|
|
Stranica: 4/7.
|
[ 175 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Zakon o zabrani negiranja genocida Postano: 17 pro 2019, 22:20 |
|
|
Ovi tastatura ratnici su stvarno komedija. Kantoni i opštine su jedini nivoi vlasti na kojima Muslimani mogu sami sebi da organizuju život. Vi imate pet takvih kantona i obuhvataju četvrtinu prostora BiH. Za svaki izbor ili odluku višeg nivoa vlasti od kantonalnog, morate da dobijete odobrenje Srba i Hrvata. Ti ako misliš da je to nepravedno, idi na grob Alije Izetbegovića koji je to sve potpisao i deri se pola sata na spomenik, možda ti posle bude lakše, pod uslovom da te ne uhapse zbog remećenja javnog reda i mira.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Srpsčanin
|
Naslov: Re: Zakon o zabrani negiranja genocida Postano: 17 pro 2019, 22:21 |
|
Pridružen/a: 02 tra 2013, 18:46 Postovi: 7181 Lokacija: Srpska Republika Bosna i Hercegovina
|
Genuine je napisao/la: Srpsčanin je napisao/la: Bonska ovlašćenja su izmaštana 1998 godine dakle tri godine nakon Dejtona.Na jednom skupu predstavnika nekoliko zapadnih država u Bonu.To je jedna čisto politička odluka bez uporišta u DMS i bez uporišta u međunarodnom pravu uopšte.Visoki predstavnik jeste "vrhovni tumač DMS" ali to ne znači da ima vlast .Kao što sam već napisao,sve na šta je ovlašćen VP jeste da se povodom kršenja DMS obrati Savjetu Bezbjednosti Ujedinjenih nacija. Nikakve druge obavezujuće odluke ne može da donosi. Demokratija je moguća samo u unitarnim geopolitičkim entitetima.BiH to nije,BiH je zajednica FBiH i RS. Sve što važi za RS i za kantone sa hrvatskom većinom važi i za kantone sa muslimanskom većinom.Dakle,Muslimani takođe imaju pravo na demokratiju u svojim geopolitičkim entitetima a to su u njihovom slučaju nekoliko kantona. Ja sam državljanin BiH, a ne Kantona Sarajevo. To je činjenica. Zbog ovog što ti govoriš i zastupaš će izbiti rat. I najkrvaviji u povijesti ovih prostora. Nećeš ti Srbine nama određivati granice naših prava i obaveza u BiH, pa ne znam po cijenu čega ... U Srbiju pa određuj. Državljanin si Federacije BiH i to ti je primarno državljanstvo a pošto je Federacija u sastavu BiH imaš i državljanstvo BiH. Neće izbiti rat nego će status quo trajati još neko vrijeme,ne tako dugo..Nestabilnost je glavno obilježje tog statusa.Trajaće dok se ne razdružimo,mirno i civilozovano. Elem,ne određujum vam ja ništa.Odredio vam je Izetbegović I svojim potpisima.Izetbegović I kao vaš predstavnik,autentični i izabrani predstavnik.Izabran na poštenim izborima.
_________________ The ratio of 51:49 of the territorial proposal of the Contact Group is a foundation of the agreement. That territorial proposal is open for changes resulting from the joint agreements.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Srpsčanin
|
Naslov: Re: Zakon o zabrani negiranja genocida Postano: 17 pro 2019, 22:27 |
|
Pridružen/a: 02 tra 2013, 18:46 Postovi: 7181 Lokacija: Srpska Republika Bosna i Hercegovina
|
Carmello Šešelj je napisao/la: Ovi tastatura ratnici su stvarno komedija. Kantoni i opštine su jedini nivoi vlasti na kojima Muslimani mogu sami sebi da organizuju život. Vi imate pet takvih kantona i obuhvataju četvrtinu prostora BiH. Za svaki izbor ili odluku višeg nivoa vlasti od kantonalnog, morate da dobijete odobrenje Srba i Hrvata. Ti ako misliš da je to nepravedno, idi na grob Alije Izetbegovića koji je to sve potpisao i deri se pola sata na spomenik, možda ti posle bude lakše, pod uslovom da te ne uhapse zbog remećenja javnog reda i mira. U jednom od tih kantona u centralnoj Bosni,važi poseban režim odlučivanja
_________________ The ratio of 51:49 of the territorial proposal of the Contact Group is a foundation of the agreement. That territorial proposal is open for changes resulting from the joint agreements.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Zakon o zabrani negiranja genocida Postano: 17 pro 2019, 22:33 |
|
|
Srpsčanin je napisao/la: Carmello Šešelj je napisao/la: Ovi tastatura ratnici su stvarno komedija. Kantoni i opštine su jedini nivoi vlasti na kojima Muslimani mogu sami sebi da organizuju život. Vi imate pet takvih kantona i obuhvataju četvrtinu prostora BiH. Za svaki izbor ili odluku višeg nivoa vlasti od kantonalnog, morate da dobijete odobrenje Srba i Hrvata. Ti ako misliš da je to nepravedno, idi na grob Alije Izetbegovića koji je to sve potpisao i deri se pola sata na spomenik, možda ti posle bude lakše, pod uslovom da te ne uhapse zbog remećenja javnog reda i mira. U jednom od tih kantona u centralnoj Bosni,važi poseban režim odlučivanja To nek oni vide kako će da rešavaju. Mi smo se omeđili na pola BiH, tu živi preko 90% Srba i mi ćemo podržati sve što se oni u CB kantonu dogovore.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
novovrijeme
|
Naslov: Re: Zakon o zabrani negiranja genocida Postano: 17 pro 2019, 23:31 |
|
|
Genuine je napisao/la: Srpsčanin je napisao/la: Bonska ovlašćenja su izmaštana 1998 godine dakle tri godine nakon Dejtona.Na jednom skupu predstavnika nekoliko zapadnih država u Bonu.To je jedna čisto politička odluka bez uporišta u DMS i bez uporišta u međunarodnom pravu uopšte.Visoki predstavnik jeste "vrhovni tumač DMS" ali to ne znači da ima vlast .Kao što sam već napisao,sve na šta je ovlašćen VP jeste da se povodom kršenja DMS obrati Savjetu Bezbjednosti Ujedinjenih nacija. Nikakve druge obavezujuće odluke ne može da donosi. Demokratija je moguća samo u unitarnim geopolitičkim entitetima.BiH to nije,BiH je zajednica FBiH i RS. Sve što važi za RS i za kantone sa hrvatskom većinom važi i za kantone sa muslimanskom većinom.Dakle,Muslimani takođe imaju pravo na demokratiju u svojim geopolitičkim entitetima a to su u njihovom slučaju nekoliko kantona. Ja sam državljanin BiH, a ne Kantona Sarajevo. To je činjenica. Zbog ovog što ti govoriš i zastupaš će izbiti rat. I najkrvaviji u povijesti ovih prostora. Nećeš ti Srbine nama određivati granice naših prava i obaveza u BiH, pa ne znam po cijenu čega ... U Srbiju pa određuj. Hoćemo, određivaćemo ti kako ćeš disati dok si u zajednici sa nama. Pušku u ruku pa promjeni situaciju junačino.
_________________ Srbi su mali narod sa karakterom super sile.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
NiceBoyZg
|
Naslov: Re: Zakon o zabrani negiranja genocida Postano: 17 pro 2019, 23:41 |
|
Pridružen/a: 29 pro 2018, 13:46 Postovi: 1660 Lokacija: Zagreb, RH, EU, safe European home
|
Jbg, Genuine, oni su ti odratovali svoje kad je trebalo... Imali i više no sad do 1995., dosta više.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Genuine
|
Naslov: Re: Zakon o zabrani negiranja genocida Postano: 18 pro 2019, 01:40 |
|
|
chubura je napisao/la: Genuine je napisao/la: Ja sam državljanin BiH, a ne Kantona Sarajevo. To je činjenica. Zbog ovog što ti govoriš i zastupaš će izbiti rat. I najkrvaviji u povijesti ovih prostora. Nećeš ti Srbine nama određivati granice naših prava i obaveza u BiH, pa ne znam po cijenu čega ... U Srbiju pa određuj.
Hoce,odredjivace kad god promolis njusku van vasih 23% Odem povremeno kao planinar, posjetitelj Srebrenice i izletnik u krajeve tzv. RS. Nisam vidio da mi nešto neko smije da određuje. Jednom su mi pregledali dokumente, i to je to.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Genuine
|
Naslov: Re: Zakon o zabrani negiranja genocida Postano: 18 pro 2019, 01:46 |
|
|
Carmello Šešelj je napisao/la: Ovi tastatura ratnici su stvarno komedija. Kantoni i opštine su jedini nivoi vlasti na kojima Muslimani mogu sami sebi da organizuju život. Vi imate pet takvih kantona i obuhvataju četvrtinu prostora BiH. Za svaki izbor ili odluku višeg nivoa vlasti od kantonalnog, morate da dobijete odobrenje Srba i Hrvata. Ti ako misliš da je to nepravedno, idi na grob Alije Izetbegovića koji je to sve potpisao i deri se pola sata na spomenik, možda ti posle bude lakše, pod uslovom da te ne uhapse zbog remećenja javnog reda i mira. To nema nikakve veze sa mojim pravima kao građanina BiH. Tzv. RS je još uvijek dio BiH. Kad vam pođe za rukom da fizički stanete i napravite granicu, te ovakvima kao ja zabranite prijelaz i slobodno kretanje, otvaranje firmi, političko organiziranje, obilježavanje genocida i tako, onda se javite ... Nije historija stala 1995. Ona ide neumitno dalje.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Genuine
|
Naslov: Re: Zakon o zabrani negiranja genocida Postano: 18 pro 2019, 01:48 |
|
|
Srpsčanin je napisao/la: Genuine je napisao/la: Ja sam državljanin BiH, a ne Kantona Sarajevo. To je činjenica. Zbog ovog što ti govoriš i zastupaš će izbiti rat. I najkrvaviji u povijesti ovih prostora. Nećeš ti Srbine nama određivati granice naših prava i obaveza u BiH, pa ne znam po cijenu čega ... U Srbiju pa određuj.
Državljanin si Federacije BiH i to ti je primarno državljanstvo a pošto je Federacija u sastavu BiH imaš i državljanstvo BiH. Neće izbiti rat nego će status quo trajati još neko vrijeme,ne tako dugo..Nestabilnost je glavno obilježje tog statusa.Trajaće dok se ne razdružimo,mirno i civilozovano. Elem,ne određujum vam ja ništa.Odredio vam je Izetbegović I svojim potpisima.Izetbegović I kao vaš predstavnik,autentični i izabrani predstavnik.Izabran na poštenim izborima. Gdje si ti zaglavio 1995 ? Ovo je novo vrijeme, novi ljudi, novi odnosi snaga. Pa šta će da bude, to ćemo da vidimo.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Genuine
|
Naslov: Re: Zakon o zabrani negiranja genocida Postano: 18 pro 2019, 01:50 |
|
|
NiceBoyZg je napisao/la: Jbg, Genuine, oni su ti odratovali svoje kad je trebalo... Imali i više no sad do 1995., dosta više. Odratovali da imaju entitet BiH. Ako budu htjeli mijenjati stanje, i biti dio Srbije, morat će opet. Sada u neizmjerno težoj situaciji.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
NiceBoyZg
|
Naslov: Re: Zakon o zabrani negiranja genocida Postano: 18 pro 2019, 02:10 |
|
Pridružen/a: 29 pro 2018, 13:46 Postovi: 1660 Lokacija: Zagreb, RH, EU, safe European home
|
Genuine je napisao/la: NiceBoyZg je napisao/la: Jbg, Genuine, oni su ti odratovali svoje kad je trebalo... Imali i više no sad do 1995., dosta više. Odratovali da imaju entitet BiH. Ako budu htjeli mijenjati stanje, i biti dio Srbije, morat će opet. Sada u neizmjerno težoj situaciji. Pa i vi ćete biti u mnogo težoj situaciji jer biste sada morali napadati.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Genuine
|
Naslov: Re: Zakon o zabrani negiranja genocida Postano: 18 pro 2019, 02:30 |
|
|
NiceBoyZg je napisao/la: Genuine je napisao/la: Odratovali da imaju entitet BiH. Ako budu htjeli mijenjati stanje, i biti dio Srbije, morat će opet. Sada u neizmjerno težoj situaciji.
Pa i vi ćete biti u mnogo težoj situaciji jer biste sada morali napadati. Svi ćemo biti u vrlo teškoj situaciji, a u proteklom ratu su to bili samo Bošnjaci. Kužiš razliku ? Drastičnu. Međutim, polako, ne pripremajte ražanj još, a zec u šumi.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Aruba
|
Naslov: Re: Zakon o zabrani negiranja genocida Postano: 18 pro 2019, 07:47 |
|
|
Genuine je napisao/la: NiceBoyZg je napisao/la: Jbg, Genuine, oni su ti odratovali svoje kad je trebalo... Imali i više no sad do 1995., dosta više. Odratovali da imaju entitet BiH. Ako budu htjeli mijenjati stanje, i biti dio Srbije, morat će opet. Sada u neizmjerno težoj situaciji. Cekaj, ti zaista mislis da bi Srbi tad bili u tezoj situaciji? Srbi su u proslom ratu bombardovani od NATO-a. Vi samo Amerima mozete da zahvalite sto Vam odrzava "BIH" na aparatima. Meni samo nije jasno zasto vi insistirate na odrzavanju ovakve situacije u kojoj niko nije srecan. Mene samo zanima sta bi u ne daj boze slucaju sledecega rata uradili Hrvati? Da li bi zdusno ratovali za Bejha tada?????
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
novovrijeme
|
Naslov: Re: Zakon o zabrani negiranja genocida Postano: 18 pro 2019, 09:31 |
|
|
Genuine je napisao/la: NiceBoyZg je napisao/la: Pa i vi ćete biti u mnogo težoj situaciji jer biste sada morali napadati.
Svi ćemo biti u vrlo teškoj situaciji, a u proteklom ratu su to bili samo Bošnjaci. Kužiš razliku ? Drastičnu. Međutim, polako, ne pripremajte ražanj još, a zec u šumi. ? Mi gledali preko Save HV, preko brda HVO i Islamiste a na nebu NATO (Šiptarija na jugu oštri noževe) i vi bili u teškoj situaciju? *** ste vi bili u teškoj situaciji. vi ste Mirkokurčić prošlog rata, nebitan objekt koji je jeo humanitarnu pomoć i tekbirao 4 godine dok su ozbiljni momci ratovali. Alah vas je pogledao jer da ti nije bilo "Hrvata i NATA" danas bi ti tipkao iz Anadolije. Ćuti Mujo ne prijeti i ne prizivaj sebi zlo.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Zakon o zabrani negiranja genocida Postano: 18 pro 2019, 10:22 |
|
|
Genuine je napisao/la: Carmello Šešelj je napisao/la: Ovi tastatura ratnici su stvarno komedija. Kantoni i opštine su jedini nivoi vlasti na kojima Muslimani mogu sami sebi da organizuju život. Vi imate pet takvih kantona i obuhvataju četvrtinu prostora BiH. Za svaki izbor ili odluku višeg nivoa vlasti od kantonalnog, morate da dobijete odobrenje Srba i Hrvata. Ti ako misliš da je to nepravedno, idi na grob Alije Izetbegovića koji je to sve potpisao i deri se pola sata na spomenik, možda ti posle bude lakše, pod uslovom da te ne uhapse zbog remećenja javnog reda i mira. To nema nikakve veze sa mojim pravima kao građanina BiH. Tzv. RS je još uvijek dio BiH. Kad vam pođe za rukom da fizički stanete i napravite granicu, te ovakvima kao ja zabranite prijelaz i slobodno kretanje, otvaranje firmi, političko organiziranje, obilježavanje genocida i tako, onda se javite ... Nije historija stala 1995. Ona ide neumitno dalje. Tvoja prava kao građanina BiH su odeđena u ustavu napisanom u Dejtonu 1995. U tom ustavu piše da smo mi u RS apsolutne gazde, da vi u FBiH delite vlast sa Hrvatima, i da u zajedničkim institucijama ne smete ni da naručite kafu bez dozvole Srba i Hrvata. A odvojićemo se kada procenimo da nam će nam to najlakše proći, ne brini ti za to, neće biti sledeće nedelje sigurno. A do tad smo zadovoljni, vi ste ti koji kmečite i urlate "Nepravda!", mi smo opušteni.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Svarog
|
Naslov: Re: Zakon o zabrani negiranja genocida Postano: 18 pro 2019, 12:02 |
|
Pridružen/a: 19 stu 2010, 11:50 Postovi: 10079 Lokacija: Banja Luka
|
Carmello Šešelj je napisao/la: Genuine je napisao/la: To nema nikakve veze sa mojim pravima kao građanina BiH. Tzv. RS je još uvijek dio BiH. Kad vam pođe za rukom da fizički stanete i napravite granicu, te ovakvima kao ja zabranite prijelaz i slobodno kretanje, otvaranje firmi, političko organiziranje, obilježavanje genocida i tako, onda se javite ... Nije historija stala 1995. Ona ide neumitno dalje.
Tvoja prava kao građanina BiH su odeđena u ustavu napisanom u Dejtonu 1995. U tom ustavu piše da smo mi u RS apsolutne gazde, da vi u FBiH delite vlast sa Hrvatima, i da u zajedničkim institucijama ne smete ni da naručite kafu bez dozvole Srba i Hrvata. A odvojićemo se kada procenimo da nam će nam to najlakše proći, ne brini ti za to, neće biti sledeće nedelje sigurno. A do tad smo zadovoljni, vi ste ti koji kmečite i urlate "Nepravda!", mi smo opušteni. Ni sta dodati , ni oduzeti .
_________________ Sunce izlazi na Istoku . Ništa nije moćnije od ideje čije je vrijeme stiglo .
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Srpsčanin
|
Naslov: Re: Zakon o zabrani negiranja genocida Postano: 18 pro 2019, 13:26 |
|
|
BiHBuka deskBanjaluka Krala novčanike po Banjaluci, šteta 13.300 KM Akcija Džep
BUKA PORTAL / 17. Decembar 2019 PODIJELI:
Sabaheta i Mirsad Džindo uhapšeni su u akciji "Džep" zbog sumnje da je Sabaheta počinila sedam krađa teških oko 13.300 maraka, a njen suprug Mirsad da joj je pomagao pri krađama.
Sabahetu, koja je dobro poznata policiji, sumnjiče da je od juna 2018. do decembra 2019. godine ukrala sedam novčanika sa ukupnom materijalnom štetom od oko 13.300 KM.
"S.DŽ. je uhapšena zbog sumnje da je počinila sedam krađa, a M.DŽ. jer joj je pomagao", navedeno je iz PU Banjaluka.
Nezvanično saznajemo da je Sabaheta građane "pelješila" najčešće u tržnim centrima i buticima.
To je radila kad ljudi ostave torbe dok se presvlače, ali je i na drugi način koristila nepažnju da izvuče novčanik ili ukrade torbu.
Kako je sklona porocima, većinu novca, kako saznajemo, osumnjičena je trošila na kocku.
Akcija "Džep" je sprovedena pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, ali ovo nije njeno prvo hapšenje.
Džindo je tražena u svim gradovima zbog krađa u trgovinama, kafićima, na pijaci i slično, zbog čega je i osuđivana.
Lani je u avgustu hapšena u Sarajevu zbog sumnje da je oplačkala G.Š. iz Makedonije i firmu "Best", a mjesec ranije uhapšena je u Banjaluci kada joj je na teret stavljeno i krivično djelo tjelesna povreda.
Ona je tada opljačkala ženu u butiku u Karađorđevoj ulici u Banjaluci tako što joj je otela torbu, a pri tome, u namjeri da ukradenu torbu zadrži, nasrnula je na nesretnu ženu te joj je nanijela povrede.
Džindo se, između ostalog, u septembru 2015. godine našla i na crvenoj Interpolovoj potjernici i to upravo zbog krađe.
Osim toga, Džindo je 2015. godine hapšena na području Istočnog Sarajeva, gdje je na djelu uhvaćena u frizerskom salonu i to dok je pokušavala ukrasti novčanik. To su samo neke u nizu njenih krađa jer je više puta bila uhvaćena na djelu, pišu NN
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Zakon o zabrani negiranja genocida Postano: 18 pro 2019, 14:33 |
|
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Srpsčanin
|
Naslov: Re: Zakon o zabrani negiranja genocida Postano: 18 pro 2019, 15:06 |
|
|
Carmello Šešelj je napisao/la: Pogrešio temu? Ne ali obrazloženje ne mogu da dam jer bi bio potreban cijeli elaborat.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
novovrijeme
|
Naslov: Re: Zakon o zabrani negiranja genocida Postano: 19 pro 2019, 10:14 |
|
|
Debilasti Incko 7:15 A Muslimani se još uvjek nadaju da će hin Debilasti Incko napraviti državu...
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Zakon o zabrani negiranja genocida Postano: 19 pro 2019, 12:55 |
|
|
Srpsčanin je napisao/la: Carmello Šešelj je napisao/la: Pogrešio temu? Ne ali obrazloženje ne mogu da dam jer bi bio potreban cijeli elaborat. Pa onda ne vidim ni smisao kačenja običnog članka iz crne hronike na ovoj temi.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
BBC
|
Naslov: Re: Zakon o zabrani negiranja genocida Postano: 05 lip 2021, 17:21 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108338 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
https://hrcak.srce.hr/file/372336Citat: Naracije o povijesti bosanskohercegovačkih muslimana, odnosno Bošnjaka, kao povijesti genocidâ počele su se graditi tijekom rata u Bosni i Hercegovini (BiH) devedesetih godina da bi se poslije rata intenzivirale i institucionalizirale u obrazovnoj, znanstvenoj, kulturnoj, medijskoj i drugima javnim politikama. Tako se samoviktimizacijski imaginarij o tome da je genocid sama srž kolektivnoga povijesnog iskustva Bošnjaka. Glavni institucionalni akter konstruiranja te naracije bio je Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu (Čekić, 2014). Spiritus movens Instituta bio je njegov ravnatelj, povjesničar Smail Čekić, koji je napisao i uredio mnoštvo teorijski i metodološki nepismenih te misaono i jezično konfuznih radova o genocidima. Cilj mu je bio istražiti genocid "sa stanovišta nauke, teorije i metodološke paradigme i u skladu sa osnovnim zahtje1 Naziv Bošnjaci nisam učitavala u povijest zato što mislim da to značenjski mijenja prirodu povijesnih događaja, primjerice vjerskih ratova i vjerskog legitimiranja vojnih osvajanja Osmanskog Carstva, u kojima su sudjelovali i bosanskohercegovački muslimani. Bosanskohercegovačke muslimane nazivam Muslimanima otkako su službeno priznati kao nacija 1968, a Bošnjacima od rujna 1993. kada su na Drugome bošnjačkom saboru promijenili svoje dotadašnjie nacionalno ime (v. Kasapović, 2020: 41-42).
Srž suvremenih bošnjačkih politika povijesti čine naracije o povijesti bosanskohercegovačkih muslimana, odnosno Bošnjaka kao povijesti genocidâ. One su usustavljene u "paradigmu o deset genocida" koje su nad njima počinili europski kršćani, poglavito srpski i crnogorski pravoslavci te hrvatski katolici, od Bečkog rata s kraja 17. do rata u Bosni i Hercegovini s kraja 20. stoljeća. Prema toj paradigmi, Hrvati su počinili četiri velika genocida nad muslimanima, odnosno Bošnjacima. Te su naracije nacionalistički samoviktimizacijski mitovi koji se zasnivaju na ignoriranju historijskih činjenica i njihovih znanstvenih interpretacija. Iz politološke perspektive, posebno je pogubno ignoriranje znanstvenih pojmova i tipologija političkog nasilja i nasilnih sukoba te podvođenje gotovo svih vrsta zločina pod pojam genocida.
Tvrdi da do "objektivnih i istinitih rezultata o ovim zločinima može se doći jedino na validnom, pouzdanom i primjenjivom naučno-istraživačkom projektu, kao teorijsko-metodološkoj osnovi empirijskog naučnog istraživanja" (10). Opću konfuziju i tautologiju ilustriraju i izrazi "naučno-istinito saznanje", "kvalitativno-kvantitativne odredbe genocida", "integralno sintetički" pristup istraživanju, "hipotetičko-deduktivne, statističke, metode modeliranja i komparativne analize" itd. (9, 10, 74).2 Ne definirajući teorijski pojmove "političko nasilje" i "nasilni sukobi" te potpuno ignorirajući njihove tipologizacije u znanstvenim studijama, svoje je radove zasnovao na implicitnom shvaćanju genocida kao metazločina pod koji su podvedivi gotovo svi zločini. Etničko je čišćenje tako "najočigledniji eufemizam za genocid" (98).3 Žrtve su genocida svi koji su bili izloženi nekim oblicima zlostavljanja: ubijeni, ranjenici, zatočenici, zatvorenici, pritvorenici, raseljenici, izbjeglice, prognanici, taoci, bolesnici, nestali, oteti, deportirani, progonjeni, zasužnjeni, silovani, mete snajperskih napada, granatiranja, bombardiranja i drugih oblika ratovanja (16-17). Definirajući poricanje genocida kao "završnu fazu genocida", Čekić je sve genocide u povijesti proglasio nezavršenima, budući da nema genocida, uključujući holokaust, koji netko ne poriče. Iskaze o "nastavku genocida drugim sredstvima" ili o "drugoj smrti žrtava" shvaća doslovce, a ne simbolično.
Stoga se Bošnjaci i danas nalaze u "završnoj fazi genocida" i ne zna se hoće li i kada iz nje izaći. Suvremena BiH istodobno je postgenocidno i predgenocidno društvo.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Josip Filipović
|
Naslov: Re: Zakon o zabrani negiranja genocida Postano: 05 lip 2021, 17:51 |
|
|
Kvalitetno štivo, ovo iznad. Pročitat ću cijeli rad. Kasapović je vrhunska stručnjakinja, a i mislim da je porijeklom iz BIH pa ima i tu perspektivu.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
BBC
|
Naslov: Re: Zakon o zabrani negiranja genocida Postano: 05 lip 2021, 17:58 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108338 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Preporučio bih svima da pročitaju čitav rad. To je u knjižnici fakulteta u Zagrebu, Kasapovićka.
Ono što se provlači kroz čitav rad je muslimanske nebuloze o genocidima za "transfer stanovništva", "etničko čišćenje", desetci do tisuću ubijenih muslimana. I to često bez ikakvih dokaza. Dok Hrvati i Srbi masovne pokolje koje su muslimani iz Bosne za Turke radili nikad ne nazivaju "genocid". Pa ni kad je ubijeno na desetke tisuća pravoslavaca ili katolika. Muslimani iz Bosne zajedno sa Turcima su čitavu Slavoniju etnički očistili i pobili pa se to ne naziva genocid, jer nije.
Autorica citira moderne muslimanske povijesničare kako se naslađuju kad se islam širi gdje nikad nije bio.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Old Fridolin
|
Naslov: Re: Zakon o zabrani negiranja genocida Postano: 05 lip 2021, 21:36 |
|
Pridružen/a: 30 pro 2010, 16:32 Postovi: 6427 Lokacija: Izvan sebe
|
BBC je napisao/la: https://hrcak.srce.hr/file/372336 Citat: Naracije o povijesti bosanskohercegovačkih muslimana, odnosno Bošnjaka, kao povijesti genocidâ počele su se graditi tijekom rata u Bosni i Hercegovini (BiH) devedesetih godina da bi se poslije rata intenzivirale i institucionalizirale u obrazovnoj, znanstvenoj, kulturnoj, medijskoj i drugima javnim politikama. Tako se samoviktimizacijski imaginarij o tome da je genocid sama srž kolektivnoga povijesnog iskustva Bošnjaka. Glavni institucionalni akter konstruiranja te naracije bio je Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu (Čekić, 2014). Spiritus movens Instituta bio je njegov ravnatelj, povjesničar Smail Čekić, koji je napisao i uredio mnoštvo teorijski i metodološki nepismenih te misaono i jezično konfuznih radova o genocidima. Cilj mu je bio istražiti genocid "sa stanovišta nauke, teorije i metodološke paradigme i u skladu sa osnovnim zahtje1 Naziv Bošnjaci nisam učitavala u povijest zato što mislim da to značenjski mijenja prirodu povijesnih događaja, primjerice vjerskih ratova i vjerskog legitimiranja vojnih osvajanja Osmanskog Carstva, u kojima su sudjelovali i bosanskohercegovački muslimani. Bosanskohercegovačke muslimane nazivam Muslimanima otkako su službeno priznati kao nacija 1968, a Bošnjacima od rujna 1993. kada su na Drugome bošnjačkom saboru promijenili svoje dotadašnjie nacionalno ime (v. Kasapović, 2020: 41-42).
Srž suvremenih bošnjačkih politika povijesti čine naracije o povijesti bosanskohercegovačkih muslimana, odnosno Bošnjaka kao povijesti genocidâ. One su usustavljene u "paradigmu o deset genocida" koje su nad njima počinili europski kršćani, poglavito srpski i crnogorski pravoslavci te hrvatski katolici, od Bečkog rata s kraja 17. do rata u Bosni i Hercegovini s kraja 20. stoljeća. Prema toj paradigmi, Hrvati su počinili četiri velika genocida nad muslimanima, odnosno Bošnjacima. Te su naracije nacionalistički samoviktimizacijski mitovi koji se zasnivaju na ignoriranju historijskih činjenica i njihovih znanstvenih interpretacija. Iz politološke perspektive, posebno je pogubno ignoriranje znanstvenih pojmova i tipologija političkog nasilja i nasilnih sukoba te podvođenje gotovo svih vrsta zločina pod pojam genocida.
Tvrdi da do "objektivnih i istinitih rezultata o ovim zločinima može se doći jedino na validnom, pouzdanom i primjenjivom naučno-istraživačkom projektu, kao teorijsko-metodološkoj osnovi empirijskog naučnog istraživanja" (10). Opću konfuziju i tautologiju ilustriraju i izrazi "naučno-istinito saznanje", "kvalitativno-kvantitativne odredbe genocida", "integralno sintetički" pristup istraživanju, "hipotetičko-deduktivne, statističke, metode modeliranja i komparativne analize" itd. (9, 10, 74).2 Ne definirajući teorijski pojmove "političko nasilje" i "nasilni sukobi" te potpuno ignorirajući njihove tipologizacije u znanstvenim studijama, svoje je radove zasnovao na implicitnom shvaćanju genocida kao metazločina pod koji su podvedivi gotovo svi zločini. Etničko je čišćenje tako "najočigledniji eufemizam za genocid" (98).3 Žrtve su genocida svi koji su bili izloženi nekim oblicima zlostavljanja: ubijeni, ranjenici, zatočenici, zatvorenici, pritvorenici, raseljenici, izbjeglice, prognanici, taoci, bolesnici, nestali, oteti, deportirani, progonjeni, zasužnjeni, silovani, mete snajperskih napada, granatiranja, bombardiranja i drugih oblika ratovanja (16-17). Definirajući poricanje genocida kao "završnu fazu genocida", Čekić je sve genocide u povijesti proglasio nezavršenima, budući da nema genocida, uključujući holokaust, koji netko ne poriče. Iskaze o "nastavku genocida drugim sredstvima" ili o "drugoj smrti žrtava" shvaća doslovce, a ne simbolično.
Stoga se Bošnjaci i danas nalaze u "završnoj fazi genocida" i ne zna se hoće li i kada iz nje izaći. Suvremena BiH istodobno je postgenocidno i predgenocidno društvo. Pa ako im fali koji genocid treba ih usluziti, ne treba da placu.
_________________ Da je pravda i demokracija, bila bi Herceg-Bosna a ne Federacija.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|