Dobro me nasmijao ovaj mentalni zemljovid svijeta kako ga Srbi vide, ter mi je palo na pamet da se hrvatska verzija sigurno razlikuje glede neposrednog balkanskog susjedstva ali su mnoge druge kategorije vjerojatno slicne, jedino se pokoja etiketa razlikuje. Recimo, Rusi sigurno ne bi bili braca, a za Australiju se odgovarajuca hrvatska etiketa prosto namece
.
Ja osobno mislim da bi vecina Srba ipak i Meksiko strpala u TV serije, ter i identificirala Arape kao zasebnu skupinu. Ostatak prilicno dobro odslikava stvari, pogotovo vidjenje Engleza
. Mada je meni osobno pun obsesije Vatikanom ter i trpanja Bosnjaka i Hrvata u jedno, to ipak vjerojatno odslikava shvacanja vecine. No mozda se tu Srbi u BiH i ovi u Srbiji dosta razlikuju, kao sto vjerovatno ima regionalnih razlika medju Hrvatima.
Bilo kako bilo, razumijevanje kako narodi koji su prisiljeni zivjeti jedni uz druge vide svijet je valjda prvi korak ka uspostavi nekakve normalnosti u odnosima. Dakle, koliko je hrvatsko vidjenje svijeta i neposrednog susjedstva (vama Albanci vjerojatno ne figuriraju kao sto Srbima vise nisu bitni Slovenci?) razlicito od ovoga, u smislu shvacanja nekakve vecine ili prosjeka? Naravno, i upisi o osobnim i regionalnim vidjenjima bi bili dobrodosli.
Privitak:
srpska mapa sveta.jpg [ 90.97 KiB | Pogledano 2577 put/a. ]