HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 28 ožu 2024, 13:10.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 172 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Način i razmjeri širenja islama
PostPostano: 16 sij 2019, 17:23 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 18 sij 2014, 16:10
Postovi: 15091
Lokacija: Pod kraljevskim Srebrn'kom
Ateist je napisao/la:
Što onda zamjeramo Srbima i zgražamo se nad strijeljanjima u Srebrenici? Mi smo na jednak način zatrli islam na svojim prostorima. Očistili smo Slavoniju, Liku, Krbavu i Dalmaciju sprživši svih 250 džamija. Ako je to opravdano, onda je opravdano i miniranje 80 džamija u BiH koje je proveo HVO 1990-ih. Nekom logikom, ako smo istrijebili muslimane u Slavoniji, Lici, Krbavi i Dalmaciji, što ne bi očistili i Bosnu i Hercegovinu? Zašto bi ostavili nedovršen posao, kad je jasan kontinuitet?


Razlika je samo u Zenevskim konvencijama kojih se i muslimani Evrope moraju drzati u principu Abrahamove religije su u 5 deka negdje, samo sto Islam dozvoljava egzistenciju ostalih sa uslovom da budu pokorni.

_________________
Dušom i krvlju iskupit ćemo te, o Al-Aksa!
Bi ruh bi dam nafdika ya Aqsa” By our souls, by our blood, all for you oh Al-Aqsa


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Način i razmjeri širenja islama
PostPostano: 16 sij 2019, 18:23 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 12:56
Postovi: 9973
Izgleda da je najvise heretika bilo među Srbima.
Katolici u Bosni su pobijeni protjerani, od onih koji ostadose manji dio presao na Islam. Islamizacija je ubrzala u ona vremena kad oni s istoka dođoše na tuđe koje im otomani poklonise. Sve se lijepo vidi po defterima dakle brojnost muslimanskog zivlja.

_________________
Serbian are nationalists. It is impossible to argue with Serbians because they are without understanding. Since they respect only force, the same method should be used when dealing with them."


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Način i razmjeri širenja islama
PostPostano: 15 vel 2019, 00:08 
Offline

Pridružen/a: 12 lis 2012, 21:38
Postovi: 2005
korrisnik je napisao/la:
.. samo sto Islam dozvoljava egzistenciju ostalih sa uslovom da budu pokorni.


U tome je štos. Tko bi se pokorio i odabrao živjeti kao čovjek treće klase?

Kuran i Hadisi su dostupni skoro na svim jezicima, dakle namjera je svima jasna.

_________________
Dobar moto za sve nas: BiH je sredstvo a ne cilj


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Način i razmjeri širenja islama
PostPostano: 04 ožu 2019, 14:45 
Offline

Pridružen/a: 22 vel 2012, 15:06
Postovi: 2840
Dokumentarac o kontinuitetu pokolja koje pravoslavni kršćani našeg jezika vrše nad muslimanima našeg jezika. Jako puno konkretnih brojki i podataka.



Vrh
   
 
 Naslov: Re: Način i razmjeri širenja islama
PostPostano: 04 ožu 2019, 22:01 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 17 svi 2018, 23:02
Postovi: 4233
uh poslastica!
Hvala :)


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Način i razmjeri širenja islama
PostPostano: 05 ožu 2019, 02:38 
Offline

Pridružen/a: 22 vel 2012, 15:06
Postovi: 2840
Eminencija je napisao/la:
uh poslastica!
Hvala :)


Odličan je dokumentarac, samo šteta što nisu obradili pokolje koje su vršili katolici, već samo one za koje su odgovorni pravoslavni kršćani. Mlečani su, prilikom oslobođenja Herceg-Novog, džamiju preuredili u katoličku Crkvu sv. Jeronima. Njen zvonik i danas dominira vizurom grada. Herceg-Novi je jedan od primjera mijenjanja vjerske strukture istog mjesta. Do 17. stoljeća islamski grad, od 17. do 20. katolički (1910. udio Hrvata 70%), danas svetosavski i velikosrpski. Sve se tri vjere izredale u dominaciji njime. https://www.dialogos.ba/2017/09/09/divl ... ceg-novom/

Lika je do 17. stoljeća bastion islama, od 17. do 20. bastion svetosavlja, od 1995. bastion katoličanstva. Zanimljiva je pojedinost iz dokumentarca da su naselja Bosanski Šamac i Orašje osnovana 1860-ih pod imenima Gornja i Donja Azizija (po sultanu Abdulu Azizu), kako bi se smjestili muslimani masovno protjerani iz Srbije.

Ima li nekih duljih tekstova o tome kako su zatrti muslimani Slavonije, Like i Dalmacije? Koliko ih je poklano, koliko pokršteno, a koliko protjerano? U Lici ima dosta Hrvata katolika koji nose islamska prezimena, a evidentno je da je riječ o potomcima muslimana koji su tijekom oslobođenja prebačeni na katoličanstvo. Idući tekst objašnjava odakle islamska prezimena nekim katolicima danas? http://www.rodoslovlje.hr/istaknuta-vij ... a-u-hrvata

Oslobođenje Like

Vijest o porazu turske vojske pod Bečom doprla je i do svih ličkih Vlaha, koji su do posljednjeg časa ostali turske pristalice. Sada, kada su uvidjeli da je turskoj moći došao kraj, počeli su posvuda okretati leđa svojim bivšim gospodarima i masovno prelaziti na krajišku stranu.

Na čelo vlaških ustanika staviše se seoski glavari

1. Vid Kušat,
2. Sava Labusojević,
3. Radoje Ivanišević,
4. Cvijo Knežević,
5. Vid Đurđević,
6. Dragosav Tepsić i
7. Radovan Vurušinović.

Oni su podigli oko 3000 ustanika koji su pobili svoje turske gospodare.

U dalmatinskoj Zagori pobunio je tamošnju kršćansku raju pop Marko Mesić. Na čelo ustanka stupili su

1. Stojan Janković,
2. Ilija Smiljanić i
3. Franjo Posedarski.

Sličan ustanak digao se 1684. godine u Podgorju. Nositelji pobune bijahu

1. Jerko Rukavina iz Ražanca i
2. Marko Kovačević iz Vinjerca.

Ovdašnji ustanici provaljivali su u više navrata preko Velebita te hvatali i ubijali ličke Turke. Slične upade na teritorij južne Like izvodili su i dalmatinski Vlasi iz obližnje Bukovice. Odavle je Stojan Stanković sa svojim pristalicama upadao na područje Popine, Gračaca i Bruvna i tamošnjim Turcima tjerao strah u kosti.

Bunjevački ustanici iz Primorja upadali su u Brušane, Rizvanušu i druga podvelebitska sela, pa su tamošnji muslimani bili prisiljeni bježati u Bosnu.

Na sve te pojedinačne protuturske akcije vlaških seoskih glavara, uslijedila je ljeti 1685. godine krajiška protuturska ofenziva pod zapovjedništvom generala Herbersteina.

Cilj krajiške vojske nije bio oslobođenje Like, već samo stvaranje preduvjeta za takve akcije.

Vojni Krajišnika po Lici pridružio se kao vodič i pop Marko Mesić. On je Krajišnike odveo u Krbavu pod tvrđavu u Buniću. Preplašena turska posada ove tvrđave odmah se predala. Nakon toga je krajiška vojska opustošila sva turska sela sjeverne Krbave. Iste godine ujesen izvela je krajiška vojska još jedan upad na lički teritorij.

Tom prilikom izvršena je opsada tvrđave u Grebenaru. Turci iz Grebenara nisu bili voljni na predaju, već su pokušali izvesti proboj kroz redove Krajišnika i tako pobjeći u Bosnu. Satnik Franjo Oršić brzo je prozreo tursku namjeru te ih je u tome spriječio. Nato su Turci pokušali pomoću užadi spuštati žene i djecu iz tvrđave, ali im ni to nije ništa pomoglo.

Nakon oslobođenja Grebenara, krenula je krajiška vojska prema Budaku. Tu ju je dočekala mjesna posada koja je imala 800 boraca. Ovdje je došlo do ljute bitke u kojoj su krajiški vojnici pod zapovjedništvom satnika Stjepana Vojnovića potukli Turke i njihove vlaške saveznike. Nakon toga krenula je krajiška vojska u samo središte turske Like, u Široku Kulu. Kako je ovo mjesto imalo prejaku obranu, Krajišnici su odustali od napada. Odlučili su da poharaju okolna vlaška sela i tako oslabe opskrbu turske vojske hranom. Usput, prema Karlovcu, oslobodili su od Turaka tvrđavu u Ribniku. Najveća korist od ove vojne sastojala se u tome što su lički muslimani uvidjeli da će uskoro biti prisiljeni na posvemašnje povlačenje iz Like i Krbave. Druga korist od ove vojne bila je u tome što su brojni

Vlasi, koji su do toga vremena bili turski saveznici, uvidjeli da stoje na pogrešnoj strani, pa su hrpimice počeli napuštati svoje dojučerašnje gospodare. S krajiškom vojskom vratilo se u Karlovac oko tisuću vlaških martologa koji su sa sobom poveli nekoliko tisuća grla stoke.

U proljeće 1686. godine, provalili su preko Velebita u Liku bunjevački ustanici koji su živjeli po primorskim selima. Usmjerili su se na lička sela Trnovac, Bužim i Smiljan. Lički Vlasi iz spomenutih sela pobjegli su prema Krbavi, odakle su se preko planine Plješivice povukli u Bosnu.

Tijekom 1688. godine Bunjevci i Otočani upali su na područje sjeverne Like gdje su oslobodili okupirana lička sela. Istovremeno je na područje južne Like provalio Stojan Janković sa svojim ustanicima iz sjeverne Dalmacije. Najteži udarac turskoj vojsci zadao je iste godine mletački general Cornaro koji je na čelu svoje vojske oslobodio Knin. Time je Turcima bila presječena odstupnica prema Bosni.

U proljeće 1689. godine, poveo je karlovački general Herberstein brojnu krajišku vojsku s namjerom protjerivanja Turaka iz Like. Svi dijelovi kršćanske vojske sastali su se 15. lipnja pod turskom tvrđavom u Novom. Istovremeno provalili su u Liku vlaški ustanici pod zapovjedništvom Stojana Jankovića. Vidjevši golemu kršćansku vojsku pred Novim, turska posada predala se bez borbe. Krajišnici su potom krenuli prema Ribniku. Ribnička posada sastojala se iz svega sto vojnika, pa se i ona predala bez borbe. Već sljedećeg dana stigoše Krajišnici pod Bilaj. Njega je branilo 300 Vlaha koji su odbili predaju. Nato su Krajišnici otpočeli topovskom paljbom, što je bilajske Vlahe odmah prisililo na predaju.

Nakon toga krajiška vojska oslobodila je Budak i Perušić. Kada su Krajišnici došli do Široke Kule, njezini branitelji već su bili napustili grad. Kako su Turci još u svojoj vlasti držali Bunić i Udbinu, odlučio je general Herberstein da i njih oslobodi od Turaka. Čim su Krajišnici stigli do Bunića, njegova posada jepobjegla.

Turska posada Udbine brojila je 500 branitelja. Oni su odbili krajišku ponudu za predaju. Udbinska tvrđava bila je vrlo jaka, a uz to bijaše dobro opskrbljena hranom i vodom. Opsada tvrđave trajala je 18 dana, nakon čega su udbinski muslimani pristali na pregovore. Pogodba je utanačena tako da je Udbina pripala Krajišnicima, a njezinim muslimanima i Vlasima zajamčeno je da mogu slobodno preko Kuka otići za Bosnu. Tako je pala i posljedna turska utvrda na području Like i Krbave.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Način i razmjeri širenja islama
PostPostano: 05 ožu 2019, 17:55 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 kol 2012, 10:47
Postovi: 35585
Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
Da samo šteta što nisu obradili pokolje koje su vršili muslimani, već samo one za koje su odgovorni pravoslavni kršćani.
Koje smeće, kad te ovo već impresionira možeš slobodno u muzej genocida u Mostaru.

_________________
mostarski europski


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Način i razmjeri širenja islama
PostPostano: 05 ožu 2019, 18:05 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 kol 2012, 10:47
Postovi: 35585
Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
Ateist je napisao/la:

Ima li nekih duljih tekstova o tome kako su zatrti muslimani Slavonije, Like i Dalmacije? Koliko ih je poklano, koliko pokršteno, a koliko protjerano? U Lici ima dosta Hrvata katolika koji nose islamska prezimena, a evidentno je da je riječ o potomcima muslimana koji su tijekom oslobođenja prebačeni na katoličanstvo. Idući tekst objašnjava odakle islamska prezimena nekim katolicima danas? http://www.rodoslovlje.hr/istaknuta-vij ... a-u-hrvata


Pa vidiš da nisu svi poklani, većina je pobjegla preko Une, manji dio koji je ostao se vratio u katoličanstvo.
Ti prebjezi iz Like su nakon toga izvršili po dolasku u bihaćku i cazinsku krajinu masovne zločine iz osvete nad kršćanima koji su tamo živjeli što izaziva njihovo masovno bježanje u novo oslobođena područja.
Kršćana nakon toga nestaje na tom području.

Zanimljivo da taj kontinuitet genocida nije spomenut.

Muslimani u Slavoniji su bili manjina i većinom su živjeli u gradovima, za razliku od Like gdje i nije bilo nekih urbanijih centara.
Povlačili se skupa s osmanskim stražama iz gradava, najbolji primjer toga ti je kasnije Imotski.

_________________
mostarski europski


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Način i razmjeri širenja islama
PostPostano: 20 ožu 2019, 20:35 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Lako za MSM medije, zašto Papa šuti.
Inače, zar je u Labour stranci ostalo ovakvih normalnih osoba ?

Citat:
British MP Criticises MSM for Ignoring ‘Slaughter’ of African Christians

18 Mar 20192,237
2:57

British Labour MP Kate Hoey has condemned the mainstream media for ignoring the “slaughter” of over 100 Christians in Nigeria by Muslim militants over the past three weeks.
“Christians slaughtered in Nigeria — a Commonwealth country! Is MSM [mainstream media] reporting?” the Labour MP wrote on Sunday.

“The recent death toll of Christians in Nigeria has reached 120 with this week’s slaughter of more than 50 by Fulani Muslim militants in the Kaduna state of Nigeria, the Christian Post reported,” Ms Hoey continued, apparently quoting from Breitbart News’s coverage of the murders.

A Labour MP for Vauxhall in London since 1989, Ms Hoey comes from the working class, ‘Old Labour’ school of the party, backing Brexit, stricter immigration controls, and individual liberty.

Her criticism comes after Western networks and publishers have given extensive coverage to the murder of 50 Muslim worshippers who were gunned down in an attack at two mosques in Christchurch, New Zealand, on Friday, but comparatively little to the African Christians killed in a spate of attacks by Fulani herdsmen Islamic extremists in the predominantly Christian Adara chiefdom of southern Kaduna in recent weeks.

Considered to be a greater terror threat to Nigerian Christians than terror group Boko Haram (West Africa’s branch of Islamic State), the Fulani killed 52 Christians last Monday in the villages of Dogonnoma, Inkirimi, and Ungwan Gora. The day before, 17 people were killed in Ungwan Barde.

In the first week of March, 32 Christians were killed in Karamar with the Muslim extremists setting fire to homes and a church, and at the end of February, 38 Christians were killed in Maro, where a church and homes were also burned.

The Fulani militants, part of a 20-million strong Fulani minority of Sahel and West Africa, were found to be responsible for 321 deaths and 72 attacks in 2017 and were responsible for more deaths than Boko Haram in 2016.

Breitbart News’s Rome Bureau Chief and faith correspondent Dr Thomas Williams condemned the “media silence” on the massacres, criticising the New York Times, Washington Post, and other major outlets for failing to cover the story at all in the United States. Dr Williams wrote:

Without exception, the mainstream media gave top billing to the shootings, with newspapers carrying the story on their front pages and television news channels leading off their broadcasts with the story.

The bizarre aspect of the coverage was not, in fact, the attention paid to a heinous crime committed in New Zealand, but the absolute silence surrounding the simultaneous massacre of scores of Christians by Muslim militants in Africa.

A report published at the beginning of this year found that up to one in nine Christians suffered from “high levels of persecution” — some 245 million people worldwide.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Način i razmjeri širenja islama
PostPostano: 20 ožu 2019, 20:40 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Ovako su radili za vrijeme Osmanlija. Optuži katolika/pravoslavca da je "vrijeđao muhammada". Kad ga ubiju uzmi njegovu zemlju.

Citat:
Mentally Disabled Christian Beaten by Muslim Mob in Pakistan

19 Mar

A Pentecostal Christian with a mental disability was beaten up by a Muslim crowd in Pakistan last week, after a neighbor accused him of blasphemy against the prophet Muhammad.
Hafiz Mudassir, a Muslim cleric, reportedly burst into the home of 42-year-old Stephen Masih on the morning of March 11 in the Sialkot District, north of Lahore, accusing the mentally disabled man of blasphemy.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Način i razmjeri širenja islama
PostPostano: 27 ožu 2019, 04:12 
Offline

Pridružen/a: 22 vel 2012, 15:06
Postovi: 2840
Islam prilikom oslobađanja od Osmanlija i nije baš skroz zatrt, kao što sam mislio. U Sofiji sam u središtu grada vidio dvije velike džamije, a u Skoplju na maloj razdaljini izbrojih sedam minareta! Skoplje izgleda skroz orijentalno, stranac bi koji ne zna posjetivši grad zaključio da je Sjeverna Makedonija islamska, a ne kršćanska zemlja. Svaki peti državljanin Crne Gore je musliman, svaki treći Sjeverne Makedonije. To su veliki udjeli u stanovništvu. Najtemeljitije su očišćene Mađarska, Hrvatska i Grčka, gdje skoro niti jedne džamije iz osmanskog razdoblja ne osta stajati.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Način i razmjeri širenja islama
PostPostano: 17 tra 2019, 23:35 
Offline

Pridružen/a: 22 vel 2012, 15:06
Postovi: 2840
Udio muslimana u državama koje su u cijelosti ili djelomično pripadale Osmanskom Carstvu

* Saudijska Arabija - 100%
* Turska - 98%
* Azerbajdžan - 97.4%
* Libija - 97%
* Irak - 96%
* Kosovo - 95.6%
* Jordan - 95%
* Egipat - 94%
** Palestina - 93%
* Kuvajt - 74.56%
* Sirija - 70.7%
* Albanija - 58.79%
* Libanon - 54%
* Bosna i Hercegovina - 51%
* Sjeverna Makedonija - 33.3%
* Cipar - 20%
* Crna Gora - 19.1%
* Izrael - 17.75%
* Gruzija - 10.7%
* Bugarska - 7.9%
* Srbija - 3.1%
* Hrvatska - 1.47%
* Grčka - 1.24%
* Ukrajina - 1.1%
* Rumunjska - 0.3%
* Moldova - 0.07%
* Mađarska - 0.06%
* Armenija - 0.02%


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Način i razmjeri širenja islama
PostPostano: 05 svi 2019, 13:50 
Offline

Pridružen/a: 22 vel 2012, 15:06
Postovi: 2840
https://www.cdm.me/politika/muhovic-bos ... a-komsije/

Muhović: Bošnjaci su s Crnogorcima komšije

Ne vidim ništa sporno u stavu da su Bošnjaci komšije s Crnogorcima, kazao je Danu Adnan Muhović, državni funkcioner, jedan od čelnika Bošnjačke stranke i bivši predsjednik Skupštine opštine Petnjica.

Muhović se našao u žiži javnosti nakon prepiske na Fejsbuku gdje je napisao da su Bošnjaci sa Crnogorcima komšije. Kako je napisao na ovoj društvenoj mreži, “Bošnjaci su mnogo stariji i veći narod od Crnogoraca, sa Crnogorcima smo komšije, mada ne u svim krajevima Crne Gore, jer smo u staroj Crnoj Gori “istraženi” po uputama iz Gorskog vijenca…”.

Adnan Muhović je u izjavi za Dan kazao da ne vidi ništa toliko sporno u tome što je napisao.

“Ne vidim tu ništa sad sporno. Mislim, to nije ništa strašno toliko, to je i dokazivo i sve, ali dobro. Nikakav problem ako želite da objavite to, s obzirom da je sa Fejsbuka. To je moj stav i dosta sam smanjio javno izjašnjavanje o tim nekim pitanjima. Međutim, Fejsbuk je čudo, neko vas pecne i vi osjetite potrebu da odgovorite, nešto napišete, i to tako ode. Pazim se zaista dosta, ali nekad prosto ne možete da nešto ne kažete, i eto”, kratko je kazao Muhović.

Muhović se ranije tvrdio za Njegoša i da je genocidan pjesnik. Svojevremeno je izjavio i da mu treba pasoš kad ide na Cetinje.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Način i razmjeri širenja islama
PostPostano: 05 svi 2019, 14:41 
Offline

Pridružen/a: 12 lis 2012, 21:38
Postovi: 2005
@Ateist

Vrlo jednostran pogled na događaje.

Što misliš kako je ne-muslimanu bilo živjeti u to doba kao čovjeku treće klase?
Trebalo je trpiti šerijatski zakon, otimanje, ubijanje, pljaćku,obezpravljenost,itd od strane Osmanlija kroz par stotina godina.


Po tvome, Osmanlije su došli kao “kulturna udruga”

_________________
Dobar moto za sve nas: BiH je sredstvo a ne cilj


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Način i razmjeri širenja islama
PostPostano: 05 svi 2019, 19:32 
Offline

Pridružen/a: 22 vel 2012, 15:06
Postovi: 2840
Nisam ja konstantirao da su Turci bili humani, ni da je zatiranje islama pri oslobađanju bilo nešto loše. Međutim, ako je sasvim uredu protjerati muslimane iz Slavonije, Like i Dalmacije, onda tom logikom nema ničega lošeg u ideji čišćenja Bosne i Hercegovine. Ako je mogla biti očišćena Mađarska, da ni traga orijentalne uljudbe ne ostaje, što onda ne bi bila očišćena i Bosna? Nitko danas ne traži obnavljati džamije u Temišvaru, Budimpešti, Osijeku, Imotskome, Solunu. Pa zašto onda treba obnavljati srušene džamije u Banjoj Luci, Foči, Trebinju i Stocu? Ako ono u 17. stoljeću nije zločin, onda ni genocid u Srebrenici nije zločin. Za neke su isti postupci 1695. ispravni, a 1995. zločini.

Slažem se da muslimani iz krajeva koji nikad nisu pripadali Bosanskom ejaletu ni po kojoj osnovi ne mogu biti Bošnjaci. Ovo je zemljovid Bosanskog ejaleta na vrhuncu moći, 1600. godine.

slika

Cetinje, Podgorica, Gusinje, Plav nikada nisu bili u Bosanskom, već u Rumelijskom ejaletu. Stoga nikako tamošnji muslimani ne mogu biti Bošnjaci. Ovi iz Podgorice, Gusinja i Plava ne mogu biti ni Crnogorci, jer nisu unutar četiri nahije. Nisu Bošnjaci, a nisu ni Crnogorci.

Mnogi muslimani našeg jezika protjerani iz bivših Smederevskog, Budimskog, Egerskog, Srijemskog, Temišvarskog i Rumelijskog ejaleta utočište su našli u Bosni. Danas se smatraju Bošnjacima, a podrijetlo im je daleko od Bosne. Tu spada i Alija Izetbegović, koji nije ni Bošnjak ni Bosanac nego čisti Srbin Srbijanac, čiji su 1868. došli iz Beograda. Izetbegović je Srbin 100%, Srbin jedan kroz jedan. Kakav je to Bošnjak iz Beograda?!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Način i razmjeri širenja islama
PostPostano: 21 svi 2019, 05:55 
Offline

Pridružen/a: 22 vel 2012, 15:06
Postovi: 2840
Iz turskoga doba, kada je Drniš bio vojno uporište, sačuvalo se malo tragova, jer je mletački general Foscolo 1647. godine dao razoriti gotovo sve turske građevine. Džamija je pretvorena u katoličku crkvu sv. Ivana Krstitelja. Od Turaka je 1683. Drniš definitivno oslobodio serdar Nakić.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Način i razmjeri širenja islama
PostPostano: 26 svi 2019, 18:43 
Offline

Pridružen/a: 22 vel 2012, 15:06
Postovi: 2840
Lika je imala 80% muslimana. U Bosnu je krajem 17. stoljeća iz današnje Hrvatske došlo više od 130 000 izbjeglica.






Vrh
   
 
 Naslov: Re: Način i razmjeri širenja islama
PostPostano: 26 svi 2019, 22:06 
Offline

Pridružen/a: 12 lis 2012, 21:38
Postovi: 2005
Ateist je napisao/la:
Lika je imala 80% muslimana. U Bosnu je krajem 17. stoljeća iz današnje Hrvatske došlo više od 130 000 izbjeglica.


Islam je došao kao okupatorska vjera na naše prostore.
Koliko je ljudih protjerano ranije iz tih krajeva?

Pogledaj npr. Gradišćanske Hrvate.

Ovo tvoje dođe isto kao kad bih se Njemci žalili kako su protjerani iz Rusije ‘45.

Princip je ovaj:
Ako okupator popuši, nema se što žaliti.

_________________
Dobar moto za sve nas: BiH je sredstvo a ne cilj


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Način i razmjeri širenja islama
PostPostano: 27 svi 2019, 04:51 
Offline

Pridružen/a: 22 vel 2012, 15:06
Postovi: 2840
Ne žalim, nego uočavam nelogičnost u razmišljanju nekih. Ako smo očistili Slavoniju, zašto bi ostavili Bosnu i Hercegovinu? Zašto bi se zgražali nad pokoljem u Srebrenici 1995., a opravdavali zatiranje islama u Lici, kad su u pitanju isti postupci? Ima onih koji su protjerani u 17. stoljeću iz slavonske Požege u užičku Požegu, pa u 19. iz užičke Požege u Orašje ili Bosanski Šamac.



Vrh
   
 
 Naslov: Re: Način i razmjeri širenja islama
PostPostano: 09 kol 2019, 12:11 
Offline

Pridružen/a: 22 vel 2012, 15:06
Postovi: 2840
daramo je napisao/la:
Pa vidiš da nisu svi poklani, većina je pobjegla preko Une, manji dio koji je ostao se vratio u katoličanstvo.
Ti prebjezi iz Like su nakon toga izvršili po dolasku u bihaćku i cazinsku krajinu masovne zločine iz osvete nad kršćanima koji su tamo živjeli što izaziva njihovo masovno bježanje u novo oslobođena područja.
Kršćana nakon toga nestaje na tom području.

Zanimljivo da taj kontinuitet genocida nije spomenut.

Muslimani u Slavoniji su bili manjina i većinom su živjeli u gradovima, za razliku od Like gdje i nije bilo nekih urbanijih centara.
Povlačili se skupa s osmanskim stražama iz gradava, najbolji primjer toga ti je kasnije Imotski.


Salih-aga Kulenović došao je iz Udbine malo prije 1699. godine, Kulenovići i ostali muslimani Kulen Vakufa su podrijetlom Ličani.

Iz knjige Maxa Bergholza.

"U gradu Kulen Vakufu pretežno su živjeli muslimani, od kojih su neki bili zemljoposjednici i časnici. Drugi su bili trgovci i prekupci, koji su se pojavili kao odgovor na dostupne gospodarske prilike s obzirom na to da je grad bio blizu granice s Habsburškom Monarhijom. Tijekom 16. i 17. stoljeća, kad je osmanska uprava sezala i preko te granice, mnogi preci ovih pojedinaca nekad su živjeli s njene druge strane, u Lici. Zbog trgovačkih odnosa bilo je dosta ljudi koji su održali bliske veze s tamošnjim katolicima i pravoslavcima, osobito u gradovima poput Udbine i Donjeg Lapca, koji su krajem 17. stoljeća pali pod austrijsku upravu. Ti kršćani su prešli na islam kad su Osmanlije osvojili taj kraj u 15. i 16. stoljeću. Kada su krajem 17. stoljeća nad tim krajevima izgubili nadzor, neki su pobjegli zajedno s osmanskim snagama koje su se povlačile u Bosnu, dok su drugi ostali i ponovno se vratili kršćanstvu. Međutim, obiteljske veze, sada razdvojene državnom granicom i različitom vjerom, često su bile sačuvane. Neki su čak i dalje nosili ista prezimena, poput Osmanića i Abdulića, unatoč promjeni vjere. Lokalna povijest ove regije tako je stvorila temelj za dugoročnu tradiciju bliskih, kvaziobiteljskih kontakata među zajednicama u jednom dijelu pučanstva".


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Način i razmjeri širenja islama
PostPostano: 08 lis 2019, 02:41 
Offline

Pridružen/a: 22 vel 2012, 15:06
Postovi: 2840
Predavanje Saliha Selimovića o podrijetlu muslimana našeg jezika. Iz redova plemstva su čuvene islamizirane obitelji Sokolović, Sulejmanpašić, Bušatlija, Sijerčić, Vidajić, Vilić, Branković, Kovačić, Turhanović, Filipović, Kulenović, Kapetanović, Gegić, Redžepagić, Ljubović, Todorović, Manjević, Beširević, Bišćević, Cerić, Tuzlić, Gradaščević, Rizvanbegović, Resulbegović, Zaimović, Dadić, Seferagić, Skeledžić, Ajanović itd. Čistoga srpskog podrijetla su, prema ovome, osnivač Sarajeva Ishak-beg Ishaković, zatim Ahmed-paša Hercegović, Sinan-paša Borovinić, Mehmed-beg Obrenović, Mustafa-beg Milivojević, Mustafa-beg Bogojević, Ali-beg Vlahović, Skender-beg Crnojević, Mustafa-beg Đurišić, Skender-beg Vranješević, Hasan-beg Mihajlović i mnogi drugi.



Vrh
   
 
 Naslov: Re: Način i razmjeri širenja islama
PostPostano: 08 lis 2019, 13:41 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 kol 2012, 10:47
Postovi: 35585
Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
Nema šanse da je 80% stanovništva u Lici bilo muslimansko.
Odakle si to izvadio, iz muslimanske propagande o đenosajdima?

Lika je granična zemlja, muslimani žive u utvrdama, poslije osvajanja Lika je gotovo pusta.
Turska vlast naseljava vlaško stanovništvo, dolaze parvoslavci ali i katolici iz prije osvojenih turskih područja.

Mogao si spomenuti i koliko je kršćana u tom vremenu protjerano iz BiH, cijela Krajina je očišćena od katolika.
Područje Cazinske krajine od svih kršćana.

Svi muslimani u Lici su bili islamizirani doseljenici iz tzv. zapadne Bosne.

_________________
mostarski europski


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Način i razmjeri širenja islama
PostPostano: 08 lis 2019, 13:53 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 kol 2012, 10:47
Postovi: 35585
Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
80% muslimana je jedino bilo moguće na području Udbine koja je bila središte tadašnje Like i najveća utvrda, u desetak sela oko utvrde popisano 5000 muslimana.
Druga veća utvrda je Perušić s oko 600 muslimana, zatim Gračac.

_________________
mostarski europski


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Način i razmjeri širenja islama
PostPostano: 08 lis 2019, 14:54 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 30 lip 2009, 17:35
Postovi: 10744
Kod Hrvata i Srba postoji dostaprezimena sa pridevom "šaren" tipa Šarac,Šarčević,Šarić,Šarenac,Šarović,.....i ja sam ranije uvek mislio da je su ta prezimena nastala iz razloga što su se naši preci oblačili u različito obojenu odeću , međutim obojena odeća je bila retka i malo je čudno da postoji tako puno prezimena nja osnovu toga , ili su imali šarene konje,krave i volove.

I onda sam saznao iz knjige Radivoja Radića poznatog srpskog istoričara da je su ta prezimena zapravo nastala od nadimka "šaren" što je označavalo kripto-muslimana tj.onoga koji je hrišćanin ali javno pred državnim organima i muslimanima se izdaje kao muslimana , ali kod kuće se krsti,ima ikonu,ponekad ide u crkvu,.....

Do kraja 17.veka preko pla muslimana su bili "Šarenci" , ali su zbog ratova i raznih amoniziteta sa hrišćanima oni definitvno nestali do kraja 18.veka , pa u 19.veku su oni bili vrlo retki , dok ih danas naravno nema.

Kad je bivši hrvatski premijer Milanović rekao "šaraj malo" je tačno dao uvid u značenje te reči , iliti u prevodu rečeno "malo ovo malo ono" , tj naši preci su "šarali" sa verom.

_________________
O turčine za nevolju kume
A ti vlaše silom pobratime


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Način i razmjeri širenja islama
PostPostano: 11 lis 2019, 20:35 
Offline

Pridružen/a: 22 vel 2012, 15:06
Postovi: 2840
Na Ohridu postoji džamija na čijem minaretu na vrhu iznad polumjeseca stoji križ. Zovu je Krst-džamija.

Petrovaradinska katolička crkva ima polumjesec. http://balkans.aljazeera.net/vijesti/kr ... skoj-crkvi

Herceg-Novi je bio islamski, u što bi čovjek danas ga posjetivši teško mogao povjerovati. Kad gledaš s krajnjeg juga Hrvatske prema desno, vidiš poluotok Lušticu. Na njemu se nalazi 18 pravoslavnih i 2 katoličke crkve. Jedna od pravoslavnih crkvi ima uz križ i polumjesec, kao što se vidi u prilogu na 15:44.



https://www.facebook.com/172330633434/p ... 092843435/

Crkva sa krstom, polumjesecom i zvijezdom. Lušticu zovu i Sveto poluostrvo zbog velikog broja crkava tj.18 koji su u upotrebi i 2 crkvišta i 2 rimokatoličke crkve. Na njoj se nalazi crkva iz X vijeka ali arheolozi kažu da je iz IV vijeka. Na crkvi Sv. Lazara se pored krsta nalazi i polumjesec po čemu je jedinstvena u Crnoj Gori. Pošto su Turci u jednom periodu zavladali i Herceg Novim a samim tim i Lušticom sa svih crkava sem ove su poskidana zvona i pretopili ih u topovsku đulad. Jedan seoski kovač kad je to počelo da se događa i na Luštici, je preko noći prikovao polumjesec i zvijezdu za krst na zvoniku i to je bilo dovoljno da oni ne diraju to zvono sa hrama.


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 172 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 70 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO