HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 03 srp 2026, 00:54.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 114 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Turci i Balkan...
PostPostano: 23 sij 2011, 17:09 

spiritual beggar je napisao/la:
Bobovac je napisao/la:

Nakon ovih prizora jasno je da je u BiH sve moguće. Kad je meni moj rođeni otac još prije rata govorio da će biti točno ovako, sa mudžahedinima, zabranom svinjetine, pokrivanjem žena, itd, ja sam ga smatrao paranoičnim i ludim.
Ali nakon što sam se uvjerio na vlastite oči da je ovako nešto itekako moguće onda je moguće sve, baš sve, svaka paranoja se u BiH prije ili kasnije pretvori u realnost.

Mješaš kruške i jabuke, Turci namaju nikakve veze sa munđosima! :smajl049
Niti su munđosi posljedica "neootomanskog" političkog uticaja, a Turci se, koliko znam, nisu baš ni proslavili u prošlom ratu kao neki dobrovoljci (mislim na brojnost). Po svjedočenju oni koji su našli svoje ratno utočište u "majci Turskoj", bilo im je toliko dobro da su vraćali otamo u najgore ratno doba.
Reisove papazjanije, i famozno "turčenje" gledaj kao klasičnu provokaciju, zapravo, to su prije momenti političke ( i svake druge) slabosti koji više idu na štetu, nego li u kakvu korist.

Što se mene lično tiće, Turci su kroz historiju, pogotovo pred kraj vladavine, više nanjeli štete Bošnjacima, nego li kompletnom srpskom narodu od Kosova ravnog pa do sveopšteg serbskog ustanka. :biceovodobro
Al', šta'š, svi su ti političari/vjerski poglavari, u famoznom Regionu, samo instrumenti globalni politika koje se ukrštaju u ovome trusnome području!

Abdulmedzid je napisao/la:
Turci su legende, svakim danom sve bolji i bolji i već su sila koja se ne može zaobići u krojenju bilo kojeg prostora na kojem i oni imaju interes ili utjecaj. Ne top sila poput Amerike, Rusije ili Kine, ali u svakom slučaju čimbenik :D kojeg se ne zaobilazi.

I naravno da ih mi Bošnjaci muslimani gotivimo, kao i sve naše bratske narode i države koje su nam nesebično pomagale kad je bilo najpotrebnije, i koje i dan danas to rade. nema potrebe da to nekim video klipovima dokazujete. To je jasno ko dan i to mi ni ne skrivamo. Nemamo apsolutno nikakvih razloga da to činimo :)

I sta cemo sad... de se odlucite, jesu li Turci tu samo kao sredstvo provokacije ili zato sto su "legende". :D Ja mislim da ima malo svaceg...

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 23 sij 2011, 17:12 

Turci su legende, svakim danom sve bolji i bolji i već su sila koja se ne može zaobići u krojenju bilo kojeg prostora na kojem i oni imaju interes ili utjecaj. Ne top sila poput Amerike, Rusije ili Kine, ali u svakom slučaju čimbenik :D kojeg se ne zaobilazi.

I naravno da ih mi Bošnjaci muslimani gotivimo, kao i sve naše bratske narode i države koje su nam nesebično pomagale kad je bilo najpotrebnije, i koje i dan danas to rade. nema potrebe da to nekim video klipovima dokazujete. To je jasno ko dan i to mi ni ne skrivamo. Nemamo apsolutno nikakvih razloga da to činimo :)

Nema frke... Turci su vama dali indentitet s islamom. Razumijem ja to. Ali evo tvoji kolege kazu da je to neka nasa projekcija, pa zato linkovi... Sto se mene tice, mozete s Ceric - like izjavama zapocinjati svaku emisiju.

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 23 sij 2011, 17:28 

Dva brata od jedne majke nisu ista, a ne da svi pripadnici jednog naroda budu isti. Dogovorite se vi jel Hrvatska perecija ili je majka domovina ;)

Ima dosta Bošnjaka koji ne gaje neke turbo posebne osjećaje prema Turskoj, to su uglavnom ljudi koji na prvo mjesto stavljaju nacionalni i državotvorni identitet pa tek onda religijski (ili nikako religijski kod ateista i sl.). Neki od njih su indiferentni prema Turskoj, neki je čak smatraju i okupatorom.

Ali ogromna većina Bošnjaka gaji velike simpatije prema Turcima iz razloga zajedničkog religijskog i historijskog naslijeđa.

Ako zaboravimo na trenutak emocionalni aspekt i vratimo se na čisto praktični, Bošnjaci bi trebali biti ludi da ne održavaju prijateljske veze sa Turskom i ostalim muslimanskim zemljama. Boljih prijatelja od njih mi nemamo i jedino oni su spremni stati uz nas, i iza nas, a da to bude strogo zbog toga što to žele, a ne što im je to interes. Amerikanci jesu najznačajniji geopolitički faktor koji manje-više gura politiku koja ide nama na mlin, ali oni to rade ponajviše zbog te Turske i Saudijske Arabije, prije svega, a i zbog drugih njima važnih strateških saveznika. Najjeftiniji i najbezbolniji način da se prikažu kao neko ko se eto kao ne bori protiv islama, je Bosna.

Neki su pokušali da nas u potpunosti odrode od islamskih zemalja, ali danas čak i SDP koji je u vrijeme Alijanse bio predvodnik takvog razmišljanja i svjesno činio neke stvari koje su mogle Bošnjake omrznuti u očima naše braće od Mašrika od Magriba, kao i njegovi forumaški jurišnici, zadrti antiislamisti, su shvatili, mesčini, da se bez jakih leđa ne može graditi jaka država što je zajednički interes svih bošnjačjo/bosanskih političkih opcija.

A jaka leđa u našem slučaju su muslimanske države i njihov utjecaj kod Amerikenjaca.

Vrh

PostPostano: 23 sij 2011, 17:55 

Dva brata od jedne majke nisu ista, a ne da svi pripadnici jednog naroda budu isti. Dogovorite se vi jel Hrvatska perecija ili je majka domovina ;)

Nismo ti mi bolan pripadnici "brigada šehida mučenika" da svi jednako mislimo, pričamo i izgledamo zakarabuljeni.

Kod nas ti je dozvoljeno različito mišljenje i razmišljanje.

Uostalom, kako bi ti opisao Tursku - jel vam majka ili azijska kasabetina ili jedno i drugo?

Vrh

PostPostano: 23 sij 2011, 18:10 

Ima dosta Bošnjaka koji ne gaje neke turbo posebne osjećaje prema Turskoj, to su uglavnom ljudi koji na prvo mjesto stavljaju nacionalni i državotvorni identitet pa tek onda religijski (ili nikako religijski kod ateista i sl.). Neki od njih su indiferentni prema Turskoj, neki je čak smatraju i okupatorom.

Ali ogromna većina Bošnjaka gaji velike simpatije prema Turcima iz razloga zajedničkog religijskog i historijskog naslijeđa.

Ako zaboravimo na trenutak emocionalni aspekt i vratimo se na čisto praktični, Bošnjaci bi trebali biti ludi da ne održavaju prijateljske veze sa Turskom i ostalim muslimanskim zemljama. Boljih prijatelja od njih mi nemamo i jedino oni su spremni stati uz nas, i iza nas, a da to bude strogo zbog toga što to žele, a ne što im je to interes. Amerikanci jesu najznačajniji geopolitički faktor koji manje-više gura politiku koja ide nama na mlin, ali oni to rade ponajviše zbog te Turske i Saudijske Arabije, prije svega, a i zbog drugih njima važnih strateških saveznika. Najjeftiniji i najbezbolniji način da se prikažu kao neko ko se eto kao ne bori protiv islama, je Bosna.

Neki su pokušali da nas u potpunosti odrode od islamskih zemalja, ali danas čak i SDP koji je u vrijeme Alijanse bio predvodnik takvog razmišljanja i svjesno činio neke stvari koje su mogle Bošnjake omrznuti u očima naše braće od Mašrika od Magriba, kao i njegovi forumaški jurišnici, zadrti antiislamisti, su shvatili, mesčini, da se bez jakih leđa ne može graditi jaka država što je zajednički interes svih bošnjačjo/bosanskih političkih opcija.

A jaka leđa u našem slučaju su muslimanske države i njihov utjecaj kod Amerikenjaca.

Sve što si napisao stoji i logično je..samo mene zanima kako to vezivanje za Amere može kod nekog iskrenog muslimanskog vernika (u ovom slučaju Bošnjaka npr.) ne izaziva gađenje, s obzirom na znanu im politiku prema većem delu muslimanskih država (koje im nisu interesno-eksploatorski zanimljive)?

Da li bi bošnjačke simpatije prema Turskoj recimo bile prikrivenije ili znatno manje, da se poslednjih godina Turska nije uz pomoć onih kojima nije u interesu jaka EU - digla?

slika

Vrh

PostPostano: 23 sij 2011, 18:12 

Citat:
Nismo ti mi bolan pripadnici "brigada šehida mučenika" da svi jednako mislimo, pričamo i izgledamo zakarabuljeni.

lol, a ja sam onaj tekst poviše napisao jer me komšinica Zahida zamolila, a ne zbog toga što je upravo različito razmišljanje nas pripadnika brigada šehidskih mučenika potaknulo neke od vas demokratski nastrojenih, da nam to pribokaju kao nešto zbunjujuće i negativno.

De se malo dogovorite i koordinirate jel vam smeta il ne smeta. Nije da nas je briga, ali eto :)

I dogovorite se jel onda Jurišć može imati drugo mišljenje il ne može :wink

Vrh

PostPostano: 23 sij 2011, 18:14 

Real gone je napisao/la:
Sve što si napisao stoji i logično je..samo mene zanima kako to vezivanje za Amere može kod nekog iskrenog muslimanskog vernika (u ovom slučaju Bošnjaka npr.) ne izaziva gađenje, s obzirom na znanu im politiku prema većem delu muslimanskih država (koje im nisu interesno-eksploatorski zanimljive)?

TAQQIA je muslimanski vjerski institut. Njima i vjera dozvoljava da budu prijetvorni i da lažu ukoliko im je to u interesu.

Luda kuća! Oni će sa kim god treba.

Vrh

PostPostano: 23 sij 2011, 18:16 

Citat:

lol, a ja sam onaj tekst poviše napisao jer me komšinica Zahida zamolila, a ne zbog toga što je upravo različito razmišljanje nas pripadnika brigada šehidskih mučenika potaknulo neke od vas demokratski nastrojenih, da nam to pribokaju kao nešto zbunjujuće i negativno.

De se malo dogovorite i koordinirate jel vam smeta il ne smeta. Nije da nas je briga, ali eto :)

Stalno se dogovaramo i tražimo kompromis, približavanje stajališta.

Ja znam da je to tebi sve čudno pogotovu što nema nekog imam koji bi odredio šta s eima misliti i pričati.

Dobrodošao u civilizaciju! Malo ti može izgledati kaotična, svak nešto hoće autonomiju i pravo na svoje mišljenje.

Vrh

PostPostano: 23 sij 2011, 18:18 

Citat:

Pa kad možete vi i Hrvati surađivati, a Tvrtko bi rek'o, i prijateljovati od stoljeća sedmog, što ne bi mi trpili Amerikance dok rade ono što je dobro za nas. Iznenađuju mu stvarno ti neki dupli standardi u razmišljanjima, imam osjećaj da vi zaista iskreno mislite da smo mi debili neki. Nemojte, pretpostavka i potcjenjivanje su majka zafrka

A što se ljubavi tiče, bar kad sam ja u pitanju, a to sigurno i nije jedinstveno mišljenje kod Bošnjaka, ljubav ne stanuje tu ;)

Vrh

PostPostano: 23 sij 2011, 18:18 

pjosip je napisao/la:
Real gone je napisao/la:

TAQQIA je muslimanski vjerski institut. Njima i vjera dozvoljava da budu prijetvorni i da lažu ukoliko im je to u interesu.

Luda kuća! Oni će sa kim god treba.

Pa ispada da je do sad na ovom forumu najiskreniji muslimanski vernik forumaš sa nickom zapovjednik.

On se specijalizovao za "ćifute", te celokupnu svetsku geopolitiku posmatra kroz sukob sa njima. :)

slika

Vrh

PostPostano: 23 sij 2011, 18:22 

pjosip je napisao/la:

Stalno se dogovaramo i tražimo kompromis, približavanje stajališta.

Ja znam da je to tebi sve čudno pogotovu što nema nekog imam koji bi odredio šta s eima misliti i pričati.

Dobrodošao u civilizaciju! Malo ti može izgledati kaotična, svak nešto hoće autonomiju i pravo na svoje mišljenje.

Ne bih baš rekao da se sa Jurišićem nešto plaho dogovarate.

Bit će da ti ipak živiš u nekim iluzijama u vezi nas, svježe civilizovanih, ali o tome sam govorio u prethodnom postu, pa da se ne ponavljam. U svakom slučaju, ako ti to želiš, go for it :wink

Vrh

PostPostano: 23 sij 2011, 18:27 

Ne bih baš rekao da se sa Jurišićem nešto plaho dogovarate.

Jurišić slobodno šeta Širokim tim "gnijezdom hercegovačkih separatista" pa nikom ništa.

Svejedno, kad je u pitanju opstanak onda ti se uljuđenost koju sam ti spomenuo ne primjenjuje. To ti je logika - kad ti neko drži nož nad vratom, tu nema pregovora. A s onim "tvojim" koji govori da je taj nož za tvoje dobro - isto tako.

Dakle, uvodimo novu konstantu u ove lekcije o civilizaciji. Prva je bila sloboda mišljenja a druga je ono što Englezi zovu "common sense".

Citat:
Bit će da ti ipak živiš u nekim iluzijama u vezi nas, svježe civilizovanih, ali o tome sam govorio u prethodnom postu, pa da se ne ponavljam. U svakom slučaju, ako ti to želiš, go for it :wink

Vjerojatno samo ti znaš šta si ovdje htio reći. go for it :wink i DON'T FORGET :zubati

Vrh

PostPostano: 23 sij 2011, 18:30 

Pa kad možete vi i Hrvati surađivati, a Tvrtko bi rek'o, i prijateljovati od stoljeća sedmog, što ne bi mi trpili Amerikance dok rade ono što je dobro za nas. Iznenađuju mu stvarno ti neki dupli standardi u razmišljanjima, imam osjećaj da vi zaista iskreno mislite da smo mi debili neki. Nemojte, pretpostavka i potcjenjivanje su majka zafrka

A što se ljubavi tiče, bar kad sam ja u pitanju, a to sigurno i nije jedinstveno mišljenje kod Bošnjaka, ljubav ne stanuje tu ;)

Pa nije to "prijateljovanje" nelogično, ako ti preti preklapanje i ugrožen ti je opstanak.
Kod vas to nije slučaj, danas je oslanjanje na Ameriku vama isključivo u cilju većeg širenja uticaja i de fakto pokušaja stvaranja bošnjačke države.
Dakle, nisu dupli standardi, ja sam napisala da razumem vaše emocije prema Turskoj, no ne razumem turske (a time posredno i vaše) emocije prema Americi.
Što se tiče ove ironije na prijateljstvo Sr. i Hr. - mi smo sukobe u zadnjih 90-ak godina takođe imali u trenucima kada su jedni ili drugi imali pretenzije na preklapanje/utapanje/čišćenje/konvertovanje. Danas nemamo značajnih otvorenih pitanja, ali imamo u rubnim delovima naših nekadašnjih teritorija uglavnom probleme sa islamskim življem (i šire od BiH), te je saradnja logična.

slika

Vrh

PostPostano: 23 sij 2011, 18:34 

Uglavnom tacan opis stanja i razmisljanja klasicnog Bosnjaka koji daje znacaj religiji...

Medjutim, postoji tu mnogo neugodnih pitanja, a po meni je glavno ono koje dovodi u vezu velicanje bosanske hriscanske kraljevine krajem 14. stoleca, a potom i velicanje njenog osvajaca, porobitelja, onog zbog kojeg je unisteno perspektivno srednjevekovno kraljevstvo i bacena u tamnicu zemlja koju su tek Austrijanci 400 godina kasnije malo civilizovali.

Cini mi se da je duboko ukorenjena dilema dal vam je vaznija vera ili drzava, i kroz tu prizmu se oslikavaju svi unutar bosnjacko/bosanski sukobi, izgleda da niste rascistili dal zelite evropsku zemlju, koja prihvata tekovine moderne Evrope, koja se opet naslanja na hriscanstvo, ali i na prosvetiteljstvo koje otklanja verske dogme i daje znacaj razumu, nauci, obrazovanju.

Tu nema mesta stavovima kako su Turci i arapi vasi glavni prijatelji... sta ti imas sa azijskim plemenom Seldzuka, ili sa arapima... niti poreklo vuces od njih, niti jezik, veru koju si primio doneli su ti na sabljama, tako sto su bosansku krunu bacili u blato.

Nisu vam to ni danas prijatelji, Turcima ste satelit preko koga pokusavaju da se povezu sa Evropom, nisu vam pomogli kad vam je bilo najgore za vreme rata... Arapi vam daju petrodolare da bi instalirali vehabije tu, ne zanima njih ulaganje love u opste dobro - puteve, bolnice, skole... oni vam tutkaju lovu da bi postali muslimani po njihovom ukusu - bradica, zena do daske zamotana, 3/4 pantalonice, ekstremno antizapadni rezon...

Sa orjentacijom prema Bliskom istoku, vi u Evropi koja se sve vise nacionalno i verski grupise, vi nemate sta da trazite, nece vas ni Amerika zastititi... mnogo ima uticajnih ljudi koji znaju da je Balkan kapija Evrope, ako se tu izgubi kontrola, i napravi "zelena transverzala" preko Turske, Kosova, Sandzaka i Sarajeva, da je to samo znak sta u bucnosti ceka i zapad...a to nece biti dozvoljeno.

Praktikujte islam za sebe privatno, ali ako ti elementi udju u politiku, sigurno cete izgubiti, mozda vas uce da ce konacna pobeda biti kad islamski polumesec udje u Rim, ali Rim cete gledati samo sa razglednice :neznam

Vrh

PostPostano: 23 sij 2011, 18:38 

ma kavkog crnog opstanka, de ba...

Svatko ima pravo na svoje ciljeve pa tako i mi, a naš cilj je isključivo jača država. Kako ti gledaš na naše ciljeve, a gledaš potpuno drugačije, je drugi par rukava, a nije nešto šte se mene npr. puno dotiče. Isto je i u obrnutom smjeru. Pa ko koga :D

Ali da se ne bi sad puno nadmudrivali - naravno da ćemo mi prihvatiti američku pomoć kad nam to odgovara, nismo budale da to ne učinimo. Pogotovo kad to naša braća malo poguraju, red je, ako ništa, zbog njih ;)

Da se to vama ne sviđa, znamo jako dobro. Kao i da razlog tog nesviđanja nema ništa sa moralisanjem :D

Vrh

PostPostano: 23 sij 2011, 18:42 

Svatko ima pravo na svoje ciljeve pa tako i mi. Kako ti gledaš na naše ciljeve je drugi par rukava, a nije nešto šte se mene npr. puno dotiče. Isto je i u obrnutom smjeru. Pa ko koga :D

ovo podvučeno je bitno-ko koga zajebe...

Imate pravo na svoje ciljeve,naravno.Samo,postali su dijametralno suprotni u odnosu na druga dva naroda u BiH.Fizika je neumoljiva.Djelovanje vaših interesa mora biti jače od djelovanja interesa druga dva naroda,ako želite da se ostvare vaši interesi.

Vrh

PostPostano: 23 sij 2011, 18:42 

Da ste u mogućnosti (da vas je više), radilo bi se bukvalno o tome - o opstanku..

Toliko o "moralisanju".

slika

Vrh

PostPostano: 23 sij 2011, 18:45 

Ma niđe veze ali znam da ste vi u tim filmovima pa neću pokušavati pobijati to, nema smisla

Vrh

PostPostano: 23 sij 2011, 18:54 

Ma niđe veze ali znam da ste vi u tim filmovima pa neću pokušavati pobijati to, nema smisla

Čuj, baš ovih dana je npr. u Sandžaku muftija Zukorlić opet na punoj voltaži loženja tamošnjih muslimana na bojkot praznovanja školskih slava (Sveti Sava - zaštitnik prosvete i tradicionalne školske slave kod nas). I razmišljam - ima logike, muslimanska deca nisu niti pod moranjem da to praznuju niti uče. Trebalo bi da po sopstvenom ili opredeljenju roditelja budu izuzeta od npr. učestovanja u priredbama, no nekako mislim da ih niko ni do sad nije terao puškom da recituju tamo..
E sad, bi li se tako nešto primenjivalo u BiH da je država unitarna, da nema entiteta, kantona, dve škole pod jednim krovom i sličnih stvari..?
Ozbiljno te pitam, nemam predubeđenje.

slika

Vrh

PostPostano: 23 sij 2011, 18:56 

Mar-kan je napisao/la:
Svatko ima pravo na svoje ciljeve pa tako i mi. Kako ti gledaš na naše ciljeve je drugi par rukava, a nije nešto šte se mene npr. puno dotiče. Isto je i u obrnutom smjeru. Pa ko koga :D

ovo podvučeno je bitno-ko koga zajebe...

Imate pravo na svoje ciljeve,naravno.Samo,postali su dijametralno suprotni u odnosu na druga dva naroda u BiH.Fizika je neumoljiva.Djelovanje vaših interesa mora biti jače od djelovanja interesa druga dva naroda,ako želite da se ostvare vaši interesi.

Interesi se u današnji vakat rijetko kad ostvaruju u potpunosti Markane... neće ni naši, a neće ni vaši. A u politici se vazda gleda nekog nasaditi, i u puno jednostavnijim državama od ove naše. Ja nisam za to da se nekom čini zulum, da se nekog ponižava i čini munepravda, ali iskreno, više volim sebi nego vama

Ali naši interesi nisu dijametralno suprotni vašim od jučer. Naš cilj je BiH, vaš nije. I tako je to već 20 godina. I samo iz razloga što znate da ne može drugačije, politički ganjate manje ciljeve. Da vam to neko sad ponudi ko kahvu, i jedni i drugi bi vaše krajeve do sabaha priključili Hrvatskoj ili Srbiji. Nismo djeca, znamo to svi.

Ali ni ti manji ciljevi, nama nisu prihvatljivi. Isto kao što ni manji naši, nisu prihvatljivi vama. Realnost je takva da ćemo se naći u nekoj sivoj zoni. Srbi će biti relativno najzadovoljniji jer će im ostati RS, sa evropskim integracijama, zasigurno slabija nego što je danas slučaj, ali će je biti, a ostatak (ne)zadovoljstva ćemo podijeliti mi i vi. S tim da niko neće biti pravo zadovoljan, ali ni potpuno nezadovoljan mada iskreno, mislim da ćete i tad najmanje zadovoljni biti vi. Iz jednostavnog razloga - jer vam zadovoljstvo pričinjava jedino treći, a nemate nekog jakog političkog sponzora koji to može pogurati, kao što ga imamo i mi, i Srbi.

Vrh

PostPostano: 23 sij 2011, 19:08 

Ima dosta Bošnjaka koji ne gaje neke turbo posebne osjećaje prema Turskoj
, to su uglavnom ljudi koji na prvo mjesto stavljaju nacionalni i državotvorni identitet pa tek onda religijski (ili nikako religijski kod ateista i sl.). Neki od njih su indiferentni prema Turskoj, neki je čak smatraju i okupatorom.

How true. :D

Samo sto si se ti pitao cemu linkovi, pa zato ja... Jer mnogi tvoji sunarodnjaci ne govore ovo sto ti govoris, neki ne misle to uopce, al mnogi misle, al ne zele reci. Pa od tud linkovi. Samo to.

A i usporedba s RH ne znam koliko ti stoji, osim ako ne zelis reci da ste vi Turci? I pazi, jedno je simpatizirati jedan narod (imam i ja svoje favorite) al sasvim je nesto drugo rec da su oni moji roditelji i sl... a nazivati se drugim imenom.

I ne znam sto mi stoji da sam mijenjao post kad nisam. :neznam

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 23 sij 2011, 19:09 

Citat:
Medjutim, postoji tu mnogo neugodnih pitanja, a po meni je glavno ono koje dovodi u vezu velicanje bosanske hriscanske kraljevine krajem 14. stoleca, a potom i velicanje njenog osvajaca, porobitelja, onog zbog kojeg je unisteno perspektivno srednjevekovno kraljevstvo i bacena u tamnicu zemlja koju su tek Austrijanci 400 godina kasnije malo civilizovali.

To su stvari oko kojih se u bošnjačkom korpusu zna voditi polemika, bar kod onih ljudi kojima se to da, i koji su u tom folu. Obična raja, koja gleda kako će sastaviti dva prva o tome ne bere brigu. Nije ni meni neka plaho bitna tema niti sam neki expert u tom polju, ali ona ukratko da probam objasniti:

Srbi i Hrvati mogu pokušavati koliko hoće, ali nikad nemogu shvatiti komplikovanost religijskog i nacionalnog identiteta Bošnjaka. Iz jednostavnog razloga što to gledate iz vaših, bitno drugačijih polaznih osnova. Mi se ne odričemo kraljevine Bosne makar ona bila krščanska, bitno drugačije kršćanska nego bi vi, i jedni, i drugi, bili spremni priznat, ali ipak kršćanska. Ali ujedno, ne svi jer ih ima koji na to gledaju drugačije, ali ipak velika većina Turke ne smatra nikakvim okupatorima, dapače. Iz jednostavnog razloga - što su nam donijeli ono što je trenutno glavni dio identiteta jednog prosječnog Bošnjaka - islam.

Komplikovano jeste, ne očekujem da vi to razumijete u potpunosti, ali je tako, i mi s tim nemamo apsolutno nikakvih problema.

Vrh

PostPostano: 23 sij 2011, 19:17 

Real gone je napisao/la:

Čuj, baš ovih dana je npr. u Sandžaku muftija Zukorlić opet na punoj voltaži loženja tamošnjih muslimana na bojkot praznovanja školskih slava (Sveti Sava - zaštitnik prosvete i tradicionalne školske slave kod nas). I razmišljam - ima logike, muslimanska deca nisu niti pod moranjem da to praznuju niti uče. Trebalo bi da po sopstvenom ili opredeljenju roditelja budu izuzeta od npr. učestovanja u priredbama, no nekako mislim da ih niko ni do sad nije terao puškom da recituju tamo..
E sad, bi li se tako nešto primenjivalo u BiH da je država unitarna, da nema entiteta, kantona, dve škole pod jednim krovom i sličnih stvari..?
Ozbiljno te pitam, nemam predubeđenje.

Pa normalno da ne bi, to samo demokratskoj Srbiji može pasti na pamet :D

Vrh

PostPostano: 23 sij 2011, 19:19 

Citat:
I ne znam sto mi stoji da sam mijenjao post kad nisam.

kaqd sam ga prvi put čitao, bio je samo onaj pasus o linkovima, nije ovo ostalo. Opsihrio vam neko forum, ba :bihzastava

Vrh

PostPostano: 23 sij 2011, 19:20 

Citat:

To su stvari oko kojih se u bošnjačkom korpusu zna voditi polemika, bar kod onih ljudi kojima se to da, i koji su u tom folu. Obična raja, koja gleda kako će sastaviti dva prva o tome ne bere brigu. Nije ni meni neka plaho bitna tema niti sam neki expert u tom polju, ali ona ukratko da probam objasniti:

Srbi i Hrvati mogu pokušavati koliko hoće, ali nikad nemogu shvatiti komplikovanost religijskog i nacionalnog identiteta Bošnjaka. Iz jednostavnog razloga što to gledate iz vaših, bitno drugačijih polaznih osnova. Mi se ne odričemo kraljevine Bosne makar ona bila krščanska, bitno drugačije kršćanska nego bi vi, i jedni, i drugi, bili spremni priznat, ali ipak kršćanska. Ali ujedno, ne svi jer ih ima koji na to gledaju drugačije, ali ipak velika većina Turke ne smatra nikakvim okupatorima, dapače. Iz jednostavnog razloga - što su nam donijeli ono što je trenutno glavni dio identiteta jednog prosječnog Bošnjaka - islam.

Komplikovano jeste, ne očekujem da vi to razumijete u potpunosti, ali je tako, i mi s tim nemamo apsolutno nikakvih problema.

Glavni dio identiteta vam je religija? I cudite se kada vam kazu da ste drvo bez...? Na kraju krajeva, vas problem. Ali te simbole, povijesne licnosti, sve sto podsjeca na osmanlije ostavite za kod kuce, jer ostala dva naroda njih dozivljavaju kao okupatore. Kao sto vi dozivljavate primjerice, ratka mladica.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 114 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: ReadOnly555 i 96 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: