HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 17 pro 2024, 18:50.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 303 post(ov)a ] 
Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Status Brčkog?
PostPostano: 22 ruj 2020, 16:31 

S obzirom da se ova tema pojavljivala već bezbroj puta na raznim drugim mjestima evo jedno mjesto za sveobuhvatu raspravu o tome.

Dakle BiH je de facto sastavljena kao unija tri zasebne političke cjeline, RS-a, FBiH i Brčkog kao posebnog distrikta.
Iz pravnog stanovišta kad dođe dan raspada te tvorevine ona se raspada po federalnim granicama isto onako kako se raspala i bivša SFRJ.

Nevezano za činjenicu što se zna tko je što unjeo u Brčko na dan raspada i nakon odlaska RS-a, teritorij na koji polažu pravo više nije u istoj državi.

Mnogi potežu pitanje arbitraže i sudskih postupaka, dosadašnja praksa i presude raznih sudova kako oko pomorskih kako oko kopnenih problema govori nam da često nema presude u korist neke strane i da se uglavnom odabire princip stanja na trenu i manjih korekcija.

Primjer Hrvatske i Slovenije je više no očit, u katastru jasno Hrvatska Žumberačka na svom vrhu na Svetoj Geri ima Slovenske vojne instalacije, Janezi unatoč jasnoj presudi da je to Hrvatsko ne mrdaju nigdje.

Osim ako ne dođe do nekog međusobnog dogovora tri strane, ne postoji nikakav način da se taj problem riješi bez sukoba. Tko zaista misli da će bilo koja strana poštovati presudu po kojoj taj kritična točka BiH nije njihova?

Hrvati također kao treća strana imaju ogromnu moć kao pero koje može pretegnuti u bilo koju stranu.

Po meni jedino rješenje koje ima šansu biti trajno i mirno je dogovor sve tri strane gdje bi svatko izgubio dio teritorija koji im je manje važan a za uzvrat bi dobio ono što im je vrlo važno.

Na primjer, Hrvati bi mogli dobiti povezanost Posavine i kompaktnost tog teritorija južno od Save, no izgubili bi nešto zaleđa Dalmacije.

Srbi bi dobili jasan koridor prema Srbiji ali bi izgubili drugdje ( Posavina, zapadna Bosna)

Muslimani bi mogli ižicati poveznicu prema Bihaću ili nečemu drugom što im je važno.

Ovo pitanje sada nije aktualno ali nakon što se smire strasti oko raspada počet će se javljati upravo ovi problemi koji neće nestati već će čekati da ih se riješi.

Apartmanđije, uhljebi i kradeze = grobari Hrvata

Vrh

Naslov: Re: Status Brčkog?
PostPostano: 22 ruj 2020, 16:38 

Meni je ogroman problem što se Brčko uvijek stavlja kao zajednica Srba i Muslimana, mi smo dobro zastupljeni u Brčkom i ne smijemo naše Hrvate tamo tek tako pustit, i mi se tu imamo šta pitati.

Vrh

PostPostano: 22 ruj 2020, 17:01 

Ja sam podrijetlom iz Brckog i donekle sam upoznat sa situacijom tamo jer sam ca. jednom godisnje tamo. Ravne Brcko su se obranile i Herceg Bosne je to podrucje unijela u danasnji Distrikt. Nakon rata i 2000ih rapidno se smanjio broj Hrvata u distriktu ali zadnjih godina su se i ostali narodi poceli jace seliti. Veliki dio stanovnik je dosta fluidan i zivi recimo na relaciji Brcko - Slavonija.

Za mene je situacija za zapadna Hrvatska sela u brckom dosta jasna. Mogu se itegrirati nakom raspada u Hrvatsku kao enklava da se neprekida srpski koridor. Isto tako je mogucnost da se muslimanima dadne grad i srpski koridor, koji je za mene zbog vaznosti Brckog za njih neupitan, obisao brcko kraj Gradaca, kroz Cerik i Hrgove.

Nisam siguran koliko je Srbima bitno Brcko jer su prije rata ipak mili manjina u distriktu i u gradu. Vecina su bili muslimani. Kad bi se mene pitalo ja bi muslimanima dao grad, nama nasa sela a Srbima koridor do Bijeljine.

To bi bilo fair.

Vrh

PostPostano: 22 ruj 2020, 17:04 

Kako bi se izbegle komplikacije ovog tipa Republika Srpska ne "odlazi" nigde. Naprotiv, tek dolazi.

A federalni partneri mogu da se raspadaju koliko im volja. :kava

Vrh

PostPostano: 22 ruj 2020, 17:06 

Jefferson Davis je napisao/la:
Pa, hrvatski dijelovi Brckog se ne mogu spojiti s nekim drugim hrvatskim dijelovima u "kompaktan teritorij", stoga vjerujem da na ovom forumu i medju Hercegovcima ti prostori nisu znacajni. :laugh

Moze se spojiti kad bi Krepsic bio koridor izmedu Hrvatskih sela na zapadu distrikta i PKa. Ali onda bi Srpksi koridor morao obic Brcko. Neznam koliko je to njima prihvatljivo.

Vrh

PostPostano: 22 ruj 2020, 17:10 

Jefferson Davis je napisao/la:
Pa, hrvatski dijelovi Brckog se ne mogu spojiti s nekim drugim hrvatskim dijelovima u "kompaktan teritorij", stoga vjerujem da na ovom forumu i medju Hercegovcima ti prostori nisu znacajni. :laugh

Pa ne možeš ni Jajce ni Dobretiće ni Žepče ni Usoru pa šta, komad hrvatske zemlje na koji polažemo pravo ne damo.

Vrh

PostPostano: 22 ruj 2020, 17:12 

BiH = Mala Jugoslavija
DB = Mala BiH

Vrh

PostPostano: 22 ruj 2020, 17:13 

Fantaziranje. Brčko je "treći entitet" defacto. Tu neće biti promjena jer ljudima koji su pri sebi i MZ to savršeno odgovara. Ergo, neće biti ni raspada BiH.

https://www.infobrcko.com/vijesti/item/ ... titet.html

Vrh

PostPostano: 22 ruj 2020, 17:15 

Kao sto ce se BiH raspasti, tako ce i Brcko Distrikt. Samo pitanje vremena.

Vrh

PostPostano: 22 ruj 2020, 17:24 

Ponavljam, rjesenje za Distrikt je:
Hrvatima zapadna sela teritorijalno povezana preko Krepsica sa PK - zato gubimo istocna nasa sela
Srbima koridor koji zaobilazi nasa zapadna sela. Mogu sacuvati mirnim putem teritorijalni integritet RSa.
Muslimanima grad i par njihovih sela (Maoca nesmije ici u Bosnjacke ruke) - oni bi izgubili teritorijalnu povezanost Brckog sa ostalim dijelom Bosnjakistana.

Vrh

PostPostano: 22 ruj 2020, 17:31 

Citat:
Dekan banjalučkog Pravnog fakulteta i bivši član Arbitražne komisije za Brčko Vitomir Popović tvrdi da je Brčko, posle usvajanja amandmana na Ustav BiH, postalo treći entitet u BiH. Popović u intervjuu za Press RS kaže da je ta činjenica, s pravne strane, više nego jasna i ističe da svi oni koji tvrde da to nije tačno narodu bacaju prašinu u oči u pokušaju da se opravdaju što su glasali za takvo rešenje.

Vrh

PostPostano: 22 ruj 2020, 18:01 

Brčko je kondominij u zajedničkom vlasništvu FBiH i RS.
Nakon raspada BiH može dogovor entiteta o podjeli ili međunarodna arbitraža a može i da ostane posebna država (4. srpska država :zubati ) ko npr. Luksemburg samo sirotinjska varijanta.

Vrh

PostPostano: 22 ruj 2020, 18:06 

USB - United Streets of Brčko. Jedino rešenje i model celokupnog bosanskog pitanja.

Zemlja po meri ulice.

Vrh

PostPostano: 22 ruj 2020, 18:08 

slika

Ovo gore zeleno se vraća Posavskoj županiji i to je to što se tiče Hrvata.
Srbima koridor, Muslimanima Maoča.

Vrh

PostPostano: 22 ruj 2020, 18:31 

daramo je napisao/la:
slika

Ovo gore zeleno se vraća Posavskoj županiji i to je to što se tiče Hrvata.
Srbima koridor, Muslimanima Maoča.

Ovo gore sto bi ti vracao PZu je Vučilovac, i.e., Srpsko selo. Za Hrvate totalno nevazno osim sto bi moglo biti dio koridora Hrvatskih sela Brckog prema PZu.
A Hrvatska sela dole gdje zivi jos dobar broj Hrvata te nezanima. :palacgore1

Vrh

PostPostano: 22 ruj 2020, 18:50 

Srpska sela su i u DGG ako se gleda po etničkom ključu.
Povezivanje tih sela bez diranja u koridor je nemoguće.
To zaboravite da će Srbi prepustiti išta što su imali daytonskim sporazumom.

Ja ne vidim po kojem bi se drugom ključu Brčko Distrikt mogao podijeliti bez sukoba osim po ovome.

Vrh

PostPostano: 22 ruj 2020, 18:51 

108 Brigada je napisao/la:
Ignat je napisao/la:
Muslimanima Brčko, Stolac i Neum, a Srpskoj i Herceg-Bosni nezavisnost.

Neum nikad. Oni tamo kad sagrade luku, mogu nam zagaditi more. Neum je u cijeloj Herceg Bosni strateski najvaznije za Hrvatsku.

Neum je strateški nebitan za RH, a pogotovo Herceg-Bosni. Jedino Muslimanima znači mnogo. A realno njihov je etnički prostor bio sve do Neuma prije rata, isto tako i do Save kod Brčkog.
Mislim da im to dvoje treba dati prilikom mirnog razdruživanja BiH i međusobnog priznanja RS, HB i RBiH.

Vrh

PostPostano: 22 ruj 2020, 18:54 

daramo je napisao/la:

Ja ne vidim po kojem bi se drugom ključu Brčko Distrikt mogao podijeliti bez sukoba osim po ovome.

Ovo na karti sto se vidi izmedu ulica, skakave i bosanske bijele. To se da povezati u jednu enklavu Hrvatskih sela. I neka bude izmedu Srpksi koridor. Na ta sela nemaju ni Muslimani ni Srbi pretenzije. Osim toga nije fair usporedivati to sto su Srbi ratom izgubili sa onim sto su Hrvati ratom odbranili.

Vrh

PostPostano: 22 ruj 2020, 18:55 

Ignat je napisao/la:

Neum nikad. Oni tamo kad sagrade luku, mogu nam zagaditi more. Neum je u cijeloj Herceg Bosni strateski najvaznije za Hrvatsku.

Neum je strateški nebitan za RH, a pogotovo Herceg-Bosni. Jedino Muslimanima znači mnogo. A realno njihov je etnički prostor bio sve do Neuma prije rata.

Ma je li pomorče Mujo, to je stari muslimanski grad.
Muslimanski etnički prostor općina s 99% Hrvata?

Vrh

PostPostano: 22 ruj 2020, 18:55 

Ignat je napisao/la:

Neum je strateški nebitan za RH, a pogotovo Herceg-Bosni. Jedino Muslimanima znači mnogo. A realno njihov je etnički prostor bio sve do Neuma prije rata, isto tako i do Save kod Brčkog.
Mislim da im to dvoje treba dati prilikom mirnog razdruživanja BiH i međusobnog priznanja RS, HB i RBiH.

I oni tamo sagrade luku ili neki naftni terminal i zagade nama more koji zivimo od toga? Opasno..

Vrh

PostPostano: 22 ruj 2020, 18:59 

Ignat je napisao/la:

Ni pod razno. Neum je jednon bija prodan turcima ne smi opet. Vratit će se majci Dalmaciji kad tad!

Vrh

PostPostano: 22 ruj 2020, 19:02 

Ali dragi ljudi tema je status Brckog. Ajmo o podjeli protektorata u protektoratu please :D

Vrh

PostPostano: 22 ruj 2020, 19:03 

Mlečani im tamo nisu dali držati niti barku, kamoli graditi džamiju.
Netko da Muslimanima prepusti grad s 100% Hrvata i kopneno Hrvatski biser Dubrovnik odsiječe od ostatka Hrvata.

Vrh

PostPostano: 22 ruj 2020, 19:04 

dalmatinac181 je napisao/la:
Ignat je napisao/la:

Ni pod razno. Neum je jednon bija prodan turcima ne smi opet. Vratit će se majci Dalmaciji kad tad!

To neka Dalmacija pregovara i plaća Turcima.
Herceg-Bosni bi se itekako isplatilo riješiti spor s Turcima predajom Neuma, ako bi zauzvrat dobili FBiH zapadno od Bosne i Neretve i mirno razdruzivanje.

Vrh

PostPostano: 22 ruj 2020, 19:06 

daramo je napisao/la:

Ovo na karti sto se vidi izmedu ulica, skakave i bosanske bijele. To se da povezati u jednu enklavu Hrvatskih sela. I neka bude izmedu Srpksi koridor. Na ta sela nemaju ni Muslimani ni Srbi pretenzije. Osim toga nije fair usporedivati to sto su Srbi ratom izgubili sa onim sto su Hrvati ratom odbranili.

O čemu ti, pa to i govorim što je HVO unio u Distrikt to ide HB, isto vrijedi za sve tri strane.
Iili je druga opcija novi sukob.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 303 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: mrnjav, Teuton, Tomba17 i 50 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: