HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 14 pro 2024, 11:46.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 78 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Slušate li cajke?
PostPostano: 28 tra 2012, 14:26 

Ne. To je bolest.

Vrh

PostPostano: 28 tra 2012, 14:47 

..ako nemam druge mogucnosti...i ako mi je centar za ravnotezu ostecen,pa mi je svejedno sto klepece. :smajl054

Vrh

PostPostano: 05 svi 2012, 23:34 

Kvalitetnu narodnu glazbu Hrvata i Srba da, turbo-folk ne.

Vrh

Naslov: Turbo cajke u Hrvatskoj (Vice dokumentarac)
PostPostano: 02 sij 2017, 02:58 

https://video.vice.com/rs/video/turbo-c ... 6d271f828d

Vrh

Naslov: Re: Turbo cajke u Hrvatskoj (Vice dokumentarac)
PostPostano: 06 sij 2017, 21:10 

Drago mi je da je Vice Vukojević počeo pravit dokumentarce.

Vrh

PostPostano: 07 svi 2018, 10:42 

Nitko ne sluša cajke, a Extra FM od jutra se ruši zbog prevelike posjećenosti

JUČER u podne s emitiranjem je počeo Extra FM, zagrebački radio koji pušta cajke, a već se danas live stream od jutra ruši zbog prevelike posjećenosti.

https://beta.index.hr/mobile/clanak.asp ... id=1042715

Live stream:
http://onlineradiobox.com/hr/extra936/

Netko bi pomislio da je u pitanju lokalni radio Zaječar, a ne Zagreb.

Vrh

PostPostano: 07 svi 2018, 11:03 

Propast će za max godinu dana, isto je probano i u Splitu i propalo za 3 mjeseca. Cajke se slušaju u većini samo kad se izbija od alkohola, taman posla da ti drndaju po cijele dane.

Vrh

PostPostano: 07 svi 2018, 11:25 

dudu je napisao/la:
Propast će za max godinu dana, isto je probano i u Splitu i propalo za 3 mjeseca. Cajke se slušaju u većini samo kad se izbija od alkohola, taman posla da ti drndaju po cijele dane.

Zagreb je ipak veći grad i veće tržište tako da će roba naći svog kupca po mnogim kvartovima gdje dominira ciljna skupina slušatelja.

Vrh

PostPostano: 07 svi 2018, 11:35 

Ne vjerujem, potpisujem propast za godinu dana, sad je u startu hype jer je to bilo nezamislivo, ali to nikad nije mainstream, a što nije mainstream nema šanse proći.

Vrh

PostPostano: 07 svi 2018, 14:43 

Inace u Hrvatskoj se ne slusaju narodnjaci, osim dalmatinski, slavonski, kao i srpski i narodnjaci iz BiH poslije ponoci kad ekipa malo zabrije sa alkoholom. Dzaba zabrane i narodnjaka poput Miroslava Ilica na HRT-i sve druge mediokritetske zabrane u 21-om vijeku. Da je komunizam pa hajde. Svaka muzika ima svog slusalaca, a narodna muzika ima cak citav narod tako da cak apsurdno je da narod koji placa televiziju ne moze da slusa narodnu muziku. Ja bih da sam Kolinda ja bih zabranio pop muziku na HRT-u, kao i na drugim medijima sa nacionalnom frekvencijom. Osim toga to je uvozna muzika, uvozni melos, a ne narodna muzika (tu mislim na hrvatsku narodnu muziku, ali i regionalnu jer iz istog smo dijela svijeta). Ovdje su pobrkani loncici. Npr. psiho modo pop vise zvuci engleski nego hrvatski. To je kao engleski pop pisan na hrvatskom nego sto je hrvatski pop dok narodna muzika je, kao sto sam naziv sugerise, muzika proistekla iz naroda ili npr. Hladno pivo. Pivo je Svabo donio na ove prostore, kao i frizidere gdje se pivo hladi. Sve je to uvoz sa Zapada samo su muzicki agenti tih zemalja domaci. Ako je neka muzika "strano tijelo", onda je to pop muzika i sve njene varijacije (dzez, rok, hip-hop itd.). Sve je to zapadna muzika i umjesto da je ona na medijskoj blok listi u Hrvatskoj, to bi trebalo biti zabavnjaci za promjenu, a i prirodnije je da narodna muzika bude dostupnija narodu. Osim toga, babe, poljoprivrednici, penzioneri, radnicka klasa luda je za Majklom Dzeksonom i njegovim pjesmama. Vidim narod kako se "razbija" od Moonwalka. :D

Iz ovog vidi se da Hrvatskoj postoji muzicki diktat, a ne muzicka demokratija. Ne kazem ja da sad treba i zabavnjske staviti na blok listu vec uspostaviti muzicki pluralizam pa ko voli nek izvoli. Muzika za svacije usi.

Vrh

PostPostano: 07 svi 2018, 15:47 

Cajke su mješavina pop glazbe i arapskih dabki, veze nemaju sa narodnom glazbom.

Vrh

PostPostano: 07 svi 2018, 16:12 

Cajke su kad nepismene budale sviraju neke instrumente a neka pevaljka drma sisama i vristi u mikrofon neki text u ritmu koji nema veze sa melodijom koju ovi sviraju.
Znasi teski selakljuk ima tu i arapskih verzija sa njihovim instrumentima i stenjanjem mjesto glasa A a ima i indijskih verzija.U biti vecina svijeta ima svoje cajke.

Amerikanci isto sad imaju nekakvu svoju cajku sa onim jazz tubama i pevaljkama ;)

Vrh

PostPostano: 07 svi 2018, 18:08 

Istin je napisao/la:
Cajke su mješavina pop glazbe i arapskih dabki, veze nemaju sa narodnom glazbom.

Kad se radi o plagijatima, u oko 80% slučajeva su to grčke melodije.
Ostatak bugarsko, libansko, izraelsko, tursko...

Vrh

PostPostano: 07 svi 2018, 18:09 

Inače ta zabrana turbo-pop-folka u Hrvatskoj podsjeća na slične zabrane u Izraelu kojima je aškenaska elita htjela da "prevaspita" široke narodne mase Jevreja koji su znatnim dijelom poticali iz arapskih zemalja, da ne koriste "neprijateljski" izričaj u glazbi.

I šta bi na kraju - istočnjačke orijentalne melodije pop-folka su danas mainstream u Izraelu. :zubati

Vrh

PostPostano: 07 svi 2018, 21:08 

Istin je napisao/la:

Ima i toga, samo sada znatno manje nego prije. Sad je aktuelna grcka, egipatska, bugarska, trubaci, pa cak i spanska muzika, sve pomalo. Slican dio svijeta pa takva i muzika. Turskog melosa je sada zadnjih godina manje nego prije. Tako je nekada bilo i sa rumunskom narodnom muzikom.

Vrh

PostPostano: 07 svi 2018, 21:15 

Heero je napisao/la:
Cajke su kad nepismene budale sviraju neke instrumente a neka pevaljka drma sisama i vristi u mikrofon neki text u ritmu koji nema veze sa melodijom koju ovi sviraju.
Znasi teski selakljuk ima tu i arapskih verzija sa njihovim instrumentima i stenjanjem mjesto glasa A a ima i indijskih verzija.U biti vecina svijeta ima svoje cajke.

Amerikanci isto sad imaju nekakvu svoju cajku sa onim jazz tubama i pevaljkama ;)

Na narodnu sigurno utice i zabavna muzika iz svih krajeva svijeta. Zato se i zove pop-folk, a neki je sad zovu i world music. Ni truba nije srpski instrument, kao ni tamburica slavonski itd, kao ni ona etno muzika koja se svira u BiH, a vuce na Arizonu ili Rusiju/Ukrajinu. :)

Vrh

PostPostano: 07 svi 2018, 23:10 

Nema nikakve zabrane cajki u Hrvatskoj i sličnih gluposti niti su cajke bauk, svak sluša šta ga volja i ide u klubove koje mu volja - rock, hip-hop, EDM, pop, narodnjaci...
Novinari nemaju pametnija posla pa svako malo recikliraju iste teme... Zgražanje nad narodnjacima (problem je fol srpski narodnjak, a nije problem jole ili rozga koji su de facto hrvatski narodnjaci ili crnački hip hop koji se svodi na "drolje" "drogu" i "bling bling") je teška retardacija, pogotovo na ovim prostorima gdje je 99% populacije porijeklom neurbana tj.seljačka populacija. Split i Zagreb prije 100-200 godina nisu zajedno imali 100.000 stanovnika. Ista priča je i po Srbiji, Makedoniji, BIH...

Uglavnom jad i bijeda malograđana na kojima je Krleža karijeru napravio (između ostalog). I takvi su u pravilu zaštitnici "urbanog identiteta" i dežurni moralisti, a prvi će čagat na hip-hopere koji su po tekstovima veći čobani od najgorih narodnjaka. Mile Kitić je seljak, a 50 Cent je urbani umjetnik a obojica pjevaju/repaju o tome kako bi nategnuli neku žensku jebote LOL.

Stvar je poprilično jednostavna - današnji narodnjaci nemaju veze s tom muzikom nekada i oni su de facto ušli u mainstream jer su zapravo tutto completo - mainstream. Od produkcije, zvuka, spotova, promocije - sve to izgleda više ko MTV i Iggy Azalea, Taylor Swift ili 50 Cent, nego nekakav Toma Zdravković u zadimljenoj kafani. To je ujedno odgovor i na to zašto su toliko popularni - jedini su od zabavne glazbe sa ovih prostora pokupili i zvuk i produkciju i lovu i sve sa MTV matrice te copy-paste na domaći teren. Umjetnost banalnog i masovnog prema kojima klasični domaći pop pjesmuljci jednostavno ne mogu parirati, tek pokoja velika zabavna zvijezda poput Tonija Cetinskog, Severine (polunarodnjak) ili Željka Joksimovića (polunarodnjak) ili Dina Merlina (polunarodnjak).
Dakle od 4 ključne pop figure na ovim prostorima koji jedini mogu napuniti bilo koju dvoranu na Balkanu (ne računam staru gardu poput Olivera ili Miše Kovača i sl), troje su de facto "narodnjaci" :D

Rock je manje više na aparatima uz pokoju iznimku, ostale žanrove neću ni spominjat jer ih ili nema ili tek pokoji bljesak pa se ugase. Ko im je kriv što se na vrijeme nisu ukrcali na vlak ko narodnjaci.

Sad zašto su im narodnjaci preuzeli mainstream, je pitanje možda za nekog sociologa ili glazbenog kritičara. Al sigurno nije zato jer je došlo 10 milijuna seljaka i palo s neba na urbane koordinate Zagreba, Sarajeva i Beograda i poseljačilo sve naše narode i narodnosti. U svim exYU ratovima zajedno je možda trajno raseljeno oko milijun ljudi - to je puno al nije ni 10% od ukupne populacija HR,BIH,SRB.

Jasno posebna kategorija su ovi s dijagnozom iz spektra psihičkih poremećaja poput Vujadina koji broje mrtve hrvatske i mađarske babe po Vojvodini i jasno u narodnjacima vide srpsku infiltraciju i podrivanje hrvatskog ustavnog poretka. Kad čovjek pročita analize takvih "stručnjaka", sve postaje jasno ko dan zašto narodnjaci rasturaju, zašto idioti na Balkanu ne cijepe dijecu, zašto vjeruju u teorije zavjera od chemtrailsa do "Kosovo je Srbija" i zašto rade za 300 EUR plaću.

Vrh

PostPostano: 08 svi 2018, 21:12 

Sta fali cajki kao sto dudu rece dobra je kad se pije

Vrh

PostPostano: 08 svi 2018, 21:12 

Pcm objasnio dajte u novine taj post

Vrh

PostPostano: 09 svi 2018, 10:32 

Cajke (na razlicitim jezicima) su globalni fenomen, a ne balkanski.

Sto je bio pop-rock u drugoj polovici proslog stoljeca, to je za sada u ovom cajka.

Izmedju je bilo razdoblje elektronske glazbe. Ona naravno i dalje opstaje kao zaseban zanr, ali ne mainstream vise.

Isto kako je jazz opstao i nakon sto ga je rock ukomponirao u novi stil, tako je i cajka ukomponirala elektronsku muziku.

Muslimanski SDP i Sejdo Komsic vode BiH u raspad. Njihov sam fan.

Vrh

PostPostano: 09 svi 2018, 10:50 

Svaka čast PCM , dobar post. :palacgore1

Što se tiče folk muzike , ja prosto brinem za svoje mentalno zdravlje pa samim time to đubre nikad nisam slušao.

Ali čovek je čovek i voli svoju mladost ma kakva ona bila i ma čime bila ispunjena , p mi je tako mnogo drag onaj miris starih jeftinih sapuna kad odem kod moje babe nego svi ovi skuplji koje danas kupujem čisto zato što me podseća na mladost.

Zato u to ime evo prigodne skladbe koja mi je ostala u memoriji iz detinjstva, i ja je i dan danas volim ma koliko mrzeo tu šabansku muziku:

Vrh

PostPostano: 09 svi 2018, 11:17 

joe enter je napisao/la:
Svaka čast PCM , dobar post. :palacgore1

Što se tiče folk muzike , ja prosto brinem za svoje mentalno zdravlje pa samim time to đubre nikad nisam slušao.

Ali čovek je čovek i voli svoju mladost ma kakva ona bila i ma čime bila ispunjena , p mi je tako mnogo drag onaj miris starih jeftinih sapuna kad odem kod moje babe nego svi ovi skuplji koje danas kupujem čisto zato što me podseća na mladost.

Zato u to ime evo prigodne skladbe koja mi je ostala u memoriji iz detinjstva, i ja je i dan danas volim ma koliko mrzeo tu šabansku muziku:

Ti imaš preko trinaest godina i i dalje slušaš Iron Maiden, što te automatski diskvalifikuje iz bilo kakve rasprave o muzici. Izvinjavam na of topiku.

Vrh

PostPostano: 09 svi 2018, 11:30 

Carmello Šešelj je napisao/la:
Ti imaš preko trinaest godina i i dalje slušaš Iron Maiden, što te automatski diskvalifikuje iz bilo kakve rasprave o muzici. Izvinjavam na of topiku.

Molim?? , izvini ali molim te možeš li ponoviti jer te nisam slušao.

Vrh

PostPostano: 09 svi 2018, 11:36 

Džaba i da si me slušao, jer nisam govorio, nego pisao. Ali ajde da udovoljim tvojom pretvaranju da ne shvataš napisano, osoba koja nije osnovnoškolac, a voli da sluša Iron Maiden, nije osoba koja je kompetentna da priča o muzičkom ukusu.

Vrh

PostPostano: 09 svi 2018, 11:45 

Carmello Šešelj je napisao/la:
Džaba i da si me slušao, jer nisam govorio, nego pisao. Ali ajde da udovoljim tvojom pretvaranju da ne shvataš napisano, osoba koja nije osnovnoškolac, a voli da sluša Iron Maiden, nije osoba koja je kompetentna da priča o muzičkom ukusu.

Jel ti išta slušaš kao odrastao čovek iz svoje rane mladosti , ili si popio neku pilulu za ovakvu pamet i da zbog nje imaš amneziju po pitanju muzike čim napuniš 20 godina?!

Ja volim Iron Maiden upravo zato što je to deo moje mladosti i slušam ih danas vrlo retko(kad se napijem i družim se sa starim drugarima) , a sa druge strane oni nisu nikakav dečiji bend već su svojim tekstovima i poetikom daleko iznad mnogih bendova.

Molim te navedi mi šta ti slušaš , pa čisto da uporedimo , i da vidimo koliko ti godina imaš danas čisto radi "muzičke komententnosti"?!

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 78 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: