HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 18 tra 2024, 04:52.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 11 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Bakirov NSA
PostPostano: 12 svi 2018, 10:40 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Citat:
PRISLUŠKIVANJE
I munare u mrežnoj topologiji sustava nadzora?!


DOGAĐAJI
svibnja 11, 2018

Zaštićeni insajder iz BH Telekoma tvrdi da se iz većeg broja objekata u vlasništvu ove firme, ili onih koji su od njega iznajmljeni, neovlašteno prisluškuju strana diplomatsko-konzularna predstavništva, ali i veliki broj domaćih pravnih i fizičkih lica, prenosi Srna pisanje portala The Bosnia Times.

Vlasnik portala, novinar i publicista Nedžad Latić navodi da je sredinom 2009. zaštićeni insajder iz BH Telekoma, koji je prirodom posla pokrivao sedam regionalnih direkcija BH Telekoma, kao i zgradu Telekom inženjeringa, u predstavci koju je tada uputio međunarodnoj zajednici precizno opisao te protuzakonite radnje.

One su, prema navodima tog izvora, organizirane od dugogodišnje "formacijske grupe visokopozicioniranih zaposlenika s posebnim aspektom na djelovanje putem protuzakonitog parasustava snimanja i prisluškivanja kao i kontrole pošte".

Ovaj insajder naveo je i identitet osoba koje čine tu parastrukturu, uglavnom srodnike Bakira Izetbegovića i Hasana Čengića, kao i ime Akifa Šadića, prijeratnog inspektora SDB-a BiH, koji se ovim poslovima bavio još prije rata, dok je od 1990. do početka rata obavljao i dužnost pomoćnika ministra za telekomunikacije u MUP-u.

Kao čelnog čovjeka ove paralelne strukture, insajder je naveo Bakira Izetbegovića, a kao korisnike informacija još i Hasana Čengića, te Bakira Alispahića i još neke osobe iz političko-policijskog miljea.

Opisana je tada i suradnja koju domaća paralelna struktura ima sa zvaničnim policijskim agencijama Hrvatske, kao i njen upliv u domaće policijske agencije.

Ova predstavka posebno je apostrofirala zgradu nekadašnjeg UPI-ja u Sarajevu, gdje je BH Telekom zakupljivao, a i sada zakupljuje, osmi i deveti kat ove zgrade. Po tim navodima, s devetog kata je vršeno neovlašteno prisluškivanje OHR-a, a posebno tadašnjeg zamjenika visokog predstavnika Raffija Gregorijana, što je rezultiralo i njegovim prijevremenim povlačenjem iz diplomatske službe u BiH.

I danas osmi i deveti kat UPI-jevog nebodera u odnosu na druge katove obiluju klima-uređajima kako bi znatno dragocjeniji uređaji iznutra imali idealne uvjete za svoje funkcioniranje.

Na vrhu zgrade se zaklonjena reklamama nalazi bazna stanica. Posebno zanimljivo je i to da je na dnu ove zgrade preko puta recepcije svoje prostorije imao i Hasan Čengić, gdje su bile smještene njegove firme "BIO", "Revik" i "Bosnaplod".

Danas je ovaj punkt premješten u podzemni dio zgrade i vizualno zaštićen višestrukim staklenim vratima.

Tako je na području Starog Grada u Sarajevu prisutna mrežna topologija zvjezdastog oblika, koja čini sjecište dvije magistrale, od kojih jedna ide kroz samo gradsko urbano jezgro, čiju" sabirnicu" čine objekti naizmjenično raspoređeni s jedne i druge obale Miljacke, te se ova magistrala proteže i do općine Hadžići.

Druga magistrala ide preko sjevernog oboda Sarajeva, preko Vogošće, Ilijaša, pa sve do Breze. Zanimljivo je da područje Poljina čini neku vrstu najviše kote u sjecištu ovih magistrala.

Latić podsjeća kako je Rijaset Islamske zajednice još 2010. potpisao ugovor sa BH Telekomom o iznajmljivanju munara za bazne stanice, a postavljanje tih stanica prvenstveno je urađeno na području Kantona Sarajevo.

Prva džamija na koju je postavljena bazna stanica bila je na Sedreniku. Munara ove džamije sa svojom baznom stanicom dominira i ima optičku vidljivost nad čitavom magistralom iznad užeg gradskog jezgra Sarajeva, a pogotovo nad vrhovima svih zgrada većih gabarita izgrađenih nakon rata.

Druga zanimljiva džamija sa stanovišta mrežne topologije munara sa baznom stanicom nalazi se na Soukbunaru na gradskoj obilaznici, među stanovništvom poznata kao "vehabijska džamija".

Najzanimljivija "hipotenuza" koja kreće od ove munare jeste prema Marijin dvoru. Naime, ukoliko stanete neposredno ispred zgrade institucija BiH, ugledat će te ovu munaru kako sa gotovo nevjerojatnom preciznošću gleda na zgradu institucija BiH nadvivši se po aritmetičkoj sredini zgrade Direkcija cesta, koja je staklena kocka.

Ta linija se sa geometrijskom preciznošću dalje nastavlja prema Veleposlanstvu SAD. U posljednje vrijeme u ovu liniju se uključila i zgrada SCC-a, koja je također staklena, šupljih vertikala, a na njenom vrhu se pojavila i izvjesna infrastruktura vješto zaklonjena ogradama od pleksiglasa.

Primopredajni elementi baznih stanica maskiraju se kao kandilji, a radiorelejne veze kao zvučnici. To se najbolje primjećuje na džamiji na Merhemića trgu na Ciglanama, čija je munara u obliku pravokutnika, te s antenom na vrhu izgleda kao džinovski radioaparat.

I magistrala-sabirnica koja vodi prema srednjoj Bosni počinje od Breke i Koševa, ide preko džamije s baznom stanicom u Šipu, znatno ustakljenom Adil-begovom džamijom na Kobiljoj Glavi, izrazito dominantnom iznad Sarajeva, čak i džamijom koja ima potpuno staklenu munaru na ulazu u Vogošću, staklenim zgradama sa elektronskim medijima na gornjim katovima, obiljem baznih stanica i antenskih stupova s njima u Vogošći.

Također, dodao je on, i općina Ilijaš ima munare s neobičnim izgledom, a i centar Breze čine objekti džamije sa znatno ustakljenom munarom u čijem neposrednom susjedstvu je i zgrada Telekoma s velikom antenom, kao i policijska stanica sa svojim antenama, čineći tako lijepo aranžiran šumarak antena. Munara s baznim stanicama ima još i u Krivoglavcima i Lješevu.

Na području Istočnog Sarajeva znatno je manji broj objekata nego u Sarajevu, te je, stoga, i prisustvo objekata pogodnih za ovakvu vrstu djelatnosti uočljivije, navodi portal The Bosnia Times.

Takvi objekti su na području Lukavice uglavnom jednoobrazni u obliku klasičnih staklenih kocki. Naprimjer, objekt "Vodovoda i kanalizacije" odmah preko puta sjedišta Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/, zgrada u kojoj je bila smješten APIK, a posebno velika staklena zgrada iza leđa prodajnog centra "Tropik", u čijem neposrednom susjedstvu se nalazi i policijska stanica Istočna Ilidža. Ta zgrada očigledno ima i status štićenog objekta.

U pravcu aerodroma Butmir nalazi se još jedna staklena kocka u vidu visokoškolske ustanove. Mrežna topologija na tom arealu je zvjezdasta, orijentirana ka PTT tornju na vrhu Trebevića.

Od pojedinačnih linija najuočljivija je linija koja od tornja na Trebeviću vodi preko sredine staklenog objekta kod "Tropika", a zatim po sredini zatvorskog kompleksa Kula, odakle se sa istom linearnom preciznošću pruža prema Krteljima, području gdje je smještena baza NATO pakta.

"Objekt u kojem je smještena Sipa naprosto je opkoljen s tri strane objektima pogodnim za elektronički nadzor", ukazao je Latić.

Dnevnik.ba

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Bakirov NSA
PostPostano: 12 svi 2018, 10:40 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Nisam baš skužio što je ilegalno a što legalno. Članak je konfuzno napravljen.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Bakirov NSA
PostPostano: 12 svi 2018, 10:59 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 30 svi 2009, 22:01
Postovi: 19705
U ovoj zemlji mnoge stvari koje su vani nelegalne, ovdje je siva zona do cak legalno (u skladu sa zakonom) usljed nedorecenosti postojecih zakona koji kao da su namjerno pisani da bi se mogli krsiti. Vlast pise zakone sami za sebe, a za obican narod dobro su definisali iste, cak i previse dobro za nase uslove, a sve zarad njihovog blagostanja, a ne blagostanja naroda.

_________________
Smrt fašizmu! Sloboda ili smrt! Slava Rusiji! Denacifikacija Ukrajini!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Bakirov NSA
PostPostano: 12 svi 2018, 11:10 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Još 10 godina i sultanska obitelj izetbegovići če prestići Josip Broza po dugovječnosti na vlasti.

Broz = 36 godina.
Obitelj Izetbegovići = 26 godina.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Bakirov NSA
PostPostano: 13 svi 2018, 09:15 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 30 pro 2010, 15:32
Postovi: 6229
Lokacija: Izvan sebe
Pa neka zavrse ko Brozovi, mrtvi ili razvlasceni, bez uticaja na politiku.

_________________
Da je pravda i demokracija, bila bi Herceg-Bosna a ne Federacija.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Bakirov NSA
PostPostano: 13 svi 2018, 16:20 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 30 svi 2009, 22:01
Postovi: 19705
Neke stvari se godinama ne mijenjaju. U BiH to su Dodikova vlast i dinastija Izetbegovic.

_________________
Smrt fašizmu! Sloboda ili smrt! Slava Rusiji! Denacifikacija Ukrajini!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Bakirov NSA
PostPostano: 13 svi 2018, 18:42 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29
Postovi: 68926
Lokacija: hrvatsko-hrvatska Federacija
Nepostovanje zajednickih institucija. U SIP-u je muslimanski kurir otvarao sluzbene dokumente.

Dobio je otkaz.

_________________
Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
Vojni proračun Bošnji je manji od proračuna Dinama

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIooooooooooo


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Bakirov NSA
PostPostano: 13 svi 2018, 19:16 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 27 lip 2011, 14:09
Postovi: 2406
Lokacija: HR
Pričalo se da patriJote i Kolindu prisluškuju...


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Bakirov NSA
PostPostano: 13 svi 2018, 19:26 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 14:45
Postovi: 32122
neretvanin je napisao/la:
Pričalo se da patriJote i Kolindu prisluškuju...

Garant. :zubati


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Bakirov NSA
PostPostano: 13 svi 2018, 23:06 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 23 tra 2018, 00:25
Postovi: 2844
Lokacija: Apsurdistan - Distrikt Teheran
Članak gomila gluposti i neistina, šprdnja ...

_________________
Govorio je tad' moj debeli stric
nekad' kroz suze, a nekad' kroz smijeh
za svu vasu zajebanciju
jednom cete platiti ceh ...

Vjerski program nije obrazovni program i tačka !


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Bakirov NSA
PostPostano: 14 svi 2018, 09:46 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 16 lip 2012, 23:09
Postovi: 15562
Čudan članak, ps I. Ilidža ne postoji, staklena zgrada iza TC Tropik je zgrada Vlade RS...

_________________
+ Gledaj orle od miline, Gračanicu kraj Prištine... +


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 11 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 178 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO