HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 23 stu 2024, 16:02.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 102 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Moji se sele u Hrvatsku
PostPostano: 09 tra 2010, 01:20 

Vratilo se jedan bračni par sa 2 djece i napravio kuću u Raštanima (Mostar), inače nakon deložacije 2002. otišao u Nizozemsku (on iz Konjica ona iz Bosne negdje).

Cura 7 godina u Beču studirala sad se udaje u Mostar naljeto.
Ima još primjera studenata da se vraćaju ali to nije ni bila dijaspora.

Inače, svaki dolazak/odlazak je subjektivne prirode i u njega je utkano milijun stvari kao što su rodbina, prijatelji, mogućnosti posla, bračni drug i njegovi stavovi itd itd, tako da je o tome bespredmetno raspravljati. Ono što je činjenica jeste da su i HR i BiH zemlje u kojima se može živjeti ali ne može svatko biti uspješan. Problem našeg naroda je u tome što onaj tko je prosječnoo ili ispodprosječno živio vani, ne može se pomiriti da prosječno živi u svom rodnom kraju jer on je ipak iznad svega toga - on je živio vani. Uostalom ako te srce vuče ti ćeš naći put nazad, ako si neodlučan vjerovatno se nećeš vratiti do mirovine a ako te boli k... za dom onda ćeš smatrati da su svi glupi što se vraćaju.

Da završim, tko želi i zna raditi moći će dobro živjeti, samo je pitanje da li svi žele živjeti dobro doma, ili sve ispod bogataškog života smatraju neuspjehom?

Vrh

PostPostano: 09 tra 2010, 14:55 

west je napisao/la:
ero je napisao/la:
Mislim da nije dobar korak preseliti se u H-B ako nemas jake kulturne i rodbinske veze u mjestu u koje dolazis. Zapadna Hercegovina, Srednja Bosna, Posavina sve to funkcionira kao zatvorena drustva, ljubazni su ali tesko ces postati dio njih ili naci posao.

netocno....to su samo jefitni izlizani izgovri da bi sebi netko eventulano umirio savjest zasto se ne bi vratio u Hb...
jedino ako nemas neke konkretne primjere da potkrijepis svoje tvrdnje..

ja sa sigurnoscu tvrdima da Hb nije nista gadnija ili pozeljnija sredina za doci zivjeti ..nego recimo jedna kanada, australija ili zap. europa...cak je ogroman plus sto se vracas medju svoj narod i svoje ljude...i dalje ide ono najbitnije ..ako se vracas kao jedan kanaski useljenik hrvatskih korijena ..ili kako hrvats iz njemakce poslije 35 godina rada..nikada , ALI bas nikada se ne ponasaj kao kandjaini, ili svabo ili hrvatska dijaspšora..vec se ponasaj kao i ljudi koji su tu....asimiliraj se u svoj narod ..isto kao sto si se i prilagodio svabi , amerikancu kanadjaninu...ne odudaraj ...

i budi otvoren..i otvorice se ljudi i prema tebi...

uvijek postoji kukolj koji naravno pobije ovo gore napisano ..ali zato takvi ljudi i jesu kukolj i takve treba zaobici ..a sprijateljiti se sa velikom vecniom ostatka naroda... koji zna sta znacidocekati nekoga...docekivalo smo mnoge svoje u ratu prognane i izgane i djelili smo jednako svaku konzervu iz caritasa.....zar je danas problem u miru docekati gostoljubljivo takodjer svoje koji dolaze da nadju mir i srecu na svojoj zemlji??

mislim da nije..i nemojte takve pauslane ocjene o neuspjeloj resocijalizaciji kod povratka ..

MIR i DOBRO napaceni hrvatski puce :zivili :palacgore1

Zar treba dokazivati da je u svakom gradicu u H-B(odnosno s svakom gradu sem Mostara) veliki + za dobivanje posla rodbinska veza,da radi toga u najrazvijenoj Z-H ne postoje ekonomske migracije,da izbusene,istetovirane,čupave i sl. gledaju kao čudake,da će ti djecu u školi zajebavati radi stranog naglaska ili zato što ne znaju tko su ustase,a tko partizan, da će upirati prstom u mame koje nose minić ili tate koji farbaju kosu i depiliraju se i td. Zato je za zapadne hipije,moderne mame i tate bolje preseliti u jedan Zagreb gdje će svima biti uzor samo zato što su sa Zapada nego u jedne Grude gdje će biti redovna tema za ismijavanje. Ako si jednostavan čovjek koji čuva tradiciju i život ti je više zajebancija nego red i disciplina,a još ti je uz to pola grada rodbina onda ti neće nigdje biti ljepše nego u nas.

Vrh

PostPostano: 09 tra 2010, 15:20 

ero, pitam se gdje si ti odrastao, jer takvu ksenofobiju i zatucanost HB koju ti ovde reklamiraš ja ne poznajem, ne znam šta hoćeš s time da postigneš...

Da su čupavci, punkeri, hipici, klošari omiljeni, baš i nisu, ali da su čudaci to nisu, jer sam bio u toj populaciji..., ovo za naglasak, ustaše, partizane i miniće je glupost, pitam se jesi li ti vidio Mostara i Hercegovine ili to sudiš po šeer Sarajvu.

Inače, imal povratnika u šeheru?

Vrh

PostPostano: 09 tra 2010, 15:24 

Baš sam htio komentirat kako mu je post presličan ovome:

Citat:
Raspudić je argumentirano razotkrio nekoliko mitova vezanih za Hercegovce u Hrvatskoj, kazavši da je nekoliko razloga rezultiralo učvršćivanjem stereotipa o Hercegovcima "koji su primitivni, desničari, tradicionalisti, patrijarhalni, lopovi, snalažljivi, skloni nepotizmu, švercu i zločinu općenito".

No o tim predrasudama ima tekst koji mi se jako svidio:

http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/bio- ... asude.html

Vrh

PostPostano: 09 tra 2010, 18:56 

ero je napisao/la:
Zar treba dokazivati da je u svakom gradicu u H-B(odnosno s svakom gradu sem Mostara) veliki + za dobivanje posla rodbinska veza,da radi toga u najrazvijenoj Z-H ne postoje ekonomske migracije,da izbusene,istetovirane,čupave i sl. gledaju kao čudake,da će ti djecu u školi zajebavati radi stranog naglaska ili zato što ne znaju tko su ustase,a tko partizan, da će upirati prstom u mame koje nose minić ili tate koji farbaju kosu i depiliraju se i td. Zato je za zapadne hipije,moderne mame i tate bolje preseliti u jedan Zagreb gdje će svima biti uzor samo zato što su sa Zapada nego u jedne Grude gdje će biti redovna tema za ismijavanje. Ako si jednostavan čovjek koji čuva tradiciju i život ti je više zajebancija nego red i disciplina,a još ti je uz to pola grada rodbina onda ti neće nigdje biti ljepše nego u nas.

Kakvo sranje od posta, ovakve postove mogu napisati samo moderni, izmanipulirani i opterećeni "građani" koji su u stvari zatucani i nemaju svoj stav nego im mišljenje kroji ono što je bilo na televiziji jer u stvarnosti nije ništa istina og gore navedenog, a televizija inputira da su manja njesta takva,a manja mjesta, pogotovo hercegovačka, su najtolerantnija i najotvorenija prema različitostima(protuprirodne nastranosti su isključene), dok je u velikom gradovima prisutan takozvani urbani rasizam koji je u biti čisti primitivizanm i zatucanost(npr. oni smatraju da homići trebaju imati bračna prava, ne zato što imaju razumjevanje za pojedinca, društvo i državu, nego zato što je tako rečeno na "Indeksu"!)

Vrh

PostPostano: 11 tra 2010, 09:42 

ero je napisao/la:
Mislim da nije dobar korak preseliti se u H-B ako nemas jake kulturne i rodbinske veze u mjestu u koje dolazis. Zapadna Hercegovina, Srednja Bosna, Posavina sve to funkcionira kao zatvorena drustva, ljubazni su ali tesko ces postati dio njih ili naci posao.

Ovo je zanimljivo zapažanje i mislim da tu ima dosta istine. Iako su naši ljudi "široke slavenske duše", nekako se ne mogu otrgnuti dojmu da bi svejedno dugo vremena bio "onaj" ili nekako gledan kao uljez. Definitivno pomaže ako si u rodbinskim vezama sa pola gradića :zubati

R.I.P. Aziz "Zyzz" Sergeyevich Shavershian - We are all witnesses

Vrh

PostPostano: 11 tra 2010, 10:25 

RajvoSa je napisao/la:
ero je napisao/la:

Ovo je zanimljivo zapažanje i mislim da tu ima dosta istine. Iako su naši ljudi "široke slavenske duše", nekako se ne mogu otrgnuti dojmu da bi svejedno dugo vremena bio "onaj" ili nekako gledan kao uljez. Definitivno pomaže ako si u rodbinskim vezama sa pola gradića :zubati

A u Zg samo dođeš i sva vrata su ti otvorena? U ZG, ako nemaš vezu, ne možeš ni auto oprat, nemojte molim vas izlaziti s takvim pizdarijama, pogotove jer nemaju veze s istinom!
U TG te nitko neće zajbavat zbog toga što si drugačiji, nego ćeš biti prihvaćen blagonaklono, to znaju svi prognanici koji su bili kod nas!
U ZG te zajbavaju zbog naglaska, oblačenja koje nije po modi, jeftinog mobitela, zbog simpatija prema drugom sportskom klubu, zagrebački studenti se malo druže s ostalima i zatvoreni su u svoje skupine...!
Dakle nema nikakvog spora da su manje sredine tolerantnije, nema zajbevanja pankera kao što piše Tomić, veće sredine su pune predasuda i gaze sve što nije u okvirima trenda!

Vrh

PostPostano: 11 tra 2010, 10:29 

zaba1111 je napisao/la:
RajvoSa je napisao/la:

A u Zg samo dođeš i sva vrata su ti otvorena? U ZG, ako nemaš vezu, ne možeš ni auto oprat, nemojte, molim vas izlaziti s takvim pizdarijama, pogotove jer nemaju veze s istinom!
U TG te nitko neće zajbavat zbog toga što si drugačiji, nego ćeš biti prihvaćen blagonaklono, to znaju svi prognanici koji su bili kod nas!
U ZG te zajbavaju zbog naglaska, oblačenja koje nije po modi, jeftinog mobitela, zbog simpatija prema drugom sportskom klubu, zagrebački studenti se malo druže s ostalima i zatvoreni su u svoje skupine...!
Dakle nema nikakvog spora da su manje sredine tolerantnije, nema zajbevanja pankera kao što piše Tomić, veće sredine su pune predasuda i gaze sve što nije u okvirima trenda!

Pa istina da u manjim sredinama ima više solidarnosti, ali također i puno više "zabadanja nosa", dok se u većem gradu nekako lakše možeš uklopiti, odnosno izgubiti u masi. Možda je kod vas u Duvnu/Livnu OK jer doista imate najveći postotak dijasporaša, pa su se svi navikli na njih.

Ja vidim dosta mogućih problema i spoticanja kada neko "sa strane" dođe u manje/zatvoreno mjesto.

Vrh

PostPostano: 11 tra 2010, 10:37 

Ovisi to dosta i o regionalnoj pripadnosti. Po mojem iskustvu npr. Slavonci su otvoreniji od Dalmatinaca. Točno je da su i Hercegovci u prosjeku dosta zatvoreni, ali ima i tu razlike od mjesta do mjesta.

Vrh

PostPostano: 11 tra 2010, 10:42 

Bobovac je napisao/la:
Ovisi to dosta i o regionalnoj pripadnosti. Po mojem iskustvu npr. Slavonci su otvoreniji od Dalmatinaca. Točno je da su i Hercegovci u prosjeku dosta zatvoreni, ali ima i tu razlike od mjesta do mjesta.

Hercegovci su se navikli samo na odlaske, tako da su dolasci puno novija stvar. Slavonija je od 1945 primila desetine tisuća Hrvata Hercegovaca, Bosanaca, Dalmosa, ali ni tamo nije idealno. Imam rodbine u Županji, došljaci iz Heregovine od prije 40 godina, isto od njih čuješ da se i dan-danas bolje drže sa "novajlijama" nego domaćim.

Vrh

PostPostano: 19 tra 2010, 16:58 

Novosti

Kuca je prodana,nervoza sve veca i veca :smajl031 Sta sa stvarima koje su punile cetvero sobnu kucu :smajl031 sta znaci cetri namjestene spavace sobe,primaca,dnevna i kuhinja,tri kupatila,podrum i garaza :smajl049

:smajl043 a sta tek ako se budu morali vracati nazad? :smajl031

Ovdje treba nesta vislje od same SRECE :neznam

Vrh

PostPostano: 19 tra 2010, 17:56 

Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Nek im bude sa srećom. Trebat će im.

Vrh

PostPostano: 19 tra 2010, 18:53 

chichonina je napisao/la:
Novosti

Kuca je prodana,nervoza sve veca i veca :smajl031 Sta sa stvarima koje su punile cetvero sobnu kucu :smajl031 sta znaci cetri namjestene spavace sobe,primaca,dnevna i kuhinja,tri kupatila,podrum i garaza :smajl049

Vjere,ništa više.

Vrh

PostPostano: 19 tra 2010, 21:55 

Novosti

Ma ne sikiraj se, neidu u Etiopiju...a kad se zasite domovine eto ih opet tebi :thumbup1

Vrh

PostPostano: 26 tra 2010, 09:54 

Novosti

:smajl049
Pricas kao da idu u Pakistan il Irak,ne u Hrvatkoj........
Pa sa novac koji su dobili za kucu u Hr mogu kupiti 5-6.Tu kupe kucu i jos imaju novac i za neki sopstveni biznis.Zivjeli bi bolje nego u Kanadi.
:D

:hrvatinic

Vrh

PostPostano: 26 tra 2010, 13:00 

Ljudi zive gdje im je bolje a ne gdje su se rodili ... tako bi barem trebalo biti ...

Vrh

PostPostano: 26 tra 2010, 13:17 

Ne bi, trebalo bi bit: ljudi žive gdje su se rodili i odakle su i da im je tu najbolje.

Irci su se prestali u Ameriku iseljavat. Kad?

Vrh

PostPostano: 26 tra 2010, 14:18 

Ovodje nije kontekst "iseljavanje" vec ekonomska sigurnost. Vjerujem da se nemoze za dorucak uzeti red ograde,ua rucak rustika a za veceru cisti Hrvatski zrak.
Ekonomska sigurnost, pa na kraju i iseljavanje Iraca je doprinjela ekonomska kriza, neimastina i teznja za boljim zivotom. Kasnija desavanja a vezana uz crkvu i ilegalno useljavanje malih iraca je neka druga tema.

Vrh

PostPostano: 26 tra 2010, 14:26 

Da dodam, i kod mene je slicna situacija kako poslje dugog svetskog rata tako i poslje ovog zadnjeg cjela se obitelj rasula na svim kontinentima Evropa, Amerika (i Latinska) i Australija ... ali nikome ne pada na pamet da se vraca u BiH a kao glavni razlog navode nesigurnost, kako ekonomsku tako i osobnu.
A i cesti su komentari da na prostorima BiH jos rat nije zavsio, i tako iseljeni Hrvati iz BiH komentarisu i obrazlazu svoj povratak. Ovo nije demagogija, ovo je stvarnost i realnost a BiH ostaje zemlja starih ljudi.
Ovo nije slucaj samo sa Hrvatima, sve je vise Bosnjaka koji se odlucuju stecena financiska sretstva uloziti u RH a ne u BiH.

Vrh

PostPostano: 27 tra 2010, 21:52 

Stjepan je napisao/la:
:smajl049
Pricas kao da idu u Pakistan il Irak,ne u Hrvatkoj........
Pa sa novac koji su dobili za kucu u Hr mogu kupiti 5-6.Tu kupe kucu i jos imaju novac i za neki sopstveni biznis.Zivjeli bi bolje nego u Kanadi.
:D

:hrvatinic

Ovi moji su u zabludi da je zivot "godisnji odmor i jadransko more" :ucelo zamisli tek koliko sladoleda mogu kupiti za taj novac od kuce :smajl047 :pistolji

Vrh

PostPostano: 03 svi 2010, 08:39 

mare kad se odluci za odlazak 100% nece biti zemlja za koju su moji pradjedovi i rodbina zivote izgubili i danas se po svima u toj istoj zemlji pljuje :nanana :rigam Ovdje mi NITKO nemoze i nece zabraniti da slusam i pjevam Evo Jure i Bobana i moju najmiliju himnu "Jasenovac i Gradiska stara" :clap :clap :smajl047 E pa ako ovdje nije prava Hrvatska evo moje glave :neznam

Ljepoto, ko to tebi ne da pivat sta ti hoces pivat. Samo se ti meni javi, pa volja Herceg-Bosna volja Dubrovnik, pa cemo zajedno pjevat i Juru i Bobana, za jasenovac trebam malo pod gasom bit ali moze proc! Ja cu kuci pa kud puklo :HercegBosanac a ti vidi :tt2

Vrh

PostPostano: 18 lip 2010, 15:43 

Otisli su :placipicka Ispratili smo ih,naplakali se,sretno su stigli i sad dolazi privikavanje :neznam

Ova situacija mi je otvorila oci da vise trepnuti nemogu,tako kako se ni u ludilu nebi udala za srbina isto tako otpadaju Hrvati iz Hrvatske,njihovo tjelo je ovdje a dusa im ostaje u Hrvatskoj i tu nema mira ni spokoja.

U braku uvjek netko bude GUBITNIK :neznam

Vrh

PostPostano: 18 lip 2010, 15:56 

DaNi je napisao/la:

Ljepoto, ko to tebi ne da pivat sta ti hoces pivat. Samo se ti meni javi, pa volja Herceg-Bosna volja Dubrovnik, pa cemo zajedno pjevat i Juru i Bobana, za jasenovac trebam malo pod gasom bit ali moze proc! Ja cu kuci pa kud puklo :HercegBosanac a ti vidi :tt2

Ma totalno su me ovi moji iscrpili,vise mi se nista ne pjeva :neznam

Tebi sretan put u Lijepu Nasu,nakon ove pizdarije sta su moji izveli lakse cu te preboliti :smajl010 :smajl016 :smajl034

Vrh

PostPostano: 07 srp 2010, 14:41 

Junuz Djipalo je napisao/la:
bumbar92 je napisao/la:
Čim mi se po glavi pođu motati misli da odem iz HB, odma me nešto pođe u stomaku "žigat",...

Ja bez ovog zraka, vode i naroda nemrem diHat, a ko more sa srićom mu bilo.

Mene žiga još uvijek, i nakon evo 18 godina, pola života...

A gdje ćeš, kud ćeš, u Mostaru mi je isto kao i u Zagrebu, u središnju Bosnu (?) nisi siguran hoće li ostat izvan Trećeg ako ga formiraju.

Da djecu vodim na obuku Talibanima?

ovo je najveći problem. ja ne bi ostao u RH, ali šta ako moj mali gradić ostane izvan trećeg (nemojte sad o šansama).

It's probably me...

Vrh

PostPostano: 07 srp 2010, 18:51 

Hrvatski_Zrinjski je napisao/la:

mare kad se odluci za odlazak 100% nece biti zemlja za koju su moji pradjedovi i rodbina zivote izgubili i danas se po svima u toj istoj zemlji pljuje :nanana :rigam Ovdje mi NITKO nemoze i nece zabraniti da slusam i pjevam Evo Jure i Bobana i moju najmiliju himnu "Jasenovac i Gradiska stara" :clap :clap :smajl047 E pa ako ovdje nije prava Hrvatska evo moje glave :neznam

Jasenovac i Gradiška stara je izmišljena glupost od Jugo-komunista. Prava pjesma uopće nespominje ubijanja i kreće ovako:

Banja Luka i Gradiška Stara to su kuće Maksovih bećara,
kroz Imotski kamioni žure voze crnce Francetića Jure...

Nebojte se ovdje su vam sve same Hrvatine :ujko . Ali dobro bi bilo da znate pravo podrijetlo pjesme o radnim logorima Jasenovac i Stara Gradiška koju su podmetnuli KOMUNISTI zamjenivši riječi starije Hrvatske pjesme skladane čak za života Hrvatskog narodnog junaka voljenog Jure Francetića.

Ejjj...Aj molim te ako imaš neđe pjesmu Banja Luka i Gradiška Stara da mi ju pošalješ,ja ju nigdje nisam mogla naći :( :HercegBosanac

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 102 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: