

Dakle, ne lajati na Zagreb nego samo napraviti određenu korekciju u odnosima, začuđujuće naša Jaca je otprilike dala najbolji stav u obraćanju sokolu Čoviću: "Podržat ću što god vi odlučite (u smislu ustroja BiH". Gdje ćeš poštenije od toga.

_________________
Bona, pa skini puder MOŽDA se i znamo, a FUJ, nakeckaj ga ponovo majke ti :)

R.I.P. Aziz "Zyzz" Sergeyevich Shavershian - We are all witnesses


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Promjena kursa kod HB Hrvata
PostPostano: 07 stu 2009, 10:01 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 24 ruj 2009, 10:09
Postovi: 24672
Lokacija: Heartbreak Hotel
[quote="Urbana
Srpska politika je od pocetka do kraja imala jedan cilj...nepromenjiv...a to je da nismo za suverenu BiH..jer bi onda dobili Iran i u njemu postali nacionalna manjina...(sto je sad i vama jasno :nadam se:)
A suvise mi naivno deluje od Hrvata,nakon tzv."ponocnog skupstinskog zasedanja"...da su ocekivali neki drugi status.. :neznam
Znam pobeci od Jugoslavije,od Srba...ali kome,kako...vecito neke vage...[/quote]




Jok eto, nam to nije bilo kao jasno. Naravno da je svaki Hrvat koji je imao bar 1% mozga u glavi to znao.
I nemoj zvati Hrvate naivnima, kada biste vi bili u našoj situaciji ne biste ni vi bili puno bolji (da se tako izrazim).

_________________
"Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Promjena kursa kod HB Hrvata
PostPostano: 07 stu 2009, 10:03 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 14:45
Postovi: 32149
Bobovac je napisao/la:
Dokle god su amerikanci na strani muslimana teško da možemo išta pozitivnoga očekivati. USA su im stvorili državu i održavaju je na životu. Kada ono odu, a otići će jednom, ova vještačka tvorevina, tamnica naroda, zombi-država će se raspasti kao kula od karata... samo, meni mrsko čekati 50 godina da dođe do toga.


Sve se mijenja,sve teče..Davno sam čitao o tome kako su Ameri sa namjerom ostavili Hrvate sa Muslimanima da ovi potonji ne bi imali trokut u srcu Europe,a poenta teme je bila da već ako BH Hrvati glume policajca-Hrvati su to slabo i unovčili kod Amera...


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Promjena kursa kod HB Hrvata
PostPostano: 07 stu 2009, 10:19 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:11
Postovi: 23320
Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
zaba1111 je napisao/la:
Nakon što su Hrvati izgubili vlast u HR i prestali se mješati u BiH, Hrvati u BiH su postali obezglavljeni , izgubljeni , nezaštićeni i bez ikakve politike!
To je nažalost istina i treba prihvatiti realnost!
Sigurno da bi bilo bolje da mi sami imamo snagu, volju i znanje da se izborimo za svoj interes, ali nemamo, zato se nadam pobjedi Hrvata na predsjedničkim izborima i promjeni politike prema BIH i našem zajedničkom sinergijskom djelovanju u smjeru stvaranja hr republike u BiH!

A bljuvotine o Posavini , nakon 3500 žrtava od kojih 1600 iz HR, ne treba komentirati!


Zašto nemamo? Konstatiraš da smo loši i predlažeš stratešku politiku BH Hrvata - Strahujmo svaki izborni ciklus, tko će dobiti izbore u Hrvatskoj. ili Čekajmo, što će Hrvatska uraditi.
Ja osobno mislim, da je to katastrofalna politika.

Uostalom, Hrvatska s jednoznamenkastim postotkom manjina, te približavanjem EU ide prirodnim putem određene postnacionalne faze i prirodno ima neki odmak od nas u BiH, koji smo totalno druge provinijencije. Kako će se ponašati generacije rođenih osamdesetih i devedesetih u Hrvatskoj, koje već čine značajan dio biračkog tijela - sigurno ne, kako mi u BiH zamišljamo.

Mi sami, neovisno o ikomu voditi politiku, po našim željama i Hrvatska će strateški stati iza nas i to je jedan zdravi budući odnos.
Ako ne stane, onda nas je samih. :HercegBosanac

_________________
Safe European Home


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Promjena kursa kod HB Hrvata
PostPostano: 07 stu 2009, 11:59 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 lis 2009, 18:58
Postovi: 35318
Lokacija: Gl. grad regije
Mar-kan je napisao/la:
Spomenuo je 3 glavne stranke kod Hrvata,pa tko mu valja?


HSS-NHI!

Ne zato što su toliko dobri, nego zato što ovi drugi ne valjaju.

Svima koji ima spočitavaju ulogu u slomu HB da odgovorim da bi iskopala MZ nekoga poput Ž. Komšića da nisu ovi uletili. Odlučili su se na nešto, teško je bilo to spriječit.

Zapravo mogu reći da je Zubak već dva puta vadio kestenje iz vatre kad ga ovi naši "prećeraju". Politika nije želje čestitke pozdravi, nego igraš sa kartama koje imaš i akouspiješ izvući maksimum iz njih to je veliki uspjeh. A ne glumit da imaš 4 asa pa popušit redovno.

Može nam se izborit za HB opet neko ko ne liči na nekog diktatora poput Dode.

Ko bi odbio Lovrićku i Pusićku kad zatraže treći entitet?!

Gledam ovdje, mrsko mi nabrajat, sve Hrvate koje se spominje, ko sve ne valja i ko sve nije podoban. Kad se svi maknu. Što ostane?!

Je li vi stvarno mislite da su nam HDZ-ovci BiH (i jedni i drugi) dovoljni za izborit se za nešto? Mora biti to ipak malo širi krug. MZ, Hrvatska, dio Srba, dio Bošnjaka, gotovo svi Hrvati u BiH. Zato sad ne treba ničiju pomoć odbijat bez obzira što se u nečemu ne slažemo.

_________________
Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Promjena kursa kod HB Hrvata
PostPostano: 07 stu 2009, 13:11 
Offline

Pridružen/a: 28 ruj 2009, 21:16
Postovi: 1154
Lokacija: Tamo gdje je Srednja Bosna gdje je Vlasic planina, Vilenica, Bukovica, Lasvanska dolina...
Junuz Djipalo je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:
Spomenuo je 3 glavne stranke kod Hrvata,pa tko mu valja?


HSS-NHI!

Ne zato što su toliko dobri, nego zato što ovi drugi ne valjaju.

Svima koji ima spočitavaju ulogu u slomu HB da odgovorim da bi iskopala MZ nekoga poput Ž. Komšića da nisu ovi uletili. Odlučili su se na nešto, teško je bilo to spriječit.

Zapravo mogu reći da je Zubak već dva puta vadio kestenje iz vatre kad ga ovi naši "prećeraju". Politika nije želje čestitke pozdravi, nego igraš sa kartama koje imaš i akouspiješ izvući maksimum iz njih to je veliki uspjeh. A ne glumit da imaš 4 asa pa popušit redovno.

Može nam se izborit za HB opet neko ko ne liči na nekog diktatora poput Dode.

Ko bi odbio Lovrićku i Pusićku kad zatraže treći entitet?!

Gledam ovdje, mrsko mi nabrajat, sve Hrvate koje se spominje, ko sve ne valja i ko sve nije podoban. Kad se svi maknu. Što ostane?!

Je li vi stvarno mislite da su nam HDZ-ovci BiH (i jedni i drugi) dovoljni za izborit se za nešto? Mora biti to ipak malo širi krug. MZ, Hrvatska, dio Srba, dio Bošnjaka, gotovo svi Hrvati u BiH. Zato sad ne treba ničiju pomoć odbijat bez obzira što se u nečemu ne slažemo.



Junuze malo si mi kontradiktoran ovdje... evo pogledaj

Je li vi stvarno mislite da su nam HDZ-ovci BiH (i jedni i drugi) dovoljni za izborit se za nešto? Mora biti to ipak malo širi krug. MZ, Hrvatska, dio Srba, dio Bošnjaka, gotovo svi Hrvati u BiH. Zato sad ne treba ničiju pomoć odbijat bez obzira što se u nečemu ne slažemo.[/quote]

i uporedi s ovim...

HSS-NHI!
Ne zato što su toliko dobri, nego zato što ovi drugi ne valjaju.
Zapravo mogu reći da je Zubak već dva puta vadio kestenje iz vatre kad ga ovi naši "prećeraju". Politika nije želje čestitke pozdravi, nego igraš sa kartama koje imaš i akouspiješ izvući maksimum iz njih to je veliki uspjeh. A ne glumit da imaš 4 asa pa popušit redovno.


E sad Zubak je imao dvije prilike i to dobre da riješi šta pozitivno za sve nas, 1994 i 2000 oba puna zezno i to više svojom političkom naivnosti ili da tebe parafraziram loše je zaigro poker koji se zove Politika... a popušili smo mi svi oba puta, posebice 2000 godine...
Prokockao je poziciju kakvu su Hrvati iz Bosne imali a to je prvi čovjek, a prije toga i poslije toga vrhom politike Hrvata u BiH dominiraju Hercegovački Hrvati. On napušta poziciju i upušta se u avanturu osnivanja NHI (loš blef nema šta) a on pokušava stranku HDZ BiH podijeliti na dva dijela i to regionalno, pričajući tobože o radikalnim hercegovačkim i ko biva razumnijim bosanskim Hrvatim.. no coment
Osobno mi ga je žao jer mi se svidio njegov stav u Daytonu i neki slični potezi ali jednostavno je presudio sam sebi, i mislim da priželjkivati neki njegov veliki povratak u vidu Kreše spasitelja je iluzorno i pomalo smiješno...

O Lovrićki nebi puno treba samo pustit je da radi i ona če sama pokazat tko je i šta je, nekakvo glorificiranje če joj samo naštetit jel poslije toga u pravilu dolazi još veče razočarenje...


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Promjena kursa kod HB Hrvata
PostPostano: 07 stu 2009, 13:26 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 lis 2009, 18:58
Postovi: 35318
Lokacija: Gl. grad regije
Pa držite se slike koju je HDZ stvorio o Zubaku.

Prije Zubaka HVO drži 9 % BiH nakon njega > 25%.

Prije Zubaka autonomija već ukinuta a tek onda on ima ulogu koju ipak treba malo hladnije glave ocjenjivati. Ja sam uvjeren da nam ne bi ukidali dio po dio prava u Federaciji da su uvjetno rečeno blaži bili predstavnici Hrvata. Nemre se sa rogatim bost (MZ).

Mene samo zanima koji vi to potez HDZ-ovaca vidite kao dobar zadnjih desetljeća?

Uzmite u obzir samo ostvareno a ne sve ono što su laprdali...

_________________
Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Promjena kursa kod HB Hrvata
PostPostano: 07 stu 2009, 14:20 
Online
Avatar

Pridružen/a: 07 svi 2009, 13:41
Postovi: 6121
lider30 je napisao/la:

Zašto nemamo? Konstatiraš da smo loši i predlažeš stratešku politiku BH Hrvata - Strahujmo svaki izborni ciklus, tko će dobiti izbore u Hrvatskoj. ili Čekajmo, što će Hrvatska uraditi.
Ja osobno mislim, da je to katastrofalna politika.


To nikako ne predlažem, a svakako se zalažem za naše samostalno donošenje odluka, ali to ne podrazumjeva udaljavenja od Hrvatske, kako zagovara Poskok!
Poskok ne shvaća da smo i mi potpuno ravnopravni sukreatori vlasti u HR, da smo ravnopravni državljani sa svim privilegijama i utjecajima koje državljasntvo nosi, HR je naša i praktično i formalnopravno, kao i onih u HR, i odricanje ili distanciranje nas od HR je potpuno nepotrebno i kontraproduktivno!

I da smo od devedesetih vodili poskok politiku najvjerovatnije bi nestali iz Bih, a u HR bi bili stranci, a HR možda ne bi ni postojala u današnjem ustavnom uređenju!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Promjena kursa kod HB Hrvata
PostPostano: 07 stu 2009, 15:28 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 17 svi 2009, 10:12
Postovi: 1281
Junuz Djipalo je napisao/la:
Mene samo zanima koji vi to potez HDZ-ovaca vidite kao dobar zadnjih desetljeća?


Naprimjer, osnivanje Herceg-Bosne, imaju oni puno grešaka, ali drugi nisu ni mogli praviti greške kad za razliku od HDZ-a nikad nisu dobili potporu BH Hrvata na izborima. Onima koji nisu ni imali šansu da pogriješe lako je optuživati HDZ za greške.


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 243 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: 3AJE6, Google [Bot], Hagresor, Tomba17 i 521 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO