HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 20 tra 2024, 01:47.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 13 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Zašto SDP nikad neće postati socijaldemokratska stranka?
PostPostano: 10 pro 2009, 14:58 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29
Postovi: 69051
Lokacija: hrvatsko-hrvatska Federacija
Odličan, ali zbilja odličan članak, i dobra podloga za diskusiju o "socijaldemokratskom" SDP-u:

http://www.poskok.info/index.php?option ... Itemid=221

Zašto SDP nikad neće postati socijaldemokratska stranka?


Seremo Do Popodne po Bosni i Hercegovini (i od toga dobro živimo) ili skraćeno SDP BIH, stranka je Zlatka Gulagumdžije direktora Bošnjačkog instituta. Ta stranka jučer je dala priopćenje u kojem stoji da je "prizivanje trećeg entiteta pokušaj nacionalističke destabilizacije BiH" pri tome napavši jednog političara u BIH.
U ovom slučaju Čovića iako je zapravo svejedno koji je ,jer bi svaki bio dočekan na isto. A kriv je jer je zamislite dopustio si u "demokratskoj BiH" iznijeti koncept unutarnjeg uređenja koji nije po ćeifu baščaršijskim begovima. Stvar ne bi bila tako smiješna i ujedno kontradiktorna da ju ne potpisuje stranka koja je navodno anacionalna, dok istovremeno debelo radi na nacionalizmu većinske nacije u BIH, podrivanju podivljalog šovinizma iste nacije i destabilizaciji BIH te pri tome izdaje apsolutno sva načela socijaldemokracije.



__________piše : Nikola Zirdum l poskok.info

Socijalistička Internacionala - svjetska organizacija koja okuplja socijaldemokratske stranke socijaldemokraciju naime definira kao idealni oblik predstavničke demokracije koji će riješiti probleme liberalne demokracije putem stvaranja države blagostanja stvorene po slijedećim principima:

* sloboda koja znači više od individualne slobode, i uključuje slobodu od diskriminacije, odnosno slobodu od eksploatacije od strane vlasnika sredstava za proizvodnju;
* jednakost i socijalna pravda, koja uključuje ne samo jednakost pred zakonom, nego i ekonomsku i socio-kulturnu jednakost;
* solidarnost koja podrazumijeva suosjećanje s žrtvama nepravde i nejednakosti

Sloboda od diskriminacije Zlatko, Jednakost pred zakonom Komšiću. Suosjećanje sa žrtvama nepravde i nejednakosti sdp-ovci.
Fakat da li Zlatko i Željko dok sjede u fotelji koju su oteli diskriminacijom , gazeći jednakost pred zakonom jednog naroda koji je po Ustavu Federacije jednak sa drugim , da li taj serkajući dvojac suosjeća sa žrtvama nepravde i nejednakosti - BH Hrvatima. Onim istima koje su diskriminirali i pogazili.
Šta je taj serkajući dvojac učinio da hrvatski narod u BIH stekne minimum prava za koja se inače širom Europe bore istinski socijaldemokrati? Da li Socijalistička Internacionala zna da socijaldemokraciju u BIH provode ljudi koji brutalno potiru kako ljudska tako i kolektivna te Ustavom stečena prava jednog naroda?
Jesu li se ikad upitali da li je paksa gaženja Hrvata u BIH, praksa u kojem im se otima mjesto predsjednika i nameće drugi čovjek zapravo prava prijetnja destabilizaciji BIH ili je to koncept trećeg entiteta? Od kada su ideje i koncepti nedozvoljeni i zabranjeni i opasniji od destruktivne prakse kojom se jednom narodu u BIH ubila vjera u zajednički suživot unutar FBIH?

Kojeg li apsurda. Otimanje zagarantiranih prava prema bošnjačkim misliocima socijaldemokracije dopustiv je mehanizam u recentnoj bošnjačkoj i bosanskoj praksi samoupravljanja dok je iznošenje političke platforme koja nije po ćeifu jednoumnim mediokritetima poput Zlatkovog uma prijetnja destabilizaciji BIH.

Turska nikada nije napustila BiH. Ostala je u glavama mnogih. Ako je begovski mentalitet ostao ukorijenjen u samoproglašenim socijaldemokratima u Bošnjaka , onima koji se predstavljaju najmodernijim što bošnjačko nacionalno biće nudi, šta li se tek krije u vijugama klasičnih bošnjačih političara narodskih i nacionalnih stranaka.
U 2009-oj godini u kojoj jedan narod prijeti referendumom i otcjepljenjem, drugi unitarizacijom BIH kao odštetom za genocid s velikim G, predstavnicima trećeg naroda, najmalobrojnijeg, zabranjuje se iznositi ideje i koncepte uređenja BIH. Jer opasno je kad najmanji misli. To je dozvoljeno samo velikima. Socijaldemokracija po Gulagumdžiji.
Ako su Hrvati i imali 10% vjere u Federaciju , imenovanjem Komšića , institucionalnim terorom nad nama sva ta vjera je uništena. Prema tome postoji praktični dokaz koja stranka je do sada najviše poradila na uništavanju suživota u Federaciji . Samim time i u BIH. SDP BIH.

P.S.

G. Gulagumdžija, direktore Bošnjačkog instituta i lažni socijaldemokrato, ja nemam pojma kakvu ti BIH želiš ali ću braniti tvoje pravo da izneseš svoje viđenje iste. Ja sam mišljenja da je troentitetska BIH super rješenje. I ne mislim da pri tome podrivam i destabiliziram svoju državu. Ja volim BIH, želim da bude što jeftinija i što prosperitetnija. Želim da se i moj narod što više demokratizira i da unutar BIH postoji zdrava konkuretnost. I da umjesto 12 Vlada imamo 3 na federalnom nivou i jednu jaku na državnom. Ja želim da se Bošnjak u mom entitetu konačno osjeća dobro i sretno, isto kao Hrvat u Banjaluci ili Sarajevu. A da nam je opet svima dobro u BIH.

Ja mislim da bi se to rješenje svidilo i masi Bošnjaka samo što im nitko od Vas manipulatora nema muda to reći. Jer ste zadojili vlastiti narod pričom o 100% BIH i o tome kako su Bošnjaci jedine žrtve kojima drugi trebaju plaćati račune. Pa je sada nezgodno uzmaknuti nazad. A morat će se. Kad tad. Eto toliko od mene. Očekujem pošto ja vama dajem za pravo da branite građansku BIH da pokažete toliko građanske kulture i da mi ne spočitavate da iznosim vlastite političke stavove i nazivate me destabilizatorskim i nacionalističkim perom. Ja za razliku od vas nisam direktor Hrvatskog instituta niti sam Bošnjacima preoteo predsjedničku klupu. A trenutno najveći institucionalizirani destabilizator u BIH član je Vaše stranke. Zove se Željko Komšić i sa svakim svojim kilogramom i svakom rječju kao i šutnjom prijetnja je destabiliziaciji BIH. I vi to jako dobro znate. Samo šutite. Jer ste navikli šutjeti. I jer vam se isplati . Demokrati naši. S Baščaršije. Ćevap-demokrati.

_________________
Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
Vojni proračun Bošnji je manji od proračuna Dinama

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIooooooooooo


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Zašto SDP nikad neće postati socijaldemokratska stranka?
PostPostano: 10 pro 2009, 15:08 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 04 svi 2009, 09:57
Postovi: 9554
Lokacija: HR HB
Kada ta stranka prođe proces lustracije onda će imati šansu da opravda ono "demokratsko" u svom nazivu, sve do tada to će biti kišobran za one koji su se ogriješili o skoro sve zakone o ljudskim i demokratskim pravima u jugoslovenskom komunističkom režimu.

Možda će jednog dana u budućnosti, kada BiH bude u EU, proći taj proces "pročišćenja" kroz lustraciju, ali to je već daleka budućnost.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Zašto SDP nikad neće postati socijaldemokratska stranka?
PostPostano: 10 pro 2009, 15:14 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 08:25
Postovi: 43997
Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
Kakve veze ima Jugoslavija i lustracija sa "novijim" političarima tipa Lagumdžija i Komšić. Lustracija je pucanj u prazno, ono što je potrebno je jedna stranka lijeve orijentacije i načela, a ne stranka bosanske hegemonije.

_________________
sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Zašto SDP nikad neće postati socijaldemokratska stranka?
PostPostano: 10 pro 2009, 15:22 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 04 svi 2009, 09:57
Postovi: 9554
Lokacija: HR HB
Ministry of Sound je napisao/la:
Kakve veze ima Jugoslavija i lustracija sa "novijim" političarima tipa Lagumdžija i Komšić. Lustracija je pucanj u prazno, ono što je potrebno je jedna stranka lijeve orijentacije i načela, a ne stranka bosanske hegemonije.


Svi su oni odreda bili komitetski miševi, aktivni omladinci, a znamo kakav "mozak" su proizvodile te komunističke institucije, i danas se takvi likovi izgube u demokraciji jer im je i dalje ostao recept za cenzuru, nametanje mišljenja, razne zabrane i lov na "nepodobne". Komšić i Lagumdžija veličaju Tita, što je sasvim dovoljno da ih se diskvalificira iz politike u normalnom demokratskom društvu, a sad što BiH to nije to je već drugo pitanje.
Čini mi se da je jučer neko iz EU oštro kritizirao Sloveniju zato što je dala odličje bivšem UDBAšu i što ulice naziva po Titu, ističe petokrake itd., što je znak da EU neće dopustiti takvima da se ponovo reinkarniraju u velike demokrate.

http://www.dnevni-list.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=6608&Itemid=


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Zašto SDP nikad neće postati socijaldemokratska stranka?
PostPostano: 10 pro 2009, 18:57 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 24 ruj 2009, 10:09
Postovi: 24636
Lokacija: Heartbreak Hotel
Pa i Dodikov SNSD je socijaldemokratska stranka... samo na papiru, isto kao i Lagumdžijin SDP.

_________________
"Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Zašto SDP nikad neće postati socijaldemokratska stranka?
PostPostano: 10 pro 2009, 19:01 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 12 lis 2009, 17:44
Postovi: 8156
Socijaldemokratskoj stranci usta ne smiju biti puna bosanske povijesti i državnosti,
a ponajmanje zalaganju za unitarnu državu. U biti, prateći njihov rad u BiH primjetio sam
i da nisu skloni suradnji sa srpskim strankama, u čemu bi kao predstavnici socijaldemokracije trebali
biti zvijezde vodilje. Ukupno gledano oni su bošnjački nacionalsocijalisti.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Zašto SDP nikad neće postati socijaldemokratska stranka?
PostPostano: 10 pro 2009, 19:18 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 24 ruj 2009, 10:09
Postovi: 24636
Lokacija: Heartbreak Hotel
i_jopet je napisao/la:
Socijaldemokratskoj stranci usta ne smiju biti puna bosanske povijesti i državnosti,
a ponajmanje zalaganju za unitarnu državu. U biti, prateći njihov rad u BiH primjetio sam
i da nisu skloni suradnji sa srpskim strankama, u čemu bi kao predstavnici socijaldemokracije trebali
biti zvijezde vodilje. Ukupno gledano oni su bošnjački nacionalsocijalisti.


Pa jeste, kako drukčije nazvati spoj velikobosanskog (čitaj velikomuslimanskog) nacionalizma i nekakvog "peksin" socijalizma. Nekakva primitivna, balkanska verzija nacionalsocijalizma. S naglaskom na nacional.
S tim u svezi oduvijek sam smatrao da nama Hrvatima prijeti mnogo veće zlo od njih nego od ovih "vehabija". Muslimani su lukavi, Muslimani vehabije i munđose i onda ih se odriču i kažu: - Vidite, mi smo good gays, ni nismo islamisti, mi smo za jedinstveno Bosnu i Hercegovinu. Nije šija nego vrat - umjesto islamizma nacionalizam. I to kao neki pozitivan nacionalizam, za razliku od našeg hrvatskog ili srpskog koji su nešto negativno, ustaški i četnički. Odreknite se vi hrvati ustaša, mi ćemo vehabija pa ćemo u našem lijepom i dobrom velikobosanskom nacionalizmu skupa izgraditi jedinstvenu i nedjeljivu.

_________________
"Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Zašto SDP nikad neće postati socijaldemokratska stranka?
PostPostano: 10 pro 2009, 20:55 
Offline

Pridružen/a: 19 ruj 2009, 11:35
Postovi: 3997
SDP je primljen u PES, SNSD nije, toliko o tome. Ali jbg. ovdje se radi (na ovoj temi ) o inatu prema SDP-u i nicem vise.

_________________
slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Zašto SDP nikad neće postati socijaldemokratska stranka?
PostPostano: 10 pro 2009, 21:20 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 lis 2009, 18:58
Postovi: 35314
Lokacija: Gl. grad regije
nacionalsocijalisti su lijevo orijentirani. Da pojasnim Bihaću, ima među vama dobar dio koji negira Hrvate i Srbe u Bosni već kao Hrvati su u Hrvatskoj a Srbi u Srbiji. I naravno negiraju Hercegovinu. To su ti nacionalsocijalisti. Ova retorika se ne razlikuje puno od Pavelićeve. Inače i Milošević je bio nacionalsocijalist.

Zapravo s njima treba SDP rasčistit da bi bio opća stranka. Dotad je bošnjačka.

_________________
Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Zašto SDP nikad neće postati socijaldemokratska stranka?
PostPostano: 11 pro 2009, 00:07 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 lis 2009, 12:36
Postovi: 2103
Lokacija: grad
Bobovac je napisao/la:
Pa i Dodikov SNSD je socijaldemokratska stranka... samo na papiru, isto kao i Lagumdžijin SDP.
Zašto bi socijaldemokracija bila nespojiva s nacionalizmom???

Meni ne smeta što su srpski i muslimanski socijaldemokrati nacionalisti. Smeta mi što hrvatski socijaldemokrati nisu nacionalisti.

_________________
Nacionalizam je ideologija i pokret koji ističe interese i prava nacije, ponajprije njezino pravo na samoodređenje.

slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Zašto SDP nikad neće postati socijaldemokratska stranka?
PostPostano: 11 pro 2009, 10:19 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 24 ruj 2009, 10:09
Postovi: 24636
Lokacija: Heartbreak Hotel
Hrvat je napisao/la:
Bobovac je napisao/la:
Pa i Dodikov SNSD je socijaldemokratska stranka... samo na papiru, isto kao i Lagumdžijin SDP.
Zašto bi socijaldemokracija bila nespojiva s nacionalizmom???

Meni ne smeta što su srpski i muslimanski socijaldemokrati nacionalisti. Smeta mi što hrvatski socijaldemokrati nisu nacionalisti.


Pa valjda zato što je temelj Socijalističke/Komunističke Internacionale oduvjek bio internacionalizam a ne nacionalizam. Sjetimo se samo Marxove - Proleteri svih zemalja, ujedinite se. Znači, socijalisti zastupaju, bar teoretski, prije svega radnike, radničku klasu i s tim u svezi ne postoje radnici različitih nacionalnosti i država jer su svi oni - jedna cjelina, jedan narod, jedna radnička klasa.
Stoga su nacionalizam i socijalizam sa tog teoretskog stanovišta nespojivi, isto kao i npr islamski fundamentalizam tj panislamizam koji propagira jedinstvo svih muslimana svijeta i nacionalizam koji ipak odvaja muslimane različitih nacionalnosti. Moguće da je upravo to i jedan od razloga zašto SDP-ovci ne simpatiziraju baš previše Reisa.

_________________
"Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Zašto SDP nikad neće postati socijaldemokratska stranka?
PostPostano: 11 pro 2009, 11:23 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 01 lip 2009, 17:27
Postovi: 6018
Lokacija: Generalni konzulat HR HB za Slavoniju i Baranju
Bobovac je napisao/la:
Hrvat je napisao/la:
Zašto bi socijaldemokracija bila nespojiva s nacionalizmom???

Meni ne smeta što su srpski i muslimanski socijaldemokrati nacionalisti. Smeta mi što hrvatski socijaldemokrati nisu nacionalisti.


Pa valjda zato što je temelj Socijalističke/Komunističke Internacionale oduvjek bio internacionalizam a ne nacionalizam. Sjetimo se samo Marxove - Proleteri svih zemalja, ujedinite se. Znači, socijalisti zastupaju, bar teoretski, prije svega radnike, radničku klasu i s tim u svezi ne postoje radnici različitih nacionalnosti i država jer su svi oni - jedna cjelina, jedan narod, jedna radnička klasa.
Stoga su nacionalizam i socijalizam sa tog teoretskog stanovišta nespojivi, isto kao i npr islamski fundamentalizam tj panislamizam koji propagira jedinstvo svih muslimana svijeta i nacionalizam koji ipak odvaja muslimane različitih nacionalnosti. Moguće da je upravo to i jedan od razloga zašto SDP-ovci ne simpatiziraju baš previše Reisa.

Socijalizam i socijaldemokacija su dva različita pojma.

Ukratko, socijalizam negira pravo na privatno vlasništvo, zagovara revoluciju i diktaturu proleterijata, te iz njega proizlazi i nastaje komunizam, kao totalitarizam u okviru kojega se ostvaruje socijalizam. Takav pojam socijalizma isključuje osjećaj nacionalnog ponosa i nacionalnih posebnosti, budući da zagovara svjetsku globalnu revoluciju.

Socijaldemokracija, pak, prihvaća pravo na privatno vlasništvo, demokraciju (kao što sam naziv kaže) i kapitalizam kao sustav, te ne zagovara revoluciju, već evoluciju. Dakle, njihov je primarni cilj uspostaviti socijalno pravedniji i osjetljiviji sustav u okviru kapitalizma, odnosno boriti se protiv u svijetu dominantne struje liberalnog kapitalizma. Kod ovakve socijaldemokracije nacionalizam, odnosno osjećaj nacionalnog ponosa, (domoljublje) može biti izražen, ali i ne mora, no u svakom slučaju domoljublje i rodoljublje ne shvaćaju se kao nešto negativno. Klasičan primjer socijaldemokratskih nacionalističkih stranaka bile bi SNP (Škotska) i Sinn Fein (Irska). Nešto umjerenije u izražavanju nacionalnog ponosa bile bi skandinavske socijaldemokratske stranke, no niti one ga ne zanemaruju. Primjer stranke u Hrvatskoj, koja bi mogla, a možda i trebala djelovati na sličnim načelima, bio bi HSP (nacionalizam + socijaldemokracija).

Socijalisti i socijaldemokrati inače imaju dugu povijest sukobljavanja, a socijalisti (onog prvog tipa koji sam naveo) čak smatraju socijaldemokrate gorim neprijateljima od kapitalista, te njihovim slugama.

Za kraj treba dodati da na području bivše Jugoslavije ne postoji prava i autohtona socijaldemokratska stranka ovakvoga tipa, budući da su sve one koje se na socijaldemokraciju pozivaju proizašle iz bivših struktura nedemokratskih i zločinačkih Komunističkih partija, te njihovih kadrova, dok su zapadnoeuropske socijaldemokratske stranke nastale kao autohtoni odgovor i kritika vladajućeg liberalnog kapitalizma.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Zašto SDP nikad neće postati socijaldemokratska stranka?
PostPostano: 11 pro 2009, 18:47 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 24 ruj 2009, 10:09
Postovi: 24636
Lokacija: Heartbreak Hotel
Pessimus dux je napisao/la:
Bobovac je napisao/la:

Pa valjda zato što je temelj Socijalističke/Komunističke Internacionale oduvjek bio internacionalizam a ne nacionalizam. Sjetimo se samo Marxove - Proleteri svih zemalja, ujedinite se. Znači, socijalisti zastupaju, bar teoretski, prije svega radnike, radničku klasu i s tim u svezi ne postoje radnici različitih nacionalnosti i država jer su svi oni - jedna cjelina, jedan narod, jedna radnička klasa.
Stoga su nacionalizam i socijalizam sa tog teoretskog stanovišta nespojivi, isto kao i npr islamski fundamentalizam tj panislamizam koji propagira jedinstvo svih muslimana svijeta i nacionalizam koji ipak odvaja muslimane različitih nacionalnosti. Moguće da je upravo to i jedan od razloga zašto SDP-ovci ne simpatiziraju baš previše Reisa.


Za kraj treba dodati da na području bivše Jugoslavije ne postoji prava i autohtona socijaldemokratska stranka ovakvoga tipa, budući da su sve one koje se na socijaldemokraciju pozivaju proizašle iz bivših struktura nedemokratskih i zločinačkih Komunističkih partija, te njihovih kadrova, dok su zapadnoeuropske socijaldemokratske stranke nastale kao autohtoni odgovor i kritika vladajućeg liberalnog kapitalizma.


Pa upravo je to razlog zašto sam pisao ono što sam pisao. Nema prave socijaldemokratske stranke na ovim prostorima već su sve proizašle iz ex komunističkih stranaka. Stoga se ovo što sam pisao u svom postu može primjeniti na te "socijaldemokratske" stranke a ne i one prave zapadne socijaldemokratske stranke.
Mada... i one, iako se smatraju otpadničkim, revizionističkim, slugama buržoaskog imperijalizma, ipak imaju zajedničke korijene, a to je ovo što sam govorio kad sam spominjao internacionalizam. Sve je nastalo iz jednog sjemena, samo su se grane razgranale na sve strane a neka temeljna učenja su bar na teoretskoj razini manje-više, ostale kod većine tih zapadnih socijalističkih ili socijaldemokratskih stranaka.

_________________
"Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 13 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 471 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO