HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 13 ožu 2026, 04:51.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 233 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Vladika Grigorije: Srbi se ne odriču Mostara
PostPostano: 19 sij 2012, 09:58 

Citat:
Vladika Grigorije: OPROSTITE

- U ovoj prelijepoj katedrali i u ovom čudesnom gradu Dubrovniku imam potrebu, kao kršćanin i episkop, izgovoriti ovu kršćansku riječ - rekao je tijekom propovijedi vladika Grigorije

Već tradicionalno se organizira molitvena osmina za kršćansko jedinstvo od 18. do 25. siječnja. U povodu ovogodišnje osmine episkop zahumsko-hercegovački vladika Grigorije održao je propovijed u dubrovačkoj katedrali. Vladika je hrabro izgovorio riječi kritike, ali i s puno srca poticao na toleranciju, praštanje i ljubav. Zbog poruka koje će još dugo odzvanjati Dubrovnikom i regijom, njegovu propovijed donosimo u cijelosti:

Ljubav i praštanje

“Prihvatio sam izuzetan poziv i čast preuzvišenog biskupa, načelnika crkve dubrovačke, da izgovorim pred vama nekoliko riječi o veoma važnoj temi i na važnome mjestu, u katedrali (...). Nijednog trenutka ne zaboravljam koliko je ozbiljan izazov i kakvu odgovornost nosi svaka izgovorena riječ.

Dovoljno je podsjetiti se koliko je stoljeća prošlo, a da kršćani Istoka i Zapada nisu razgovarali blisko i otvoreno, u crkvenoj atmosferi, želeći biti učenici Krista Gospodina, koji nam je dao novu zapovijed - da ljubimo jedan drugoga kao samoga sebe. Dao nam je zapovijed o apsolutnoj i savršenoj ljubavi, tražeći od nas istodobno i minimum i maksimum. Minimum da volimo one koji nas vole, a maksimum da volimo i one koji nas ne vole.

Tako nas je naš Bog i učitelj uzdigao do najvišeg mogućeg zvanja koje čovjek može imati: da budemo ljubljeni učenici, propovjednici Njegova evanđelja. Propovjednik evanđelja trebalo bi biti blagovjesnik novine koju Krist donosi u svijet; propovjednik i ispovjednik blagovijesti o novom etosu, darovanom od Krista; o etosu i načinu života koji praštanjem i ljubavlju poražava zlo, preobražavajući ga u dobro.

Preuzvišeni oče biskupe, starješine, đakoni i vjerni narode ovdje sabrani, mogao bih govoriti dugo, vraćati se u povijest, podsjećajući se mnogih i značajnih stvari. Mogao bih vam pričati i o umjetnosti koja nas spaja i onome što nas razdvaja, ili čak o budućnosti, ali to bi bilo samo moje viđenje, jer budućnost je u rukama Božjim, sud je u rukama Božjim.

Kršćanska etika - ako bismo je najsažetije htjeli izraziti - etika je praštanja i neosuđivanja. Sa željom da izbjegnem suvišne riječi i sačuvam toplinu susreta, ne nalazim bolju i snažniju riječ od one koja je našla svoje mjesto i u samoj božanskoj liturgiji i u našoj najvažnijoj molitvi - Očenašu, a ta riječ je uvjet za kršćanski život. Ona je početak oslobađanja od grijeha i vratnica pokajanja, ali je još više i od toga - iskorak u vječnu slobodu ljubavi. Ona ima takvu moć da zagrli i onoga koji nas ne voli i da otopi mraz mržnje u onome koji zlo misli. Važna je i zato je treba izgovarati s izuzetnom odgovornošću, imajući u vidu najprije onoga koji je tako izgovarao - Krista. Ona je preduvjet svakog jedinstva, ali znamo da postoje i uvjeti za jedinstvo kršćana. Nikome nije zabranjeno da iskrenim srcem i smirenim duhom izgovori tu riječ, svjestan njene težine i smisla; a ta riječ glasi - oprosti. Treba reći uvijek i iznova: oprosti nam, Bože, grijehe naše. I jednako tako snažno i iskreno - oprostite, braćo i sestre, jer Otac naš oprostit će nama duge naše, kao što i mi oprašatamo dužnicima našim. Večeras, na ovom svetome mjestu, u ovoj prelijepoj katedrali i u ovom čudesnom gradu, imam potrebu, kao kršćanin i episkop izgovoriti ovu kršćansku riječ - oprostite.

Zemlja Gospodnja

Svuda je zemlja Gospodnja, kao što se i mi u ovom trenutku nalazimo na zemlji Jahvinoj. I svako mjesto i grad i kraj zaslužuju i primaju Božji blagoslov. Ali sam duboko uvjeren da je današnji susret važniji zato što se događa u Dubrovniku, u gradu svjetlosti i ljepote, gradu susreta svjetova.

On nije granica između Istoka i Zapada - on je oduvijek bio spona. Iako je preživio mnoge nesreće, nadasve je grad sreće i gostoprimstva, jer on dočekuje i ide u susret drugima.

Utoliko je značajnije današnje naše susretanje u prizivu mira, blagoslova i jedinstva, kojem treba težiti svaka duša žedna živoga Boga. Moramo hitati tom izvoru, kao jelen na izvore voda, da se napojimo vodom živom - Kristom Bogom, jer je to i put i cilj i smisao.

U tome smo, duboko vjerujem, već svi suglasni. Ako netko hita različitim putovima, neka ne povređuje drugoga i, kada stigne i nađe Kruh života, neka se okrijepi i obraduje i neka dijeli radost sa svijetom i svima - radost života. U toj radosti, u ovom domu Božjem, pozdravljam vas mirom Božjim, želeći jedinstvo svih u Kristu.”

Vrh

PostPostano: 19 sij 2012, 12:46 

Vladika Grigorije je vrlo dobar, progresivan, ovo samo zbližava crkve i širi ekumenizam.

Osobno se radujem zbog toga, poznato je i da Vatikan življe radi na tom polju a i predstavnici Ruska pravoslavne Crkve sve češće dolaze u Rim.

Nada je da će se do obljetnice 2054 sestrinske Crkve ujediniti.

Grigorije :palacgore2

Vrh

PostPostano: 19 sij 2012, 14:01 

Mislim da je to pametan covjek,i bolje slusati pametne,nego politicare koji nemaju srednju skolu.Nauka vjere polazuje ,kako bi se vjernik trebao ponasati.Unas su svi vjernici,lopovi iposteni ljudi.Posteni idu u crkvu,zato sto vjeruju,a lopovi da im seoprosti,sto kradu.Uplate pare na crkvu,svecenik ih pomene u misi,i svi zadovoljni.Oni zbog,oprosta,svecenici zbog para,a posten covjek zbog svoje vjere.Itako to ide godinama.Za vrijeme rata fratri su imali,motorole,da ih nebi ko dirao,muslimani im dali,ko jebe obicnog Hrvata.Mogao je Caco da ih odvede da kopaju rovove,potom im se gubio trag.Sada citam da zlocini nad Srbima,nisu zlocini,mozda imaju vezu sa svevisnjim.Dobro je da je vjera,moje duhovno stanje,jer nemam para ,da mi ovi dole,oproste.

Vrh

PostPostano: 19 sij 2012, 15:07 

zna li se je li spominjao boškovića, držića i ostale srbe katolike.....

Vrh

PostPostano: 19 sij 2012, 17:22 

Fino da on prica o prastanju, toleranciji.a jos finije da on to cini u dubrovniku.sasvim slucajno, naravno.mozda bi bolje bilo da te price u banja luci vodi.

Vrh

PostPostano: 19 sij 2012, 18:57 

dudu je napisao/la:
jel da kako Srbi postanu simpatični kad ih malo ima? skoro kao i Muslimani. :zubati

kljucna rijec :D

Vrh

PostPostano: 19 sij 2012, 19:02 

Svarog je napisao/la:
Evo jedno prakticno i zanimljivo pitanje , koje svakako navodi na razmisljanje, a nije off topic,,,

Eto recimo ja ,srbin sam, moja familija tj prezime (ne bas cesto ,nastalo je od jednog staroslavenskog imena i prilicno je rjetko) takodje potice iz Hercegovine . Saznao sam da ima i hrvata sa istim prezimenom i to najvise oko Splita i Sibenika mada ih ima i u Zagrebu i u jos nekim mjestima po HR .
Zagewbao sam malo po NET-u i ostao zbunjen - licimo i imamo afiniteta prema istim zanimanjima pa i sportovima , koji takodje nisu precesti (npr dzudo).

E sad..da li su oni pokatoliceni ili ja ' popravoslavljen' ?
Ja koliko znam , slabo je bilo 'popravoslavljivanja' a katolicenja je bilo prilicno . .
Napominjem , spadam u one koji misle ' da je bilo sta je bilo ' , sve je to vec proslosti besmisleno je sad ubjedjivati ikoga da su njegovi korjeni ovi ili oni..Mnogi su cak i svjesni istih , ali rjetki su ljudi poput Kusturice ili Mese Selimovica koji imaju petlju da to priznaju.

Pitanje za hrvate na ovom forumu...
Postoje li podaci gdje i kada je pravoslavna crkva hrvate prevodila u pravoslavce (srbe)?

Vlasi masovno. zatim nestanak katolika u Crnoj Gori..

Vrh

PostPostano: 19 sij 2012, 19:04 

Aztec je napisao/la:
Hahaha... Ne mozes da vjerujes... Srbi su jos za vrijeme Turaka ljude popravoslavljali, i sad opet price o pokatolicavanju... Nevjerovatno. :D

Srba nema ni u BiH, ni u RH do dolaska Turaka, to je period njihovog bujanja, jer uz islamizaciju tece i prvoslavizacija... Te ljude ne smijes ni osvojiti jer oni tebe proglase Srbinom. :D

dobro sroceno. Vlasi su se popravoslavili to je najvaznije u cijeloj prici

Vrh

PostPostano: 19 sij 2012, 19:07 

zapovjednik je napisao/la:
Aztec je napisao/la:
Hahaha... Ne mozes da vjerujes... Srbi su jos za vrijeme Turaka ljude popravoslavljali, i sad opet price o pokatolicavanju... Nevjerovatno. :D

Srba nema ni u BiH, ni u RH do dolaska Turaka, to je period njihovog bujanja, jer uz islamizaciju tece i prvoslavizacija... Te ljude ne smijes ni osvojiti jer oni tebe proglase Srbinom. :D

Nema ni Hrvata...

Vrh

PostPostano: 19 sij 2012, 19:10 

Ibar je napisao/la:
Aztec je napisao/la:

:dragobojic

Vrh

PostPostano: 19 sij 2012, 19:11 

Junuz Djipalo je napisao/la:
Nesto razmisljam, Ceric spominje bosnjacku drzavu, ovaj laprda o Mostaru, da nije opet rijec o pregrupiranju teritorija?

Zvuci logicno, jasno je da istocna RS ne moze dugo ovako opstat, jasno je da samo ona moze se pripojit Srbiji, pa zasto je ne prosirit, koliko je moguce.

BL za istocni Mostar??? Ujedno Srbi dobivaju utjehu za Kosovo i blize su moru, koje im je vjecna patnja.

A Ceric je u pravu, Bosnjaci su bili tako blizu da postanu narod, pravi. A u ovakvoj BiHto nece postati, nemaju teritorij.

Malo sam se zaigrao, ali sto mislite o takvom scenariju?

Mozda je i bolji od rahat patnje...

nevjerovat ni jednima ni drugima . pravit puno djece i ucvrscivat se na zemlji Hercegovoj, zemlji Hrvatskoj

Vrh

PostPostano: 19 sij 2012, 19:11 

Ibar, opet si počeo radit lance od 5-10 postova, od kojih ni jedan nije posebno iluminirajući.

Citat:

Citat:
Vlasi masovno.

Citat:
dobro sroceno.

Citat:
(video)

Citat:
To je Hrvatska zemlja više nego ičija smješko smješko smješko smješko smješko

Nije valjda da osjećaš potrebu da na svaki post odgovoriš? Na nekim temama sam primjetio da odgovaraš ne samo na sve tuđe postove redom, nego često i na vlastite postove (repliciraš sam sebi).

Pomoć je presahla nažalost.

Vrh

PostPostano: 19 sij 2012, 19:15 

teranova je napisao/la:
Ibar je napisao/la:

posrbili. krivo napisah ranije

Vrh

PostPostano: 19 sij 2012, 19:18 

Robbie MO je napisao/la:
Ibar, opet si počeo radit lance od 5-10 postova, od kojih ni jedan nije posebno iluminirajući.

Citat:

Citat:
Vlasi masovno.

Citat:
dobro sroceno.

Citat:
(video)

Citat:
To je Hrvatska zemlja više nego ičija smješko smješko smješko smješko smješko

Nije valjda da osjećaš potrebu da na svaki post odgovoriš? Na nekim temama sam primjetio da odgovaraš ne samo na sve tuđe postove redom, nego često i na vlastite postove (?!).

neznam kako vise postova u istom citirat

Vrh

PostPostano: 19 sij 2012, 19:23 

Imaš opciju quote unutar sučelja za pisanje posta.

Vrh

PostPostano: 19 sij 2012, 19:24 

Ibar je napisao/la:
teranova je napisao/la:

Knjigu u šake Ibar, nema ti druge.

Vrh

PostPostano: 19 sij 2012, 19:33 

Robbie MO je napisao/la:
Imaš opciju quote unutar sučelja za pisanje posta.

i to kad ocu citirat npr sad tebe al kako ubacim jos citata u ovu jedno te istu poruku

Vrh

PostPostano: 19 sij 2012, 19:36 

teranova je napisao/la:
Ibar je napisao/la:

svakako cu morat jel puno toga neznam. dok sam ziv. al kolko znam Vlasi nisu Srbi. To jest posrbili su se i danas eto jesu. ali nema Srba na Baniji, Kordunu i Lici od stoljeca 7.og ispravi me ako grijesim

i dan danas Hrvati na Baniji Srbe zovu Vlasi, Pravoslavci. narod nije zaboravio

Vrh

PostPostano: 19 sij 2012, 19:40 

Ibar je napisao/la:
teranova je napisao/la:

svakako cu morat jel puno toga neznam. dok sam ziv. al kolko znam Vlasi nisu Srbi. To jest posrbili su se i danas eto jesu. ali nema Srba na Baniji, Kordunu i Lici od stoljeca 7.og ispravi me ako grijesim

Primorci vlasima zovu sve brđane iz zaleđa. I katolike i pravoslavce bez razlike.

Vrh

PostPostano: 19 sij 2012, 19:41 

Najlakše: Kkad quotaš, možeš skrolat dolje po temi u prozoru quote prozoru, i stiskat još nekoliko puta quote za druge postove, lijepit će se jedan na drugog.

Vrh

PostPostano: 19 sij 2012, 19:42 

teranova je napisao/la:
Ibar je napisao/la:

Primorci vlasima zovu sve brđane iz zaleđa. I katolike i pravoslavce bez razlike.

Banija nije primorje. Za Baniju znam jel mi je porijeklo s majcine strane od tamo. Ima i katolika Vlasa tj dio se i Hrvatizirao sigurno

Vrh

PostPostano: 19 sij 2012, 19:45 

Ibar je napisao/la:
teranova je napisao/la:

Banija nije primorje. Za Baniju znam jel mi je porijeklo s majcine strane od tamo. Ima i katolika Vlasa tj dio se i Hrvatizirao sigurno

Dosta više te komedije sa Vlasima, gubim strpljenje s tobom.

Vrh

PostPostano: 19 sij 2012, 19:54 

teranova je napisao/la:

Dajte se smiriti... :D
U Bosni nema tragova pravoslavnog zivlja do dolaska Turaka. Vlaska plemena koja su Turci doveli da im
plijeve luk, okopavaju grah i sl. kasnije po uputama Garasanina postaju Srbi.

Vrh

PostPostano: 19 sij 2012, 20:29 

Celo4pistolja je napisao/la:
teranova je napisao/la:

U Bosni nema tragova pravoslavnog zivlja do dolaska Turaka. Vlaska plemena koja su Turci doveli da im

Nije ni tebi lako .

Vrh

PostPostano: 19 sij 2012, 21:41 

Svarog je napisao/la:
Celo4pistolja je napisao/la:

Nije ni tebi lako .

Nije on kriv, tako ih uče valjda. Sva sredstva su dozvoljena u borbi protiv srpskog "remetilačkog faktora". :kava

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 233 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: Majestic-12 [Bot], pakovic i 18 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: