HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 28 ožu 2024, 16:23.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 194 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Tko je prvi poceo ciniti zlocine? - podrucje bivse Jugoslavije
PostPostano: 31 svi 2018, 11:14 
Offline

Pridružen/a: 10 vel 2018, 15:56
Postovi: 2950
Lokacija: Hrvatsko kraljevstvo
АлександарБЛ je napisao/la:
... mi se nikad necemo sloziti oko nase i vase istorije.


Pa ne trebamo se slozit. Mozemo utvrditi oko cega se ne slazemo.

Ako ne mozemo utvrdit barem u 90% (osim naravno interpretacija) sto je bilo, kako mozemo imati povjerenje u dogovore oko onoga sto bi trebalo bit. Pa valjda je lakse utvrdit ono sto je bilo, nego steci povjerenje u DOGOVORE/UGOVORE koji bi trebali bit. A ako ne mozemo utvrdit ono sto je bilo...

_________________
Hrvatska je za više KRIŠTO a neki su za manje Karoline u hrvatskoj politici

Pred okupaciju BIH 800.000 stanovnika, od toga 80.000 kristijana i 50.000 pravoslavnih, sruseno 500 katolickih objekata


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tko je prvi poceo ciniti zlocine? - podrucje bivse Jugoslavije
PostPostano: 31 svi 2018, 11:25 
Offline

Pridružen/a: 10 vel 2018, 15:56
Postovi: 2950
Lokacija: Hrvatsko kraljevstvo
Metemma je napisao/la:
Instruktor je napisao/la:
S druge strane drugi sud u Haagu u postupku RH protiv Srbije za genocid, Srbija je osudjena za agresiju s ciljem stvaranja 'homogene srpske drzave'. Taj sud je ozbiljniji, ne zbog toga sto je presuda pravilna, nego sto to nije ad hoc sud koji ne prihvacaju zemlje koje su ga osnovale.


O čemu pričaš kog đavola?


Pa imate dva suda, ad hoc sud za exSFRJ odnosno ICTY, koji ne sudi za zlocin protiv mira odnosno ne sudi za zlocin agresije, https://bs.m.wikipedia.org/wiki/Međunarodni_krivični_sud_za_bivšu_Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde (ICJ), https://bs.m.wikipedia.org/wiki/Međunarodni_sud_pravde

Međunarodni sud pravde (ICJ) su osnovalo Ujedinjeni narodi kao ozbiljan sud s profesionalnim sucima. A sud ICTY je osnovan od Vijeca sigurnosti ne da pravedno sudi nego da po statutu dovede do pomirenja sto se vidi po zivotopisima sudaca, duljini postupaka, politickim izjavama tuzitelja ('to su sve kurvini sinovi'), razlici u duljini presuda u prvom i drugom stupnju itd.

ICJ je presudio Srbiji pokretanje agresije s ciljem stvaranja 'homogene Velike Srbije', po hrvatskoj tuzbi.

_________________
Hrvatska je za više KRIŠTO a neki su za manje Karoline u hrvatskoj politici

Pred okupaciju BIH 800.000 stanovnika, od toga 80.000 kristijana i 50.000 pravoslavnih, sruseno 500 katolickih objekata


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tko je prvi poceo ciniti zlocine? - podrucje bivse Jugoslavije
PostPostano: 02 lip 2018, 14:47 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 23 svi 2018, 10:53
Postovi: 75
Lokacija: Бања Лука, Република Српска
@Instruktor, imas PP pa virni u inboks :)


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tko je prvi poceo ciniti zlocine? - podrucje bivse Jugoslavije
PostPostano: 10 lip 2018, 08:24 
Offline

Pridružen/a: 10 vel 2018, 15:56
Postovi: 2950
Lokacija: Hrvatsko kraljevstvo
Instruktor je napisao/la:
АлександарБЛ je napisao/la:
A ne mogu se ponositi kad znam da taj sto me tako nazvao,ne misli na prave cetnike nego na *** iz zadnjeg rata.
General pjeva o tim borcima, vidis i iz rijeci pjesme da se radi o borbi za oslobodjenje Kosova i Makedonije od Turske okupacije.


To me potsjeca na rijec ustasa.

Ustasa - znacenje 1
Ovaj Srbijanac u sredini kaze u ovom videu da se u 'Nevesinjskoj pusci' spominju ustase, valjda misli na neke srpske borce, https://m.youtube.com/watch?v=189_af030TQ&t=927s

Ustasa - znacenje 2
Po meni nije isto ustasa od atentata u Beogradskoj skupstini do 10.4.1941., kao i nakon toga. Hrvati su isli u ustase zbog srbijanskog terora u Kraljevini Jugoslaviji, a ne iz razloga sto im se islo u madjarski logor Janka Pustu zbog avanturizma. Npr. Mile Budak je postao ustasa kada su ga skoro ubili u Ilici u ZG, pa je izgubio klijente i otisao u ustase, tu je slika, https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Mile_Budak. U tom razdoblju Srbi ubijaju Ivu Pilara, Milana Suflaja, Josipa Predavca, Stjepana Javora i niz hrvatskih intelektualaca. Einstain i Hermann Mann su se s naslovnica novina zalagali da se zastiti Hrvate. Stricevima Maksa Luburica i Rafaela Bobana su pred njihovim ocima lomili prste. Kraljevina je hercegovacki duhan otkupljivala po niskim cijenama pa su Hrvati u Hercegovini morali svercat duhan da bi prezivjeli, i kad ih uhvate srbijanci su ih fizicki maltretirali, zatvarali i ubijali (izvor Gabelica). U svim vrhovnim mjestima bilo je od 80 do 99% Srba. Pravoslavni biskupi su imali placu 40.000 kruba, katolicki 15-20.000. Janko Bedekovic je u Zagrebackoj policiji terorizirao hrvate, psihopat koji je bio sadista. I 100 drugih zala ke cinjeno Hrvatima. Postat ustasa tada to je bio cin hrabrosti i casti. Pogotovo za one koji nisu bili medju nepravedno osudjenima nego su otisli u ustase iz ideala i oni koji su u ustase otisli s rada u inozemstvu. Slicno je s muslimanima bilo.

Tu se u takvim uvjetima patentira 1929. pozdrav 'Za dom spremni'.

I tada, ustaski program sastojao se od ustaskih nacela njih 17. U njima nije bilo ni fasizma ni netrpeljivosti ni rasizma niti cega slicnog. Nisu duga svatko ih moze procitati, https://hr.m.wikisource.org/wiki/Načela_Hrvatskog_ustaškog_pokreta . Papa Pio XI je osudio enciklikama komunizam, fasizam i nacionalsocijalizam, a njegovu nasljedniku su dostavljena ustaska nacela u latinskom prijevodu, ali na njih nije bilo primjedbi. Kardinal Fumasoni Biondija je cak su mu se 'svidjela te ih je s velikim zanimanjem pomno pregledavao i citao' (Gabelica, 'Alijzije Stepinac i hrvatska drzava', str. 143.

To je znacilo biti ustasa do 10.4.1941. Bilo ih je oko 500 u Talijanskim internatima. I po pisanju Noela Malcoma 'Kratka povijest Bosne' str. 310 oko 12.000 simpatizera u Hrvatskoj. Medjutim, nakon osnivanja NDH ubrzo je drzava odnosno ustase su dobili plebiscitarnu potporu u NDH, naravno osim medju Srbima koji su i u vojsci i na civilnim funkcijama bili elita, to im je doslo kao najvece zlo. Hrvati su se razocarali ustasama zbog ustupanja Istre i dijela Dalmacije Talijanima. Samo sto ni danas Hrvati ne zbaju da su to uzrokovali Rimski i Rapalski ugovori, koje nije potpisao Pavelic, i da je tada Italija imala 120.000 vojnika duz obale, a Pavelic 500 ustasa.

Ustaski duznosnik dr. Julije Makanec 1937. pise da je 'Fasizam pregazio slobodu pojedinca" i da ce neki narodi 'morati u krvi natrag osvajati slobodu, koje su se u teskim trenutcima svoga kolektivnog zivota odrekli". Upravni zapovjednik ustaske mladezi prof. Ivo Orsanic kaze 1937. da su nosioci totalitarizma (komunizma, fasizma, nacionalsocijalizma) 'nosioci zla i zlocina' i da je svaki totalitarizam "negacija zivotnog smisla, i prema tome apsurd" itd. Ivan Gabelica 'Alojzije Stepinac i hrvatska drzava", str. 142.

Stepinac u svom osobnom dnevniku pise "Pobjedi li Njemacka bit ce grozan teror i propast za male narode. Pobjedi li Engleska ostat ce na vlasti masoni i Zidovi pa prema tome nemoral, korupcija u nasim zemljama. Pobjedi li SSSR onda je Dzavo dobio vlast nad svijetom i pakao. Dakle, kuda cemo Gospodine nego li tebi poci", 4.11.1940. isto iz Gabelicine knjige.

Stepinac i zestoko pise o Srbima, jer nisu postovali ugovore, pisao je da jedno potpisuju drugo rade.

1941. su postojali u Kraljevini logori za Hrvate, Stepinac se izborio da cuvari budu Hrvati i na kraju da se ti Hrvati puste, pa je izbjegnuto nasilje.

Stepinac 1940. Srbima prorice nesrecu koja ce ih jedina opametit.

Ustasa znacenje 3
Obradit cu 1941.-1945.

Ustasa znacenje 4
80-tih pred agresiju i tijekom agresije 90-tih u srpskom jeziku. Pa i danas.

Slicno je i u bosnjackom jeziku i uporabi.

Obradit cu kasnije.

Znacenje 'Za dom spremni' i HOS-a 90-tih i danas
Obradit cu kasnije.


Ustasa znacenje 3

Hitler nakon sto su ga izdali potpisnici saveza sa strane Kraljevine Jugoslavije (i Ivo Andric) razbija Kraljevinu i uspostavlja NDH.

Prve zlocine cine Srbi i to Ivana Zelica iz Teskare 4. travnja 1941. (pokusaj bijega iz vojske), 8. travnja Petar Jukic kod Maribora, Pero Boras iz Hardomija 10. travnja, 14. travnja Ante Misetic iz Grabovika, Mijo Gazde iz Hardomilja, slikara prof. Selesina itd. itd. Kvalitativno su bili slucajevi da covjeka izbodu nozem i izresetaju puscanim tanetima.

Pri povlacenju vojske Srbi ruse mostove na rijekama i druge javne objekte.

Najpoznatiji je slucaj vec 8. travnja 1941. u Bjelovaru, 108. pukovnija tada je ubila Ivana Hanisa i jos jednog vojnika, a trojicu su tesko ranili i zarobili, ranjenike su mlatili kundacima, tesko ih vrijedjali, odveli u vojni stozer i ostavili bez ljecnicke pomoci. Pa masakriranje 11 hrvatskih seljaka 10. travnja 1941. u Kapeli i Donjim, Srednjim i Gornjim Mostima. Ukupno je na bjelovarskom podrucju usmrceno 28 osoba imenom i prezimenom.

Iz zraka 12. travnja 1941. bombardiraju i ubijaju u Donjim Vinjanima kod Imotskog cetvero ljudi (jedno dijete od 9 godina), 13. travnja Ljubuski (ubijaju tri osobe), u Pozegi kombinacijom zrakoplova i pjesadije ubijaju osam ljudi.

itd. itd. ukupno utvrdjeno imenom i prezimenom, mjestom i datumom 300 osoba muslimana i Hrvata od Srba u u travanjskim i djekomicno svibanjskim danima, a vjerojatno jos dodatno 70 hrvatskih vojnika i casnika 6. travnja 1941. u uzletistu Petrovac nakon pobune, sve detaljno u knjizi 'Alojzije Stepinac i hrvatska drzava' Ivan Gabelica, 2007. 297-320

Na zlocin za ubijenih 11 hrvatskih seljaka u okolici Bjelovara, ustase za obmazdu ubijaju vise od 100 Srba. Ustase nisu ostale duzne, sto nije opravdanje i Stepinac je bio protiv obmazda rekavsi da je to poganski.

Muslimani/Bosnjaci su se tada izjasnjavali kak hrvati islamske vjere.

Vec 15. travnja 1941. osniva se cetnicki odred od 100 vojnika (osnivaci pop Momcilo Djujic i Vlado Novakovic), to nije bila prva ni jedina pobunjenicka skupina. (str. 315, Gabelica). Jugoslavenska vojska kada se raspadala dijelila je Srbima oruzije pa su oni bili iznimno dobro naoruzani. Pomagali su im i Talijani koji su se htjeli dodatno prosirit na racun NDH (str. 316).

Hitler je potpisao dakle prvo pakt sa Srbijancima, pa nakon puca nudi Maceku da stane na celo NDH on odbija, pa ga Benito uvjerava da uzme Pavelica i njegovih 500 ustasa.

Pavelic na temelju nasljedjenih Rimskih i Rapalskih ugovora prepusta dio Dalmacije Talijanima, a Istra nije ni bila u sastavu Kraljevine. Pavelic dovodi talijanskog kralja Tomislava itd. To izaziva ocaj Hrvata u okupiranim dijelovima Dalmaciji jer fasiti su surovi i tu se Hrvati u Dalmaciji opravdano osjecaju izdanima. Iako tada je Pavelic imao 500 ustasa u logoru, a Talijani 120.000 vojnika. Da je bilo zbog pritiska potvrdjuje da je nakon kapitulacije Italije 1943. Pavelic vratio Istru i okupirani dio Dalmacije. Nesto je slozenije s Medjimurjem.

Pocetkom svibnja 1941. srpski politicki prvaci traze od Italije da pripoji dijelove Dalmacije koji su ostali u NDH, Liku, Hercegovinu i dijelove Bosne (str. 318).

30.6.1941. Stevan Moljevic, obznanjuje projekt "Velike Srbije", medjuostalim s idejom da se ocisti prostor do mora od Hrvata i Muslimana i nesrpskog zivlja.

Pavelic uvodi pravnu diskriminaciju prema Zidovima, pocinje njihovo obiljezavanje postupno interniranje te deportacija u Njemacku. Za dio Zidova se omogucava status 'pocasnog arijevca', tolerira se i donekle ako su iz mijesanih brakova (nisam 100% siguran). Ni Romi nisu puno bolje prosli, sto u vidu deportacije sto u vidu ubijanja ubijaju se Zidovi i Romi. (tzv. rasni zakoni) Za neprijatelje one koji su se ogrijesili o Hrvate i koji su pogubni za NDH uvodi se pojam 'nepocutne osobe' i takve osobe se interniraju ili likvidiraju. Dio Srba se deportira u Srbiju i dolaze na njihovo mjesto Slovenci iz Slovenije.

Sve to tesko primaju Hrvati i razocaravaju se, nakon pocetnog odusevljenja.

Od oko 130 generala u NDH bilo je oko 10 pravoslavaca (Srba) i vise od 10 Zidova. Paveliceva zena je bila Zidovka i zene jos nekih ustaskih duznosnika. U ustasama je bilo Zidova. Obitelj Frank je bila naciobalno uz hrvatske nacionaliste (tzv. frankovci).

Gotovo svi vojnici Srbi i Crnogorci su u zarobljenistvu kod Hitlera dok se formirala NDH.

Nakon 22.6.1941. odnosno napada Hitlera na Staljina pojavljuju se partizani koji uz hrvatsko-srpski problem ukljucuju treci, odnosno krvavi komunizam. U partizanima je btw. tada 70% Srba. Oni su najgori, nitko ih osim Kominterne nije zvao niti trebao, dovoljno je spomenuti nacin njihovog djelovanja i jednom dijelu:
"Potrebno je zato stvoriti toliko mnogo beskućnika, da ovi beskućnici budu većina u državi. Stoga mi moramo da palimo. Pripucaćemo pa ćemo se povući. Nemci nas neće naći, ali će iz osvete da pale sela. Onda će nam seljaci, koji tamo ostanu bez krova, sami doći i mi ćemo imati narod uza se pa ćemo na taj način postati gospodari situacije. Oni koji nemaju ni kuće ni zemlje ni stoke, brzo će se i sami priključiti nama, jer ćemo im obećati veliku pljačku. Teže će biti sa onima koji imaju neki posed. Njih ćemo povezati uza se predavanjima, pozorišnim predstavama i drugom propagandom… Tako ćemo postepeno proći kroz sve pokrajine. Seljak koji poseduje kuću, zemlju i stoku, radnik koji prima platu i ima hleba, za nas ništa ne vredi. Mi od njih moramo učiniti beskćnike, proletere… Samo nesrećnici postaju komunisti, zato mi moramo nesreću stvoriti, mase u očajanje baciti, mi smo smrtni neprijatelj svakog blagostanja, reda i mira”, Mose Pijade, 1942., AVNOJ, http://www.sloboda.hr/28-ozujka-1945-bi ... da-palimo/

I da spomenem da je Tito javio Staljinu da mu je super kada Hitler radi obmazde 1 ranjen 50 civila, 1 ubijen 100, jer mu to povecava broj unesrecenih pa pristupaju partizanima pa je jaci.

U tom kontekstu kada je NDH podijeljena u dvije okupacijske zone (talijansku i njemacku) od koje je talijanska sklonija Srbima. U kontekstu kada komunisti povecavaju ionako velik kaos. Kada se Srbi pripremaju na rusenje i nastoje s Talijanima slabiti NDH. Kada se u okupiranim dijelovima Dalmacije zbog talijanskog terora Hrvati bune, opravdano. Kada Pavelic pod pritiskom Njemaca donosi diskriminatorne zakone koji tesko padaju na dusu Hrvatima, a Zidovima i Romima na fizicki integritet, dokaz da je bio pritisak je da ih je Pavelic i ukinio kada su Njemci otisli. I jos mu cijelo vrijeme Stepinac odnosno Katolicka crkva pusu za vratom. U tom kontekstu djeluju ustase.

Osim toga, nisu sve ustase bile pod nadzorom NDH. Na terenu je bilo i 'divljih ustasa', pa je tako NDH streljala dio ustasa koji su pocinili zlocine, sto je Stepinac na neki nacin pohvalio. Jasno je da ubijanje lojalnih civila bilo iz obmazde bilo iz mrznje nije doprinosilo mirnom vodjenju NDH jer je otvaralo prostor za pobune.

Cetnici i partizani su jedno vrijeme lijepo suradjivali. A kada je Churchill odabrao Titu krenulo je lose.

Uz sve to cetnici i ustase su cak imali sporazume o zbrinjavanju ranjenika u bolnicama NDH, pa mirovinama za cetnike i njihove obitelji u smrtnim slucajevima.

A taj Jasenovac i Stara Gradiska i tu je bilo streljanja, ali ni priblizno koliko je trenutacna politicka istina. Svjedocanstva i dokumenti pricaju svoju drugaciju pricu. Cak i bez one koju Beograd ljubomorno cuva. Tu mislim i na komunisticku mitomaniju oko Kozaracke djece.

Ima li se na umu da je ukupan broj zrtava u tom prostoru bio nesto vise od milijun. Ima li se u vidu da su od tih milijun, u poracu komunisti/partizani s presvucenim dijelom cetnika pobili vise od pola toga. Jasno je koliko je bilo zlocina u samom ratu. I jasno je kakva je tu bila uloga ustasa i jasno je da su i ustase cinili ogromne zlocine, sto je vidljivo iz Stepincevog osobnog dnevnika.

Uglavnom, moze se razgovarati ko je prvi pocinjao, tko su brojcano bili veci zlocinci, ko su bili po nacinu stravicniji zlocinci, pa tko se za sto borio. Mozda je to najbitnije razrijesiti, pa i nesretni Jasenovac.

Komunisti/partizani su bili sluga Kominterne (npr. dogovor Tita i Staljina, da Titini partizami skupa s nacistima udare na Saveznike ako bi se iskrcali u Dalmaciji). Njima je bio cilj ostvariti za Kominternu vecu sferu utjecaja. A s obzirom na nikakav legitimitet i legalitet odgovarao im je sto veci kaos. De facto su ih svi zvali bandom, dok Titu nije Churchill poceo naoruzavat umjesto ministra obrane Drazu, pa ga jedino nakon toga ti Saveznici vise nisu zvali bandom. Partizani nakon toga postaju pretezno Hrvati, odnosno pokret postaje hrvatski.

Cetnici su djelomicno prihvatili NDH kao prolazno zlo, i samo su cekali zadnji tren da se s Hrvatskom obracunaju i ostvare srpski nacionalni interes kroz Veliku Srbiju.

Ustase su htjele drzavu pod svaku cijenu i nisu se libili pritom ciniti zlocine. U biti nakon terora u Kraljevini nad Hrvatima, htjeli su rijesiti hrvatsko nacionalno pitanje.

Saveznici ni pod koju cijenu nisu htjeli Hrvatsku nego Jugoslaviju, a nije bilo kalibra tipa Franje Tudjmana iz 90-tih koji bi izveo uspostavu Hrvatske i ujedinio Hrvate.

To je znacilo biti ustasa 1941.-1945. To je bio kaos totalni, i opravdano je postaviti pitanje sto je tada bilo najpametnije. Uglavnom, to pokazuje da kamen zaglavni Republike Hrvatske moze biti samo Domovinski rat, nikako WWII, jer su Hrvati tu bili na suprotstavljenim stranama, i cinjeni su ratni zlocini sa svih strana.

_________________
Hrvatska je za više KRIŠTO a neki su za manje Karoline u hrvatskoj politici

Pred okupaciju BIH 800.000 stanovnika, od toga 80.000 kristijana i 50.000 pravoslavnih, sruseno 500 katolickih objekata


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tko je prvi poceo ciniti zlocine? - podrucje bivse Jugoslavije
PostPostano: 10 lip 2018, 09:00 
Offline

Pridružen/a: 10 vel 2018, 15:56
Postovi: 2950
Lokacija: Hrvatsko kraljevstvo
Tri znacenje obradjena. Jasna je ogromna razlika izmedju znacenja Ustasa - znacenje 2 i Ustasa - znacenje 3.

Znacenje 2 je za vrijeme srbijanske hegemonije kada se na srbijanski teror odgovara terorizmom. U znacenju 2 nema zlocina nad civilima i ono je idealisticko. U znacenju 2 nema ni traga od fasizma, nego je ono cista borba za slobodu i hrvatsku drzavu u kojoj se cijeni obrazovanje, rad, protukapitalizam, vjera u Boga itd. Ljudi odlaze u logore u inozemstvu iz ideala u smislu zaustavljanja srbijanskog terora u Kraljevini. Silom se odgovara na silu.

Kod znacenja 3 ustase pocinju djelovanje u praksi uslijed strasnog ometanja prvenstveno dobro naoruzanih Srba (cetnika) i naravno Talijana. Tada se gubi teritorij, uvodi se strasna pravna diskriminacija Roma i Zidova samo zbog toga sto su Zidovi i Romi, deportiraju se i ubijaju. Njemci deportiraju Slovence u NDH, a Srbe u Srbiju. Uvode se logori za 'nepocutne osobe' odnosno protivnike drzave. Ustase u tom razdoblju cini strasne zlocine u vidu obmazda nad Srbima. Pojavljuju se i krvavi komunisti koji takodjer cine strasne zlocine kako bi stvorili unesrecene da im se pridruze. Tu nakon podrske Churchilla Titu, Hrvati odlaze u partizane koji umjesto srpskog pokreta postaju hrvatski pokret. Ali partizani se bore za Jugoslaviju i komunizam ne i za Hrvatsku, u praksi, a oko zabluda je drugo pitanje. Ustase ostaju s Hitlerom do kraja i Pavelic isporucuje Hrvate Britancima. Britanci ih s drugima salju Titi koji ih masovno ubija (oko pola milijuna). To znacenje 'ustasa' uvelike odudara od znacenja 2.

_________________
Hrvatska je za više KRIŠTO a neki su za manje Karoline u hrvatskoj politici

Pred okupaciju BIH 800.000 stanovnika, od toga 80.000 kristijana i 50.000 pravoslavnih, sruseno 500 katolickih objekata


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tko je prvi poceo ciniti zlocine? - podrucje bivse Jugoslavije
PostPostano: 10 pro 2018, 00:44 
Offline

Pridružen/a: 10 vel 2018, 15:56
Postovi: 2950
Lokacija: Hrvatsko kraljevstvo
Vezano za klevete u WWI, koji je bio preteca fasistickoj Kraljevini koja je civiliziran hrvatski narod gledala kao 'artikl'.

Nakon klevetnickog dokumenta SPC-a i Moljevicevog genocidnog i klevetnickog programa 'Velika Srbija' gdje se Hrvate klevece za toboznji zlocin nad Srbima u WWI, Rudolf Bicanic u izbjeglickoj vladi u Londonu u prosincu 1941. protestira i glede kleveta na ovoj temi. Citiram

"Sto se tice tvrdjenja da su Srbi trpjeli vise o gore od ruku svoje brace Hrvata i Muslimana nego od ruku neprijatelja u tijeku 1914.-1918. god. sasvim je netocno. Po mome najboljem saznanju ovo je prvi put da se ovako nesto tvrdi u jednom sluzbenom dokumentu"

Za optuzbu da su Hrvati nad Srbima cinili zlocine u WWI u napadu Austro-Ugarske Bicanic tvrdi da su Srbi bili proganjani od Austro-Ugarske koja je bila u ratub sa Srbijom ali da su Hrvati tada zastitili Srbe. Tu navodi citiram "Nista ne moze umanjiti cinjenicu da su Srbi u tijeku proslog rata sjedili u nezavisnoj hrvatskij vladu u Zagrebu zajedno s hrvatskim strankama i da su imali predstavnike u hrvatskom narodnom vijecu kao i u hrvatskoj delegaciji kod madjarskog parlamenta i da su sudjelovali u javnim poslovima, zauzimali odgovorna mjesta u drzavnoj sluzbi i t.d. Zar su zaboravili rad tolikih hrvatskih rodoljuba koji su spasili ugrozene Srbe od austrijskih i madjarskih vlasti? Zar se zaboravilo da je tisuce srpske djece iz Bosne i Hercegovine, zahvaljujuci hrvatskim vlastima, kao i iz Like i Sjeverne Dalmacije spaseno od smrti gladju".

Studeni 1991., dr. Vojislav Seselj, srbocetnik, osudjeni ratni zlocinac na ICTY za etnicko ciscenje u Hrtkovcina, 'Ako istina nije korisna u ratnom stanju ne smete da je koristite", https://m.youtube.com/watch?v=qGvM865wLiQ

I pitam se, dok za razoblicene klevete o Hrvatima u WWI i WWII pa i u raspadu SFRJ jos uvijek sire, jel jos uvijek traje rat Srba protiv Hrvata drugim sredstvima (npr. SANU2)?

_________________
Hrvatska je za više KRIŠTO a neki su za manje Karoline u hrvatskoj politici

Pred okupaciju BIH 800.000 stanovnika, od toga 80.000 kristijana i 50.000 pravoslavnih, sruseno 500 katolickih objekata


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tko je prvi poceo ciniti zlocine? - podrucje bivse Jugoslavije
PostPostano: 30 pro 2018, 15:14 
Offline

Pridružen/a: 10 vel 2018, 15:56
Postovi: 2950
Lokacija: Hrvatsko kraljevstvo
Zdravko Dizdar u knjizi iz 2009., str. 46 navodi kako su se cetnicke postrojbe jugoslavenske vojske nakon napada 6.4.1941. jedino istaknule u ubojstvima vise desetaka Hrvata (npr. Bjelovar, Svireca, Srijemska Mitrovica, Capljina, Derventa, Doboj, Mostar) i da su pruzile slab otpor napadacu.

_________________
Hrvatska je za više KRIŠTO a neki su za manje Karoline u hrvatskoj politici

Pred okupaciju BIH 800.000 stanovnika, od toga 80.000 kristijana i 50.000 pravoslavnih, sruseno 500 katolickih objekata


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tko je prvi poceo ciniti zlocine? - podrucje bivse Jugoslavije
PostPostano: 31 pro 2018, 23:40 
Offline

Pridružen/a: 03 ruj 2018, 10:57
Postovi: 60
Točan odgovor su srpski janjičari nad hrvatskim narodom.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tko je prvi poceo ciniti zlocine? - podrucje bivse Jugoslavije
PostPostano: 01 sij 2019, 19:34 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 29 pro 2018, 12:46
Postovi: 1678
Lokacija: Zagreb, RH, EU, safe European home
Instruktor nije u pravu na prvoj stranici ove teme. Srbija kao država nije bila iza Sarajevskog identiteta, čak je vrlo vjerojatno poslano nekakvo (danas izgubljeno) pismeno upozorenje od Pašića koji je naslutio što se sprema, premda nije mogao znati što točno (npr nešto se činilo da se kuha srpskoj graničnoj službi). Naravno da je bilo vojnih dužnosnika u Srbiji koji su bili usko povezani s raznim velikosrpskim pokretima u svakoj Srbiji susjednoj zemlji pa je moguće da su oni bili sasvim obaviješteni, no to je druga stvar. Koliko god je Srbija u eventualnom ratu vidjela priliku (koja se na kraju i ostvarila), isto tako je Pašić itekako znao koliki bi rizik za državu već iscrpljenu Balkanskim ratovima bio ući u rat sa Austro-ugarskom. Ovog sam ljeta čitao Sleepwalkers Christophera Clarka i dosta je dobro objašnjeno, preporučujem tu knjigu uopće za ljubitelje povijesti.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tko je prvi poceo ciniti zlocine? - podrucje bivse Jugoslavije
PostPostano: 01 sij 2019, 19:59 
Offline

Pridružen/a: 17 vel 2018, 23:31
Postovi: 1511
Lokacija: Mareva Ljut
Nemanjići su progonili katolike po Hercegovini i dijelu Dalmacije.
Druga serija zločina su pravoslavni Martolozi koji su kao turske pomoćne čete pljačkale hrvatske i mađarske zemlje. Martološki zločini su bili toliko okrutni da je sabor donio odluku da se uhvaćeni Martolozi nabiju na kolac.
Naši sukobi su daleeeeeko stariji od 20. stoljeća kako to neki naivci tvrde.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tko je prvi poceo ciniti zlocine? - podrucje bivse Jugoslavije
PostPostano: 01 sij 2019, 20:13 
Offline

Pridružen/a: 10 vel 2018, 15:56
Postovi: 2950
Lokacija: Hrvatsko kraljevstvo
NiceBoyZg je napisao/la:
Instruktor nije u pravu na prvoj stranici ove teme. Srbija kao država nije bila iza Sarajevskog identiteta, čak je vrlo vjerojatno poslano nekakvo (danas izgubljeno) pismeno upozorenje od Pašića koji je naslutio što se sprema, premda nije mogao znati što točno (npr nešto se činilo da se kuha srpskoj graničnoj službi). Naravno da je bilo vojnih dužnosnika u Srbiji koji su bili usko povezani s raznim velikosrpskim pokretima u svakoj Srbiji susjednoj zemlji pa je moguće da su oni bili sasvim obaviješteni, no to je druga stvar. Koliko god je Srbija u eventualnom ratu vidjela priliku (koja se na kraju i ostvarila), isto tako je Pašić itekako znao koliki bi rizik za državu već iscrpljenu Balkanskim ratovima bio ući u rat sa Austro-ugarskom. Ovog sam ljeta čitao Sleepwalkers Christophera Clarka i dosta je dobro objašnjeno, preporučujem tu knjigu uopće za ljubitelje povijesti.


NiceBoyZG nisam ja rekao da je sarajevski atentat bio u srbijanskom interesu, kada navodite 'rizik za drzavu'. U srbijanskom interesu nije bilo ni pokretanje rata 90-tih. Ni etnicko ciscenje i genocidne radnje u Republici Srpskoj i RH.

Ali to vec ovisi kako se postave interesi. Ako je interes velikosrpski mit bez obzira na unistenu infrastrukturu i ogroman relativni broj mrtvih, narusen ugled naroda itd. onda joj je bilo u interesu.

Kada gledamo kako se Republika Srbija postavlja prema politickim simbolima koji predstavljaju te cinidbe na tragu te ideologije (Narcetanje, Ilija Garasanin, Gavrilo Princip, Punisa Racic, Srpski kulturni klub, SPC, Stevan Moljevic, Draza Mihajlovic, Vojislav Seselj, Aleksandar Vucic itd.) mozemo reci da to Srbija odobrava. U protivnom bi se valjda ogradila od tih simbola, a ne te simbole birala u vlast, stavljala ih na TV i gradila im spomenike.

Sluzbena Srbija se formalno (zvanicno) ogradjuje i od odgovornosti za rat 90-tih, nije se ispricala kao npr. Crna Gora. Evo najnovija propaganda je da je Banske dvore raketirao Stipetic po nalogu Tudjmana, avionima koji su poletili iz BIH, a ne JNA na celu s Milosevicem. Toboze Tudjman kontrolirao ratno zrakoplovstvo JNA. Dokumente sudu ICTY-u nisu davali kako bi se to rascistilo sve do kraja, a KOS-ov sef Aleksandar Vasiljevic bio uvazeni svjedok ICTY-a, a u ICTY dolazili samo oni selektivno odabrani dokumenti koji odgovaraju Srbiji i tuziteljstvu. Zamislite, stavite sefa KOS-a koji je mogao kontrolirati agresiju i to mu je bila zadaca, u sud koji bi trebao suditi odgovornima za agresiju koja je bila zlocin.

Ferdinand je htio napravit modernu trojedinu monarhiju, gdje bi RH i BIH (malo i sire, do Zemuna) bile u jednoj jedinici i tako bi se rijesilo hrvatsko nacionalno pitanje u Austro-Ugarskoj koja bi postala Austro-Ugarska-Hrvatska Treca jedinica bi u biti bila mini Jugoslavija, ali s hrvatskom vecinom. To je bio plan u visokoj fazi gotovosti. Nije li logicno da bi Srbija za svoj mit bila spremna ici na sve ili nista? Danas znamo da Srbi velicaju Gavrila Principa. Ali, je li ponasanje Srbije nakon atentata pokazivalo da je stajala iza atentata ili da ga je barem podrzavala?

Ako prihvacate da je masonima bilo u interesu rusenje katolicke Austro-Ugarske ('dok posljednji kralj ne bude zadavljen crijevom posljednjeg svecenika' + francusko-britanski interes za rusenjem Austro-Ugarske i stvaranjem Jugoslavije), i ako znamo o polozaju Aleksandra koji je bio mason, onda je li sasvim izvjesno da je Srbija bila aktivnoscu ili pasivnoscu upletena?

I za kraj Vuk Draskovic u 2018. negira i odgovornost Srbije za Punisu Racica, a znamo kako se kralj 6. sijecnja 'iskupio' Hrvatima i kako je kaznjen Punisa Racic., https://narod.hr/hrvatska/vuk-draskovic ... inu-europa

I na kraju se svede u srpskoj interpretaciji, nit smo krivi mi niti vi, pa 'ko nas bre onda zavadi'. I nije upoce sporno da uvijek ima neka treca strana s nekim interesima, ali moze se reci da u srpskoj kulturi (npr. Srpski kulurni klub u Kraljevini, ili srpske Novosti u RH u 2018.) odnosno srpskom kolektivu nadje vise nego dobru korisnu budalu (npr. Milorada Pupovca koji potice mrznju izmedju Srba i Hrvata na teritoriju RH za srbijansku geopolitiku, https://m.youtube.com/watch?v=7zULCg9CpXQ ).

_________________
Hrvatska je za više KRIŠTO a neki su za manje Karoline u hrvatskoj politici

Pred okupaciju BIH 800.000 stanovnika, od toga 80.000 kristijana i 50.000 pravoslavnih, sruseno 500 katolickih objekata


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tko je prvi poceo ciniti zlocine? - podrucje bivse Jugoslavije
PostPostano: 02 sij 2019, 19:40 
Offline

Pridružen/a: 10 vel 2018, 15:56
Postovi: 2950
Lokacija: Hrvatsko kraljevstvo
NiceBoyZg je napisao/la:
Instruktor nije u pravu na prvoj stranici ove teme. Srbija kao država nije bila iza Sarajevskog identiteta, ...


Jos malo argumentacije.

Atentat je izveden pod organizacijom 'Crne ruke' organizacije koji je rastao zasigurno ne bez pomoci Srbije. To je bila organizacija najviseg reda organiziranja koja nije osnovana po zakonu i koja moze sama po sebi organizirati poslove. Ona je bila cuvar velikosrpskog fasistickog imperijalizma koji i danas gaje Srbi, uz podrsku vlasti Srbije. Crna ruka ako procjeni da netko nije na njihovom putu oni ga likvidiraju.

Tako moze ici u likvidaciju samog vrha Srbije. Npr. Crna ruka je pobila vladara Srbije kralja Aleksandra Obrenovica i to na sotonski nacin. Zaklali su kralja i kraljicu, izmasakrirali im tijela i izbacili dijelove njihovih tijela kroz prozor. Ubili su i predsjednika vlade generala Cincar-Markovica i ministra vojske pukovnika Milovana Pavlovica. Ti okultni postupci nisu cudni ako je poznata veza Crne ruke s masonima. Sami simbol Crne ruke je ljudska lubanja s prekrizenim kostima.

Poznati crnorukas je tvorac genocidnog programa 'Homogena Srbija' od 30.6.1941. bio je i Stevan Moljevic, desna ruka Draze Mihajlovica u WWII. Kako ga danas Srbi slave dizanjem spomenika ocito je da vlasti Srbije podrzavaju crnorukaske koncepcije.

Pogledajmo samo novije slucajeve politickih ubistava ili smrti u sumnjivim okolnostima (npr. Djindjic, onda umiranja pred izricanja presuda ili svjedocenja na sudu ICTY). Pogledajmo kulturu u Srba gdje su protagonisti crnorukaske ideologije zvijezde.

Takve organizacije nisu moguce bez podrske vlasti, iako se moze pojavitu na vlasti netko koji je protiv takvih organizacija. Npr. to je ko UDBA u RH gdje je od 850 udbasa njih 750 zavrsilo u novim strukturama vlasti, uz podrsku hrvatske politike. Tu je samo razlika sto Hrvati ne podrzavaju ideologiju UDBA-e, za razliku od Srba koji podrzavaju crnorukasku. To bi bilo slicno kao kada bi Josip Manolic dobio spomenik u RH, kao sto dobivaju Moljevic ili Princip, tada bi mogli tvrditi da Hrvati podrzavaju UDBA-u. Tito gubi spomenike i trgove, kao sto su davno izgubili Aleksandar Rankovic, Edvard Kardelj i drugi partizani.

Prema tome itekako se moze tvrditi da su srpske vlasti krive za likvidaciju Ferdinanda jer je taj cin simbol velikosrpskog imperijalizma koje i danas vlasti u Srbiji podrzavaju.

_________________
Hrvatska je za više KRIŠTO a neki su za manje Karoline u hrvatskoj politici

Pred okupaciju BIH 800.000 stanovnika, od toga 80.000 kristijana i 50.000 pravoslavnih, sruseno 500 katolickih objekata


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tko je prvi poceo ciniti zlocine? - podrucje bivse Jugoslavije
PostPostano: 09 tra 2019, 22:09 
Offline

Pridružen/a: 10 vel 2018, 15:56
Postovi: 2950
Lokacija: Hrvatsko kraljevstvo
Philip Cohen:
“Ustaški masakri nad Srbima počeli su kao odmazda. Između invazije sila Osovine na Jugoslaviju 6. 4. 1941. i prvih masakra ustaša nad Srbima (27. 4. 1941.) četnici su izvršili 11 neprovociranih masakra nad hrvatskim stanovništvom (civilima). Likvidirali su ukupno 246 civila. Ustaške odmazde počele su pak 27.4. uhićenjima i masakrima nad 176 Srba kod Bjelovara. Ustaški masovni teror značajno se povećao nakon 22. 06. 1941., kada su se dogodila tri važna događaja: njemačka invazija na Rusiju, partizanski ustanak (Sisak) i smanjenje snaga njemačkih trupa, koje su bile prebačene na Istočnu frontu”., https://narod.hr/hrvatska/prof-dr-sc-ma ... -nego-lazi

_________________
Hrvatska je za više KRIŠTO a neki su za manje Karoline u hrvatskoj politici

Pred okupaciju BIH 800.000 stanovnika, od toga 80.000 kristijana i 50.000 pravoslavnih, sruseno 500 katolickih objekata


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tko je prvi poceo ciniti zlocine? - podrucje bivse Jugoslavije
PostPostano: 03 svi 2019, 13:40 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 15 srp 2010, 16:04
Postovi: 1885
Lokacija: Stara Hercegovina
Instruktor je napisao/la:
Ferdinand je htio napravit modernu trojedinu monarhiju, gdje bi RH i BIH (malo i sire, do Zemuna) bile u jednoj jedinici i tako bi se rijesilo hrvatsko nacionalno pitanje u Austro-Ugarskoj koja bi postala Austro-Ugarska-Hrvatska Treca jedinica bi u biti bila mini Jugoslavija, ali s hrvatskom vecinom. To je bio plan u visokoj fazi gotovosti. Nije li logicno da bi Srbija za svoj mit bila spremna ici na sve ili nista? Danas znamo da Srbi velicaju Gavrila Principa. Ali, je li ponasanje Srbije nakon atentata pokazivalo da je stajala iza atentata ili da ga je barem podrzavala?

Za neupućene Ferdinand nikada nije imao kao cilj trojedinu monarhiju, to je prije svega bila ideja Hrvata koji su se želili osloboditi pritiska mađarizacije. Dotični je kao osoba koja želi sačuvati carstvo koje će jednom preuzeti najveću prijetnju vidio u Mađarima i imao je ideju preuređivanja AU po uzoru na USA tj. u "saveznu" kraljevinu gdje bi "države" bile organizovane po jezičkom principu, a njemački bi ostao kao glavni jezik zajednice. Time bi slomio otpor Mađara, a Nijemcima kao najbrojnijim i najbolje organizovanim osigurao primat. Ideja je bila doista ozbiljna, ali FJ2 uopće nije bio zagrijan za nju i svojim dugim životom je indirektno torpedirao istu.

_________________
Čovjek je neprijatelj onoga što ne poznaje. (Ali ibn Ebu Talib)

Borba za slobodu čovjeka i nije drugo nego borba za oslobođenje od predrasuda. (Miroslav Krleža)


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tko je prvi poceo ciniti zlocine? - podrucje bivse Jugoslavije
PostPostano: 05 svi 2019, 08:16 
Offline

Pridružen/a: 10 vel 2018, 15:56
Postovi: 2950
Lokacija: Hrvatsko kraljevstvo
"Balkanski ratovi su bili koalicijsko dijelova naroda juga Europe protiv ‘bolesnika na Bosporu’, a srpski uspjesi i okupacija Kosova i Makedonije bili su praćeni neviđenim zločinima nad Albancima, ali i Makednocima. Nad tim zločinima se zgražala civilizirana Europa jer su to bili masakri civila praćeni silovanjima i etničkim čišćenjem kakvi nisu viđeni u modernoj europskoj povijesti.", https://narod.hr/kultura/5-svibnja-1995 ... om-vojniku

"Nakon početnih uspješnih obrana, Srbi u I. svjetskom ratu doživljavaju niz težih poraza, a osobito kod Čevrtije, te hrvatske postrojbe ulaze u prazan i napušten Beograd. Srpska vojska u bijegu i rasulu se povlači na Krf, otok na Mediteranu, počinivši ponovno pri tom povlačenju brojne zločine nad Albancima i Crnogorcima.", https://narod.hr/kultura/5-svibnja-1995 ... om-vojniku

_________________
Hrvatska je za više KRIŠTO a neki su za manje Karoline u hrvatskoj politici

Pred okupaciju BIH 800.000 stanovnika, od toga 80.000 kristijana i 50.000 pravoslavnih, sruseno 500 katolickih objekata


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tko je prvi poceo ciniti zlocine? - podrucje bivse Jugoslavije
PostPostano: 20 svi 2019, 20:05 
Offline

Pridružen/a: 10 vel 2018, 15:56
Postovi: 2950
Lokacija: Hrvatsko kraljevstvo
Brisati ovu poruku

_________________
Hrvatska je za više KRIŠTO a neki su za manje Karoline u hrvatskoj politici

Pred okupaciju BIH 800.000 stanovnika, od toga 80.000 kristijana i 50.000 pravoslavnih, sruseno 500 katolickih objekata


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tko je prvi poceo ciniti zlocine? - podrucje bivse Jugoslavije
PostPostano: 24 kol 2019, 16:30 
Offline

Pridružen/a: 10 vel 2018, 15:56
Postovi: 2950
Lokacija: Hrvatsko kraljevstvo
Od 1937. do 1945. hrvatski katolički intelektualac Petar Šimunić intenzivno se bavio stručnim i znanstvenim radom. Osobit je njegov prinos što je 1944., na stotu obljetnicu prvoga izdanja u Srbiji, prvi objavio i opširnim predgovorom popratio »Načertanije – tajni spis srpske nacionalne i vanjske politike Ilije Garašanina«, ključni dokument o velikosrpskim planovima osvajanja susjednih zemalja. Knjiga je nakon dolaska komunista na vlast 1945. bila spaljivana i »bunkerirana«. (Drugo izdanje, s kritičkim pogovorom, izišlo je 1992. s predgovorom dr. Mirka Valentića.) Iste godine izdao je knjigu »Izgrađivanje srbskoga mentaliteta: nekoliko primjera iz prošloga stoljeća«.

Zanimljivo je prikrivanje zlocinackih ideja srpskih intelektualaca do 1945. od jugokomunistickih vlasti, skrivali su Stevana Moljevica i njegovu 'Homogenu Srbiju', kao i politiku Garasaninovih 'Narcetanja'.

https://narod.hr/kultura/katolicki-povj ... ske-drzave

Davor Domazet Loso bit ce prvi u povijesti koji je hrvatskoj javnosti otkrio Memorandum SANU 2 koji su Srbi izradili nakon poraza 90-tih. Oni bi opet prvi pocinjali.

_________________
Hrvatska je za više KRIŠTO a neki su za manje Karoline u hrvatskoj politici

Pred okupaciju BIH 800.000 stanovnika, od toga 80.000 kristijana i 50.000 pravoslavnih, sruseno 500 katolickih objekata


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tko je prvi poceo ciniti zlocine? - podrucje bivse Jugoslavije
PostPostano: 24 kol 2019, 19:17 
Offline

Pridružen/a: 10 vel 2018, 15:56
Postovi: 2950
Lokacija: Hrvatsko kraljevstvo
Tomislav Karamarko izjavljuje: "Vodeći ideolog srpskog nacionalizma Vasa Čubrilović izjavio je u svom govoru 1939. godine u Banjoj Luci: 'Srpska nacionalna manjina u hrvatskim zemljama mora uvijek predano raditi na sprječavanju nastanka bilo kakve hrvatske države, a ako se to uslijed povijesnih okolnost i dogodi, pa Hrvatska dobije državu, dužnost joj je aktivno raditi na dekonsolidaciji takve države', https://direktno.hr/direkt/karamarko-os ... or-165178/


Sto godina srbijanskog terora u Hrvatskoj', Jakov Sedlar, https://m.youtube.com/watch?v=nVAhq51o8SM

_________________
Hrvatska je za više KRIŠTO a neki su za manje Karoline u hrvatskoj politici

Pred okupaciju BIH 800.000 stanovnika, od toga 80.000 kristijana i 50.000 pravoslavnih, sruseno 500 katolickih objekata


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tko je prvi poceo ciniti zlocine? - podrucje bivse Jugoslavije
PostPostano: 06 lis 2019, 14:09 
Offline

Pridružen/a: 10 vel 2018, 15:56
Postovi: 2950
Lokacija: Hrvatsko kraljevstvo
'Jedna zivopisna prica mogla bi rastumaciti Luburicevu osvetnicku narav. Kao desetogodisnji djecarac pronašao je u podrumu mrtva oca, nakon sto su ga srpski zandari pretukli skoro do smrti, i onda ga na zimskoj temperaturi polili hladnom vodom' da dodaje sebi'. Do jutra je od njega ostao mrtvi komad leda", str. 136, Mladen Schwartz 2000.

" Max Luburic iznio je u jednom Desetotravanjskom govoru, održanom u emigraciji i snimljenom na gramofonsku plocu, kako je u euforiji obnovljene drzave otisao na grob svome pokojnom ocu i tamo oprostio srpskim zandarima koji su ovoga ubili ko psa. Opisao je stvaralacko oduseljenje koje je tada obuzelo sve segmente hrvatske nacije. Nu onda je, kako veli, dosao 'Djurdjev danak, hajduci ustanak'. Lokalni Srbi preklali su malu mlinarevu kćer, cija je obitelj bila skromna i postena, nicim se nije isticali nit je izazvala svoje srpske susjede. I tako je sve pocelo ", str. 176, Mladen Schwartz 2000.

_________________
Hrvatska je za više KRIŠTO a neki su za manje Karoline u hrvatskoj politici

Pred okupaciju BIH 800.000 stanovnika, od toga 80.000 kristijana i 50.000 pravoslavnih, sruseno 500 katolickih objekata


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tko je prvi poceo ciniti zlocine? - podrucje bivse Jugoslavije
PostPostano: 22 lis 2019, 17:14 
Offline

Pridružen/a: 10 vel 2018, 15:56
Postovi: 2950
Lokacija: Hrvatsko kraljevstvo
Tuđman 6. svibnja 1989., Hamburg, 'Ustaše nisu u svojem programu imali protusrpskih planova, ali četnici su najavili genocid nad Hrvatima i tako postali krivcima za ono što se poslije dogodilo', Mladen Schwartz, 'Hrvatska nakon Tuđmana', 2000., str. 492


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tko je prvi poceo ciniti zlocine? - podrucje bivse Jugoslavije
PostPostano: 23 lis 2019, 06:01 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 kol 2018, 19:37
Postovi: 5633
Neko je nas sve dobro zajebo, osiromašio nas i sveo na jeftinu radnu snagu koja luta po belom svetu za kakvu takvu egzistenciju.

Političke elite u EX YU ručaju iz istih tanjira, kod istog gazde.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tko je prvi poceo ciniti zlocine? - podrucje bivse Jugoslavije
PostPostano: 23 lis 2019, 08:07 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 20 ruj 2009, 09:10
Postovi: 4386
Lokacija: Grobnik
buenos aires je napisao/la:
Neko je nas sve dobro zajebo, osiromašio nas i sveo na jeftinu radnu snagu koja luta po belom svetu za kakvu takvu egzistenciju.

Političke elite u EX YU ručaju iz istih tanjira, kod istog gazde.


Ne želiš valjda reći da smo prije 1990-te bili bogati? :zubati
Ja se osobno ne osjećam niti malo zeznutim, unatoč današnjim političkim elitama koje opet, po lopovluku i bahatosti nisu niti do koljena elitiama od prije 90-ih (makar se tu zapravo radi o skoro istim ljudima)...

_________________
RH-BiH-Sandžak-Sriem-Boka Kotorska-Trst
KREPAT MA NE MOLAT
http://hrvatska-bosna.eu5.org/znanost/zamjena_zarulje-prednje_kratko_svietlo-reno_clio_3.pdf


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tko je prvi poceo ciniti zlocine? - podrucje bivse Jugoslavije
PostPostano: 23 lis 2019, 12:32 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 kol 2018, 19:37
Postovi: 5633
dane-croatia je napisao/la:
buenos aires je napisao/la:
Neko je nas sve dobro zajebo, osiromašio nas i sveo na jeftinu radnu snagu koja luta po belom svetu za kakvu takvu egzistenciju.

Političke elite u EX YU ručaju iz istih tanjira, kod istog gazde.


Ne želiš valjda reći da smo prije 1990-te bili bogati? :zubati
Ja se osobno ne osjećam niti malo zeznutim, unatoč današnjim političkim elitama koje opet, po lopovluku i bahatosti nisu niti do koljena elitiama od prije 90-ih (makar se tu zapravo radi o skoro istim ljudima)...


Daleko od toga, ali bar su državne firme odlučivale o tome ko će raditi. Bilo je daleko lakše doći do posla. Sad oglasi za posao više nisu ni na jeziku zemlje u kojoj živiš...

Ogoljeni kolonijalizam bolesvetskog ološa.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tko je prvi poceo ciniti zlocine? - podrucje bivse Jugoslavije
PostPostano: 23 lis 2019, 15:11 
Offline

Pridružen/a: 10 vel 2018, 15:56
Postovi: 2950
Lokacija: Hrvatsko kraljevstvo
Trolate temu.

Ima posebna tema za nasljeđe i dosege komunista u SFRJ, hrvatska/hrvatski-komunisti-kako-ih-realno-od-1919-1991-ocijeniti-t17579.html

_________________
Hrvatska je za više KRIŠTO a neki su za manje Karoline u hrvatskoj politici

Pred okupaciju BIH 800.000 stanovnika, od toga 80.000 kristijana i 50.000 pravoslavnih, sruseno 500 katolickih objekata


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Tko je prvi poceo ciniti zlocine? - podrucje bivse Jugoslavije
PostPostano: 23 lis 2019, 18:18 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 kol 2018, 19:37
Postovi: 5633
Instruktor je napisao/la:
Trolate temu.

Ima posebna tema za nasljeđe i dosege komunista u SFRJ, hrvatska/hrvatski-komunisti-kako-ih-realno-od-1919-1991-ocijeniti-t17579.html


U pravi si. My bad.


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 194 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 42 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO