HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 05 ožu 2025, 17:03.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 239 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 6, 7, 8, 9, 10
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Tuđmanovo naslijeđe
PostPostano: 03 lis 2010, 19:48 

mateb je napisao/la:
BiH Hrvati prvi put imaju (solidnu) razinu autonomije kroz kantone, mehanizme za zaštitu nacionalnih interesa na državnoj razini. U odnosu na 1991. imaju većinu u 4 gradska naselja iznad 10 000 stanovnika, vlastito sveučilište, ekonomski stoje bolje od preostala dva naroda...

Nije idealno, ali nije ni za plakanje i napadaje bijesa i neke čudne mitomanije.

Samo da još jednom kvotam da pročitaju oni koji se puno prave pametni.

Vrh

PostPostano: 03 lis 2010, 19:54 

caporegime je napisao/la:

bosna i hercegovina stvorena u daytona je barem na papiru ostavljala dojam države koja će nekako uspjeti zadovoljiuti većinu intersa naroda koji u njoj žive.
hrvati su na papiru dobili jednakopraqvnost i konstitutivnost i vjeruj mi kad malobrojniji narod na papiru dobije mogućnost imati istu težinu kao i onaj mnogobrojniji onda to ima neku težinu, zare ne?
s druge strane bi se izbio adut onim muslimanskim snagama koji su vječito blebetali o hrvatskom secesionizmu.
u konačnici tuđman je zamislio ambiciozan plan ekonomsko pokoravanja cijele federacije a kasnije cijele bih.
nije uspio ponajviše zbog, što će se ispostaviti, lošeg kadra na raspolaganju a zasigurnoi je i međ. zajednica odnosno oni dijelovi koji nikako nisu bili skloni hrvatskoj, uočila takav plan.
upravo djelovanje međunarodne zajednice u unutar političkim procesima u hrvatskoj krajem 90-ih godina je obilježene borbom protiv tuđmana na svim frontovima.
korištenjem medija, NVO, sindikata pa čak i glazbenika i raznoraznih kvazi umjetnika
složit ćeš se, jebe se MZ-u kako se živi unutar same hrvatske i kako je ljudima unutra.
lomljenjem tuđmana pokušala se slomiti ekspanzijska uloga hrvatske u regiji u poratnom razdoblju.
jer očito MZ nije namijenila takvu ulogu hrvatskoj.
s mehanizmima stvorenima u daytonu dobar igrač čini čuda.
loš igrač gubi ono i što mu po minimumu pripada.

To sve na papiru je fino stajalo, prava, zastita od preglasavanja blabla... kao sto kazes, tu je moglo da se manevrise, ali na jako malom prostoru.

Vi ste se ipak sa tim Muslimanima tukli u ratu, nikad tu nije cvetala ljubav, a pogotovo posle samaranja u srednjoj Bosni.

Nije ugrozen zivot Hrvata pojedinacno, niko ih nece represijom terati, ali prisustvujemo tihoj izolaziji i selidbi, kompaktni ste u Hercegovini, i to je sve.

Mislim da vas najvise boli zvanicna politika Zagreba prema vama, to je ponizavajuce, od Mesica do Milanovica, kao da se takmice ko ce vas vise isutirati. I dokle god se to ne promeni, na sirem planu cete dobijati sve jace udarce iz Sarajeva, oni priliku da vam se podmuklo osvete nece propustiti.

Vrh

PostPostano: 03 lis 2010, 20:03 

DzoniBG je napisao/la:

mogli smo bolje.
al smo još izglednije mogli i gore.
uostalom, koliko smo to mi loše prošli?
od početne vojne premoći srbije i tihe političke podrške što je rezultat.
srbija bez jednog oka i srca, sa sandžakom koji se trese i vojvodinom za koju su očito međunarodni moćnici namijenili neki svoj plan.
ako je srbija tako lako odustala od kosova, ako nema odgovora sa sandžaklijsko bahaćenje, misliš li stvarno da bi se isprsila i stala na crtu borbe za RS.
nitko nije izvukao od onoga što je mogao.
nitko.

Srbija je odustala od Kosova jer je to morala, i zato sto je to strateski njen dugorocni interes. Sandzak ce se smiriti, a Vojvodina ce ostati tu gde jeste.

Pricamo iz perspektive Hrvata i Hrvatske, koji su nacelno pobednici u ratu, Srbi su izgubili, i ne mozemo da posmatramo stvari iz istog ugla.

Vi to sto ste "pobedili", to je samo u Hrvatskoj, u BIH ste jako lose prosli, i to ne kazem da bi vam solio ranu, jer mislim da u perpektivi rastakanje bolesnika zvani drzava BIH nije moguce bez Hrvata, ali ne ovako marginalizovanih, i od Zagreba ostavljenih.

Hrvati su u BiH na političom planu prošli dosta lošije, na vojnome planu situacija je bila odlićna, 25% teritorija pod kontrolom, s obzirom na brojnost i ne izgleda tako loše. Problem je bija šta smo imali u posjedu dosta tuđeg teritorija, a izgubili dosta svog etničkog teritorija. Drugima to nije smetalo da svoj izgubljeni teritorij nadoknadu za tuđi..... Mislin da je problem svega bia šta se nije moglo ljudima pogledat u oći, pa se pristalo na kakvu takvu federaciju, radi izgubljenih teritorija na kojima je živija veliki broj Hrvata. Danas se to pokazalo loše, povratak je bija loš i opstruiran, Bošnjaci su kroz federaciju vidili šansu da se doćepaju onoga šta u ratu nisu uspili...... Ova situacija nepogoduje nikome, srića za BH Hrvate da je ekonomska kriza u Hrvatskoj, pa se nema smisla iseljavat dalje...., Mislin da su ubiti sve strane dužnici Hrvata, nema šanse da bi Bošnjaci pristali bili na ikakvi sporazum tada, da ih se stisne u malom teritoriju, da Hrvati nisu prihvatili federaciju, ko zna bili i kad bi rat sta. Hrvati su solidno zaštićeni u kantonima u kojima su većina, i to bode u oći Bošnjake. Ovakvo stanje može trajat neznan kolko, dok nekome ne dosadi i dođe do nekog sporazuma ili razlaza.
RS je praktički država u državi, i pitanje je vrimena kad će otić svojim putem, neznan ko je može sprijećit u tome, a tada će se raspast i federacija, jel tada ništa neće sprijećit Hrvate da odu, nažalost ili na sriću raspad BiH je samo pitanje vrimena, svako odugovlačenje samo nazaduje kvalitetu života njenih građana.

Vrh

PostPostano: 03 lis 2010, 20:08 

pinco je napisao/la:
RS je praktički država u državi, i pitanje je vrimena kad će otić svojim putem, neznan ko je može sprijećit u tome, a tada će se raspast i federacija, jel tada ništa neće sprijećit Hrvate da odu, nažalost ili na sriću raspad BiH je samo pitanje vrimena, svako odugovlačenje samo nazaduje kvalitetu života njenih građana.

Lipo ričeno.

Vrh

PostPostano: 03 lis 2010, 20:16 

pinco je napisao/la:

Hrvati su u BiH na političom planu prošli dosta lošije, na vojnome planu situacija je bila odlićna, 25% teritorija pod kontrolom, s obzirom na brojnost i ne izgleda tako loše. Problem je bija šta smo imali u posjedu dosta tuđeg teritorija, a izgubili dosta svog etničkog teritorija. Drugima to nije smetalo da svoj izgubljeni teritorij nadoknadu za tuđi..... Mislin da je problem svega bia šta se nije moglo ljudima pogledat u oći, pa se pristalo na kakvu takvu federaciju, radi izgubljenih teritorija na kojima je živija veliki broj Hrvata. Danas se to pokazalo loše, povratak je bija loš i opstruiran, Bošnjaci su kroz federaciju vidili šansu da se doćepaju onoga šta u ratu nisu uspili...... Ova situacija nepogoduje nikome, srića za BH Hrvate da je ekonomska kriza u Hrvatskoj, pa se nema smisla iseljavat dalje...., Mislin da su ubiti sve strane dužnici Hrvata, nema šanse da bi Bošnjaci pristali bili na ikakvi sporazum tada, da ih se stisne u malom teritoriju, da Hrvati nisu prihvatili federaciju, ko zna bili i kad bi rat sta. Hrvati su solidno zaštićeni u kantonima u kojima su većina, i to bode u oći Bošnjake. Ovakvo stanje može trajat neznan kolko, dok nekome ne dosadi i dođe do nekog sporazuma ili razlaza.

Ne znam uopste koliko ima smisla investirati vreme i novac u leukemicara sa metastazom.

Nikad nisam bio zagovornik ratnih opcija, i ovde na forumu sam krpio ove nase degene koji su zakuvali, ali nema niko vajde od zabijanja glave u pesak, treba gledati u napred.

Niko ne moze promeniti ljude u BIH preko noci, da oni svi postanu deca cveca, da se tapsu po ramenu i zaborave sve sto je bilo. U toj drzavi svakih 50 godina se vadila dzigerica, nema ni jedan praznik koji se zajednicki slavi, niti su ikad sva 3 naroda bila u istom rovu.

Treba sesti za sto otvoreno, podeliti sta je cije, i da se ozvanici razvod, zivece se u odvojenim kucama, i za sve je bolje tako.

Lako je to napisati, tesko se odvojiti, ali treba barem pokusati, ovakav lipsali konj samo ce i dalje urusavati razum ljudi, i terati ih ka ratnim opcijama.

Vrh

PostPostano: 03 lis 2010, 20:40 

DzoniBG je napisao/la:
pinco je napisao/la:

Ne znam uopste koliko ima smisla investirati vreme i novac u leukemicara sa metastazom.

Nikad nisam bio zagovornik ratnih opcija, i ovde na forumu sam krpio ove nase degene koji su zakuvali, ali nema niko vajde od zabijanja glave u pesak, treba gledati u napred.

Niko ne moze promeniti ljude u BIH preko noci, da oni svi postanu deca cveca, da se tapsu po ramenu i zaborave sve sto je bilo. U toj drzavi svakih 50 godina se vadila dzigerica, nema ni jedan praznik koji se zajednicki slavi, niti su ikad sva 3 naroda bila u istom rovu.

Treba sesti za sto otvoreno, podeliti sta je cije, i da se ozvanici razvod, zivece se u odvojenim kucama, i za sve je bolje tako.

Lako je to napisati, tesko se odvojiti, ali treba barem pokusati, ovakav lipsali konj samo ce i dalje urusavati razum ljudi, i terati ih ka ratnim opcijama.

Posli svakoga rata misliš nema šanse da se više dogodi rat, civilizacijski smo napredovali, to je to, i paf opet rat.....
Na raspadu Yuge da se puno toga naćut, BiH je ka Yuga u malome, ali, veliko ALI, u BiH nema četvrte struje, koju bi podržale sve strane i tako držalo državu prividnom zadovoljstvu nekih 20-30-40 god....., dok se nebi opet dogodilo neminovno...., U BiH je svaka strana imala svoju vojsku, svi su ratovali međusobno, rat je završija uz posredstvo MZ, da se zaustavu razaranja, ostala je država uz pritisak MZ i njihovih razloga, vjerovatno da ne ispadne da je rat dobro rješenje i ko zna zašto još sve ne, i kako sad oćekivat da bez MZ to ostane cilovita država, vrača se opet sve na početak i srž problema, i kako bude vrime odmicalo opet će se sve vračat na srž problema, dok se ne pojavu neke usijane glave, ljudi koji su zaboravili kako rat izgleda i evo opet problema.....

Vrh

PostPostano: 04 lis 2010, 02:15 

mateb je napisao/la:
BiH Hrvati prvi put imaju (solidnu) razinu autonomije kroz kantone, mehanizme za zaštitu nacionalnih interesa na državnoj razini. U odnosu na 1991. imaju većinu u 4 gradska naselja iznad 10 000 stanovnika, vlastito sveučilište, ekonomski stoje bolje od preostala dva naroda...

Nije idealno, ali nije ni za plakanje i napadaje bijesa i neke čudne mitomanije.

Eeej,ajd više ne seri sa tom šatro pozitiva pričom kad tebi u diskusiji odgovara. Pok te mazo,pokušaj barem jednu sekundu realno raspravljati,a ne okretati raspravu u neobjektivnom smjeru. Pusti osjećaje. Kakva vlast kad nismo ravnopravni. Imali smo mi ovakvu vlast uvijek. Muslimani nam biraju člana predsjedništva. Reci da su Ga sile prisilile da potpiše,ali mi ne seri da imamo neku vlast

Vrh

PostPostano: 04 lis 2010, 09:03 

evo, 'vako se razjebe jedna kvalitetna rasprava.

Vrh

PostPostano: 04 lis 2010, 09:11 

Ilirk@ je napisao/la:

e da su kobogda tebe kandidirali......
da si ti vodila ratne operacije 95' ne bi stali do leskovca...

Vrh

PostPostano: 04 lis 2010, 09:43 

Ilirk@ je napisao/la:

...ne bi stali do leskovca...

:zubati biži biži, nedaj bože, kad me jami, ja sa svima zaratim..
nisu 'vaki za politike. prikrut trn lako se slomi.

Vrh

PostPostano: 04 lis 2010, 10:10 

baščovan je napisao/la:
mateb je napisao/la:

Eeej,ajd više ne seri sa tom šatro pozitiva pričom kad tebi u diskusiji odgovara. Pok te mazo,pokušaj barem jednu sekundu realno raspravljati,a ne okretati raspravu u neobjektivnom smjeru. Pusti osjećaje. Kakva vlast kad nismo ravnopravni. Imali smo mi ovakvu vlast uvijek. Muslimani nam biraju člana predsjedništva. Reci da su Ga sile prisilile da potpiše,ali mi ne seri da imamo neku vlast

Nisi dao niti jedan argument protiv onoga što sam ja napisao, što je tipično.

I o kakvim emocijama pričaš? Nisam s Tuđmanom tikve sadio, niti išta u materijalnom i bilo kojem drugom smislu dugujem HDZ-u iz devedesetih, tako da mogu sasvim objektivno govoriti o tome.

Ajde vozi, jedan si od najneozbiljnijih sugovornika na ovom forumu.

Vrh

PostPostano: 04 lis 2010, 11:20 

mateb je napisao/la:
baščovan je napisao/la:

Nisi dao niti jedan argument protiv onoga što sam ja napisao, što je tipično.

I o kakvim emocijama pričaš? Nisam s Tuđmanom tikve sadio, niti išta u materijalnom i bilo kojem drugom smislu dugujem HDZ-u iz devedesetih, tako da mogu sasvim objektivno govoriti o tome.

Ajde vozi, jedan si od najneozbiljnijih sugovornika na ovom forumu.

Bla,bla,bla... Priča ti je neobjektivna i ti to znaš. Eto,iskreno to mi jako ide na živce,jer ako nisi u stanju reći qurcu da je qurac,onda ne meremo dalje. To što si ti naveo je druga strana medalje. Istina je u tome da su i Alija i Slobo doprinijeli da budu "ravnopravniji" od nas Srbi odnosno Muslimani. Mi smo ti u lošoj ustavnoj poziciji,jako lošoj i zato ti ta priča da imamo neku vlast ne pije vode. Svaka mu čast za puno stvari,btw

Vrh

PostPostano: 04 lis 2010, 12:11 

Pa nisam ni rekao da su Hrvati BiH u dobroj ustavnoj poziciji, nego da nije tako katastrofalna kao što se predstavlja, a najvažniji element je izvršna vlast (posebno u FBiH), a ne predsjedništvo.

Što tu nije jasno? :neznam

Vrh

PostPostano: 04 lis 2010, 12:17 

Ilirk@ je napisao/la:

...ne bi stali do leskovca...

:zubati biži biži, nedaj bože, kad me jami, ja sa svima zaratim..
nisu 'vaki za politike. prikrut trn lako se slomi.

odgovorno tvrdim da u tebe i u martine više muda nego u cijeloj hrvatskoj hb političkoj sceni

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 239 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 6, 7, 8, 9, 10

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: crni_bombarder, dunno, hoblatopla, Patriota, Teuton, Tomba17 i 32 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: