|
|
Stranica: 3/5.
|
[ 114 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
Abdulmedzid
|
Naslov: Re: Turci i Balkan... Postano: 23 sij 2011, 19:24 |
|
|
Tačno tako, naš problem  Naravno da mi je glavni dio identiteta religija, neće me niko na Sudnjem danu pitati jesam li bio Bošnjak ili Japanac  Važno je i da budem Bošnjak zbog političke situacije, ali da sam rođen u Saudiji npr., bolila bi me briga jesam li Saudijac ili Marsovac Ima Bošnjaka i kojima nije, ali većini jeste
_________________ Hvaljenoj Uputi vjerni, ko vojska ponosno stoj'te, islamsko čuvajte svijetlo, samo se Allaha boj'te :)
|
|
| Vrh |
|
 |
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Turci i Balkan... Postano: 23 sij 2011, 19:24 |
|
|
Abdulmedzid je napisao/la: To su stvari oko kojih se u bošnjačkom korpusu zna voditi polemika, bar kod onih ljudi kojima se to da, i koji su u tom folu. Obična raja, koja gleda kako će sastaviti dva prva o tome ne bere brigu. Nije ni meni neka plaho bitna tema niti sam neki expert u tom polju, ali ona ukratko da probam objasniti:
Srbi i Hrvati mogu pokušavati koliko hoće, ali nikad nemogu shvatiti komplikovanost religijskog i nacionalnog identiteta Bošnjaka. Iz jednostavnog razloga što to gledate iz vaših, bitno drugačijih polaznih osnova. Mi se ne odričemo kraljevine Bosne makar ona bila krščanska, bitno drugačije kršćanska nego bi vi, i jedni, i drugi, bili spremni priznat, ali ipak kršćanska. Ali ujedno, ne svi jer ih ima koji na to gledaju drugačije, ali ipak velika većina Turke ne smatra nikakvim okupatorima, dapače. Iz jednostavnog razloga - što su nam donijeli ono što je trenutno glavni dio identiteta jednog prosječnog Bošnjaka - islam.
Komplikovano jeste, ne očekujem da vi to razumijete u potpunosti, ali je tako, i mi s tim nemamo apsolutno nikakvih problema.
Za sad zvucis iskreno, osvezenje posle najezde SDP kiborga. Za tebe mi je jasno, tebi je islam na prvom mestu, i u toj liniji vidis bliskost sa muslimanima sirom sveta, a posebno Turcima koji su vam urucili Kuran. Ali da odvojimo taj verski momenat od politike i istorije, morali bi se sloziti koliko je stagnirao jugoistok Evrope prodorom Turaka, Vizantija je jedno vreme bila uzor prosperiteta, cak i za Rim i ostale centre zapadne Evrope. Hriscanska kraljevstva na Balkanu pre dolaska Turaka su pokupivsi uticaj od Konstantinopolja kao jednog od dva sredista Hriscanstva tog doba, bila jako prosperitetna za to vreme, trgovalo se, ratovalo, usvajali pravni kodeksi... Uzmi period dinastije Kotromanic, i period tokom odlaska Turaka, jasno je valjda sta je bilo primerenije vremenu i civilizaciji, Bosna je 1878 bila crna rupa cak i za tadasnji nerazvijeni Balkan. Vera je intimna stvar svakog pojedinca, po tvojim, i stavovima mnogih Bosnjaka, Prosvetiteljstvo nije ni zakucalo na vrata, Bog je jedan, moli mu se kako hoces, to ne bi trebala biti nikakva stavka u politickom razgovoru, ali nazalost, sve vise postaje.
_________________ Pokaj se Grobi! Mali korak za tebe, veliki za Srpstvo!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Abdulmedzid
|
Naslov: Re: Turci i Balkan... Postano: 23 sij 2011, 19:30 |
|
|
|
Parafrazirat ću ti riječi Omera r.a, drugog islamskog halife nakon smrti Allahovog Poslanika s.a.w.s:
Nikada nećete prihvatiti Kur'an, srcem i u praksi, a da vas Allah swt ne počasti pobjedom i uzdigne nad drugim narodima, a nikad ga nećete ostaviti, i postupati suprotno njemu, a da vas Allah swt ne ponizi.
U ovim gore riječima je savršeno opisan uzrok sjaja i pada Osmanlijske države kao i nekih drugih islamskih država poput one u Španiji. Balkanskim riječnikom kazano - kol'ko para, tol'ko muzike. Koliko pokornosti Allahu swt, toliko Njegove swt pomoći.
S tim da, naravno, ja ne smatram napredkom sve ono što današnji prosječan zapadnjak smatra napredkom. Da me Allah swt sačuva mnogih takvih "napredaka". Amin
_________________ Hvaljenoj Uputi vjerni, ko vojska ponosno stoj'te, islamsko čuvajte svijetlo, samo se Allaha boj'te :)
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Real gone
|
Naslov: Re: Turci i Balkan... Postano: 23 sij 2011, 19:36 |
|
|
Abdulmedzid je napisao/la: Pa normalno da ne bi, to samo demokratskoj Srbiji može pasti na pamet  Odgovor ti je neozbiljan i podjebavački, iako sam bila krajnje pristojna. Ko ono pomenu dvostruke standarde? Srbiji ne pada na pamet da uskraćuje prava nacionalnim manjinama, i oni imaju pravo na slobodno ispovedanje vere, svoje bogomolje, školstvo na svom maternjem jeziku, participaciju u parlamentu, nacionalne savete itd. I naglasila sam da je ovde reč o loženju Zukorlića, znamo za čije interese, Cerić i on čak to i ne kriju, pa i pored toga nemam ništa protiv što diže prašinu (očigledno smatra, kao i ti, da je tu svojevrstan "politički profit"). No, u BiH govorimo o jednom drugom, višem nivou. Nivou i situaciji gde se, po najvišem pravnom aktu države radi o tri konstitutivna naroda, a ne o nacionalnim manjinama, te sam ti zato postavila hipotetičko pitanje kakva bi situacija bila npr. u školstvu da je sve pod ingerencijom Sarajeva. A današnje udžbenike iz kojih uče mali Bošnjaci smo imali prilike da vidimo. No, ako ti se ne da da odgovoriš, nema veze.
_________________ http://farm3.static.flickr.com/2158/217 ... 8538_b.jpg
|
|
| Vrh |
|
 |
|
pjosip
|
Naslov: Re: Turci i Balkan... Postano: 23 sij 2011, 19:41 |
|
|
Abdulmedzid je napisao/la: Parafrazirat ću ti riječi Omera r.a, drugog islamskog halife nakon smrti Allahovog Poslanika s.a.w.s:
Nikada nećete prihvatiti Kur'an, srcem i u praksi, a da vas Allah swt ne počasti pobjedom i uzdigne nad drugim narodima, a nikad ga nećete ostaviti, i postupati suprotno njemu, a da vas Allah swt ne ponizi.
U ovim gore riječima je savršeno opisan uzrok sjaja i pada Osmanlijske države kao i nekih drugih islamskih država poput one u Španiji. Balkanskim riječnikom kazano - kol'ko para, tol'ko muzike. Koliko pokornosti Allahu swt, toliko Njegove swt pomoći.
S tim da, naravno, ja ne smatram napredkom sve ono što današnji prosječan zapadnjak smatra napredkom. Da me Allah swt sačuva mnogih takvih "napredaka". Amin Tu i tamo naiđe pokoji relativno pametan muslimanski mudrac ali ovajšto si ga spomenuo očito nije taj. Islam je imao smisla na saudijskom poluotoku kao sredstva odvracanja Arapa od mnogobostva. Koliko je sve ostalo cudno i pogano nek svjedoci i ova tvoja formula kako se "gospodari" drugim narodima bez obzira sto je muslimanska dominacija donosila samo krv, rat, jad, bijedu i nemir.
_________________ Srpska deca, srpski voz, srpski vratovi, srpski mostovi
|
|
| Vrh |
|
 |
|
totem
|
Naslov: Re: Turci i Balkan... Postano: 23 sij 2011, 19:42 |
|
Pridružen/a: 14 sij 2010, 18:33 Postovi: 4134 Lokacija: Capica curica kaze Tetovo
|
Abdulmedzid je napisao/la: Parafrazirat ću ti riječi Omera r.a, drugog islamskog halife nakon smrti Allahovog Poslanika s.a.w.s:
S tim da, naravno, ja ne smatram napredkom sve ono što današnji prosječan zapadnjak smatra napredkom. Da me Allah swt sačuva mnogih takvih "napredaka". Amin I ti mislis da u "takvoj naprednoj" bosni privolite ostala dva naroda da zive sa vama? 
_________________ Gospodja ministarka, gdje li sam je vidio...Obozavam tu komediju, osobito kada je Seka Sabljic glumi.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Abdulmedzid
|
Naslov: Re: Turci i Balkan... Postano: 23 sij 2011, 19:47 |
|
|
|
Nije neozbiljan, a ni podcjenjivački...
Kojoj budali je palo na pamet da Svetog Savu na bilo koji način, uvodi među bošnjačku djecu u Sandžaku. Nikome dobronamjernom sigurno.
Što se tiče BiH, i u RS-u, ako se od ikindije nije šta promijenilo, Bošnjaci konstutivni narod pa su majorizirani, preglasani i na svaki način im se nameće mišljenje većinskog srpskog stanovništa. Jedan izvrstan primjer smo imali neki dan pri konstituisanju vlasti u RS-u samo što se vi pravite Englezi pa to kao lafo ne vidite.
Tako da, kad je BiH u pitanju, problem majorizacije nije nešto što što bi se moglo dogoditi u budućnosti, to nešto imamo već 15-ak godina, a znamo da i nije nastalo redovitom i poželjnom ljubavnom aktivnošću kao što bi to možda bio slučaj u unitarnoj državi sa bošnjačkom većinom, već nečim što je, za razliku od toga, neljudski ;)
Tako, živa bila, nemojte mi vi o majorizaciji i preglasavanju. Jest da je forum mjesto za dijalog ali neke stvari je ipak bolje prešutiti ako ništa, sebe radi. A ja definitivno nemam sabura o tome raspravljati.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Abdulmedzid
|
Naslov: Re: Turci i Balkan... Postano: 23 sij 2011, 19:48 |
|
|
totem je napisao/la: Abdulmedzid je napisao/la: Parafrazirat ću ti riječi Omera r.a, drugog islamskog halife nakon smrti Allahovog Poslanika s.a.w.s:
S tim da, naravno, ja ne smatram napredkom sve ono što današnji prosječan zapadnjak smatra napredkom. Da me Allah swt sačuva mnogih takvih "napredaka". Amin I ti mislis da u "takvoj naprednoj" bosni privolite ostala dva naroda da zive sa vama?  Zar ti djelujem kao neko ko te na nešto pokušava privoliti ? Uostalom, nemam iluzija da će Bosna u skoro vrijeme biti takva, ne sanjarim ja ko vi.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Abdulmedzid
|
Naslov: Re: Turci i Balkan... Postano: 23 sij 2011, 19:50 |
|
|
pjosip je napisao/la: Abdulmedzid je napisao/la: Parafrazirat ću ti riječi Omera r.a, drugog islamskog halife nakon smrti Allahovog Poslanika s.a.w.s:
S tim da, naravno, ja ne smatram napredkom sve ono što današnji prosječan zapadnjak smatra napredkom. Da me Allah swt sačuva mnogih takvih "napredaka". Amin Tu i tamo naiđe pokoji relativno pametan muslimanski mudrac ali ovajšto si ga spomenuo očito nije taj. Islam je imao smisla na saudijskom poluotoku kao sredstva odvracanja Arapa od mnogobostva. Koliko je sve ostalo cudno i pogano nek svjedoci i ova tvoja formula kako se "gospodari" drugim narodima bez obzira sto je muslimanska dominacija donosila samo krv, rat, jad, bijedu i nemir. Tvoje mišljenje o islamu mi je inače pravo relevantno.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Turci i Balkan... Postano: 23 sij 2011, 20:00 |
|
|
S tim da, naravno, ja ne smatram napredkom sve ono što današnji prosječan zapadnjak smatra napredkom. Da me Allah swt sačuva mnogih takvih "napredaka". Amin Znaci ovime priznajes da su se Osmanlije ponasale suprotno Allahu, i da su zato izgubili Imali ste veliku sansu, Evropa u srednjem veku, pogotovo zapadna, je bila mrak civilizacije, svaki napredak je kocen, krstaski ratovi zavrsili u ambisu... Imali ste naprednu nauku, arhitekturu, matematicare, astronome, na jugu Spanije ste napravili gradove za uzor... Sta bi posle, umesto da iskoristite sansu i nametnete se kao progresivni deo civlizacije, vi ste upali u dekadenciju, Evropa se budi iz ruznog sna, namece pravila igre, kolonizuje zemlje treceg sveta... muslimani gledaju to sve sa strane, zavidni, neostvareni, gomila se frustracija jer su ostali na margini dogadjaja. Dzabe sad ti citati iz Kurana, ni jedna knjiga ne daje sve odgovore, ni Biblija, ni Kuran, ni crvena knjiga komunizma... osnov napretka je u hiljadama knjiga, u slobodi misli, pravima pojedinca, progresivnim idejama... islam u danasnjoj interpretaciji svojom krutoscu sve to suzbija, stvara armiju nezadovoljnika koji nemaju nameru da oplemene ovaj dunjaluk, nego da brutalnom silom pokazu svoju snagu... Nema repekta prema takvom pristupu, necete biti prihvaceni ni od zapadne, ni od dalekoistocne civilizacije dokle god u globalu ne pocnete da emitujete napredne poruke, a i u svetovnom smislu zadivljujete ljude svojim dostignucima.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
pjosip
|
Naslov: Re: Turci i Balkan... Postano: 23 sij 2011, 20:02 |
|
|
Abdulmedzid je napisao/la: pjosip je napisao/la:
Tu i tamo naiđe pokoji relativno pametan muslimanski mudrac ali ovajšto si ga spomenuo očito nije taj.
Islam je imao smisla na saudijskom poluotoku kao sredstva odvracanja Arapa od mnogobostva. Koliko je sve ostalo cudno i pogano nek svjedoci i ova tvoja formula kako se "gospodari" drugim narodima bez obzira sto je muslimanska dominacija donosila samo krv, rat, jad, bijedu i nemir.
Tvoje mišljenje o islamu mi je inače pravo relevantno. A tvoje je kao relevantno ili relelvantnije? Po čemu? Klanjate se nekakvom crnom kamenju, jesam li ja nešto činjenično netočno napisao?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Real gone
|
Naslov: Re: Turci i Balkan... Postano: 23 sij 2011, 20:03 |
|
|
Abdulmedzid je napisao/la: Nije neozbiljan, a ni podcjenjivački...
Kojoj budali je palo na pamet da Svetog Savu na bilo koji način, uvodi među bošnjačku djecu u Sandžaku. Nikome dobronamjernom sigurno.
Alo, čoveče, niko ne "uvodi" praznike među bošnjačku decu, to je najnormalnija svečanost školstva, vekovne tradicije, a praktikuje se svuda na teritoriji Srbije, pa i u mešovitim opštinama gde ima i muslimana i pravoslavaca i drugih vernika. Niko ne primorava decu drugih veroispovesti niti da u tome učestvuju niti da prisustvuju, zato je ovo obično politikanstvo. Ovakvi praznici (raznih svetaca-zaštitnika) su praksa u mnogim zemljama Zapadne Evrope, poglavito katoličkim. I neradni dani. Ja sam možda utopista, ali smatram da je verska tolerancija i prihvatanje različitosti (dvosmerno/trosmerno..kako god) veoma važna u multietničkim sredinama, a da su normalan razvoj toga prekinuli i onemogućili upravo zadnji ratovi. I nisam za večito "pravo jačeg i brojnijeg", ali vidim da ti to ne kapiraš. Kad sam već u off-u teme, što se tiče Zukorlića, špekuliše se da bi vam on vrlo brzo mogao u Sarajevu zameniti Cerića, te stoga ovakav njegov angažman u Srbiji nije za čudjenje: Citat: Muamer Zukorlić mogao bi da napusti Sandžak već naredne godine i zameni reisa IZBiH Mustafu Cerića, kome ističe mandat. Na Zukorlićevo mesto u toj kombinatorici došao bi muftija beogradsko-novosadski Rešad Plojović. Cerić je već odavno zainteresovan za predstavnika evropskih muslimana u Briselu, ali, kako tvrde naši izvori, za to još nije obezbedio neophodnu podršku Turaka i Albanaca.
_________________ http://farm3.static.flickr.com/2158/217 ... 8538_b.jpg
|
|
| Vrh |
|
 |
|
pjosip
|
Naslov: Re: Turci i Balkan... Postano: 23 sij 2011, 20:03 |
|
|
DzoniBG je napisao/la: Imali ste naprednu nauku, arhitekturu, matematicare, astronome, na jugu Spanije ste napravili gradove za uzor...
Ma kakvi gradovi, nauka, gluposti. Nekoliko džamija je lijepo i to je to.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
totem
|
Naslov: Re: Turci i Balkan... Postano: 23 sij 2011, 20:04 |
|
Pridružen/a: 14 sij 2010, 18:33 Postovi: 4134 Lokacija: Capica curica kaze Tetovo
|
Abdulmedzid je napisao/la: totem je napisao/la: I ti mislis da u "takvoj naprednoj" bosni privolite ostala dva naroda da zive sa vama?  Zar ti djelujem kao neko ko te na nešto pokušava privoliti ? Uostalom, nemam iluzija da će Bosna u skoro vrijeme biti takva, ne sanjarim ja ko vi. U pravu si, djelujes vise kao Evlija Celebija(znas onog putopisca), koji je opisivao osvojene teritorije od strane otomana, kao podrucja prosto procvalih od prosperiteta.
_________________ Gospodja ministarka, gdje li sam je vidio...Obozavam tu komediju, osobito kada je Seka Sabljic glumi.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Turci i Balkan... Postano: 23 sij 2011, 20:04 |
|
|
DzoniBG je napisao/la: Dzabe sad ti citati iz Kurana, ni jedna knjiga ne daje sve odgovore, ni Biblija, ni Kuran, ni crvena knjiga komunizma...
Itekako daje.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Turci i Balkan... Postano: 23 sij 2011, 20:08 |
|
|
pjosip je napisao/la: DzoniBG je napisao/la: Imali ste naprednu nauku, arhitekturu, matematicare, astronome, na jugu Spanije ste napravili gradove za uzor...
Ma kakvi gradovi, nauka, gluposti. Nekoliko džamija je lijepo i to je to. Nemoj tako Jole, procitaj malo o gradovima juzne Spanije, Sevilja, Toledo... remek dela islamske arhitekture, imali su razvijenu knjizevnost, trgovinu... Ali pre svega jako dobro organizovanu armiju, tehnoloski su bili napredni, bolje su ratovali, Bec je spasila samo losa procena Sulejmana Velicanstvenog, i pomoc u zadnjem trenutku od 10 000 placenika, visio je o koncu, a da je pao Bec, ode pola Evrope...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Turci i Balkan... Postano: 23 sij 2011, 20:10 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: DzoniBG je napisao/la: Dzabe sad ti citati iz Kurana, ni jedna knjiga ne daje sve odgovore, ni Biblija, ni Kuran, ni crvena knjiga komunizma...
Itekako daje. Kako kome Markane...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Abdulmedzid
|
Naslov: Re: Turci i Balkan... Postano: 23 sij 2011, 20:10 |
|
|
|
Sam nastavak tvog posta donosi odgovor na postavljeno pitanje. Bar iz neke islamske perspektive, ne očekujem naravno da vi to shvatite i prihvatite.
Da, muslimani su bili u svemu miljama napredniji i civilizovaniji od ostatka svijeta, ali u trenutku dok je islamska misao bila na svom vrhuncu i dok su ljudi živjeli islam u punom obimu.
Ali kad je narod počeo ostavljati islamska načela, kad su vladarima bogatstvo, uživanje i pohlepa postali osnovna misao vodilja, tad se dogodila i sveopća stagnacija društva, a kasnije i pad cijelog sistema.
Što se tiče savjeta iz zadnjeg dijela posta, žao mi je, ali ja sam duboko formirana ličnost, nemaš potrebe gubiti energiju pokušavajući me razuvjeriti u bilo čemu. A hoće li me ko, ili neće prihvatiti je ipak do tog koji odlučuje da li da to učini, ili ne. Meni je sasvim svejedno.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
pjosip
|
Naslov: Re: Turci i Balkan... Postano: 23 sij 2011, 20:11 |
|
|
DzoniBG je napisao/la: pjosip je napisao/la: Ma kakvi gradovi, nauka, gluposti. Nekoliko džamija je lijepo i to je to. Nemoj tako Jole, procitaj malo o gradovima juzne Spanije, Sevilja, Toledo... remek dela islamske arhitekture, imali su razvijenu knjizevnost, trgovinu... Ali pre svega jako dobro organizovanu armiju, tehnoloski su bili napredni, bolje su ratovali, Bec je spasila samo losa procena Sulejmana Velicanstvenog, i pomoc u zadnjem trenutku od 10 000 placenika, visio je o koncu, a da je pao Bec, ode pola Evrope... Šta si ti sve ovdje napisao, Španjolska, arhitektura, Beč opsada... Odakle da počnem?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Abdulmedzid
|
Naslov: Re: Turci i Balkan... Postano: 23 sij 2011, 20:15 |
|
|
pjosip je napisao/la: Abdulmedzid je napisao/la: Tvoje mišljenje o islamu mi je inače pravo relevantno.
A tvoje je kao relevantno ili relelvantnije? Po čemu? Klanjate se nekakvom crnom kamenju, jesam li ja nešto činjenično netočno napisao? Klanjamo se samo i isključivo Allahu swt. Dalo bi se porazgovarati ko je taj ko se moli ljudskim rukotvorinama, ali nisam tu da diskutujem o tome, a pogotovo ne da razinu diskusije srozavam na nivo kojem ti, očito, težiš.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Turci i Balkan... Postano: 23 sij 2011, 20:18 |
|
|
Abdulmedzid je napisao/la: Sam nastavak tvog posta donosi odgovor na postavljeno pitanje. Bar iz neke islamske perspektive, ne očekujem naravno da vi to shvatite i prihvatite.
Da, muslimani su bili u svemu miljama napredniji i civilizovaniji od ostatka svijeta, ali u trenutku dok je islamska misao bila na svom vrhuncu i dok su ljudi živjeli islam u punom obimu.
Ali kad je narod počeo ostavljati islamska načela, kad su vladarima bogatstvo, uživanje i pohlepa postali osnovna misao vodilja, tad se dogodila i sveopća stagnacija društva, a kasnije i pad cijelog sistema.
Što se tiče savjeta iz zadnjeg dijela posta, žao mi je, ali ja sam duboko formirana ličnost, nemaš potrebe gubiti energiju pokušavajući me razuvjeriti u bilo čemu. Bas je pohlepa i zelja za moci vodila beduine iz saudijske pustare da osvajaju ogromne zemlje, sabljom je siren islam uglavnom... Problem nastaje kad su to sve osvojili, sto nisu umeli da ponude tim ljudima neki uspesan poredak, protokom vremena sva ta osvojena carstva su propadala zato sto muslimani nisu umeli da se razvijaju i prilagode, mogli ste u srednjem veku kad su hriscani mislili da je zemlja ravna ploca, cim su umni ljudi dobili svoje pozicije, avanturisti krenuli u pronalaske, inzinjeri poboljsali tehniku i taktiku ratovanja... muslimani su ispali luzeri... Mucnite svojom glavom, Kuran je slaba uteha.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Abdulmedzid
|
Naslov: Re: Turci i Balkan... Postano: 23 sij 2011, 20:21 |
|
|
Evo mućno i vidi čuda, ništa se nije promijenilo  Nema smisla u ovakvim diskusijama Džoni. Vama vaša vjera ili u tvom slučaju pošto si izgleda ateist, nevjera, nama naša. Nema tu puno filozofije niti odstupanja.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Turci i Balkan... Postano: 23 sij 2011, 20:28 |
|
|
Abdulmedzid je napisao/la: Evo mućno i vidi čuda, ništa se nije promijenilo  Nema smisla u ovakvim diskusijama Džoni. Vama vaša vjera ili u tvom slučaju pošto si izgleda ateist, nevjera, nama naša. Nema tu puno filozofije niti odstupanja. Ja nisam ateista, verujem u visi poredak i smisao, verujem u zivot posle smrti... ali svoju religioznost ne podcinjavam jednoj knjizi, ma ko da je napisao. Dobra recenica stoji na ovom forumu ispod pdf-a Religija, ja sam do svoje duhovnosti dosao tako sto sam prvo dobro proucio prirodne zakone, koji su mi i struka... i najveci umovi nauke su bili uglavnom religiozni, i Newton i Einstein, ali ih to nije blokiralo u razumnom pristupu stvarima. Nemam uopste nameru da te menjam u tom smislu, rekao sam da je to intimna stvar, drugacija kod svakog pojedinca, ali ako pricamo o istoriji i politici, onda mi nisu nikakvi argumenti citati iz Kurana, ili bilo koje druge verske knjige.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Abdulmedzid
|
Naslov: Re: Turci i Balkan... Postano: 23 sij 2011, 20:35 |
|
|
|
Nisam ni u jednom trenutku očekivao da tebi Kur'an bude argument. Meni jeste, muslimanima jeste, i iz naše perspektive su Omerove r.a riječi pure gold ;)
|
|
| Vrh |
|
 |
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Turci i Balkan... Postano: 23 sij 2011, 20:36 |
|
|
Abdulmedzid je napisao/la: Nisam ni u jednom trenutku očekivao da tebi Kur'an bude argument. Meni jeste, muslimanima jeste, i iz naše perspektive su Omerove r.a riječi pure gold ;) p.s koliko karata?! nemoj da je zuto zlato, nije IN 
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: GmbH i 56 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|