HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 23 stu 2024, 19:11.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 102 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Moji se sele u Hrvatsku
PostPostano: 06 tra 2010, 15:21 

Nisam ti siguran, ovi prvi su ovde napravili kuću dok su tamo bili podstanari to je vjerojatno jedan od bitnijih razloga (bili su tamo 10 ak godina), što si ovde u svom a bome i na svom, ovaj drugi ešalon se teško prilagođava u EU, također podstanari, jedno samo radi..malo će se stisnuti još, štogod uštedjeti i via HB.

Vrh

PostPostano: 06 tra 2010, 15:25 

Jesu li povratnici iz HR, EU ili prekooceanskih zemalja? Misle li pokrenut kakav biznis ili zaposlit?

Vrh

PostPostano: 06 tra 2010, 15:32 

EU.
Mlađe obitelji tek se snalaze, teško će moći bilo šta pokrenuti.
Imaš li vlast promjenit mi nickname?

Vrh

PostPostano: 06 tra 2010, 18:01 

to se trazii...ajmo ajmo.-...osnovacemo useljenicki ured za prihvat naseg roda iz tudjine....

:)

Vrh

PostPostano: 06 tra 2010, 22:54 

lider30 je napisao/la:
Ima li ikoga da se vrati u Herceg-Bosnu? :zubati

znam dvije obitelji, vratili se iz australije

Vrh

PostPostano: 07 tra 2010, 10:34 

Ministry of Sound je napisao/la:
ivica je napisao/la:
Hm, pa ako baš inzistiraš...jedan poznanik se vratio s tri komada....a pouzdano znam za još jednog koji će ga slijediti u narednim godinama, također s tri komada (za sad :zubati )... :zubati

Koji im je razlog za povratak, ako nije tajna? Je li doista sve upakovano u "ljubav prema zavičaju"?

Ja ne mogu shvatiti da se većina ne vrati iz ekonomskuh razloga!
NJemačka dijaspora iz mog sela se vratila skoro sva, ali većinom u ZG , čim krene jedean krenu i drugi za njim, većinom su to bili ugostitelji koji su devdesetih sa 1-2 miluna dm ušli u građevinski biznis i ekonomski profitirali!
U susjednom selu imaju 2 povratnika iz Kanade(s obiteljima), bave se građevinom po Dalmaciji(nama je blizu pa putuju) imaju takvu imovinu kakvu tamo ne bi imali nikad(kuća , stan u glavnom gradu, vikendica na moru)!
Svi ono koji su vani dobro prošli, odnosno imaju bar nekretninu,novcem od prodaje nekretnine(500-800 tisuća dolara) i pokretanjem nekog posla,mogu ovdje živjeti kavlitetom kakvom tamo neće nikad,
a oni koji i tamo životare, odnosno žive za stan , hranu i auto i u nasljeđe djeci ne ostavljaju skoro ništa bi bolje živjeli kod svoje kuće sa nešto svoga vrta jer bi bili svoji na svome, u svom kraju,a nešto bi iza njih i ostalo!

Vrh

PostPostano: 07 tra 2010, 14:24 

Ministry of Sound je napisao/la:

Koji im je razlog za povratak, ako nije tajna? Je li doista sve upakovano u "ljubav prema zavičaju"?

Bolje je za djecu :cursing

znaci roditelji opijeni nekom svojom FANTAZIJOM da je Hrvatska wanderland za djecu :smajl047 Zaboravili da djeca rastu i da ce im BUDUCNOST biti vaznija od one zabokracine gdje ce se kupati preko ferja :neznam

Ali ako Bog da zdravlja djeca ce se vratiti :zubati a njih cemo natjerati da nastave kusati sta su izabrali :biceovodobro

Vrh

PostPostano: 07 tra 2010, 15:25 

lider30 je napisao/la:
Ima li ikoga da se vrati u Herceg-Bosnu? :zubati

ja ih znam nekoliko koji su prije par godina otišli u Hr. i sada su se vratili. Takođe jednu obitelj iz SAD-a

Vrh

PostPostano: 07 tra 2010, 15:42 

Svaka cast onima koji su se vratili. Lako je glumiti Hrvatinu u dijaspori, treba smoci snage i hrabrosti pa se dokazati djelima. Hic Rhodus, hic salta!

Vrh

PostPostano: 07 tra 2010, 15:47 

divlja svinja je napisao/la:
Svaka cast onima koji su se vratili. Lako je glumiti Hrvatinu u dijaspori, treba smoci snage i hrabrosti pa se dokazati djelima. Hic Rhodus, hic salta!

To bi se trebalo odnosit i na nas koji živimo u Hrvatskoj koja jest naša ali nekako ipak osjeća čovjek pripadnost i Bosni u mom slučaju, ostala je izvan granica, sad je ili očajavati ili napravit bar dio da valja i da ljudi mogu živjet.

Vrh

PostPostano: 07 tra 2010, 16:33 

Junuz Djipalo je napisao/la:

To bi se trebalo odnosit i na nas koji živimo u Hrvatskoj koja jest naša ali nekako ipak osjeća čovjek pripadnost i Bosni u mom slučaju, ostala je izvan granica, sad je ili očajavati ili napravit bar dio da valja i da ljudi mogu živjet.

e baš me zanima kad ćeš se ti vratiti :zubati , ti izgleda bez bosne ne možeš :kava

Vrh

PostPostano: 07 tra 2010, 18:13 

sotto voce je napisao/la:
e baš me zanima kad ćeš se ti vratiti :zubati , ti izgleda bez bosne ne možeš :kava

Počeo sam slušat narodnjake a to je signal da mi je vakat za trknut do LD...

A jednom...

Vrh

PostPostano: 07 tra 2010, 19:03 

Mislim da nije dobar korak preseliti se u H-B ako nemas jake kulturne i rodbinske veze u mjestu u koje dolazis. Zapadna Hercegovina, Srednja Bosna, Posavina sve to funkcionira kao zatvorena drustva, ljubazni su ali tesko ces postati dio njih ili naci posao.

Vrh

PostPostano: 07 tra 2010, 19:05 

chichonina je napisao/la:
Bolje je za djecu :cursing

znaci roditelji opijeni nekom svojom FANTAZIJOM da je Hrvatska wanderland za djecu :smajl047 Zaboravili da djeca rastu i da ce im BUDUCNOST biti vaznija od one zabokracine gdje ce se kupati preko ferja :neznam

Ali ako Bog da zdravlja djeca ce se vratiti :zubati a njih cemo natjerati da nastave kusati sta su izabrali :biceovodobro

jok..bolje im je ziviti u kanadi..gdje su im domace zivotinje polarni medjedi i irvasi....a Bijeli Ocnjak im je u skolli obavezna lektira..

nek se ljudi vracaju ..a tko ne zeli ne mora....

velika + za povratak :smajl007

a ti mare cekaj nekog kanadskog zagondziju :nanana ..

Vrh

PostPostano: 07 tra 2010, 19:16 

ero je napisao/la:
Mislim da nije dobar korak preseliti se u H-B ako nemas jake kulturne i rodbinske veze u mjestu u koje dolazis. Zapadna Hercegovina, Srednja Bosna, Posavina sve to funkcionira kao zatvorena drustva, ljubazni su ali tesko ces postati dio njih ili naci posao.

netocno....to su samo jefitni izlizani izgovri da bi sebi netko eventulano umirio savjest zasto se ne bi vratio u Hb...
jedino ako nemas neke konkretne primjere da potkrijepis svoje tvrdnje..

ja sa sigurnoscu tvrdima da Hb nije nista gadnija ili pozeljnija sredina za doci zivjeti ..nego recimo jedna kanada, australija ili zap. europa...cak je ogroman plus sto se vracas medju svoj narod i svoje ljude...i dalje ide ono najbitnije ..ako se vracas kao jedan kanaski useljenik hrvatskih korijena ..ili kako hrvats iz njemakce poslije 35 godina rada..nikada , ALI bas nikada se ne ponasaj kao kandjaini, ili svabo ili hrvatska dijaspšora..vec se ponasaj kao i ljudi koji su tu....asimiliraj se u svoj narod ..isto kao sto si se i prilagodio svabi , amerikancu kanadjaninu...ne odudaraj ...

i budi otvoren..i otvorice se ljudi i prema tebi...

uvijek postoji kukolj koji naravno pobije ovo gore napisano ..ali zato takvi ljudi i jesu kukolj i takve treba zaobici ..a sprijateljiti se sa velikom vecniom ostatka naroda... koji zna sta znacidocekati nekoga...docekivalo smo mnoge svoje u ratu prognane i izgane i djelili smo jednako svaku konzervu iz caritasa.....zar je danas problem u miru docekati gostoljubljivo takodjer svoje koji dolaze da nadju mir i srecu na svojoj zemlji??

mislim da nije..i nemojte takve pauslane ocjene o neuspjeloj resocijalizaciji kod povratka ..

MIR i DOBRO napaceni hrvatski puce :zivili :palacgore1

Vrh

PostPostano: 07 tra 2010, 19:28 

west je napisao/la:

jok..bolje im je ziviti u kanadi..gdje su im domace zivotinje polarni medjedi i irvasi....a Bijeli Ocnjak im je u skolli obavezna lektira..

mare kad se odluci za odlazak 100% nece biti zemlja za koju su moji pradjedovi i rodbina zivote izgubili i danas se po svima u toj istoj zemlji pljuje :nanana :rigam Ovdje mi NITKO nemoze i nece zabraniti da slusam i pjevam Evo Jure i Bobana i moju najmiliju himnu "Jasenovac i Gradiska stara" :clap :clap :smajl047 E pa ako ovdje nije prava Hrvatska evo moje glave :neznam

Vrh

PostPostano: 07 tra 2010, 20:20 

Neces doci jer ti ne pase standard, a ne zato sto ne mozes pjevati ustaske pjesme.
A o Jasenovcu ocito nemas pojma, ko ni vecina balavurdije rodene u dijaspori.

Vrh

PostPostano: 07 tra 2010, 20:50 

west je napisao/la:

mare kad se odluci za odlazak 100% nece biti zemlja za koju su moji pradjedovi i rodbina zivote izgubili i danas se po svima u toj istoj zemlji pljuje :nanana :rigam Ovdje mi NITKO nemoze i nece zabraniti da slusam i pjevam Evo Jure i Bobana i moju najmiliju himnu "Jasenovac i Gradiska stara" :clap :clap :smajl047 E pa ako ovdje nije prava Hrvatska evo moje glave :neznam

Jasenovac i Gradiška stara je izmišljena glupost od Jugo-komunista. Prava pjesma uopće nespominje ubijanja i kreće ovako:

Banja Luka i Gradiška Stara to su kuće Maksovih bećara,
kroz Imotski kamioni žure voze crnce Francetića Jure...

Nebojte se ovdje su vam sve same Hrvatine :ujko . Ali dobro bi bilo da znate pravo podrijetlo pjesme o radnim logorima Jasenovac i Stara Gradiška koju su podmetnuli KOMUNISTI zamjenivši riječi starije Hrvatske pjesme skladane čak za života Hrvatskog narodnog junaka voljenog Jure Francetića.

Vrh

PostPostano: 07 tra 2010, 20:57 

Neces doci jer ti ne pase standard, a ne zato sto ne mozes pjevati ustaske pjesme.
A o Jasenovcu ocito nemas pojma, ko ni vecina balavurdije rodene u dijaspori.

Iznenadio bi se ti :nanana mi nismo njemacka dijaspora :rolleyes

Vrh

PostPostano: 07 tra 2010, 21:04 

Hrvatski_Zrinjski je napisao/la:
Jasenovac i Gradiška stara je izmišljena glupost od Jugo-komunista. Prava pjesma uopće nespominje ubijanja i kreće ovako:

Nebojte se ovdje su vam sve same Hrvatine :ujko . Ali dobro bi bilo da znate pravo podrijetlo pjesme o radnim logorima Jasenovac i Stara Gradiška koju su podmetnuli KOMUNISTI zamjenivši riječi starije Hrvatske pjesme skladane čak za života Hrvatskog narodnog junaka voljenog Jure Francetića.

Znam za tu pjesmu od rodjenja :zubati isto tako znam da ova Hrvatska nije ono cemu smo se prije 18 godina veselili :eek

Vrh

PostPostano: 07 tra 2010, 21:41 

Hrvatski_Zrinjski je napisao/la:

Znam za tu pjesmu od rodjenja :zubati isto tako znam da ova Hrvatska nije ono cemu smo se prije 18 godina veselili :eek

Trebamo biti i sretni što uopće imamo neku Hrvatsku, no težiti njezinim povijesnim i narodnim granicama treba biti ugrađena zamisao u svakom Hrvatu od njegova rođenja, do njegove smrti. Ali i dalje ni lipo pjevati pjesme koje su stvorili komunjare ;)

Vrh

PostPostano: 07 tra 2010, 22:56 

Iznenadio bi se ti :nanana mi nismo njemacka dijaspora :rolleyes

Najbolji ljudi iz dijaspore koje sam upoznao su iz Svicarske. Ali to nista ne znaci, svuda ima svakakvih ljudi.

Vrh

PostPostano: 07 tra 2010, 23:59 

west je napisao/la:

reko sam ja...mara ceka kanadskog zagondziju... :smajl007

zivili ti meni mare sto godina u svojoj 'rvackoj kanadi :HercegBosanac

Vrh

PostPostano: 08 tra 2010, 08:46 

mare kad se odluci za odlazak 100% nece biti zemlja za koju su moji pradjedovi i rodbina zivote izgubili i danas se po svima u toj istoj zemlji pljuje :nanana :rigam Ovdje mi NITKO nemoze i [b]nece zabraniti da slusam i pjevam Evo Jure i [/b]Bobana i moju najmiliju himnu "Jasenovac i Gradiska stara" :clap :clap :smajl047 E pa ako ovdje nije prava Hrvatska evo moje glave :neznam

Nema ti kod nas zabrana mi smo demokratsko društvo. Javi se kad stigneš u Herceg Bosnu da te odvedemo u caffe bar Pijani Ustaša, ima solidna ekipa koja dobro priginje.

Vrh

PostPostano: 08 tra 2010, 12:52 

ivica je napisao/la:
mare kad se odluci za odlazak 100% nece biti zemlja za koju su moji pradjedovi i rodbina zivote izgubili i danas se po svima u toj istoj zemlji pljuje :nanana :rigam Ovdje mi NITKO nemoze i [b]nece zabraniti da slusam i pjevam Evo Jure i [/b]Bobana i moju najmiliju himnu "Jasenovac i Gradiska stara" :clap :clap :smajl047 E pa ako ovdje nije prava Hrvatska evo moje glave :neznam

Nema ti kod nas zabrana mi smo demokratsko društvo. Javi se kad stigneš u Herceg Bosnu da te odvedemo u caffe bar Pijani Ustaša, ima solidna ekipa koja dobro priginje.

Nekaže se bezveze da duša Hrvatske je u Herceg Bosni.
Svaki put kada Matica zaluta u saveze i zajedništva sa drugim državama, kada se zaboravi Hrvatska duša.
Naša zemljica Hercegovina i Bosna će vječno disati Hrvatski za njih.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 102 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 10 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: