HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 19 tra 2024, 19:13.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 20 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Sretan Uskrs!
PostPostano: 02 tra 2018, 04:50 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 sij 2010, 18:56
Postovi: 5403
USKRS – slavlje Isusove pobjede nad smrću

slika

Danas je Uskrs, najveći kršćanski blagdan, kojim se slavi središnji događaj kršćanstva: Kristovo uskrsnuće od mrtvih.
Uskrsna svetkovina sjeća nas na onaj povijesni događaj kada je Isus slavno uskrsnuo iz groba i kada je još jednom jasno pokazao da je on Bog, gospodar života i smrti. Ali ne samo to. Uskrsna svetkovina ima za nas još i jedno značenje. Otajstvo Kristova uskrsnuća jest otajstvo našeg uskrsnuća, našeg konačnog otkupljenja, opravdanja i pomirenja s Bogom.

Mi vjerujemo s apostolima u Kristovo uskrsnuće. Mi vjerujemo da se ovaj središnji događaj našega otkupljenja čini prisutnim u svakoj sv. misi, kada svoju vjeru priznajemo riječima: ‘Tvoju smrt, Gospodine, naviještamo, tvoje uskrsnuće slavimo, tvoj slavni dolazak iščekujemo.’ Crkva nas, na početku slavljenja sv. mise, u ime uskrsloga Krista, ozbiljno poziva da ustanemo iz groba grijeha, da svučemo sa sebe staroga čovjeka i obučemo se u novoga. U poniznosti svojega srca pokajmo se za svoje grijehe.

Te večeri o zalazu sunca počinjao je šabat i trajao je sve do sutrašnjeg (subota) zalaska sunca. Na taj dan nije se smjelo ništa raditi, gotovo se nije smjelo ni hodati jer je bilo određeno koliko se koraka taj dan smije napraviti. Zbog toga je u subotu kod Isusova groba bilo sve mirno.

Događaj Isusova uskrsnuća

Tek treći dan, u nedjelju u rano jutro, pošle su neke žene na grob, kako to opisuju evanđelisti. Evanđelist Ivan, međutim, navodi da je to bilo „kad je još bila tama“. Ivan, nadalje, spominje samo Mariju iz Magdale. Ali ona govori u množini „ne znamo“, tako da i evanđelist ima u vidu da je bilo više žena. Marija iz Magdale na Isusov grob dolazi dva puta. Kad prvi put dolazi – a Ivan ne spominje zašto – vjerojatno dolazi zbog osobne privrženosti prema Isusu. Vidjela je otvoren i prazan grob, ali ona ne misli na uskrsnuće, nego pomišlja da je netko ukrao Isusovo tijelo iz groba. Zato trči dvojici učenika i javlja im tu tužnu vijest ovim riječima: „Uzeli su Gospodina iz groba, i ne znamo kamo su ga stavili“ (Iv 20,2b). U Ivanovu izvještaju o događaju uskrsnuća izričito se spominje Šimun Petar, a za drugog učenika piše da je onaj „kojega je Isus osobito ljubio“. To je bio učenik Ivan. Kad spominje da je on prvi dotrčao do groba, ali da nije unišao, nego je pustio da Petar prvi uđe, iako je poslije njega došao, evanđelist Ivan kao da želi kazati kakav odnos postoji između ova dva učenika. Izgleda da Petru pripada veće dostojanstvo, ali to sada nije važno. Važnije je kako oni reagiraju kad su vidjeli plahtice i ručnik, ali bez tijela. Mladi Ivan je povjerovao u uskrsnuće, a Petar izgleda nije, i u tome je velika je razlika.

slika

Zašto je Ivan povjerovao? Ima raznih tumačenja. Jedni misle da bi kradljivci s tijelom odnijeli i plahtice, jer da je netko ukrao Isusovo tijelo, ne bi tada skidali plahtice. Ali zašto to isto nisu pomislili Petar i Marija iz Magdale? Evanđelist objašnjava Petrovu nevjeru riječima: „Jer još ne bijahu razumjeli Pisma, da je trebalo da Isus uskrsne od mrtvih“ (Iv 20, 9).

Nakon što je već bila na grobu, Marija se sada opet vraća. I tamo je susrela dva anđela, jedan je bio gdje je bila Isusova glava, a drugi gdje su mu bile noge. I sada, u trenutku kada je anđeli pitaju: „Ženo, zašto plačeš?, ona misli da je Isusovo tijelo ukradeno. Ona im odgovara: „Uzeše moga Gospodina i ne znam gdje ga staviše“ (Iv 20,13). Iza nje je stajao Isus, ali kad se okrenula i pogledala ga, nije ga mogla prepoznati. Najprije je pomislila da je to vrtlar nadležan za vrt gdje je Isusov grob. Netko je pretpostavljao da je Marija plakala te da od suza nije mogla dobro vidjeti Isusa. Ali kad je Isus oslovio njezinim imenom, odmah ga je prepoznala. Ivan donosi priču o dobrom pastiru koji svoje ovce zove po imenu i slijede ga, a stranca ovce ne slijede jer mu ne poznaju glasa (Usp. Iv 10,1-21). Marija je ovdje pokazala da pozna glas svojega pastira. Odgovorila je odmah glasom „Rabunni“, moj učitelju. Kao da čujemo Isusa gdje govori: „Ja sam pastir dobri, poznajem ovce svoje i ovce moje poznaju mene“ (Iv 10,14).

Matej spominje da su žene, kad im se Isus ukazao, obujmile mu noge. Nešto slično je uradila i Marija iz Magdale jer joj Isus veli: „Nemoj me dulje držati jer još nisam uzišao k Ocu, nego idi k braći mojoj i reci im: Uzlazim svome Ocu i vašem Ocu, svome Bogu i vašem Bogu“ (Iv 20,17). Ona koja je mislila da je Isusovo tijelo ukradeno, sada dolazi učenicima navijestiti im: da je vidjela Gospodina (usp. Iv 20,18). Ivan je dakle prvi povjerovao, a Magdalena je prva navijestila njegovo uskrsnuće.

Uskrsna vjera

Apostoli su bili silno razočarani da je njihov Učitelj završio razapet na križ kao razbojnik. Kako se to moglo dogoditi njemu koji je uskrisivao mrtve, koji je ozdravljao i najteže bolesnike? Našli su se kao u slijepoj ulici ne znajući kamo i kako dalje. Ovdje nas nešto posebno zanima. Naime, na Isusovu uskrsnuću počiva kršćanska vjera. Kako? Isusa nije mogao uskrisiti nijedan čovjek, ali ni priroda. Prema tome, mogao ga je uskrisiti samo Bog. Ali Bog ne bi uskrisio nekog varalicu. Ako je Isusa uskrisio, tada ga je i potvrdio. I sve ono što je Isus govorio i činio, sve je to istina. Istina je da je Sin Božji i da je umro za nas i za naše spasenje.

Zato se sada stvarno pitamo je li Isus zaista uskrsnuo? Poslije uskrsnuća ukazao se Isus svim apostolima zajedno, jedino nije bilo s njima apostola Tome. Kad su mu drugi apostoli kazali da je Isus uskrsnuo i da su ga oni vidjeli, Toma nije vjerovao i rekao je da će vjerovati tek tada kad vidi Isusa i opipa mjesto gdje je bio proboden čavlima. Kad se Isus ponovno ukazao, bio je i on prisutan. Isus ga je pozvao da opipa mjesta gdje je bio prikovan čavlima, ali je Toma to odbio i uzviknuo: “Gospodin moj i Bog moj” (Iv 20,28). Tada mu je Isus rekao: “Jer me vidiš, vjeruješ. Blago onima koji će vjerovati, a da nisu vidjeli” (Iv 20,29). Možemo biti zahvalni za ovo što se dogodilo s Tomom. I mi često želimo dokaze, provjeru; ne želimo povjerovati u neke bajke koje nam netko priča. Zato nam je drago što je i Toma tražio dokaze. Želimo da sve bude racionalno i znanstveno. Takvi smo ljudi. Isus nas pozna, zna našu potrebu za dokazima, ali on zna dobro i to da mi svojim dokazima možemo dohvatiti samo jedan dio stvarnosti, onaj koji se vidi, a poslije toga prestaje moć naše znanosti. Zato je razumljivo da nešto znamo, a nešto opet vjerujemo. Isus ne kaže da su blaženi oni koji znaju, nego oni koji vjeruju. Put koji vodi Bogu jest put vjere. Možemo i trebamo Bogu zahvaliti što nešto razumom znamo i što nešto osjećamo, ali mu još više trebamo zahvaliti da možemo vjerovati. Sretni smo ako vjerujemo u Isusa Krista koji je naš Gospodin i Spasitelj. Ta je vjera dragocjeni Božji dar. Zato često molimo: Bože, daj mi jaku vjeru koja se neće pokolebati ni izgubiti.

slika

Pobjednik smrti

Čitamo u Svetom pismu kako Isus sam o sebi govori: “Nemoj se bojati! ‘Ja sam Prvi’ i ‘Posljednji’, Onaj koji živi! Bio sam mrtav, ali, evo, živim u vijeke vjekova i imam ključeve smrti i podzemlja“ (Otk 1,17b-18). To nam govori da je Isus svojim uskrsnućem pobijedio smrt. Pobijedio je sve moći i sile, sve je to sada u njegovoj vlasti i ruci, i zato može reći nama, ljudima: „Ne bojte se, sve su zle sile pobijeđene.“ Sada nam je jasno da Isus ima vlast nad životom i smrću. Ali to znači da čovjekom ne gospodari ni povijest, ni ljudi, ni sudbina, ni podzemlje, ni smrt, nego uskrsli Isus Krist. Smrt nema zadnju riječ nad nama, nego živi i uzvišeni Isus ima zadnju riječ nad svim što je po njemu stvoreno. Zbog Isusova uskrsnuća neće konačno pobijediti tama i zlo, odvratna laž, nego će po Isusu pobijediti svjetlo i istina.

Ipak, najvažnije što nam kaže Isusovo uskrsnuće je da tama, bezdan i vječna smrt nemaju zadnju riječ, nego život koji se nastavlja poslije tjelesne smrti. Isusovo uskrsnuće kaže nam da ima života poslije smrti.

Eto, radujmo se Isusovu uskrsnuću i zamolimo ga da s njim uskrsnemo na život vječni. To će biti sretna nagrada za našu vjeru. Amen, a to znači „Bože, daj da tako bude!“
Nikica Vujica / Katolički tjednik

slika

Uskrs je najveći kršćanski blagdan.

Upravo zbog Kristova uskrsnuća,
kršćanin je čovjek vjere, nade i ljubavi.

Ta vjera, ta sigurna uskrsna nada,
najbolje je sredstvo koje preobražava našu,
često sumornu, osobnu, obiteljsku i domovinsku zbilju.

Uskrsna vjera otvara srce Božjoj milosti,
koja čovjeka oslobađa od straha i pesimizma.
Zasigurno, ako prihvatimo Uskrs kao polazište,
naše će odredište postati bolji život i to odmah, već sada.

S tim pozivom, s tom vjerom i s tom nadom,
želim vam sretan i blagoslovljen Uskrs!

slika

_________________
MIR da, ali ne kao u Macelju, Ovčari i Hudim jamama!
Komunisti nude bolju budućnost, neuspješni u sadašnjosti, a razlog je uvijek u prošlosti!
Želiš stvoriti neprijatelja – spasi ga od genocida!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Sretan Uskrs!
PostPostano: 02 tra 2018, 08:05 
Offline

Pridružen/a: 03 sij 2012, 23:08
Postovi: 4974
Kome cestitas mir, ođe sami a(nti)teisti :D


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Sretan Uskrs!
PostPostano: 02 tra 2018, 13:00 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 30 svi 2009, 22:01
Postovi: 19705
Ili to ili vec postoji tema. :D

_________________
Smrt fašizmu! Sloboda ili smrt! Slava Rusiji! Denacifikacija Ukrajini!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Sretan Uskrs!
PostPostano: 02 tra 2018, 17:34 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 sij 2010, 18:56
Postovi: 5403
s one strane dinare je napisao/la:
Kome cestitas mir, ođe sami a(nti)teisti :D

Nisi daleko od istine, na žalost.
Čestitam svim ljudima dobre volje, ali i onima koji još nisu osjetili ljubav Božju ...

[youtube]http://youtu.be/l2BvpjlDx4o[/youtube]
https://www.youtube.com/watch?time_cont ... 2BvpjlDx4o

_________________
MIR da, ali ne kao u Macelju, Ovčari i Hudim jamama!
Komunisti nude bolju budućnost, neuspješni u sadašnjosti, a razlog je uvijek u prošlosti!
Želiš stvoriti neprijatelja – spasi ga od genocida!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Sretan Vaskrs!
PostPostano: 07 tra 2018, 23:08 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 18 sij 2014, 16:10
Postovi: 15091
Lokacija: Pod kraljevskim Srebrn'kom
Sretan Vaskrs

_________________
Dušom i krvlju iskupit ćemo te, o Al-Aksa!
Bi ruh bi dam nafdika ya Aqsa” By our souls, by our blood, all for you oh Al-Aqsa


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Sretan Uskrs!
PostPostano: 08 tra 2018, 09:34 
Online
Avatar

Pridružen/a: 02 kol 2012, 10:47
Postovi: 35988
Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
Sretan Vaskrs svim pravoslavcima na forumu.

_________________
mostarski europski


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Sretan Uskrs!
PostPostano: 08 tra 2018, 10:28 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 16 sij 2013, 13:46
Postovi: 8149
Lokacija: Republic of Srpska
Hvala.
Hristos Voskrese!

_________________
[img]https://oi39.tinypic.com/f21vf4.jpg[/img]


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Sretan Uskrs!
PostPostano: 08 tra 2018, 16:39 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 30 svi 2009, 22:01
Postovi: 19705
storaB je napisao/la:
Hvala.
Hristos Voskrese!

Vaistinu Voskrese!

_________________
Smrt fašizmu! Sloboda ili smrt! Slava Rusiji! Denacifikacija Ukrajini!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Sretan Uskrs!
PostPostano: 21 tra 2019, 05:20 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 sij 2010, 18:56
Postovi: 5403
Sretan Uskrs!

Neka nam Kristovo Uskrsnuće donese novo svjetlo nade za blistavu budućnost!

slika
[youtube]http://www.youtube.com/watch?time_continue=74&v=QMnBjvhnJYs[/youtube]
4237
https://www.youtube.com/watch?time_cont ... MnBjvhnJYs
Na nebu zora rudi, Patria

_________________
MIR da, ali ne kao u Macelju, Ovčari i Hudim jamama!
Komunisti nude bolju budućnost, neuspješni u sadašnjosti, a razlog je uvijek u prošlosti!
Želiš stvoriti neprijatelja – spasi ga od genocida!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Sretan Uskrs!
PostPostano: 21 tra 2019, 07:13 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 20 tra 2019, 20:00
Postovi: 4
Sretan Uskrs!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Sretan Uskrs!
PostPostano: 21 tra 2019, 08:40 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 16:49
Postovi: 30430
Sretan Uskrs!

slika

_________________
Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.

807 of 2558 - 31.55%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Sretan Uskrs!
PostPostano: 21 tra 2019, 11:45 
Online
Avatar

Pridružen/a: 12 lis 2009, 17:44
Postovi: 8156
Sretan vam i blagoslovljen Uskrs.

slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Sretan Uskrs!
PostPostano: 21 tra 2019, 13:15 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Sretan Uskrs.

slika

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Sretan Uskrs!
PostPostano: 21 tra 2019, 16:29 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 30 tra 2018, 12:41
Postovi: 5108
Sretan Uskrs!

Slava našem kralju Isusu Kristu, a ponos nama jer smo njegovi.

_________________
JA SAM ZAGREB !!!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Sretan Uskrs!
PostPostano: 21 tra 2019, 19:30 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 22 lis 2010, 13:26
Postovi: 6885
Lokacija: Ulica Rajkovačića i Čalušića bb
Sretan Uskrs svima!!

_________________
Vuk dlaku mijenja, ćud nikada.

Glas za HDZ jeste glas za Voju Stanimirovića.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Sretan Uskrs!
PostPostano: 01 svi 2019, 04:40 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 sij 2010, 18:56
Postovi: 5403
USKRS



Otvori spomenar! - fra Jozo Zovko

https://www.youtube.com/watch?v=EPxKIM5Va-8

_________________
MIR da, ali ne kao u Macelju, Ovčari i Hudim jamama!
Komunisti nude bolju budućnost, neuspješni u sadašnjosti, a razlog je uvijek u prošlosti!
Želiš stvoriti neprijatelja – spasi ga od genocida!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Sretan Uskrs!
PostPostano: 09 tra 2023, 06:40 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 30 tra 2018, 12:41
Postovi: 5108
Sretan Uskrs braćo i sestre!

slika

_________________
JA SAM ZAGREB !!!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Sretan Uskrs!
PostPostano: 09 tra 2023, 06:50 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 16 lip 2019, 21:14
Postovi: 10777
Sretan Uskrs!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Sretan Uskrs!
PostPostano: 09 tra 2023, 07:38 
Online
Avatar

Pridružen/a: 18 pro 2015, 09:33
Postovi: 16384
Svim kršćanima Sretan uskrs!!!!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Sretan Uskrs!
PostPostano: 11 tra 2023, 14:58 
Offline

Pridružen/a: 22 pro 2021, 02:20
Postovi: 1069
Sretan Uskrs


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 20 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: iprodano, Navodni Poslanik i 21 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO