Zbog incidenta koji se desio u nedjelju, kada se grupa navijača sukobila s pripadnicima EUFOR-a, komanda evropskih mirovnjaka zabranila je svojim vojnicima do kraja ove radne sedmice izlaz u Stari Grad, potvrdio je komandant EUFOR-a, generalmajor Robert Briger (Brieger) u razgovoru za "Dnevni avaz".
Civilna odjeća
- Ti momci su u Starom Gradu bili u civilnoj odjeći i neko ih je identificirao kao navijače bugarskog fudbalskog kluba. No, oni su bili mađarski vojnici koji su slobodan dan provodili na Baščaršiji. Incident pokazuje da je problem huliganizma prisutan i u BiH kao i bilo gdje u svijetu. S druge strane, ovaj incident ne remeti odnos stanovništva prema nama. Građani BiH su vrlo prijateljski nastrojeni prema EUFOR-u i s njima imamo odličnu saradnju - kaže general Briger.
On navodi i da se povrijeđeni vojnici sada osjećaju dobro, da su u kasarni te da je komanda odlučila da, "dok utakmica ne bude gotova, do kraja ove radne sedmice, kretanje pripadnika EUFOR-a bude ograničeno i oni se neće kretati Starim Gradom. Čisto prevencije radi".
Je li Vam se neko od bh. vlasti ili institucija javio? Izrazio žaljenje zbog incidenta?
- Nije još. U osnovi, i ne očekujem nikakva izvinjenja. Zajedno s bh. zvaničnicima radimo da se izbjegnu ovakvi incidenti. Iskreno, nismo očekivali ovakvo nešto.
Snage rezerve
EUFOR trenutno broji 1.200 vojnika. Slijedi li smanjenje tog broja?
- Suočavamo se sa zahtjevima da se smanji broj vojnika, a samim tim i budžet koji imamo na raspolaganju. Već ćemo u septembru prepoloviti broj svojih vojnika i doći na cifru od nekih 600 ljudi. Kao "nadoknadu", već je razvijen koncept rezervnih trupa koje se u BiH mogu pojaviti ako bude potrebno, na poziv komandanta EUFOR-a, u roku od četiri dana.
Rezervne trupe sastavljene su od četiri ili pet četa. Vojnici dolaze uglavnom iz država jugoistočne Evrope i oni će već od septembra biti u BiH na obuci, a obučavat će se zajedno s pripadnicima Oružanih snaga BiH.
Mandat nam istječe u novembru
- Naš mandat istječe u novembru. Do međunarodnih je organizacija hoćemo li ostati ovdje i tokom naredne godine. Nadam se da će se to desiti. Odluka je na političarima, a ja imam osjećaj da će nam mandat biti produžen i na narednu godinu. Mislim da je evropska zajednica voljna nastaviti podržavati BiH, a dio te podrške je i kroz zajednički sveobuhvatni pristup BiH, uključujući nevladine organizacije, EU delegaciju u Sarajevu i mi s njima radimo u tijesnoj saradnji na dnevnoj bazi - navodi komandant EUFOR-a.
Na raspolaganju imate barem tri naša helikoptera
- Resursi EUFOR-a dizajnirani su u velikoj mjeri da se ispune zahtjevi koje imamo u kasarni u Butmiru. Dakle, limitirani su. No, mi smo, naprimjer, u prethodnim danima angažirali helikopter na gašenju požara i na opožarena područja ispustili smo 23.500 litara vode kroz 47 preleta. To možda i nije puno, ali je to ono što možemo i što činimo - kaže Briger.