HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 18 tra 2024, 11:51.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 25 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: ΔΑΟΡΣΩΝ
PostPostano: 26 svi 2015, 00:18 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29
Postovi: 68940
Lokacija: hrvatsko-hrvatska Federacija
Citat:
Daorson (grč. ΔΑΟΡΣΩΝ) je bio glavni grad heleniziranog ilirskog plemena Daorsa koji su živjeli od 300. do 50. godine prije Krista u dolini rijeke Neretve.

Ostaci ovog nekad najjačeg grada u širem području nalaze se u Ošanjićima, blizu Stoca u Hercegovini. Činile su ga tri cjeline od kojih je središnja bila tvrđava – akropola koja je bila opasana »kiklopskim« zidinama od golemih kamenih blokova (sličan onima u Mikeni u Grčkoj). U njoj su bili smješteni svi važniji upravni, javni i vjerski objekti. Obrambeni zid koji se pruža od jugozapada prema sjeveroistoku bio je dug 65 m, širok 4,2 m, a visok između 4,5 i 7,5 metara, imao je vrata i tornjeve na oba kraja.

Daorsi su preuzeli grčki jezik i pismo, te su bili u stalnim trgovačkim vezama s Grcima. Pronađeni su ostaci brojnih amfora za vino te dijelova fine keramike, ali najvredniji nalaz je brončana kaciga ukrašena nizom grčkih likova: Afrodite, Nike, Helija, Dioniza, Muza, Pegaza i drugih, a natpis na njoj je sličan natpisu na kacigi pronađenoj u Makedoniji. Pronađeni su također i ostaci granitne skulpture Kadma i Harmonije, ali i ilirski reljef s trinaest zmija i pet pari orlovskih krila.

U jednom manjem objektu pronađena je kovaonica novca s prigodnim alatima i matricama, 39 raznih novčića (29 s likom kralja Ballaiosa iz 168. god. pr. Kr., te 9 s grčkim natpisom ΔΑΟΡΣΩΝ i likom lađe). Važnost novca je bila velika, značila je neovisnost plemena Daorsa, ali i potvrdu da su imali razvijen obrt, kulturu i trgovinu s drugim narodima.

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika



Dakle glavni grad drevnog heleniziranog ilirskog naroda, koji su praktički bili asimilirani Grci.

Ostaci grada me podsjecaju na Mikenu
slika
koja se spominje i u gornjem tekstu kao primjer.

_________________
Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
Vojni proračun Bošnji je manji od proračuna Dinama

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIooooooooooo


Vrh
   
 
 Naslov: Re: ΔΑΟΡΣΩΝ
PostPostano: 26 svi 2015, 09:37 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 22 stu 2009, 11:36
Postovi: 24644
Lokacija: СРПСКА
Slična zanimljivost iz antike.


Ekspedicija Faros-Paros-Faros

Tri mora - dva otoka - Sredozemlje


slika

slika

Ostaci grada Farosa na Hvaru


Faros - današnji Stari Grad na otoku Hvaru- najstariji je grad u Hrvatskoj. Utemeljili su ga 385/4. godine pr. Kr. stanovnici grčkog otoka Parosa u Egejskom moru, rodnom mjestu pjesnika Arhiloha i kipara Skopasa. Faros je postojao kao samostalan grad/država (polis) gotovo četiri stoljeća odnosno sve do dolaska pod rimsku vlast koncem stare ere. U želji da se obnovi veza između ova dva otoka - na obostrano zadovoljstvo - udaljenih međusobno oko 700 nautičkih milja započele su pripreme za Ekspediciju Faros - Paros - Faros.

Članovi ekspedicije bili su: Branko Kirigin, arheolog i vođa ekspedicije koji je u nekoliko navrata boravio na Parosu kada je i uspostavio kontakte s tamošnjim arheolozima i s stanovnicima na otoku, Aldo Čavić, ravnatelj Muzeja Staroga Grada, kapetan Dean Roić iz Hvara te dipl. ing. Ante Žuljević, znanstveni novak Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, Andro Tomić, vinar iz Jelse i Darko Šoša, slikar iz Hvara. Ekspediciju je pratila i ekipa HTV-a koju vodi naš poznati istraživač i alpinist Stipe Božić. Plovidba je trajala oko mjesec dana.

Glavni cilj ove ekspedicije bio je ponovno uspostavljanje veza između otoka i na tom putu prešli su tri mora: Jadransko, Jonsko i Egejsko kao što su parani to učinili 2400 godina prije ove neobične ekspedicije.
Kasnije su ostvareni i mnogobrojnim uzvratni posjeti delegacija s Parosa u Stari Grad-Faros.


FAROS - PAROS

Iz Starog Grada krenulo se 26. travnja 2003. godine do grada Hvara, a potom do Palagruže (Diomedov otok) odakle do Vieste na poluotoku Garganu gdje je također antičko svetilište. Iz Viesta se potom jedrilo do Barija a odatle do Otranta - važnoj točki antičkih pomoraca. Iz Otranta se prešao Jonski moreuz i jedrilo do Krfa, antičke Kerkire - Alkinojeva otok - glavne stanice antičkih i srednjovjekovnih pomoraca na putu za Jadran. Iz Krfa se preko otoka Leuke, Itake, Kefalonije i Zakinta plovilo do Pilosa, Nestorovog grada na obali Mesenije na zapadnom Peloponezu. Od Pilosa se plovilo do rta Tianaron gdje su poznata svetišta i jedno od ulaza u Had, a potom do moreuza između otoka Kitere - rodnog mjesta Afrodite - i rta Malea također poznatog po svetištu Posejdona. Odatle se plovilo do otoka Melosa, znamenitog po opsidijanu i po kipu Venere, a od Melosa pored otoka Sifnosa do Parosa, odnosno Parikije, glavnog grada na otoku.Opisana plovidba je jedan od dva moguća plovna puta između Parosa i Farosa.

NA PAROSU

Na samom Parosu domaćini su bili gradonačelnik Konstantinos Argousis i dr.sc. Demetrius Schilardi, direktor parskog arheološkog instituta. Paros se nalazi u srcu Egejskog mora, kao i otok Hvar okružen otocima, tako je i Paros okružen Kikladima. Znamenit po mramoru od kojeg su sagrađeni dijelovi nekih od najljepših hramova u Grčkoj. Manji od Hvara za oko 100 km2 , danas broji oko 8000 stalnih stanovnika (Hvar oko 11.500). Vulkanskog je porijekla, okrugao, brdovit i plodan otok s dosta izvora pitke vode. Stanovnici se uglavnom bave ribarstom i poljoprivredom, a u novije vrijeme (od 70-tih godina) i turizmom.

PAROS-FAROS


Iz Parikije se krenulo prema rtu Sunion gdje je zameniti hram Posejdona, dijelom građen od parskog mramora. Odavde se krenulo prema Korintskoj prevlaci, a od tamo prema luci Itei i Delfima, Apolonovom svetilištu koje je odredilo Paranima da nasele Hvar. Iz Delfa se plovilo Korintskim zaljevom do Itake, postojbini Odiseja. Od Itake se krenulo prema Krfu a potom albanskom obalom Jadrana, gdje su se obišle luke Orika, Dirahiona (današnji Drač) i Lissosa (današnji Lješ) koji svi imaju neke veze s Farosom. Iz Lissosa se krenulo prema Boki kotorskoj, odnosno Risnu, sjedištu kraljice Teute koja je zajedno s Demetrije Faroskim upravljala ovim dijelom Jadrana. Zatim se plovilo našom obalom prema Dubrovniku, Orebiću i Korčuli do Hvara. Ovaj plovni put je drugi mogući put kojim su Parani došli na Hvar.

http://www.stari-grad-faros.hr/ekspedic ... faros.aspx


Vrh
   
 
 Naslov: Re: ΔΑΟΡΣΩΝ
PostPostano: 26 svi 2015, 16:51 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 tra 2012, 18:37
Postovi: 3926
Lokacija: Τριβαλλοί
Robbie MO je napisao/la:
Dakle glavni grad drevnog heleniziranog ilirskog naroda, koji su praktički bili asimilirani Grci.


Zanimljivo , iz Žitija Svetog Simeona , svojevrsna biografija Stefana Nemanja:

Citat:
"Povrati Dioklitiju i Dalmaciju, otacastvo i rodjenje svoje, pravu dedovinu svoju, koju je nasiljem drzao grcki narod, i gradove u njoj, sazidane od ruku njihovih, tako da se prozvala grcka oblast, a kojima su imena: Danj grad, Sardoniki grad, Drivast, Rosaf grad zvani Skadar, grad Svac, grad Ulcinj, grad slavni Bar.

A Kotor ostavi, utvrdi ga i prenese svoj dvor u nj, koji je i do danas.

Ostale gradove poobara, i porusi, i pretvori slavu njihovu u pustos, istrebi grcko ime, da se nikako ne pominje ime njihovo u toj oblasti. Narod svoj u njima nepovredjen ostavi da sluzi drzavi njegovoj, sa strahom, i sa urecenim dankom od Svetoga."


Slučajnost?


Vrh
   
 
 Naslov: Re: ΔΑΟΡΣΩΝ
PostPostano: 26 svi 2015, 16:53 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 stu 2012, 00:05
Postovi: 22976
Šta hoćeš da kažeš? Nije bilo seobe Slovena?


Vrh
   
 
 Naslov: Re: ΔΑΟΡΣΩΝ
PostPostano: 26 svi 2015, 17:03 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 tra 2012, 18:37
Postovi: 3926
Lokacija: Τριβαλλοί
Carmello Šešelj je napisao/la:
Šta hoćeš da kažeš? Nije bilo seobe Slovena?


Naravno da je bila, ali mislim da je Stefan Nemanja u Duklji završio on što je započelo avarsko-slavenskom provalom i uništenjem Salone 626AD.

Ti zaista vjeruješ da su stanovnici u tim porušenim gradovima Slaveni? Možda slavizirani , većim ili manjim dijelom ali teško Slaveni , poput Rašana.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: ΔΑΟΡΣΩΝ
PostPostano: 26 svi 2015, 17:10 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 stu 2012, 00:05
Postovi: 22976
Naravno da ne verujem, učinilo mi se da ti veruješ i da misliš da su ovi helenizovani u starom veku bili originalno Sloveni, pa sam zato pitao. Nesporazum.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: ΔΑΟΡΣΩΝ
PostPostano: 26 svi 2015, 18:11 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 stu 2012, 00:05
Postovi: 22976
ZlatkoZG je napisao/la:
Carmello Šešelj je napisao/la:
Naravno da ne verujem, učinilo mi se da ti veruješ i da misliš da su ovi helenizovani u starom veku bili originalno Sloveni, pa sam zato pitao. Nesporazum.


Nema brige , inače ta Hercegovina i Crna Gora su zbog geografske izoliranosti , a posebno CG zbog onih silnih planina pravo bogatsvo. Tu je preuzimanje zemlje od Slavena bilo najkasnije , i dosta krvavo.

Kada je raško pleme Novljana (od kojih potiču Drobnjaci (da i Karadžići :zubati ) i Banjani) pod vojvodom Đurjanom Kosovčićem pobijedilo starosjedioce Kriče i njihovog vođu Kaloku. Ti dogođaji također korespondiraju s osvajanjem Duklje od Stefana Nemanje.

Nema dileme , to je bila invazija Rašana koji su zajedno sa starijim slavenskim stanovnicima Zete satrali lokalce bilo one u visokim planinama ili one u gradovima.

Ja vučem poreklo od Drobnjaka. Jedan moj predak je za vreme ustanka 1875. - 1878. ubio turskog subašu, pa je cela familija posle morala da pobegne iz Hercegovine u Posavinu i promenila prezime i slavu da ih Turci ne bi našli.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: ΔΑΟΡΣΩΝ
PostPostano: 26 svi 2015, 18:38 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29
Postovi: 68940
Lokacija: hrvatsko-hrvatska Federacija
ZlatkoZG je napisao/la:
Robbie MO je napisao/la:
Dakle glavni grad drevnog heleniziranog ilirskog naroda, koji su praktički bili asimilirani Grci.


Zanimljivo , iz Žitija Svetog Simeona , svojevrsna biografija Stefana Nemanja:

Citat:
"Povrati Dioklitiju i Dalmaciju, otacastvo i rodjenje svoje, pravu dedovinu svoju, koju je nasiljem drzao grcki narod, i gradove u njoj, sazidane od ruku njihovih, tako da se prozvala grcka oblast, a kojima su imena: Danj grad, Sardoniki grad, Drivast, Rosaf grad zvani Skadar, grad Svac, grad Ulcinj, grad slavni Bar.

A Kotor ostavi, utvrdi ga i prenese svoj dvor u nj, koji je i do danas.

Ostale gradove poobara, i porusi, i pretvori slavu njihovu u pustos, istrebi grcko ime, da se nikako ne pominje ime njihovo u toj oblasti. Narod svoj u njima nepovredjen ostavi da sluzi drzavi njegovoj, sa strahom, i sa urecenim dankom od Svetoga."


Slučajnost?


Daorsi su zivjeli od 300. do 50. godine prije Krista.

_________________
Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
Vojni proračun Bošnji je manji od proračuna Dinama

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIooooooooooo


Vrh
   
 
 Naslov: Re: ΔΑΟΡΣΩΝ
PostPostano: 26 svi 2015, 21:09 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 tra 2012, 18:37
Postovi: 3926
Lokacija: Τριβαλλοί
Robbie MO je napisao/la:
Daorsi su zivjeli od 300. do 50. godine prije Krista.


Diokleti (Dukljani) , bliski Daorsima , se zadržavaju do pohoda Stefana Nemanje. Dukljani (Diokleti) su uvijek od bizantskih izvora spomenuti kao zasebni u odnosu na Slavene. Iako u dubokom stadiju slavizacije. Nisu ti ljudi prestali živjet ovdje , izađeš na ulicu , prošetaš i sve ti je jasno.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: ΔΑΟΡΣΩΝ
PostPostano: 02 lip 2015, 23:14 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 24 ruj 2010, 22:57
Postovi: 2546
dukljani su srbi

_________________
...naši zadržavaju po koju usamljenu zgradu, kao: "Hrvatski dom", hotel "Kalin", jedna zgrada u Gaju... Sva vojska u potpunom okruženju. Takvo nešto ne bih ni ja baba rasporedila.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: ΔΑΟΡΣΩΝ
PostPostano: 05 lip 2015, 09:26 
Online
Avatar

Pridružen/a: 02 kol 2012, 10:47
Postovi: 35934
Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
Na kakvu vezu mislite između Daorsa i Docleata?
Radi se o dva različita ilirska plemena ali srodna plemena.

Pravi Illyrii proprie dicti (Iliri u užem smislu riječi) u ranoantičko doba, živjeli istočno od Neretve tj. najviše u području jugoistočne Hercegovine i u južnom primorju Crne Gore. Njihovo ime je tek naknadno u rimsko doba prošireno kao skupni naziv na niz drugih okolnih plemena.
Pod Iliri su Grci mislili prije svega na helenizirana plemena na sjeveru, imaš spominjanje i ilirskih vojnika u pohodima Aleksandra Makedonskog, česte saveze helenskih i grčkih kraljeva.

Daorsi su potpuno helenizirano ilirsko pleme, o tome postoje hrpa materijalnih dokaza.
Kod Dokleata postoje mislim neki spomeni kulta zmije, izvornog ilirskog.

Crna Gora je prvo helenizirana prije svega gradovi a dijelom i naseljeni grčkim stanovništvom.
Konzervativna Ilirska plemena živjela su većinom u nepristupačnim brdskim i planinskim predjelima (izvorni Dukljani) i teško ih je bilo pokoriti, na što upućuju teškoće i dugotrajne borbe koje su Rimljani morali voditi s njima.

Potpunim osvajanjem Crna Gora se romanizira, konventi ili opida (oppida civium Romananorum) su bila naselja koloniziranih rimskih gradjana, doseljenih u Ilirik, odnosno kasniju provinciju Dalmaciju, medju kojima se spominju: Rhisinum (Risan), Acruvium (Bigovo), Butua-Butuanum (Budva) i Olcinium (Ulcinj). Osim Italika, u ovim gradovima postoji i veći broj trgovaca Grka i orientalaca.

_________________
mostarski europski


Vrh
   
 
 Naslov: Re: ΔΑΟΡΣΩΝ
PostPostano: 22 srp 2015, 07:48 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 27 lis 2010, 15:06
Postovi: 27384
https://vimeo.com/99997515

_________________
- Sarajevo drugi u svijetu po broju izdanih radnih viza za Njemačku 2022.
- Luka Mišetić: Haag nigdje i nikad nije tvrdio da je Herceg-Bosna UZP.
- Reis: Država nam curi kroz prste poput pijeska.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: ΔΑΟΡΣΩΝ
PostPostano: 09 svi 2018, 16:19 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29
Postovi: 68940
Lokacija: hrvatsko-hrvatska Federacija
Dižem ovu zanimljivu temu, valjda se još nešto o njoj može reci.

_________________
Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
Vojni proračun Bošnji je manji od proračuna Dinama

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIooooooooooo


Vrh
   
 
 Naslov: Re: ΔΑΟΡΣΩΝ
PostPostano: 19 svi 2018, 12:33 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 19 svi 2018, 12:18
Postovi: 9
Lokacija: Banja Luka
ZlatkoZG je napisao/la:
Robbie MO je napisao/la:
Dakle glavni grad drevnog heleniziranog ilirskog naroda, koji su praktički bili asimilirani Grci.


Zanimljivo , iz Žitija Svetog Simeona , svojevrsna biografija Stefana Nemanja:

Citat:
"Povrati Dioklitiju i Dalmaciju, otacastvo i rodjenje svoje, pravu dedovinu svoju, koju je nasiljem drzao grcki narod, i gradove u njoj, sazidane od ruku njihovih, tako da se prozvala grcka oblast, a kojima su imena: Danj grad, Sardoniki grad, Drivast, Rosaf grad zvani Skadar, grad Svac, grad Ulcinj, grad slavni Bar.

A Kotor ostavi, utvrdi ga i prenese svoj dvor u nj, koji je i do danas.

Ostale gradove poobara, i porusi, i pretvori slavu njihovu u pustos, istrebi grcko ime, da se nikako ne pominje ime njihovo u toj oblasti. Narod svoj u njima nepovredjen ostavi da sluzi drzavi njegovoj, sa strahom, i sa urecenim dankom od Svetoga."


Slučajnost?


Pozdrav drustvo, evo bas ovaj post je razlog da se registrujem na ovaj forum i napisem svoju prvu poruku.

Razlog - poznato mi je zitije Sv. Simeona (St. Nemanje) ali ovaj dio nikada nisam razumio do sada. Nije mi bilo jasno koji su to "grci", pratio sam grcku kolonizaciju u tom podrucju, i nisam nikad bio ubijedjen da je grcka kolonizacija mogla da bude tolika da drze cijele oblasti i gradove (kao ni latinska tj rimska). Sa druge strane, ako ovo jesu helenizovani ili romanizovani starosjedioci (dakle, Iliri prije svega) kako to da je tretman bio tako blagonaklon prema njima? A prije svega - kako to da su oni iako su navodno poticali iz totalno razlicitog korijena od Slovena (iz kojeg potice Nemanja), pa su onda i pride jos helenizovani/ romanizovani, kako to da su oni prostom promjenom vlasti bili samo prevedeni u Slovene (Srbe)? A ako to nisu bili helenizovani Iliri vec Sloveni od 7. vijeka, kako su oni uspjeli biti helenizovani u periodu naleta slovenske moci i osvajanja ovih podrucja i navodnog slovenizovanja Iliri, Romana itd u ovom periodu svuda po kontinentu?

Ono sto ja mislim da se desilo ovde - je da su to bili potomci Slovena tj Sloveni helenizovani/ romanizovani u ranijoj fazi, tj u vrijeme rimskog carstva. Potpuno sam ubijedjen da glavna masa Slovena nije dosla na Balkan u 7-9 vijeku, vec neke manje grupe (grupice) a da su Iliri u stvari Sloveni. Poslije izgubljenih ratova na kraju sa Batom (Batonom) od I vijeka, dio naroda je postajao gradjanin, vlastelin, upravitelj, trgovac, selio se u gradove i bivao helenizovan. Poslije pada Rima u 5 vijeku, i obnove slovenskih (srpskih) knezevina romanizovani i helenizovani Sloveni su se zbijali u gradovima i prema primorju pa otuda njihova kasnija koncetracija po primorju vise nego u unutrasnjosti. A zasto naziv "grci" u zitiju - pa posprdni naziv za konvertite po dominantnoj vjeri/ narodnosti kojoj su pristupili (kao na primjer kasniji naziv "turci" za sve islamizovane slovene).

Ako nekog zanima sira slika, ova razmisljanja najvise temeljim na radovima jednog od najvecih arheologa u istoriji ovih prostora Djordja Jankovica, no zaista bih zelio da cujem i vase misljenje o ovim mojih tezama?


Vrh
   
 
 Naslov: Re: ΔΑΟΡΣΩΝ
PostPostano: 22 svi 2018, 05:36 
Offline

Pridružen/a: 22 vel 2012, 15:06
Postovi: 2842
Agathonikos je napisao/la:
Slična zanimljivost iz antike.


Ekspedicija Faros-Paros-Faros

Tri mora - dva otoka - Sredozemlje


slika

slika

Ostaci grada Farosa na Hvaru


Faros - današnji Stari Grad na otoku Hvaru- najstariji je grad u Hrvatskoj. Utemeljili su ga 385/4. godine pr. Kr. stanovnici grčkog otoka Parosa u Egejskom moru, rodnom mjestu pjesnika Arhiloha i kipara Skopasa. Faros je postojao kao samostalan grad/država (polis) gotovo četiri stoljeća odnosno sve do dolaska pod rimsku vlast koncem stare ere. U želji da se obnovi veza između ova dva otoka - na obostrano zadovoljstvo - udaljenih međusobno oko 700 nautičkih milja započele su pripreme za Ekspediciju Faros - Paros - Faros.

Članovi ekspedicije bili su: Branko Kirigin, arheolog i vođa ekspedicije koji je u nekoliko navrata boravio na Parosu kada je i uspostavio kontakte s tamošnjim arheolozima i s stanovnicima na otoku, Aldo Čavić, ravnatelj Muzeja Staroga Grada, kapetan Dean Roić iz Hvara te dipl. ing. Ante Žuljević, znanstveni novak Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, Andro Tomić, vinar iz Jelse i Darko Šoša, slikar iz Hvara. Ekspediciju je pratila i ekipa HTV-a koju vodi naš poznati istraživač i alpinist Stipe Božić. Plovidba je trajala oko mjesec dana.

Glavni cilj ove ekspedicije bio je ponovno uspostavljanje veza između otoka i na tom putu prešli su tri mora: Jadransko, Jonsko i Egejsko kao što su parani to učinili 2400 godina prije ove neobične ekspedicije.
Kasnije su ostvareni i mnogobrojnim uzvratni posjeti delegacija s Parosa u Stari Grad-Faros.


FAROS - PAROS

Iz Starog Grada krenulo se 26. travnja 2003. godine do grada Hvara, a potom do Palagruže (Diomedov otok) odakle do Vieste na poluotoku Garganu gdje je također antičko svetilište. Iz Viesta se potom jedrilo do Barija a odatle do Otranta - važnoj točki antičkih pomoraca. Iz Otranta se prešao Jonski moreuz i jedrilo do Krfa, antičke Kerkire - Alkinojeva otok - glavne stanice antičkih i srednjovjekovnih pomoraca na putu za Jadran. Iz Krfa se preko otoka Leuke, Itake, Kefalonije i Zakinta plovilo do Pilosa, Nestorovog grada na obali Mesenije na zapadnom Peloponezu. Od Pilosa se plovilo do rta Tianaron gdje su poznata svetišta i jedno od ulaza u Had, a potom do moreuza između otoka Kitere - rodnog mjesta Afrodite - i rta Malea također poznatog po svetištu Posejdona. Odatle se plovilo do otoka Melosa, znamenitog po opsidijanu i po kipu Venere, a od Melosa pored otoka Sifnosa do Parosa, odnosno Parikije, glavnog grada na otoku.Opisana plovidba je jedan od dva moguća plovna puta između Parosa i Farosa.

NA PAROSU

Na samom Parosu domaćini su bili gradonačelnik Konstantinos Argousis i dr.sc. Demetrius Schilardi, direktor parskog arheološkog instituta. Paros se nalazi u srcu Egejskog mora, kao i otok Hvar okružen otocima, tako je i Paros okružen Kikladima. Znamenit po mramoru od kojeg su sagrađeni dijelovi nekih od najljepših hramova u Grčkoj. Manji od Hvara za oko 100 km2 , danas broji oko 8000 stalnih stanovnika (Hvar oko 11.500). Vulkanskog je porijekla, okrugao, brdovit i plodan otok s dosta izvora pitke vode. Stanovnici se uglavnom bave ribarstom i poljoprivredom, a u novije vrijeme (od 70-tih godina) i turizmom.

PAROS-FAROS


Iz Parikije se krenulo prema rtu Sunion gdje je zameniti hram Posejdona, dijelom građen od parskog mramora. Odavde se krenulo prema Korintskoj prevlaci, a od tamo prema luci Itei i Delfima, Apolonovom svetilištu koje je odredilo Paranima da nasele Hvar. Iz Delfa se plovilo Korintskim zaljevom do Itake, postojbini Odiseja. Od Itake se krenulo prema Krfu a potom albanskom obalom Jadrana, gdje su se obišle luke Orika, Dirahiona (današnji Drač) i Lissosa (današnji Lješ) koji svi imaju neke veze s Farosom. Iz Lissosa se krenulo prema Boki kotorskoj, odnosno Risnu, sjedištu kraljice Teute koja je zajedno s Demetrije Faroskim upravljala ovim dijelom Jadrana. Zatim se plovilo našom obalom prema Dubrovniku, Orebiću i Korčuli do Hvara. Ovaj plovni put je drugi mogući put kojim su Parani došli na Hvar.

http://www.stari-grad-faros.hr/ekspedic ... faros.aspx


Moja slika iz Starog Grada, s Wikimedijinog Zajedničkog poslužitelja.

slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: ΔΑΟΡΣΩΝ
PostPostano: 22 svi 2018, 07:48 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 16 lip 2012, 23:09
Postovi: 15562
Ne vidim šta je nejasno oko Grka kad je ta područja držala Vizantija pobogu.

_________________
+ Gledaj orle od miline, Gračanicu kraj Prištine... +


Vrh
   
 
 Naslov: Re: ΔΑΟΡΣΩΝ
PostPostano: 26 svi 2018, 18:38 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 12:56
Postovi: 9973
I šta sad? Grci nekad držali. Rimljani nekad držali..
To bi sad trebalo biti srpsko odnosno hrvatsko?
Idete na te fazone

_________________
Serbian are nationalists. It is impossible to argue with Serbians because they are without understanding. Since they respect only force, the same method should be used when dealing with them."


Vrh
   
 
 Naslov: Re: ΔΑΟΡΣΩΝ
PostPostano: 01 sij 2022, 17:57 
Offline

Pridružen/a: 08 srp 2009, 20:37
Postovi: 1818
slika

Foto: Marko Raguž, Stolac

_________________
Federacija BiH: Sveto rimsko carstvo hrvatskog naroda


Vrh
   
 
 Naslov: Re: ΔΑΟΡΣΩΝ
PostPostano: 01 sij 2022, 17:59 
Offline

Pridružen/a: 08 srp 2009, 20:37
Postovi: 1818
slika

Foto: Marko Raguž, Stolac

_________________
Federacija BiH: Sveto rimsko carstvo hrvatskog naroda


Vrh
   
 
 Naslov: Re: ΔΑΟΡΣΩΝ
PostPostano: 01 sij 2022, 17:59 
Offline

Pridružen/a: 08 srp 2009, 20:37
Postovi: 1818
slika

_________________
Federacija BiH: Sveto rimsko carstvo hrvatskog naroda


Vrh
   
 
 Naslov: Re: ΔΑΟΡΣΩΝ
PostPostano: 01 sij 2022, 18:00 
Offline

Pridružen/a: 08 srp 2009, 20:37
Postovi: 1818
slika

_________________
Federacija BiH: Sveto rimsko carstvo hrvatskog naroda


Vrh
   
 
 Naslov: Re: ΔΑΟΡΣΩΝ
PostPostano: 01 sij 2022, 18:09 
Offline

Pridružen/a: 08 srp 2009, 20:37
Postovi: 1818
slika

_________________
Federacija BiH: Sveto rimsko carstvo hrvatskog naroda


Vrh
   
 
 Naslov: Re: ΔΑΟΡΣΩΝ
PostPostano: 01 sij 2022, 18:20 
Offline

Pridružen/a: 08 srp 2009, 20:37
Postovi: 1818
slika

_________________
Federacija BiH: Sveto rimsko carstvo hrvatskog naroda


Vrh
   
 
 Naslov: Re: ΔΑΟΡΣΩΝ
PostPostano: 02 sij 2022, 20:19 
Offline

Pridružen/a: 08 sij 2020, 16:34
Postovi: 24718
pagan je napisao/la:
dukljani su srbi


Dukljani nisu Srbi čak ni kod srbomegalomana Porfirogeneta.

Srbizacija Duklje je tekla paralelno sa zatiranjem dukljanskog imena, identiteta, tradicija i državnosti.

U Duklji je vjerojatno postojao srpski element od seobe, kao i Hrvatski, ali dok je to bila zasebna država, kneževina, kraljevina, tu nije dominirao srpski identitet. Dapače, trebalo je dugo dok prevlada uopće slavenski.

_________________
Čuvajte nacionalnu homogenost ko zjenicu oka svoga!


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 25 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 54 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO