HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 28 ožu 2024, 18:20.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 36831 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 591, 592, 593, 594, 595, 596, 597 ... 1474  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj
PostPostano: 03 svi 2019, 13:00 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 23 tra 2018, 00:25
Postovi: 2844
Lokacija: Apsurdistan - Distrikt Teheran
Sinoć sam na TV-u malo pogledao muslimanski dokumentarac o dešavanjima 02. i 03. maja, i moram reći da dugo vecih nebuloza i gluposti nisam vidio, toliko bljuvotina, izmišljotina i laži da bi im i Gebels lično pozavidio ...

Prvo što su im se tkzv. "niški specijalci" tačnije pripadnici 63. padobranskog bataljona priviđali u svakoj ulici i svakom dijelu grada, svaki vojnik JNA bio im je "niški specijalac" valjda sebi da dignu moral i velicinu da su ratovali protiv jedne od najboljih jedinica JNA u to vrijeme, i ako je u Sarajevu tada bilo svega dvadesetak pripadnika tog bataljona

Drugo 27.godina vec tvrde i pricaju kako je treca vojna sila u Evropi tada krenula u "osvajanje zgrade predsjedništva" i to sa tri pincgauera i dva ambulantna vozila, i par vojnika sa licnim naoružanjem, mantra koju sami sebi vec godinama ponavljaju, a iste te su pobili iz zasjeda gdje pripadnici JNA nisu vatru ni uspjeli uzvratiti ...

Jedina istina o Dobrovoljačkoj koju svaki stanovnik Sarajeva zna, bio on Musliman, Srbin ili Hrvat !

Citat:
02.03.1992

Komanda Druge armije – komandant pokojni general Milutin Kukanjac i načelnik štaba general Simeon Praščević, na osnovu iskustva JNA iz događaja u Sloveniji i Hrvatskoj, odlučili da izmjeste jedinice iz kasarni u Sarajevu, na Pale, u Lukavicu i druga pogodna mjesta. Tako su htjeli da izbjegnu da muslimanske paravojne formacije sa malim snagama kontrolišu jedinice u kasarnama, da ih isključivanjem vode i struje iscrpljuju i nanose im gubitke.

U listu Vojska, u broju od 28. maja 1992, general Kukanjac je, odgovarajući na pitanje zašto se Komanda nije ranije izvukla iz Sarajeva, napisao:

"Ceneći situaciju i predviđajući šta se može dogoditi, mesec i po ranije evakuisao sam deo Komande oblasti na sigurnu lokaciju. Posle napada na zgradu Komande, 22. aprila, evakuisan je i drugi deo Komande oblasti van Sarajeva. Ostao je treći deo Komande i ljudstvo za obezbeđenje i opsluživanje, s tim što smo se pripremali za konačno napuštanje Sarajeva. Svakodnevno su kolone vozila sa natovarenim sredstvima kretale ka sigurnim lokacijama. To je trajalo sve do 2. maja do 11 časova…”

Dana 2. maja 1992. godine, u 12 časova, izvršen je napad na Dom JNA u Sarajevu od strane Zelenih beretki. Tom prilikom je bilo opkoljeno deset pripadnika JNA koji su u tim trenucima pružali otpor.

General Milutin Kukanjac uputio je pukovnika Milana Šuputa iz 65. zmtp (zaštitnog motorizovanog puka) sa 2 BOV-a i 3 puha i 40 vojnika u pomoć ka Domu JNA. Upali su u zasjedu i ostali blokirani u Ulici Đure Đakovića, uz 6 poginulih

Kukanjac tada zove Vojnu bolnicu, odnosno majora Marka Labudovića koji je vodio Diverzantski odred, da krene u pomoć grupi pukovnika Šuputa. Labudović govori da ne može to izvršiti jer nema čime i da će svi izginuti. Tek nakon poziva Šuputa i vapaja kolega, Labudović nije mogao da ne reaguje, iako je bio svjestan u šta se upušta.
Ukupno 15 diverzanata pod komandom Labudovića kreće ka Domu JNA sa dva pincgauera, a pratila su ih i dva sanitetska vozila sa jasno vidljivim oznakama sa nenaoružanim osobljem u bijelom.

Na Skenderiji upadaju u zasjedu, gine 14 lica, od toga 10 iz Diverzantskog odreda uključujući i komandanta Labudovića. Ranjeno je 5 diverzanata, od kojih su dva zarobljena. Pošto je i Komanda 2. VO napadnuta Kukanjac je naredio Vojnoj policiji u kasarni “Viktor Bubanj“ da se sa tri transportera probiju od Švrakinog naselja do Bistrika.

Starješine i vojnici su sa jednim BVP (borbeno vozilo pješadije-gusjeničar) i dva BOV-a (borbeno oklopno vozilo-točkaš) čisteći barikade pred sobom uspjeli da stignu do Skenderije. Međutim, kada su prvi BOV i BVP prošli most i skrenuli u Dobrovoljačku ulicu prema Bistriku, komandir drugog BOV-a je ugledao ranjene diverzante, i umjesto u Dobrovoljačku prema Komandi 2. VO skreće na most, gdje posada pod jakom vatrom uspijeva njih trojicu da uvuče u transporter BOV

Istoga dana, oko 13 časova, izvršen je napad na vozilo koje je transportovalo hranu za komandu Druge vojne oblasti. U vozilu su bili kapetan Petrović i vozač. Kapetan je poginuo na licu mesta, a vozač, teško ranjen, uspeo je da stigne do komande gde je izdahnuo. Napad je prestao oko 20 časova.

03.05.1992

Dana 3. maja oko osam časova odlučeno je da general Kukanjac napusti komandu, međutim, vojska i oficiri ne dozvoljavaju. Posle odustajanja od te odluke vratilo se poverenje vojske i oficira. Oko 13 časova u razgovoru između kanadskog generala Mekenzija (prvi komandant UNPROFOR-a u BiH) i generala Kukanjca dogovorena je razmena, tada uhapšenog Alije Izetbegovića, za izvlačenje vojske i oficira iz komande ka Lukavici.

Razmena je dogovorena za 15 časova. Međutim, u komandu dolazi lično Alija Izetbegović sa ćerkom i pratnjom u kojoj su bili Zlatko Lagumdžija, Jusuf Pušina i još neki iz Izetbegovićevog vrha.
Kako kaže Marinko Milidrag uz lažni blagoslov i lažna obećanja Alije Izetbegovića da će konvoj biti bezbedan vojska je napustila kasarnu. Pokret je počeo u 18 časova.

Na čelu kolone, koja je brojila oko 40 vozila sa oko 300 ljudi, bili su general Mekenzi, general Kukanjac i Jusuf Pušina. Dolaskom kolone u Dobrovoljačku ulicu u blizini Miljacke otvorena je vatra na kolonu.

„Pucali su na nas sa svih strana. Sa krovova, prozora“, kaže Milidrag. Vatra je otvorena iz streljačkog naoružanja, a korištene su i tromblonske mine. Pucano je i na obeleženo sanitetsko vozilo u kojem je poginuo primarijus dr. pukovnik Radulović. Ubijen je i pukovnik Mihajlović, oficir bezbednosti, koji je u penziju otišao dan ranije. Oficire su izvlačili iz vozila i hladnokrvno ubijali.

"Mogao sam da vidim kako vojnici teritorijalne odbrane proturaju cevi kroz prozore civilnih automobila, koji su bili deo konvoja, i pucaju. Video sam kako se krv sliva niz vetrobrane kola.... Bio je to definitivno najgori dan u mom životu.”
— general Luis Makenzi, „Čuvar mira - put u Sarajevo“


Prema podacima MUP-a Republike Srpske u napadima koji su se odigrali 2. i 3. maja bilo je 42 poginula vojnika i civila od čega 5 oficira, 73 ranjenih a 215 je zarobljeno ili oteto.

Žrtve ratnog zločina

U Slučaju Dobrovoljačka evidentirana su 42 ubijena pripadnika JNA, ubijenih na više mjesta u gradu, od toga na Skenderiji 14, Dobrovoljačkoj 9, Radničkom univerzitetu "Đuro Đaković" 3, Komandi 2. vojne oblasti 2, Domu JNA 1, te na drugim lokacijama u gradu 13 pripadnika JNA.

Ubijeni su po nacionalnoj pripadnosti bili: 32 Srbina, 6 Hrvata, 2 muslimana i 2 Albanca. Po strukturi bilo je 10 oficira, 28 vojnika i 4 građanska lica u JNA. Ukupno je ranjen 71 pripadnik JNA

Imena žrtava

2. maja 1992. godine

Ubijeni — Skenderija

1. Kruno Bešlić
2. Aleksandar Blagojević
3. Nebojša Bojanić
4. Dragan Vitković
5. Obrad Gvozdenović
6. Nihad Kastrati
7. Marko Labudović
8. Milomir Mojsilović
9. Mladen Nikolić
10. Srđan Nikolić
11. Radoš Pajović
12. Branko Popović
13. Željko Rakić
14. Ivica Cvetković

Ubijeni — Radnički univerzitet "Đuro Đaković"

15. Slobodan Jelić
16. Srećko Jovanović
17. Predrag Cerović

Ubijeni — Komanda 2. vojne oblasti

18. Goran Divović, ranjen na Skenderiji prilikom razvoženja hrane, izdahnuo u krugu komande
19. Perica Nović

Ubijeni — Dom JNA

20. Dževad Bidžo

3. maja 1992. godine

Ubijeni — Dobrovoljačka

21. Miodrag Đukić
22. Boško Jovanić
23. Boško Mihajlović
24. Gradimir Petrović
25. Budimir Radulović (u sanitetskom vozilu)
26. Ivica Simić
27. Miro Sokić (u sanitetskom vozilu)
28. Zdravko Tomović
29. Nurmela Šuko (u sanitetskom vozilu)

Ubijeni na drugim lokacija u gradu ili su podlegli povredama od ranjavanja 2. i 3. maja

30. Zoran Gajić
31. Aleksandar Gluhović
32. Milomir Janjić (ubijen 3. maja 1992.)
33. Nebojša Jovanović
34. Robert Kočiš
35. Predrag Ninkov (ubijen u kafiću na Bistriku 20. aprila 1992.)
36. NN Vesna (ubijena u kinu Sutjeska 3. maja 1992.)
37. NN Čedo (ubijen u zatvoru maja 1992.)
38. Vitomir Petrović
39. Vlastimir Petrović
40. Stevo Ritan
41. Kozafer Rotić
42. Saša Urošević (ubijen u kafiću na Bistriku 20. aprila 1992.)


Citat:
Obilježeno 27 godina od zločina u Dobrovoljačkoj ulici

Od stradanja pripadnika ЈNA 2. i 3. maja u Sarajevu prošlo je 27 godina, a vrhunac tog zločina bio je u Dobrovoljačkoj ulici.

Za dva dana ubijena su 42 vojnika, ranjen 71, a 207 zarobljeno i mučeno u logorima. Ovaj zločin nikada nije dobio sudski epilog.
Godišnjica zločina u Dobrovoljačkoj i ove godine obilježava se u Miljevićima, umjesto na mjestu gdje se napad dogodio, zbog opstrukcija, a i da bi se izbjeglo ponižavanje žrtava i njihovih potomaka.

Obilježavanje, koje organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, počelo je služenjem parastosa u crkvi Svetog velikomučenika Đorđa u Miljevićima.

slika

Poslije parastosa, položeni su vijenci kod centralnog Spomen-krsta.

Vijence su položili Boško Tomić, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica i izaslanik predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović, u ime Vlade Srpske predsjednik Odbora Vlade za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Duško Milunović, koji je i ministar rada i boračko-invalidske zaštite, te delegacija Narodne skupštine Republike Srpske.

slika

Vijence su položili i delegacija Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH, predsjednik Boračke organizacije Srpske Milomir Savčić, predstavnici organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, čelnici Grada Istočno Sarajevo i opština u sastavu grada, te članovi porodica nastradalih pripadnika ЈNA.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović izjavio je da je nedopustivo da Sud i Tužilaštvo BiH nisu pokazali odlučnost da procesuiraju zločine nad Srbima.

Narodni poslanik Miroslav Vujičić izjavio je da su ovi vojnici i civili vjerovali da postoje međunarodno pravo i pravda, da postoje pravila ratovanja, ali da, nažalost, 2. i 3. maja 1992. godine u Sarajevu ona nisu postojala. Prema njegovim riječima, nastradali su nevini pripadnici ЈNA jer su vjerovali onima kojima nisu smjeli vjerovati.
Vujičić je napomenuo da ni danas, 27 godina poslije tog zločina, nema pravde za ubijene pripadnike ЈNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

U napadu paravojnih muslimanskih naoružanih formacija na pripadnike ЈNA 2. i 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu ubijena su 42 pripadnika ЈNA prilikom dogovorenog povlačenja iz zgrade komande vojne oblasti, dok je 71 ranjen, a 207 pripadnika ЈNA je zarobljeno. Od 42 poginula vojnika ЈNA, njih 32 bili su Srbi, šestorica Hrvati, po dva Bošnjaka i Albanca.

Napadom na kolonu ЈNA u Dobrovoljačkoj, koja se mirno povlačila iz Sarajeva, prema sporazumu i uz garanciju mirovnih snaga UN, rukovodili su tadašnji član Predsjedništva BiH Ejup Ganić i ostatak tadašnjeg rukovodstva.
Iako je za bezbjednost vojnika garantovao tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović, kolona ЈNA nije bezbjedno izašla iz Sarajeva, već je prekinuta i napadnuta.

_________________
Govorio je tad' moj debeli stric
nekad' kroz suze, a nekad' kroz smijeh
za svu vasu zajebanciju
jednom cete platiti ceh ...

Vjerski program nije obrazovni program i tačka !


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj
PostPostano: 03 svi 2019, 14:03 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 15 srp 2010, 16:04
Postovi: 1885
Lokacija: Stara Hercegovina
Ima li ikakvog smisla diskutovati da osobom koji na spisak mrtvih u Dobrovoljačkoj stavlja osobe ubijene 20.04.? Što ne uzmete 1.3., možda dogurate i do 100 mrtvih?

_________________
Čovjek je neprijatelj onoga što ne poznaje. (Ali ibn Ebu Talib)

Borba za slobodu čovjeka i nije drugo nego borba za oslobođenje od predrasuda. (Miroslav Krleža)


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj
PostPostano: 03 svi 2019, 14:54 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 15 srp 2010, 16:04
Postovi: 1885
Lokacija: Stara Hercegovina
Zoran Čegar za N1 o događajima iz bivše Dobrovoljačke 1992. godine

Već 25 godina svakog drugog i trećeg maja pričamo isto. Prvi put sam rekao kako je bilo i danas ću: Bile su dvije bitke. Drugog - Predsjedništvo i trećeg Dobrovoljačka. Dobrovoljačka nije bila nikakva bitka, to je bio incident gdje je ubijeno šest ljudi. Slovom, brojem i imenom. Ja sam bio tu, skupio sam mrtve, ranjene ubacio u Hitnu pomoć, poslao kolege koje su bili sa mnom da ih vodi u Vojnu bolnicu a ja sam ostao i zaštitio ove koji su ostali. Pukovnika Beloševića kojeg su skinuli golog, skinuo sam bluzu i umotao ga i stavio u auto. Bio je stariji čovjek, pukovnik. To nije bio napad, bio je zločin, ali se ne može generalisati. Ja znam da su informacije iz Beograda bile da je u koloni ubijeno 199 ljudi i da je uništen NTS i da je 200 i nešto ljudi odvedeni i zarobljeni. Kolona je bila od 216 vojnih lica i 36 vozila. Šest je ubijeno. Ja ne opravdavam ovaj zločin, Bože sačuvaj, neka odgovara svako.


_________________
Čovjek je neprijatelj onoga što ne poznaje. (Ali ibn Ebu Talib)

Borba za slobodu čovjeka i nije drugo nego borba za oslobođenje od predrasuda. (Miroslav Krleža)


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj
PostPostano: 03 svi 2019, 15:03 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 23 tra 2018, 00:25
Postovi: 2844
Lokacija: Apsurdistan - Distrikt Teheran
Muslimančugo glupa, vidiš da piše "Ubijeni na drugim lokacija u gradu ili su podlegli povredama od ranjavanja 2. i 3. maja", događaj poznat kao "Dobrovoljačka" desio se 03.05.1992., a i prije toga imamo događaje u kojima se ubijaju i u kojima ginu vojnici JNA, različiti dogođaji zavedeni kao ukupan broj stradalih ...

Zoran Čegar o tome kako su dvojici mrtvih vojnika JNA odrezali uši i redali ih kao lančiće


_________________
Govorio je tad' moj debeli stric
nekad' kroz suze, a nekad' kroz smijeh
za svu vasu zajebanciju
jednom cete platiti ceh ...

Vjerski program nije obrazovni program i tačka !


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj
PostPostano: 03 svi 2019, 15:05 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
LakePlacid je napisao/la:
Kako kaže Marinko Milidrag uz lažni blagoslov i lažna obećanja Alije Izetbegovića da će konvoj biti bezbedan vojska je napustila kasarnu. Pokret je počeo u 18 časova.


Alijine prve ratne islamske takije. Poslije su mu omiljene bile praviti ofenzive kad je na njegovo insistiranje prije katoličkih blagdana "potpisivao veliko primirje". Jer je znao da dio vojnika ode obiteljima za praznik, na crti ostane malo ljudi.

Kao i muhammad kako je ratovao.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj
PostPostano: 03 svi 2019, 15:08 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 15 srp 2010, 16:04
Postovi: 1885
Lokacija: Stara Hercegovina
LakePlacid je napisao/la:
Muslimančugo glupa, vidiš da piše "Ubijeni na drugim lokacija u gradu ili su podlegli povredama od ranjavanja 2. i 3. maja", događaj poznat kao "Dobrovoljačka" desio se 03.05.1992., a i prije toga imamo događaje u kojima se ubijaju i u kojima ginu vojnici JNA, različiti dogođaji zavedeni kao ukupan broj stradalih ...

To tebi poginuli u bitkama ratni zločin?
Ili treba prikriti da su ubijeni u Dobrovoljčkoj samo slijed napada koje je "JNA" izvodila prije toga, a pomahnitale ba!ije iz čista mira roknuše po vojnicima.

_________________
Čovjek je neprijatelj onoga što ne poznaje. (Ali ibn Ebu Talib)

Borba za slobodu čovjeka i nije drugo nego borba za oslobođenje od predrasuda. (Miroslav Krleža)


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj
PostPostano: 03 svi 2019, 15:22 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 23 tra 2018, 00:25
Postovi: 2844
Lokacija: Apsurdistan - Distrikt Teheran
Klasicna muslimanska takija, pobijete nenaoruzane bolničare i njihovu pratnju na Skenderiji za vas je to "bitka", napadnete iz zasjede vojnu kolonu u povlačenju pod pratnjom UN-a, gdje vojnici JNA sjede i na transporterima UN-a jer nema mjesta u vozilima za vas je to "bitka", mjesec dana prije pobijete nenaoruzane vojnike koji su u civilu bili u gradu (20.april) za vas je to "bitka" ...

Jedina bitka tih dana je bila 02.05. izmedju pukovnika Milana Šuputa i njegovih vojnika sa drugom stranom, dogadjaji u i oko doma JNA, sve ostalo su kukavičiji napadi muslimanije ...

Istina je jedna, nema ih deset, ne treba zaboraviti ni dio vojnika koje ste zarobili pa likvidirali u Velikom parku, i to je vjerovatno "bitka" po tvom, za sve to ste iskihali naredne cetiri godine, sa punim pravom i zaslugom

_________________
Govorio je tad' moj debeli stric
nekad' kroz suze, a nekad' kroz smijeh
za svu vasu zajebanciju
jednom cete platiti ceh ...

Vjerski program nije obrazovni program i tačka !


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj
PostPostano: 03 svi 2019, 15:39 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 15 srp 2010, 16:04
Postovi: 1885
Lokacija: Stara Hercegovina
LakePlacid je napisao/la:
..Istina je jedna, nema ih deset...

Napokon da napišeš nešto pametno. :zubati
Kada Te čitatam dovljno selektivno pravo prijatno zvučiš. :smajl025

_________________
Čovjek je neprijatelj onoga što ne poznaje. (Ali ibn Ebu Talib)

Borba za slobodu čovjeka i nije drugo nego borba za oslobođenje od predrasuda. (Miroslav Krleža)


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj
PostPostano: 03 svi 2019, 16:00 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 23 tra 2018, 00:25
Postovi: 2844
Lokacija: Apsurdistan - Distrikt Teheran
Šteta što si musliman, djeluješ mi jako pametan, vjerujem da bi imao kapaciteta da sjediš i prisustvuješ sesijama Kruga 99

_________________
Govorio je tad' moj debeli stric
nekad' kroz suze, a nekad' kroz smijeh
za svu vasu zajebanciju
jednom cete platiti ceh ...

Vjerski program nije obrazovni program i tačka !


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj
PostPostano: 03 svi 2019, 16:20 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 23 tra 2018, 00:25
Postovi: 2844
Lokacija: Apsurdistan - Distrikt Teheran
To su te Srbende krojene po željama Sarajeva, Evropske Unije i zapada ...

Citat:
Dodik: Ljudi bliski Erdoganu rekli su mi da je Ivanić obećao put ka NATO-u

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da su mu ljudi bliski predsjedniku Turske Recepu Tayyipu Erdoganu tokom posjete Ankari prenijeli da je bivši član Predsjedništva Mladen Ivanić obećao Erdoganu da će se on postarati za napredak BiH ka članstvu u NATO-u

Dodik je istakao da su mu ljudi koji prate Erdogana na svim sastancima prenijeli da je Erdogan na prošlom sastanku u Sarajevu sa članovima Predsjedništva čija je tema bila NATO stekao utisak da BiH nema nijedan problem da ide dalje ka priključivanju NATO-u.

"Rečeno mi je da je na pitanje Erdogana šta sa Republikom Srpskom i Dodikom koji se tome protive, Ivanić rekao da je to njegov problem, što je jasna namjera da će on da završi taj posao. Žalosno je i jadno da ljudi koji su u ime RS u institucijama BiH olako zaobilaze stavove RS. Neki su olako davali obećanje prije izbora da je samo potrebno da NATO zatraži da oni daju odobrenje i da će oni to uraditi. Vjerovatno su bili uvjereni u svoju pobjedu i oni bi to učinili, ali narod je najbolja mjera svega", rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

On je naglasio da sada moraju da otklanjaju sve prljavštine, nedosljednosti i akta protiv RS.

"Ako sam nekada i mislio da Ivanić ima neku drugu ulogu, sada sam utvrdio da to može biti samo akt izdaje RS, ako je sve tako kako su mi rekli najbliži ljudi oko Erdogana. To ne bih ni pomenuo da to nije veoma važno za status RS", kaže Dodik.

Prema njegovim riječima, odjednom su nestali uslovi NATO-a za aktiviranje Akcionog plana za članstvo (MAP) kao što su status vojnih lokacija i definisanje imovine.

"Sada se zahtijeva samo MAP. Sada vidimo zašto su sada i zapadni partneri, pogotovo oni iz NATO-a, bili toliko uvjereni da je vrijeme da se kreće dalje i odustali od svojih ranijih Talinskih uslova koji se odnose na imovinu. To su uradili jer ih je neko iz RS uvjeravao da je samo potrebno da oni njima daju priliku i da će oni dati saglasnost", istakao je Dodik.

On je podsjetio da je i tada postojala odluka Narodne skupštine RS o vojnoj neutralnosti.

"Ta neodgovornost se neće više moći tolerisati. Republika Srpska mora da ima odgovorne ljude i na republičkom i na zajedničkom nivou, treba odbaciti voluntarizam bilo kojeg pojedinca i pokušati graditi zajedničku politiku i braniti je bez obzira pred kakvim se političkim autoritetima nalazili. Ako Narodna skupština donese rezoluciju o vojnoj neutralnosti, a vi kao predstavnik RS idete i nudite nešto drugo kako se to zove", upitao je Dodik.

On je rekao da su se poslije njegove posjete Turskoj pojavile mnoge spekulacije u vezi sa NATO-om.

"Turska je članica NATO-a i niko ne treba da ode u Ankaru da mu kažu da oni smatraju da svi drugi treba da budu u članstvu NATO-a. Ali ovo je bila prilika koju nismo imali ranije da objasnim i naše razloge zašto ne možemo da prihvatimo kretanje ka NATO-u. Veoma snažno sam iznio stav o tome zašto RS smatra da cijela BiH treba da bude vojno neutralna i nije bilo posebnih ubjeđivanja da taj stav bude promijenjen. Stekao sam uvjerenje da to Erdogan razumije", naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, stav RS ne znači da nestaju oblici saradnje sa NATO-om kao što su IPAP ili Partnerstvo za mir.

Dodik je ocijenio da je posjeta Turskoj bila uspješna i da je to manifestovano potpisivanjem sporazuma koji se tiču trgovine i izgradnje auto-puta Sarajevo - Beograd.

"Ova posjeta je bila dobra, uspješna i razrješava mnoge naše probleme iz prošlosti", rekao je Dodik.

Govoreći o negativnim ocjenama u vezi sa pozdravom počasnoj jedinici koja je bila postrojena u čast gostiju iz BiH, Dodik je istakao da nema nikoga ko dođe u Tursku i u njegovu čast bude postrojena ta jedinica da to ne učini na taj način.

"Očigledno oni koji kritikuju nikada nisu imali priliku da to vide, pa i to i ne znaju. Kada poštujete domaćina, onda se pridržavate protokola, a dio protokola je i pozdrav jedinici na taj način. Moje je bilo da odem na mjesto za koje mnogi misle da politički podržava Bošnjake i da im saopštim naš stav i nosim zastavu Republike Srpske na reveru sve vrijeme. Nisam vidio nijednog od tih koji kritikuju da su to učinili u inostranstvu", istakao je Dodik.

_________________
Govorio je tad' moj debeli stric
nekad' kroz suze, a nekad' kroz smijeh
za svu vasu zajebanciju
jednom cete platiti ceh ...

Vjerski program nije obrazovni program i tačka !


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj
PostPostano: 03 svi 2019, 16:25 
Offline

Pridružen/a: 10 tra 2019, 15:28
Postovi: 246


Ako neko zna, ja mislim da ima i snimak kad neko kaze da ubiju i predsjednika, Jovan Divjak kaze : predjsjednik drzave je ovjde, a odgovor je bio: ma hebo te on i njegova drzava(tako nesto). Ako neko zna gdje ima taj snimak nek ga posta ako mu nije mrsko.

_________________
Izučavaći budalizma su budalisti.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj
PostPostano: 04 svi 2019, 08:26 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 24 lip 2015, 15:01
Postovi: 1643
najgora stvar oko tog masakra nad neduznim mladim vojnicima je sto i dan danas u sarajevu i tuzli, DOGOVOR , gde se pruzi ruka, da rec pa to zaj.ebe oni predstavljaju borbom protiv agresora...

sta reci?

kako se mlada ovjska koja ce izaci iz grada, u kojoj ima pored omrazenih srba i madjara , i ostalih manjina, i otici izvan bejha, predstavljati opasnost po ove islamske fanatike?

na odsluzenju vojnog roka su bili jer su morali.

u tuzli su dali rec tapsali se po ramenima, dok su u zasedi cekali... spremna je bil i tv ekipa...

sta tu reci?

stoka islamska lazljiva


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj
PostPostano: 04 svi 2019, 09:13 
Offline

Pridružen/a: 22 vel 2012, 15:06
Postovi: 2840
Danas se otvara obnovljena Aladža džamija u Foči.

https://www.klix.ba/magazin/pogledajte- ... /190503086

Svečano otvorenje Aladža džamije u Foči bit će upriličeno sutra, a u toku su posljednji sitni radovi koje vrijedni radnici privode kraju kako bi sve bilo spremno na vrijeme.

Aladža džamija sagrađena je polovinom 16. stoljeća i jedna je od najstariji u BiH. Ova džamija predstavlja jedan od najvrijednijih objekata orijentalne kulture na Balkanu.

Šest osoba iz Turske je radilo na uređenju murala koji krasi obnovljenu Aladža džamiju. Pored džamije su izloženi njeni porušeni dijelovi koji se nisu mogli iskoristiti prilikom rekonstrukcije.

Aladža ove godine obilježava 470 godina od izgradnje. Srpske vlasti su 1992. godine minirale Aladžu džamiju, a zatim njene ostatke zatrpale zemljom na gradskim smetljištima.

Medžlis Islamske zajednice Foča je u gradu do 1992. godine imao 12 džamija. Sve su porušene, minirane, a njihovi ostaci su uklonjeni. Trenutno se pred sudom BIH vodi proces protv vojnika nekadašnje vojske Republike Srpske Gorana Mojovića zbog rušenja Aladža džamije.

Sutra se u Foči očekuje nekoliko hiljada gostiju i zvaničnika. Svečanost otvorenja Aladža džamije počinje u 11 sati, a Bosanci i Hercegovci ovaj događaj moći će pratiti i zahvaljujući specijalnom programu BHRT-a koji će direktno prenositi ceremoniju otvaranja.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/vjernic ... /190504010

Posljednje pripreme za svečano otvorenje Aladža džamije su u toku, a građani pristižu iz svih krajeva BiH. Kako javlja reporter portala Klix.ba, među gostima ima i stranih državljana bh. porijekla koji žele vidjeti ponovno rađanje fočanske ljepotice.
Među znatiželjnicima su građani Slovenije, Švicarske i drugih zemalja u kojima ima puno bh. dijaspore iz Foče i ostatka istočne Bosne.

"Ne mogu opisati koliko mi znači ovo. Godinu dana maštam o ovome i hvala Bogu zdravlje me poslužilo. Krenuo sam u 6 jutros. Nadam se da će otvorenje džamije doprinijeti suživotu i da se narod bolje osjeća. Mislim da će Aladža unijeti radost u ljudska srca", rekao je za Klix.ba gost iz Zenice.

Osim velikog broja policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, angažovan je i veliki broj radnika osiguranja Gama, javlja naš reporter iz Foče.

Podsjećamo, Aladža džamija danas će u Foči biti svečano otvorena na 470. godišnjicu svoje izgradnje. Srpske vlasti su 1992. godine minirale džamiju i njene ostatke zatrpale zemljom na smetljištima.

U Foči je do 1992. godine uzvišeno stajalo 12 minareta 12 džamija. Sve su porušene kada su velikosrpske paravojne formacije potpomognute JNA zauzele grad i počele sa brisanjem historije i progonom i ubijanjem nesrba, prvenstveno Bošnjaka muslimana.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj
PostPostano: 04 svi 2019, 09:25 
Offline

Pridružen/a: 02 tra 2013, 17:46
Postovi: 6791
Lokacija: Srpska Republika Bosna i Hercegovina
Srpka je multietnička i multivjerska zemlja.Vjerske zajednice uključujući i muslimane uživaju sva prava po najvišim evropskim standardima.

_________________
Cura bula a ja mlado vlaše


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj
PostPostano: 04 svi 2019, 09:52 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 srp 2017, 10:10
Postovi: 37650
Danas se otvara replika Aladža džamije u Foči.
Aladza je bila turska džamija porusena ko i hiljade drugih turskih dzamija na Balkanu.

_________________
Srbi su mali narod sa karakterom super sile.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj
PostPostano: 04 svi 2019, 11:58 
Offline

Pridružen/a: 27 sij 2019, 20:22
Postovi: 204
Odgovorna za obnovu dzamija je aktuelna vlast u RS koju je zapad tenkovima i zauzmanjem tv releja i policijskih postaja instalirao na vlast i od tada je sve krenulo nizbrdo
Dok su Srbi vladali Banjalukom i RS takvo sto nije bilo moguce.Gospodin Djordje Umicevic tadasnji gradonacelnik BL se ostro suprostavljao obnovi dzamija u BL , gospodin Gugo Lazarevic i Umicevic su jednom prilikom cak i fizckom silom zaustavili muslimane koji su dosli pod zastitom natao snaga sa namjerom da sahrane nekog hozdu u dvoriste ferhadije

Gospodin Gugo veliki covjek i veliki rodoljub
slika

_________________
.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj
PostPostano: 04 svi 2019, 14:42 
Offline

Pridružen/a: 02 tra 2013, 17:46
Postovi: 6791
Lokacija: Srpska Republika Bosna i Hercegovina
Danas onaj majmun Kavazović u Foči govori o "istočnoj Bosni".Nema u Foći nikakve Bosne pa ni istočne.Možda je ta istočna Bosna u Olovu ili Kladnju ili Sent Luisu ali u Foči sigurno nije.

_________________
Cura bula a ja mlado vlaše


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj
PostPostano: 04 svi 2019, 14:49 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 16 lip 2012, 23:09
Postovi: 15562
Kad je neko glupi žvaljo baš je glupi žvaljo

https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Источнобосански_корпус_Војске_Републике_Српске

_________________
+ Gledaj orle od miline, Gračanicu kraj Prištine... +


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj
PostPostano: 04 svi 2019, 15:17 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 09 lis 2009, 09:48
Postovi: 482
Googo Lazarevic je veliki demagog i nula.pokoj mu dusi.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj
PostPostano: 04 svi 2019, 15:49 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 srp 2017, 10:10
Postovi: 37650
Bosanac trazi mrvice svog identiteta u RS.
Nema Bosne u RS.
Nece je nikad biti.
Ti, vi preostali Bosanci/Jugosloveni ste dinosaurusi koji nemaju buducnost i pored toga manjina nad manjinama. :zivili

_________________
Srbi su mali narod sa karakterom super sile.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj
PostPostano: 04 svi 2019, 15:52 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 16 lip 2012, 23:09
Postovi: 15562
novovrijeme je napisao/la:
Bosanac trazi mrvice svog identiteta u RS.
Nema Bosne u RS.
Nece je nikad biti.
Ti si dinosaurus koji nema buducnost i pord toga manjina nad manjinama. :zivili


Ti si Srbenda a đeneral Mladić je Bosanac :zubati

Ae mrš u pizdu materinu debilastu.

_________________
+ Gledaj orle od miline, Gračanicu kraj Prištine... +


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj
PostPostano: 04 svi 2019, 15:55 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 srp 2017, 10:10
Postovi: 37650
Metemma je napisao/la:
novovrijeme je napisao/la:
Bosanac trazi mrvice svog identiteta u RS.
Nema Bosne u RS.
Nece je nikad biti.
Ti si dinosaurus koji nema buducnost i pord toga manjina nad manjinama. :zivili


Ti si Srbenda a đeneral Mladić je Bosanac :zubati

Ae mrš u pizdu materinu debilastu.


Mladić je Đeneral Vojske Republike Srpske.
Jebem ti Bosnu. :zivili

_________________
Srbi su mali narod sa karakterom super sile.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj
PostPostano: 04 svi 2019, 15:57 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 16 lip 2012, 23:09
Postovi: 15562
Evo ti adresa, da objasniš deda Ratku da je bio izdajnik jer je nazvao korpus istočnobosanski:

Ratko Mladic, general
P. I. Haaglanden vestigint
Scheveningen
Pompstationsweg 32
2597 JW Den Haag
The Netherlands

_________________
+ Gledaj orle od miline, Gračanicu kraj Prištine... +


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj
PostPostano: 04 svi 2019, 15:59 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 16 lip 2012, 23:09
Postovi: 15562
Evo još jednog "izdajnika" iz Istočnobosanskog korpusa, konjino.
Sad guglaj o kome se radi.

slika

_________________
+ Gledaj orle od miline, Gračanicu kraj Prištine... +


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj
PostPostano: 04 svi 2019, 16:04 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 srp 2017, 10:10
Postovi: 37650
Metemma je napisao/la:
Evo ti adresa, da objasniš deda Ratku da je bio izdajnik jer je nazvao korpus istočnobosanski:

Ratko Mladic, general
P. I. Haaglanden vestigint
Scheveningen
Pompstationsweg 32
2597 JW Den Haag
The Netherlands


Sve smo mi "bosanske" pridjeve izbrisali u toku rata. Bila je u pocetku i Srpska Republika BiH pa se shvatilo da je greska.
Neces doziviti Bosnu u RS, seli u 24%, tamo ces naći svoj identitet. 99% Srba u RS ce ti reci: Jebem li ti Bosnu! :zivili Ne može tvoje srce to da izdrzi. Idi u 24% i ne okreći se.

_________________
Srbi su mali narod sa karakterom super sile.


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 36831 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 591, 592, 593, 594, 595, 596, 597 ... 1474  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: crni_bombarder, Naša Kvačica, Tomba17 i 281 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO