HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 29 ožu 2024, 09:54.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 144 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Vjera i nacija
PostPostano: 11 sij 2019, 08:38 
Offline

Pridružen/a: 10 vel 2018, 15:56
Postovi: 2950
Lokacija: Hrvatsko kraljevstvo
Robbie MO je napisao/la:
Pa ja sam rekao na Religiji da mi je islam teoloski logičnija religija od kršćanstva, ako bih brojao kontradikcije i pravio listu nelogičnosti.


Religijski sustav gleda se po plodovima.

_________________
Hrvatska je za više KRIŠTO a neki su za manje Karoline u hrvatskoj politici

Pred okupaciju BIH 800.000 stanovnika, od toga 80.000 kristijana i 50.000 pravoslavnih, sruseno 500 katolickih objekata


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Vjera i nacija
PostPostano: 12 sij 2019, 21:03 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 18 sij 2014, 16:10
Postovi: 15091
Lokacija: Pod kraljevskim Srebrn'kom
Robbie MO je napisao/la:
BBC je napisao/la:
Sad ću ti dati jedan "allah" test.


Pa ja sam rekao na Religiji da mi je islam teoloski logičnija religija od kršćanstva, ako bih brojao kontradikcije i pravio listu nelogičnosti. Teze je povjerovati u kršćanstvo, skoro kao hinduizam, sa onom ogromnom skalamerijom strukturom dogmi, svetaca polubogova (sa specijalnim moćima), Trojstva, Boga koji uzima avatar čovjeka, nadnaravnih svojstava Pape Itd. To je većim dijelom posljedica toga sto je kršćanstvo apsorbiralo rimsku pogansku religiju, u biti kombinacija judaizma mesijanskog i rimske religije.. Islam ima manje toga za progutati, jednostavnija teološka struktura. Od kršćanstva je jedino hinduizam kompliciraniji i tezi za povjerovati.

Druga stvar je sto je ličnost Muhameda problematična, u najmanjem slučaju (realno i bez uvrede muslimanima, Mu’amed je ratni zločinac i pedofil), a on je centralna tema u islamu, te sto se stvar fokusira na ratnu kampanju. Te sto islam nije izrodio niti jedno solidno i tolerantno društvo.



Jedan vojvođanski Hrvat pod nickom Hunter koji je bio ovde na forumu povremeno me je pitao za Islam na privatnim porukama, znao sam mu slati I islamske knjige, ne znam na kraju sta je bilo sa njim, ali je naglo nestao nakon njegove Islamske naobrazbe.


Sto se tice Muhammeda a.s vecina muslimanase ni ne zamara sirom biografijom niti pretjerano hadisima, jer ne mogu se porediti sa Kuranom.
Neke su predaje manje neke vise vjerodostojne hadisi I biografija moze biti Buhari ili Muslim a da mu lanac prenosioca nije pouzdan, mada muslimani o tome ne zele raspravljati zbog medjusobnih sukoba medju Sunnijama.
Šije kazu da je imala Aisa 19 godinaa iI njihovi hadisi Buhari kaze 9, cak sam pitao I rodzaka hodzu o hadisima I rekao je da su Buhari Muslim Tirmizi I Taberani Kitabi Sidiqe sunnita cak me pravio budalom, kaze nedaj Boze dacitas tamo sijtske hadise, I pokusao me istekfiriti, ja sam ga upozorio na to I tekfiri ideologiju, kasnije je bukvalno napustio sijelo I raspravu I otisao sa Bajrama jer sam mu postavljao "skakljiva pitanja" o hadisima.
Kod sunnita je bas skakljivo razglabati o Buhariju I Muslimu.

_________________
Dušom i krvlju iskupit ćemo te, o Al-Aksa!
Bi ruh bi dam nafdika ya Aqsa” By our souls, by our blood, all for you oh Al-Aqsa


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Vjera i nacija
PostPostano: 26 sij 2019, 18:34 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 23 svi 2009, 17:09
Postovi: 18463
Hrvatski nacionalni svetonazor ima karekteristike religije, moglo bi se reći da relgijske karekteristike dominiraju tim svetonazorom.

Ključna reč za razumevanje ove teze je: NORMA!

Svi znamo šta je norma. To je neki zadati cilj koji treba dostići. Danas treba nacepati kubik drveta. Ovo je tipična radna norma. Ali postoje i društvene norme koje određuju poželjno ili očekivano društveno ponašanje. Sve norme su prepoznatljive po tome što u svom iskazu sadrže "treba"!
Religijski sistemi su prepuni normi, među kojima dominiraju moralne norme. One određuju prihvatlivost ili neprihvatljost određenog ponašanja. "Treba pomagati ljudima"; "Treba obavljati pet namaza dnevno" i sl.
Religijske norme ponekad određuju i najsitnije pojedinosti. Poštovanje ili nepoštovanje religijske norme, nekog dovodi u situaciju da bude prepoznat kao pripadnik ili poštovalac neke religije na jednoj, ili kao nepripadnik tj. nepoštovalac jednog takvog religijskog svetonazora na drugoj strani. U tom smislu religijske norme su veoma stroge.

Isti normativni naboj, kao i istu strogost prepoznaćemo i u hrvatskom nacionalnom svetonazoru. Pročitao sam od kolege Puntara sa Inkvijevog foruma (kojeg ovom prilikom pozdravljam): Zdravko Mamić je mentalitetski Srbin! Iz ovog zaključujemo da hrvatstvo podrazumeva odgovarajući mentalitet (kako se veseliti - mislim da se to naviše odnosi na Mamića), koji pojedinac koji pretenduje na to da bude Hrvatom treba kod sebe razvijati. U tome se još vidi i sveprisutnost normi u hrvatskom nacionalnom svetonazoru - dakle, hrvatstvo ili ispravno hrvatstvo je definisano i time da li uživaš uz narodnjake ili ne.
O religijskoj strogosti normi hrvatskog nacionalnog svetonazora ne treba mnogo govoriti pripadnicima ovog foruma. Budući da su označeni kao herceg-srbi, herceg-četnici, Hrvati ovog foruma su prekršili neke norme koje se tiču komunikacije sa Srbima, i time su ispisani iz hrvatstva.

Još jedna karakteristika religije je odustajanje od praktičnih poteza i rešenja u ime religijskih normi. Najbanalnije, možda je neki potez moralno sporan iz perspektive religije, ali ti može doneti zaradu. Pa sad ti vidi, hoćeš li biti loš hrišćanin, i tako zaraditi, ili biti dobar hrišćanin i ne zaraditi ništa. Kad je reč o hrvatstvu, tu nepraktičnost videli smo prilikom nedavne posete Dragana Čovića Banjaluci. Dakle, možda bi to i donelo neku praktičnu korist hrvatskoj zajednici u BiH, ali s druge strane, da li je hrvatski učestvovanje u srpskoj proslavi?!!! Ili, kakva je korist ako u dogovoru sa Srbima isposlujemo neku poziciju za Hrvate u BiH, ako se druženjem sa Srbima ispisujemo iz Hrvatstva?!!!
Ovo je, dakle, tipično religijski!

Osim religija, normativni naboj karakterističan je i za ideologije. Umerene ideologije nemaju ambiciju da korenito menjaju društvo i svet, da stvaraju novog idealnog čoveka i sl. pa je u njima daleko manje normi nego u ekstremno levim i ekstremno desnim ideologijama - koje po svojoj formi podsećaju na religije. Među Hrvatima vlada podela na pro-ustaše i pro-titoiste. To su dva esktremna ideološka pola koja više ili manje uključuju celo društvo u svoje orbite. I ova dva pola dovode do religijsko-ideoloških rasprava kakav treba da bude idealan Hrvat i kako u određenoj situaciji treba da postupa.

Ideološki, dakle, sa snažnim normativnim nabojem, definisane nacije kakva je hrvatska nacija, potpuno potiru spontanitet oblikovanja svetonazora ili narodnjaštvo kao osnovu nacije. A upravo srpski nacionalni svetonazor je tipičan po spontanom samooblikovanju, u određenim situacijama. Vrlo malo normi se potrebo pridržavati da bi se bilo Srbinom. Dakle, da li je neko optužen da je manje Srbin zato što je pozvao Čovića na proslavu Dana RS? Ne! Zato što uopšte ne postoji neko pravilo koje određuje kao Srbin u takvoj situaciji treba da postupi ili ne postupi, da bi bio Srbin.

Kad je neki svetonazor normativno zahtevan, kao što je to slučaj sa hrvatstvom, onda je vro teško pridržavati se svega. To zahteva stalnu angažovanost nervnog sistema, stalan zamarajući grč. Hrvatstvo je tako teško smaranje. O tome je jednom pisao i Viktor Ivančić. Ako se Hrvat imalo opusti, kao Mamić, onda on u jednom, npr. mentalitetskom, aspektu postaje Srbin. Samo budan i koncentrisan Hrvat može uspešno da izbegava potonuće u svoju srpsku prirodu. Hrvat koji spava je Srbin. Kad se probudi on se već uključuje na hrvatstvo i tegli to do ponovnog odlaska na spavanje.

Naravno, to je dominirajuća definicija hrvatstva, ali nije jedina. Recimo u Zapadnoj Hercegovini rađa se nešto što liči na narodnjački spontanitet, praktičnost i neopterećenost ideološkom normativnim nabojem. Ili je to možda varka za Srbe sa kojima sad treba pravti neke dilove, pa kad se sve završi, opet ćemo se vratiti na staro-ideološko.

_________________
Bože spasi, Bože hrani, Srpskog Kralja, srpski rod!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Vjera i nacija
PostPostano: 26 sij 2019, 18:49 
Offline

Pridružen/a: 03 sij 2012, 23:08
Postovi: 4974
Dasta nego varka, prvo banovina onda cemo do drine, spremte se cetnici!!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Vjera i nacija
PostPostano: 26 sij 2019, 21:03 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 27 lis 2018, 10:42
Postovi: 9834
s one strane dinare je napisao/la:
Dasta nego varka, prvo banovina onda cemo do drine, spremte se cetnici!!

Moraćeš se zadovoljit sa Savom,Unom i Dunavom. :zubati

_________________
Što nam prijete silom,pa neka izvole
nisu Srbi turci,da alaha mole


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Vjera i nacija
PostPostano: 26 sij 2019, 21:18 
Offline

Pridružen/a: 03 sij 2012, 23:08
Postovi: 4974
Dosta meni moj kamenjar, ali evo kazu na drugoj temi da se ustase taman postrojavaju u sred zagreba, tako da ja bih se stvarno zabrinuo


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Vjera i nacija
PostPostano: 26 sij 2019, 21:20 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 27 lis 2018, 10:42
Postovi: 9834
s one strane dinare je napisao/la:
Dosta meni moj kamenjar, ali evo kazu na drugoj temi da se ustase taman postrojavaju u sred zagreba, tako da ja bih se stvarno zabrinuo

Nemo se brinut,nego se učlani u ustaški pokret. :zubati
Ozbiljan si kandidat. :zubati

_________________
Što nam prijete silom,pa neka izvole
nisu Srbi turci,da alaha mole


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Vjera i nacija
PostPostano: 26 sij 2019, 21:25 
Offline

Pridružen/a: 03 sij 2012, 23:08
Postovi: 4974
Ma bi ja, lako i za hitlera i srbe i zidove, samo me jebe to vezivanje zastava sa muslimanima, preko toga ne mogu. Ali kad treba u inat cedama i partizancinama imam istetoviranog pavelica i srbosjek na celu. Eto ti


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Vjera i nacija
PostPostano: 26 sij 2019, 22:22 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 27 lis 2018, 10:42
Postovi: 9834
s one strane dinare je napisao/la:
Ma bi ja, lako i za hitlera i srbe i zidove, samo me jebe to vezivanje zastava sa muslimanima, preko toga ne mogu. Ali kad treba u inat cedama i partizancinama imam istetoviranog pavelica i srbosjek na celu. Eto ti

:sega
Inat ujo. :zubati

_________________
Što nam prijete silom,pa neka izvole
nisu Srbi turci,da alaha mole


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Vjera i nacija
PostPostano: 02 tra 2019, 23:48 
Offline

Pridružen/a: 22 vel 2012, 15:06
Postovi: 2840
Albanci su savršen primjer jednog naroda s više vjera. U Albaniji su 2008. godine bile 694 katoličke crkve, 568 džamija, 425 pravoslavnih crkvi i 70 bektaških tekija. Vuk Karadžić piše kako bi Albanac musliman radije ubio 100 Turaka muslimana nego 1 Albanca kršćanina. Albancu muslimanu draži je Albanac kršćanin nego musliman koji nije Albanac. Narodnost je prječa od vjere.

U Bosni je obrnuto. Vjera je najprječa. Bosanac musliman radije bi ubio Bosanca kršćanina nego Indonežanina muslimana. Bosanac katolik radije bi ubio Bosanca pravoslavca nego Filipinca katolika. Bosanac pravoslavac radije bi ubio Bosanca katolika nego Gruzijca pravoslavca.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Vjera i nacija
PostPostano: 03 tra 2019, 08:02 
Online
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 16:49
Postovi: 30070
Robbie MO je napisao/la:
BBC je napisao/la:
Sad ću ti dati jedan "allah" test.


Pa ja sam rekao na Religiji da mi je islam teoloski logičnija religija od kršćanstva, ako bih brojao kontradikcije i pravio listu nelogičnosti. Teze je povjerovati u kršćanstvo, skoro kao hinduizam, sa onom ogromnom skalamerijom strukturom dogmi, svetaca polubogova (sa specijalnim moćima), Trojstva, Boga koji uzima avatar čovjeka, nadnaravnih svojstava Pape Itd. To je većim dijelom posljedica toga sto je kršćanstvo apsorbiralo rimsku pogansku religiju, u biti kombinacija judaizma mesijanskog i rimske religije.. Islam ima manje toga za progutati, jednostavnija teološka struktura. Od kršćanstva je jedino hinduizam kompliciraniji i tezi za povjerovati.

Druga stvar je sto je ličnost Muhameda problematična, u najmanjem slučaju (realno i bez uvrede muslimanima, Mu’amed je ratni zločinac i pedofil), a on je centralna tema u islamu, te sto se stvar fokusira na ratnu kampanju. Te sto islam nije izrodio niti jedno solidno i tolerantno društvo.


Nije to druga stvar. To je prva stvar, jer se ljudi ocjenjuju po djelima, a ne po praznim pričama.

Isus je život posvetio svom učenju, Muhamed se ženio više puta, između ostalog i djevojčicom kad je njemu bilo 54 godine.

Isus je živio bez žudnje za ovozemaljskim bogatstvima, Muhamed je živio u raskoši kao kralj.

Isus je govorio ljudima svi ste braća, Muhamed je držao robove.

Isus nije započinjao ratove, Muhamed je ratovao i osvajao kad god mu se isplatilo.

Isus nije tražio da ga sljedbenici brane od drugih ljudi, Muhamed je sljedbenika koji pogine u ratu smatrao uzvišenim.

Isus je sebe žrtvovao za ljude, Muhamed je umro otrovan.

Čovječanstvo tek treba doći do stupnja razvoja kakvo je propovijedao Isus, a muslimani smišljaju razne izgovore da danas opravdaju Muhameda. Evo Sarajlija na onoj temi se satra od pokušaja, te Muhamedu radili iza leđa, pa Muhamed nije znao što se događa, pa falsificirali dokumente kasnije itd. Teško je to opravdati.

Usporedbom djela i karaktera se jasno vidi da nisu ni blizu slični, Isus i Muhamed su suprotnost jedan drugome, razlikuju se kao nebo i zemlja.


Inače, u vezi teme, nacija i vjera su različite stvari, ali puno pomaže ako je narod jedne vjere. Jedna vjera je bitna za jedinstvo naroda. U suprotnom je pitanje u kakvom su međusobnom odnosu tih 2 ili više vjera. Ako nisu u dobrom odnosu, to se onda prenosi na cijelu naciju. Znači ne mora biti problem, ali je potencijalni problem i slaba točka nacije.

_________________
Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.

784 of 2558 - 30.65%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Vjera i nacija
PostPostano: 03 tra 2019, 08:06 
Online
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 16:49
Postovi: 30070
Ateist je napisao/la:
Albanci su savršen primjer jednog naroda s više vjera. U Albaniji su 2008. godine bile 694 katoličke crkve, 568 džamija, 425 pravoslavnih crkvi i 70 bektaških tekija. Vuk Karadžić piše kako bi Albanac musliman radije ubio 100 Turaka muslimana nego 1 Albanca kršćanina. Albancu muslimanu draži je Albanac kršćanin nego musliman koji nije Albanac. Narodnost je prječa od vjere.

U Bosni je obrnuto. Vjera je najprječa. Bosanac musliman radije bi ubio Bosanca kršćanina nego Indonežanina muslimana. Bosanac katolik radije bi ubio Bosanca pravoslavca nego Filipinca katolika. Bosanac pravoslavac radije bi ubio Bosanca katolika nego Gruzijca pravoslavca.


Baš su grozni ti Bosanci.

Kako je u Hrvatskoj? Bi li Hrvat katolik prije ubio Hrvata pravoslavca ili Filipinca katolika?

_________________
Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.

784 of 2558 - 30.65%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Vjera i nacija
PostPostano: 03 tra 2019, 11:19 
Offline

Pridružen/a: 21 stu 2015, 17:34
Postovi: 3541
Lokacija: Folklorni srboćetnik, praktični muslimanski Bunjevac
Naša Kvačica je napisao/la:

Baš su grozni ti Bosanci.

Kako je u Hrvatskoj? Bi li Hrvat katolik prije ubio Hrvata pravoslavca ili Filipinca katolika?


Zavisi da li je član SPC ili HPC.

_________________
Robi lopove vrati bodove!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Vjera i nacija
PostPostano: 03 tra 2019, 14:54 
Online
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 16:49
Postovi: 30070
Leeroy Jenkins je napisao/la:
Naša Kvačica je napisao/la:

Baš su grozni ti Bosanci.

Kako je u Hrvatskoj? Bi li Hrvat katolik prije ubio Hrvata pravoslavca ili Filipinca katolika?


Zavisi da li je član SPC ili HPC.


E da, u pravu si.

Preformulirati ću pitanje:

@Ateist, u Hrvatskoj bi li Hrvat katolik prije ubio Hrvata pravoslavca člana SPC ili Filipinca katolika?

_________________
Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.

784 of 2558 - 30.65%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Vjera i nacija
PostPostano: 03 tra 2019, 15:34 
Offline

Pridružen/a: 22 vel 2012, 15:06
Postovi: 2840
Član SPC ne može biti Hrvat.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Vjera i nacija
PostPostano: 03 tra 2019, 16:57 
Online
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 16:49
Postovi: 30070
Ateist je napisao/la:
Član SPC ne može biti Hrvat.


Očekujem onda da mi se ispričaš za ono "Bosanca kršćanina". :kava

_________________
Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.

784 of 2558 - 30.65%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Vjera i nacija
PostPostano: 03 tra 2019, 18:53 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:39
Postovi: 58279
Lokacija: DAZP HQ
slika

=))

_________________
"Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Vjera i nacija
PostPostano: 03 tra 2019, 18:54 
Offline

Pridružen/a: 17 lip 2009, 20:01
Postovi: 13387
Lokacija: ZG
Sta je ovo :sega

_________________
Muslimane ko je kleo, nije dangubio.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Vjera i nacija
PostPostano: 03 tra 2019, 18:57 
Offline

Pridružen/a: 21 stu 2015, 17:34
Postovi: 3541
Lokacija: Folklorni srboćetnik, praktični muslimanski Bunjevac
Ateist je napisao/la:
Član SPC ne može biti Hrvat.


Kako ne može, navodno na popisu imate 17.000 Hrvata pravoslavaca, tako tvrde osnivači HPC.
E sada, pošto je jasno da HPC nema ni 500 članova čim ne ispunjava uslove za registraciju, onda je jasno kojoj se crkvi mole. :neznam

_________________
Robi lopove vrati bodove!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Vjera i nacija
PostPostano: 03 tra 2019, 18:59 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:39
Postovi: 58279
Lokacija: DAZP HQ
PCM je napisao/la:
Sta je ovo :sega


jedan lud rođak s fejsa non stop dijeli ovakve gluposti, ali ovo je vrh, nema dalje. :klanjam

_________________
"Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Vjera i nacija
PostPostano: 03 tra 2019, 19:01 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 13 ožu 2011, 22:11
Postovi: 7952
Ateist je napisao/la:
Član SPC ne može biti Hrvat.

Totalno pogresno

https://orthodoxhr.wordpress.com/2017/11/24/moze-li-hrvat-biti-clan-srpske-pravoslavne-crkve/


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Vjera i nacija
PostPostano: 03 tra 2019, 19:32 
Offline

Pridružen/a: 22 vel 2012, 15:06
Postovi: 2840
Naša Kvačica je napisao/la:
Ateist je napisao/la:
Član SPC ne može biti Hrvat.


Očekujem onda da mi se ispričaš za ono "Bosanca kršćanina". :kava


Bosanac je regionalna odrednica, kao Ličanin, Slavonac, Dalmatinac, Istranin. Katolik iz Bosne je u regionalnom smislu Bosanac, a u etničkom Hrvat. Nema proturječja, može se istodobno biti Bosanac i Hrvat, kao što se može biti i Dalmatinac i Hrvat. Čak se bosanski katolik nema što ljutiti nazovem li ga Bošnjakom, jer je čisto etimološki Bosanac=Bošnjak=Bošnjanin. Naziv za stanovnika Bosne, regionalna odrednica. Natpis u vrhbosanskoj katedrali spominje Bošnjake katolike. Za mene su katolici iz Bosne regionalno Bošnjaci, etnički Hrvati. Ja ne vidim ništa neobično u izrazu Hrvat Bošnjak, kao ni u izrazima Hrvat Hercegovac, Hrvat Ličanin itd. Ako je katolik iz Mostara ponosni Hercegovac, pravoslavac iz Trebinja ponosni Hercegovac, što onda Hrvati i Srbi u Bosni ne bi bili ponosni Bošnjaci? Bošnjak je regionalna odrednica.

Leeroy Jenkins je napisao/la:
Ateist je napisao/la:
Član SPC ne može biti Hrvat.


Kako ne može, navodno na popisu imate 17.000 Hrvata pravoslavaca, tako tvrde osnivači HPC.
E sada, pošto je jasno da HPC nema ni 500 članova čim ne ispunjava uslove za registraciju, onda je jasno kojoj se crkvi mole. :neznam


Srpsko pravoslavlje je svetosavlje, član SPC može biti isključivo Srbin po narodnosti. Hrvat svetosavac je oksimoron, tipa trudni muškarac ili kurata žena. Kako Hrvat može slaviti kao svece sve Nemanjiće osim cara Dušana, prebilovačke mučenike i slično? Sveti Sava ne znači ništa Rumunju ili Bugarinu, on je svetac samo Srbinu.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Vjera i nacija
PostPostano: 03 tra 2019, 19:48 
Online
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 16:49
Postovi: 30070
Ateist je napisao/la:
Naša Kvačica je napisao/la:

Očekujem onda da mi se ispričaš za ono "Bosanca kršćanina". :kava


Bosanac je regionalna odrednica, kao Ličanin, Slavonac, Dalmatinac, Istranin. Katolik iz Bosne je u regionalnom smislu Bosanac, a u etničkom Hrvat. Nema proturječja, može se istodobno biti Bosanac i Hrvat, kao što se može biti i Dalmatinac i Hrvat. Čak se bosanski katolik nema što ljutiti nazovem li ga Bošnjakom, jer je čisto etimološki Bosanac=Bošnjak=Bošnjanin. Naziv za stanovnika Bosne, regionalna odrednica. Natpis u vrhbosanskoj katedrali spominje Bošnjake katolike. Za mene su katolici iz Bosne regionalno Bošnjaci, etnički Hrvati. Ja ne vidim ništa neobično u izrazu Hrvat Bošnjak, kao ni u izrazima Hrvat Hercegovac, Hrvat Ličanin itd. Ako je katolik iz Mostara ponosni Hercegovac, pravoslavac iz Trebinja ponosni Hercegovac, što onda Hrvati i Srbi u Bosni ne bi bili ponosni Bošnjaci? Bošnjak je regionalna odrednica.


Pa problem je, jer imamo etničku skupinu koja se naziva Bošnjaci, pa su oni već preuzeli copyright za to ime.

Hajde dobro, Bosanac je regionalni pojam, mada i tu imamo problem jer Bošnjaci nastoje ukinuti pojam Hercegovina, ali to su naši interni problemi.

U tom slučaju da se korigiram, bi li Dalmatinac katolik prije ubio Dalmatinca pravoslavca člana SPC ili Filipinca katolika? :ninja

_________________
Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.

784 of 2558 - 30.65%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Vjera i nacija
PostPostano: 03 tra 2019, 20:04 
Offline

Pridružen/a: 22 vel 2012, 15:06
Postovi: 2840
Naša Kvačica je napisao/la:
Ateist je napisao/la:

Bosanac je regionalna odrednica, kao Ličanin, Slavonac, Dalmatinac, Istranin. Katolik iz Bosne je u regionalnom smislu Bosanac, a u etničkom Hrvat. Nema proturječja, može se istodobno biti Bosanac i Hrvat, kao što se može biti i Dalmatinac i Hrvat. Čak se bosanski katolik nema što ljutiti nazovem li ga Bošnjakom, jer je čisto etimološki Bosanac=Bošnjak=Bošnjanin. Naziv za stanovnika Bosne, regionalna odrednica. Natpis u vrhbosanskoj katedrali spominje Bošnjake katolike. Za mene su katolici iz Bosne regionalno Bošnjaci, etnički Hrvati. Ja ne vidim ništa neobično u izrazu Hrvat Bošnjak, kao ni u izrazima Hrvat Hercegovac, Hrvat Ličanin itd. Ako je katolik iz Mostara ponosni Hercegovac, pravoslavac iz Trebinja ponosni Hercegovac, što onda Hrvati i Srbi u Bosni ne bi bili ponosni Bošnjaci? Bošnjak je regionalna odrednica.


Pa problem je, jer imamo etničku skupinu koja se naziva Bošnjaci, pa su oni već preuzeli copyright za to ime.

Hajde dobro, Bosanac je regionalni pojam, mada i tu imamo problem jer Bošnjaci nastoje ukinuti pojam Hercegovina, ali to su naši interni problemi.

U tom slučaju da se korigiram, bi li Dalmatinac katolik prije ubio Dalmatinca pravoslavca člana SPC ili Filipinca katolika? :ninja


Neki ljudi odrednicu Crnogorac smatraju regionalnom, neki etničkom. To što se neki izjašnjavaju kao Crnogorci po narodnosti, ne prječi ljude u Crnoj Gori koji se smatraju Srbima biti ponosni Crnogorci. Oni su Srbi Crnogorci, Srbi etnički, Crnogorci regionalno. Drugi su Crnogorci etnički. Nisu etnički Crnogorci preuzeli copyright za crnogorsko ime, pa tako ni etnički Bošnjaci za bošnjačko ime. Milomir Miljanić pjeva: "Ja sam Srbin Crnogorac, imenom i prezimenom, ponosim se podjednako i Avalom i Lovćenom". Srbin Crnogorac je moguće biti, kao i Hrvat Bošnjak.

Dalmatinac katolik bi sigurno radije ubio Dalmatinca pravoslavca člana SPC, nego Filipinca katolika.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Vjera i nacija
PostPostano: 03 tra 2019, 20:26 
Offline

Pridružen/a: 21 stu 2015, 17:34
Postovi: 3541
Lokacija: Folklorni srboćetnik, praktični muslimanski Bunjevac
dudu je napisao/la:
PCM je napisao/la:
Sta je ovo :sega


jedan lud rođak s fejsa non stop dijeli ovakve gluposti, ali ovo je vrh, nema dalje. :klanjam


MIR i ti ste rođaci?

_________________
Robi lopove vrati bodove!


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 144 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 58 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO