HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 22 pro 2024, 20:14.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 31 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Rak i ostala maligna oboljenja u Hercegovini i dolini Neretve
PostPostano: 29 srp 2011, 09:45 

caruga je napisao/la:
Hvala dr.Lecter na više nego jasnom pojašnjenju kroz prve četiri točke vašeg posta...
U točki 5. kažete:
Radi se o tri-četiri vrste raka, koji imaju doista zabrinjavajući porast incidence.

Koje su to vrste?
Pitam jer primjetih da je u Brotnju najviše oboljelih od raka na limfnim čvorovima,želucu i plućima kod muškaraca,dok kod žena prednjači rak dojke,a česta su i pluća pa čak i jetra...[/i]

Mada je ovo podforum politika, samo ću probati kratko pojasniti.
Idemo prvo brojke.
Po statističkim izvješćima HNŽ je po incidenciji malignih bolesti na drugom mjestu u FBiH (odmah iza goraždanskog kantona) s indeksom strukture 12,4% i 213,5 oboljelih na 100 000 stanovnika. Kao ilustraciju, navesti ću ZHŽ - 125,5 oboljelih na 100 000 stanovnika ili Posavsku županiju sa svega 84,7 oboljela na 100 000 stanovnika.
Doduše ovo su podatci za 2008. koji su već jednom vraćeni na doradu zbog relativno velikih propusta u prikupljanju. Po mojoj skromnoj ocjeni, ovaj broj bi se mogao uvećati za 20%.
E sad o vrstama.
1. U Hercegovini, koja je po višestoljetnoj tradiciji ''pušački'' kraj, u kojoj živi narod koji njeguje kult uzgoja duhana i navike pušenja, dominira rak pluća (najčešće planocelularni, za koji se inače znanstvenici slažu da je u njegovoj etiologiji dominantan rizični čimbenik pušenje ali i muški spol). Tako da u ukupnom morbiditetu zloćudnih bolesti u HNŽ-u, rak pluća sudjeluje u 20% novooboljelih. Interesantno je da je ta pojava zabilježena u gotovo cijeloj južnoj Europi, to jest u zemljama koje su pod utjecajem mediteranskog podneblja. (npr. - najdominanniji rak u Japanu, Kini, Filipinima i drl. je rak želudca. Zagađenje oceana i samim tim kontaminacija živih bića koja se konzumiraju iz njih, u društvima koja svoju gastronomsku kulturu temelje na plodovima mora, podiže svakodnevno incidencu raka probavnih organa do zabrinjavajuće razine.
2. Drugi rak po učestalosti u HNŽ je rak dojke (10%). Razlog sam naveo - povećan skrining rizičnih skupina žena i samim tim i veća otkrivenost novih slučajeva. Dešava se jedan pozitivan trenutak, to jest, postupno uvođenje zdravog načina razmišljanja u žena i njihova, hajdemo reći - urbanizacija, na način da tu depistažnu pretragu (mamografija i UZ dojke) ali i PAPA test, sve više doživljavaju kao rutinsku i prirodnu obvezu.
3. Dobro si naveo gore - limfatički sustav. Po meni jedan sasvim novi izazov u onkološkoj epidemiologiji. Izrazit porast incidencije u muške djece. Dalje, nekadašnja medicina je poznavala samo dva temeljna oblika ove vrste malignih bolesti (Hodgkin i nonHodgkin). Danas smo svjedoci čitavog zamršenog niza raznih oblika limfatičkog tipa ove bolesti. Broj slučajeva u odnosu na stanje od prije recimo 10 godina je višestruko uvećan. Po meni je ipak razlog osuvremenjavanje invazivne i radiološke dijagnostike, ali i stvano izrazit porast kvalitete i proširenje naših patohistocitoloških pretraga u KB Mostar, ali i naša relativna dijagnostička neovisnost o drugim kliničkim centrima (što nam je prije stvaralo velike probleme ali i umanjivalo incidencu).

Auu. Baš sam se raspričao. Imam nekog posla a o ovome se može na podforumu zdravlje ili slično.

Vrh

PostPostano: 29 srp 2011, 10:56 

Dr Lecter je napisao/la:
Auu. Baš sam se raspričao. Imam nekog posla a o ovome se može na podforumu zdravlje ili slično.

Svaka čast na temeljitim podacima i uvjerljivoj argumentaciji, lijepo je imati eksperta za određeno područje na forumu...možda bi baš mogli sakupiti stručnjake i na jednom forumu dozvoliti i gostima da postavljaju upite glede zdravstva, prava, tehnologije i sl

Vrh

PostPostano: 29 srp 2011, 12:06 

Ministry of Sound je napisao/la:
Dr Lecter je napisao/la:

Svaka čast na temeljitim podacima i uvjerljivoj argumentaciji, lijepo je imati eksperta za određeno područje na forumu...možda bi baš mogli sakupiti stručnjake i na jednom forumu dozvoliti i gostima da postavljaju upite glede zdravstva, prava, tehnologije i sl

Svaka čast dr.Lecteru...Očigledno da je kako odlično barata ovom materijom...

Svaka čast za prijedlog Ministre...
Namjera mi je i bila ovom temom pokrenuti kakvu takvu raspravu na ovu temu...Ako već ima negdje pokrenuta,ispričavam se...

Vrh

PostPostano: 29 srp 2011, 13:11 

Je, ima i toga dosta vjerujem.

Prije 20-30 godina većina dijagnoza je bila "infarkt" i "moždani udar".

Možda izvor problema treba tražiti na skroz drugim mjestima. (ne znam kako stoji situacija u ostatku BiH, vjerujem da je slično).

Dolje je vrlo lako u privatnoj ljekarni kupiti najzajebanije moguće lijekove bez recepta. Ako je vrlo zajeban, dovoljno da poznaješ osobu za blagajnom u ljekarni.
A naši ljudi vole jedni drugima praviti dijagnoze i "pomagati" savjetima koje tablete da počnu gutati.

To je vrlo opasna stvar.
Da ne govorim da se i antibiotici uzimaju za baš svakakvu glupost, pa vrlo brzo više nemaju efekta.

Vrh

PostPostano: 29 srp 2011, 13:33 

kaponosac je napisao/la:
ero je napisao/la:
Zna li netko rezultate analize ulja koje je ispusteno iz hidroelektrane Jablanica? Bili kancerogeno ili ne?

Na ovo sam naletio na jednom blogu.

Citat:
Nakon nekoliko dana pauze zbog zamora materijala, ''odmaranja'' i bavljenja drugim zanimljivim stvarima, odsurvah maloprije do komšiluka ne bih li provjerio što ima novoga glede izlijevanja 18000 litara ulja iz hidrocentrale Jablanica u rječicu Dobrnju, pritoku Neretve. I imam što pročitati.

Analize su pokazale da izliveno ulje sadrži kancerogeni PCB, a da policija za ovu ekološku katastrofu nad katastrofama sumnjiči trojicu lokalnih švercera. Kao što sam pisao u postu od 02.03.06. transformatorsko ulje (sadrži kancerogene poliklorirane bifenile) može se koristiti kao pogonsko gorivo za dizel automobile. Javna je tajna, piše sarajevski Dan od 10.03.06., da se Jablančani već duže vremena voze na transformatorsko ulje, koje su im već duže vremena prodavali maloprije spomenuti šverceri. Što hoće reći da Jablančani i komšije već duže vremena udišu kancerogeni PCB iz svojih automobila! Ne znam s čime bih ovo usporedio u ovom trenutku, na pamet mi jedino pada dobrovoljni pristanak na ciklonizaciju b uz izgovor kako je ipak jeftinije biti mrtav.

:smijeh
Draga ti Boga...Ovo je nevjerovatno...

Vrh

PostPostano: 31 srp 2011, 21:44 

Našao sam nešto o stetnosti PCB-a

PCBs posjeduju hormonsko djelovanje slično estrogenima, te utječu na razvitak i funkciju kako seksualnog sustava, tako i plodnosti. Osobito negativno djelovanje PCBs uočeno je u dječaka majki izloženih visokim koncentracijama PCBs. Smatra se također da veliku ulogu u problemu smanjenja broja i motiliteta spermija u muškaraca igra upravo PCBs. U mnogobrojnih parova koji se liječe od neplodnosti pored DDT i PCP u sjemenoj tekućini, odnosno u folikularnoj tekućini kod žena izolirani su i PCBs.

Smatra se da PCBs posjeduju kancerogeno djelovanje, kao i da mogu izazvati rak dojke. U znanstvenim ispitivanjima nađene su povećane količine PCBs u masnom tkivu dojke žena kod kojih se razvio dojke u odnosu na zdrave žene. U žrtava Yusho katastrofe, već 15 godina nakon tragične nesreće nalaze se povećana učestalost raka pluća i raka jetre. U ovom slučaju nije moguće točno razgraničiti djelovanje PCBs od djelovanja dioksina.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 31 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Fredericktown, Originals, Tomba17 i 20 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: