HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 18 tra 2024, 23:12.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 10 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Antarktik
PostPostano: 06 ožu 2019, 18:31 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 06 ožu 2019, 09:47
Postovi: 83
Najljepse mjesto na zemlji. Hladno, mirno, carobno, gotovo nestvarno. Zivotinjski svijet : ribe, kitovi, perajare, pingvini, rakovi i brojne vrste morskih ptica, tuljani, morski leopardi.
Najimpesiviji je pogled ka nebu, imate osjecaj da zvijezde igraju i da su na dohvat ruke.
Misteriozno i intrigantno!


Privitak/ci:
beautiful-antarctica-wallpapers-phone-On-HD-Wallpaper.jpg
beautiful-antarctica-wallpapers-phone-On-HD-Wallpaper.jpg [ 203.45 KiB | Pogledano 1995 put/a. ]
Vrh
   
 
 Naslov: Re: Antarktik
PostPostano: 06 ožu 2019, 19:09 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 06 ožu 2019, 09:47
Postovi: 83
Buduci da nema vladu Antartik je nedosanjani san svakog ateiste. Ne pripada ni jednoj vremenskoj zoni.Jedva je dostupan kontinent. U njegovom sredistu se nalazi Juzni pol.
Zanimljivosti:

1. Antarktik je jedini nenaseljen kontinent na Zemlji (istraživačke baze se ne računaju)

2. Prosečna godišnja temperatura u unutrašnjosti kopna iznosi -55°C!

3. Antarktik je kontinent s najmanje vodopada na svetu

4. Takođe, on je najvetrovitiji kontinent, a brzina vetra doseže neverovatnih 327 km/h.

5. Oko 98% površine je pokriveno ledenim pokrivačem prosečne debljine oko 2.000 metar

6. Zapadni deo kontinenta nije kompaktna kopnena masa. To su zapravo brdovita ostrva međusobno povezana debelim ledenim pokrivačem.

7. Ako se zanemare brojna manja ostrva, najbliže tačke susednih kontinenata su Ognjena zemlja na jugu Južne Amerike, rt Agulas na Tasmaniji i Novi Zeland.

8. Ovde živi i veliki broj raznih vrsta foka, a među najbrojnije spadaju Vedelove foke, foke rakojedi i morski leopardi.

9. Nasuprot vrlo bogatom i raznovrsnom životu u okeanu i duž rubova ledenih litica, život na kopnu, s izuzetkom tzv. antarktičkih oaza, gotovo da ne postoji.

10. U 80-tak naučno-istraživačkih stanica širom kontinenta živi oko 4.000, dok je zimi taj broj znatno manji pa broji oko 1.000 ljudi.

11. Neki turisti troše pravo malo bogatstvo od 3.000 dolara po osobi za kratak, petosatni izlet na zaleđenom kontinentu.

12. Prosečna godišnja temperatura kontinenta je porasla u poslednjih šezdeset godina za 2,4 stepena Celzijusa

13. Ledeni kontinent je pre 11.500 godina bio prekriven zelenilom, a njegove dubine kriju gas, naftu i rude. Ali, do njih je vrlo teško doći s obzirom na to da je neophodno iskopati kilometar-dva leda na “prijatnih” -3




Endurance: Shackletonova legendarna antarktička ekspedicija (2000)
Dokumentarac o katastrofalnoj ekspediciji koju je vodio Sir Ernest Shackleton 1914. godine, kada se njegov brod Endurance našao zarobljen u ledu i kasnije ga slomio na moru Weddell. Engleski redatelj George Butler koristi originalne filmske snimke Franka Hurleyja zajedno s intervjuima preživjelih rođaka kako bi ispričao priču o naizgled nemogućoj priči o preživljavanju.
https://youtu.be/oyQRHHHXntc?t=2440


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Antarktik
PostPostano: 06 ožu 2019, 19:37 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 06 ožu 2019, 09:47
Postovi: 83
Operacija Highjump – enigma Antarktike
Vojnim analitičarima djeluje nevjerojatno da je netom nakon završetka Drugoga svjetskog rata, u velikoj žurbi i uz goleme troškove tolika vojna sila angažirana za neki zadatak, a nije bilo od hitne strateške važnosti za sigurnost SAD-a. Operacija je nakon priprema od svega nekoliko tjedana provedena tijekom antarktičkog ljeta krajem 1946. i početkom 1947. godine.
Koji je cilj operacije? Vojna vježba ili posljednja bitka Drugoga svjetskog rata? Skrivena baza, nacisti...?

Jako zanimljiv dokumentarac sa prevodom.
https://youtu.be/vxSE6wb4a_I?t=23


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Antarktik
PostPostano: 06 ožu 2019, 19:43 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:11
Postovi: 23302
Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Mislim da sam vidio cica macu. :zubati

_________________
Safe European Home


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Antarktik
PostPostano: 06 ožu 2019, 19:47 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 06 ožu 2019, 09:47
Postovi: 83
lider30 je napisao/la:
Mislim da sam vidio cica macu. :zubati

Molim vas da ne trolate temu, hvala!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Antarktik
PostPostano: 07 ožu 2019, 10:32 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 06 ožu 2019, 09:47
Postovi: 83
Životinjski svijet - Antarktik

https://youtu.be/zxVR-jP63GI?t=158
Životinjski svijet Antarktike vezan je uz more, odnosno područje morskog leda, ledenjaka i mora Antarktike. Kako je na kopnu iznimno hladno, najčešći su stanovnici kopna pingvini i tuljani, koji na taj način izbjegavaju morske grabežljivce. Na kopnu životinje moraju preživljavati hladnoću, dok se u moru moraju hraniti i pritom izbjegavati grabežljivce. Kril i salpa najvažnije su karike hranidbene mreže Antarktike. Oni su glavna hrana pingvinima, kitovima, ribama, nekim tuljanima i pticama. Kril je rakolika životinja čije ime potječe iz Norveške te doslovce znači “hrana kitova”. Led na površini oceana veoma je važan krilu jer se u ledu nalaze alge koje služe kao hrana i toj vrsti i ostalim većim organizmima na Antarktici. Kad pomislimo na životinje na Antarktici, prva su nam asocijacija pingvini. Četiri vrste pingvina – adelijski, ogrličasti, carski i žutonogi – žive na Antarktici cijele godine, dok još tri vrste žive na otocima oko Antarktike, odnosno u prijelaznom području polarnog kraja. Pretpostavlja se da pingvini imaju vrlo razvijene sposobnosti orijentacije s obzirom na to da rone i plivaju iznimno daleko u morima Antarktike te se znaju vratiti i prepoznati točno mjesto gdje im se nalazi mladunče i životni partner (većina pingvina ostaje s istim spolnim partnerom cijelog života).



https://youtu.be/kreIMXaI1hA


Privitak/ci:
thumb (10).jpg
thumb (10).jpg [ 22.88 KiB | Pogledano 1887 put/a. ]
thumb (3).jpg
thumb (3).jpg [ 38.69 KiB | Pogledano 1887 put/a. ]
thumb (6).jpg
thumb (6).jpg [ 51.05 KiB | Pogledano 1887 put/a. ]
Vrh
   
 
 Naslov: Re: Antarktik
PostPostano: 07 ožu 2019, 13:02 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 kol 2018, 19:37
Postovi: 5633


Tko je čitao Enohovu knjigu, vjerojatno zna da Kiril nije došao brojat pingvine...


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Antarktik
PostPostano: 07 ožu 2019, 13:50 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 06 ožu 2019, 09:47
Postovi: 83
Misteriju Krvavih vodopada na Antarktiku

Krvavi vodopadi su jedna izuzetno odgovarajuće nazvana pojava na Antarktiku: vodeni tok jarko crvene boje, koji teče niz glečer u dužini od 30 metara.

Iako smo već decenijama znali šta ih boji u crveno, naučnicima je trebalo više od 100 godina da otkriju sam izvor Krvavih vodopada: tajno, drevno, podzemno jezero.
Krvave vodopade je otkrio australijski istraživač Grifit Tejlor tokom ekspedicije 1911. godine. U ono vreme, on i drugi istraživači nagađali su da bi crvenu boju mogle da prave alge koje žive u vodi.

„Ovo je onostrano, nestvarno”, rekao je Stiv Martin, istoričar Antarktika, za Motherboard u poslednjoj epizodi serijala Nauka je razrešila. „I tako, kad su istraživač Grifit Tejlor i njegovi prijatelji videli da krvavi vodopadi teku crvenom bojom s vrha Tejlorovog glečera, mora da su mislili da je to samo još jedno čudo prirode u inače veoma neobičnom delu sveta.”

Iako su naučnici kasnije shvatili da vodu u krvavocrveno boji visoka koncentracija gvožđa (voda oksidira i boji se u crveno u dodiru s vazduhom), i dalje nisu znali odakle voda dolazi ili kako sami vodopadi nastaju.

„Nismo znali odakle dolazi slana voda. Nismo znali kako se probija kroz glečer”, objasnila je Erin Petit, jedna od naučnica koja je razrešila misteriju Krvavih vodopada. „Ako slana voda nastaje u dnu glečera, trebalo bi i da nastavi da teče pri dnu.”

Umesto toga, slana voda ističe s vrha glečera i sliva se preko njegove ivice, na kraju se ulivajući u obližnje jezero.

Da bi shvatili kako nastaje, Petit i njen tim prešli su preko čitavog glečera i izmerili ga uz pomoć radio senzora, instrumenta koji talase kroz led šalje radijske, koji prolaze slobodno kroz smrznuti glečer.

Međutim, kad talasi stignu do slane, bljuzgave vode koja se uliva u Krvave vodopade, oni se rasprše, čime omogućavaju istraživačima da tačno odrede kojim putem voda vijuga kroz glečer. Na kraju su otkrili da ogroman pritisak leda istiskuje vodu zatočenu u drevnom, podzemnom jezeru nagore kroz čitav glečer.

„Ispostavilo se da je slana pod prilično snažnim pritiskom u tom kanalu”, rekla je Petit. „Iako ne prska stalno napolje pri vrhu glečera, uvek je ima tamo u ledu, gde je kao ledena bljuzgava smesa pod pritiskom.”

Tim je objavio svoje nalaze koji su potvrđeni kad je naredne godine region posetio tim za bušenje. Koristeći mapu koju su iscrtali Petit i njen tim, ekipa za bušenje locirala je gde bi podzemni izvor trebalo da se nalazi i bacila se na posao. I zaista, crvena slana voda počela je da izvire svuda oko bušilice.

Uz pronalaženje izvora Krvavih vodopada, naučnici su uspeli i da pruže dodatni konteksa za životne oblike koji su prethodno pronađeni ovde: sićušni mikrobi koji mogu da prežive u izuzetno slanoj i veoma hladnoj vodi zasićenoj gvožđem, bez sunca, ispod glečera. Ispostavlja se da su ovi ekstremofili još ekstremniji nego što se prvobitno mislilo i njihovo dalje proučavanje moglo bi da pomogne u razumevanju načina na koji bi život mogao da opstane u drugim ekstremnim okruženjima, kao što je, na primer, duboki svemir.

„To prvo otkriće vodi nas do narednih otkrića i daljih objašnjenja”, rekao je Martin. „Antarktik još nije razotkrio sve svoje tajne.
https://youtu.be/tvsJqoexJEs


Privitak/ci:
muski-magaizn-krvavi-vodopadi (3).jpg
muski-magaizn-krvavi-vodopadi (3).jpg [ 103.21 KiB | Pogledano 1855 put/a. ]
images.jpg
images.jpg [ 11.43 KiB | Pogledano 1855 put/a. ]
Vrh
   
 
 Naslov: Re: Antarktik
PostPostano: 07 ožu 2019, 21:00 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 06 ožu 2019, 09:47
Postovi: 83
ANTARKTIKA: Podzemlje skriva najveće tajne!?

https://youtu.be/VKZX0kA4UcM?t=340


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Antarktik
PostPostano: 25 ožu 2019, 18:07 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 kol 2018, 19:37
Postovi: 5633


Ima tu nečega, tamnoputi Amerikanac mudro zbori... Teritorij kog se svi odriču, a knezovi zemaljski mu svako malo dolaze hodočastiti.
Dobro je znati da ima toliko ljubitelja prirode među glavašima...


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 10 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: Bošnjak..007, goran2hr, VUKsaJUGA i 27 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO