HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 29 ožu 2024, 13:01.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 104 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Vijesti iz Posavine
PostPostano: 11 srp 2019, 11:03 
Offline

Pridružen/a: 11 tra 2016, 16:17
Postovi: 7949
Lokacija: Сарај Чадор
DrMag je napisao/la:
Pet i pol godina nikakve vijesti iz Posavine? Ima li koga u Posavini? Moja zadnja auto turneja Brcko-Orasje-Odzak ostavila je dojam demografske pustosi. Vozio sam lokalnim putevima kroz sela, dojam je katastrofa. Ni kokosi, ni macke, ni psa ni covjeka. Samo zatvorene kuce, spustene roletne, nepokosena dvorista.



Prioritetniji Zvornik i Podrinje.

_________________
Skidanje okova je imperativ.

Takozvana "rs" je genocidna tvorevina.

The so-called "republic of srpska" is a genocidal ramshackle pseudo-state.

Ko je zrinyia na sigetu posjek'o..


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Vijesti iz Posavine
PostPostano: 06 ruj 2023, 16:57 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 13 ožu 2019, 21:34
Postovi: 13882
Lokacija: Sjeverna Bosna
PEJI ŠIMIĆU DODIJELJENA PRESTIŽNA NAGRADA DRUŠTVA PISACA POLJSKE

Citat:
Kad su nekome književniku potka i osnova domoljublje, čovjekoljublje i Bogoljublje to ne može proći nezapaženo. Upravo te niti su pjesničko tkanje Peje Šimića. Stoga je bilo pitanje dana kada će to netko valorizirati. I dogodilo se trećeg kolovoza. Na stini pradidova kako je nazvaše pjesnici na tvrđavi kralja Zvonimira u Kninu.


Citat:
Poljska književna kritičarka, prevoditeljica i pjesnikinja Kalina Izabela Ziola u ime Društva pisaca Poljske sigurno je dobro upoznata sa Pejinim Domoljubnim opusom i izabrala mjesto i vrijeme gdje će Peji predati nagradu i taknuti ga u srce i dušu. Svjedočili su tome činu i 23 pjesnika završne večeri STIJEGA SLOBODE i popratili srdačnim gromoglasnim pljeskom. Uz pisano priznanje dodijelila mu je i skulpturu ptice simbola slobode. Iako je riznica Peje Šimića popunjena naj elitnijim Domoljubnim trofejima, Dva stijega Slobode, Jean Michel Nicolier.



Citat:
Vukovarski toranj, medalja kralja Zvonimira, Bljesak slobode, daleko bih došao kad bih dalje nabrajao. Mislim da je ova nagrada bila šećer na kraju tim više što dolazi iz Domovine pape Ivana Pavla drugog, zemlje koja ima deset puta više stanovnika od Hrvatske.


Citat:
Čovjek bi pomislio da je ovo Šimićev vrh. No mi koji ga pratimo preko 30 godina ne mislimo tako. Čekamo nove pozitivne šokove. Pejo to može, zna i siguran sam da hoće.
Mi mu to od srca želimo.



Ko je Pejo Šimić?

Citat:
Pejo Šimić rođen 15. srpnja 1952. godine u selu Foči kraj Dervente. Osnovnu je školu pohađao u rodnoj Foči i susjednom Johovcu, gimnaziju u Rijeci, a potom se vratio u rodni kraj.

Šimićev rad je iritirao tadašnju komunističku vrhušku pa mu je bilo “preporučeno da u miru” napusti Foču,[nedostaje izvor] što je on zbog vlastite sigurnosti i učinio.

Još kao srednjoškolac objavljivao je pjesme u desetak listova u BiH i Hrvatskoj, a priznanjem Republike Hrvatske još učestalije, tako da je objavljivao u Večernjem listu, Glasu Koncila, Hrvatskom slovu, Vijencu, Maruliću, Posavskoj Hrvatskoj, Velebitu, Osvitu, Susretima, Dometima, Svjetlu riječi, Tomislavu te u dvadesetak zbornika i monografija. Za svoj pjesnički rad više puta je nagrađivan. Zanimljivo je da je prvu književnu nagradu dobio za prozu 1970. u Rijeci. Član je Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne.

Nije ga obeshrabrio gubitak doma i zavičaja. Šimić počinje surađivati s Hrvatskim kulturnim društvom Napredak, Imotskom krajinom te ograncima Matice hrvatske: Imotski, Posušje, Rijeka, Split, Požega, Slavonski Brod i Grude, a u zadnje vrijeme s veteranima IV. gardijske brigade i Hrvatskom udrugom Benedikt iz Splita.

Dvije Šimićeve zbirke, nažalost, nikada neće razveseliti štovatelje njegove poezije. "Raspeta Hrvatska" zaplijenjena je 1971. godine, a "Posavski vidici" su spaljeni 1992. godine u Foči zajedno s roditeljskom kućom.

Njegov pravi pjesnički vrisak odjeknuo je devedesetih u vrijeme Domovinskog rata u zbirci "Zov Hrvata bosanskog Posavlja" koja samo u sedam mjeseci doživljava četiri izdanja. Njegovi su se domoljubni stihovi o ratnoj istini na ovim prostorima s jednakim ushićenjem slušali među borcima na prvoj crti bojišnice, kao i među Hrvatima u Domovini i inozemstvu.

Kako se povećavaju rane i bol hrvatskog naroda, tako sazrijeva Šimić kao pjesnik. Obogaćuje nas zbirkama: "Zemljo moja", "Suza na zgarištu", "U vrtlogu sna", "Čežnja", "Dah sudbine", "Vapaji", "Licem u lice", "Između svjetla i tame", "Olujna vremena", "Duša mi gori", "Spoznaja", "Sve moje ljubavi", te posljednjom "U njedrima nade". Sve Šimićeve zbirke protkane su s četiri prepoznatljive niti ljubavi: prema Bogu, Domovini, ženi i majci.

_________________
Prigovara nekome da nije izašao iz 90tih, a on sam i dalje neuspješno ratuje protiv Osmanlija.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Vijesti iz Posavine
PostPostano: 06 ruj 2023, 17:12 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 13 ožu 2019, 21:34
Postovi: 13882
Lokacija: Sjeverna Bosna
Život posavljaka se svodi na posavska sijela te mise, prije i poslije koje se psuje isus i sl. Pored Hrvata Kotor-Varoškog / BL kraja ovo je najbrže u druga društva asimilirana regionalna grupa Hrvata.

_________________
Prigovara nekome da nije izašao iz 90tih, a on sam i dalje neuspješno ratuje protiv Osmanlija.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Vijesti iz Posavine
PostPostano: 07 ruj 2023, 18:24 
Online
Avatar

Pridružen/a: 23 kol 2022, 21:29
Postovi: 1477
Niko Komadina je napisao/la:
Život posavljaka se svodi na posavska sijela te mise, prije i poslije koje se psuje isus i sl. Pored Hrvata Kotor-Varoškog / BL kraja ovo je najbrže u druga društva asimilirana regionalna grupa Hrvata.

Jos ste vitalni.
Pogotovo ovi sto su po KUD-ovima
Vidim da se dosta mladih u potrazi za identitetom i nedostatkom zavicaja izjasnjavaju kao generalno veliki Hrvati. Tu se nazalost gubi ona specificnost sto je Posavina ima
One sale, one price, sargija itd
Zao mi je zbog tog najvise. Bilo bi lijepo kad bi imali i taj identitet vise izrazen danas


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 104 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO