|
|
Stranica: 1/2.
|
[ 49 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Bobovac
|
Naslov: Štrajk prosvjetara u Hercegovini Postano: 10 pro 2024, 22:02 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 25893 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
Več treći tjedan djeca u HNŽ ne idu u školu. Mislim da je to tema koja je zanemarena u našim medijima te na društvenim mrežama, uključujući i ovaj forum. Nema naznaka da vlada i štrajkaši mogu uskoro postići sporazum i okončati štrajk.
Štrajkaši traže povećanja plaća od 15% a vlada im nudi, čini mi se, negdje oko 8% .
Danas u Mostaru prosvjedovalo 4000 ljudi, prosvjetara i njihovih podupiratelja.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
kiler
|
Naslov: Re: Štrajk prosvjetara u Hercegovini Postano: 10 pro 2024, 22:09 |
|
Pridružen/a: 22 lis 2010, 14:26 Postovi: 7476 Lokacija: Ulica Rajkovačića i Čalušića bb
|
Kad otopli na proljeće 2025, ne bi me začudilo da se štrajk proširi i na djelatnike Sveučilišta, studente, namještenike i službenike u javnoj upravi, vrtiće, djelatnike Pošte itd...
_________________ Vuk dlaku mijenja, ćud nikada.
Glas za HDZ RH jeste glas za Voju Stanimirovića.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Salivator
|
Naslov: Re: Štrajk prosvjetara u Hercegovini Postano: 10 pro 2024, 22:23 |
|
|
Koliko sam čuo, nisu svi bili kolegijalni. Tako da su neki nastavili sa poslom, dok su drugi štrajkali.
Nadam se da su našli zajednički jezik :)
_________________ Can't you hear the thunder? Better run, better take cover.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Noname01
|
Naslov: Re: Štrajk prosvjetara u Hercegovini Postano: 10 pro 2024, 22:37 |
|
|
Povećati što traže, a srezati nepotreban broj osoblja. Sve manje i manje učenika, a profesora sve više i više. Stalno mijenjaju i na kraju će biti 10 učenika na jednog profesora, a rezultata nema. Znači najlošiji učenici u regiji, a to znači vjerojatno i u cijeloj Europi. https://www.klix.ba/vijesti/bih/ucenici ... /241204094
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
volvoks
|
Naslov: Re: Štrajk prosvjetara u Hercegovini Postano: 11 pro 2024, 00:41 |
|
|
Hrvatski i srpski učenici su značajno bolji na PISA testovima od bošnjačkih.
_________________ Summum ius, summa iniuria.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
neretvanin
|
Naslov: Re: Štrajk prosvjetara u Hercegovini Postano: 11 pro 2024, 11:03 |
|
|
Plaće su im 1300-1400KM ~650 - 700,00EUR. Smijurija i jad!
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
dreamteam
|
Naslov: Re: Štrajk prosvjetara u Hercegovini Postano: 11 pro 2024, 11:26 |
|
|
Ovo je najjadnija vlada u HNŽ dosad. Čuo sam da će i studentima snižavat stipendije, a uskoro kreću i ostali štrajkovi. Prosvjeta traži 15 posto povećanje, nema šanse da će to dobit. A i realno pola seoskih škola se treba pogasit.
_________________ A sad je mrak i zaraza, a ti i ja od asfalta.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Flamel
|
Naslov: Re: Štrajk prosvjetara u Hercegovini Postano: 11 pro 2024, 11:37 |
|
Pridružen/a: 08 srp 2019, 17:40 Postovi: 2023 Lokacija: Cetina-Vrbas, Mosor-Vranica
|
Ne spada skroz u temu ali povezano je: https://www.index.hr/vijesti/clanak/pla ... 21325.aspxNisam znao da su primanja redovitih profesora na SuM ovako niska (850€- to je negdje oko 1500 KM?) Mislio sam da im je plaća negdje oko 1000-1200 €). Na sveučilištima u RH do nedavnih povećavanja su redoviti profesori bez dodataka imali oko 2000 €, sad nitko nema ispod 2500.
_________________ Kontra mraku, kontra sili, kontra rentijerstva, kontra klijentelizma
HDZ=SKH
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
kiler
|
Naslov: Re: Štrajk prosvjetara u Hercegovini Postano: 11 pro 2024, 12:59 |
|
Pridružen/a: 22 lis 2010, 14:26 Postovi: 7476 Lokacija: Ulica Rajkovačića i Čalušića bb
|
dreamteam je napisao/la: Ovo je najjadnija vlada u HNŽ dosad. Čuo sam da će i studentima snižavat stipendije, a uskoro kreću i ostali štrajkovi. Prosvjeta traži 15 posto povećanje, nema šanse da će to dobit. A i realno pola seoskih škola se treba pogasit. Je li i dalje pripravnicima uzimaju naknadu za topli obrok i putovanje na posao? Znam da je tako bilo dok je Herceg bio premijer HNŽ. Za to vrijeme u ŽZH se povećavaju plaće svim korisnicima proračuna i naknade majkama za svako rođeno dijete.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Imota
|
Naslov: Re: Štrajk prosvjetara u Hercegovini Postano: 11 pro 2024, 13:38 |
|
|
Jel na ovo mislio predsjednik županijskog HDZa kad je apelira da se smire strasti u skupštini županije jer nije vrime za podjele dok je teška socijalna i ekonomska situacija? Naime, pokrenut je opoziv talibana koji je Hrvate nazva podstanarima u bih (koji obnaša dužnost presjedatelja skupštine županije izvjesni džafer alić) al je propa jer je samo 13 ruku bilo za. Inače 16 je Hrvata u skupštini županije a od 3 srbina mmislim da je jedna srpkinja naša. Ni svi Hrvati nisu podržali opoziv. https://www.hercegovina.info/vijesti/po ... nu/231865/
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
dreamteam
|
Naslov: Re: Štrajk prosvjetara u Hercegovini Postano: 11 pro 2024, 13:59 |
|
|
Herceg je bio televizor u boji za ovu "malu tatinu"
Mislim čak da nije isključeno da Čović ruši trenutnu vladu sa ovim štrajkovima da bi možda odmah gurnuo Novaka za premijera.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
dreamteam
|
Naslov: Re: Štrajk prosvjetara u Hercegovini Postano: 11 pro 2024, 14:02 |
|
|
A Imota ne znam šta očekuješ od naših beskralježnjaka, bitno je da se ne dira u koaliciju a nek koalicijski partner govori svom publikumu što hoće, makar dehumanizirao tvoj narod.
Dostojni ljudi bi sve blokirali dok se taj vehabos ne ispriča javno ili makne sa funkcije.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
neretvanin
|
Naslov: Re: Štrajk prosvjetara u Hercegovini Postano: 11 pro 2024, 17:37 |
|
|
dreamteam je napisao/la: Herceg je bio televizor u boji za ovu "malu tatinu"
Mislim čak da nije isključeno da Čović ruši trenutnu vladu sa ovim štrajkovima da bi možda odmah gurnuo Novaka za premijera. A tko je mala tatina? Na tv prilogu ne zna sastavit prostoproširenu rečenicu i ima tupi pogled, jel ta? ![sega :sega](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/c040.gif)
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
daramo
|
Naslov: Re: Štrajk prosvjetara u Hercegovini Postano: 11 pro 2024, 17:45 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 11:47 Postovi: 39803 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
Imota je napisao/la: Jel na ovo mislio predsjednik županijskog HDZa kad je apelira da se smire strasti u skupštini županije jer nije vrime za podjele dok je teška socijalna i ekonomska situacija? Naime, pokrenut je opoziv talibana koji je Hrvate nazva podstanarima u bih (koji obnaša dužnost presjedatelja skupštine županije izvjesni džafer alić) al je propa jer je samo 13 ruku bilo za. Inače 16 je Hrvata u skupštini županije a od 3 srbina mmislim da je jedna srpkinja naša. Ni svi Hrvati nisu podržali opoziv. https://www.hercegovina.info/vijesti/po ... nu/231865/Samo treba javno imena tih Hrvata podstanara.
_________________ mostarski europski
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Gaugamela93
|
Naslov: Re: Štrajk prosvjetara u Hercegovini Postano: 11 pro 2024, 17:46 |
|
|
Bobovac je napisao/la: Več treći tjedan djeca u HNŽ ne idu u školu. Mislim da je to tema koja je zanemarena u našim medijima te na društvenim mrežama, uključujući i ovaj forum. Nema naznaka da vlada i štrajkaši mogu uskoro postići sporazum i okončati štrajk.
Štrajkaši traže povećanja plaća od 15% a vlada im nudi, čini mi se, negdje oko 8% .
Danas u Mostaru prosvjedovalo 4000 ljudi, prosvjetara i njihovih podupiratelja.
Netočno 8%. Radi se o 3%, a ostalih 5% ide svim ostalim korisnicima proračuna od policije, administracije po ministarstvima do zdravstva.
_________________ Ne može biti trijumfa bez gubitaka, pobjede bez patnje, slobode bez žrtve.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Gaugamela93
|
Naslov: Re: Štrajk prosvjetara u Hercegovini Postano: 11 pro 2024, 17:57 |
|
|
neretvanin je napisao/la: Plaće su im 1300-1400KM ~650 - 700,00EUR. Smijurija i jad! Plus topli to je oko 1600 - 1700 KM za profesora koji ima oko 20 godina staža. Plaća profesora u RH sa 20 godina staža 1700 €. Duplo veća. Prije 10 godina je bila razlika oko 200€. Sarajevski kanton ima 300 KM veće plaću od plaće nastavnika u HNŽ. Najsmješnije u čitavoj priči je kad jedan režimski portal poput bljeska objavi kako učenici iz BiH imaju najslabije rezultate na međunarodnim testiranjima...Ne može mrtav prdit rekla bi ona narodna...
_________________ Ne može biti trijumfa bez gubitaka, pobjede bez patnje, slobode bez žrtve.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
neretvanin
|
Naslov: Re: Štrajk prosvjetara u Hercegovini Postano: 11 pro 2024, 17:57 |
|
|
U Hrvatskoj je proljetos svim učiteljima pred izbore narasla plaća cca preko 300,00 EUR sa 1.200,00 EUR na 1.500,00 EUR, a ovi nude povećanje cca 20,00 EUR... ![sega :sega](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/c040.gif) U Hrvatskoj se uvijek pred izbore nešto traži, a u BiH ili Mostaru reciklira nešto iz naftalina. 30 godina se priča o jebenom kazalištu. Samo jedan plastični primjer. Naprimjer onog hodžu ili šta je već "ugrožava kazalište" a ne ugrožava ga minimalac od 620,00KM u p.ederaciji a u RS je 950,00 KM. Neće javno reći "izjednačite to" nego je kondom svoje stranke za baciti malo prašine u oči da se ove stvari ne propitkuju. Narod je sam kriv, podržavam prosvjed samo da se stvori ta neka kultura "izbori se za sebe"!
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Gaugamela93
|
Naslov: Re: Štrajk prosvjetara u Hercegovini Postano: 11 pro 2024, 18:05 |
|
|
Noname01 je napisao/la: Povećati što traže, a srezati nepotreban broj osoblja. Sve manje i manje učenika, a profesora sve više i više. Stalno mijenjaju i na kraju će biti 10 učenika na jednog profesora, a rezultata nema. Znači najlošiji učenici u regiji, a to znači vjerojatno i u cijeloj Europi. https://www.klix.ba/vijesti/bih/ucenici ... /241204094Profesora je sve manje i manje. Uvjerljivo najnepopularnije zanimanje među mladima. Ne želi nitko da radi sa djecom. Ne znam o kakvim ti rezultatima pričaš. Kao kad očekuješ od trenera koji ima 500 KM naknade da proizvodi vrhunske NBA igrače...Ne ide...U Sloveniji nastavnik ima 2500€....Otud i rezultati na PISA... Ovo što pišeš o 10 učenika na nastavnika vrijedi za određene ruralni područja i provinciju, al takva situacija sigurno nije u mostarskim osnovnim gradskim školama gdje se nastavnici sigurno ubijaju od posla.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Bobovac
|
Naslov: Re: Štrajk prosvjetara u Hercegovini Postano: 11 pro 2024, 18:06 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 25893 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
Nemojmo sad pretjerivati pa porediti plaće u BiH sa onima u HR Podrazumjeva se da su u BiH duplo manje.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
neretvanin
|
Naslov: Re: Štrajk prosvjetara u Hercegovini Postano: 11 pro 2024, 18:18 |
|
|
Bobovac je napisao/la: Nemojmo sad pretjerivati pa porediti plaće u BiH sa onima u HR Podrazumjeva se da su u BiH duplo manje. Ali zato se mogu porediti plaće svih mogućih poslanika, ministara i ostalih sukurčina svih razina sa hrvatskim Saborom... Tu se parira... ![BiH :bih](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/bih.gif)
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Gaugamela93
|
Naslov: Re: Štrajk prosvjetara u Hercegovini Postano: 11 pro 2024, 19:53 |
|
|
neretvanin je napisao/la: Bobovac je napisao/la: Nemojmo sad pretjerivati pa porediti plaće u BiH sa onima u HR Podrazumjeva se da su u BiH duplo manje. Ali zato se mogu porediti plaće svih mogućih poslanika, ministara i ostalih sukurčina svih razina sa hrvatskim Saborom... Tu se parira... ![BiH :bih](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/bih.gif) Možda je bolje ovo poređenje za struĆnjake i "sukurčine svih razina" kako si se ti izrazio. Plaća hrvatskog nastavnika u stalnom gradu Mostaru 300 KM manja od kantona Sarajeva.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
kiler
|
Naslov: Re: Štrajk prosvjetara u Hercegovini Postano: 11 pro 2024, 20:44 |
|
|
neretvanin je napisao/la: dreamteam je napisao/la: Herceg je bio televizor u boji za ovu "malu tatinu"
Mislim čak da nije isključeno da Čović ruši trenutnu vladu sa ovim štrajkovima da bi možda odmah gurnuo Novaka za premijera. A tko je mala tatina? Na tv prilogu ne zna sastavit prostoproširenu rečenicu i ima tupi pogled, jel ta? ![sega :sega](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/c040.gif) Kćerka od Gagre, bivšeg predsjednika županijskog HDZ-a BiH, Čovićevog dobrog druga, a na kojeg nažalost ona više sliči nego na mater. Naravno da nikada ne bi dospjela na poziciju premijerke HNŽ-a da nije na djelu žešći nepotizam. Ona i mlađa sestra su sebi i zetovima, također vrlo dobro uhljebljenima u državnim direktorskim pozicijama, napravili hotel na Buni kao usput, a sirotinja koja nema štelu mora prosvjedovati. I to je samo početak prosvjednog vala, po mom mišljenju.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
daramo
|
Naslov: Re: Štrajk prosvjetara u Hercegovini Postano: 11 pro 2024, 20:48 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 11:47 Postovi: 39803 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
Sramota ako ovaj podatak od 300KM stoji.
_________________ mostarski europski
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Gaugamela93
|
Naslov: Re: Štrajk prosvjetara u Hercegovini Postano: 12 pro 2024, 12:06 |
|
|
Nekako mi je najzanimljivije u vezi sa štrajkom prosvjetara činjenica kako je najgrlatiji branitelj premijerke u utorak na Skupištini HNŽ-a bio Samir Kaplan. Nema dalje. ![klanjam :klanjam](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/b020.gif)
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Imota
|
Naslov: Re: Štrajk prosvjetara u Hercegovini Postano: 12 pro 2024, 13:21 |
|
|
Gaugamela93 je napisao/la: Nekako mi je najzanimljivije u vezi sa štrajkom prosvjetara činjenica kako je najgrlatiji branitelj premijerke u utorak na Skupištini HNŽ-a bio Samir Kaplan. Nema dalje. ![klanjam :klanjam](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/b020.gif) Reci da se zezaš ![Rolling on the floor =))](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/lol.gif)
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|