3AJE6 je napisao/la:
krstjanin je napisao/la:
To sto ti volis zivjeti u lazima nije moja stvar. Za razliku od srpskih mitova ostali imaju pisane dokaze tako da...
Za tvoju informaciju Banjaluka je imala preko 45 dzamija
Župne matice krizmanih iz 1836. spominju i crkvu sv. Mihovila na brdu Laušu, kojemu je bila posvećena banjolučka župa, a bila je na mjestu gdje je poslije podignuta Eski džamija koja je ubrzo izgorila. Tu je bilo i katolicko groblje na kojemu su bile zidane grobnice na kojem su se uz vjernike pokopavali i banjolučki franjevci. Groblje je u upotrebi bilo sve do navedene godine.
Inace
U Donjem šeheru, u predturskom razdoblju, postojalo je, po svemu sudeći, jedno naselje. Na to upućuju imena brda Lauš i rječce Crkvene, a po usmenoj predaji tu se nalazila crkva Ljudevita Lajoša ( otud i ime Lauš ).
Sve ti je sine katolicko u Banja Luci bilo, kasnije muslimansko. Pravoslavni se pojavljuju s turcima i tek od turaka bitisu na tim prostorima bolilo te to ili ne bolilo
Proizvoljno pišeš.
Neutemeljeno.
Katolici su bili nastanjeni na potezu od Budžaka prema Zalužanima i od Česme prema Trapistima. To je predgrađe.
Srbi i nešto Jevreja su bili većina na prostoru na kome je današnji grad, a muslimani su ponavljam bili uglavnom na desnoj obali Crkvene i bili dominantni na potezu od Hiseta, preko Šehera do Novoselije. Dio gdje su bili muslimani je danas cca 20% grada i te mahale se danas sa teškom mukom dovode u red.
Ne možeš meni iz Banjaluke "objašnjavati" kako stoje stvari.
Da ne pišem sada o srpskim crkvama daščarama po šumama u okolini Banjaluke. I katolici su sklanjali od Turaka crkve u šumu. Recimo Italijanska crkva...
Današnju BL je na kraju krajeva izgradio srpski kralj i Srbi.
Tako je.
Mješanje stanovništva je krenulo tek u komunizmu.
Ni kralj nije gradio na desnoj obali Crkvene. To je bio muslimanski dio grada a kralj je forsirao srpski dio grada tako da se centar Banja Luke formirao u srpskom dijelu. Od današnjeg Trga Krajine pa do pozorišta gdje je bila srpska crkva.

Centar Banja Luke u Kraljevini SHS
Muslimanski stari dio je bio zapušten dok ga nije zemljotres izbrisao sa zemlje.
Muslimanska glavna ulica je bila od Ferhadije do Arnaudije.
Naravno stare navike se teško mjenjaju pa su Muslimani i nakon zemljotresa obnovili mahale mahalama tako da mi to i dan danas rušimo malo po malo. Nije lako al uspjećemo.