HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 19 ožu 2024, 08:47.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 1241 post(ov)a ] 
Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 50  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Zagreb: Radikalni islam u BiH kao "najveca i glavna prijetnja Hrvatskoj"
PostPostano: 04 pro 2016, 18:27 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Evo jedna za Nebulu. On misli Hrvati plitki kao njegova braća.

Citat:
Tko koga plaši 'muslimanijom' ?

Logika političkog, društvenog i medijskog Sarajeva je, čini se, sljedeća – ukoliko bi Hrvati u FBiH i BiH dosljedno konzumirali Ustavom BiH zagarantirana prava, bošnjačko – bosanski korpus bi se dodatno radikalizirao a Federacija BiH postala 'muslimanija'.

Logika političkog, društvenog i medijskog Sarajeva je, čini se, sljedeća – ukoliko bi Hrvati u FBiH i BiH dosljedno konzumirali Ustavom BiH zagarantirana prava, bošnjačko – bosanski korpus bi se dodatno radikalizirao a Federacija BiH postala 'muslimanija'.

Piše: Gloria Lujanović, Dnevnik.ba

Ultimativna fantazija - BiH kao nacionalna država Bošnjaka

„Bošnjački establišment protivi se konceptu federalizacije jer se nadaju da će dugoročno moći ostvariti svoju ultimativnu političku fantaziju, a to je unitarna 'Bosna' kao nacionalna država Bošnjaka/Bosanaca“, rekao je Nino Raspudić za Dnevnik. ba.

Podsjetimo, predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović sudjelovala je na sigurnosnom forumu NATO-a u kanadsko Halifayu i u intervjuu za Defense News kazala kako je nestabilnost BiH najveća prijetnja Hrvatskoj. Dodala je i kako postoje zemlje koje se ne upliću samo u politiku nego i mijenjaju islam koji u BiH postaje sve radikalniji.

Na izjave Kolinde Grabar Kitarović reagirali su 'uglednici' političkog i društvenog Sarajeva - Muhamed Filipović, SDP BiH, Senad Hadžifejzović i bivši reis-u-lema IZ-a BiH, Mustafa Cerić koji je 'komšinici savjetovao' da Hrvate u BiH treba integrirati i to na način da, jer ih je 15 posto, prihvate BiH, kao nacionalnu državu Bošnjaka.

Raspudić smatra kako prisilno držanje 'kršćanskih osigurača' uz Bošnjake nije garant da islamizam neće jačati što svjedoči i recentna prošlost.

„Ne boje se oni da bi postali džamahirija, nego taj strah učitavaju drugi. To govore oni, poput Stipe Mesića, koji, iako se deklariraju kao veliki prijatelji Bošnjaka, takvim stavom pokazuju kako malo vjeruju u demokratski kapacitet tog naroda, da u svom entitetu mogu izgraditi demokratsko, pluralistično društvo u kojem će se poštivati ljudska prava. Niti bi bošnjački entitet ili država na dijelu teritorija BiH nužno postala islamistička, niti je s druge strane, prisilno držanje 'kršćanskih osigurača' uz Bošnjake garant da neće jačati islamizam, o čemu svjedoči i recentna povijest“, dodao je Raspudić.

Jak prodor vehabizma ­

Velimir Visković, književnik kritičar i leksikograf Krležinog zavoda za Dnevnik.ba ističe kako bi razdvajanje Federacije BiH na dva dijela pojačalo utjecaj radikalne islamske struje.

„Primjećujem u zadnje vrijeme dosta glasova među bošnjačkim intelektualcima, i to kod onih kojima se ne može prigovoriti kako su vjerski i nacionalno neosviješteni, da zabrinuto motre proces doseljavanja iz arapskih zemalja i jak prodor vehabizma koji je protivan naravi autohtonog bosanskog Islama. Nisam dovoljno dobar poznavatelj prilika u BiH, ali iz razgovora s pojedinim znancima, očito je da smatraju kako bi razdvajanje Federacije na dva entiteta pojačalo utjecaj te radikalnije islamske struje, koja je neprihvatljiva Bošnjacima ateistima (a ima ih među intelektualcima), odnosno Bošnjacima koji drže kako BiH mora čuvati i njegovati svoju varijantu europeiziranog, mekšeg muslimanstva“, naveo je Visković.

Sve se lomilo preko leđa Hrvata u BiH

Visković dodaje kako bi se Bošnjaci danas teško odrekli 'vlastitosti' radi zajedništva i da su se politička previranja lomila preko leđa bh. Hrvata.

„Jedan izvor otpora federalizaciji dolazi od onih koji ostaju vjerni ideji o unitarnoj BiH kao nadnacionalnoj državnoj tvorevini po svaku cijenu. Njih je danas sve manje. Danas taj koncept teško održiv, osobito jer je i među samim Bošnjacima kao najbrojnijima premalo onih koji bi pristali na odricanje od vlastitosti radi zajedništva.Raspao se koncept jugoslavenstva, teško je održati neko malo jugoslavenstvo na razini BiH. Daytonski sporazum koji je nametnuo podjelu Bosne kao državnopravni temelj; to je sporazum iza kojega stoje velike sile, koje ne pokazuju previše želje da ga izmijene. Očito je u nastojanju velikih sila da se pacificira cijela regija. Srbima u BiH omogućena autonomija kojom su kompenzirani izostanak srpske autonomije i brojčano smanjenje srpske manjine u Hrvatskoj. Sve to prelomilo preko leđa BiH Hrvata koji samo formalno imaju status ravnopravnog naroda, unatoč svojoj 'konstitutivnosti', a neki način ih je hrvatska politika iz devedesetih žrtvovala radi homogenosti i državotvorne i nacionalne same Hrvatske. Tome treba dodati i permanentno iseljavanje: devedesetih godina u Hrvatsku, a nakon ulaska Hrvatske u EU i u zemlje EU. Sve to brojčano slabi Hrvate, a s malim udjelom u ukupnom stanovništvu, sve teže je ostvariti ravnopravnost“, smatra Visković.

Federacija postala bošnjački entitet

Mišljenja je i kako Federacija BiH postala bošnjački entitet sa stanovitim utjecajem hrvatske manjine u zapadnoj Hercegovini.

„Da je u vrijeme Daytona progurana koncepcija po kojoj bi i Hrvati dobili treći entitet, vjerojatno bi danas situacija bila nešto bolja, jer bi postojale institucije koje bi formalno čuvale nacionalni identitet i utjecaj unutar te kompozitne države. Može li se sada, u nekoj mogućoj rekonstituciji BiH izboriti treći entitet, bojim se da je prekasno. Bojim se da dobar dio bošnjačkog političkog establišmenta polazi od ideje kako je BiH s dva entiteta realnost, a da je Federacija zapravo bošnjački entitet sa stanovitim utjecajem hrvatske manjine u zapadnoj Hercegovini. Pomalo paradoksalno, tako su se najžešći državotvorni Hrvati pretvorili u žrtvovane Hrvate. Znam da zvučim pesimistično, ali bh. Hrvati su ugrožena vrsta, koja treba pomoć i potporu hrvatske države; realnost nije dobra, a bojim se budućnosti“, zaključio je Visković za Dnevnik.ba.

Nakon Federacije i cijela BiH postaje 'muslimanija'

Siniša Mihailović, glavni urednik Informativnog programa RTRS-a za Dnevnik.ba ističe kako bošnjačke političke elite planiraju i od cijele BiH stvoriti 'muslimaniju'.

„Floskula je kako se bošnjački establišment plaši da će Federacija BiH postati 'džamahirija i muslimanija', ona to već jest. Protiv 'muslimanije' se ne bori 'vezivanjem' nego zakonima. Ukoliko nemaju snagu provesti te zakone onda je znak da i ne žele. Bošnjačke elite planiraju i od cijele BiH stvoriti 'muslimaniju' i zato stvaraju umjetne političke krize u Banja Luci jer nisu u stanju dogovoriti se između sebe a kamoli s Hrvatima“, mišljenja je Mihailović.

Goran Vojković, kolumnist Index-a za Dnevnik.ba ističe kako jača islamski utjecaj iz arapskih zemalja s kojima BiH donedavno i nije imala neke veze.

„Očigledno postoji strah da bi federalno uređenje BIH (makar de facto ona i i sada jest asimetrična federacija) dovela do raspada države. To i nije neutemeljeno - glavni problem BIH je što se za razliku do recimo Švicarske sastoji od tri naroda koji nisu previše zainteresirani ni za zajednički život, ni za zajedničku državu, koliko god Europa željela drugačije. Što se tiče Bošnjaka - vidljivo je da u BIH jača islamski utjecaj koji ne pripada klasičnoj bosanskoj turskoj tradiciji, već prije tradiciji nekih arapskih država s kojima BIH donedavno nije imala neke veze, poput Saudijske Arabije. Gdje sebe Bošnjaci žele sutra vidjeti - to je svakako na njima samima. Uglavnom, 20 godina od Daytona se pokazuje istina - Dayton je sporazum o primirju, nikako o trajnom miru na području Bosne i Hercegovine. Postojanje Visokog predstavnika koji BiH de facto čini međunarodnim protektoratom (suverena država po definiciji ne smije imati takvo tijelo), i prilično jaki utjecaj NATO-a koji održava odnose iz Daytona pokazatelj su da BiH treba reformu, no trenutno nema snage koja je sposobna takvu reformu pokrenuti“, tvrdi Vojković.

'Muslimanija' kao obrana od RS-a i trećeg entiteta

Politolog Husein Oručević za Dnevnik.ba je rekao kako je nastanak bošnjačko - muslimanskog entiteta nerealan s ove pozicije statusa quo u BiH ali da bi njegov nastanak bio vid obrane Bošnjaka - muslimana od RS-a i trećeg entiteta.

„Ukoliko bi nastao bošnjačko – muslimanski entitet, iako je to s ove pozicije statusa quo u BiH, teško zamisliti, sigurno bi to bio neki vid obrane Bošnjaka- muslimana od onog što je oko njih – a to su Republika Srpska i treći entitet“, navodi Oručević.

Dodaje i kako Bošnjaci- muslimani teško mogu zamisliti bilo kakav oslonac ili oblik u regiji koji bi im bio temelj za stvaranje 'nacionalne države'.

„Bošnjaci - muslimani teško mogu zamisliti neki oblik ili oslonac u ovom dijelu regije koji im olakšao stvaranje 'nacionalne države' jer su ustvari ostali samo na onom dijelu BiH gdje je nekada bilo Osmansko carstvo i područjima nakon rata devedesetih“, zaključio je Oručević za Dnevnik.ba.

Dnevnik.ba

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tko koga plaši 'muslimanijom' ?
PostPostano: 04 pro 2016, 19:23 
Offline

Pridružen/a: 09 vel 2014, 19:07
Postovi: 3022
Zesci hrvatski ljevicari se presaltali na Raspudicevu pricu. Samo su mozda jos Tomic i Dezulovic ostali suzdrzani.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tko koga plaši 'muslimanijom' ?
PostPostano: 05 pro 2016, 15:59 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 26 lis 2011, 15:12
Postovi: 7320
Citat:
Niti bi bošnjački entitet ili država na dijelu teritorija BiH nužno postala islamistička, niti je s druge strane, prisilno držanje 'kršćanskih osigurača' uz Bošnjake garant da neće jačati islamizam, o čemu svjedoči i recentna povijest“, dodao je Raspudić.


Kontradiktorna rečenica. U drugom dijelu kaže da i pored "kršćanskih osiguraća" jača islamizam a u prvom dijelu kaže da bošnjački entitet ne bi postao islamistički. Pa ako islamizam jača i pored "osigurača" zamisli kako bi tek jačao bez njih.

Naravno Nino samo lupa gluposti. Bošnjaci su i danas pivopije a islam im je i dalje sporedna stvar baš kao što je i uvijek bio. Kada bi se sprovelo neko dobro istraživanje vidjelo bi se da:
-30% Bošnjaka NIKADA ne ide u džamiju i pije alkohol (jedan sam od njih naravno)
-30% Bošnjaka ode u džamiju 2 puta godišnje (bajram namaz) i pije alkohol
-30% Bošnjaka ide u džamiju samo petkom (džuma) a i pola ovih pije alkohol
-10% Bošnjaka ide u džamiju praktično svaki dan i ne pije alkohol

Možda trećina od ovih zadnjih 10% da su pokriveni/sa bradama. Dakle cca 75% Bošnjaka konzumira alkohol

Citat:
Daytonski sporazum koji je nametnuo podjelu Bosne kao državnopravni temelj; to je sporazum iza kojega stoje velike sile, koje ne pokazuju previše želje da ga izmijene. Očito je u nastojanju velikih sila da se pacificira cijela regija. Srbima u BiH omogućena autonomija kojom su kompenzirani izostanak srpske autonomije i brojčano smanjenje srpske manjine u Hrvatskoj. Sve to prelomilo preko leđa BiH Hrvata koji samo formalno imaju status ravnopravnog naroda, unatoč svojoj 'konstitutivnosti', a neki način ih je hrvatska politika iz devedesetih žrtvovala radi homogenosti i državotvorne i nacionalne same Hrvatske.


slažem se

Citat:
„Da je u vrijeme Daytona progurana koncepcija po kojoj bi i Hrvati dobili treći entitet, vjerojatno bi danas situacija bila nešto bolja


Pa treći nije mogao biti dogovoren upravo zato jer su Hrvati odbijali dati Bošnjacima izlaz na more. Zato je i napravljena Federacija BiH jer se nije mogao naći drugačiji dogovor za Neum osim da bude u zajedničkom kantonu. Dakle i tada i danas isti je razlog zašto je treći problem. Ali nakon Daytona napravljen je distrikt Brčko koji odlično fercera i to (distrikt) se nameće i kao najbolje rješenje za Neum to jest HNK. Budemo vidjeli.

Citat:
Može li se sada, u nekoj mogućoj rekonstituciji BiH izboriti treći entitet, bojim se da je prekasno. Bojim se da dobar dio bošnjačkog političkog establišmenta polazi od ideje kako je BiH s dva entiteta realnost, a da je Federacija zapravo bošnjački entitet sa stanovitim utjecajem hrvatske manjine u zapadnoj Hercegovini. Pomalo paradoksalno, tako su se najžešći državotvorni Hrvati pretvorili u žrtvovane Hrvate. Znam da zvučim pesimistično, ali bh. Hrvati su ugrožena vrsta, koja treba pomoć i potporu hrvatske države; realnost nije dobra, a bojim se budućnosti“, zaključio je Visković za Dnevnik.ba.


Ne vidim razloga za strah. bh.Hrvati su samo manji dio ukupnog hrvatskog naroda a nisu ni nešto posebno ugroženi. Imaju dobru finansijsku situaciju, imaju svoje kantone a siguran sa da bi mogli imati i entitet ako će SBK i HNK biti distrikti.

Citat:
„Floskula je kako se bošnjački establišment plaši da će Federacija BiH postati 'džamahirija i muslimanija', ona to već jest.


Ovdje pak srpski taliban priča gluposti. Interesantno je samo kako se cijeli narodi zaglupljuju sa ovom pričom.

Citat:
Postojanje Visokog predstavnika koji BiH de facto čini međunarodnim protektoratom (suverena država po definiciji ne smije imati takvo tijelo), i prilično jaki utjecaj NATO-a koji održava odnose iz Daytona pokazatelj su da BiH treba reformu, no trenutno nema snage koja je sposobna takvu reformu pokrenuti“, tvrdi Vojković.


I ovaj je otkrio toplu vodu. Naravno da je BiH protektorat i naravno da mora tako. Ovako mala zemlja i ne treba biti nezavisna. Što bi bila?

_________________
Podaci ZZO:
https://demografija.blogger.ba/2023/09/07/broj-osiguranih-po-kantonima/


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tko koga plaši 'muslimanijom' ?
PostPostano: 05 pro 2016, 16:07 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29
Postovi: 68095
Lokacija: hrvatsko-bošnjačka Federacija
Nebula, zbog cega je konzumacija slanine, svinjske salame, prsuta, cvaraka itd. tabu medju sekularnim Bosnjacima?
Npr. vecina Zidova u Americi jede i svinjetinu i skampe.

Ako netko nije religiozan, odakle toliki zazor prema hrani koja nije halal?

_________________
Hoće li Musk uključiti Starlink Bošnjacima? .
Vojni proračun Bošnji manji je od proračuna Dinama

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIooooooooooo


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tko koga plaši 'muslimanijom' ?
PostPostano: 05 pro 2016, 16:08 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Nema ništa kontradiktorno ako normalno čitaš. Samo kaže ono što se zna, vi evoluirate kako hoćete bez da Hrvati i Srbi imaju na to utjecaj. Pa može otići i ovamo, i onamo.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tko koga plaši 'muslimanijom' ?
PostPostano: 05 pro 2016, 16:12 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Nebula je napisao/la:
Kontradiktorna rečenica. U drugom dijelu kaže da i pored "kršćanskih osiguraća" jača islamizam a u prvom dijelu kaže da bošnjački entitet ne bi postao islamistički. Pa ako islamizam jača i pored "osigurača" zamisli kako bi tek jačao bez njih.

Naravno Nino samo lupa gluposti. Bošnjaci su i danas pivopije a islam im je i dalje sporedna stvar baš kao što je i uvijek bio. Kada bi se sprovelo neko dobro istraživanje vidjelo bi se da:
-30% Bošnjaka NIKADA ne ide u džamiju i pije alkohol (jedan sam od njih naravno)
-30% Bošnjaka ode u džamiju 2 puta godišnje (bajram namaz) i pije alkohol
-30% Bošnjaka ide u džamiju samo petkom (džuma) a i pola ovih pije alkohol
-10% Bošnjaka ide u džamiju praktično svaki dan i ne pije alkohol

Možda trećina od ovih zadnjih 10% da su pokriveni/sa bradama. Dakle cca 75% Bošnjaka konzumira alkohol



Dvije, ili čak 3, studije zapadnih univerziteta su pokazale da ISIL koljači (zapadni dragovoljci U Siriji / Iraku i ostali teroristi na europskom tlu) nisu redovno išli u džamiju, pili su alkohol, gledali pornografiju. živjeli ne-muslimanski. Velika većina njih.
Ali jesu kad je zatrebalo sreli ispravnog imama, i ušli u pravu džamiju.

Kao što ste vi jedan dan doslovce pobacali Titine slike i počeli tekbirati u zadnjem ratu. To je skok veći nego hodanje po mjesecu. Naravno ako se uzme u ubzir da ste pod komunistima bili iskreni sekularisti.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tko koga plaši 'muslimanijom' ?
PostPostano: 05 pro 2016, 16:27 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 26 lis 2011, 15:12
Postovi: 7320
Robbie MO je napisao/la:
Nebula, zbog cega je konzumacija slanine, svinjske salame, prsuta, cvaraka itd. tabu medju sekularnim Bosnjacima?


Velika većina nije nikad ni probala a ima se predstava da je svinja odvratna životinja koja jede svoj izmet, smeće i tako to. Osim toga, nije dio kuhinje. Jednostavno nije u tradiciji praviti jela sa tim mesom i nema se ni običaj niti navika.

Ja naravno kupim salamu često a volim otići i u Istočno Sarajevo da pojedem kapričozu. Na moru jedem vrlo rado itd. No većina nije open minded i predrasude/običaji/tradicija preovladavaju

Robbie MO je napisao/la:
Ako netko nije religiozan, odakle toliki zazor prema hrani koja nije halal?


Halal je već nešto drugo. To ti ganjaju samo ove selefije ili u najgorem slučaju ovih zadnjih 10% što sam nabrojao. 90% Bošnjaka ne pitaju kada jedu teletinu, janjetinu itd da li ima halal certifikat.

_________________
Podaci ZZO:
https://demografija.blogger.ba/2023/09/07/broj-osiguranih-po-kantonima/


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tko koga plaši 'muslimanijom' ?
PostPostano: 05 pro 2016, 16:42 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 26 lis 2011, 15:12
Postovi: 7320
BBC je napisao/la:
Dvije, ili čak 3, studije zapadnih univerziteta su pokazale da ISIL koljači (zapadni dragovoljci U Siriji / Iraku i ostali teroristi na europskom tlu) nisu redovno išli u džamiju, pili su alkohol, gledali pornografiju. živjeli ne-muslimanski. Velika većina njih.
Ali jesu kad je zatrebalo sreli ispravnog imama, i ušli u pravu džamiju.


To su drogeraši, alkoholičari i slične propalice koji samo jednu drogu zamjene drugom drogom (religijom). Baš kao što su bili ekstremni prije religije (drogirali se i pravili probleme) tako budu ekstremni i nakon religije i shvate je pogrešno isto kao što su shvatili život pogrešno prije religije.

Uvijek navodim primjer telefonskog imenika koji je zamišljen kao pomagalo ljudima da lakše pronađu telefonski broj. Ali u rukama ljudoždera telefonski imenik postaje jelovnik. Isto je i sa religijama. Zamišljene su da pomažu ljudima ali ako naiđu na pogrešnu publiku eto belaja. No nije do religije. Takvi ljudi su problematični svakako i da ne postane terorista postao bi pljačkaš ili masovni ubica.

BBC je napisao/la:
Kao što ste vi jedan dan doslovce pobacali Titine slike i počeli tekbirati u zadnjem ratu.


E da smo bogdom pobacali Titine slike. Ali na FTV i BHT i danas dominiraju partizanski filmovi.

A tekbiranje je bilo simpa i više zajebancija u ratu. Pa i ja sam tekbirao dok hodamo u koloni. Pored mene jaran mi Hrvat tekbirao najglasnije i umire od smijeha. Dobra zajebancija that's all. :zubati

_________________
Podaci ZZO:
https://demografija.blogger.ba/2023/09/07/broj-osiguranih-po-kantonima/


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tko koga plaši 'muslimanijom' ?
PostPostano: 05 pro 2016, 16:43 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29
Postovi: 68095
Lokacija: hrvatsko-bošnjačka Federacija
Znaci, nesto kao hobotnica kod kontinentalaca.

_________________
Hoće li Musk uključiti Starlink Bošnjacima? .
Vojni proračun Bošnji manji je od proračuna Dinama

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIooooooooooo


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tko koga plaši 'muslimanijom' ?
PostPostano: 05 pro 2016, 17:41 
Online
Avatar

Pridružen/a: 02 kol 2012, 10:47
Postovi: 35470
Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
Pa i Hrvati viču za dom spremni iz zajebancije, samo što na ftv sutra osvanu povampirene ustaše u udarnim emisijama.

Nebula nam na pola puta da se sutra raznese iz zajebancije.

Baš zanimljivo pripadnici navodno multietničke harmije tekbiraju iz zabave a kad riknu u tekbira jurišu onda ih iz zajebancije ekipa naziva šehidima.

I nacisti su se navodno derali Sieg Heil iz zajebancije, naručito su to tvrdili nakon rata, bilo im to zabavno tada.

_________________
mostarski europski


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tko koga plaši 'muslimanijom' ?
PostPostano: 05 pro 2016, 17:54 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Nebula je napisao/la:
BBC je napisao/la:
Dvije, ili čak 3, studije zapadnih univerziteta su pokazale da ISIL koljači (zapadni dragovoljci U Siriji / Iraku i ostali teroristi na europskom tlu) nisu redovno išli u džamiju, pili su alkohol, gledali pornografiju. živjeli ne-muslimanski. Velika većina njih.
Ali jesu kad je zatrebalo sreli ispravnog imama, i ušli u pravu džamiju.


To su drogeraši, alkoholičari i slične propalice koji samo jednu drogu zamjene drugom drogom (religijom). Baš kao što su bili ekstremni prije religije (drogirali se i pravili probleme) tako budu ekstremni i nakon religije i shvate je pogrešno isto kao što su shvatili život pogrešno prije religije.



Bila bi vrijedna teorija da budisti, hindusi, kršćani, ateisti i ostali režu ljudima glave da isperu svoje grijehe.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tko koga plaši 'muslimanijom' ?
PostPostano: 05 pro 2016, 18:44 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
I Jurica se uključio u diskusiju.

Citat:
Federalizam, „podjela Bosne“ i Bošnjakistan

Bosnu i Hercegovinu neće razoriti hrvatske težnje za federalizmom, nego će BiH biti razorena zbog upornoga cementiranja aktualnog statusa quo za koji političko Sarajevo smatra da im „ide na ruku“.

Ako bi Bošnjaci ostali sami sa sobom u vlastitom entitetu unutar Bosne i Hercegovine, oni bi taj entitet pretvorili u muslimansku džamahiriju, Bošnjakistan, Muslimaniju…

Piše: Jurica Gudelj, Dnevnik.ba

Sve što ih trenutno sprječava da Federaciju BiH ne pretvore u vlastitu islamsku džamahiriju, Bošnjakistan ili Muslimaniju su Hrvati. I to je dobro. Sama činjenica da Hrvati fizički postoje u FBiH onemogućava formiranje Bošnjakistana. Ipak, u svakom slučaju se mora spriječiti da Hrvati normalno konzumiraju svoja politička prava te da ostanu u podređenom pravno-političkom položaju u odnosu na Bošnjake u FBiH. Jer pobogu, ako se Hrvati do kraja politički i pravno izbore za konzumaciju prava koja im pripadaju kao suverenom i konstitutivnom narodu, onda će Bošnjaci ostati sami sa sobom. A tada – Bošnjakistan.

Tako se u najkraćem može opisati odbijanje bošnjačke javnosti da uopće raspravlja o federalizmu kao konceptu preuređenja BiH. K tomu, i izborna jedinica za Hrvate se vidi kao „uvod u podjelu Bosne“. Da apsurd bude veći, upravo je danas Bosna i Hercegovina potpuno federalizirana zemlja.

Kako je općepoznato, u BiH su u federaciji tri konstitutivna naroda, potom dva teritorija (FBiH i RS) od kojih je jedan federacija još deset teritorija (županija). Svaka županija je federalna jedinica koja ima vlastitu izvršnu, zakonodavnu i sudbenu vlast.

Dakle, kako je moguće da se odbija razgovarati o federalizmu kao modelu prema kojem bi se redefinirala BiH, ako je zemlja i danas federalizirana?

Odgovor na to pitanje su nam u posljednjih nekoliko dana dali bošnjački intelektualci i kolumnisti. Njihova argumentacija se svodi na to da bi u slučaju da Bošnjaci dobiju vlastiti entitet u BiH, taj entitet zasigurno bio pretvoren u Bošnjakistan, Bošnjaci bi se, u slučaju da ostanu sami, dodatno radikalizirali, znatno više nego su radikalizirani danas, zemlju bi prodali Arapima i zbog toga bi ih Europa „prokužila“ i stavila u određenu izolaciju.

Tu argumentaciju ne koriste stranci, ni Hrvati, ni Srbi, nego upravo Bošnjaci.

Također, otvoreno su progovorili i o teritoriju. Bošnjački entitet bi, kao i u ratu, obuhvaćao oko 23 posto teritorija BiH.

U sadašnjoj, pak, BiH, Bošnjaci su „vlasnici“ cijele FBiH. Hrvati se u FBiH malo toga pitaju, županije u kojima su većina se sustavno diskriminiraju kroz raspodjelu novca od javnih prihoda, politički ih se drži potlačenima…

No, Hrvati u današnjoj velikobošnjačkoj projekciji imaju i te kako važnu ulogu. Naime, Hrvati danas služe Bošnjacima kao svojevrstan smokvin list kad se nastupa prema međunarodnoj zajednici.

S jedne strane, legitimne političke težnje hrvatskoga naroda (da jedan narod drugom ne bira političke predstavnike) predstavlja se kao „podjelu Bosne“, a s druge strane činjenica da u FBiH žive i Hrvati služi za formiranje privida da Bošnjaci žele multietničko društvo.

Bošnjački establišment nije svjestan da svaki dan odbijanjem dijaloga s Hrvatima o preuređenju BiH na temeljima jednakopravnih konstitutivnih naroda udaraju po jedan čavao u lijes ove države.

Bosnu i Hercegovinu neće razoriti hrvatske težnje za federalizmom, nego će BiH biti razorena zbog upornoga cementiranja aktualnog statusa quo za koji političko Sarajevo smatra da im „ide na ruku“.

Današnja BiH je kula od karata, kuća izgrađena na živom blatu, koja svakim danom pomalo tone. Hrvati nude izlaz koji smo zapravo već jednom bili dogovorili – državu tri u svakom pogledu jednakopravna naroda.

Hrvati težnjama za federalizmom ne „dijele Bosnu“, nego je spašavaju. Hrvatima je cilj funkcionalna a ne podijeljena BiH. Državu će na kraju uništiti bošnjački unitarizam koji svakodnevno podgrijava srpski separatizam. Ples unitarizma i separatizma će naposljetku dovesti do onoga čega se Bošnjaci najviše boje – kraja države BiH.

Dnevnik.ba

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tko koga plaši 'muslimanijom' ?
PostPostano: 05 pro 2016, 20:09 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 19 kol 2016, 02:44
Postovi: 1443
Lokacija: Velika župa Vrhbosna
Ovo je snimak krađe laptopa u džamiji. U džamijama se uglavnom kradu dobre cipele i tenisice... ali to sad nije tema.

Obratite pozornost na činjenicu da je gotovo prazna.

Gdje je to oduševljenje Islamom i gdje su ti "muslimani" kako se petlja i laže po ovom forumu ...

Većina džamija u BiH je ovako prazno uvijek sem petkom na glavnu molitvu i za praznike ...



_________________
Ljubi sestre Hrvatice ! Poštuj braću Hrvate !

Brat je mio, koje vjere bio, kada bratski čini i postupa ...


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tko koga plaši 'muslimanijom' ?
PostPostano: 05 pro 2016, 20:10 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 23 ožu 2015, 21:56
Postovi: 5046
daramo je napisao/la:
Pa i Hrvati viču za dom spremni iz zajebancije, samo što na ftv sutra osvanu povampirene ustaše u udarnim emisijama.

Nebula nam na pola puta da se sutra raznese iz zajebancije.

Baš zanimljivo pripadnici navodno multietničke harmije tekbiraju iz zabave a kad riknu u tekbira jurišu onda ih iz zajebancije ekipa naziva šehidima.

I nacisti su se navodno derali Sieg Heil iz zajebancije, naručito su to tvrdili nakon rata, bilo im to zabavno tada.


koja zajebancija pa pucali su na policiju rep. serbske,bacali explozivne neprave generalima i slicno!

di su ustase klale?

_________________
Muslimani su nastali, kada je Bosna nestala.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tko koga plaši 'muslimanijom' ?
PostPostano: 05 pro 2016, 20:13 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 23 ožu 2015, 21:56
Postovi: 5046
pa svako selo ima po dvije đamije bar u sredisnjoj bosni tamo kod mene i to su u razmaku od 200 metara

_________________
Muslimani su nastali, kada je Bosna nestala.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tko koga plaši 'muslimanijom' ?
PostPostano: 05 pro 2016, 20:14 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Šta si ti sad. Neki ekspert za džamije i islam.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tko koga plaši 'muslimanijom' ?
PostPostano: 05 pro 2016, 20:46 
Offline

Pridružen/a: 25 lip 2012, 07:32
Postovi: 2505
Lokacija: United States Of Balkan
Baron je napisao/la:
Obratite pozornost na činjenicu da je gotovo prazna.

Gdje je to oduševljenje Islamom i gdje su ti "muslimani" kako se petlja i laže po ovom forumu ...

Većina džamija u BiH je ovako prazno uvijek sem petkom na glavnu molitvu i za praznike ...


A ti ideš od džamije do džamije pa znaš?

_________________
Israel


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tko koga plaši 'muslimanijom' ?
PostPostano: 05 pro 2016, 21:16 
Online
Avatar

Pridružen/a: 02 kol 2012, 10:47
Postovi: 35470
Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
Velika čuda kad svaka čaršija ima svoju, kako su krenuli skoro će svaka kuća imati svoju džamiju.

To ti Bistrik iz osobnog iskustva?

_________________
mostarski europski


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tko koga plaši 'muslimanijom' ?
PostPostano: 05 pro 2016, 22:04 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 23 ožu 2015, 21:56
Postovi: 5046
BBC je napisao/la:
Šta si ti sad. Neki ekspert za džamije i islam.


ne efendi,samo vasa presvjetlost je expert za sve orkovdsko!!

ma jok bolan neg ja vidim npr u brežana tamo 2 djamije na zracnoj liniji od 200 metara a selo ima 17 kuca lol

_________________
Muslimani su nastali, kada je Bosna nestala.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tko koga plaši 'muslimanijom' ?
PostPostano: 05 pro 2016, 22:07 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Nisam tebe pitao.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tko koga plaši 'muslimanijom' ?
PostPostano: 06 pro 2016, 08:43 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 19 kol 2016, 02:44
Postovi: 1443
Lokacija: Velika župa Vrhbosna
Citat:
A ti ideš od džamije do džamije pa znaš?


O svakome od koga me može glava zabolit (pomalo) vodim računa.
Oko mene u Sarajevu je svaki dan barem 30 do 40 džamija pored kojih prolazim u razna vremena raznim poslovima i obavezama.
Vrata džamija su ljeti širom otvorena zbog vrućine i svaki put orijentaciono pogledam broj vjernika, njihov sastav, imali li vehabija, naprosto opće stanje.
Nekad čak i uđem u dvorište, napijem se vode, zvirnem zajebancije radi ...
Gledam bulama u guzove i bujna poprsja pojedinih :zubati
I one su se modernizirale zadnjih decenija, pa nose uže haljine nego prije ...
Kad sam bio mlađi i nabacivo sam se ...
Zadnjih godina rijetko i ulazim, jer je stanje isto i ne zanimaju me.

U većini džamija rijetko ima više od 20+ vjernika, a vehabija na prste jedne ruke. U manjim ulicama i manje. Zna biti i 3 - 4 vjernika sa imamom.
Barem u Sarajevu se stanje maltene vratilo na prijeratno.
Druga stvar su džamije za vehabije, ali njih je šaka jada u BiH ... tamo ne bi ni šali ušao bez velike nužde. Jer možeš popit i batine ako si nepozvan i procijenjen kao provokator.

Nekad svratim i u neku crkvu, ali vrlo rijetko ... Najviše volim protestantska slavljenja, jer pjevaju uz rock glazbu i harmonije, a bude i dobrih strankinja.
Čak se i malo đuska ... :zubati
U katoličke crkve idem na Božićne koncerte i nekad na polnoćku...
Dobar je bio hor Pontanima ...

Jbg biti Sarajlija ima svojih prednosti, ali i mana...

_________________
Ljubi sestre Hrvatice ! Poštuj braću Hrvate !

Brat je mio, koje vjere bio, kada bratski čini i postupa ...


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tko koga plaši 'muslimanijom' ?
PostPostano: 06 pro 2016, 10:29 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 26 lis 2011, 15:12
Postovi: 7320
BBC je napisao/la:
Nebula je napisao/la:

To su drogeraši, alkoholičari i slične propalice koji samo jednu drogu zamjene drugom drogom (religijom). Baš kao što su bili ekstremni prije religije (drogirali se i pravili probleme) tako budu ekstremni i nakon religije i shvate je pogrešno isto kao što su shvatili život pogrešno prije religije.



Bila bi vrijedna teorija da budisti, hindusi, kršćani, ateisti i ostali režu ljudima glave da isperu svoje grijehe.


Ih koliko kršćana pobudali i pobije ljude ali to se ne proglašava terorizmom. Eno Brejvik onaj. Pa svako malo čujemo da je neko uletio u neku školu u USA i pobio učenike. Ali pošto to bude kršćanin onda nije terorista. Koliko je samo masovnih ubica kršćana pa nikom ništa. Oružane pljačke širom USA. Pa zatvori im puni kršćana ubica.

Bude otprilike 450.000 ubistava godišnje na planeti.

Terorizam uzima oko 10.000 života godišnje pri čemu ogromna većina otpada na Iraq, Pakistan, Nigeriju, Siriju, Jemen, Afganistan, Somaliju, Libiju, Egipat, Tursku i te zemlje.

Što se tiče Evrope i USA 2015-te su bile 244 žrtve terorizma (ne računajući Ukrajinu i Tursku naravno jer tamo je rat praktično). Ti spominješ muslimanske teroriste na evropskom tlu koji ubiju 250 ljudi godišnje. A 450.000 ubistava na planeti godišnje.

_________________
Podaci ZZO:
https://demografija.blogger.ba/2023/09/07/broj-osiguranih-po-kantonima/


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tko koga plaši 'muslimanijom' ?
PostPostano: 06 pro 2016, 10:32 
Offline

Pridružen/a: 09 vel 2014, 19:07
Postovi: 3022
Zato što to ne rade u ime Isusa Krista, ne pravi se blesav. Ne postoji "kršćanska država" u kojoj se ubija pripadnike drugih religija, koja ima ćelije po muslimanskim zemljama gdje svako malo priređuju masovna ubojstva. Razlika je očita, a ta priča s Breivikom šuplja.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tko koga plaši 'muslimanijom' ?
PostPostano: 06 pro 2016, 11:26 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 26 lis 2011, 15:12
Postovi: 7320
useless je napisao/la:
Zato što to ne rade u ime Isusa Krista, ne pravi se blesav.


Kakve veze ima šta je motiv nekoj budali da ubija ljude? Ja razumijem da je tebi mozak ispran pa smatraš da je problem samo vjerski motivisano ubistvo ali ubistvo je ubistvo. Isti je problem i ista tragedija kada neki budalaš upadne u školu u USA i pobije 10 djece. A nije nikakav vjernik već onako poludio. Ali po tebi ako nije u ime Krista onda nije problem? :no

Opet kažem, razumijem jer te mediji ubijaju u pojam ali probaj malo razmišljati svojom glavom. Svake godine u svijetu bude 450.000 ubistava ali u medijima dominira onih 250 koje su počinili muslimanski teroristi. Ova druga se ili spomenu ili uopšte ne spomenu.

useless je napisao/la:
Ne postoji "kršćanska država" u kojoj se ubija pripadnike drugih religija, koja ima ćelije po muslimanskim zemljama gdje svako malo priređuju masovna ubojstva. Razlika je očita, a ta priča s Breivikom šuplja.


Po muslimanskim zemljama se godinama već svakodnevno priređuju masovna ubistva. Od strane zapadnih zemalja. Bilo direktno (vojne intervencije i bombardovanja) ili indirektno tako što se podrže raznorazne revolucije i onda puste da se sami ubijaju. Pa nije tajna da je zapad organizovao i Libiji i Siriju i Iraq i većinu drugih klanja u muslimanskom svijetu. O Palestini i da ne pričamo. A osim što nahuškaju muslimane jedne na druge tu je i bombardovanje odozgo (vidi Srijiu danas).

Ne volim islam i ne bunim se previše na način kako se zapad obračunava sa islamom. Ali samo čorav ne vidi da zapad itekako priređuje masovna ubistva po muslimanskim zemljama. To je notorna činjenica. Na svakog zapadnjaka kojeg terorista ubije ide barem 1.000 muslimana koje zapad ubije. jbg činjenica.

_________________
Podaci ZZO:
https://demografija.blogger.ba/2023/09/07/broj-osiguranih-po-kantonima/


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tko koga plaši 'muslimanijom' ?
PostPostano: 06 pro 2016, 11:39 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
De oladi, nema od tog ništa. Na forumu hrvatskog naroda slagati ublehe da iz godine u godinu niste sve više islamski radikalni je blago rečeno retardacija i gubljenje vremena.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1241 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 50  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: neretvanin, Sokolić i 34 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO