HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 30 stu 2024, 00:02.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 825 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 33  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Turčenje po Bosni i veličanje Osmanskog Carstva
PostPostano: 05 sij 2013, 03:20 

Jagnjeca brigada je napisao/la:
puntar2.0 je napisao/la:
Sto tocno nije realno da bi Hrvati i Njemacki Austrijanci drzali Madjare za jaja? Taj Franz Ferdinand je bija slavofil, nije to hrvatska izmisljotina, i zbog tog su mu i neki njegovi prigovarali. Uz to bi osigura simpatije "der aufsteigenden Rasse" Slavena i izvan te drzave. I sad sve to je manje vridno nego sto se Madjari protive? Ma nemoj, koliko ih je bilo, pedeset milijuna?

Jes'. Kao da je to bio prvi put da Beč pokuša držati Mađare za jaja na taj način. Sve uspešni pokušaji inače.

Ma da, ovaj Franz Ferdinand glup pa ne vidi da su Slaveni na putu spram gore, da se razvijaju i da ce postati sila koja ce se morati pitati. Bolje ostati na glasu kao drzava koja izkoristava Slavene, da ugodi saci Madjara....sigurno, to je jako realno....ako su Madjari Spartanci iz Filma...

Vrh

PostPostano: 05 sij 2013, 03:22 

volvoks je napisao/la:
Slažem se ja s vama da je Karađorđe imao veće pravo da vodi Srbe nego neki nezaposleni knez iz njemačke pripizdine u koju su ušetale Pruske trupe, ali hebiga, Karađorđevići se po plemićkim zakonima nisu smjeli predstavljati kraljem...

Ne znam o čemu pričaš stvarno, ovo već postaje zona sumraka.

Srbija je podignuta u rang kraljevine 1882. i tako priznata od ostalih država i vladara. Prvi kralj nije Karađorđević nego Obrenović.

Jesu li bili plave krvi? Nisu, kraj priče...
Po toj logici je i Tito mogao biti kralj, vodio je ustanak.

Vrh

PostPostano: 05 sij 2013, 03:22 

Baš me interesirao odgovor Jaganjčeta o dinastičkim pravima Karađorđevića, ali izgleda da ćemo ostati uskraćeni.

Vrh

PostPostano: 05 sij 2013, 03:24 

puntar2.0 je napisao/la:
Ma da, ovaj Franz Ferdinand glup pa ne vidi da su Slaveni na putu spram gore, da se razvijaju i da ce postati sila koja ce se morati pitati. Bolje ostati na glasu kao drzava koja izkoristava Slavene, da ugodi saci Madjara....sigurno, to je jako realno....ako su Madjari Spartanci iz Filma...

Ja samo kažem šta jeste. Ne mogu da nađam šta bi bilo (mada bi to nesumnjivo bio koristan skill).

@volvoks

Citat:
I Acović i Antić slažu se u jednom - da su jedini istinski potomci Nemanjića, istina ne direktni, sadašnji prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević i svi ostali potomci kralja Aleksandra Prvog i kraljice Marije.

Ovaj rodoslov krajnje je zamršen i teško ga je pratiti. Naime, potomak Stefana Nemanje, kralj Dragutin, udao je ćerku Jelisavetu za Stefana Prvog Kotromanića, bana Bosne. Njihova potomkinja Katarina Kotromanić udala se za Hermana Prvog od Senega, grofa Celjskog, a njihova potomkinja Barbara udala se za Sigismunda Luksemburškog, kralja Ugarske i cara Sv. Rimskog carstva. U narednim vekovima, preko Habzburgovaca, portugalskih kraljeva iz loze Bragansa, stiglo se do nemačkih dinastija Saks-Koburg-Gota i Hoencolerna-Sigmanringena (poslednji su od 19. veka do 1948. na rumunskom prestolu). Kraljica Marija pripadala je porodici Hoencolerna-Sigmaringena.

Tako je od dinastije Stefana Nemanje do prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića prošlo, ni manje ni više, nego 27 generacija.

Evo samo za tebe.

Ako se naši divni dinastički istoričari i heraldičari nisu preračunali, ovo bi značilo da je kralj Petar II Karađorđević objedinio u sebi po kap krvi gomile značajnijih domaćih dinastija bivših i postojećih, plus nešto cenjene nemačke loze (ne mož' bez random švabe iz vukojebine).

Da ironija bude veća, upravo je on "izgubio" kraljevstvo i krunu. :zubati

Vrh

PostPostano: 05 sij 2013, 03:24 

puntar2.0 je napisao/la:
Carmello Šešelj je napisao/la:
Pitanje je, slažem se. Baš zato je Beč koristio vas da drži Mađare za muda, a u isto vreme su Mađari vas držali. Divide et impera. Pa nisu Habzurzi bili budale i nisu slučajno stvorili imperiju koja je obuhvatala pola Evrope.

Ali ipak, sve je to šbbkbb, i slažem se da je razvoj događaja mogao da ode u svakom pravcu, samo što su neki realniji a neki manje realni.

Sto tocno nije realno da bi Hrvati i Njemacki Austrijanci drzali Madjare za jaja? Taj Franz Ferdinand je bija slavofil, nije to hrvatska izmisljotina, i zbog tog su mu i neki njegovi prigovarali. Uz to bi osigura simpatije "der aufsteigenden Rasse" Slavena i izvan te drzave. I sad sve to je manje vridno nego sto se Madjari protive? Ma nemoj, koliko ih je bilo, pedeset milijuna?

Pa i jesu držali. Ali su u isto vreme i Nemci i Mađari držali Hrvate za jaja. Ljubavni trougao. :zubati A Nemce nije niko držao.

A to da su Mađari Švabama bili bitniji i od vas i od Čeha zajedno, mislim da je to istina.

Vrh

PostPostano: 05 sij 2013, 03:27 

volvoks je napisao/la:
Jesu li bili plave krvi? Nisu, kraj priče...
Po toj logici je i Tito mogao biti kralj, vodio je ustanak.

Kroz istoriju je prolivena krv mnogih kraljeva... i nije bila plava.

Divlja svinja5 je napisao/la:
Baš me interesirao odgovor Jaganjčeta o dinastičkim pravima Karađorđevića, ali izgleda da ćemo ostati uskraćeni.

Kakvim dinastičkim pravima? :neznam

Kruna ide uz državu, ne uz Karađorđevića.

A sa druge strane, ni sve ostale dinastije nisu bile "plave krvi" otkad je sveta. U nekom trenutku su to postali. Ovo je kao priča da li su Makedonci ili Bošnjaci nacije.

Vrh

PostPostano: 05 sij 2013, 03:29 

Rasprava je zanimljiva i dinamična ali ne čini li vam se da smo se poprilično udaljili od izvorne teme a ona je posvećena brkoturčenju i veličanju brkoturskog zemana po našoj dragoj Bosni, prkosnoj od sna :D

Vrh

PostPostano: 05 sij 2013, 03:30 

Zašto ih onda sad ne vratite da vam vladaju?

Vrh

PostPostano: 05 sij 2013, 03:31 

Zato što je Srbija republika.

Nego DS-njo, reci mi da li ti veruješ da postoji određen istorijski trenutak do koga je bilo dozvoljeno nastajanje novih vladarskih dinastija? I da li su stvarno ove velike, drevne dinastije potekle od Isusa Hrista, Cezara itd? :zubati

Vrh

PostPostano: 05 sij 2013, 03:31 

To sve preko Marije, rumunjske princeze...
Vidiš, to su prave dinastije :D
Ovo bi značilo da ovi sadašnji Karađorđevići imaju 0,1 % krvi Šubića...

Vrh

PostPostano: 05 sij 2013, 03:32 

Zato što je Srbija republika.

Pa zašto ne ukinete republiku i vratite monarhiju?

Vrh

PostPostano: 05 sij 2013, 03:35 

Agathonikos je napisao/la:
Rasprava je zanimljiva i dinamična ali ne čini li vam se da smo se poprilično udaljili od izvorne teme a ona je posvećena brkoturčenju i veličanju brkoturskog zemana po našoj dragoj Bosni, prkosnoj od sna :D

Nemoj da oftopičiš i da spamuješ temu. :offtopic :zubati

Vrh

PostPostano: 05 sij 2013, 03:36 

Nego DS-njo, reci mi da li ti veruješ da postoji određen istorijski trenutak do koga je bilo dozvoljeno nastajanje novih vladarskih dinastija? I da li su stvarno ove velike, drevne dinastije potekle od Isusa Hrista, Cezara itd? :zubati

Vjerujem da nitko ne bi trebao vladati na temelju dinastičkog prava, nego samo svoje sposobnosti. Nemam ništa protiv da Srbi imaju Karađorđeviće, ako im to paše, pa ako njihovi preci i nisu bili plave krvi.

Vrh

PostPostano: 05 sij 2013, 03:36 

Pa zašto ne ukinete republiku i vratite monarhiju?

Zašto bi neko hteo da vrati nenormalan oblik vladavine koga je vreme pregazilo? :neznam

volvoks je napisao/la:
To sve preko Marije, rumunjske princeze...
Vidiš, to su prave dinastije :D
Ovo bi značilo da ovi sadašnji Karađorđevići imaju 0,1 % krvi Šubića...

Ove ili one krvi imam i ja. Ali to ne znači da sam Bogom dan da budem vladar.

Vrh

PostPostano: 05 sij 2013, 03:39 

Vjerujem da nitko ne bi trebao vladati na temelju dinastičkog prava, nego samo svoje sposobnosti. Nemam ništa protiv da Srbi imaju Karađorđeviće, ako im to paše, pa ako njihovi preci i nisu bili plave krvi.

Pa ni preci Karla Velikog u jednom trenutku u istoriji nisu bili plave krvi, da bi u drugom trenutku u istoriji postali plave krvi. Isto važi i za sve ostale plemićke porodice.

Vrh

PostPostano: 05 sij 2013, 03:40 

Ni meni nije jasno šta hoće sa ovim.
Prije dolaska Turaka, Srbi poznaju samo srpske monarhističke vladarske titule, da bi sa dolaskom Turske okupacije one bile zamjenjene brkoturskim sultanskim titulama da bi nakon odlaska Turaka se samo nastavilo sa viševjekovnom tradicijom monarhističkih vladarskih titula jer valjda niko ne očekuje da bi postturski vladari nad Srbljem trebali nositi titulu predsjednika, kancelara ili premijera. Mislim, nije mi jasno šta se želi postići sa ovijem :D

Vrh

PostPostano: 05 sij 2013, 03:40 

Zašto bi neko hteo da vrati nenormalan oblik vladavine koga je vreme pregazilo? :neznam

To je govorio i Radić.

Vrh

PostPostano: 05 sij 2013, 03:43 

Prije dolaska Turaka, Srbi poznaju samo srpske monarhističke vladarske titule, da bi sa dolaskom Turske okupacije one bile zamjenjene brkoturskim sultanskim titulama da bi nakon odlaska Turaka se samo nastavilo sa viševjekovnom tradicijom monarhističkih vladarskih titula jer valjda niko ne očekuje da bi posturski vladari nad Srbljem trebali nositi titulu predsjednika, kancelara ili premijera. Mislim, nije mi jasno šta se želi postići sa ovijem :D

Ja mislim da smo 1878. umesto kraljevine trebali da proglasimo samoupravnu socijalističku zajednicu. :zubati

Vrh

PostPostano: 05 sij 2013, 03:45 

Prije dolaska Turaka, Srbi poznaju samo srpske monarhističke vladarske titule, da bi sa dolaskom Turske okupacije one bile zamjenjene brkoturskim sultanskim titulama da bi nakon odlaska Turaka se samo nastavilo sa viševjekovnom tradicijom monarhističkih vladarskih titula jer valjda niko ne očekuje da bi posturski vladari nad Srbljem trebali nositi titulu predsjednika, kancelara ili premijera. Mislim, nije mi jasno šta se želi postići sa ovijem :D

Ovo nije prvi put da se dešava. Krene rasprava i onda upadne neko da od mene brani stav koji ja branim. :zubati

To je govorio i Radić.

I iako se ja po ovom pitanju i više nego slažem sa Radićem i iako nemam nešto preterano lepo da kažem o pomenutoj dinastiji... ne vidim da to ima veze sa onim smo pre pisali.

SHS/Jugoslavija jeste bila kraljevina i vladajuća dinastija jeste bila dinastija Karađorđević. Nažalost, Republiku su nam donele pogrešne osobe.

Vrh

PostPostano: 05 sij 2013, 03:46 

Druže carmello, slažem se :D

Vrh

PostPostano: 05 sij 2013, 03:54 

Ovo nije prvi put da se dešava. Krene rasprava i onda upadne neko da od mene brani stav koji ja branim. :zubati

Ne znam jesam li dobro shvatio ovaj vaš komentar pa ga malo pojasnite :D

Vrh

PostPostano: 05 sij 2013, 03:58 

Ne znam da li mogu. :zubati Govorim za volvoksa i DS. Ništa na vaš račun uvaženi Aga.

Vrh

PostPostano: 05 sij 2013, 04:03 

Kad dođeš u krivo vrijeme uvijek, pridruži nam se jednom u najljućem boju :D

Vrh

PostPostano: 05 sij 2013, 04:10 

A jbg, mrzi me da se uplićem odma' i onda propustim par stranica, a mrzi me i da čitam. :zubati

Btw, inspirisan ovom malom diskusijom, otišao sam do sajta dinastije... Izgleda da ako nađemo način za eliminaciju 90-100 osoba, Srbin postaje britanski vladar. :tank

RULE BRITANNIA!

Vrh

PostPostano: 05 sij 2013, 04:21 

Srbin, ali nije pravi kada nije svetosavac pravoslavac :D
Pravoslavlje, dolazi sa juga
Pravoslavlje, narodno veselje :D

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 825 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 33  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Patriota, Teuton, Tomba17 i 83 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: