HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 26 sij 2026, 03:56.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 19 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: TEROR NAD HRVATIMA BUGOJNA I POSLE MLAĆE: Majka i ja živimo u strahu, oduzeli su nam stan na koji po
PostPostano: 10 stu 2012, 15:01 

http://poskok.info/wp/?p=24137

Objavljujemo potresno pismo mlade studentice Jelene Strujić porijeklom iz Bugojna, koja se kao dijete branitelja susrela s velikim problemom, za koji su lokalne institucije gluhe, ili ga naprosto ne žele čuti.

U svom kratkom predstavljanju Jelena je navela kako je kao beba ostala bez oca, koji je nasilno odveden i do dan danas Jelena i njezina majka nemaju nikakve informacije o njemu. Hrabro se noseći s tim, njih dvije su zajedno nastavile životni put, no povratak u Bugojno, Jeleni i njezinoj majci Dijani donio je najveći udarac.

Naime u njihov stan, koji im je ostao od Jeleninog oca Mihovila Strujića, uselio se njima nepoznat čovjek, a jedino što o njemu znaju je ime; Sead Keško.

“Od dana kada je taj čovjek uzeo ono što mi je moj otac ostavio, ono što je jedino ostalo što majku podsjeća na njega i njihovo zajedničko provedeno vrijeme nam je oduzeto. Ja više nisam jaka, moja majka i ja se osjećamo nezaštićeno” navela je Jelena u pismu.

Jelena studira Psihologiju u Zagrebu i rijetko je doma, pa se još više brine za sigurnost svoje majke, koja se sama u Bugojnu mora boriti ‘s vjetrenjačama’ za ono što joj zakonski pripada. “Nije jednostavno jednoj studentici ostaviti mamu samu u Bugojnu da se bori s vlastima koji joj ne žele pomoći…”

Unatoč vlasničkom listu koji posjeduje Dijana Strujić, čovjek koji je uselio u njihov stan tvrdi kako je stan njegov i ne želi se iseliti. Po Jeleninim riječima Sead Keško, ali i nadležne institucije ne priznaju vlasnički list obitelji Strujić.

“Pitam se kako je moguće da papir koji bi trebao biti valjani dokaz izgleda potpuno nebitno. Imam dovoljno godina i zrelosti da i sama mogu zaključiti neke stvari pa zbog toga počinjem sumnjati kako iza Seada i cijele te priče stoji nešto više, nešto moćnije, bolje rečeno netko tko se želi riješiti prvenstveno majke i mene, a zatim Hrvata iz Bugojna! Dozvolite da kažem da pored toliko praznih stanova u Bugojnu, što hrvatskih što ostalih, Sead Keško odabere upravo naš. Stan Mihovila Strujića. Stan osobe koja je u Bugojnu prije i za vrijeme rata bila netko i nešto, jako važna osoba…” navodi se u pismu.

Dok Sead Keško i dalje bez pardona živi u tuđem stanu, nadležne institucije ništa ne čine kako bi pomogle Dijani i Jeleni Strujić, postavlja se pitanje: Ako policija kao institucija nije u stanju zaštititi osobu i njeno privatno vlasništvo, tko će onda?

“Već 20 godina imam osjećaj da se ne poduzima baš previše toga oko cijele priče nestalih osoba. Zamislite samo sada ovo vrijeme Dana mrtvih, kada se odlazi na grobove voljenih i pali svijeća, a majka i ja nemamo gdje otići. Nemamo njegov grob da bi mu mogli odati počast. I onda još uza sve to dođe neka apsolutno nebitna osoba i uzme mi i ono zadnje što imam od tate”

U kakvom vremenu i svijetu živimo? Da osnovna ljudska prava na život i sigurnost bivaju narušena bez iti malo zapreka, pitaju se Jelena i Dijana.

Vrh

Naslov: Re: TEROR NAD HRVATIMA BUGOJNA I POSLE MLAĆE: Majka i ja živimo u strahu, oduzeli su nam stan na koj
PostPostano: 10 stu 2012, 21:40 

Sramota, di su multi kulti sdp Lazumdzije da ovo izprave? Nije valjda da je drzava za Co' eka jedna velika i smrdljiva laz? Evo od soka mi sve pade iz ruk'...

Vrh

Naslov: Re: TEROR NAD HRVATIMA BUGOJNA I POSLE MLAĆE: Majka i ja živimo u strahu, oduzeli su nam stan na koj
PostPostano: 10 stu 2012, 22:22 

Žalosna priča, nadam se da će ipak biti pravde za njih dvije. Nekako.

Vrh

PostPostano: 10 stu 2012, 22:42 

Nije samo zalosna prica vec je i sramota. Zasto niko iz hrvatskih stranaka se ne ocituje o ovome. Zasto svi cute?
Svi znaju sta se dogadja a niko ne zeli nista da ucini ili kaze.

Jednostavno kao da smo se vec podijelili vi se vamo ne mjesata a mi tamo i tako dalje.

Vrh

PostPostano: 10 stu 2012, 23:00 

Ne znam, malo mi je teško povjerovati da je ovako neštp moguće. Mora da ima neka kvaka.

Tekst je površan, nedorečen i šupalj. Ne kaže se ni gdje majka živi a kao vratila se u Bugojno, pa onda koliko vidim nisu sirotinja ako kćer može u Zagreb na studij itd itd, a najvažnije nije rečeno je li pokrenut postupka vraćanja imovine? I malo mi je nejasno, malo ljudi su prije rata bili vlasnici stanova već nositelji stanarskog prava. Jesu li oni taj stan otkupili? Nisu ga mogli otkupiti ako im prije toga nije bio vraćen.
I što spominju uopće policiju? Ona nema veze sa tim, zna se da je sud mjerodavan ako su vlasnici stana, ako su pokrenuli postupak i ako nisu zadovoljni lokalnim sudom imaju više sudove gdje se mogu žaliti...
Toliko nejasnoća... Jednostavno ništa ne razumijem!

Vrh

PostPostano: 10 stu 2012, 23:02 

Ovo je stara vijest. Progooglaj malo imena ako te zanima više detalja.

Vrh

PostPostano: 10 stu 2012, 23:13 

Bobovac je napisao/la:
Ne znam, malo mi je teško povjerovati da je ovako neštp moguće. Mora da ima neka kvaka.

Tekst je površan, nedorečen i šupalj. Ne kaže se ni gdje majka živi a kao vratila se u Bugojno, pa onda koliko vidim nisu sirotinja ako kćer može u Zagreb na studij itd itd, a najvažnije nije rečeno je li pokrenut postupka vraćanja imovine? I malo mi je nejasno, malo ljudi su prije rata bili vlasnici stanova već nositelji stanarskog prava. Jesu li oni taj stan otkupili? Nisu ga mogli otkupiti ako im prije toga nije bio vraćen.
I što spominju uopće policiju? Ona nema veze sa tim, zna se da je sud mjerodavan ako su vlasnici stana, ako su pokrenuli postupak i ako nisu zadovoljni lokalnim sudom imaju više sudove gdje se mogu žaliti...
Toliko nejasnoća... Jednostavno ništa ne razumijem!

Ja sto znam o njima je sto sam cuo na vijestima da su oni odkupili stan u kojem su oni stanovali i da imaju papire za to a ovaj sto stanuje dobio je pravo na stan prije par mjeseci. Znam da su se zalili i policiji i sudu ali kao sto to biva u bugojnu njihov predmet nestane ili zavrsi u kanti za smece.

Vrh

PostPostano: 10 stu 2012, 23:42 

puntar2.0 je napisao/la:
Sramota, di su multi kulti sdp Lazumdzije da ovo izprave? Nije valjda da je drzava za Co' eka jedna velika i smrdljiva laz? Evo od soka mi sve pade iz ruk'...

Pa BiH ne funkcionira kao država kako god pogledaš . 3 Entiteta ili raspad države jedino riješenje za normalan život ljudi na tim prostorima. To je realnost i to se sve više i više uviđa.
Ja osobno ne mrzim nikog druge nacionalnosti ,ali jako puno ljudi mrzi.I sad tu imamo 3 naroda koji se stoljećima kolju i u toj se državi pokušava napravit neka multi kulti šema. Previše je tu zle krvi .
Multi kulti nikada ne funkcionira kako treba. Ni u onim sredinama di se Hrvati i Bošnjaci kao "vole" ,tipa Tuzla ,Sarajevo ,i to je prividno . A to znaju najbolje oni koji tamo žive,koji imaju rodbine i slično...

Vrh

PostPostano: 10 stu 2012, 23:44 

Ja da sam Bugojanski Hrvat ,ne bi se nikad tamo vratio . Jedino kad bi bilo organizirano da se Hrvati vrati u nekom većem broju .A ovako ,da se neki minoran postotak vrati tamo ... Pa ja neznam šta je gospođa Dijana očekivala ,crveni tepih?
Naravno ,držim da je ona u pravu ,stan joj vjerovatno pripada ,a ovo gore je samo moje osobno mišljenje.

Vrh

PostPostano: 10 stu 2012, 23:45 

Vrh

PostPostano: 11 stu 2012, 09:54 

Hm da, ona je živjela u tom stanu i dok je otišla na godišnji uvalio se stari ratni stanar. Ali najsmješnije je ono njegovo rješenje iz 1997. kojim može jedino obrisati dupe jer su sva takva rješenja dakako stavljena van snage.
Mada, nije ovo nikako rijedak slučaj, a pogotovu je ovakvih slučajeva bilo u Jugoslaviji 1960-ih, 1970-ih i 1980-ih. Koristeći rupe u zakonu i sporost pravosuđa pojedinci bi upali u tuđi stan ( u tadašnjem žargonu zvali su se Uskoci) pa su znači da ostanu od nekoliko mjeseci pa do čak i koju godinicu.

Vrh

PostPostano: 11 stu 2012, 10:48 

Pa ako su vlasnici stana to mora biti uvedeno u zemljisnjim knjigama.

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 11 stu 2012, 10:53 

Aztec je napisao/la:
Pa ako su vlasnici stana to mora biti uvedeno u zemljisnjim knjigama.

Nisi u Jugoslaviji mogao biti vlasnik stana, bar ne po papirima. Ali ova obitelj je izgleda imala sve uredno kao i ostali ljudi u državi koji su sredili papire svojih stanova u kojima su živjeli, sve po pravilima i legalno. Ali eto, uvode se neka nova diskriminatorska pravila koja pogoduju begovima.

Kad vidite ovako nešto jel vam jasno zašto Lijanović nikad neće biti procesuiran za kriminal ? Bar ne prije uspostave hrvatskog entiteta.

Vrh

PostPostano: 11 stu 2012, 11:01 

Pa je l danas zivimo u Jugoslaviji?

Ja ne znam kakvo je ono njegovo rjesenje, medjutim meni ono izgleda smijesno... Ali kako god on je sad u posjedu stana i ne moze ga policija izbaciti do sudske odluke.

Ova Dijana moze napraviti isto kao i ovaj... Kad on ode kupiti jaja :zubati nek s nekim provali stan, i promijeni brave te rijesi problem na taj nacin. On nista nece moci.

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 11 stu 2012, 11:05 

Nema više Jugoslavije ali će on takve argumente povući na sudu. Plus to što je ona zbog izbjeglištva (on će na sudu reći nezainteresiranosti i dugogo odsustva) bila na drugoj adresi.
Ma bošnjačke gluposti. Po toj logici se nijedan od njih ne bi vratio gdje je živio prije rata.

Inače ne znam jeste primjetili, najviše ovakvih sličnih problema je kod njih u federaciji, ne u RS. U RS prave glupu buku oko one crkve u Fatinom dvorištu.

Vrh

PostPostano: 11 stu 2012, 11:09 

Postoje sudovi... opcinski, kantonalni, federalni...

Ma to se rijesi po kratkom postupku... Moji su imali slican slucaj, da nam se uselila neka obitelj iz Sandzaka u stan. Al stari je to po kratkom postupku rijesio. Par puta ga kundakom po glavi opizdio, i onda su se dobrovoljno iselili. :zubati

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 11 stu 2012, 13:54 

Aztec je napisao/la:

Ma to se rijesi po kratkom postupku... Moji su imali slican slucaj, da nam se uselila neka obitelj iz Sandzaka u stan. Al stari je to po kratkom postupku rijesio. Par puta ga kundakom po glavi opizdio, i onda su se dobrovoljno iselili. :zubati

Jeste to lako na taj nacin rijesit ako imas oca ili brata i naravno vlast iza sebe ali ova zena i cura nemaju ni jedno od toga a ponajmanje vlast koja bi ih stitila.

Vrh

PostPostano: 11 stu 2012, 14:37 

josi je napisao/la:
Aztec je napisao/la:

Jeste to lako na taj nacin rijesit ako imas oca ili brata i naravno vlast iza sebe ali ova zena i cura nemaju ni jedno od toga a ponajmanje vlast koja bi ih stitila.

Ma znam, razumijem ja to.

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 11 stu 2012, 17:12 

Treba istaći da i takvog uzurpatora zakon štiti kao posjednika stana i da bez sudske presude samo onaj od koga je ukrao stan može doći i uzvući ga za uši iz stana. Da ta cura ima trojicu braće davno bi se to riješilo.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 19 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 35 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: