HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 16 vel 2025, 12:31.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 1161 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 47  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Vidimo se u Hrvatskoj
PostPostano: 02 lip 2021, 20:41 

Riquelme je napisao/la:
Naša Kvačica je napisao/la:

Mogu, pa imamo italijansku manjinu, slovačku, mađarsku.

A da se pokrstim i ostanem Bošnjak?

Pa istina, i to bi funkcioniralo.

To je ok što se nas tiče, ali zašto će vama onda Hrvatska ikako. Kakve koristi za vas ne vidim, zar vam nije boljie biti nam susjedi kao Slovenci.

1106 of 2558 - 43.24%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 02 lip 2021, 20:43 

Josip Filipović je napisao/la:

Još jedan koji nastoji spasiti muslimane. Postaje zarazno.

Pa ne besplatno, naravno. Nastojim ih spasiti u zamjenu za Bosnu. Kada je vrijeme da se nekome ponude zajmovi, ako ne onda kad je u minusu?

Ma odustajem, svakako imam puno posla. :zubati

1106 of 2558 - 43.24%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 02 lip 2021, 20:48 

Riquelme je napisao/la:
A da se pokrstim i ostanem Bošnjak?

To je ok što se nas tiče, ali zašto će vama onda Hrvatska ikako. Kakve koristi za vas ne vidim, zar vam nije boljie biti nam susjedi kao Slovenci.

Pitam, jer po tebi zaključujem da Hrvatska dođe kao katolička Saudijska Arabija.

Vrh

PostPostano: 02 lip 2021, 20:52 

Riquelme je napisao/la:

Pitam, jer po tebi zaključujem da Hrvatska dođe kao katolička Saudijska Arabija.

Ne, nego islamu nema mista u civiliziranom svitu.

Vrh

PostPostano: 02 lip 2021, 21:00 

Riquelme je napisao/la:
Pa dobro, ali ne može se baš to porediti, ti koji sad rade rade u privatnom sektoru, a zna se šta se tamo cijeni. Ovo je ipak drugo, Bošnjaci bi onda učestvovali i u raspodjeli ravnih prihoda, ko nam garantuje minimum političke moći ili neku polugu da se borimo za koliko toliko pravednu raspodjelu istih. I sam si par postova unazad predlagao raspodjelu mandata koji bi diskriminirao Bošnjake. Svaku odluku treba staviti na vagu, tako i ovu gledam, i mislim da bi nam bolje bilo u svojoj državi kakvoj takvoj, nego u Hrvatskoj. Možda i griješim.

Svatko želi biti moćniji, pa i Bošnjaci. Tko ne bi naštimao izborne jedinice sebi u korist kad bi mogao? Republikanci i demokrati u SAD-u su opsjednuti time.

Ali mislim da mi vama možemo ponuditi način da se prošvercate kao muslimani na Zapadu. Mislim da bi kroz par desetljeća moglo doći do velikih nemira tamo između muslimana i većine. Već je sad tako na neki način. Mi bismo mogli jamčiti za vas.

Sigurno je i tebi jasno da postoji ipak razlika između načina na koji ste percipirani u srpskoj kulturi i u našoj. Mi bismo vam ponudili sklonište, odnosno mogućnost da opstanete kao muslimani. Ne biste mogli ravnopravno upravljati državom s nama, ali ne bismo vam ni prijetili s pravoslavnim bradonjama koji pjevaju da će vas poklati. Take your pick!

Ne treba piti na prazan stomak.

Vrh

PostPostano: 02 lip 2021, 21:04 

Riquelme je napisao/la:
Pa dobro, ali ne može se baš to porediti, ti koji sad rade rade u privatnom sektoru, a zna se šta se tamo cijeni. Ovo je ipak drugo, Bošnjaci bi onda učestvovali i u raspodjeli ravnih prihoda, ko nam garantuje minimum političke moći ili neku polugu da se borimo za koliko toliko pravednu raspodjelu istih. I sam si par postova unazad predlagao raspodjelu mandata koji bi diskriminirao Bošnjake. Svaku odluku treba staviti na vagu, tako i ovu gledam, i mislim da bi nam bolje bilo u svojoj državi kakvoj takvoj, nego u Hrvatskoj. Možda i griješim.

Svatko želi biti moćniji, pa i Bošnjaci. Tko ne bi naštimao izborne jedinice sebi u korist kad bi mogao? Republikanci i demokrati u SAD-u su opsjednuti time.

Ali mislim da mi vama možemo ponuditi način da se prošvercate kao muslimani na Zapadu. Mislim da bi kroz par desetljeća moglo doći do velikih nemira tamo između muslimana i većine. Već je sad tako na neki način. Mi bismo mogli jamčiti za vas.

Sigurno je i tebi jasno da postoji ipak razlika između načina na koji ste percipirani u srpskoj kulturi i u našoj. Mi bismo vam ponudili sklonište, odnosno mogućnost da opstanete kao muslimani. Ne biste mogli ravnopravno upravljati državom s nama, ali ne bismo vam ni prijetili s pravoslavnim bradonjama koji pjevaju da će vas poklati. Take your pick!

Naravno, u toj opravdanoj želji za moći i leži moj strah, jer bi u takvom omjeru mi bili daleko slabiji i vjerovatno bi ispaštali. Sad ključno pitanje je koliko, jer i ovako svakako ipaštamo. Suludo bi bilo tražiti da ravnopravno upravljamo državom, čak i da upravljamo po principu brojnosti, takvo pravo se ne dobija nego stječe političkom borbom. Što se tiče percepcije s naše strane Hrvatska se ne doživljava kao enemy no1, stavise vecina ljudi ima pozitivno misljenje o Hr. što o Srbiji svakakako nije riječ.
Da skratim, između ovakve BiH i Federacije u Hr biram prvo, a između trokuta i eventualne fbih u Hr biram drugo.

Vrh

PostPostano: 02 lip 2021, 22:05 

Riquelme je napisao/la:

Naravno, u toj opravdanoj želji za moći i leži moj strah, jer bi u takvom omjeru mi bili daleko slabiji i vjerovatno bi ispaštali. Sad ključno pitanje je koliko, jer i ovako svakako ipaštamo. Suludo bi bilo tražiti da ravnopravno upravljamo državom, čak i da upravljamo po principu brojnosti, takvo pravo se ne dobija nego stječe političkom borbom. Što se tiče percepcije s naše strane Hrvatska se ne doživljava kao enemy no1, stavise vecina ljudi ima pozitivno misljenje o Hr. što o Srbiji svakakako nije riječ.
Da skratim, između ovakve BiH i Federacije u Hr biram prvo, a između trokuta i eventualne fbih u Hr biram drugo.

Morate se uozbiljiti i sagledati situaciju razumom a ne srcem.

Prvi pogled na kartu svakog čovijeka sa samo zrnom soli u glavi daje odgovor gdje Bosna pripada.

Pripada zajedno sa Hrvatskom u jednu cjelinu. To su povijesne, geografske, ekonosmke kulturološke silnice

Druga stvar, vi ste politički subjekt od 1971. godine prije toga smo vas zastupali ili mi ili Srbi, i nije uopće postojalo široko prihvačanje

bosanskih muslimana kao zasebnog naroda.

Pre malo vas je da bi opstali tu sami, pogotovo s ovakvom demografijom.

Čak i da ste sami bili bi sitna izolirana i siromašna državica, i vi bi tada mogli birati politički tabor Hrvatske ili Srbije.

Sudba vam je takva da se morate opredijeliti. Kako su Srbi postupali s vama ne treba puno komentara.

Prije ili kasnije ćete se morati približiti Hrvatskoj na jedan ili drugi način, to što sad rade vaši u Federaciji šteti 1000x više vama nego Hrvatima.

Kao dio Hrvatske imali bi proporcionalan utjecaj u vlasti, cipelario vas nitko ne bi, ali bi tolerancija na politički islam bila 0%.

Vi bi opstali dugoročno kao dio dio Hrvatskog naroda sa svim svojim specifičnostima.

Evo definiraj mi što to dijeli Bošnjake od Hrvata ako se ukloni faktor vjere?

Znaš i sam da razlike pored toga nema i ne vidim zašto toliko tvrdoglavo inzistirate za tim nazivom kojeg je netko smislio prije 28 godina

a izaziva podsmjehe. Da se nazivate Hrvatima svijet bi vas puno bolje prihvatio i nitko ne bi sporio da ste strani faktor kojeg su tu donjeli Turci.

Apartmanđije, uhljebi i kradeze = grobari Hrvata

Vrh

PostPostano: 02 lip 2021, 22:14 

Ovaj je post i više nego odvratan. Pusti ljude da žive sami u svojoj državi. Ko si ti da ih spasavaš jbt...

Vrh

PostPostano: 02 lip 2021, 22:25 

Šta Hrvate dijeli od Srba ako se makne faktor vjere?
Ovi dodrinaši su stvarno čudo jedno s logikom.

Vrh

PostPostano: 02 lip 2021, 22:28 

weasel je napisao/la:
Riquelme je napisao/la:

Prvi pogled na kartu svakog čovijeka sa samo zrnom soli u glavi daje odgovor gdje Bosna pripada.

Pripada zajedno sa Hrvatskom u jednu cjelinu. To su povijesne, geografske, ekonosmke kulturološke silnice

Druga stvar, vi ste politički subjekt od 1971. godine prije toga smo vas zastupali ili mi ili Srbi, i nije uopće postojalo široko prihvačanje

Čak i da ste sami bili bi sitna izolirana i siromašna državica, i vi bi tada mogli birati politički tabor Hrvatske ili Srbije.

Sudba vam je takva da se morate opredijeliti. Kako su Srbi postupali s vama ne treba puno komentara.

Prije ili kasnije ćete se morati približiti Hrvatskoj na jedan ili drugi način, to što sad rade vaši u Federaciji šteti 1000x više vama nego Hrvatima.

Kao dio Hrvatske imali bi proporcionalan utjecaj u vlasti, cipelario vas nitko ne bi, ali bi tolerancija na politički islam bila 0%.

Vi bi opstali dugoročno kao dio dio Hrvatskog naroda sa svim svojim specifičnostima.

Znaš i sam da razlike pored toga nema i ne vidim zašto toliko tvrdoglavo inzistirate za tim nazivom kojeg je netko smislio prije 28 godina

a izaziva podsmjehe. Da se nazivate Hrvatima svijet bi vas puno bolje prihvatio i nitko ne bi sporio da ste strani faktor kojeg su tu donjeli Turci.

Manja je razlika između Hrvata i Srba u Brodu nego između Hrvata i Bošnjaka. Zašto se ne bratimiš sa Srbima iz Broda?

Vrh

PostPostano: 02 lip 2021, 22:30 

Mislila sam da na ovom forumu borave realistični ljudi a ono opet junuzarije.

Spasavaš nekoga time što mu negiraš sve a rezultat je i više nego smešan.

Vrh

PostPostano: 02 lip 2021, 22:54 

daramo je napisao/la:

Ako makneš faktor vjere, sa većinom Srba vas dijeli druga genetika, različit jezik i to ne baš malo, vi ste ipak civiliziraniji, znate za red i urednost, a oni baš i ne. Razlike su i u mentalitetu i pristupu, čak i bez vjere. Srbi su ipak većinom "specijalni". Ne mislim pri tome na visoko asimilirane Srbe iz Hrvatske ili dijelom BiH.

Vrh

PostPostano: 02 lip 2021, 23:10 

Skroz uprošćeno rečeno , Muslimani u BiH se ponašaju blesavo .
Njihova politika mi liči na Husu iz ovog vica..
Elem .. :zubati
Polovio morem neki brod i na njemu bio Huso .
Odjednom se nađu u sred velike i strašne oluje koju brod nije mogao izdržati .
Huso se prepao ko nikad ,sav prestravljen pogleda u nebesa ..
Kad odozgo čuje ...NEEE BOOJ SE HUSO .. VIDIŠ TAJ DRVENI SANDUK, ZGRABI GA !!
Zgrabi Huso drveni sanduk , brod potone , ali on zahvaljujući njemu ostane plutati
I tako plutao neko vrijeme , dok ga struje nisu izbacile na neko ostrvo . Huso presretan .

No ne leži vraže , na ostrvu su živjeli ljudožderi , koji su ga odmah primjetili i opkolili..
Jadan Huso opet prestravljeno pogleda u nebo i zavapi za pomoć .
I odozgo se ponovo začu moćan glas..NEBOOOJ SE HUSOO...ZGRABI KOPLJE I PROBODI VRAČA..

Zgrabi Huso koplje i probode vrača..

Kad odozgo...
E SAD SI GOTOV .

Kako Huso , tako i Muslimani..
I danas se čuje eho kada su sa ''nebesa'' čuli...ODBIJ KUTILJERA ( i mnogo toga još ).. a oni nikako da skontaju , da saberu dva i dva...
Sve rade kontra i u korist sopstvene štete .

Vrh

PostPostano: 02 lip 2021, 23:16 

Lars Dietrich je napisao/la:
daramo je napisao/la:

Ako makneš faktor vjere, sa većinom Srba vas dijeli druga genetika, različit jezik i to ne baš malo, vi ste ipak civiliziraniji, znate za red i urednost, a oni baš i ne. Razlike su i u mentalitetu i pristupu, čak i bez vjere. Srbi su ipak većinom "specijalni". Ne mislim pri tome na visoko asimilirane Srbe iz Hrvatske ili dijelom BiH.

To sve što pričaš možda se moglo ostvariti da je Babo ostao na čelu Bošnjaka, međutim došao je Alija koji je rekao kako to nije naš rat kad je hrvatsko selo Ravno napadnuto u ist. Hercegovini 1991. i stvari su sa Alijom otišle u sasvim drugom smjeru. Mislim tko su Izetbegovići ne moram pojašnjavati.
No usprkos svemu što se dogodilo BiH Hrvati i Hrvatska će vam pružati ruku radi dogovora i suradnje, na vama je hoćete li to prihvatiti?

Vrh

PostPostano: 02 lip 2021, 23:18 

daramo je napisao/la:

Drskiji si nego što je to prihvatljivo. Pripazi ubuduće, tuđa guzica se može lizati (vaš omiljeni sport) i bez vređanja drugih naroda.
Jasno?!

Vrh

PostPostano: 02 lip 2021, 23:25 

:D

Neka živi Dinamo i majka Hrvatska!

Vrh

PostPostano: 02 lip 2021, 23:34 

Da ste na vrijeme hrvatskom faktoru među Bošnjacima muslimanima podijelili domovnice, i da kormilo nisu držali katolički ekskluzivisti, do sada bi taj proces već uvelike bio na putu i to na političkoj sceni obje zemlje.

Koji katolički ekskluzivisti? Tuđman koji se nije znao prekrižiti, kao ni ostali bitni Hrvati iz toga perioda? Naš jugoslavenski i dvostruki hrvatski predsjednik Mesić? Mate Boban, također komunistički kadar, Jadranko Prlić? Koji su to katolički ekskluzivisti? Biskupska konferencija ima stavove bliže SDA nego HDZ-u.

Vrh

PostPostano: 02 lip 2021, 23:49 

weasel je napisao/la:

Potpisujem. 60% Bošnjaka su etnički Hrvati, i to pravi, koje i fizički da izmiješaš sa katolicima, ne bi po facama prepoznao da nisu.

Da ste na vrijeme hrvatskom faktoru među Bošnjacima muslimanima podijelili domovnice, i da kormilo nisu držali katolički ekskluzivisti, do sada bi taj proces već uvelike bio na putu i to na političkoj sceni obje zemlje.
Veliki je strah od toga među političkim elitama koje su sad na vlasti.
I zato smo zaštopani na startu već 30 godina.

Zato postoji problem sa izbornim zakonom. Zato postoje građanske stranke.
Zato hrvatski kandidat nema glatku većinu na izborima za člana Predsjedništva.
Sve i jedan problem ima korijen u tome.

Čak i da su dijeljenje putovnice ne znam da bi to pomoglo na nekom političkom ujedinjenju ili boljim odnosima. Ovi koji su ih dobili 90-ih su to iskoristili za emigraciju po svijetu.
Pored toga oni koji zaslužuju zakonom to pravo svakako bi ga trebali moći i ostvariti.

Po meni je jedini način oživotvorenje konfederacije uz nove pregovore zbog promijenjenih okolnosti.

Izborni zakon bi trebao samo početak, jedan put u širu reformu čitave države, ovako vise ne može to je jasno.
Hrvatska želi izbrisati granicu prema BiH i uvesti je u EU i šengen, a prije svega želi stabilizirati državu i poljepiti tamo gdje curi voda.

Da se mene pita ja bi federaciju maknuo to nikom ne sluzi samo se krvimo međusobno oko vlasti za mrvice. Ovlasti iste bi prenjeo na nizu razinu pa bi svaki kanton za sebe kao u Švicarskoj služio svom narodu koji u njemu živi. Dio ovlasti poput zdravstva socijale mirovina prenijeti na državu. Predsjednik jedna osoba, rotacija nakon godinu dana, pa se narodi vrte. Ceremonijalne ovlasti naravno.

Umjesto 4 parlamenta bi imali samo taj državni gdje bi se gotovo uvijek složili zato sto bi se radilo o malom djelu ovlasti, većinu bi radili kantoni.

Na taj način bi BiH pretvorio iz podijeljene države u državu s autonomnom oblasti (RS).

Ako se Srbi odvoje kantonima ponuditi opciju ujedinjenja s Hrvatskom uz zadržavanje istog
Administrativnog statusa i ovlasti.

Na taj način se nitko ne bi mogao ljutiti ne bi Mostar šefovao Tuzli ili obrnuto.
Čist račun duga ljubav.

Apartmanđije, uhljebi i kradeze = grobari Hrvata

Vrh

PostPostano: 03 lip 2021, 00:04 

Riquelme je napisao/la:

Ne. Sve su vjere i dobrodošle u Hrvatsku osim islama.

Vrh

PostPostano: 03 lip 2021, 00:09 

teranova je napisao/la:

Drskiji si nego što je to prihvatljivo. Pripazi ubuduće, tuđa guzica se može lizati (vaš omiljeni sport) i bez vređanja drugih naroda.
Jasno?!

Ispričavam se. Teško je generalizirati. Postoje Srbi koji su potpuno na svom mjestu, i čak ni sve Srbe ne stavljam u jedan koš.
Možda je lakše da velim da su Hrvati ipak nešto zapadniji i emancipiraniji ljudi od Srba, i da su im ulice i trgovi čistiji.
Smijem li to reći, a da ne dobijem val mržnje?

Vrh

PostPostano: 03 lip 2021, 00:13 

weasel je napisao/la:
Čak i da su dijeljenje putovnice ne znam da bi to pomoglo na nekom političkom ujedinjenju ili boljim odnosima. Ovi koji su ih dobili 90-ih su to iskoristili za emigraciju po svijetu.
Pored toga oni koji zaslužuju zakonom to pravo svakako bi ga trebali moći i ostvariti.

Po meni je jedini način oživotvorenje konfederacije uz nove pregovore zbog promijenjenih okolnosti.

Izborni zakon bi trebao samo početak, jedan put u širu reformu čitave države, ovako vise ne može to je jasno.
Hrvatska želi izbrisati granicu prema BiH i uvesti je u EU i šengen, a prije svega želi stabilizirati državu i poljepiti tamo gdje curi voda.

Da se mene pita ja bi federaciju maknuo to nikom ne sluzi samo se krvimo međusobno oko vlasti za mrvice. Ovlasti iste bi prenjeo na nizu razinu pa bi svaki kanton za sebe kao u Švicarskoj služio svom narodu koji u njemu živi. Dio ovlasti poput zdravstva socijale mirovina prenijeti na državu. Predsjednik jedna osoba, rotacija nakon godinu dana, pa se narodi vrte. Ceremonijalne ovlasti naravno.

Umjesto 4 parlamenta bi imali samo taj državni gdje bi se gotovo uvijek složili zato sto bi se radilo o malom djelu ovlasti, većinu bi radili kantoni.

Na taj način bi BiH pretvorio iz podijeljene države u državu s autonomnom oblasti (RS).

Ako se Srbi odvoje kantonima ponuditi opciju ujedinjenja s Hrvatskom uz zadržavanje istog

Na taj način se nitko ne bi mogao ljutiti ne bi Mostar šefovao Tuzli ili obrnuto.
Čist račun duga ljubav.

Ko će ući u Evropsku uniju a ko neće pita se u vezu toga Njemačka,a mišljenje Hrvatske u tom slučaju je bitno ko mišljenje Litvanije. Nijemci su tate svima u EU.
Što se tiče brisanja granice između HR i BiH od toga nema ništa. U prosjeku 5h čekanja na granici na Doljanima i 4h čekanja na prelazu u Gradišci. Jedina dva granična prelaza na kojima se čeka manje od 10 minuta na ulazak u Hrvatsku su Čepikuće i Kostajnica.

Vrh

PostPostano: 03 lip 2021, 00:14 

teranova je napisao/la:

Jasno?!

Ispričavam se. Teško je generalizirati. Postoje Srbi koji su potpuno na svom mjestu, i čak ni sve Srbe ne stavljam u jedan koš.
Možda je lakše da velim da su Hrvati ipak nešto zapadniji i emancipiraniji ljudi od Srba, i da su im ulice i trgovi čistiji.
Smijem li to reći, a da ne dobijem val mržnje.

Radi šta hoćeš. Ja ne vređam nikoga i to očekujem i od drugih. Ko je istočniji a ko zapadniji, prljaviji ili uredniji, specijalan ili specijalniji, te izraze ne koristim.

Vrh

PostPostano: 03 lip 2021, 00:16 

weasel je napisao/la:

Potpisujem. 60% Bošnjaka su etnički Hrvati, i to pravi, koje i fizički da izmiješaš sa katolicima, ne bi po facama prepoznao da nisu.

Veliki je strah od toga među političkim elitama koje su sad na vlasti.
I zato smo zaštopani na startu već 30 godina.

Zato postoji problem sa izbornim zakonom. Zato postoje građanske stranke.
Zato hrvatski kandidat nema glatku većinu na izborima za člana Predsjedništva.
Sve i jedan problem ima korijen u tome.

Čist račun duga ljubav.

Ovo je ozbiljno razmišljanje koje zaslužuje širu elaboraciju.
Za državljanstva i posljedičnu političku preinaku Federacije mislim nisi u pravu.
Premalo je domovnica podijeljeno, i to samo politički sterilnom seljačkom stanovništvu USK.
Zato je bio loš rezultat.

Trenutačno nemamo državnike, već kapsulaše kojima je dobro i koji hoće status quo.

Vrh

PostPostano: 03 lip 2021, 00:17 

teranova je napisao/la:

Smijem li to reći, a da ne dobijem val mržnje.

Radi šta hoćeš. Ja ne vređam nikoga i to očekujem i od drugih. Ko je istočniji a ko zapadniji, prljaviji ili uredniji, specijalan ili specijalniji, te izraze ne koristim.

Prema Hrvatima iz Republike Hrvatske sam subjektivan i navijački nastrojen u njihovu korist. To je jače od mene.

Vrh

PostPostano: 03 lip 2021, 00:21 

teranova je napisao/la:

Prema Hrvatima iz Republike Hrvatske sam subjektivan i navijački nastrojen u njihovu korist. To je jače od mene.

Tvoje pravo je da budeš opredeljen na tu stranu i to me raduje jer želimo da budemo sami.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1161 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 47  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: AmazonBot, korne, Patriota, Roko987, Teuton, zet i 38 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: