hilbert je napisao/la:
Donjopanonska knezevina nije Hrvatska.
Je.
Etnički je bila hrvatska, kulturno isto (imaš arheološko nalazište na Bojni kod Gline koje je istovrsno Biskupiji kod Knina)...
Nije bilo nikakvih razlika između dvije kneževine.
Hrvatsko ime se spominje u malo širem kontekstu, imaš Hrvate u Karantaniji, Duklji, pa imao si na susjednoj temi karte hrvatskih kneževina u Češkoj.
hilbert je napisao/la:
Bila je direktno podredjena furlanskom markgrofu odnosno Francima kao i dalmatinska hrvatska knezevina.
Je, a to je bitno za raspravu u kom smislu?
hilbert je napisao/la:
Medjutim, postojale su veze izmedju dalmatinsko-hrvatske i donjepanonso-slavenske elite na sto upucuju i starohrvatska nalazista (nakiti i sl.), no to nisu dokazi da su tamo zivili etnicki Hrvati ili da je Donja Panonija bila hrvatska drzava.
To se zove minimalizam i "jugićstvo" kakvo propovijeda Fine.
Što je etnički Hrvat po tebi u ranom srednjem vijeku?
Žitelj okruga Hrvati u Karantaniji, karantanski knez do sloma Ljudevitove pobune?
Priče o bezimenim slovenima su glupost.
hilbert je napisao/la:
Ti si taj koji infantilno vjeruje u "Panonsku Hrvatsku" i hoda uokolo osudjivajuci neistomisljenike da su minimalisti, jugici, muslici i sto vec.
Panonska Hrvatska je opisni naziv.
Po čemu se stanovništvo koje je bilo tu razlikuje od stanovništva na jugu?
Što se ostalog tiče, pitao sam te koliko imaš godina.
Možda si zbilja klinac i ne znaš bolje.
Proglašavanje Donjopanonske kneževine nehrvatskom je minimalizam i je gori čak i od jugićstva (u SFRJ je Donja Panonija farbana u hrvatske boje, sve do rijeke Bosne, danas imaš pojedinih povjesničara koji idu kontra toga).
A u tim vodama plove i muslimani sa svojom vječitom Bosnom i Islamom prije Islama.
Nije problem što mi ne mislimo isto, problem je što nekritički ponavljaš neku ideju, baš zato što se popularizira (i to novcem potpuno jasnog porijekla) u ovo doba.
hilbert je napisao/la:
Citaj naprimjer Hrvoja Gracanina na ovu temu. Povijesno gledano je vise Bihac hrvatski grad nego Zagreb u Slovenju.
I što je netočno.
Dao sam ti primjer hrvatskog hercega Kolomana.
Zagreb je bio glavni grad Arpadovićke Hrvatske, još od 1094. godine...
To je skoro tisuću godina, nije to od jučer.
Ponavljaš tuđe mitove po kojima svi Hrvati mogu stati pod jednu šljivu, a Slovenija je išla do Beograda, Beča i Budimpešte.