HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 19 tra 2024, 13:35.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 3 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: "Raskrinkavanje.ba", "Glasometar.ba", "Analiziraj.ba"
PostPostano: 23 lip 2019, 13:52 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Citat:
Brkanova lista podobnih i nepodobnih medija
Nakon “Avazovih” pitanja, Brkana uhvatio strah od stvarnog raskrinkavanja onoga čime se on bavi

M. KUKAN
22.06.2019 16:23

Očiglednu nervozu Darka Brkana, šefa Udruženja "Zašto ne?", koje je navedeno kao izdavač nekoliko portala koji se bave navodnim raskrinkavanjem i analizom objava drugih medija, izazvala su pitanja “Avaza” o poslovanju ovog udruženja.

Porodični biznis

S obzirom na to da o Brkanu i njegovom radu postoji dosta nejasnoća, "Avaz" je prekjučer, kako to rade profesionalni mediji, zatražio odgovore od njega samog.
"Avaz" je zanimalo ko i kako finansira njegovo kvaziudruženje, kako Brkan troši taj novac i jesu li tačni navodi da je cijeli posao pretvorio u porodični biznis.

Brkan je odlučio da sve naše upite i svoje odgovore objavi na svom portalu Raskrinkavanje.ba prije nego što ih je "Avaz" objavio u svom jučerašnjem printanom izdanju. Za svakoga ko se bavi novinarstvom, jasno je da se odgovori na upit prvo objavljuju u mediju koji ih je zatražio pa tek onda prenose na druge medije.

- Naravno da treba provjeravati medijske sadržaje i da nam svima treba korektiv, ali bi bilo mnogo bolje kad bi platforma “Raskrinkavanje” imala više profesionalnih novinara u svom sastavu, koji će više pažnje posvetiti divljim portalima i lažnim vijestima zbog kojih i imamo najviše problema. Bojim se da, umjesto toga, oni više od svega provjeravaju profesionalne novinare i profesionalne medije - upozorava poznati novinar Dario Novalić, predsjednik Upravnog odbora Vijeća za štampu BiH, direktor i glavni i odgovorni urednik bh. magazina “Start”.

Potcrtava da se, prije svega, treba baviti osnovnim problemom, a to su tzv. divlji portali za produkciju lažnih vijesti, iza kojih u većini slučajeva stoje neke političke partije.

- Kad neko gleda rezultate na “Raskrinkavanju”, prikazuje mu se da je “Dnevni avaz” najgrešniji dnevni list na svijetu, a i ne pomisli da je taj “Dnevni avaz” u 30 dana objavio 3.000 svojih vijesti, za razliku od nekog malog divljeg portala, koji prepisuje tuđe vijesti i izmišlja svoje - kaže Novalić.

Potrebna stručnost

Borka Rudić, generalni sekretar Udruženja “BH novinari”, kazala nam je da su oni već imali nekoliko pritužbi medija na rad “Raskrinkavanja”.

- Kad se pojavilo “Raskrinkavanje”, upozoravali su nas nekoliko puta iz medija na način na koji se ta platforma predstavlja, kako pravi listu podobnih i nepodobnih medija te etiketira medije u javnom prostoru na način koji im nanosi štetu. Bilo je interesantno, primjerice, koliko se puta na toj nekoj listi negativnih medija pojavljuje Alternativna televizija, zatim neki prominentni bh. mediji, uključujući i štampane - kaže Rudić.

121.685 DOLARA
donacija za godinu Brkan je naplatio i to:

55.000 dolara od Nacionalne fondacije za demokratiju (“National Endowment for Democracy” - NED)
49.725 dolara od Ambasade Sjedinjenih Američkih Država
16.960 od Centra za promociju civilnog društva (CPCD)

Potvrda o donacijama i iz Ambasade SAD
Nakon Centra za promociju civilnog društva, jučer nam je i iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH stigla potvrda o donacijama Brkanovoj organizaciji.
- Podaci koji su navedeni na web-stranici Nevladine organizacije “Zašto ne”, a odnose se na pomoć Ambasade SAD i Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) navedenoj organizaciji, tačni su - saopćeno nam je iz Uredu za odnose s javnošću Ambasade SAD.

Brkanovi "novinari"
Brkan, koji nije novinar, vodi "Raskrinkavanje.ba", "Glasometar.ba", "Analiziraj.ba" i još nekoliko portalčića s tek nekolicinom priučenih novinara.
Bez profesionalaca
Novalić kaže da bi bio sretan kad bi na portalu "Raskirnkavanje.ba" bilo bar desetak profesionalnih novinara.


Paralelni sistem
Rudić potvrđuje da je više puta komentirala i pokušaje Raskrinkavanja da preuzme ulogu i nadležnosti Regulatorne agencije za komunikacije i Vijeća za štampu BiH.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: "Raskrinkavanje.ba", "Glasometar.ba", "Analiziraj.ba"
PostPostano: 23 lip 2019, 13:55 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Citat:
Zašto je nervozan Darko Brkan
Očigledno ga je u dalekoj Južnoafričkoj Republici uhvatio strah od gubitka izdašnih donacija

Avaz.ba
21.06.2019 12:43

Darko Brkan, šef Udruženja "Zašto ne?" koje je navedeno kao izdavač nekoliko portala koji se bave navodnim raskrinkavanjem i analizom objava drugih medija, odjednom je postao nervozan nakon što je "Dnevni avaz" odlučio postaviti mu nekoliko pitanja.

Naime, Brkan, s nekoliko priučenih novinara, vodi raskrinkavanje.ba, glasometar.ba, analiziraj.ba te još nekoliko portalčića. Brkan, koji nije novinar niti išta zna o novinarstvu, tako se postavio u ulogu navodnog regulatora medija i nekoga ko će držati lekcije uglednim medijima koji pri tome imaju više novinara početnika nego on godina.

S obzirom na to da o Brkanu i njegovom radu postoji dosta nejasnoća, "Avaz" je jučer, kako to rade profesionalni mediji, zatražio odgovore od njega samog. Međutim, naša pitanja očito su izazvala paniku i nervozu. Je li zbog toga što je neko, odnosno "Avaz", odlučio postaviti pitanja i raskrinkati njegov rad?

"Avaz" je zanimalo ko i kako finansira njegovo kvaziudruženje, kako Brkan troši taj novac i jesu li tačni navodi da je cijeli posao pretvorio u porodični biznis.

Dakle, "Avaz" je prvo telefonski pokušao kontaktirati Brkana, a kako nam je rečeno da se nalazi u Južnoafričkoj Republici, pitanja smo uputili e-mailom.

Nakon nekoliko sati dobili smo odgovore uz pametovanje kako i kada "Avaz" to treba objaviti. Na to smo odgovorili da će "Avaz", svakako, sve odgovore koje dobije profesionalno prenijeti. Međutim, upravo je tu Brkan pokazao potpunu neprofesionalnost i amaterizam.
Očigledno ga je u dalekoj Južnoafričkoj Republici uhvatio strah od stvarnog raskrinkavanja onoga čime se on bavi. Tako je Brkan odlučio sve naše upite i svoje odgovore objaviti na svom portalu raskrinkavanje.ba prije nego ih je "Avaz" objavio u svom današnjem printanom izdanju. Za svakoga ko se bavi novinarstvom jasno je da se odgovori na upit prvo objavljuju u mediju koji ih je zatražio, pa tek onda prenose na druge medije.

Dužni smo Brkanu kazati da "Avaz" nije poslao pitanja da bi dobio odgovore koje će sakriti, već da bi ih objavio. Osim toga, kako to rade profesionalni mediji, "Avaz" će zatražiti i mišljenje struke, odnosno uglednih novinara, o radu Brkana i njegovog klana.

A kao dokaz da smo i Brkanu kazali da će svi odgovori biti objavljeni, prilažemo prepisku. Nakon što nam je saopćeno da zbog odsustva iz zemlje ne može odgovarati direktno na naša pitanja, Brkanu je „Dnevni avaz“ jučer na e-mail u 15:40 sati uputio deset pitanja s molbom da, ako je moguće, odgovori u toku dana.

Odgovori su stigli u 18 sati, na čemu smo srdačno zahvalili i pojasnili da, s obzirom na vrijeme i rokove, nećemo moći svako pitanje tretirati u tekstu za naše današnje printano izdanje, ali da ćemo se svakako tematikom baviti i dalje tako da će nam svi odgovori biti od koristi i u narednim temama.

Iznenađujuće nervozno, Brkan je na ovo uzvratio ultimativnim nastupom:

- Ako nećete objavljivati sve odgovore, onda niste trebali trošiti i svoje i naše vrijeme postavljajući ih. Mi smo ih, u svakom slučaju, već objavili, a vjerovatno ćemo poslati i drugim medijima, u zavisnosti od toga šta i na koji način bude objavljeno. Naravno, očekujemo da odgovore koje objavite, objavite zajedno s pitanjima i u cijelosti, bez izostavljanja ičega, u skladu s novinarskom etikom.

Na ovu poruku novinarka „Dnevnog avaza“ Brkanu je još jednom pojasnila:

- Ne znam iz kojeg dijela mog odgovora zahvalnosti ste shvatili da Vaše odgovore nećemo objaviti, iako sam navela da „s obzirom na vrijeme i rokove, nećemo moći svako pitanje tretirati u tekstu koji pripremamo za sutra, ali svakako ćemo se ovom tematikom baviti i dalje tako da će nam SVI odgovori biti od koristi i u narednim temama“. Nikome nije u interesu da troši bilo čije, pa ni svoje, vrijeme uzalud, niti ima potrebe da iko ikoga uči novinarskoj etici, naravno ako se s poštenim namjerama bavimo svojim poslom, a podsjetit ću vas i da nije profesionalno odgovore i pitanja jednog medija objaviti u bilo kojem drugom mediju, prije nego ih objavi medij koji ih je postavio.

Umjesto daljnje polemike, a nakon što pročita današnji tekst u "Dnevnom avazu", Brkanu preporučujemo da sačeka i sutrašnji, te sazna šta o njemu i njegovom „raskrinkavanju“ kažu istinski profesionalci iz legalnih i legitimnih medijskih institucija.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: "Raskrinkavanje.ba", "Glasometar.ba", "Analiziraj.ba"
PostPostano: 23 lip 2019, 13:59 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
:laugh

Citat:
U čijoj službi je “zvezda granta” Darko Brkan
Potpuno anonimni Brkan našao se u ulozi nekoga ko uglednim, referentnim medijima soli pamet i mudruje, a sve debelo naplaćuje

M. KUKAN
21.06.2019 12:29

Godinama u Bosni i Hercegovini kao gljive poslije kiše niču nevladine organizacije koje se, pod krinkom raznih programa, platformi, inicijativa i projekata radi tobožnje profesionalne analize važnih društvenih pojava, izdašno finansiraju i iz međunarodnih fondova. Jedna takva na bh. sceni djeluje već odavno pod nazivom “Zašto ne”, a njen predsjednik je Darko Brkan, pod nadimkom “zvezda granta”.

Samozvani regulator

U novinarskim krugovima potpuno anonimni Brkan odjednom se našao u ulozi “regulatora” i nekoga ko uglednim, referentnim medijima soli pamet i mudruje kako bi trebali raditi. Pri tome Brkan nije novinar niti je završio školu u kojoj se novinarstvo izučava kao zanat.

Nije ga to spriječilo da se postavi kao faktor koji će određivati ko i kakav sadržaj objavljuje i koji će određivati njegovu relevantnost. I to Brkan debelo naplaćuje.
Nezvanično, Brkan je ovaj posao pretvorio i u porodični biznis pa, zajedno s njim, “raskrinkavaju” njegova partnerica Tijana Cvjetičanin i brat Boris.

Samo u ovoj godini od svoje platforme “Raskrinkavanje” inkasirao je 121.685 dolara nakon što je donatore, poput Nacionalne fondacije za demokratiju (“National Endowment for Democracy” - NED), Centra za promociju civilnog društva (CPCD) i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, uvjerio u “iskren i predan” rad na projektima razvoja medijske pismenosti i borbe protiv dezinformacija.

Mediji su još iz vremena Brkanovog angažmana u ugašenom, ali nekada, također, izdašno donatorski podržavanom pokretu “Dosta”, problematizirali, između ostalog, i pitanje kako neko ko se samo zove aktivistom za ljudska prava, “zaradi” nekoliko stanova.

To pitanje postavili smo jučer Brkanu, koji se nalazi u Južnoafričkoj Republici, pa nam je odgovorio mailom.

- Živim u roditeljskoj kući na Ilidži i ne posjedujem nijednu nekretninu. Moja neto plaća za prošli mjesec je bila 1.141,50 KM - odgovorio je Brkan.

Petočlani tim

Na pitanje kako njegov tek petočlani, široj javnosti uglavnom nepoznati tim može raditi izuzetno obiman i odgovoran posao monitoringa medijskog sadržaja u BiH, potvrdio je da taj broj ljudi nije dovoljan za količinu posla, ali “smatramo da radimo i više nego dovoljno s obzirom na resurse koje imamo”.

Tvrdi i da se “efikasnost” ovog malobrojnog tima ogleda u tome da je u prvoj godini postojanja analizirao “više od 3.000 članaka, koji su sadržavali medijske manipulacije različitog tipa”.

Potvrda navoda o donacijama

Na upit o donacijama o kojima su informacije objavljene na portalu “Raskrinkavanje” (55.000 dolara od NED-a, 16.960 od CPCD-a i 49.725 dolara od Ambasade SAD), odgovor smo dobili iz Centra za promociju civilnog društva.

- U okviru USAID-ovog programa osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), Udruženje “Zašto ne” je, u saradnji s “Oslobođenjem”, realiziralo projekt pod nazivom “Jačanje novinarskih kapaciteta u proizvodnji kredibilnog sadržaja” u navedenom iznosu - potvrdili su iz CPCD-a.

Negira da je porodični biznis

Brkan negira i navode da vodi “porodični biznis”, kao i da iza svega stoji njegova ambicija stvaranja paralelnog sistema legalnim i legitimnim medijskim regulatorima.

- Želimo da pomognemo građanima da se lakše suočavaju s dezinformacijama koje su svakodnevni dio medijske ponude te da dobiju dovoljno informacija da sami mogu prepoznati kvalitetno i nekvalitetno novinarstvo – tvrdi Brkan.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 3 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO