HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 28 ožu 2024, 13:53.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 6 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Avionske nesrece
PostPostano: 10 ožu 2019, 10:06 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 06 ožu 2019, 09:47
Postovi: 83
U posljednjih deset godina u svijetu je bilo čak stotinjak zrakoplovnih nesreća u kojima je život izgubilo na tisuće ljudi. Pad Airbusa A320 tvrtke Germanwings je najveća zrakopovna nesreća u Francuskoj u posljednjih 40 godina

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
10.03.2019.
Srušio se putnički avion sa 149 putnika i 8 članova posade na putu za Kenijutiopijski zrakoplov Boeing 737 srušio se na letu za Nairobi u Keniji. U zrakoplovu je bilo 149 putnika i 8 članova posade, javljaju vlasti iz Etiopije.
Na zvaničnoj Tviter stranici etiopijske vlade, premijer te zemlje izrazio je svoje najdublje saučešće porodicama stradalih.

Portparol avio-kompanije navodno je potvrdio da se letelica srušila sa 149 putnika i 8 članova posade. Tragedija se dogodila, naveo je on, u 8.44 časova, po lokalnom vremenu. Boing 737 bio je na letu iz Adis Abebe u Etiopiji ka Najrobiju u Keniji.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
10.03.2019.

Drama na letu za New York: Zbog snažnih turbulencija ozlijeđeno 30-ak putnika, stjuardesa slomila nogu.

Boeing 777 Turkish Airlinesa s 326 putnika i 21 članom posade upao je u turbulencije iznad Nove Engleske. Tridesetak putnika ozlijeđeno je u subotu kada su snažne turbulencije pogodile zrakoplov na letu iz Istanbula do New Yorka, objavile su lokalne američke vlasti.

Njujorški vatrogasci objavili su da je 29 osoba primilo pomoć u zračnoj luci John F Kennedy u koju se zrakoplov sigurno spustio i nitko nema ozljede opasne po život.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Avionske nesrece
PostPostano: 10 ožu 2019, 15:13 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 06 ožu 2019, 09:47
Postovi: 83
U avionu kompanije "Etiopijen erlajnz", koji se danas srušio neposredno po poletanju sa aerodroma u Adisa Abebi, među putnicima iz više od 30 zemalja bio je i jedan državljanin Srbije, saošteno je iz ove avio-kompanije.Etiopijski mediji su javili da niko od 149 putnika i osam članova posade nije preživio pad aviona koji je bio na letu od Adis Abebe do Najrobija.

Među putnicima su bila 32 državljana Kenije, 18 Kanade, devet Etiopije, po osam Italije, Kine i Amerike, po sedam britanskih i francuskih, šest egipatskih, pet holandskih, te po četiri indijska i slovačka.

U avionu su bila po tri državljana Austrije, Švedske i Rusije, po dva Maroka, Španije, Poljske i Izraela, te po jedan državljanin Belgije, Indonezije, Somalije, Norveške, Srbije, Togoa, Mozambika, Ruande, Sudana, Ugande i Jemena.

Četiri putnika su imala pasoše UN i njihova nacionalnost nije poznata.

Švedska internet stranica za praćenje letova navodi da se avion "Etiopijen erlajnza" kretao "nestabilnom vertikalnom brzinom".

Avion se srušio nedaleko od mjesta Bišoftu, koje je udaljeno pedesetak kilometara južno od Adis Abebe.

Za sada nisu poznati uzroci te teške nesreće.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Avionske nesrece
PostPostano: 10 ožu 2019, 19:57 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 06 ožu 2019, 09:47
Postovi: 83
Slovački poslanik Anton Hrnko saopštio je da je u ovoj stravičnoj nesreći izgubio ženu, sina i ćerku.

"Sa najdubljom tugom obaveštavam vas da su moja draga supruga Blanka, sin Martin i ćerka Mihaela stradali jutros u avionskoj nesreći kod Adis Abebe" napisao je potpredsednik Slovačke nacionalne partije na svom Fejsbuk profilu.

Pa je li njemu do Twitera i Facebook-a???? Ja sam mislila da se budale uzgajaju samo ,,kod nas,,....ovo je globalni idiotizam.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Avionske nesrece
PostPostano: 23 stu 2020, 11:25 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 13 ožu 2019, 21:34
Postovi: 13882
Lokacija: Sjeverna Bosna
Drugi najveći zrakoplov na svijetu nepovratno oštećen nakon prisilnog slijetanja
Ruski teretni zrakoplov Antonov An-124 doživio je kvar motora prilikom polijetanja prošlog tjedna u zračnoj luci u Novosibirsku, te pri pokušaju povratka na pistu tvrdo sletio u polje




Citat:
Protekli petak 13. ostat će u pamćenju posadi velikog ruskog teretnog zrakoplova Antonov An-124-100. Prilikom polijetanja iz zračne luke Tolmačevo u Novosibirsku, s ukupno 84 tone ukrcanog tereta (automobilskih dijelova, kako prenosi Air Cargo News), dogodio se kvar motora zbog kojeg su se morali odmah vratiti na tlo. Antonov je u Novosibirsku bio tek "u prolazu", na proputovanju iz Seoula prema Beču.

Nedugo nakon polijetanja s Tolmačeva posada je primijetila zatajenje motora, kasnije okarakterizirano kao "uncontained engine failure", odnosno kvar u kojem su se dijelovi turbine razletjeli u okolni prostor. To je navelo pilote da se pokušaju vratiti i sletjeti na pistu s koje su upravo bili poletjeli, iako su se nalazili na visini od tek 300-tinjak metara.




Citat:
Izazovno prisilno slijetanje
Osim potiska motora broj 2, zrakoplov je u tom trenutku bio izgubio i napajanje električnom energijom, mogućnost radio komunikacije i unutar kokpita i s kontrolom leta, ali i mnogo važnije, upravljanja snagom ostalih motora te kočenja na tlu.



Citat:
Zbog toga je i prisilno slijetanje bilo otežano. Prilikom njega An-124 je sletio na pistu, ali ju je prošao u cijelosti i zaustavio se tek oko 300 metara dalje u polju. Pritom je došlo i do popuštanja prednjeg stajnog trapa, pa je avion sletio na trup, što ga je dodatno oštetilo. Prve procjene govore da je ovaj primjerak drugog najvećeg transportnog zrakoplova u svijetu nepovratno uništen. Srećom, svih 14 članova posade prošlo je bez ozljeda.

Istraga je pokazala da su fragmenti turbine iz raspadnutog motora kasnije pronađeni u jednom skladištu u blizini zračne luke, a krhotine motora su probile i trup samog zrakoplova. Na društvenim mrežama u međuvremenu su se pojavile i snimke incidenta, vidljive u priloženim video zapisima, kao i fotografije s mjesta događaja nastale nakon prinudnog slijetanja.

Činjenica da je posada u ovako teškim uvjetima, bez struje, komunikacija, te s vrlo otežanim upravljanjem zrakoplovom, uspjela sigurno sletjeti – i to s gotovo punim rezervoarima goriva i 84 tone tereta – prilično je nevjerojatna i mnogo govori o njihovoj vještini i snalažljivosti. O tome što je uzrokovalo kvar motora i raspadanje turbine (udar ptice ili nešto slično) za sada nema službenih informacija.

_________________
Prigovara nekome da nije izašao iz 90tih, a on sam i dalje neuspješno ratuje protiv Osmanlija.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Avionske nesrece
PostPostano: 21 ožu 2022, 10:44 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 10 svi 2021, 23:26
Postovi: 2698
Lokacija: Sarajevo

China Eastern Airlines Boeing with 132 on board crashes in China

_________________
High Mobility Anti russian System


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Avionske nesrece
PostPostano: 21 ožu 2022, 13:35 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 10 svi 2021, 23:26
Postovi: 2698
Lokacija: Sarajevo

_________________
High Mobility Anti russian System


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 6 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 34 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO