HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 16 tra 2024, 11:00.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 11 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Termin Herceg-Bosna kroz povijest
PostPostano: 04 ruj 2009, 11:51 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 08:25
Postovi: 43997
Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
Prenosimo odličan članak sa jednog portala (Ljubuški) koji na vrlo zanimljiv i dokazima potkrijepljen način dokazuje da je termin Herceg-Bosna samo sinonim za Bosnu i Hercegovinu, čak korišten i od strane Muslimana. Sa obzirom na političke konotacije termina Herceg-Bosna, za sada je ovome članku mjesto na ovom podforumu.

http://www.ljportal.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1251:zato-herceg-bosna&catid=8:kolumne&Itemid=32

Citat:

Otkud ime Herceg-Bosna, tko ga je rabio i u kojem kontekstu? Na ova pitanja ne možemo danas dati konačni odgovor i morat ćemo pričekati historiografska istraživanja, ako se uopće neki povjesničar upusti u taj posao.

Ipak danas možemo sa sigurnošću ustvrditi da je sintagma Herceg-Bosna rabljena kao sinonim za Bosnu i Hercegovinu bez političkih konotacija.

Zajednica hercegovačkih Hrvata (ZHH) u Švicarskoj organizira već niz godina jesensku kulturno-zabavnu večer u humanitarne svrhe pod nazivom „Herceg Bosna srce moje – vratimo djeci osmjeh na lice“ (tekst na pozivnici glasi točno tako – autorova primjedba). Prikupljenim novcem s tih večeri pomažu se dječji domovi, siročad ili socijalno ugrožene obitelji s malodobnom djecom po Bosni, Hrvatskoj i Hercegovini. Svi darovi, a radi se o više desetaka tisuća švicarskih franaka, uredno su uknjiženi s priloženim, potpisanim potvrdama primatelja. Na godišnjoj skupštini ZHH u Zürichu 14. ožujka 2009. godine, Upravni je odbor obavijestio nazočne da će vjerojatno morati promijeniti naziv humanitarne priredbe jer, eto, stižu pritužbe na spominjanje „Herceg-Bosne“, zbog čega stanoviti ljudi ne žele sudjelovati u toj po sebi plemenitoj akciji. Nakon kraće diskusije, Upravni me je odbor zamolio da napišem nešto o pojmu „Herceg-Bosna“ kako bi oni to objavili na internetskoj stranici udruge.


slika

Naziv "Bosna i Hercegovina" koristi se tek od 2. pol. XIX. stoljeća


Ovdje najprije valja naglasiti da je stvar Upravnoga odbora kako će nazvati neku priredbu. Oni sami moraju procijeniti kojim će odgovarajućim sredstvima i ljudima na moralno odgovoran način postići svoj cilj, u ovom slučaju prikupiti novac koji će u ime udruge podijeliti potrebnima. To je isključivo u nadležnosti Upravnog odbora koji će na sljedećoj godišnjoj skupštini podnijeti izvješće i s punom odgovornošću stati pred svoje članove.

Druga se primjedba odnosi na nesigurnost Hrvata, unatoč stečenoj slobodi, kad je u pitanju njihov narodni, nacionalni i kulturološki identitet. Za to ima više uzroka, a jedan je svakako nedostatak povijesne i jezične podloge. Prof. Ivo Škarić o tome sažeto kaže: „kad netko kaže milion umjesto milijun, ništa se ne gubi u komunikacijskom smislu, gubi se na identitetu, jer ti nisi onda dovoljno ti“. (Glas Koncila, 4. siječnja 2009., str. 8). Daljnji uzrok nesigurnosti među Hrvatima je posvemašnje destruktivno djelovanje bivših Titovih pionira koji svjesno krivotvore činjenice i potkopavaju državnopravne temelje Hrvatske. Kao jedan od bezbroj primjera takvih pionirskih djelatnika među nama u Švicarskoj, neka nam posluži ovaj kratki citat: „I što da zaključno poručimo onima koji su se prepoznali u ovom opisu? Najteža kletva moje stare majke upućena Srbima na početku rata u Hrvatskoj – ‚dabogda se sami sobom pozabavili? - bila bi možda ipak preteška, kad znamo kakvim je plodom urodila“. Ovaj tekst, bez ikakva suosjećanja s hrvatskim prognanicima i njihovimpopaljenim domovima, potpisuje Dunja Gaupp u Društvenim obavijestima, glasilu Hrvatske kulturne zajednice (br. 88, svibanj 2000.) - ni pet godina nakon Oluje. Unatoč tome što znamo da je u tako kratkom roku bilo nemoguće obnoviti sva hrvatska porušena naselja, podmeće nam se, po uhodanom običaju, krivnja za nestanak anakronog „bratstva i jedinstva“.

A kako neznanje u sebi može kriti veliku nesigurnost, neka nam posvjedoči sljedeći groteskni primjer izAargauer Zeitung (6. svibnja 2009.). Novinar sjedi u vlaku i osluškuje razgovor trojice mladića s nepoznatom djevojkom koja se rano zaputila na posao u bolnicu, a mladići se vraćali s noćnog izlaska. Nakon što im je objasnila da ima prijatelja i da s njom ne mogu računati kod noćnih izlazaka, kazala im je da se zove Nicole.


slika

Ante Radić (Dom, 1901.) ravnopravno koristi ime BiH i Herceg-Bosna


Budući da oni nisu odavali svoja imena, upitala ih je, jesu li oni sva trojica „Jugoši“? Jedan se odmah usprotivio i kazao da on nije „Jugoš“ nego Makedonac. I pokaže na kolege, govoreći da ni oni nisu „Jugoši“ nego Hrvati, što ovi klimanjem glave potvrđuju. „Kakva razlika uopće postoji između tih pojmova“ – upita Nicole. Makedonac se trudi kako bi nešto rekao, pa rekne da je razlika ogromna, tražeći riječi kako bi joj objasnio tu razliku, dok mu na pamet ne padne sljedeće: razlika je kao između Nikeovih i Adidasovih tenisica!

II.

Države su na različite načine nastajale i dobivale svoja imena. Njemačka, Slovačka, Češka, Poljska, Madžarska, Hrvatska itd. su nazvane po svojim narodima. Za razliku od njih, Austrija je zemljopisni naziv za Istočno carstvo (Österreich) po kojemu su Austrijanci dobili ime. U Belgiji žive Flamanci, Valonci i Nijemci, ali prema državnom imenu naciju se naziva belgijskom. Isti je slučaj i sa švicarskom nacijom koju čine različiti narodi i kulture. Kneževinu Liechtenstein je prije više stoljeća kupio neki imućni plemić po kojemu je i dobila ime.


slika

Naziv Herceg-Bosna u svetojeronimskim izdanjima
početkom XX. stoljeća


Bosna je vjerojatno dobila ime po rijeci Bosni. Ona je u početku bila mala zemlja kojom je neko vrijeme vladao ban. U srednjovjekovnim povijesnim mijenama gubila je i osvajala teritorije, bila ovisna i neovisna, „ali je većinom priznavala vrhovnu vlast ugarsko-hrvatskih kraljeva“ (K. Draganović). U jednom je razdoblju postojalo moćno bosansko kraljevstvo koje je vladalo dijelovima današnjih susjednih zemalja. A bilo je i obrnutih slučajeva. Godine 1463. osvajaju je Osmanlije i Bosna 1580. godine postaje pašalukom. S vremenom se taj pašaluk teritorijalno toliko proširio na račun hrvatskog kraljevstva da je „bosanski paša držao pod svojom vlašću područje veće nego ijedan bosanski kralj“ (Hazim Šabanović). Primjerice, današnja „Bosanska Krajina“ je dugo nosila naziv „Turska Hrvatska“ jer je prije osmanlijskih osvajanja bila dijelom hrvatskog kraljevstva. Mirom u Beogradu 1739. godine utvrđene su sjeverne, zapadne i južne granice pašaluka koje su ujedno današnje granice između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.


slika

Ivan Zovko u izdanjima JAZU također piše Herceg-Bosna


Povijesna vrela spominju Hum kao politički entitet još 925. godine. Srednjovjekovni Hum ili današnja Hercegovina nastala je ujedinjenjem kneževina Zahumlja (zapadni dio) i Travunje (istočni dio) pod vladaromSandaljem Hranićem-Kosačom(1392. – 1435.). Hercegovina (hercegova zemlja) je dobila ime po svome vladaru hercegu Stjepanu Vukčiću-Kosači (1435. – 1466.). Osmanlije su je osvojile devetnaest godina nakon pada Bosne i ona tako postaje dijelom Osmanlijskog Carstva, uglavnom kao dio bosanskoga pašaluka. Pod upravom paše Rizvanbegovića u 19. stoljeću Hercegovina postaje posebnim pašalukom. Austro-Ugarska Monarhija je nakon okupacije 1878. godine povijesne zemlje Bosnu s jedne i Hercegovinu s druge strane ujedinila u jednu političku jedinicu pod imenom Bosna i Hercegovina i definitivno ozakonila jedan novi državno-pravni entitet. To se ime zadržalo do danas i u javnosti vrijedi kao povijesna kategorija.

Otkud ime Herceg-Bosna, tko ga je rabio i u kojem kontekstu? Na ova pitanja ne možemo danas dati konačni odgovor i morat ćemo sačekati historiografska istraživanja, ako se uopće neki povjesničar upusti u taj posao. Ipak danas možemo sa sigurnošću ustvrditi da je sintagma Herceg-Bosna rabljena kao sinonim za Bosnu i Hercegovinu bez političkih konotacija.


slika

Herceg-Bosna u nakladi Hrvatskoga pedagoškog zbora 1908.


Na moj upit, otkad se u hrvatskoj historiografiji počeo rabiti pojam Herceg-Bosna i je li se rabio većinom u kulturološkom ili političkom smislu, jedan mi povjesnik odgovara da je to teško pitanje koje je i njega samoga dosta mučilo. I povjesničari poput Ferde Šišića, koji je 1908. godine objavio brošuru pod tim imenom, koristili su pojam Herceg-Bosna. Povjesnika Ferdu Šišića se pak ne može smatrati starčevićancem.

U Starčevićevim spisima, obrađenim po Blažu Jurišiću, rabi se jedino Bosna i Hercegovina. Hrvatski političar Stjepan Radić u svojoj brošuri iz 1908. godine „Živo hrvatsko pravo na Bosnu i Hercegovinu“ stalno rabi dvočlani termin Bosna i Hercegovina (ili Bosna-Hercegovina), a ni jedan jedini put ne spominje Herceg-Bosnu. Postoji hipoteza da je ta kovanica novijeg datuma, a vezana je uz pobijanje bošnjaštva u doba Benjamina Kallaya i ima naglasak na hrvatstvu. No, to nije provjereno. U gotovo svim programima hrvatskih stranaka koristi se termin Bosna i Hercegovina.

A jedan drugi, također uvaženi povjesnik, piše da je termin Herceg-Bosna susretao u novinstvu političkih stranaka još početkom 20. stoljeća. Uvijek se koristio kao sinonim za BiH, ali s malo naglašenim hrvatstvom. Nadodaje, da se u historiografiji taj termin uglavnom izbjegava.


slika

I u znanstvenim raspravama koristi se naziv Herceg-Bosna
(F. Šišić, 1908.)


I jedan u inozemstvu školovani i veoma priznati povjesnik drži moje pitanje zanimljivim i pita se je li uopće ikada ranije pojam Herceg-Bosna bio decidirano korišten kao politički pojam. Da jest, bilo bi to do sada barem negdje tematizirano, što mu nije poznato. Možda je i to dokaz da naša historiografija ima još puno pitanja kojima se nije nikada bavila. On je mišljenja da je pojam Herceg-Bosna korišten iz „praktičnih“ razloga. Pa i poetskih. Jer nema pjesme u kojoj bi bilo mjesta za Bosnu i Hercegovinu, ali za Herceg-Bosnu ima. To je i pitanje slogova. Ako se malo prelistaju stariji hrvatski časopisi, posebno poetski prilozi u njima, naći ćemo na dosta mjesta spomen Herceg-Bosne. Herceg-Bosna je nakon 1945. zvučalo zastarjelo; jedan od razloga je avnojski duh koji je naglašavao republičke jedinice u vlastitoj definiciji. Nema političara poslije 1945. koji bi koristio termin Herceg-Bosna. Pa ni za vrijeme NDH nije se sustavno širila Herceg-Bosna, a s obzirom na ideološki i političko-zemljopisni koncept to nije bilo ni potrebno.


slika

U poznatoj brošuri S. Radić koristi samo naziv Bosna i Hercegovina


Slično mišljenje dijeli i povjesnik koji upozorava da je pojam Herceg-Bosna nastao vjerojatno nakon 1878. godine - kad je Berlinski kongres Austro-Ugarskoj Monarhiji povjerio mandat privremene uprave nad BiH - bez posebnih političko-nacionalnih konotacija, naprosto iz stilskih razloga. Time se ipak posredno htjelo istaći da je riječ o jednoj zemlji u zemljopisnom i upravno-političkom smislu. Pojam koriste i Srbi („Herceg-Bosna, Lika, to je srpska dika“). Koriste ga sve do 1992., naravno, i muslimani.

Poznati hercegovački učitelj i prikupljač narodnih običaja i umotvorina Ivan Zovko objavljuje svoje djelo pod naslovom „Hrvatstvo u narodnoj predaji i običajima po Herceg-Bosni“, Mostar, 1899. Pregledom toga štiva ustanovit ćemo da se Zovkino istraživanje odnosi isključivo na područje unutar granica Bosne i Hercegovine.

Dr. Krunoslav Draganović objavljuje svoju povijesnu raspravu „Hrvati i Herceg-Bosna“, Sarajevo, 1940., a dr. fra Dominik Mandić podulju raspravu povodom 500. obljetnice pada Bosne „Herceg-Bosna i Hrvatska“, Buenos Aires, 1963. {posebni otisak iz „Hrvatske revije“, god. XIII, sv. 4 (52)}. U tekstovima gotovo ni jedan ni drugi ne spominju Herceg-Bosnu, nego raščlanjuju povijest starih zemalja Bosne i Hercegovine.


slika

Hamdija Kreševljaković 1912. koristi naziv Herceg-Bosna


Kako je već prethodno spomenuto, u narodnim pričama i pjesmama moglo bi se pronaći dosta mjesta o Herceg-Bosni, jer je to poetskiji i u tu svrhu prikladniji izraz za zemlju Bosnu i Hercegovinu. Pa i naši stari su u svojim zimskim razgovorima pripovijedali radije o Herceg-Bosni jer je to bio laganiji izraz koji se uvriježio u govorni jezik. Tome se, međutim, ne može pripisati nikakva politička primisao. U pismenom i usmenom stvaralaštvu pohranjeno je iskustvo naroda o životu, o njegovim tjeskobama i neispunjenima željama, i dokle god ga se ne instrumentalizira u ideološke svrhe, radi se o umjetničkom blagu. Pojam Herceg-Bosna je, očito, jedan od izraza koji su narodnim umotvorinama davali oblik umjetničkoga.

To što su organizatori obrane hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini 18. studenog 1991. proglasili „Hrvatsku zajednicu Herceg-Bosnu“ (HZHB), bio je odgovor na već ranije osnivanje civilnih (i vojnih) institucija bosanskih Srba i muslimanskih Bošnjaka („Skupština srpskog naroda BiH“ 24. listopada 1991 - kasnije Republika Srpska – i „Muslimanska patriotska liga“, 2. svibnja 1991.). Osnivanje HZHB je, vjerojatno, trebalo imati i politički i obrambeni smisao. Što je od toga ostvareno i koliko je to bila ideološka konstrukcija a koliko vrijednosni čin, još uvijek nije egzaktno utvrđeno. Samim time što je svijet, primjerice, Republiku Srpsku priznao a HZHB poništio, nije ponuđen odgovor na opravdanost ili neopravdanost, ispravnost ili neispravnost tih čina. Za to su potrebna pomnija istraživanja i provjere. I, napokon, ma kakav sud donijela povijest o Hrvatskoj zajednici Herceg-Bosni, to ne mijenja ništa na činjenici da je pojam Herceg-Bosna više od stotinu godina korišten u pučkom stvaralaštvu i praktičnom životu bez ikakvih političkih pobuda.

Prema „Večernjem listu“ (22. lipnja 2009.) u Mostaru postoji radijska postaja pod imenom „Radio Herceg-Bosna“, a kao osnivač te postaje „još uvijek se vodi nevladina udruga Hrvatska zajednica Herceg-Bosna“. Spomenuta nevladina udruga i njezina svrha nam nije poznata, pa se o njoj ovdje, na žalost, ne može ništa pobliže reći. Puno bi nam pomogli sami utemeljitelji Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, kad bi sami pred javnost iznijeli iz kojih su se pobuda organizirali u zajednicu pod imenom „Herceg-Bosna“?!


slika

Herceg-Bosna u zbirci govora Aleksandra Karađorđevića


slika

Iz pisma S. Radića S. M. Braloviću (1912.)


slika

Naslovnica poznate Zovkove knjige (pretisak)


slika

Brošura Stipana Banovića


slika

Herceg-Bosna u pjesmama u čast V. Mačeku


slika

Iz knjige Mačekovih izjava ("Vođa govori", 1935.)


slika


slika


slika

Protiv podjele Herceg-Bosne 1939.


slika

D. Mandić usporedno koristi nazive BiH i Herceg-Bosna


slika


M. Lorković (Narod i zemlja Hrvata, 1939.) ne pravi razliku između BiH i Herceg-Bosne

slika


"Zemljopis NDH" F. Lukasa i N. Peršića (1941.) poznaje samo BiH

slika

Muhamed Hadžijahić također usporedno koristi nazive BiH i Herceg-Bosna


slika

Herceg-Bosna u "Muslimanskom glasu" (kasnijem "Ljiljanu"), br. 34/II od 13. prosinca 1991.



Tihomir Nuić l Politički zatvorenik


_________________
sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Termin Herceg-Bosna kroz povijest
PostPostano: 04 ruj 2009, 13:30 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 04 svi 2009, 09:57
Postovi: 9535
Lokacija: HR HB
Ovo je Musa dobro sročio, skoro kao himna:

HERCEG-BOSNI

Herceg-Bosno, majko moja mila,
Sliko raja, slavo srca moga!
Ponizno se moja klanja vila
Pred podnožjem velicanstvu Tvoga.

I u žaru beskrajne ljubavi
Pjesmom svaki cjelivam Ti kraj;
Tvome polju, kršu i dubravi
Nudjajuci topli zagrljaj.

O, Tvoje je ponosito stijenje:
U njemu se živi krije plam.
Ono naše sveto je znamenje,
Ono naše ljubavi je hram!

Na njemu nam slavna prošlost sniva:
Cilik puške i handžara zvek;
Al" vilinsko još se kolo vije
Uz narodne naše pjesme jek.

S Tvoje grude svaka mila travka
Prica Tvoga velicanstva sjaj;
Krvlju svojih junackih sinova
Ti si svaki natopila kraj.

Sveta mi je povjesnica Tvoja,
K"o i Tvoga plavog neba krug;
O, ljubim Te, domovino moja,
Ljubim Tvoju livadu i lug!

Ljubi mi Te svaki kucaj srca
I duše mi svaki topli dah,
I pod hladnim ljubit ce Te grobom
Moj mrtvacki pepeo i prah!

Musa Ćazim Ćatic, 1905. god


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Termin Herceg-Bosna kroz povijest
PostPostano: 04 ruj 2009, 14:17 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 svi 2009, 11:13
Postovi: 567
Lokacija: Hrvatska; Osijek, Zadar
Jedan primjer iz drugog svjetskog rata

slika

_________________
VIVE LA LIBERTE!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Termin Herceg-Bosna kroz povijest
PostPostano: 04 ruj 2009, 14:20 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 svi 2009, 15:17
Postovi: 3884
Lokacija: Nanya Lakes
Tomi, meni se čini da si čekao od otvaranja foruma za prigodnu priliku da nalijepiš taj poster :neznam

_________________
Bona, pa skini puder MOŽDA se i znamo, a FUJ, nakeckaj ga ponovo majke ti :)

R.I.P. Aziz "Zyzz" Sergeyevich Shavershian - We are all witnesses


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Termin Herceg-Bosna kroz povijest
PostPostano: 04 ruj 2009, 14:28 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 11 svi 2009, 14:21
Postovi: 556
Lokacija: na rijeci
Pjesma Muse Ćazima Ćatića je prekrasna, baš kao himna može bit :hrvatinic


RajvoSa je napisao/la:
Tomi, meni se čini da si čekao od otvaranja foruma za prigodnu priliku da nalijepiš taj poster :neznam



Šta jesi li ti Efraim Zuroff možda pa samo čekaš gdje će netko spomenuti NDH ili bilo koju poveznicu s njom da onda ti počneš s ispiranjem mozga???? :neznam

_________________
"Teško domu bez ljubavi bratske, ko i Bosni bez zemlje Hrvatske"
Tiocfaidh ár lá


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Termin Herceg-Bosna kroz povijest
PostPostano: 04 ruj 2009, 14:31 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 svi 2009, 15:17
Postovi: 3884
Lokacija: Nanya Lakes
goLLe je napisao/la:
Pjesma Muse Ćazima Ćatića je prekrasna, baš kao himna može bit :hrvatinic


RajvoSa je napisao/la:
Tomi, meni se čini da si čekao od otvaranja foruma za prigodnu priliku da nalijepiš taj poster :neznam



Šta jesi li ti Efraim Zuroff možda pa samo čekaš gdje će netko spomenuti NDH ili bilo koju poveznicu s njom da onda ti počneš s ispiranjem mozga???? :neznam


Ma jok, nego me nervira cvjećarstvo dotičnog forumaša i opsesija Hrvatima-muslimanima. No nećemo uništavati ovu temu.

_________________
Bona, pa skini puder MOŽDA se i znamo, a FUJ, nakeckaj ga ponovo majke ti :)

R.I.P. Aziz "Zyzz" Sergeyevich Shavershian - We are all witnesses


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Termin Herceg-Bosna kroz povijest
PostPostano: 04 ruj 2009, 15:59 
Online
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:11
Postovi: 23280
Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Dragutin Domjanić (Zelina 12. rujna 1875. - Zagreb 7. lipnja 1933.), jedan od najvećih zagorskih/kajkavskih pjesnika u Hrvata

Herceg-Bosni

Povrh hridi orao tvoj kruži
Guste šume spuštaju se k ravni,
Staze hite niz tvoj ćilim travni
K tihom domu, sevdahu i ruži.
Tvrda ruka tvrdu zemlju pluži,
Al tvoj kamen čuva spomen davni
Sv'jetlih ljeta i junaštva slavnih
Roda, koji i ginuć, ne tuži.
K tebi lete nasih želja jata,
Naša radost tvojoj se veseli,
Naša tuga tvojoj pomoć želi.
Herceg-Bosno, - kol'jevko Hrvata,
Bog te čuvo, ponosni nas kraju,
Ti starinom - i moj zavičaju!.


Suvremenici govore, da je bio svjestan da su njegovi Domjanići podrijetlom iz BiH, pobjegli davno pred Otomanima.

_________________
Safe European Home


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Termin Herceg-Bosna kroz povijest
PostPostano: 04 ruj 2009, 19:44 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29
Postovi: 68808
Lokacija: hrvatsko-hrvatska Federacija
bumbar92 je napisao/la:
Ovo je Musa dobro sročio, skoro kao himna:

HERCEG-BOSNI

Herceg-Bosno, majko moja mila,
Sliko raja, slavo srca moga!
Ponizno se moja klanja vila
Pred podnožjem velicanstvu Tvoga.

I u žaru beskrajne ljubavi
Pjesmom svaki cjelivam Ti kraj;
Tvome polju, kršu i dubravi
Nudjajuci topli zagrljaj.

O, Tvoje je ponosito stijenje:
U njemu se živi krije plam.
Ono naše sveto je znamenje,
Ono naše ljubavi je hram!

Na njemu nam slavna prošlost sniva:
Cilik puške i handžara zvek;
Al" vilinsko još se kolo vije
Uz narodne naše pjesme jek.

S Tvoje grude svaka mila travka
Prica Tvoga velicanstva sjaj;
Krvlju svojih junackih sinova
Ti si svaki natopila kraj.

Sveta mi je povjesnica Tvoja,
K"o i Tvoga plavog neba krug;
O, ljubim Te, domovino moja,
Ljubim Tvoju livadu i lug!

Ljubi mi Te svaki kucaj srca
I duše mi svaki topli dah,
I pod hladnim ljubit ce Te grobom
Moj mrtvacki pepeo i prah!

Musa Ćazim Ćatic, 1905. god


Prekrasno! :zivili
Ovo bi mogla bit himna Herceg Bosne.

_________________
Bošnje kontroliraju 5% prostora Ex Yu
Vojni proračun im je manji od proračuna Dinama

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIooooooooooo


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Termin Herceg-Bosna kroz povijest
PostPostano: 04 ruj 2009, 19:47 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 18 kol 2009, 10:00
Postovi: 1736
Lokacija: ...................
TomislavM je napisao/la:
Jedan primjer iz drugog svjetskog rata

slika


PLAKAT JE BAŠ FORA, ŠTO JEST JEST :ujko :palacgore1

_________________
Cuius regio, eius religio


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Termin Herceg-Bosna kroz povijest
PostPostano: 04 ruj 2009, 20:10 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 17 svi 2009, 10:12
Postovi: 1281
bio bi bolji da nema ovog sa fesom :zubati


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Termin Herceg-Bosna kroz povijest
PostPostano: 05 ruj 2009, 10:19 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 svi 2009, 11:13
Postovi: 567
Lokacija: Hrvatska; Osijek, Zadar
RajvoSa je napisao/la:
Tomi, meni se čini da si čekao od otvaranja foruma za prigodnu priliku da nalijepiš taj poster :neznam


Krivo ti se čini, samo sam ga stavio kao primjer.

_________________
VIVE LA LIBERTE!


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 11 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: crni_bombarder, Tomba17, Velocidad i 95 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO